Budapesti Műszaki Egyetem
Távközlési és Telematikai Tanszék
Híradástechnikai Tanszék

 

Intelligens városok


(Előtanulmány)

Készült az NIIF Koordinációs Iroda megbízásából
az M-626/95 (NIIF) é
s a 407.503/95 (BME) sz. szerződés teljesítésére

 

Budapest, 1996. február 21.



TARTALOM

Történelmi-társadalmi háttér
Áttekintő elemzés a világszerte tapasztalható törekvésekről
Bevezetés
Meghatározások
Az "intelligens város" törekvések áttekintése
A legjellemzőbb kísérletek kiválasztása
A legjellemzőbb kísérletek elemzése
Alkalmazói körök, alkalmazási példák
"Elemi" szolgáltatások
Az intelligens város koncepció alkalmazói megközelítése
Alkalmazások a jelenben és a jövőben
Az igényelt kommunikációs és informatikai infrastruktúra
Alkalmazási (igény) oldal
Infrastrukturális (lehetőség) oldal
A magyar "Intelligens város" projekten belüli infrastrukturális követelmények
Az intelligens város projekt Magyarországon
Magyarországi háttér és előzmények
A koncepció
A koncepció és a hazai jellegzetességek összevetése
Felhasználók és szolgáltatások
Mintaprojektek
A projekt fő jellemzői
Konklúzió
Irodalomjegyzék


Történelmi-társadalmi háttér

Ha egy futó pillantást vetünk az emberiség néhány ezeréves történetére, akkor a legvalószínűbb, hogy a sok-sok véletlen esemény ellenére látunk valamiféle fejlődési tendenciát, valami érthetőnek tűnő folyamatot, amit hajlamosak vagyunk akár "természetesnek" is venni. De korántsem ilyen "természetes" a kép, ha egy röpke pillanatra a jövőn kezdünk el gondolkozni. Vagy ne is szaladjunk előre, gondoljunk csupán arra, hogy mennyire biztosan tudjuk megválaszolni, vajon a jelenben milyen irányú társadalmi változások közben vagyunk. Sőt, ha nem egyszerűen "kívülálló" érdeklődőként akarjuk szemlélni az éppen aktuális társadalmi folyamatokat, akkor feltehetünk egy igen fontos kérdést: Mit tegyünk annak érdekében, hogy a - feltehetően jól felismert - társadalmi változásokhoz kellően alkalmazkodjunk, azok lehető zökkenőmentes lefolyását elősegítsük? Nyilván ez utóbbi kérdést nem az egyén szintjén érdemes felvetni és megválaszolni, hanem valamilyen méretű közösség keretében.

Természetesen a feltett kérdés nagyon általános, erre rövid választ adni lehetetlen, és nincs is ilyen célunk. Itt csupán arra akarunk röviden utalni, hogy a politikai közgazdászok elég egyöntetűen állást foglalnak az ún. információs társadalom kialakulásának megindulása mellett. Statisztikai adatokra támaszkodva azt állítják, hogy a fejlett országokban csökken a munkavállalók körében az iparban foglalkoztatottak aránya, és bővül a szolgáltatási szféra aránya, de azon belül is különösen az információ kezeléssel, feldolgozással foglalkozók növekedése a legjelentősebb. Sőt, a fenti arányváltozásokon túl, az egész társadalmat, annak a legszerteágazóbb területeit hatja át az információ korszerű kezelésére, az információ-szolgáltatásra és az "információ-fogyasztásra" való törekvés, illetve igény.

Ennek alapján bátran kijelenthetjük, hogy aki ebben a világméretű átalakulásban élen, vagy legalább is a fő sodorban akar tartózkodni, annak sürgősen tennie kell valamit. Valamit, ami elősegíti a változások megértésének, befolyásolásának lehetőségét, módját. Ez a valami az információ-technológia vagy informatika és a kommunikáció alkalmazásának új, átfogó kiterjesztése az önigazgató közösségek méretében. Ezeket a törekvéseket legáltalánosabban "Intelligens Város"-nak nevezik, de van példa ennél nagyobb méretű közösség esetén is, például Szingapúrban, ami egy sziget- vagy városállam, ahol a "kísérletbe" a teljes népességet be kívánják vonni.

Érdemes külön figyelmet szentelni azoknak a gondolatoknak, tanulmányoknak és elemzéseknek, amelyek közül említsünk itt meg csupán egyet, azt is csak a találónak nevezhető címéért: "Megélünk-e a szolgáltató gazdaságból? Megteremtheti-e a jólét fenntartásához szükséges értéket?" (Michael E. Raynor cikke az Across the Board című, az USÁ-ban kiadott folyóiratban 1992-ből.) Valójában ez a kérdés azért hasznos, mert megválaszolásán keresztül egyrészt rá lehet mutatni bizonyos elemi félreértésekre, amelyek azonban akadályozhatják a kielégítően gyors társadalmi reagálást a felmerülő kihívásokra; másrészt pedig rá lehet mutatni arra is, hogy mi a kulcsproblémája a szolgáltató gazdaságon alapuló információs társadalomnak.

Az elemi félreértés abból fakad, hogy - miként az előbb idézett cím is teszi - többen azt hiszik, hogy megszűnik az ipari termelés, és majd a "szolgáltatásból" kell megélni (ruházkodni, közlekedni, házat építeni, stb.). Természetesen egyáltalán nem erről van szó, hanem csupán a foglalkoztatottak, a munkavállalók, a vállalkozók aránya tolódik el. Tehát amint az ipari társadalomban is van mezőgazdaság (sőt még sohasem volt olyan fejlett, azaz termelékeny, mint napjainkban) csupán az ebben a szektorban dolgozók aránya elenyésző a többihez képest, ugyanígy a szolgáltató gazdaságon alapuló társadalomban is lesz ipar, szintén igen fejlett lesz, de kevesen fognak az ipari termelésben részt venni.

Nézzük ezután az érdekesebb kérdést, azaz a szolgáltató gazdaságon alapuló információs társadalom kulcsproblémáját! Idézzünk itt egy másik publikációt: "A jövő záloga: a termelékenység. A jövő század azoké az országoké, amelyek fokozzák a szellemi foglalkozásúak és a szolgáltatásban dolgozók termelékenységét." (Peter F. Drucker cikke az USA című folyóirat 1993/80 jelű számából.) Az idézett második mondat, azaz a cikk alcíme tartalmazza a lényeget, tehát növelni kell a termelékenységet az egyre növekvő arányú szektorban, azaz a szolgáltatásban, illetve a szellemi munka termelékenységét kell feltétlenül növelni, függetlenül attól, hogy melyik szektorban végzik azt. Ezzel viszont megérkeztünk a már eddig is sokat emlegetett információs társadalom fogalomhoz. Ugyanis úgy is fogalmazhatunk, hogy a szellemi munka az információ gyűjtését, feldolgozását, tárolását, valamint szolgáltatását jelenti. Tehát az a társadalom, amelyben meghatározó részt fog képviselni a szellemi munka és a szolgáltatás, az joggal nevezhető információs társadalomnak.

Érdemes külön is kiemelni, hogy a szolgáltatási szférának abban a speciális ágában, amit kormányzatnak, kormányzati adminisztrációnak nevezhetünk, az utóbbi időben szinte neuralgikussá vált a hatékonyság, tehát a "termelékenység" kérdése. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy részben nem válik elég élesen szét a politika, a hatalomgyakorlás, azaz az érdekérvényesítés és a közigazgatási szolgáltatás. Mindkét területen tevékenykedők munkáját jórészt az adókból fedezik, amelyek világszerte deficites államháztartásokhoz vezetnek. A kiadásokat részben ugyan közvetlenül hozzá lehet rendelni bizonyos szolgáltatásokhoz, de ennek fejében nyilván adócsökkentést vár el a polgár. Az igazi megoldást természetesen csak a munka hatékonyságának jelentős fokozása, a termelékenység lényeges növelése jelentheti. Valójában az a kérdés, hogy miként lehet "megismételni" a megelőző, azaz az ipari társadalomban elért termelékenység-növekedést.

Ugyanis a termékek előállításában és mozgatásában - az iparban, mezőgazdaságban, bányászatban, építőiparban és a szállításban - a termelékenység az elmúlt 125 évben évente 3-4 százalékkal nőtt. Ennek eredményeként az átlagos termelékenység a 45-szörösére nőtt az iparilag fejlett országokban, ahol éppen ez a termelékenység-robbanás volt az alapja az életszínvonal és az életminőség javulásának. Ez tette lehetővé a jövedelmek és a vásárlóerő óriási növekedését. A lehetőségek felét-harmadát az emberek pihenésre fordították, így az 1914 előtti több, mint 3000 órás munkaév 1700-2000 órásra csökkent. Ez a termelékenység-robbanás fedezte a tízszeresére bővült oktatás és a még ennél is jobban kibővült egészségügyi ellátás költségeit.

A termelékenység jelentős, észrevehető növekedésének gyakorlatilag nem volt előzménye. A korábbi századokban olyan csekély mértékben változott, hogy szinte észrevehetetlen maradt, és több terméket csak több (hosszabb ideig tartó) munkával lehetett előállítani. A termelékenység-robbanás alighanem az utóbbi száz év legnagyobb horderejű és kihatású társadalmi eseménye. Amíg például 1910-ben a leggazdagabb országokban az átlagkereset alig háromszorosa volt a legszegényebb országok átlagkeresetének, addig mára ez az arány eléri a negyvenszeres értéket is. A termelékenység forradalma azonban a legfejlettebb országokban véget ért, vagy legalább is "szünetel". Nem arról van szó, hogy nincs meg az eddigi termelékenység-növekedés a mezőgazdaságban és az iparban, hanem egyszerűen az a helyzet, hogy ez a két szektor már nem meghatározó jelentőségű, mert a bennük foglalkoztatottak aránya a fejlett gazdaságokban már nem éri el a munkaerő negyedrészét sem.

És itt érkezünk meg ennek a bevezetőnek az alapvető mondanivalójához. Ugyanis a legfejlettebb országok tapasztalata szerint a meghatározó arányt képviselő szellemi foglalkozásúak és szolgáltatásban dolgozók termelékenysége nem növekszik. Ez pedig azt jelenti, hogy az egész társadalom termelékenysége sem nő észrevehetően. Az a kérdés tehát, hogy miként lehet ezen változtatni. Mielőtt vázoljuk az erre vonatkozó elképzeléseket, mutassunk rá példaszerűen, hogy milyen munkavégzői körben kell növelni a termelékenységet. Csupán szélsőséges példákat kiragadva, ebbe a körbe tartozik a tudományos kutató, a szívsebész, a műszaki rajzoló, az áruház-igazgató és az éttermi felszolgáló. Közöttük sokan vannak olyanok is, akik géppel dolgoznak, például a kórházi takarító, az éttermi mosogató, a számítógéppel felszerelt biztosító ügyfélszolgálatában dolgozó. Láthatóan nagyon eltérő tudású, felelősségű, képzettségű, keresetű emberekről van szó, mégis van valami közös bennük, nevezetesen, hogy mi az, amivel növelni tudják a termelékenységet, és mi az, amivel nem.

Ugyanis ezen a területen az első megrázkódtató tanulságként kiderült, hogy a szellemi munkában és a szolgáltatásban az ember (munkaerő) nem helyettesíthető tőkével. A fejlettebb technika önmagában nem eredményez nagyobb termelékenységet. Néhány évtizede általános elképzelés volt, hogy a számítógépek elterjedése jelentősen csökkenteni fogja az irodai dolgozók számát. Mára az adatfeldolgozó gépekre fordított összegek felülmúlják az anyagfeldolgozó gépekre fordított összegeket, valamint az adatfeldolgozó berendezések java része a szolgáltató szférában működik, és eközben az irodai alkalmazottak száma minden eddiginél nagyobb arányban nőtt, a szolgáltató szféra termelékenysége pedig nem növekedett.

Egy másik érdekes "felfedezés" az volt, hogy másfajta megközelítést kíván a termelékenység növelése az ipari termelésben, mint a szellemi és szolgáltató területeken. Az ipari termelésben a "dolgozz okosabban" elv megvalósításakor sohasem kell vizsgálni, hogy mi is a tényleges feladat és miért kell elvégezni, csupán azt kell megválaszolni, hogy miként lehet a legjobban elvégezni a munkát, amely önmagától értetődik. Ezzel szemben, ha a szellemi foglalkozások és szolgáltatások területén akarjuk növelni a termelékenységet, akkor a következő kérdésekkel kell kezdenünk: Mi a tényleges feladat? Mit akarunk elérni? Miért is csináljuk azt, amit csinálunk? Kiderült, hogy a termelékenységet úgy lehet a legjobban növelni, ha újradefiniáljuk a feladatokat, különösen pedig kiküszöböljük a feleslegeseket. Csak egyetlen példát említve, néhány kórházban (USA) eltörölték a hosszadalmas betegfelvételi procedúrát, és most mindenkit úgy vesznek fel, mint korábban a baleseteseket. Ugyanis feltették a kérdést, hogy mi a tulajdonképpeni feladat, és a válasz az volt, hogy meg kell tudni a beteg nevét, nemét, korát, lakcímét és fizetési módját. Mindezek az adatok pedig szerepelnek a betegbiztosítási kártyán, amelyet a páciens magával hoz, tehát felesleges egy "vallatással" fárasztani.

Milyen általános következtetéseket vonhatunk le az eddigiekből a jelenlegi témánkat illetően?

Mindenképpen elfogadhatjuk, hogy a világnak az iparilag legfejlettebb részén egy igen jelentős társadalmi átalakulás első szakaszában vagyunk, amelynek eredményeként létrejön az ipari társadalom utáni ún. információs társadalom. Ez a termelékenység-robbanás a gazdagság és szegénység soha nem látott szélsőségeit hozta létre a Földön. Az információs korszakba lépés egyik - valószínű - szcenáriója a polarizáció erősödésével számol. Lesznek nyertesek és vesztesek, pozíciójuk azonban meglepően gyorsan megváltozhat. Főleg a "középmezőny" helyzete lesz ingatag az átalakulás során. Egy-egy régión, esetleg országon belül is számottevő különbségek lehetségesek, mégpedig - paradox módon - a világgazdaság globalizálódása miatt. Földrajzilag teljesen elválhat a termelés és szolgáltatás finanszírozása, irányítása, tervezése, gyártása és értékesítése. A pozícióharc döntő tényezője lesz a szellemi tevékenységek termelékenysége. Aki nem akar az események perifériájára kerülni, hanem meg akarja őrizni jelenlegi "helyét", sőt esetleg javítani akar azon, annak feltétlenül határozott lépéseket kell tennie a folyamatok megértése, a kívánatos jelenségek elősegítése, és az általa nem, vagy csak alig befolyásolható változásokhoz való alkalmazkodás érdekében.

Magyarország képes lehet arra, hogy kihasználja viszonylagos elmaradottságát az ipari beruházások és az infrastruktúra területén. Mivel nincsenek olyan fejlett informatikai és távközlő rendszerei, amelyek ugyan még jól működnek, de az újabb technológiai eredmények tükrében már elavultnak tekinthetők, visszahúzó erő nélkül képes lehet a legújabb technika és technológia alkalmazására. Az ország viszonylag jó helyzetben van az általános informatikai képzettség szempontjából is. A felhalmozott tudás alapján könnyen csatlakozhat azokhoz a kísérletekhez, amelyek elősegíteni hivatottak az információs társadalom jóirányú formálódását, amely kísérleteket gyakran "intelligens város" néven emlegetnek.

