• faanyagok: a cipőiparban  talp,  sarok,  lágyékbetét és  összeerősítő elemek anyagaként használnak faanyagokat.

 • faktiszlemez: laza szerkezetű, réteges hajlítható  karton. Szeges vagy kapcsos  fára foglalással gyártott lábbelikben a  foglalótalpbélés megerősítéséhez használják.

 • fantáziabőrök:

  1. azok a bőrök, amelyek  préselése a természetben elő nem forduló mintázatú (pl. brokát stb.)

  2. különleges vagy szabálytalan színeffektussal festett, ill. kikészített bőrök (pl.  batikolt bőr,  antikbőr,  márványozott bőr,  arany bőr stb.).

 • faragás: a kívánt készbőrvastagságot beállító művelet. képpel végzik. A faragógép munkaeszköze a  késhenger. A késhengerhez acél transzporthenger nyomja a bőröket, modern gépeken olajhidraulikával. A transzporthenger távolsága a késhengertől +- 0,1 mm pontossággal állítható. A távolság állításával lehet a faragási méretet beállítani. Rendszerint  cserzés, ill.  víztelenítés után faragják a bőröket. A faragás után lemért súly, a faragási súly fontos adat, mert erre adagolják a vizes kikészítés vegyi anyagait ( bőrgyártás). Ha a készbőr vastagsági mérete nagyon szűk határok között (max. +- 0,1 mm) ingadozhat (pl. különösen tartós direkt vulkanizálással gyártott lábbeliknél) a  szárítás után még egy utólagos egalizáló faragást (szárazfaragást) is végeznek. A késhenger a nem kívánt bőrrészt forgács alakjában vágja le a bőrről. A faragás: forgács rostműbőrgyártás, esetleg az enyvgyártás nyersanyaga.


 • A faragógép működésének elvi vázlata
  1-késhenger, 2-köszörű tárcsa, 3-nyomóhenger, 4-gumibevonatú szállítóhenger,
  5-kaparó, 6-védő ventillátor, 7-kézvédő lemez

 • faszeg: nyír-, juhar-, bükk- vagy gyertyánfából készült négyzet keresztmetszetű szeg, amelynek hegye 24°-os lapszögű gúla. Kézműipari cipőgyártásban a  talp felerősítéséhez,  rámázáshoz használták.

 • faszeges gyártási eljárás: nehezebb cipők, bakancsok és csizmák gyártási technológiája. A fára foglalást a  bekötés művelete követi, majd a rámát  faszeggel erősítik a foglalótalpbéléshez ugyanúgy, mint a talpat. Már alig alkalmazzák.


 • Faszeges gyártási eljárás
  1-felsőrész, 2-ráma, 3-járótalp, 4-faszeg,
  5-bélés, 6-foglalótalpbélés, 7-bekötővarrat, 8-talpközkitöltő

 • faszegszalag: egyenes szálú juharfából készült, egyik oldalon élesre kiképzett 12-24 mm széles szalag. A  faszeges gyártási eljárásnál a  talp felerősítésekor használják. A gép meghatározott darabokat levágva szegeket készít a szalagból, majd azokat a  talp felől az  ár által vágott lyukba üti.

 • fatalp: gőzölt bükkből vagy más keményfából készült teljes  alsórész, amelyet marással készítenek. A  felsőrészt rendszerint szegekkel erősítik a talpszélhez. Ha  papucshoz használják, akkor a lábfejjel érintkező felületét úgy képezik ki, hogy kényelmes, izommozgató legyen.

 • fára foglalás: az a művelet, amellyel a  felsőrészt a  kaptafára, ill. a  foglalótalpbéléshez rögzítik. A bedolgozási többlet rögzíthető varrással ( bekötés,  kaliforniai gyártási eljárás),  teksszel,  ragasztással,  kapcsokkal. A felsőrész meghúzását fogóval, recézett görgővel vagy ollóval végzik.

