Népszerűbb Web oldalak

Ebbe a fejezetbe próbáltuk összegyűjteni azokat az orvosi, egészségügyi Web helyeket, amelyek talán a legnagyobb népszerűségnek örvendenek, a leglátogatottabbak és néhány közülük már az Internet "hőskorában" is működött.
 

American Journal of Nursing (Lippincott's NursingCenter)
http://www.ajn.org/

Az AJN internetes változata 1995. januárjában az elsők között kezdte meg működését. Új neve: Lippincott's NursingCenter, s a következő útvonalon is elérhető: http://www.nursingcenter.com. Elsősorban betegápolási információkat, oktatóanyagokat, publikációkat tartalmaz. Álláskeresőknek a "Career Center"-t érdemes áttanulmányozni.
 

American Medical Association
http://www.ama-assn.org/

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA, American Medical Association) Web lapja, melyen 1995 júliusától a Journal of the American Medical Association elektronikus változata is olvasható.
 

BioMedNet
http://www.biomednet.com/

Az Internet egyik legnagyobb orvosbiológiai témájú "virtuális klubja". A regisztráció kötelező, viszont a szolgáltatások egy részét az ingyenes regisztrációval is elérhetjük. A hálózat egyik legnagyobb ingyenesen lekérdezhető MedLine adatbázisa itt található. Külön szekció foglalkozik az állásajánlatokkal. A BioMedNetnek saját elektronikus folyóirata is van, melyet sajnos csak a fizető felhasználók érhetnek el. Számos tudományos közlemény elektronikus változata tölthető innen le. A "Shopping Mall"-ban könyveket, folyóiratokat, katalógusokat, szoftvereket rendelhetünk meg.
 

 
1. kép: A BioMedNet nyitólapja
 

LUMEN
http://www.meddean.luc.edu/lumen/

A chicagoi Loyola University által karbantartott Web lapok orvosi oktatási anyagokat tartalmaznak, és elsősorban hallgatók számára készültek. Kiváló anatómiai, szövettani ábrákat tartalmaznak. A klinikai területek közül a bőrgyógyászati, allergológiai, tüdőgyógyászati és endokrinológiai oldalakat kell megemlíteni.
 

Martindale's Home Health Guide
http://www-sci.lib.uci.edu/HSG/HSGuide.html

Jim Martindale és Frank Potter (University of California-Irvine) közös munkája ez a címgyűjtemény, mely több ezer orvosi témájú Web oldalt tartalmaz. A kulcsszó az oktatás és a multimédia.
 

Medical Matrix
http://www.medmatrix.org/index.asp

A Medical Matrix talán a legátfogóbb orvosi vonatkozású internetes címjegyzék. Dr. Gary Malet, Lee Hancock és Jim Martindale munkája, jelenleg a Healthtel Corporation gondozza. A következő szempontok szerint csoportosítja a Web helyeket: szakterületek, betegségek, klinikai gyakorlat, irodalom, oktatás, orvosi informatika, Internet.
 

 
2. kép: A Medical Matrix nyitólapja
 
 

Medical Student Lounge
http://www.geocities.com/Heartland/1756/lounge.html

Ezt a "virtuális társalgót" főként orvostanhallgatóknak ajánlhatjuk. A kínálatból: rezidens programok, orvostanhallgatói levelezési listák, hírcsoportok, bulletin board, orvosegyetemek és más orvosi címgyűjtemények.
 

Medscape
http://www.medscape.com/

Az egyik legnagyobb orvosi elektronikus folyóirat, melyet e-mailben is megrendelhetünk. A híreket szakmák szerinti csoportosításban is letölthetjük.
 

 
3. kép: A Medscape nyitólapja
 

"The Merck Manual"
http://www.merck.com/

A népszerű orvosi kézikönyv legújabb változatának internetes kiadása.
 

National Institues of Health
http://www.nih.gov/

A NIH honlapja az orvos-kutatóknak lehet elsősorban érdekes. Az NIH "grant"-jeiről sok információ olvasható itt.
 

National Library of Medicine
http://www.nlm.nih.gov/

Ez a "homepage" közel negyven különböző online adatbázishoz nyújt hozzáférést, köztük az ingyenes internetes MEDLINE-hoz. Innen érhető el a "Visible Human Project" honlapja is:
http://www.nlm.nih.gov/research/visible/visible_human.html
Ez az adatbázis tartalmazza egy férfi és egy női tetem CT, MRI valamint fagyasztott metszeteit, melyek 1 mm-es szeletvastagságúak.
 

 
4. kép: A Visible Human Project nyitólapja
 
 

OncoLink
http://www.oncolink.upenn.edu/

A pennsylvaniai egyetemen dolgozó Dr. Buhle kezdeményezése, mely a daganatos betegségekkel kapcsolatos információk egyik gyűjtőhelye az Interneten.
 

Virtual Hospital
http://vh.radiology.uiowa.edu/
http://www.vh.org/

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Virtual Hospital jelenleg az egyik legátfogóbb, legigényesebb, a legtöbb klinikai információt tartalmazó hely az Interneten. Orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak és külön betegeknek szóló oktatási anyagok, információk is találhatók itt.
 

 
5. kép: A Virtual Hospital nyitólapja
 

World Health Organization
http://www.who.ch/

Az Egészségügyi Világszervezet genfi honlapja. Olvashatunk a WHO irányelveiről, politikájáról, jelenleg folyó projektjeiről, de találunk itt járványügyi statisztikákat is. A Weekly Epidemiological Record PDF formátumban letölthető, vagy e-mailben megrendelhető. 
 




Tartalom