 

Áttekintő elemzés a világszerte tapasztalható törekvésekről


Bevezetés

Úgy tűnik, hogy ma már nyugodtan kijelenthetjük a World Wide Web elnevezés találó volt, mert ez a háló is olyan gyorsan készül, akár a pókháló, és miként az utóbbit joggal tartjuk a természet egyik csodájának, lehet, hogy az előbbi az emberi alkotások egyik újabb csodája lesz. Miért említjük ezt ebben a bevezetőben? Mert azt látjuk, hogy a Web szerverek által nyújtott információ-szolgáltatási lehetőségek igen széles kört ragadnak magukkal, megteremtve így a csíráit az információs társadalomra való törekvéseknek.

Persze a Web szerverek minden elképzelést felülmúló szaporodása elég spontán jelenség, és bár tanulmányozásra érdemes, azonban bennünket most elsősorban azok a törekvések érdekelnek, amelyek szervezett és céltudatos módon próbálják meg kialakítani az információs társadalom csíráit, azaz mindazokat a kísérleti elrendezéseket, amelyek alkalmasak az elképzelések ellenőrzésére, a tényleges használatban az igényekkel történő szembesítésre.

Ilyen törekvések a világ legkülönbözőbb tájain találhatók, és a sajátosságok mellett sok általános tanulság is levonható belőlük. Ezt a fejezetet alapvetően azoknak a publikált informatikai és távközlési kísérleteknek az elemzésére fordítjuk, amelyek a legközelebb esnek az elképzelhető hazai kísérletekhez, valamint amelyek a legtöbb útmutatást nyújthatják ahhoz.


Meghatározások

Ebben a részben magyarázzuk el, hogy mit is értünk az intelligens városon (és lehetőleg) valamennyi kapcsolódó fogalmon, elnevezésen.

Az elmúlt másfél évtizedben sok területen nagy hangsúlyt kapott az intelligencia. Talán a legfontosabb terület a mesterséges intelligencia (Artifical Intelligence) kutatása, amely az alapját képezheti minden egyéb "intelligens" törekvésnek. Ugyanis a bennünket érdeklő intelligencia nem az embernek az a veleszületett képessége, amelyet az ismeretek felfogását és azok alkalmazását jelenti, hanem az olyan mesterséges rendszereknek az ehhez hasonló tulajdonsága, amelyeket a számítógépek és a számítástechnika fejlettsége egyre szélesebb körben lehetővé tesz. Ilymódon a jelen tanulmány szempontjából elsősorban releváns példák:

- az Intelligens Hálózatok, amelyek a távközlés legszélesebb körben használt formájában, azaz a telefonhálózatokban láttak napvilágot már több, mint két évtizede. Csak nagyon tömören utalva a lényegre: a távközlő hálózat minél jobb működtetéséhez, valamint a felkínált szolgáltatások minél komfortosabb megvalósításához szükséges ismeretek és alkalmazkodási képességek koncentrált beépítése a távközlő hálózatba.

- az Intelligens Iroda és Intelligens Épület, amely először kicsit szűkebb, majd tágabb körben fogalmazott meg az előzőhöz hasonló, de teljesítőképességében eltérő, az előzőét lényegesen meghaladó célokat.

- az Intelligens Város meghatározását lásd pl. az NIIF Fejlesztési Program című dokumentumban [NIIF94].


Az "intelligens város" törekvések áttekintése

Ebben a pontban egy rövid, szinte felsorolásszerű áttekintést adunk az általunk felderített valamennyi publikációról, azonban nem hivatkozási lista formájában, hanem mindegyiknek megfogalmazzuk az általunk legfontosabbnak tartott jellemzőit. Ezáltal egy olyan körképet nyújtunk, amiből az olvasó egy viszonylag gyors, de értékelő áttekintést kap valamennyi - nagyobb nyilvánosságot kapott - projektről. Az ismertetésre kerülő helyeken vagy tervezik, vagy részben már meg is valósították azokat a projekteket, amelyek a tanulmány témájához a legfontosabb célkitűzéseikben igen nagy hasonlóságot mutatnak.

A felsorolásból látható lesz, hogy szinte a világ minden táján, Szingapúrtól Új-Zélandig, valamint az USA számos nagyvárosában és Európában is igen sok helyen foglalkoznak a társadalom modernizálásának lehetőségeivel. Közvetlen térségünkben, Kelet-Közép-Európában nem találkoztunk hasonló, a kormányzatok által központilag támogatott törekvésekkel. Legalábbis az adott országokba szétküldött körlevelekre kapott néhány válaszból arra következtethetünk, hogy ebben a térségben még nem indult el semmilyen Intelligens Város projekt.

Az áttekintésben nem kitérünk a hazai városokban tapasztalható telematikai helyzet ismertetésére, mivel azt a tanulmány 5. fejezete tartalmazza.

Dél- és Kelet-Ázsia

Japán

Japánban egy igen kiterjedt kísérletsorozat keretében sokrétű tevékenységet vettek tervbe, illetve folytatnak az információs társadalom lehetőségeinek felderítésével kapcsolatban. A hét iparilag legfejlettebb ország halifaxi tanácskozásán létrejött kölcsönös megállapodás szerint tizenegy témában (global inventory, nagysebességű hálózatok globális együttműködése, többnemzetiségű oktatás, elektronikus könyvtárak, elektronikus múzeumok és könyvtárak, környezet és a természetes erőforrások menedzselése, globális szükséghelyzet menedzselése, globális egészségügyi alkalmazások, on-line kormányzat, globális piac és tengeri információs rendszerek) kísérleti projekteket indítanak az információs társadalom lehetőségeinek demonstrálására.

E megegyezés alapján a japán Posta és Távközlési Minisztérium illetve a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma (MITI - Ministry of International Trade and Industry) irányítása alatt számos kezdeményezés született. A MITI által vezetett projektekben különböző területeken kísérleteztek korszerű informatikai alkalmazásokkal (oktatás, elektronikus könyvtár, egészségügyi és ipari felhasználás), amelynek eredményeként jelentős mennyiségű adat és tapasztalat birtokába jutottak. A technológiai kutatások részére felállították az Információs Infrastruktúra Központot Fujisawában, ahol a fejlett információs társadalom létrehozásához szükséges nyitott és egységes hálózatok kialakításának lehetőségeit vizsgálják műszaki szempontok alapján. A központ több R&D centrummal, akadémiai és ipari intézmények bevonásával épül fel. Az itt futó projektek közül az egyik legnagyobb a digitális könyvtár (Pilot Digital Library Project), amelyben többek között a különféleképpen rögzített adatok digitalizálásának, multimédia adatbázisokból az információ lekérdezésének, könnyen használható felhasználói interfészeknek a lehetőségeit vizsgálják. Figyelemre méltó, hogy a többi projekthez hasonlóan, a szerzői és szabadalmi jogok biztosításával kiemelten foglalkoznak.

Egyébként Japán az elsők között van a nagyfelbontású televíziózás (HDTV) kifejlesztésében. Ennek köszönhetően már nemcsak a műsorszórásban remélik az új technika elterjedését, hanem az oktatásban és egészségügyben is. Kijelölt városokban (1995. márciusáig 38 városról volt szó) a HDTV City koncepciónak megfelelően, praktikus felhasználással, pl. művészeti programok alkalmával próbálják meg bevezetni a HDTV-t a lakosság körében. Az elképzelések szerint a HDTV nagyon fontos szerephez fog jutni a jövő információs társadalmában, használatával az információ technikailag sokkal jobb minőségben jut el a lakossághoz

A környezetvédelmi és természetes erőforrások menedzselését célul kitűző projekt keretében a Nap-Föld aktivitás folyamatos figyelésével és előrejelzésével az űrben való munkavégzést szeretnék biztonságosabbá, a műholdak működését pedig megbízhatóbbá tenni.

Az elektronikus könyvtárak segítségével a felhasználó otthonából keresheti ki a szükséges információt egy távoli adatbázisból. A megvalósításban a kyotoi egyetem könyvtára, valamint több ipari cég (NTT, Fujitsu Ltd.) vesz részt. A rendszer számos funkciói közül csak a gépi fordítást, a hangos felolvasást, és az egyidejűleg több könyvtárból származó információ megjelenítését emeljük ki.

A kábel tv-s és a rádió kommunikációs hálózatok segítségével olyan fejlett közigazgatási rendszert kívánnak felépíteni, amellyel egy katasztrófa sújtotta területről gyorsan lehet a szükséges információt összegyűjteni. A japán földrengésekre gondolva a szándék világosan érthető. E projektben a kommunikációs csatornák fokozott megbízhatóságát (vonalszakadás, torlódás, stb.) is szem előtt tartják. A japánok erre a célra kiemelkedően nagy összeget kívánnak fordítani a jövőben. A Csendes-óceáni régióban kiemelt szerephez jut a műholdas távközlés is.

A kreatívabb tanulási környezet megteremtését célzó oktatási projekt keretében száz japán iskolát (az általánostól a középfokú intézményekig) kapcsoltak be nagysebességű vonalakkal az Internet hálózatba.

A kormányzati szolgáltatások egyik újdonsága - és ezt már használni is lehet - a szabadalmi és export engedélyek on-line lekérhetősége. Egyébként öt év alatt a közigazgatás komputerizálása mellett olyan új szolgáltatások bevezetésével próbálják az adminisztrációhoz szükséges papír mennyiségét csökkenteni, mint a kérvények, engedélyek elektronikus formában történő kezelése, statisztikai adatok elektronikus gyűjtése és közreadása vagy a közigazgatási információs adatbázisok létrehozása.

Mindezeket az információk a MITI és az MPT saját Web szerveréről szerezhetők meg (lásd [MITI95], [MPTR94]), amit így a projektek részeként is tekinthetünk.

Szingapúr

Az IT2000 elnevezésű Intelligens Sziget "vízió" a szingapúri kormánynak az ország jövőjéről vázolt elképzeléseire válaszul született 1991 augusztusában. Kidolgozója az NCB (National Computer Board) volt. Ebben a tervben, az új információs technológiáknak a gazdaság 11 legfontosabb szektorára gyakorolt hatását vizsgáló tanulmány alapján, elkészítették Szingapúr 15 évre szóló Nemzeti Információs Infrastruktúra fejlesztési programját. Ennek megvalósulása esetén Szingapúr a régióban elsőként rendelkezne fejlett információs infrastruktúrával, amelyben össze lesznek kötve egymással az otthoni és hivatali számítógépek, valamint a tervek szerint a számítógép egyesíti fogja a telefont, a tv-t és egyéb funkciókat. Első lépésként a teljes szigetre kiterjedő szélessávú kísérleti hálózatot hoztak létre az egyetemek és a távközlési cégek közreműködésével. Továbbá a drótnélküli (mobil) hálózatokat a telekommunikációs infrastruktúra szerves részének tekintik. [NCBR95]

A MITI jelentéshez hasonlóan, a 11 szektorra gyakorolt hatások vizsgálatát a rövidség kedvéért nem ismertetjük a felsorolásnál részletesebben, főként mivel ez a megközelítés az intelligens város koncepciónál kicsit általánosabb, az információs társadalom problémáit szélesebb környezetben vizsgálja.

Közel-keleti példák

Az izraeli külügyminisztérium információs osztálya egy Gopher technológiára épülő, több nyelven olvasható rendszert tart fenn. Érdekességként megemlítjük, hogy nem éppen az információs technológiájáról híres Szaúd-Arábiai Királyság is képviselteti magát a Web-en.

Afrika

Az afrikai fejlődő országok egyik legfontosabb problémája a vidéki gyerekek oktatása. Ugandában a tanulás pénzbe kerül, és nem akarják, hogy a központosított oktatás miatt a vidéki adófizetők, akik nem nagyon tudják a gyerekeiket iskoláztatni, a városok fejlesztését támogassák. Emiatt az információs technológiát oly módon oktatják, hogy mozgó iskolákat alakítanak ki, és így járják körbe a vidéki falvakat. Ezeket a "mobil" iskolákat használt számítástechnikai eszközökkel szerelik fel, és így próbálják kisebb közösségeknek bemutatni, hogyan szerezhetnek tudást az új technika segítségével. Így pl. megismerkedhetnek az interaktív CD-ROM-os programokkal, folyamatosan bővülő távoktatási anyagokkal, és az Internettel. [UGAN95]

Ausztrália és Új-Zéland

Ipswich

Az ipswich-i Web szerverről olyan információkat kaphatunk, mint a polgármester legfrissebb üzenete, az önkormányzati üléseken elhangzott beszédek dokumentumai, a helyi események kalendáriuma, nyugdíjasoknak szánt szolgáltatások listája, stb. Az önkormányzat eltökélt szándéka, hogy Ipswich lakossága egy információban gazdag társadalommá váljon. Konkrét terveik vannak üzleti és egyéb szolgáltatások beindítására.

Wellington

Az önkormányzat által fenntartott CityNet egy on-line információs rendszer, amelynek szolgáltatásait Gopher, Telnet, vagy BBS-en (Bulletin Board System) keresztül lehet igénybe venni. 1994 végére a CityNet mintegy 1800 felhasználóval rendelkezett. A rendszerbe való belépéshez egy számítógép és egy modem szükséges. Összesen 11 nyilvános vonalon lehet elérni a CityNet (telefonköltségeket leszámítva) ingyenes szolgáltatásait. A rendszerhez való hozzáféréshez egy külön 24 órás BBS szolgál. A polgárok ezen keresztül nem csak a nyilvános információkat kapják "házhoz", hanem Internet szolgáltatásokat (email, news, telnet, ftp) is igénybe vehetnek. Azok, akik nem rendelkeznek az említett eszközökkel, a város központi könyvtárában felállított terminálokat vehetik igénybe. Interneten is létezik egy telnet (ix.wcc.govt.nz) hozzáférési lehetőség, de csak az arra jogosult felhasználók vehetik igénybe.

Észak-Amerika

Kanadában működik a Nyitott Kormányzat nevű projekt, amelynek keretében az ottani polgárok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a szövetségi kormány munkáját. A kormányhatározatok és egyéb dokumentumok egy Web szerveren elérhetők.

Talán az egyik legismertebb és legtöbbet keresett Web szerverrel a Fehér Ház rendelkezik. Egyebek mellett on-line publikációk, elhangzott beszédek másolatait lehet itt megtalálni. A FedWorld az Interneten található legátfogóbb kormányzati szolgáltatási rendszer. Többszáz szövetségi hivatal információs szolgáltatásait fogja egybe. Az így elérhető információ hatalmas mennyisége miatt azonban nem mindig könnyű megtalálni a keresett szolgáltatást.

Az USA szövetségi államainak kormányai közül Kalifornia magasan kiemelkedik az Internetre telepített Gopher, FTP és Web információs rendszerével (CSGNET - California State Government Network). Számos kaliforniai hivatal (vízügyi, közlekedési, oktatási erdő- és tűzvédelmi) tette elérhetővé néhány szolgáltatását az Interneten.

Az alábbiakban ismertetjük azoknak az önkormányzatoknak az információ-szolgáltatással kapcsolatos tevékenységét, amelyek a szövetségiekhez hasonló, de funkcióikban részletesebb és kidolgozottabb rendszerekkel rendelkeznek és azokat sikeresen működtetik napjainkban is.