 • fedett bőrök: a bőrfelületet  fedőfestéssel takarják ( színhibák,  alapfestési hibák így kevésbé látszanak). Elsősorban  korrigált barkájú bőr, de  teljes barkás bőr kikészítésekor is alkalmazzák a fedőfestést. A fedett kikészítést sötétebb színű anilines appretúrával ( appretálás) anilinszerűvé lehet tenni. A fedőhatás fokozatos csökkentésével egyre kevésbé fedett, ún. félanilines (szemianilines) bőröket állítanak elő fokozatos átmenetet képezve az  anilines bőrökhöz.

 • fedőfestés: a  kikészítés egyik fontos művelete, amelynek során a  kötőanyagba őrölt, ill. kevert pigmentfestéket (porfestéket) visznek a bőrfelületre. A porfestékek lehetnek ásványi (pl. vas-oxidvörös) és szerves festékek. A használt kötőanyagok: kazein vizes oldata, polimerizált műanyagok vizes emulziója stb. (vizes fedőfestés} vagy poliaddiciós műanyagok (pl. poliuretánok). cellulózészterek (kollódium) stb. (oldószeres fedőfestés).

 • fedőréteg:  bőrön a  fedőfestés során felvitt réteg,  műbőrökön és  szintetikus (ún. lélegző)  műfelsőbőrökön a  hordozórétegen levő, az anyag esztétikai értékét és színét meghatározó. kopásállóságát, vízállóságát, vegyi ellenállását növelő tisztítható film. Alkotórészei: lakk-, festék- és alapozórétegek.

 • fedőtalpbélés: a  foglalótalpbélésre erősítik, vagy a felsőrésszel varrják össze ( kaliforniai gyártási eljárás). Hosszúságától függően háromféle lehet: egész (a foglalótalpbélést teljesen elfedő), fél (csak a lágyékrészt fedő) és sarokbetét nagyságú. Anyaga lehet természetes  bélésbőr,  műbőrbélés vagy textilanyag, a sarokrészen gyakran  szivacsgumiból vagy habosított poliuretánból készült alátéttel egészítik ki. Meleg lábbelikben  nemezből vagy  szőrméből készült fedőtalpbélést használnak.

 • fehérjék: az élő szervezetben előforduló kolloid jellegű anyagok, amelyek  aminósavakból állnak, leginkább úgy, hogy valamelyik aminosav karboxilja. kapcsolódik egy másik aminosav NH2-jéhez:
  NH2-CH2-COOH-I-HNH-CH2-COOH
  glicin glicin
     
  > NH2-CH2-CO-NH-CH,-COOH
  glicil-glicin

  Így tehát kettős aminosav, ún. dipeptid keletkezik. A dipeptidből tri-, tetra- és polipeptidek épülhetnek fel, amelyek végül fehérjéket alkotnak. A peptid kötéseken kívül más kovalens kötések lehetőségét is mérlegelték, de eddig csak a cisztin részekhez tartozó  diszulfid kötés jelenléte volt egyes fehérjékben biztonsággal kimutatható.
  A fehérjék amfoter jellegűek, mivel savas (-COOH, SH stb.) és bázikus (NH2 stb.) csoportokat is tartalmaznak. Vizes közegben kialakuló sav-bázis egyensúly állapota szerint (amelyet a savas és bázisos csoportok viszonylagos száma és jellegerőssége határoz meg), a fehérjemolekula nettó elektromos töltése pozitív, negatív vagy nulla. Mivel a disszociációs egyensúly a rendszer pH értékének megváltoztatásával tetszés szerinti irányba eltolható, ezért a pH értéktől függ, hogy a fehérje töltése kifelé pozitív, negatív, ill. nulla. Azt az állapotot, amelyben a fehérjemolekula pozitív és negatív töltéseinek száma egyenlő, izoelektromos állapotnak, azt a pH értéket, amelynél ez bekövetkezik, izoelektromos pontnak nevezik.
  A fehérjék molsúlya általában nagy, több ezertől sok millióig terjed. A fehérjemolekulák vizes közegben nem elektrolitok (szőlőcukor, glicerin stb.), sók (SCN-ok stb.) különösen pedig karbamid, guanidin stb. hatására kisebb részekre esnek szét (peptizáció). Ez arra enged következtetni, hogy a fehérjék legnagyobb molekulája nem azonos a kovalens atomkötésekkel felépített legnagyobb részecske molekulájával. Az alapegységek kapcsolódása tehát nem kovalens kötésekkel, hanem gyengébb erők révén (elektrosztatikus vonzás, hidrogén-kötés stb.) megy vég be, amelyek hatása könnyebben megszüntethető.
  A molekulaalkat alapján megkülönböztethetők: gömbalakot nagy fából megközelítő ún. globuláris fehérjék és fonalszerűen nyújtott ún. fibrilláris fehérjék. Fibrilláris alkatúak általában a szkleroproteinek (haj, selyemfonal,  kollagén stb.). FibrilIáris proteinekben az egymással párhuzamos, csavarmenetes vonalban levő polipeptidláncok (helixstruktúra) CO- és NH-csoportjai között kialakult hidrogénkötések révén kapcsolódnak egymáshoz, protofibrillákat alkotva. A protofibrillák fibrillákká, a fibrillák pedig rostokká, ezek rostkötegekké állnak össze. Ily módon egy komplikált, többszörösen összetett fibrilláris diszperz rendszer alakul ki. Minél nagyobb fokú a felosztottság, annál nagyobb a fonalas struktúra szakítási szilárdsága.

