Függelék

A továbbiakban néhány olyan CD-t mutatunk be, melyek használata jelentősen megkönnyíti a kutatómunkát, illetve amelyek hasznos segédanyagok lehetnek az oktatásban.

Pannonia. Egy római provincia története és kultúrája

Készítette: Gesztelyi Tamás, Havas Lászlóné, Nagy Mihály. A CD-ROM a római provincia történetét, mindennapi életét mutatja be. Fő témakörei: Római berendez-kedés, Pannonia története, A hadsereg és emlékei, Gazdasági élet, Műveltség, Művészet, Vallástörténet, Életmód. A CD-ROM bőséges illusztrációt tartalmaz, képeket, térképeket, szobrok, épületek, feliratok fényképeit. A lexikon a legfontosabb ismereteket tartalmazza a provinciáról. Megtalálhatjuk a provinciával kapcsolatos forrásokat, illetve számos feliratot is.

PHI és TLG

A legjelentősebb auktorgyűjtemény CD-ROM-on, a Packard Humanities Institute szerkesztésében. Két részből áll, melyeket folyamatosan bővítenek. A PHI 5 latin szerzők műveit tartalmazza, görög változata a TLG. A PHI 7 az amerikai egyetemek görög papiruszainak gyűjteménye.

ROMText

Római jogi szövegek gyűjteménye, amelyekben szabadon kereshetünk szavakra, vagy idézetekre. A keresőprogram német nyelvű.

L'Année Philologique

A híres francia bibliográfia CD-ROM-on. A nyomtatott változathoz képest nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan találhatjuk meg benne számos keresési opció alapján a kívánt adatokat. Hibája az, hogy rengeteg benne a pontatlanság és a helyesírási hiba.

POLIS-program

A POLIS. A görög polisok társadalomtörténetének számítógépes adatbázisa című program a görög poliszok adatbázisa, amely 544 ismert görög polisz archaikus és klasszikus-kori történelméről tartalmaz számos információt. A program Apple Macintosh számítógépre készült, hardverigénye 4 MB RAM. Az adatbázis FileMakerPro szoftverrel készült. A program készítői Németh György, az ELTE és a Debreceni Egyetem oktatója és tanítványai: Vit Olivér, Várhelyi Zsuzsa, Bősze Ildikó és Kiss Henrietta. A program célja, hogy a görög poliszok archaikus és koraklasszikus történelmére vonatkozó forrásokat bemutassa, illetve a "nagyobb" polisok történelme mellett a "kisebbek" történelmére vonatkozó adatokat is ismertesse. Az adatbázis tartalmazza a poliszok területére, lakosságára, politikai fejlődésére vonatkozó adatokat. Benne vannak a görög gyarmatosításban résztvevő városok és a gyarmatvárosok adatai csakúgy, mint a teljes görög pénzverés. A POLIS-program eredményeit számos publikáció foglalja össze. (Legjelentősebbek: Németh György: A POLIS-program. Ókortudományi Értesítő II. szám, 1998, 33; Németh György: Polisok világa. Korona Kiadó, Budapest, 1999.)

Előző rész     Tartalomjegyzék