Blackburg (Virginia)

Az itt működtetett Web szerver egyik fő támogatója a Bell Atlantic társaság. A projekt egyik legfontosabb célja egy olyan helyi információs infrastruktúra létrehozása, amely fokozza a kommunikációt és erősíti a közösség tudatot a lakosság körében. A hivatali dolgozókkal való levelezés mellett a lakósok tájékoztatást kaphatnak a bevásárlási lehetőségekről, társadalmi rendezvényekről, és például megtudhatják azt is, hogy mikor lesz a legközelebbi utcai nagytakarítás.

Chicago

Itt a fejlesztés korai fázisában levő rendszerről van szó. Egyelőre kevés érdekes információt tartalmaz a szerver. Az illionis-i egyetem fejleszti, a polgármesteri hivatal és a turisztikai hivatal támogatásával.

Palo Alto

A város Web szerverét a Digital Equipment Corporationnel közösen üzemeltetik. A szerverről elérhető funkciók között szerepel az ingatlan eladás, kölcsönzés, az önkormányzati hivatalok telefonszámai, az önkormányzati ülések összefoglalója, turisztikai ismertetők, térképek, bevásárlási és szórakozási lehetőségek. Megtudhatjuk például, hogy Palo Alto lakossága milyen módszerekkel védheti meg környezetét a szennyezésektől. A kóbor állatok elterjedésének humánus megakadályozására olyan állatklinikák telefonszámait és címeit találhatjuk, ahol a házi kedvencek ivartalanítását is elvégzik. A lakossági szolgáltatások keretében kórházak, orvosi rendelők összefogásával bárki megtudhatja, hogy a leggyakoribb betegségek ellen milyen gyógyszerekkel lehet védekezni, valamint komolyabb probléma esetén kivizsgálásra hol kell jelentkezni.

Mivel a város lakosságának több mint a fele rendelkezik számítógép hozzáférési lehetőséggel, a távlati célok között egy városi méretű információs hálózat megvalósítása szerepel. [PALO95]

Philadelphia (Pennsylvania)

A Delaware Valley LibertyNet információt nyújt Philadelphia és Delaware Valley gazdasági és társadalmi életéről, tanulási és szórakozási lehetőségekről. A LibertyNet program vezetője a helyi egyetem kutatóközpontja, a fejlesztéseket több külső szponzor támogatásával végzik.

San Carlos

A városi információs rendszer szolgáltatási listáján az alábbi szolgáltatások szerepelnek: on-line lakossági fórum, a város jövőjét érintő projektek, elektronikus üzenetküldés, tűzvédelmi ismertető, információ a helyi éttermekről, közlekedési díjak, parkok és pihenőhelyek, helyi üzletek és vállalkozások listája, új vállalkozások elindításának procedúrája, álláshirdetések, stb.

San Diego

A város választott vezetésének eltökélt szándéka, hogy távközlési és informatikai szempontból San Diego ne csak Kalifornia vagy az Egyesült Államok, hanem az egész világ minta-metropolisza legyen.

Egyes elképzelések szerint, az 1993 áprilisában indított InfoSanDiego projekt keretében létrehozandó rendszert úgy kell tekinteni, mint az önkormányzat decentralizálásának egy lehetséges módját, és a polgárok számára az önkormányzati információ nyújtását, akik enélkül a szükséges adatokhoz nem, vagy ennél lényegesen körülményesebb módon férhetnének hozzá. Így a városnak információ közvetítő szerepe lenne. A rendszer kiépítésére kb. 2 milliárd dollár áll rendelkezésre szövetségi és állami forrásokból.

Röviden összefoglalva, az InfoSanDiego legjobban úgy képzelhető el, mint San Diego-nak egy olyan "home page"-e (vagyis lényegében egy Web-szervere), ami egy decentralizált, regionális, Interneten hozzáférhető, részben kioszk alapú, valamint az üzlet, a turizmus és a lakosság nagy részének vonzó szolgáltatást nyújtó információs rendszer. A "home page"-et modemen keresztül lehet majd elérni. A rendszernek hangsúlyozottan interaktívnak kell lenni, pl. tranzakciókat kell közvetítenie. [SAND95]

Egyéb, lakossági kezdeményezések

Az önkormányzati rendszerek alternatívájaként vagy azok kiegészítéseként lakossági kezdeményezésre is létrejönnek információs rendszerek, mint ahogy azt a Boulder Community Network vagy a Davis Community Network példája is mutatja.

Európa

A francia Művelődési Minisztériumnak létezik egy Web szervere, amely azonban sajnos csak franciául olvasható. A norvég Vallási és Oktatási Minisztériumban szintén működik egy kísérleti Web szerver, amelyen általános információkhoz lehet hozzájutni. Egy meglehetősen terjedelmes jelentésből kiderül, hogy a kiemelkedően fejlett dán IT infrastruktúra előnyeit kihasználva szeretnék létrehozni a következő évezred információs társadalmát. [DANR94]

Az angol Open Government program keretében egy rendkívül jól szervezett, professzionális információs adatbázist hoztak létre, amely a közigazgatás és a kormányzat szinte minden területére kiterjedő információkat tartalmaz. Így például még azt is megtudhatjuk, hogy az angol útlevélszabályzat szerint házasságkötés után az angol hölgyeknek útlevelet kell cserélniük.

Az alábbi európai városokban találtunk az Intelligens Város projekthez hasonló kezdeményezéseket. Néhol a projektet "Digitális város", vagy a "Jövő városa" néven emlegetik.

Bedfordshire (Anglia)

Az egyelőre még csak kísérleti Web szerverrel az eddig főleg papírmunkára épülő városi információs rendszerüket szeretnék fokozatosan felváltani.

Amszterdam

A holland "Digitális város" projekt létrejötte tulajdonképpen néhány lelkes fiatalembernek köszönhető, akik 1987-ben először csak illegálisan, később az XS4all (access for all) alapítvány keretében, az Internet hálózaton található adatbázisokhoz való szabad hozzáférést tették lehetővé, havi díj ellenében. 1994 elején az XS4all és a De Balie nevű kulturális alapítvány kezdeményezésére egy "Digital City" elnevezésű 10 hetes kísérleti üzemet kezdtek meg egy információs szerver működtetésével. A szervert, és rajta keresztül az Internet hálózatot modemes kapcsolattal lehetett elérni.

1994. október 15-én a Városi Tanács, a Gazdasági Ügyek Minisztériuma, és a Belügyminisztérium pénzügyi támogatásával elindulhatott a Digital City állandó üzeme. A felhasználók lelkesedését bizonyítja, hogy a napi átlagban 4000 hívás érkezik, és eddig kb. 1 millió oldalt tekintettek meg havonta a "látogatók". A nagyobb hozzáférhetőség lehetőségét a kábel-tv csatornák és az interaktív teletext bevonásában látják megvalósíthatónak. Az ország más városaiban is hasonló projektek megindítását, és ezek összekapcsolódása következtében a forgalom félévenkénti megduplázódását prognosztizálják.

Antwerpen

Egy kb. 80%-ban elkészült városi információs hálózatra építik az antwerpeni "Intelligens város" elképzelésüket. Az előreláthatólag 55 km hosszú üvegszálas hálózaton, amelynek MANAP (Metropolitan Area Network AntwerP) a neve, mihamarabb teljes körű integrált telematikai szolgáltatásokat szeretnének nyújtani. Kezdve a telefonbeszélgetésektől, az üzenetküldésen át az elektronikus tranzakció-kezelésig. Elsőként a szociális és egészségügyi intézmények adminisztratív munkáját kívánják megkönnyíteni. A kórházak informatikai hálózatba kapcsolásával az orvosok konzultációját tervezik megvalósítani.

Az alapértelmezésben a kioszkokon elérhető információ a Regionális Interaktív Teletext rendszeren keresztül is igénybe vehető lesz. A rendszerbe épített statisztikai modulokkal azokat a leggyakrabban használt szolgáltatásokat próbálják megállapítani, melyeket a kiemelt érdeklődés miatt később tovább kell fejleszteni. Továbbá figyelik a rendszer első igénybevételekor a betanulási időt is.

További támogatás hiányában az elképzelések megvalósítása lassan folyik, a fejlesztésekkel azonban nem álltak le. Jelenleg a multimédia kioszkok kibővítésével, a kábel-tv hálózatok kétirányúsításával foglalkoznak.

Eurocities network

Az "antwerp newsletter" is megerősíti, hogy létezik az Eurocities network ez a mintegy 60 európai nagyvárost összefogó egyesület, amelyet 1986-ban hoztak létre, és céljuk a közös küzdelem a nagyvárosi problémák megoldása. Ez az egyesület a közelmúltban létrehozott egy különleges munkacsoportot, amelyet Telecities-nek keresztelt el, és a felügyelő testület tagjai: Barcelona, Bologna, Den Haag, Manchester, Nice és Antwerp.

Említésre érdemes módon a fenti hír ellenére az egyik szereplőről, Manchesterről csak egészen hétköznapi fejlesztési elképzeléseket lehet megtudni a "Manchester-City of the Future" című WWW szerverükről.

Edinburgh (Skócia)

A városközpont és a külvárosi kerületek térképein kívül egyelőre túl sok publikus információ még nem található a Web szerveren.

Halden (Norvégia)

Meglehetősen kis szerverről van szó, a turisztikai információktól eltekintve csak norvégül lehet olvasni. A turizmus mellett gazdasági jellegű híreket lehet még a szerverről szerezni.

Kormányzatok a hálózaton

A világ számos helyén jelentős aktivitás tapasztalható az állami és helyi kormányzatok részéről a számítógép-hálózatokon elérhető nyilvános szolgáltatások minél szélesebb körű elterjesztésében. Az alábbi részben néhány példával szeretnénk bemutatni a törekvéseket.

A kormányzat (vagy inkább a közigazgatás) szoros kapcsolatban van mind a társadalommal, mind a gazdasággal. Ezért világosan látszik, hogy fontos az on-line kormányzati szolgáltatások bevezetése, a közigazgatás komputerizálása.

Az amerikai (és a többi) kormányzati elképzelés egy kicsit áttételesebben illeszkedik az intelligens város elképzelésekbe. A tanulmányban betöltött szerepüket az információs társadalomról való szélesebb értelmű gondolkodás megismerésében látjuk.

Az amerikai kormányzati program

(Az alábbiakban röviden bemutatjuk a programot, mert úgy érezzük, hogy az USA és hazánk minden meglévő különbözősége ellenére rendkívül sok nagyon jól hasznosítható gondolat és ötlet található benne.)

A lakosság körében a kormányzattal szemben tapasztalható bizalomhiányt az ügyfélszolgálat javításával próbálják megszüntetni. A szövetségi kormányzattal való ügyfélkapcsolat nemcsak komplikált és lassú, de koordinálatlan és túlságosan papírfüggő. Elismerve, hogy a probléma jelentős részét a hatalmas mennyiségű információ feldolgozása és tárolása okozza, az új technológia használatában a közigazgatás messze elmarad a magánszektor mögött. A javulást elsősorban az információs technológia bevezetésével képzelik el.

A Clinton kormányzat célja, hogy a közigazgatás megreformálásával az amerikai lakosság életvitelét javítsa és a gazdaságot felélénkítse. A nyilvános hálózatok (pl. Internet, NREN - National Research and Education Network) fejlesztése nagymértékben hozzá fog járulni a közigazgatási információnak a lakosság minél széles rétegéhez történő gazdaságos eljuttatásához. Az információs infrastruktúra fejlesztése elősegíti az olyan "virtuális hivatalok" létrehozását, amelyek hozzáférést adnak az integrált információkhoz, különböző szolgáltatási területekhez (pl. munkanélküliek támogatása), szerveződő szolgáltatásokhoz. Egy virtuális hivatalban több összekapcsolódó kormányzati szerv tud egységesen információt és szolgáltatást nyújtani. [NORD94], [GOVE95]

Ezekre a szolgáltatásokra az alábbi példákat említhetjük meg:

- Lakossági szolgáltatás: Általános kormányzati információ lekérdezése és szolgáltatás igénybevétele üzletközpontokban felállított kioszkokon keresztül.

- Egészségügyi szolgáltatások: Távolból végzett diagnosztika és szakértői konzultáció, az erőforrások hatékonyabb kihasználása, az orvosi rekordokhoz való könnyebb hozzáférés, új orvosi procedúrák gyors betanítása.

- Igazságszolgáltatás: Valódi idejű ujjlenyomat azonosítás hálózaton keresztül.

- Oktatás és kutatás: Távoktatás, az erőforrások hatékonyabb megosztása (pl. szuperszámítógép központok), adatkönyvtárakhoz könnyebb hozzáférés, adózási törvény megismerésének megkönnyítése

- Humán erőforrás-menedzsment: Munkahelyteremtés és betanítás videó technológiával, mozgássérültek támogatása.

A jelenlegi állapot

A létező szolgáltatási rendszer a 30-as években kialakult hierarchikus struktúrákra épül. Emiatt a jelenlegi közigazgatási rendszer nem tud lépést tartani az ügyfelek megváltozott igényeivel. A magánszektor kiválóan illusztrálja, mennyivel hatékonyabbá, olcsóbbá és gyorsabbá tehető az ügyfélszolgálat az információs technológia alkalmazásával. A probléma megoldására és a stratégia kidolgozására különböző bizottságok és munkacsoportok álltak fel. Az elektronikus közigazgatás lehetőségeit jól szemlélteti az alábbi néhány példa. Megvalósításuk esetén a befektetés a produktivitás növekedésével gyorsan megtérül.

Integrált elektronikus hozzáférés a kormányzati információkhoz és szolgáltatásokhoz: A hozzáférés minden állampolgár joga. A bankvilágból jól ismert "one-shop" szolgáltatás, az ATM-ekhez (Automatic Teller Machine) hasonlóan az elektronikus kioszkok, vagy a magánszektorban elterjedt távközlési szolgáltatás, a 800-as számok (Amerikában a 800-zal kezdődő számokat a cégek az ügyfélszolgálatuk zavartalan és kényelmes lebonyolítására használják, amiért az ügyfeleknek nem kell fizetniük) használatával egyszerű módon lehetne igénybe venni a kormányzati hivatalok szolgáltatásait.

Adózási rendszer elektronizálása: Az adóhivatal (IRS) pontosan ki tudná számítani, hogy az egyes adófizetőknek mekkora adót kell befizetniük. Így felesleges lenne az évi 65 millió adófizetőnek kiküldött formanyomtatványok postázása. Ezzel hatalmas adminisztrációs megtakarítás lenne elérhető és az adófizetők életét jelentősen megkönnyítenék.

Nemzetközi Kereskedelmi Adatrendszer: A globális piacon való versenyképesség biztosítására egy mindenre kiterjedő kormányzati adatbázis létrehozását javasolják.

Kormányzati Elektronikus Levelezés: Bevezetésével a különböző hivatalok dolgozói egymás között gyorsabban cserélhetnek információt. A tervek szerint minden szövetségi alkalmazottnak biztosítani fogják ezt a lehetőséget.