 • fejbetét: a  fejrész középső részén található, az orr-rész alakjának megfelelő körvonalú felsőrész-alkatrész.

 • fejbélés: a lábbeli  fejrészén alkalmazott  bélés. Anyaga legtöbbször textil, ritkábban  bélésbőr.

 • fejrész: a lábbeli  felsőrészének elülső, a lábfejet felülről takaró része.

 • fejtűzés:  fejvarrás.

 • fejvarrás: a  Derby-szabású felsőrészek gyártásánál a technológiai folyamat utolsó összeerősítő művelete, amelynek során a  fej- és a  szárrészt összevarrják. A varrat átfogja a fej, a szár, a fejbélés és a szárbélés széleit. A fejvarrás fűzőrész felőli végén található a  biztosítóvarrat.

 • fejvágásos cipő:  felülfejes cipő.

 • fejvászon: textilből kiszabott  fejbélés.

 • felerősítőelem: a lábbelinek a lábfejhez erősítésére való alkatrésze vagy azok csoportja (fűző,  csat,  ruganybetét,  pánt).

 • felhám:  bőr.

 • felsőbőr:  lábbeli felsőbőrök.

 • felsőfolt: a  sarok járósíkkal érintkező felületét borító, nagy kopásállóságú alkatrész. Anyaga bőr, gumi vagy fröccsöntött műanyag. Felerősítése végezhető szegezéssel, ragasztással vagy  műanyagsaroknál illesztőcsapokkal.

 • felsőrész: a lábfejet felülről és oldalról ( cipő), a lábszárat körben akár térdig ( csizma) fedő, puha anyagokból készült lábbelirész. Fő alkotórészei a  fej és a  szár, ill. a  bélés. A felsőbőr és bélés közé kerül az  oldalerősítő, a  kéreg, valamint az  orrmerevítő.

 • felsőrészkészítő:  cipőfelsőrész-készítő.

 • felsőrésztípus: a  felsőrész formáját, gyártási technológiását kifejező elnevezés. Megkülönböztetnek  szandál,  félcipő,  magas szárú és  csizma felsőrészeket, ill. I. vagy II.  alaptechnológiával gyártottakat.

 • felsőszíj: a  magas szárú cipőkben a  szárzáróvonal mögött található, 10-30 mm szélességű  bélésbőrből készült szíj, amelyet a textil szárbéléshez, majd a szárhoz varrnak.

 • feltűzés:  felvarrás.

 • felületdíszítés:  felsőrészen és a  járófelületen végzett, a tetszetősséget fokozó megmunkálás, ill. annak eredménye. Végezhető  antikolással,  dombornyomással,  festéssel, lakkozással.

