• zárt kaptafaciklus: az alsórész-összeszerelő  futószalag olyan szervezése, amelynél a kaptafák ugyanolyan sorrendben kerülnek a  fára foglalási művelethez, ahogy a kész lábbelikből kihúzták. (Rendszerint a  kaptafa kihúzás után a kaptafát visszarakják a futószalagra, amely elviszi a fára foglalás első műveletéhez).

  • zárt kaptafaforgó:  zárt kaptafaciklus.

  • zárt nyelv:  békanyelv.

  • zárt rendszerű présforma:  tömör gumitalpak direkt  présvulkanizálásakor alkalmazott  présforma.

  • zártvarrat automata:  rövidvarrat automata.

  • Zibin képlete: a lábbeli alkatrészek, ill. a  kaptafa keresztirányú méretét meghatározó képlet:

    Y= AN+BW+ C,
    ahol Y-a keresett szélességi vagy kerületi méret,
    A - nagyságszámonkénti kerület (szélesség) - változó,
    N-nagyságszám,
    B - bőségszámonkénti kerület (szélesség) - változó,
    W - bőségszám,
    C - állandó.
    (Az A, B és C állandókat a kézikönyvek táblázatai tartalmazzák).

  • zöldbőr: az állatról lenyúzott és a felesleges részektől megtisztított friss nyersbőr. A felesleges részeket levágják a bőrről. Marhabőrből ki kell vágni a koponya- és fejcsontot, farokcsontot. Levágandó: orr, szájszél, előpofa, fültő, a bőrön maradt húsrészek (árvahús, vöröshús, vadhús), fűköröm, lábinak, tőgy, nemi szervek, szarvak. Sertésbőr esetében a bőrön levő zsírréteg eltávolítása a fő cél.

  • zöldhasítás: a hasítást a  krómos cserzés után, tehát zöldeskék bőrökön végzik.

  • zöldsúly: a  zöldbőrt kihűlt állapotban lemérik, ez a zöldsúly. Rendszerint ezzel a súllyal veszi meg a vágóhídtól a nyersbőr-kereskedelem a bőröket. A zöldbőr kb. 65% vizet tartalmaz, nagy zsírtartalmú bőrök kevesebbet (sertésbőr kb. 50%-ot).

  • zugpums:  ruganybetétes  körömcipő.