A fenti célok megvalósítása jól kidolgozott mechanizmusok támogatása nélkül elképzelhetetlen. Ezért a következő fázisban az alábbi problémákat kell megoldani:

- Kormányzati információs infrastruktúra létrehozása az NII program alapján

- Az új infrastruktúrával az adatfeldolgozó központokat és alapvető adminisztratív funkciókat modernebbé kell tenni

- A lakosság megnyugtatására olyan rendszereket és mechanizmusokat kell kifejleszteni, amelyekkel a feldolgozott információ biztonságos és bizalmas kezelése megoldható

- A szövetségi dolgozóknak oktatást és műszaki támogatást kell biztosítani

Az integrált on-line elektronikus szolgáltatásnak egy már működő példája a FedWorld. A rendszerből modemes vagy internetes hozzáféréssel lehet ingyenesen kormányzati (főként a Fehér Házból származó) információt lekérni. Fennállása óta több, mint 400,000 hívás érkezett közel 75,000 regisztrált felhasználótól. Naponta 3,000 hívást kell feldolgozni, de a hardver és a kommunikációs vonalak fejlesztésével akár 6 - 10,000 hívás is elérhető lesz. A közeljövőben mintegy 18 milliós fejlesztést akarnak véghezvinni. A FedWorld lehetővé teszi a több mint 130 más, nyilvánosan hozzáférhető rendszerbe történő átjárást is.

A globális kormányzati hálózatot egy ún. kormányzati információ kereső szolgáltatásra (GILS - Government Information Locator Service) építik. Minden hivatalban felállítható egy GILS, amely a hálózaton keresztül képes más információ-források azonosítására, az ott elérhető információ leírására és tanácsokat adhat az információhoz való hozzájutásban. A GILS használható közvetlenül, de sokan közbenső szolgáltatásokon keresztül fognak a GILS által nyújtott információkhoz jutni. Több GILS megfelelő szervezésével egy adott kormányzati területről az adatok többféle megközelítésben is kinyerhetők.

Gyakorlati okok miatt a korai GILS megvalósításokban az Internet és TCP/IP protokoll előnyeit fogják kihasználni, később azonban a GILS rendszer magja az OSI modellre fog épülni. A tervezett kliens-szerver architektúrának köszönhetően lehet majd az információt szétosztani a független információ források között.

Távolabbi célok

Az információs technológiára épülő ügyfélszolgálat vízióját az amerikai kormányzat az alábbi célokkal összekötve igyekszik megvalósítani:

- Kifejlesztendő egy olyan koncepció, melyben a közigazgatás részére egy intézményesített folyamat keretében megállapítják az információs technológia prioritásait, gondoskodnak a megvalósításhoz szükséges támogatásról és finanszírozásról, valamint összehangolják az államigazgatás, az önkormányzatok és a magánszektor közötti kapcsolatokat

- Az ügyfelek részére a modernizált kormányzat készségesen és hatékonyan tudjon információt és szolgáltatásokat nyújtani

- Olyan információs technológiákat, szabályokat, procedúrákat és szabványokat kell kidolgozni, amelyek a kényszerítés helyett inkább támogatni fogják a kormányzat ügyfélközpontúságát

A célok és elképzelések megvalósításának sikere az ügyfelek megelégedésével és a hatékonyság változásával lesz lemérhető.

A kitűzött célok megvalósítása

A továbblépéshez három alapvető kérdést kell tisztázni:

- Hogyan lehet finanszírozni az IT projekteket?

Erőforrásbeli problémák, a tapasztalatok és az ösztönzés hiánya a szövetségi menedzsereket gyakran elbátortalanítják az innovatív információs technológiába való befektetésektől, amelyek csak hosszú távon biztosítanák az előnyöket.

- Milyen lépéseket kell tenni a kormányzatnak egy végső digitális aláírási szabvány létrehozásához?

Egy elektronikus kormányzat részére a digitális aláírás szabványa elengedhetetlen feltétel. A kormányzatok közötti pénzügyi tranzakciók, az üzleti élet is egyformán függ a szabvány létrehozatalától, az üzenetek integritása és származásuk biztosítása miatt.

- Hogyan használja ki a kormányzat vásárlóerejét a nemzeti és helyi információs infrastruktúrába való befektetés előmozdításához?

A szövetségi kormányzat több mint 25 milliárd dollárt kíván költeni az IT technológiához szükséges kereskedelmi eszközök és szolgáltatások beszerzésére. Kiemelt fontosságú vásárlóként néha befolyása lehet a piacgazdaságra és így az NII irányára is.

Anglia

Csupán egy rendkívül rövid megjegyzésként álljon itt, hogy az angol "Nyitott Kormány" egy kiemelkedően jól kidolgozott szerver formájában nyújt hasznos tapasztalatokat a polgárok és a külföldi beutazók számára.


A legjellemzőbb kísérletek kiválasztása

Szinte még terjedelmi korlátozás nélkül is reménytelen vállalkozásnak tűnik az összes olyan kísérlet részletes elemzése, amely valamilyen kapcsolatban van az információs társadalommal, vagy kicsit szűkebben, az intelligens várossal. Éppen ezért ebben a pontban röviden indokoljuk, hogy mely kísérleteket tartjuk részletesebb vizsgálatra érdemesnek, melyekből vonható le számunkra a legtöbb tanulság.

A megismert Intelligens Város projektekből véleményünk szerint az alábbi városok információ-technológiai törekvéseit és az azokból levonható következtetéseket érdemes alaposabban megismerni:

- Szingapúr
- San Diego
- Amszterdam
- Antwerpen

Ezeknek a városoknak a körét lehetne bővíteni, hiszen négynél sokkal több városról rendelkezünk megfelelően részletes információkkal. Másrészt pedig az is igaz, hogy feltehetőleg számos olyan projekt is akad, amelyről még nem is hallottunk, vagy csak a kezdeti elképzelések lépcsőfokán állnak. A felsorolt városok azonban meglehetősen nagy előnyre tettek szert, mind az elképzelések kidolgozottságában, mind a megvalósítás előrehaladottságában. Kiemelésükkor nem volt elhanyagolható az a tény, hogy a projekt vezetői a kezdetektől fogva - nyilván nagyon helyesen - a legteljesebb nyilvánosságnak igen nagy szerepet tulajdonítottak. A san diego-i esetben a kidolgozásban résztvevő összes bizottság és albizottság jelentéseit megtalálhatjuk a Web-szerveren, így figyelemmel kísérhetjük a projekt minden egyes fázisát. A másik három városnál inkább csak a projekt története ismerhető meg.

Szingapúrban - főként a földrajzi adottság miatt - nem határolható el szorosan egymástól a nemzeti informatikai infrastruktúra fejlesztési programja (NII) a városi informatikai "közmű-hálózat" programjáétól. Ezt egyébként, mint az előző fejezetben láthattuk, elég nehezen lehet megtenni, hiszen egy intelligens város tulajdonképpen az NII program által elképzelt információs társadalom szűkebb keretek közötti megvalósítása. San Diego-ban viszont úgy érezzük, hogy a kitűzött célok tovább mutatnak a clinton-i kormányzat által meghirdetett programon. Belgiumban az Európa Unió tagországainak közös elképzelése alapján kezdődött el a program, és egyfajta versenyhelyzetet érezhetünk a tagállamok között. Amsterdamban, az előzőektől eltérően, a magánszférából indult el útjára a "Digitális Város" projekt.

A társadalmi, gazdasági fejlettségét eltérő szintjét reprezentáló városok által kitűzött célok és a megvalósítás megközelítési módja jelentős különbözőséget mutat, érthetően. Míg az informatikailag nagyon fejlett USÁ-ban óriási pénzeket áldoznak intelligens városok létrehozására (San Diego-ban pl. 2 milliárd dollár), más városok számára már a jelenlegi amerikai fejlettségi szint elérése is üdvözítő lenne. Antwerpenben és Amszterdamban a megvalósítás szerényebb módja kétségkívül közelebb áll a magyarországi mintavárosok elképzeléséhez.

A négy város azonban egyformán jól szemlélteti azokat a műszaki lehetőségeket, amelyeket a különböző gazdasági és egyéb adottságoknak köszönhetően az egyes városok alkalmazni próbálnak. Belgiumban a projekt elsősorban a fejlett kábeltelevíziós hálózatokra és teletext-es megoldásokra épül. Hollandiában a modemes hozzáférésű központi szerverek felállítása, Szingapúrban egy nagyvárosi hálózat (MAN) kiépítése áll középpontba. San Diego-ban egyforma hangsúlyt kapnak az előbbi műszaki lehetőségek.


A legjellemzőbb kísérletek elemzése

A részletesebb elemzésre kiválasztott informatikai-telematikai kísérletek több szempontból eltérő megközelítést követnek. Eltérő például a törekvések mélysége, kiterjedtsége, valamint különbözőek a közvetlen célok, miközben a távlati cél elég egységes: a felmerülő vagy még csak elképzelt társadalmi igények minél teljesebb kielégítése.

Vegyük ezután sorra az előbb kiválasztott példákat:

Szingapúr

A nem egészen 3 millió lakosú Szingapúr egy "sziget-állam" és így az itt kezdett projekt az intelligens sziget elnevezést kapta, amelynek ismertetését gyakran úgy kezdik, hogy míg ma Szingapúrban egy tüzetes vámvizsgálat kb. 15 percig tart, addig ez az érték az ezredfordulóra 5 percre fog csökkenni a folyamatban lévő, és az egész szigetre kiterjedő informatikai-távközlési projektnek köszönhetően. És itt fontos hangsúlyozni, hogy nem a vizsgálat alapossága fog változni, hanem az informatika és a távközlés adekvát alkalmazása révén lehet majd a munkát gyorsabban elvégezni.

Természetesen nem véletlen, hogy Szingapúrban az intelligens sziget projekt jellemzésére a fenti példát választották, hiszen a kereskedelmi szféra meghatározó szerepet tölt be a sziget nemzetgazdaságában, tehát alapvető fontosságú a hatékonyság növelése ezen a területen. Ugyanakkor hasonló fontosságot tulajdonítanak az oktatásnak, valamint az életminőség javításának is.

A projekttel kapcsolatos tevékenységek, a szervezeti struktúra, a feladatok és hatáskörök kialakítása nagyon fontos jellemzők, amelyeket a következőkben foglalunk össze.

Szingapúrban 1981 óta létezik a National Computer Board, amelynek a feladata az Információ Technológia országos fejlesztése. Az a küldetésük, hogy Szingapúrt az információs korszakba vezessék.

A szingapúri kormány a 80-as évek végén megfogalmazott egy tervet "The Next Lap" címmel, amelyben felvázolta Szingapúr jövőjét. Erre válaszul készítette el az NCB az "IT2000 - Egy Intelligens Sziget Víziója" című tanulmányt 1991 augusztusában.

Ebben a tanulmányban a 11 legfontosabb gazdasági szektor részletes elemzését végezték el, mintegy 200 tapasztalt szakértő bevonásával, akik egyaránt képviselték a magán- és az állami vállalatokat. A vizsgálat lényege az volt, hogy az információ-technológia átfogó és mélyreható alkalmazása révén miként növelhető az üzleti teljesítmény és az életminőség. Az elemzésre került 11 gazdasági szektor a következő volt:

- építőipar és ingatlan-kereskedelem
- oktatás és képzés
- pénzügyi szolgáltatások
- kormányzat
- egészségügy
- informatikai ipar
- gépgyártás
- sajtó, könyvkiadás és információ-szolgáltatások
- kis- és nagykereskedelem
- turisztikai és szabadidő szolgáltatások
- szállítás, közlekedés.

A felsorolás világosan mutatja, hogy a vizsgálat a gazdaság teljes keresztmetszetét átfogta, és eközben jelentős súlyt kaptak a feltörekvő ágazatok.

A tanulmányban megállapították, hogy az elmúlt évtizedben Szingapúr pozitív választ adott az információs korszak kihívásaira. Jelentős mértékben fejlődött az informatikai ipar, és az egész gazdaság kezdeményező várakozással tekint az információ-technológia mind szélesebb alkalmazására.

A tervek gyakorlati kimunkálása, illetve megvalósítása során az NCB 1993 februárjában tervezett egy "tesztágy"-at az infrastruktúra és mindenféle kísérleti szolgáltatás kipróbálására. Ebbe a kísérletbe bevontak két szingapúri egyetemet és a Singapure Telecoms-t, a nemzeti távközlési szolgáltatót.

A kísérleti elrendezésnek "architektúrája" is van. Három réteget különböztetnek meg, amelyek szokás szerint egymásra épülve, szolgáltatásokat nyújtanak felfelé. A három réteg a következő: legalul a távközlő hálózat helyezkedik el, amelyre a közös hálózati szolgáltatások támaszkodnak, és legfelül találhatók a nemzeti információ-technológiai alkalmazások. Ezek az alkalmazások szolgálják ki a felsorolt 11 szféra igényeit.

A tevékenységeket jelentős mértékű szabványosítással és politikai, illetve törvénykezési munkával is támogatják.

A szingapúri "Intelligens Sziget" céljának megfogalmazásában elsődlegesen nyilván hagyatkozni kell magukra a kezdeményezőkre, azonban az elérhetőnek vélt célok, vagy "létrejöhető" eredményeket illetően érdemes odafigyelni a kritikusokra is:

- Az alapvető cél a távközlési és az információ technológia alkalmazása a társadalom minden területén, azaz az igazgatási, üzleti- és a magán életben. Ezek a célok lényegében megegyeznek a következő pontban ismertetésre kerülő san diego-i célkitűzéssekkel, bár az ottani megfogalmazások talán világosabbak, tényszerűbbek.

- A szingapúri törekvések elég nagy visszhangot keltettek, és így vannak kritikusai is. Egyikük szerint [SASA94] komoly társadalmi problémákat fog okozni, ha a célkitűzéseket következetesen megvalósítják. Ugyanis Szingapúrban nincs sajtószabadság, és amennyiben minden szingapúri korlátlanul hozzáférhet majd bármilyen információhoz, akkor kérdésessé válik, hogy fenntartható-e a jelenlegi antidemokratikus társadalmi berendezkedés.

San Diego

A dél-kaliforniai San Diego az USA egyik sajátos helyzetű nagyvárosa. A város a mexikói határ tőszomszédságában fekszik, és így földrajzi elhelyezkedése sok szempontból meghatározó a város egész életére. Úgy tűnik, hogy a város jelenlegi önkormányzata a határ túloldalán fekvő Tijuana városával az egészséges együttélésre törekszik, és ezt igyekszik a jelenlegi projektben is megfelelően kezelni.

Bár igaz, hogy az előző mondatban az a fogalmazás szerepelt, "jelenlegi projektben", valójában ennél messze többről van szó. A jelentős nyilvánosságot kapott törekvések valójában az egész város jövőjét kívánják "egyengetni". Nem egy elszigetelt, projekt-tevékenység keretében akarnak valamit kísérletileg ellenőrizni, hanem eltökélt szándékuk a város fejlesztésén való minél szélesebb körben való folyamatos munkálkodás. Kétségtelen tény, hogy San Diego-ban a magyarországi mértékkel mérve egy igen nagyszabású tevékenységről van szó, és ezért nem egy közvetlenül utánozható példát látunk benne, de az egész projekt átgondoltsága, sokoldalú kimunkálása feltétlenül részletesebb megismerésre teszi érdemessé.

A munka azzal kezdődött, hogy 1992-ben a San Diego State University (SDSU) egyik intézete, az International Center for Communications elkészült egy tanulmánnyal, amelynek a címe "San Diego a Világfaluban" volt, és amelyet San Diego város és San Diego megye közösen szponzorált.