 • felületmérés: olyan bőrtermékeken végzik, amelyeket mint felületi árat hoznak forgalomba. A mérést területmérőgéppel végzik. A régebbi típusú gépek tapintópálcás szerkezetűek, az újabbak fotoelemes megoldásúak. Minden mérőgépet az Országos Mérésügyi Intézettel évenként hitelesíttetni kell. Ezenkívül hitelesíttetni kell a gépeket első felállításakor, minden áthelyezése, ill. újra felállítása után, a gépen végzett olyan javítások után, amelyek a mérési eredményt megváltoztathatják és végül, ha a gép pontos működése iránt kétség merül fel. A bőr területét dm2-ben kell mérni és a mérést 1 dm2 pontossággal kell a bőrökön feltüntetni. Régebben (és Nyugaton ma is) a felületmérés mértékegysége a  négyzetláb (sqf) volt. 1 sqf = 9,2903 dm2, ill. 1 dm2 = 0,1076 sqf (MSZ 5458-52).

 • felülfejes (cipő): olyan  cipő, amelynek zárt felsőrészén a  fejrész szélét a  szárak fölé helyezik, majd így varrják össze. A II.  alaptechnológiával készített felsőrész.

 • felvarrás: kisebb alkatrészeknek (pl.  hátsószíjnak) a felsőrészre való felerősítése varrással.

 • fertőtlenítőszeres kezelés: nyersbőr-tartósítási művelet ( konzerválás), amelynek során a frissen nyúzott bőrt speciális fertőtlenítőszerek oldatával permetezik le. Általában 2-5 napos eltarthatóságot biztosít.

 • festés: a  bőrgyártás vizes kikészítési műveletcsoportjának egyik művelete a bőr színezésére.  Anilinfestékek vizes, esetleg oldószeres oldatával kezelik a bőröket, leggyakrabban festőfürdőben, a bőripari  festőberendezések valamelyikében. Ritkábban a festékoldatot kenéssel, szórással stb. viszik fel a bőrfelületre. Ez utóbbi esetekben a bőrnek csak az egyik oldala színezett.

 • festési hibák:

  1. a festés, vagyis a szín egyenlőtlensége, ami egy bőrön belül (foltosság) vagy a tétel bőri közötti színeltérés formájában észlelhető.

  2. a festés nem kellő valódisága (a festésnek fénnyel, vízzel, izzadsággal, tisztítással stb. szembeni elégtelen ellenállása).

  3. a bőr keresztmetszetének elégtelen átfestése (ruházati bőröknél stb. az átfestés követelmény).

 • festőberendezések: festésre csaknem kizárólag a  hordó használatos, újabban a  forgódobos berendezések is terjednek.


 • Forgódobos (Y osztású) festőberendezés vázlata

 • félcipő: a lábfejet csak a bokán alul takaró, zárt felsőrészű  cipő.  Felerősítőelemmel (pl. fűző) vagy anélkül ( körömcipő,  escarpen) készül.

 • félmagas szárú cipő: olyan őszi-tavaszi viseletre szánt cipő, amelynek.  szárrésze alig ér a boka fölé.  Tornacipőket is gyártanak ilyen kivitelben.

 • fémanyagok: a cipőiparban merevítő-, díszítő-, fel- és összeerősítő elemként felhasznált húzott, hengerelt és sajtolt, többnyire acél-, alumínium- és rézáruk.

 • fémdísz: a lábbeli külső felületéhez erősített, küllemét esztétikailag javító,  fémből készült tárgy.

 • fémhuzal: hidegen hengerelt acélhuzal vagy rézhuzal. Rámánvarrott és  flexibel gyártású eljárásoknál a bedolgozási többlet ideiglenes rögzítéséhez használják.

 • fémszál: legtöbbször alumíniumból készített, a cipőiparban  díszítésre használt szálanyag.

 • fémszeg: huzalból szegverő automatán előállított  szeg.  Fára foglaláshoz  teksszet használunk. A cipőiparban használnak még belsőszeget, külsőszeget, bognárszeget, turistaszeget, bakancsszeget, gumifelerősítő szeget és sarokszeget.

 • filmképző anyag: olyan anyag, amely vékony rétegben tárgyakra felhordva vegyi vagy fizikai változások következtében szilárd és a felületen megtapadó réteget (filmet) képez. Többnyire oldatok vagy vizes emulziók.

 • fixálás: a bőrbe, ill. a bőrre vitt anyagok utólagos kezelése vízállóság javítása érdekében.
  Fontosabb esetei

  1. a kemény talpbőrök rendszerint valamivel több  növényi cserzőanyagot tartalmaznak. mint amit a bőr megkötni képes, ezeket utólagosan kicsapják (enyvoldattal, hexametilén-tetraminnal stb.).

