Az Internet és az orvostudomány

Történetileg az Interneten elsőként az egyetemek jelentek meg mint "tartalomszolgáltatók". Nem véletlenül, hiszen sokáig csak az akadémiai szféra birtokolta a hálózatot. Az orvostudományi egyetemek honlapjain az intézményről szóló általános információkon, a tanrenden vagy a telefonkönyvön kívül más érdekes dolgokat is találhatunk. Ilyenek például a tudományos kutatási eredmények, ezek nagy része máshol nyomtatott formában megjelent publikáció. Ezenkívül sok orvosegyetem Web lapján találunk oktatási anyagokat, egy részük szöveges formátumú (pl. előadásjegyzetek), de egyre több igényesebb multimédia oktató-rendszerrel is találkozhatunk a Neten, ezek már grafikákat, hangot vagy videót is tartalmazhatnak. Nem szabad elfelejtenünk viszont, hogy az ilyen multimédia alkalmazások nagy sávszélességet igényelnek, ezért nem mindenhol élvezhetők rendesen. Az oktatórendszerek főként az adott egyetem hallgatóinak készülnek, de szerephez juthatnak rezidens vagy posztgraduális képzésben is.

A hálózaton fellelhető orvosi információforrások egy másik csoportját az orvosi non-profit intézmények, a különböző egyesületek, társaságok honlapjai jelentik. Sok helyen elsősorban a tagságnak szólnak az oldalak: találhatunk itt tudományos publikációkat, különböző felhívásokat, az adott szakterület kongresszusi naptárát, stb.

Az egészségügyi Web-helyek nagy része nem a szakembereknek, hanem a betegeknek szól, ahol általában egy adott betegség a fő téma (pl. a cukorbetegeknek több levelezési listája, hírcsoportja és Web helye van). Itt főként életmód tanácsok olvashatók, a betegek kicserélhetik egymással a tapasztalataikat, és nem maradhat el "az orvos válaszol" rovat sem. Ebben nem sokban különbözik az Internet más médiáktól, csak az információ-terjesztés és -elérés módja más. Néhány helyen olvashatunk az Interneten keresztül történő "távgyógyításról" is - ez sok veszélyt rejthet magában, reméljük nem fog egyhamar elterjedni. Az orvosi vizsgálat első és igen fontos része a fizikális vizsgálat, a beteggel való "találkozás", a közvetlen kommunikáció. Ez a beteg jelenléte nélkül nemigen valósítható meg. Viszont, mint ahogy egy rádióműsorban, úgy az Interneten keresztül is adhat egy orvos tanácsokat, javaslatokat a betegeknek. Az Internet jelentősége - hasonlóan más médiákhoz - inkább a felvilágosításban és a megelőzésben lehet.

Az orvosi Web helyek nagy része már kereskedelmi jellegű, itt legtöbbször regisztráltatnunk kell magunkat, és ezért sokszor fizetnünk is kell. Néhol azonban ingyenes regisztráció is lehetséges (pl. BioMedNet), viszont a szolgáltatások köre szűkebb. Ezek a Web helyek egyrészt hirdetésekből, másrészt a tagoktól befolyt összegekből tartják el magukat. Sokféle szolgáltatást kínálnak az ilyen site-ok. Gyakran orvosi adatbázisokban (pl. gyógyszer-adatbankokban) tudunk keresni vagy szakirodalom után kutathatunk (pl. a MedLine-ban). A nagyobb orvosi folyóiratoknak általában van internetes változata is, de sokszor csak az absztraktokat találjuk meg, a teljes szövegért itt is fizetni kell. Ezenkívül olyan orvosi hírmagazinok is léteznek a hálózaton, amelyek csak elektronikus formában olvashatók (pl. MedScape), de nemcsak folyóiratok hanem orvosi könyvek elektronikus változatai is megjelentek már (pl. Merck Manual). Nem feledkezhetünk meg az internetes állásbörzékről sem, hiszen sokkal gyorsabban lehet így állásajánlatokhoz jutni, mint újsághirdetéseket olvasva. A különböző "élő" vitafórumok, discussion area-k, vagy chat room-ok sem maradhatnak el, ahol - akár egy hírcsoportban - "eszmét lehet cserélni".

Ezek alapján könnyű belátni, hogy az Internet nagyban elősegítheti egy orvos munkáját. Egyre több orvostudományi információ található a hálózaton, melyek percek, vagy akár másodpercek alatt hozzáférhetők. Az Internet jóvoltából kialakulóban van egy digitális információanyag, egy globális virtuális "orvosi könyvtár".




Tartalom