A tanulmány nagy sikert aratott a város vezetése körében, és úgy tűnik, hogy elsősorban a polgármester(nő) állt a további tevékenység megindítóinak az élére. A városi önkormányzat létrehozott egy tanácsadó bizottságot a "Jövő Városa" névvel, amelynek alakuló ülésére 1993 áprilisában került sor.

A tanácsadó bizottság készített egy riportot, "San Diego: A jövő városa" címmel, amelyet 1994 májusában fogadtak el (véglegesítettek), és amely következtetéseket és ajánlásokat szögezett le. A bizottsági riport alapján, a városi vezetés felkérésére 1994 októberében alakítottak egy "InfoSanDiego" nevű munkacsoportot, amelynek közel 40 tagja volt - sokan a két san diego-i egyetemről (SDSU és University of California at San Diego - UCSD), néhányan a városi közigazgatástól, valamint érdekelt cégektől (IBM, DEC, Pacific Bell, stb.) - az elnöke a UCSD könyvtárosa, két alelnöke pedig az SDSU School of Communication igazgatója, illetve a San Diego Data Processing Corporation tanácsának a tagja voltak. A munkacsoport először öt albizottságot hozott létre (Törvényi/szabályozási, Alkalmazási és Tartalmi, Technikai, Gazdaságossági, és Piackutatási), és elkezdett dolgozni. Azt várták a munkacsoporttól, hogy legkésőbb egy éven belül fejezze be a munkát egy végső riporttal.

A munka során az albizottságok száma megnőtt. A rövid értékelést és javaslatokat készítő albizottságok a következők voltak:

- egészségügyi
- oktatási
- elektronikus könyvtári
- művészeti, kulturális, turisztikai és szórakoztatási
- közlekedési és távközlési
- új iparágakkal foglalkozó
- határ-kérdéseket elemző
- közgazdasági, (önkormányzat)-szervezeti és decentralizációs
- törvényi és szabályozási.

A felsorolt 9 albizottság a kivonatos megállapításait és az abból következő szűkszavú ajánlásait 13 sűrűn gépelt oldalon tette meg. Itt csak nagyon vázlatosan felvillantunk egy-két érdekesnek, vagy jellegzetesnek talált részletet.

Az egészségügyi albizottság jelentős megtakarításokra lát lehetőséget, ha a távközlés és az informatika széleskörű alkalmazásra kerül az egészségügyben. Az albizottságnak három alapvető javaslata van: (i) szabványosítani kell a betegnyilvántartást, (ii) meg kell valósítani az egészségügyi ismeretterjesztést (úgy fogalmaznak, hogy "iskolázott pácienseket kell teremteni"), (iii) újra kell fogalmazni ez elsődleges egészségügyi gondoskodást.

Az oktatási és a könyvtári albizottságok jelentései - talán érthetően - a leghosszabbak. Az egészségüggyel együtt ez a másik két terület, amelyik válságban van, mert viszonylag sok erőforrás igénybevétele mellett vitatottak az eredményei. Az oktatási albizottság szerint a jövő városának olyan oktatási infrastruktúrát kell létrehoznia, amely az információ-nyújtás, a megújulás és a változás alapján készíti fel az embereket egy-egy pályára. Előtérbe kell helyezni a probléma-megoldást, a "felfedezést", az analitikus gondolkodásra tanítást, összekapcsolva ezeket a tények, az elméletek megismerésével, valamint az elveknek a való életbeli alkalmazásával. Három javaslatuk van: (i) létre kell hozni egy kísérleti mintaiskolát, amelyben demonstrálni lehet az információ-technológia és a távközlés jövőbeli alkalmazását, (ii) létre kell hozni egy "interaktív oktatási és kulturális erőforrás hálózatot", (iii) fel kell újítani az oktatásra kerülő tananyagot is, kapcsolatba kell hozni a művészeti és a technológiai (humán és reál) képzést.

A közlekedési és távközlési albizottság elég tömören fogalmaz. Feltételezik, hogy a szükséges fényvezetős távközlési infrastruktúra rendelkezésre fog állni, és azt javasolják, hogy: (i) ki kell fejleszteni a san diego-i régió on-line közlekedési tájékoztató rendszerét, (ii) össze kell kapcsolni a városi Forgalomirányító Központot a régió Forgalomirányító Központjaival, (iii) létre kell hozni egy városi-üzleti-egyetemi konzorciumot a távmunka kísérleti-demonstrációs tanulmányozására.

A közgazdasági, (önkormányzat)-szervezeti és decentralizációs albizottság a várost érintő átfogó kérdésekkel foglalkozik. Javaslatai az alábbiak: (i) fel kell állítani egy bizottságot a regionális közgazdasági kérdések modellezésére, tanulmányozására, (ii) szervezetileg centralizálni kell valamennyi san diego-i távközlési tevékenységet (szükséges egy olyan szervezeti egység, amely koordinál, információt gyűjt és terít valamennyi távközlési kérdésben), (iii) intézményesíteni kell a városi önkormányzat Internet csatlakozását valamennyi szinten, (iv) olyan távközlési szabályozást kell alkalmazni, amely elősegíti több szolgáltató tevékenységét, és a szolgáltatások sokszínűségét.

A San Diego-ban folyó tevékenységnek a célja tömören a következő módon foglalható össze:

- a városi önkormányzat szerint "San Diego-t egy olyan távközlési és informatikai mintavárossá kell alakítani, amely Kalifornia és az USA érdeklődésén kívül az egész világét képes legyen felkelteni".

- a jelen tanulmány készítőinek megítélése szerint San Diego az élet minél több, szinte minden területén alkalmazni kívánja a távközlési- és információ-technológia által nyújtott lehetőségeket.

Egy nagyon fontos eleme a san diego-i megközelítésnek, hogy módosításokat akar elérni a távközlés jelenlegi szabályozásában. Úgy látják, hogy a városi közösségnek, azon belül az önkormányzatnak a jelenleginél nagyobb szerepet kell játszania a saját (városi) távközlésének a meghatározásában, céljainak definiálásában, használatában. Az állami és a szövetségi távközlés-szabályozási monopóliumot vissza akarják szorítani.

Amszterdam

Amíg a szingapúri "intelligens sziget" egy állami célkitűzés formájában látott napvilágot, addig a san diego-i "jövő városa" már csak egy városi önkormányzat terveiben fogalmazódott meg. Ezen az "úton" továbbmenve eljuthatunk az amsterdami "digitális város" ötletéhez, ahol a fentiektől alapvetően eltérően alakultak a dolgok.

Az egész történet lényegében úgy indult, hogy 1987-ben néhány fiatalember leküzdhetetlen vágyat érzett az Internet hálózatban található adatbázisokhoz való hozzáférés iránt. Bár nem a megengedett módszereket választották, mégis nagy sikereket értek el. Eredményeik publikálására 1989-ben a Hacktic című magazint is létrehozták, amelyben persze figyelmeztettek, hogy a leírt módszerek alkalmazása törvénytelen, bűnös, alkotmányellenes, ronda dolog, és semmilyen felelősséget nem vállalnak azért, ha valaki mégis alkalmazza azokat. A folyóirat egyrészt botrányt kavart, másrészt nagy sikert aratott az érdeklődő fiatalság körében, harmadrészt pedig felhívta a profi informatikusok figyelmét az Internet hálózaton telepített adatbázisok elérési módszereinek viszonylag könnyen sebezhető voltára.

Néhány év alatt a technika fejlődése beszűkítette az efféle tevékenység lehetőségét, továbbá megkezdődött és valamilyen szintre jutott a számítógép-bűnözés jogi kezelése is, de az sem hanyagolható el, hogy a nevezett fiatalemberek is öregedtek néhány évet. Ilyen módon 1994-ben létrehozták az XS4all (access for all) alapítványt, és havi 14$-nyi előfizetési díjért Internet elérést kínáltak a nyilvános telefonhálózaton, modemen keresztül. Egyébként a Hacktic magazint egy 1995 januárjában rendezett nagy partin megszűntnek nyilvánították.

Az XS4all alapítvány létrehozásával együtt egy jelentős változás is bekövetkezett a fenti történetben. 1994 január 15-ödikén az XS4all és a De Balie nevű kulturális alapítvány kezdeményezésére egy Digital City nevű 10 hetes kísérleti üzemet kezdtek egy információs szerver üzemeltetésével.

A sikeren felbuzdulva (a 10 hét alatt 100.000 hívás érkezett) az Amsterdami Városi Tanács, a Gazdasági Ügyek Minisztériuma és a Belügyminisztérium pénzügyi támogatásával 1994 közepén létrehozták a Digital City Alapítványt és a történet innen már a "megszokott" (komoly kormányzati vagy önkormányzati elkötelezettség) kerékvágásban folytatódott.

1994 október 15-ödikén megindult a Digital City version 2.0 állandó üzeme, amelynek 1994 végére a napi átlagos forgalma több, mint 4.000 hívás (látogató) volt, havonta több, mint 1.000.000 oldalt néztek meg a látogatók, és az üzemeltetők arra számítanak, hogy az 1995-1997 közötti időszakban a forgalom félévente megduplázódik. Az üzemeltetés és felügyelet szervezeti felépítése professzionálissá vált. Létrehozták a Digitális Város Alapítványt, amely kijelöli a felügyelő tanács igazgatóit és tagjait.

Ma már az amsterdami digitális városnak egész Hollandiában érezhető a hatása. Számos további nagyváros kezdett hasonló kísérletekbe. A jelenlegi tervek között már a digitális városok hálózatának kialakítása szerepel. Másrészt viszont az amsterdamiak szeretnék a pénzügyi önállóságukat is megteremteni. Erre részben a reklámok, részben pedig, vagy ehhez kapcsolódóan a "virtuális irodák" bérleti díja teremthet alapot. Ugyanis kis és közepes cégek havi 140 USD-ért nyithatnak ilyen irodát a digitális városban. Azaz elhelyezhetik a saját információs anyagukat, postafiókjukat a szerveren.

A digitális város célkitűzéseként három folyamat-csoport beindítását és elősegítését jelölték meg:

- demokratizálódási folyamatok: egy jól kiegyensúlyozott elektronikus közösség keretében

Az ezzel kapcsolatos alapvető gondolatok szerint az elektronikus gyorsforgalmi útnak nevezett új távközlési csatorna lehetővé teszi, bárki részt vegyen az információs társadalom mindennapi társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai életében.

- ismeretterjesztő folyamatok: az ismeretek fejlesztésére és átadására

A digitális város alapvetően az információs társadalom kialakulásával és kialakításával kapcsolatos szakértelem átadását kívánja szolgálni. Mindenki haszonélvezője lehet, beleértve a polgárokat, a fejlesztésben közreműködő partnereket, a szolgáltatókat, közösségi szervezeteket, és más digitális városokat Hollandiában és Európában egyaránt. Ugyanakkor pedig, mint az Internet tagja, részt kíván venni annak fejlesztésében is.

- gazdasági folyamatok: a struktúrák megerősítésére

A termelés világméretűvé válása és az automatizáció nagy nyomással nehezedik a munkaalkalmakra és ezáltal a társadalom együttműködésére. Egyre növekvő mértékben kell az embereknek (Hollandiában) új lehetőségek, új kezdeményezések és új szolgáltatások után nézniük. Az elektronikus gyorsforgalmi út, egy jól képzett, a hálózatokat is ismerő lakossággal jelentős versenyelőnyre tehet szert. A digitális város kiemelten kívánja segíteni a kis- és középvállalkozásokat, a regionális gazdasági struktúrákat.

Az amszterdami digitális város megindítása után nem sokkal önkormányzati választásokra került sor. A jelöltek kapva kaptak a lehetőségen, hogy ilyen módon is megismertethetik elképzeléseiket. A polgároknak most először nyílt kényelmes lehetőségük arra, hogy betekintsenek a városi tanács üléseinek jegyzőkönyvébe. Emocionálisan nagy hatást keltett a digitális város beindítása, mert mindazok az elképzelések, amelyek az információs társadalom, táv-demokrácia, elektronikus polgárság jelszavak köré csoportosulva hallhatóak voltak a médiából, most kézzelfogható valósággá változott, legalábbis annak egy kezdeti formájában. A projekt irányítói messze nem számítottak akkora érdeklődésre, mint ami bekövetkezett. Néhány héttel a megindulás után elfogytak a városban a modemek. A szerverhez történő kezdeti húsz vonalas csatlakozás a nap (és éj) bármely órájában túlterhelt volt.

Az előzőleg ismertetett két kísérlethez képest az amszterdami digitális városnak alapvető jellemzője a spontaneitás, a "szervezetlenség". Ők úgy képzelik, hogy miként a mai természetes városok "éltek" és élnek, ugyanúgy fejlődni fog a digitális város is, amennyiben megteremtjük a "létfeltételeit". A megismert projektek közül ez az amszterdami biztosítja a legnagyobb mozgásteret a digitális város "lakóinak" vagy látogatóinak. Azt mindenesetre megállapíthatjuk, hogy egy ilyen megközelítéssel viszonylag gyorsan lehet kezdeti eredményeket elérni, a hosszas tervezés és implementálás helyett mindennapi használatba lehet venni viszonylag elemi lehetőségeket. Ezáltal viszont nem egy idegen elemként jelenik meg projekt a környezetében, hanem szinte a kezdetektől fogva mindenki részese lehet a fejlődésének.

Ugyanakkor látni kell az amszterdami tapasztalatok tükrében azt is, hogy miként az igazi városokban, úgy itt is előfordulnak devianciák. A "találkozó-helyeken" vagy "faliújságokon történő személytelen megjelenés többeket arra csábít, hogy a hétköznapi életben megszokott normáktól eltérően viselkedjenek. Csak egy érdekes példaként említjük meg, hogy egy speciálisan nők részére létrehozott faliújságot azon nyomban kisajátítottak a férfiak.

Végül megemlítjük az amszterdamiak érdekes kapcsolatát a "biztonsági" kérdésekkel. A kísérlet eredeti megindítóit a holland rendőrség számítógép-bűnözőként kezelte és tartotta nyilván. Ők viszont úgy tekintik magukat, mint akik ráirányították a figyelmet a biztonságon fellelhető résekre. Jelenlegi helyzetükben, amikor egy legális szolgáltatás működtetésében vesznek részt, továbbra is elkötelezett hívei a hálózaton átvitt információk titkosításának, amit viszont több kormányzat - szintén jól érthető okokból - elég mereven ellenez. Úgy látják, hogy a személyiségi jogok védelme csak ezen az úton valósítható meg. (Arra viszont nyilván még ők sem tudnak választ adni, hogy miként lehet ekkor gátat szabni a szervezett bűnözés további terjedésének.)

Antwerpen

Végül pedig még egy európai példát választottunk, amelyik azonban az első kettőhöz hasonlóan központi kezdeményezésre jött létre.

Érdemes felfigyelni arra a több helyen is visszatérő indítékra, amely az egészségüggyel kapcsolatos. Az antwerpeni városi tanács és az Egészségügyi Központ (Public Centre for Social Welfare) 1988-ban a kiadások jelentős csökkentésére kényszerült. Mivel a szolgáltatásaikat nem akarták csökkenteni, ezért más utat kerestek a feladat elvégzésére. Úgy döntöttek, hogy az információ-technológia bevezetésével kísérlik meg a költségek visszaszorítását elérni.