  2.  anionos színezékek vízállóságát utólagosan adagolt kationos készítményekkel (bázikus színezékek, kationos műgyanták) növelik.

  3. a  kikészítés során a feltérje (kazein, tojásalbumin stb.) filmképzőket formaldehides szórással keményítik.

 • flanel: vászonkötésű, két oldalt bolyhozott felületű, puha fogású,  pamutszövet.  Téli cipőkben  melegbélésnek használják.

 • flekk:  alsófolt és  felsőfolt.

 • flexibel gyártási eljárás: hajlékony alsórész-szerkezetet eredményező összeszerelési technológia. A felsőbőr  bedolgozási többletet a  talpra kihajtják, a bélést a  foglalótalpbéléshez erősítik ragasztással. A talpat, a bedolgozási többlet kihajtott részét és az egyidejűleg felvezetett  rámát talpvarrással erősítik össze. Ráma nélkül is készülhet. A bélés és a foglalótalpbélés nélküli változatot elsősorban  szandálok gyártásánál alkalmazzák. Főleg a ráma nélküli,  velúr,  nubuk vagy  hasíték felsőrészű változatánál a bedolgozási többlet egy részét a köztalpra hajtják vissza, majd ehhez ragasztják a járótalpat.


 • Flexibel gyártási eljárások
  1-felsőrész, 2-bélés, 3-foglalótalpbélés, 4-ráma, 5-köztalp,
  6 járótalp, 7-felsőrész-foglaló varrat, 8-talpfoglaló varrat
  a-talpbélés nélküli, b-köztalpas, c-talpbéléses, d-alálapolt, e-stabilflex eljárás

 • fogazás: rámadíszítés fogazással.

 • foglalótalpbélés: a lábbeli egyik fontos alkatrésze, alakja megegyezik a  kaptafa  talpi részével. A  fára foglalási műveleteknél a  bedolgozási többletet ideiglenesen vagy véglegesen a foglalótalpbéléshez erősítik.  Rámán varrott gyártási eljárásnál  varratfallal készítik. Anyaga nyakbőr, rostműbőr vagy cellulóz.

 • fóliaműbőrök: egyetlen rétegből álló  műbőrök. A cipőiparban elsősorban díszítésre és  bevonóként használják.

 • fóliás kikészítés:  kasírozás.

 • fonal: elemi szálakból összesodrott szál. A cipőiparban sokszor (helytelenül) fonalnak nevezik a talpvarráshoz és  rámabevarráshoz használt  cérnát.

 • fonalhúzó: a  varrógép alkatrésze, amely a felsőszál felhúzásával az összeerősítendő anyagokba rántja az alsószállal képzett hurkot.

 • fonalsűrűség:  textilanyagok jellemzője, az egységnyi (általában 10 cm hosszra) vagy szélességre eső lánc- vagy vetülékirányú szálak száma.

 • Ford-pohár: 100 ml térfogatú, 5 mm-es kiöntőnyílású alumíniumedény.  Ragasztóanyagok viszkozitásának meghatározásához használják.

 • fordított varrott gyártási eljárás: könnyű lábbelik készítésére alkalmazott kézműipari technológia. A  talpat színoldalával befelé, jól átnedvesített állapotban az ellenkező lábas  kaptafára illesztik, majd ráfoglalják a kifordított felsőrészt. A  bedolgozási többletet a talp húsoldalához varrják, majd a kaptafa kihúzása után az egész cipőt kifordítják. Ma már alig alkalmazzák.


 • Fordított varrott gyártási eljárás
  1-felsőrész, 2-felsőrész felerősítése, 3-bélés, 4 járótalp

 • forgódobos berendezések: a forgódobos mosógéphez hasonlóan egy tartályban perforált falú forgódob van. A dob tartalmazza a kezelendő bőrt, a tartályt pedig a szükséges fürdővel töltik meg. Rozsdamentes acélból készülnek. (Elvi vázlatát > hordófestés).

 • formakész talp: teljesen megmunkált, felerősítéshez előkészített  talp,  sarokkal vagy anélkül. Rámás változata a  csészetalp.

 • formatalp: meghatározott alakúra  vulkanizált vagy  fröccsöntött  talp. Anyaga gumi, PVC, PU lehet.

 • formarögzítés: a  fára foglalást követő folyamat, amit a  felsőrész anyagában keletkezett belső feszültségek csökkentése céljából alkalmaznak.  Bőr felsőrészű lábbeliknél ezt a célt szolgálja a szárítás. Időtartama kb. 2-10 perc.

 • formatartóság: a lábbeli azon tulajdonsága, hogy a  kaptafán kialakított formáját hosszú ideig képes megőrizni intenzív viselés mellett is.

 • formázás: a lábbeli  felsőrészének térbeli alakítása, amelynek eredményeként felveszi a  kaptafa alakját. A  fára foglalási műveletek eat szolgálják.

 • főcserzés: az a  cserzés, amelyik a bőr karakterét meghatározza ( utáncserzés).

 • földcipő: olyan  formatalpas lábbeli, amelynek nincs  sarokmagassága.

 • főzéspróba:  laboratóriumi bőrvizsgálatok.

 • francia öltés:  párizsi öltés.

 • francia szegés: munkaigényes szélkiképzési módszer. A szegőszalagot színoldalával a felsőrész széléhez varrják, majd áthajtják rajta és (nem mindig) az áthajtás mellett újra levarrják.

 • friz: kétoldalt bolyhozott felületű, lágy fogású, jó hőszigetelésű  gyapjúszövet.  Melegbélésként használják.

 • fröccsöntés: termoplasztikus műanyagok formázására alkalmas eljárás. A  granulátumot a  fröccsöntőgép extruderébe szórják, ahol megolvad. A folyóssá vált anyagot a viszonylag hideg  présszerszámba nyomják, ahol megdermed és felveszi a szerszám alakját. Ha a szerszám egyik felét fára foglalt lábbeli előkészített  talphelyével zárják el, direkt fröccsöntésről beszélünk. PVC-ből, poliuretánból és termoplasztikus gumiból készült talpakat gyártanak így.

 • fröccsöntőgép: csigadugattyúból és  présszerszámokból álló berendezés, amelyet  fröccsöntéshez használnak.  Poliuretánok fröccsöntéséhez több présszerszámra van szükség, mivel hosszabb a zselatinálódási idő. A  PVC és a  termoplasztikus kaucsuk ugyanolyan gépen dolgozható fel. A présszerszámokat többnyire körasztalon (karusszelen), ritkábban egyenes vonal mentén helyezik el.

 • fröccsvulkanizálás:  direkt talpfelerősítési eljárás, amelynél a talp anyagát adó gumit nagy nyomáson fröccsöntik a talphelyre.

 • fussbett:  lábágybetét.

 • futócipő: bőr felsőrészű, rendszerint bélés nélküli, talp és sarokrészén kiálló, hegyes szögeket tartalmazó  sportcipő. A szegek száma és magassága a pálya talajának és a futószámnak függvénye.

 • futószalag: alkatrészek munkahelyek közötti szállítását végző berendezés. A cipőgyárakban futószalagon egy-egy zárt gyártási ciklus egészét (termelőberendezésekkel együtt) értjük.

 • fűzőkarika:  fűzőlyuk-megerősítő fémből készült cipő-kellék. A külső fűzőlyukkarika díszítő célt is szolgál; a belső feladata kizárólag a fűzőlyuk beszakadásának megakadályozása. Különböző alakúak és méretűek lehetnek.

 • fűzőlyuk: a  cipőfűző átvezetésére készített, kör- vagy ovális alakú furat a felsőrészen. Szilárdságát  fűzőkarikával növelik.

 • fűzőlyukerősítő: a fűzőrészen bőrrel vagy textillel végzett ragasztás.

 • fűzőrész: a fűzős lábbelik felsőrészének azon része, ahol  cipőfűzővel rögzítik a lábbelit a lábfejhez. A fűző és a fűzőrész néha díszítési célt is szolgál.

 • fűzős csizma: a  marrészen és a csizmaszár tetején fűzőrészes férfi  csizma. A felsőrész anyaga  waterproof (durábel) vagy  vixosbőr.