Ezért Antwerpen városa, az Antwerp Social Welfare Centre és egy regionális Information Technology Centre létrehozták az Antwerp Information Technology Centre-t, amit röviden ICA névre kereszteltek. Ez a centrum a "motor"-ja az antwerpeni intelligens város projektnek, és ez a központ készíti mindazokat az ismertető kiadványokat is, amelyekből mi is megismertük a törekvéseiket.

Az ismertetőjükben az hangsúlyozzák, hogy amikor 1993-ban megjelent az Európai Közösség White Paper-je, akkor nagy örömmel megállapították, hogy évekkel korábban jó vágányon indultak el, hiszen a sok szakértő által kidolgozott összeurópai célok és módszerek jól egyeznek a sajátjaikkal. Ugyanakkor a célok megvalósításában az előrehaladási sebességüket nem tartják kielégítőnek, mert csak saját erőből folytatják a munkát.

A project technikai hátterét az 40 km körüli antwerpeni optikai hálózat (MANAP) jelenti, amelyet kb. 55 km-re bővítenek, és amelyen ma ATM átvitel folyik.

A tervezett alkalmazásokat tekintve, az első helyen az egészségügyi intézményekben folyó adminisztratív munka, az egészségügyi intézmények városi irányítása és maga a városi közigazgatás szerepel.

Úgy látjuk, hogy a projekt megvalósítása során elég nagy súlyt helyeztek a tájékoztatásra. Egyrészt megjelentetnek egy időszaki kiadványt "antwerp newsletter" címen, amelyben az intelligens város projekttel kapcsolatos hírek találhatók, másrészt pedig készítettek egy ismeretterjesztő brosúrát. Ez utóbbi egyrészt megjelent flamand nyelven, amit egy nemzeti használatú kedvcsináló dokumentumként terjesztenek, valamint elkészítették annak angol fordítását is, és így más is könnyen tájékozódhat arról, hogy mi is történik Antwerpenben.

A brosúra tetszetős szerkesztésű, összhangban van a tartalommal, mert lényegében 3 párhuzamos szöveget van, amelyből kettő - hypertext-re emlékeztetően - hivatkozási viszonyban is van egymással. A háromból az egyik rész a fogalmakat, a kifejezéseket magyarázza. Ha ettől a résztől eltekintünk, akkor a többiben fele arányban egy 1999-es vízió van felvázolva (az ilyen ismertetőkben szokásos módon, azaz a napi élet riportszerű megjelenítése történik), a másik fele rész pedig technikai háttéranyag.

Az alábbiakban kivonatosan ismertetünk az antwerpeni törekvésekből két olyan pontot, amelyre a projektben az idei évben nagyobb hangsúlyt helyeztek. Az egyik a multimédia kioszkok felállítása, a másik pedig a köztisztviselők távoktatására vonatkozó előkészületek.

Szeptember végére az antwerpeni városházán, az egészségügyi központban, és az egyik kerületi irodában megjelennek az interaktív multimédia kioszkok. Az antwerpeni lakósok napi 24 órában képesek lesznek a képernyőkön elérni a városi és az egészségügyi központtal kapcsolatos információkat és szolgáltatásokat. Lehetséges lesz bizonyos dokumentumokat is igényelni ezen az úton.

Például a következőket lehet majd megtudni a kioszkban elhelyezett terminálon: Kiket kell értesítenie, ha elköltözik? Melyik "szeméttelep" lesz ott, és pontosan hol? Ki kérhet otthoni gondozást? Azok akik otthoni gondozást igényelnek, beolvastatják az azonosító kártyájukat a kioszkban, és az egészségügyi szolgálat feldolgozza az igényt, amilyen gyorsan csak lehet. A Flamand Munkaerő Központ állás-információi szintén elérhetők lesznek a képernyőn.

A fentiekkel megegyező információ és szolgáltatás elérhető lesz a Regionális Interaktív Teletext Rendszeren keresztül is, amely egy teletext oldalt sugároz a városi önkormányzat és az egészségügyi központ részére, egy telefonszámmal együtt. Tárcsázva a számot, lehetővé válik az információk vagy a szolgáltatások elérése, a kioszkokéval azonos módon.

Jelenleg kutatásokat végeznek, hogy nem lehet-e egyszerűsíteni a rendszert csupán a TV kábelhálózat használatára, amelynek viszont kétirányúvá kell válnia. Az IT Központ (ICA) azt is meg akarja vizsgálni, hogy nem lehetséges-e ugyanezeket a szolgáltatásokat otthoni on-line PC-ken is nyújtani.

A projekt vezetői számára nyilvánvalóvá vált, hogy a kioszkokban elérhető on-line információ-hozzáférés és egyéb szolgáltatás sikeréhez nem elég a felhasználó-barát megoldás. Azon túl még az is kell, hogy a kioszkokban olyan szolgáltatás legyen elérhető, amit a lakósság ténylegesen igényel. Ez az, amiért ellátják a szerkezeteket statisztikai modulokkal is, amelyek lehetővé teszik annak vizsgálatát, hogy mely információ és szolgáltatás igénybevétele milyen gyakori. Továbbá regisztrálják azt az időt is, amelyre a felhasználónak szüksége volt, hogy végigmenjen egy alkalmazáson. Így fel lehet majd fedni bizonyos problémákat és érthetetlenségeket. A kerületi találkozókon folytatandó konzultációk egy további lehetőséget fognak teremteni a módszer csiszolására.

A köztisztviselők részére tervezett távoktatás moduláris, interaktív és multimédia lesz. A Megyei Hatóság és az antwerpeni egyetemek együttműködésében jelenleg kidolgozás alatt állnak olyan interaktív oktatási szoftvercsomagok amelyeket köztisztviselők képzésére fognak használni. Az első csomag, amely egy információ-technológiai kurzus az antwerpeni városi és az egészségközpont alkalmazottai részére még ebben az évben elérhető lesz.

Antwerpenben a köztisztviselők szerződésében szereplő oktatási rész szerint a köztisztviselők kb. felének 70 és 120 óra közötti képzésen kell résztvenniük, a káderképzési tervüknek megfelelően. Ezt legalább részben PC alapú interaktív multimédia eszközökkel kívánják biztosítani. Ez a megközelítés számos előnnyel jár felnőttek esetén. Ők maguk dönthetik el, hogy mikor tanulnak, és a kurzus melyik részével kezdik. A számítógép állandóan biztosítja a visszacsatolást, de senki sem látja, ha elsőre még nem sikerülnek a feladatok.

Az egyik antwerpeni egyetemen, kidolgoztak egy tanulási stratégiát, amelyet sajátosan számítógéppel segített tanulásra alkalmaztak. Egy kurzus számos modulból tevődik össze, amelyek mindegyike egy-egy önálló egységet alkot. Mindegyik modul négy részből áll (tanulás, tájékozódás, vizsgálat, áttekintés), amelyek a tanulási stratégiát képezik. A tanulók elegendő szabadságot kapnak a modulokban való mozgásra, de sohasem lehet a következő modulra áttérni az előző sikeres befejezése nélkül. Az interaktív tananyag mellett még szükség van írott anyagok tanulmányozására, és jegyzetek készítésére is.

Jelenleg folyik a munka egy olyan szoftveren, amely az alapja lesz valamennyi további multimédia oktatási alkalmazásnak. Ez a szoftver egy "doboz" lesz, benne üres építőkockákkal, amelyek bizonyos viszonyban vannak, ami meghatározza a tanulási stratégiát. Amint ez a doboz elkészül, meg lehet kezdeni a tananyagok betöltését.

A tananyag-csomagokat diszketteken és CD-ROM-okon fogják szétosztani. Az alkalmazottak háromféle módon használhatják azokat: Önálló PC, ugyanaz CD-ROM olvasóval, és olyan hálózatba kötött munkaállomásokon, amelyek a MANAP-on keresztül elérik a CD-ROM-szervert. A munkaállomások el fognak érni külső adatbázisokat, és egy helpdesk-et a MANAP-on keresztül. A tanulóknak a legalkalmasabb tanulási feltételeket akarják biztosítani. Azt tapasztalták, hogy sok ember szívesen veszi, ha az egyéni tanulás után beszélgethet is az új ismereteiről.

Az első csomag az információ-technológiáról fog szólni. A használat során egy csomó kérdést kell megválaszolni, kommentálni. A multimédia technológia lehetővé teszi az egyénre szabott tananyagot, de közben tapasztalatokat nyerhet a tananyag készítője is a képzés legjobb szervezési módjáról.

 

Alkalmazói körök, alkalmazási példák


"Elemi" szolgáltatások

Az információs társadalom összetett alkalmazásai (mint a távoktatás, távvásárlás, stb.) általánosan használható, alapvető szolgáltatásokra épülnek. Alapvető távközlési szolgáltatások például a fax, a fix és mobil telefónia, az értéknövelt szolgáltatások, stb. A távolsági hálózatokon (is) elérhető informatikai alkalmazások olyan funkciókra építenek, amelyek tipikusak és tömegesek, ezért joggal nevezhetjük "elemi" szolgáltatásoknak. Ma elemi szolgáltatásnak nevezhetjük

- az elektronikus levelezést,
- távoli számítógépek használatát (Telnet, Rlogin),
- távoli állományok átvitelét (FTP),
- az interaktív információ keresést (Gopher, WWW),
- és a hírolvasó programokat.

A távközlési hálózat ma már nem csupán kiterjedt hátterét jelenti az informatikai alkalmazásoknak. A távközlési és az informatikai szolgáltatások ötvözése végső soron azt eredményezi, hogy a felhasználó egyetlen, egységes módon kezelhető végberendezéssel kerülhet kapcsolatba (jó példa erre a faxmodemmel ellátott, telefonhálózathoz csatlakoztatott PC: a szövegszerkesztőben írt üzenetet egyetlen utasítással faxolhatjuk el, mintha csak kinyomtatnánk azt, amit írtunk.)

A távközlési infrastruktúra kiépítésével együtt tehát nélkülözhetetlen az alapvető távbeszélő szolgáltatások (POTS = Plain Old Telephone Service) széleskörű lehetővé tétele. (A magyarországi koncessziós szerződések is előírják, hogy 1997-től kezdve a távközlési szolgáltatások kínálatának képesnek kell lennie a piaci kereslet kielégítésére. Csakhogy Magyarországon ma az alapvető távbeszélő szolgáltatások egy része veszteséges.)

Az alapvető szolgáltatásokat nyújtó nyilvános hálózat(ok) feladata, hogy az előfizetőket képessé tegye az információ szabad és olcsó elérésére.

A információs társadalomban kitüntetett szerepe lesz a videó és multimédia szolgáltatásoknak. Várható, hogy a felhasznált információ egyre növekvő hányada lesz vizuális. A kábeltelevízió és a telefon integrálódása ezért rövid távon is üzleti haszonnal kecsegtet, beleértve az ún. nem hagyományos videó szolgáltatások választékának megteremtését is (például video-on-demand). Az így korszerűsödő vagy kiépülő hálózat más természetű szolgáltatásokra (például közüzemi mérőórák leolvasása, távszabályozás) is alkalmas, ami tovább javítja a jövedelmezőséget.

A lakossági szolgáltatások szempontjából kulcsfontosságú szórakoztató alkalmazások kifejlesztése, illetve a külföldi fejlesztési eredmények sikeres átültetése a magyar gyakorlatba ugyancsak rövid távon profitábilis.

A társadalmilag fontos alkalmazások közül kiemelkednek az oktatási és az egészségügyi programok.


Az intelligens város koncepció alkalmazói megközelítése

Az intelligens város elképzelések fókuszában a szerkezeti, szocio-gazdasági víziók és a gyakorlati implementációk közötti rés található. Kiemelkedő figyelmet fordítanak az alkalmazásokra, ezért a városi (regionális) telematikai rendszer alkalmazói megközelítését alkalmazzák. [MAGY94]

Kik a potenciális alkalmazók?

Más és más alkalmazói csoportot jelentenek a kormányzati szféra, az üzleti szféra és az állampolgárok. Az intelligens városban a kormányzati, az üzleti és a lakossági alkalmazók közötti információs interakciók rendszerét szükséges feltárni, azért, hogy ebbe a kapcsolatrendszerbe a telematika (a távközlés és az informatika együttes alkalmazásának) eszközrendszerét integráljuk.

Az intelligens város koncepciók mindegyike az alkalmazók három csoportját különbözteti meg:

- a kormányzati és más non-profit alkalmazók (államigazgatás, önkormányzatok, oktatás, egészségügy, igazságügy, környezetvédelem, (tömeg) közlekedés, rendészet, stb.);

- az üzleti (profitérdekelt) alkalmazók (ipari, kereskedelmi, szállítási, pénzügyi, mezőgazdasági, és szolgáltató szektorok vállalkozásai és szervezetei);

- az állampolgárok (a régió, vagy város lakosai, és szervezeteik).

Milyen előnyöket kaphatnak az egyes alkalmazói csoportok az intelligens városban?

A városi (regionális) adminisztrációk korszerűbb, hatékonyabb vezetést és üzemeltetést kaphatnak, a demokratikus közélet - nagyobb populáció körében is hatékony - új gyakorlatát valósíthatják meg. Egyes közfeladatokat hatékonyabban, olcsóbban láthatnak el.

Tipikus közcélú részfeladatokat találunk a közlekedésirányításban, az energetikai és közművi távfelügyeletben, a baleset és katasztrófa megelőzésben és elhárításban, a környezet(szennyezés) távfelügyeletében, a városi vagyongazdálkodásban.

A nagyvárosok szociális, egészségügyi közlekedési-szállítási, szennyezettségi és kulturális problémái az eddig kipróbált módszerekkel nem bizonyultak jelentősen és tartósan enyhíthetőknek. A szétszórt kistelepüléseknek a távolságból, az elzártságból fakadó hátrányai viszont jelentősen csökkenthetők a világot egyre finomabban átszövő információs hálózat által. Ezért találkozunk a "globális falu" kifejezéssel. A 21. századi települések az új technológiák és a gazdasági-szociális kívánalmak talaján alakulnak ki.

Az üzleti szféra érdekelt a legkülönbözőbb távközlési és informatikai szolgáltatások értékesítésében, az elektronikus médiák kommercializálódásában, új szórakoztatási csatornák kiépítésében és hasznosításában. Ezek magas színvonala különösen nagy hatással van a globális gazdasági rendszerekbe való bekapcsolódásra, ezáltal a versenyképesség fenntartására. Jelentőségű előnyök várhatók a profitszféra kapcsolatrendszerének, a műszaki, gazdasági, kereskedelmi, szállítási stb. kooperációknak átalakulásától, és a távmunkától.

Az üzleti világ szereplői versenyelőnyre törekednek: nagyobb hatékonysággal, globális megközelítéssel, a foglalkoztatottsági gondok újfajta kezelésével. Az intelligens város projektek keretében azt próbálhatják ki, hogy mi a vállalkozás, a technológia és társadalmi előnyök olyan szintézise, ami maximális versenyelőnyt hoz. Az iparilag fejlett országok állandósultnak látszó foglalkoztatottsági gondokkal küzdenek. A helyzet javításában viszonylag rövid távon is számítanak a telematika nyújtotta segítségre. (Az Európai Unió "Gazdasági növekedés, versenyképesség és foglalkoztatás" című Fehér Könyve a következő 5 évben 15 millió új munkahely teremtését irányozza elő.) A lakóhelyen végzett munka egyik legfontosabb előnye, hogy nincs szükség idő és költségigényes, ugyanakkor környezetszennyező közlekedésre. A munkaidő jobb kihasználása, a közlekedésre fordított idő és költségek megtakarítása, a munkanélküliség csökkenését eredményező részmunkaidős foglalkoztatás lehetősége, a gyermeküket otthon nevelők bekapcsolása a munkába stb. egyaránt a nemzetgazdaságok jelentős új erőforrását jelenthetik.

Üzleti és társadalmi előnyöket egyaránt kínál a telematika alkalmazása az általános lakossági információszolgáltatásban, a távoktatásban, a távkereskedelemben, a banki távszolgáltatásokban, az egészségügyi távszolgáltatásokban, a szabadidős szolgáltatásokban, az idegenforgalomban, a távközlési szolgáltatásokban, a könyvtári hozzáférésben, a közösségek kohézióját növelő szolgáltatásokban, a személyközi kommunikációban.

A drága (illetve drága és kifinomult végberendezéseket igénylő) szolgáltatásokat elsősorban az üzleti szféra engedheti meg magának. Ez egyben az új szolgáltatások bevezetésének első fázisa is.

Az állampolgárok körében a lehetőségeket az első perctől kezdve meg kell teremteni, de a tömeges felhasználásnak nyilvánvaló korlátai vannak. Még a legfejlettebb távközlési infrastruktúrával rendelkező intelligens város programokban is szerepet kapnak a nyilvános helyeken felállított kioszkok és modemes kapcsolat (betárcsázás). Sokat idézik azonban a francia Minitel programot: azzal, hogy az előfizetők ingyen kaptak (alapszolgáltatásokra képes) végberendezést váratlanul hamar meglepően nagy fizetőképes igényt illetve forgalmat generáltak.

Az állampolgárok számára a pontosabb és gyorsabb tájékozódás lehet az első jelentős előny: önkormányzati és más közéleti tudnivalókhoz, üzleti információkhoz juthatnak, mégpedig naprakészen. A nagyobb sávszélességű (legalább 384 Kbit/s) otthoni bekapcsolódás már a szórakoztató kínálat robbanásszerű bővülését eredményezi. A kétirányú, interaktív kapcsolat mind a közéleti funkciók, mind a szórakozás terén hihetetlenül kiterjeszti a lehetőségeket.

A különböző alkalmazói érdekek természetesen összefüggnek. Például hosszabb távon az állampolgárok információs képzettsége illetve képessége az alkotókészség és versenyképesség egyik fontos tényezője; ezért általános cél a lakossági információs szokások feltárása azok formálása egy tanulási-tanítási folyamatban. Hasonlóképp a vállalkozások elemi érdeke a nagy infrastrukturális rendszerek minél hatékonyabb, költségtakarékosabb működtetése.

Az intelligens város projektek célja tehát az intelligens város non-profit alkalmazói, profitérdekelt felhasználói és az állampolgárok között az információs együttműködés rendszerének lefedése a telematika eszközrendszerének a teljes kapcsolatrendszerbe történő beintegrálásával, elősegítve a munkamegosztási módszerek és rendszerek korszerűsítését és egyúttal lehetővé téve az információs társadalom új társadalmi struktúráinak kialakulására és a helyi demokrácia kiszélesedésére vezető folyamatok beindulását is.

Az intelligens város projektek mind nagyobb figyelmet kapnak a vállalkozások és a kormányok részéről. A kormányok forráshiánnyal és a szociális-gazdasági szolgáltatások javításának igényével egyszerre néznek szembe, ezért meg kell tanulniuk a kevesebbel többet tenni.

Az intelligens város kialakításához az alkalmazók (szervezetek, intézmények, vállalatok, lakosság) eszközrendszerének is rendelkezésre kell állnia. A személyi terminálok nagyszámú megjelenése bizonyára időt vesz igénybe, de jelentős feladat a gazdaságos használat jogi, tarifális, stb. feltételeinek kimunkálása is. Első időkben a nyilvános (például könyvtárakban, postahivatalokban, önkormányzati irodákban elhelyezett) információs állomásoknak nagy szerepe lehet.


Alkalmazások a jelenben és a jövőben

Az információ és a kommunikációtechnológiák változásokat hoznak abban, ahogy dolgozunk, tanulunk és tanítunk, ahogy üzletet kötünk, ahogy kifizetjük a számláinkat, ahogy banki műveleteket végzünk, ahogy szórakozunk. Új lehetőségeket tárnak fel az egészségügyben, az oktatásban, a környezetvédelemben, a kultúrában és az üzleti életben. Közvetlenebb kapcsolat jöhet létre az egyének és a közigazgatás valamint a közszolgáltatók között.

Az információs forradalom hatása életünkre még nem mérhető fel teljesen. (Elsősorban ezért van szükség intelligens város projektekre.) Például a rohamosan fejlődő interaktív multimédia alkalmazások és számítógépek a számítógép-hálózatokkal együtt bizonyára módosítják hagyományos elképzeléseinket a stratégiai tervezésről és a szervezeti struktúrákról. Ugyancsak jelentős változás várható az emberek egymás közötti kapcsolataiban és az (ön)kormányzattal való viszonyokban is.

A szétszórt kistelepüléseknek a távolságból, az elzártságból fakadó hátrányai jelentősen csökkenthetők a világot egyre finomabban átszövő információs hálózat által. Ezt fejezi ki a "globális falu" kifejezés.

Igazgatási adminisztrációk

A kormányzati és a közigazgatási (önkormányzati) rendszereket értjük ebbe a kategóriába. Az állampolgárok az igazgatási adminisztrációknál vagy a köz dolgaiba szólnak bele (szavaznak, véleményt mondanak, kezdeményezéseket tesznek, stb.) vagy valamilyen hatósági folyamatba kapcsolódnak be (például iparűzési, építési, terület-felhasználási, stb. engedélyeket kérnek). Ezekhez a hivatalokhoz gyakran más szervezethez tartozó ügyekben is fordulhat a lakosság (például tulajdoni igazolások, személyi igazolvány vagy útlevél elkészítése). Az igazgatási adminisztrációk tehát az állampolgári kapcsolatokban kitüntetett szerepet játszanak.

Az intelligens városban az önkormányzat illetve annak hivatala rendelkezik a legkiterjedtebb állampolgári (információs) kapcsolódásokkal. Az önkormányzat ezért különösen érdekelt az intelligens város koncepció sikerében.

Ehhez nélkülözhetetlen, hogy az önkormányzat saját (belső) információs rendszere nagy mértékben gépesített legyen. Egy integrált önkormányzati információs rendszer tartalmaz minden fontos adatot, amit az adott önkormányzat egyáltalán tudhat. (Sőt, a törvényi korlátozások keretein belül más, például rendőri, tűzvédelmi, stb. információs rendszerekkel is kapcsolatban állhat.) Az intelligens város mindenekelőtt az információkhoz való hozzáférést változtatja meg: a lakosság sokkal szélesebb köre juthat naprakész információkhoz, összehasonlíthatatlanul kényelmesebben, mint akár a legszebb ügyfélszolgálati irodában.

Az önkormányzat - állampolgár kapcsolatrendszer másik fontos tartalma a (helyi) demokratikus gyakorlat, a közérdekek és a közakarat minél jobb artikulálása és érvényesítése. Az intelligens város interaktív (gépi) kapcsolódásai erre eddig elképzelhetetlen elvi lehetőségeket nyújtanak. (A gépesítés ugyanakkor nem döntő faktor annak tartalmában.) A legfejlettebb országok leggazdagabb városaiban sem tud mindenki otthonról adatkapcsolatba lépni az önkormányzati hivatallal - de ez rövidesen realitás lehet. A közvetlen demokrácia olyan gyakorlatai (előnyei és hátrányai) várnak kikísérletezésre, amelyek eddig csak nagyon kis populációk esetében jöhettek szóba.

Az önkormányzat tehát:

- a helyi demokratikus közélet egyik központja és letéteményese,
- szolgáltat,
- hatósági feladatokat lát el.

Az önkormányzat vezetése a széleskörű információs rendszertől a működési hatékonyság növelését, a szolgáltatások javítását ("kevesebb pénzből többet"), a működési költségek csökkentését és hatékonyabb ellenőrzését, és a vezetés (képviselők, hivatali topmenedzsment) ellenőrző képességének javítását várhatja.

Az önkormányzat a saját területén, a kormányzat egy egész országban a gazdasági és szociális kohézió növelésének is egyik letéteményese. Ezek emberek, áruk, szolgáltatások, tőke, és információk mozgását kívánják, amiben az adminisztrációknak kitüntetett szerep jut: elsősorban a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés érdekében.

Közlekedési szolgáltatások

Az intelligens városok fő céljai a közlekedési szolgáltatásokban a személy és áruszállítás biztonságának és hatékonyságának növelése és a környezetkárosítás mértékének csökkentése.

Ennek eszközei az igény és elérés szabályozás (mind városi mind távolsági közlekedésben), a zökkenőmentes kombinált utazási formák elősegítése és a váratlan forgalmi helyzetek, csúcsforgalom elkerülésére szolgáló figyelő/beavatkozó rendszerek.

Az utazóközönség kényelmét és a tumultusok elkerülését szolgálják az utazási és forgalmi információ-rendszerek illetve az utazási-forgalmi döntéstámogatási rendszerek.

Az utak mentén az útirány illetve a megfelelő sebesség megválasztását segítő kijelzőket helyeznek el (például a kerülőutak megmutatására, illetve általában az egyenletesebb közúti terhelés elérésére).

A gépjárművekben a forgalmi, időjárási és útviszonyokról aktuális információkat kaphat a vezető (a szélvédőre vetített képekkel és szövegekkel, bár utóbbit inkább mesterséges beszéddel tervezik közölni).

A fenti információk talán még jobban hasznosulhatnak az utazások, szállítások megtervezésében, az előzetes útvonal-kijelölésben (az utak, határátkelők, átszállóhelyek adatainak értékelésével).

Sok helyen az utak, vasutak, viziutak mentén különféle szennyezés és zajmonitorozó hálózatok felállítását tervezik.

Egészségügy

E téren általános cél az egészségügyi szolgáltatások jobb és költségtakarékosabb szervezése. A kiterjedt telematikai rendszer szorosabb beteg-egészségügy kapcsolatot tesz lehetővé.

Nem elhanyagolható előny, hogy bizonyos ritka, speciális orvosi tudások és tapasztalatok jobban hozzáférhetőkké válnak.

Például egy Londonban élő angol - valamikor a jövőben - Münchenben vállal munkát. Angol háziorvosa egy diszket vagy smart card-ot ad csupán neki indulás előtt: ez tartalmazza a korábban felvett orvosi adatokat. Az angol, ha szükséges Münchenben fordul orvoshoz. A német orvosnak más számítógépe lehet, más szoftvert használ, ám mégis át tudja venni a Londonban rögzített adatokat. Ha vérvizsgálatra küldi betegét, akkor az eredményt számítógép-hálózaton keresztül kapja meg a laboratóriumból. Hasonló szolgáltatásokra számíthat a páciens akkor is, amikor épp Görögországban tölti szabadságát.

Távtanulás, távoktatás

A képzés és továbbképzés iránti igény növekszik az információs társadalom kiépülési folyamatában. Ahol képzettebbek az emberek, ott nagyobb haszonnal kecsegtető üzletágak telepednek meg és több munkahely lesz.

A tanulás lehetőségei és szokásai átalakulnak. Sokkal több tananyag érhető el otthonról. Ezek az anyagok változatosak, jól felépítettek és bizonyos mértékig testreszabottak lehetnek. Az otthoni tanulásban egyesülhet az egyéni igények és képességek jobb érvényesítése és a legkiválóbb pedagógusok "tananyag-felépítési" módszerei. A távtanulási programok nem szüntethetik meg az iskolákat: a diákok együttléte nélkülözhetetlen a személyiségfejlődésben. Ám az egyéni igények jobb figyelembe vételében és - főképp - a továbbképzésben gazdaságos és hatékony eszköztár alakul ki az informatikai és távközlési lehetőségek kombinációjával.

Könyvtári szolgáltatások

A könyvtárak világszerte egyre inkább az információs infrastruktúra legnagyobb adatszállítóivá válnak. Területi vagy szakterületi elvek alapján szervezett szolgáltatásaikkal a könyvtárakban hosszú idő alatt felhalmozott ismereteket szelektált és rendezett formában teszik hozzáférhetővé. A számítógépes könyvtári szolgáltatások ma jellemzően a hagyományos könyvtári tevékenységhez idomulnak, annak térbeli kiterjesztését valósítják meg és kényelmesebb hozzáférést biztosítanak. Az új infrastruktúra kihasználhatósága a hozzáférhető információk mennyiségének növekedésével fokozódik, míg a könyvtárakban felhalmozott hatalmas mennyiségű információ hálózati elérhetősége a könyvtárak által kezelt anyag széleskörű terítését segíti, nem ütközve a könyvtárak olvasói befogadóképességébe és a kölcsönzési korlátokba. Ez azonban egy átalakulási folyamatnak csak a kezdete.

Az információk tárháza a mai információ-robbanást csak a legkorszerűbb eszközökkel képes követni, mind a tárolás, mind a szolgáltatás terén. Számítógépes adatbázisok épülnek ki, ezekhez kapcsolódva elektronikus könyvtárközi kapcsolatrendszer a feldolgozott információk gyűjtésére és terítésére. Az információk egyre nagyobb mértékben CD-re kerülnek és számítógép segítségével nézhetjük, kereshetjük. A világ vezető könyvtárai egyre kevésbé a könyvek tárházai.

A felhasználó azt tapasztalja, hogy a világhálózatba kapcsolt bármelyik számítógépről elérheti a könyvtári adatbázisokat, sok helyütt beleértve a multimédia szolgáltatásokat is.

Távmunka

A távmunka viszonylag régi jelszó a munkaalkalom-teremtési tervekben. A magabiztos jóslatok ellenére ma még alig vannak "távalkalmazottak". Az Európai Unió TELDET projektje 1994-ben az 1. ábrán látható adatokat tette közzé a távmunka elterjedtségéről (a foglalkoztatottak százalékában).

1. ábra A távmunka elterjedtsége Európában

(Abszolút számokban: a legtöbb távmunkás Nagy-Britanniában volt található: 560 ezer ember, a legkevesebb Olaszországban: 97 ezer). A megkérdezett szervezetek ugyanakkor nagy érdeklődést mutattak. Alapvető tanulság azonban, hogy a távmunka elterjedése inkább evolúciós, mint revolúciós folyamat.

2. ábra A távmunka elterjedését gátló tényezők

A távmunka elterjedését gátló tényezőket a fenti európai felmérés a 2. ábrának megfelelően emeli ki (említések a megkérdezettek százalékában). [KORT94]

A gátló tényezők ellenére világszerte valóban megindult a távmunka elterjedése.

Skóciában a British Telecom két másik céggel "telecentrumot" hozott létre. Textil és mezőgazdasági tevékenységek számára szolgáltatnak adminisztrációs munkákat. 200 munkahely keletkezett.

Franciaországban a Minitel mintegy 23.000 videotext szolgáltatást- és 15.000 új munkahelyet hozott létre.

A távmunka rugalmassága miatt jelentős érdeklődés mutatkozik olyan vállalkozások részéről, amelyek bizonyos munkákat (például jogi, számlakezelési, adminisztrációs tevékenységeket) szabálytalan időközökben vagy ritkán végeznek, ezért nem éri meg ezekre saját stábot felállítani.

A fejlett országokban elsőként a banki és a biztosítási szakmában jelent meg számottevő távmunka. Ennek fő okai: az információtechnológiában járatos alkalmazottak, a gyakran erősen decentralizált szervezet, amelyben a mobil értékesítési csatornák amúgy is kitüntetett szerepet játszanak. Jellegzetes tény, hogy a nagy (1000 főnél többet foglalkoztató) cégek nagyobb mértékben alkalmaznak távmunkát, mint a kisebbek. Talán meglepő, de a városokban inkább találunk távmunka példákat, mint vidéken.

Általános tapasztalat, hogy a "távmunkások" előnyben részesítik a "telecentrumok" igénybevételét az otthoni munkavégzéssel szemben. Egyrészt olcsóbb egy ilyen munkahelyet igénybe venni (bérelni), mint otthon működtetni, másrészt az emberek félnek a teljes elszigetelődéstől.

 

Az igényelt kommunikációs és informatikai infrastruktúra

A korábbi fejezetekben részletesen ismertetett lehetséges szolgáltatások megvalósítása valamilyen szintű kommunikációs és informatikai infrastruktúra meglétét igényli. Ezek közül számos szolgáltatás a már ma is meglévő technológiákra épülve viszonylag egyszerűen és olcsón megoldható. Az Intelligens Város projekt helyszínének kiválasztásakor ezért nem tartjuk döntő szempontnak a helyi infrastruktúra fejlettségét (pl. nagysebességű gerinchálózat meglétét) vagy a rendelkezésre álló legkorszerűbb informatikai eszközöket. A megvalósításhoz szükséges berendezések, kommunikációs eszközök és infrastruktúra megteremtése magáncégek, telefontársaságok bevonásával keresztülvihető. Ha azonban nincs meg a projekt célkitűzéseit tökéletesen magukénak érző felelős vezetőségi illetve szakember gárda, a külső támogatásban rejlő lehetőségek kiaknázhatósága önmagában nem jelenti a projekt sikeres megvalósítását, hanem éppen ellenkezőleg, a projekt bukásától kell tartani.

Amint arra már utaltunk, a projekt sikerét a minél szélesebb körben való lakossági elérhetőség semmi esetre sem fogja akadályozni, sőt arra inkább ellenkező hatása lehet. A kezdeti lépésekben ezért főleg a viszonylag egyszerű infrastruktúrára épülő, de sokak által hozzáférhető mintarendszer gyors létrehozását javasoljuk. Az új szolgáltatások megismerése és megkedvelése után, az igények úgyis bővülni fognak, és a már meglévő rendszerre alapozva, a szolgáltatási körök és a rendszer kihasználtságának növekedésével az infrastruktúrának is bővülnie kell.

Az alkalmazási oldal követelményeinek megvizsgálása után a fejezet második részében az infrastrukturális lehetőségeket és azok várható fejlődését elemezzük a magyarországi viszonyok között. A harmadik részben foglaljuk össze azokat a műszaki feltételeket, amelyeket a magyar projektben szükségesnek és elégségesnek tartunk.


Alkalmazási (igény) oldal

Az alkalmazásokat négy fő csoportba sorolhatjuk be. Mindegyik alkalmazásnak megvannak a saját előfizetői és infrastrukturális (távközlési, informatikai) igényei. Figyelembe kell venni, hogy az egyes szolgáltatásokat egyszerre több módon, más-más infrastruktúrára épülve lehet és kell megvalósítani, hiszen a széles körben való elterjedéshez biztosítani kell, hogy az egyes felhasználók a rendelkezésre álló technikák közül a nekik megfelelőt kiválaszthassák.

Üzenetszórás (broadcasting)

Tipikus alkalmazása felhívások közreadása a közeljövő eseményeiről (pl. helyi választások, különféle rendezvények) teletextes formában vagy a műsoridő egy részének felhasználásával, pl. a városi kábel TV-s hálózaton, országos csatornákon.

Az információ szétszórásának hatékonyságát elsősorban a kábelhálózat kiépítettsége befolyásolja, hiszen az információ hozzáféréséhez szükséges TV-készülék majd minden lakásban megtalálható. A teletextes szolgáltatásnál figyelembe kell venni, hogy a régebbi típusú televíziók még nem voltak felszerelve ezzel a képességgel. A teletext megszervezése (az adott szervezet, pl. a városi önkormányzat néhány oldalt bérel a teletext szolgáltatótól) és használata (a felhasználó a távirányítóval lapozhat a tartalomban) az egyik legegyszerűbb szolgáltatás mind a szolgáltató, mind a lakosság számára. Az antwerpeni "Digitális város" projekt jó példáját mutatja ennek az alkalmazásnak.

Természetesen ezt az alkalmazást Newsgroup, BBS vagy Web technikával is elérhetővé lehet és kell tenni. Ezekben az esetekben a kétirányú kommunikáció sokkal könnyebben valósítható meg, szemben a teletextes megoldással.

Tranzakciók lebonyolítása

Tranzakciók alatt formanyomtatványok, kérvények, felmérések, esetleg szavazások elektronikus lebonyolítását értjük.

A ma is használatos megoldások közül a postai levél útján, vagy faxon kézbesített nyomtatványok jól ismertek. Ezek legfőbb hátránya a bizonytalan vagy késői kézbesítés, a gyenge minőség mellett a feldolgozás nehézkessége, vagyis az, hogy ezeket nem vagy csak nagyon nehézkesen lehet számítógéppel kitöltetni, valamint a válaszidő is tetemesebb az elektronikus továbbításhoz képest. Az ISDN hálózat elterjedésének köszönhetően, a G4-es szabványú faxokkal már sokkal jobb minőségben és gyorsabban lehet majd dokumentumokat küldeni.

Az elektronikus tranzakciók bevezetésével mind a lakosság, mind az államigazgatás jól jár, hiszen gyorsabban, kulturáltabban lehet az ügyeket (pl. adóbevallás) elintézni, s a papírhasználat kiküszöbölésével nemcsak a nyomdaszámla csökken jelentős mértékben, de környezetkímélő hatása is van.

Tranzakciók elektronikus lebonyolítására többféle megoldás létezik. Az egyik legegyszerűbb az e-mail útján eljuttatott körlevél, amelyben a megfelelő kérdésekre hagyott üres hely kitöltésével a válasz gyorsan visszaküldhető. Ennél valamivel felhasználó közelibb megoldást nyújt egy adott alkalmazáshoz írt tranzakciókezelő program, amely segítő üzenetekkel támogathatja a felhasználót az adott mezőbe írandó helyes információkról. Ilyenek például a ma is létező banki szoftverek.

A nyomtatványok elektronikus kitöltését segítő programok megtervezésekor ügyelni kell a szokásos nyomtatványkészítési szabályokra, vagyis egyértelművé kell tenni, hogy az ügyfélnek mit és hova kell írnia, lehetővé kell tenni a javítási lehetőséget, a tranzakció félbeszakíthatóságát, vagy éppen ellenkezőleg, a megszakadt tranzakció folytatását, stb.

A válaszok feldolgozása előtt fel kell mérni a beérkezések körülbelüli nagyságát, az egy tranzakcióra jutó átlagos adatmennyiséget, és ennek megfelelően kell méretezni a továbbításhoz szükséges hálózati kapacitást (átviteli sebesség illetve telefonvonalak száma) és a tárolóhely nagyságát (diszk kapacitás). A multimédia információkhoz képest a tranzakciók forgalma elenyésző, tipikusan max. néhány kbit/s szokott lenni, ami egy modemes megvalósítást mindenképpen reálissá tesz. A válaszidővel kapcsolatos késleltetési paramétereknél, az alkalmazás nem real-time jellege miatt, inkább a már említett vonalkapacitás játszik nagyobb szerepet, vagyis hogy átlagosan mennyit kell várnia a felhasználónak ahhoz, hogy válaszát a központi szerverbe eljuttathassa.

A Web-szerverek kliens és szerver programjai már ma is képesek felhasználóbarát felületen keresztül kétirányú adatátvitelre. Ezek mindennapos használatát késlelteti az a tény, hogy egyelőre még nem sikerült az elektronikus tranzakciók biztonságos és bizalmas kezelését, a hálózaton sokszor előforduló csalásoktól mentes megoldást megvalósítani. A titkosítás legújabb eredményeinek (pl. digitális aláírás, nyilvános kulcsú titkosítás) szabványosításával ezen a területen hamarosan előrelépés várható. Feltehetőleg a tranzakciókhoz szükséges formulák felépítéséhez, az adatok tárolásához is valamilyen mértékű szabványosítási folyamat megindítása szükséges.

Adat-lekérdezés

Ezen az alkalmazáson nemcsak kimondottan valódi adatbázisokban való keresést értünk, hanem bármiféle információ után való kutatásnak, letöltésének a műveletét. A korszerű mesterséges intelligencia és hypertextes rendszerek jellemzésével most nem kívánunk foglalkozni, de mindenképpen fontos kiemelnünk a keresési módszerek felhasználóbarát és intelligens jellegének szükségességét. Mindehhez persze az információ tárolását is egy olyan jól megszerkesztett struktúrával kell megoldani, amely megkönnyíti az adatok közötti keresést.

A szolgáltatónak az információnyújtáskor az adatokat és azok fajtáját úgy kell szerveznie, hogy közben gondolnia kell a lehetséges felhasználók, és természetesen a saját lehetőségeire. Ezen azt értjük, hogy ha például a szolgáltatónak nem áll módjában nagykapacitású kommunikációs rendszert működtetni, akkor lehetőleg ne halmozza el a felhasználót a sávszélesség igényt jelentősen megnövelő információval. Igaz, hogy a multimédia technológia széppé és könnyebben érthetővé varázsolja az információt, de ugyanakkor egy lassú telefonvonalon (9600-28800 bit/s) egy színes álló vagy mozgó kép letöltése perceket vehet igénybe, s a hosszú várakozás a felhasználót elkedvetleníti a rendszer használatától. A magyarországi magas telefonköltségeket figyelembe véve, gondolni kell arra is, hátha a felhasználó megelégedne a kívánt információ kevésbé tetszetős, de olcsóbb hozzáférhetőségével.

Az adatbázis használatára többnyire a kliens-szerver megoldást szokták alkalmazni. Az előbbiekben már említettük a kliens programokkal szembeni elvárásokat. Szerverek esetén fel kell készülni arra, hogy egyidőben több lekérdezést is kezdeményezhetnek. A külföldi példákon láthattuk, hogy a rendszerhez naponta ezres nagyságrendben kapcsolódnak be a felhasználók. Különösen a rendszer indulásakor kell kiugró érdeklődésre számítani. Az adatbázisban tárolt információ fontosságától, napra készségétől függően számolni kell az extra tárolási kapacitással.

Személyes kommunikáció

A személyes kommunikáció hagyományos módja a telefon. Az egyre fejlettebb műszaki megoldásoknak köszönhetően (pl. alközponti beválasztás, ISDN adta új funkciók, mobiltelefonok, üzenethívók, stb.) napjainkban a telefonszolgáltatás legújabb generációjának megszületésének lehetünk tanúi.

A közvetlen kapcsolatteremtés másik módja az adott személynek címzett postai levél vagy fax. Ezt válthatja fel hamarosan a Nyugaton szinte már teljesen elterjedt elektronikus levelezés. A továbbítás gyorsasága mellett az egyszerű kezelhetőség, a használathoz szükséges viszonylag olcsó eszközök beszerezhetősége, az infrastruktúra megléte (a korábbi IIF programnak köszönhetően) magyarázza szélesebb körben való bevezetését. Hátránya, hogy a tranzakciókról szóló részben már megemlített biztonsági hiányosságok miatt a bizalmas információcserét egyelőre még óvatosan kell kezelni az elektronikus levelezések során.

Az egyszerű, csak szöveget tartalmazó levelek szokásos terjedelmük miatt viszonylag kis kapacitású hálózaton is továbbíthatók. A multimédia elterjedésével azonban az elektronikus levél is használható kép- és hangrészletek (hangposta) küldésére (lásd MIME formátum), ezért amennyiben ennek rohamos elterjedésével számolunk, az e-mail nagy felhasználói köre miatt a sávszélességet tekintve nagyobb kapacitásúra kell tervezni a városi információs hálózatot.

Az e-mail semmiképpen sem tekinthető interaktív kommunikációnak, hiszen a címzett nem biztos, hogy "real-time" válaszolni fog. Közvetlen, párbeszédes jellegű kapcsolatokra a UNIX világból jól ismert szöveges "talk" mellett a kép- és hangtömörítésben elért legújabb eredményekre alapozva a videokonferenciát javasoljuk. A tömörítés azonban nem helyettesítheti a nagysebességű kommunikációs kapcsolatokat. Elfogadható kép- és hangminőségű videokonferenciához minimum 128 kbit/s sebességű full-duplex vonal szükségeltetik. A kép és hang szinkronizálásához pedig a hálózat késleltetésének szoros határon (tipikusan -30 és +120 msec) belül kell maradnia, különben a felhasználó kellemetlennek és zavarónak érezheti a face-to-face kommunikációt, és emiatt csökken az alkalmazás elterjedésének esélye. Magyarországon az ISDN előfizetői hálózat fejlesztésével a videokonferenciázásnak már megteremtődött a műszaki feltétele.

A papírmunka csökkentését szolgálja a csoportos munkavégzést lehetővé tevő rendszerek megjelenése. Itt több helyszín összekapcsolásával, a résztvevők egy közös dokumentumon dolgozhatnak egyidőben. A változtatások gyors megjelenítéséhez a hálózat késleltetésének szintén szűk korláton belül kell mozognia, különben az alkalmazás elveszíti párbeszéd jellegét. A hálózaton nem feltétlenül kell nagysebességű (100 Mbit/s feletti, pl. FDDI) hálózatot érteni, a populáció nagyságából és az átlagos kihasználtságból a szükséges sebességet többé-kevésbé jól meg lehet becsülni az előbb említett korlátokból. Valós idejű beszélgetésről lévén szó, a válaszidő semmilyen akció (pl. rajzolás, alkalmazás-megosztás) esetén sem haladhatja meg a 0.5-2 másodpercet.


Infrastrukturális (lehetőség) oldal

Ebben a részben a napjaink legújabb telekommunikációs és informatikai eredményeit foglaljuk össze. Ezekből válogatva, az alkalmazási igényekhez és a magyarországi lehetőségekhez alkalmazkodva kell létrehozni a legmegfelelőbb kommunikációs és informatikai infrastruktúrát.

Telekommunikáció

Nyilvános hálózat (hordozó jellegű)

- Nyilvános távbeszélő hálózat

A 80-as évek végétől szinte minden nagyobb magyarországi település bekerült a crossbar rendszerbe. Ennek köszönhetően, az "Intelligens város" projekt helyszínének kiválasztásakor ez már nem lehet szempont. A nyilvános telefonkapcsolat megléte önmagában nagyon sokféle információcsere lehetőséget teremt. A beszélgetés és fax üzenetek mellett egy jó minőségű modemmel már az adatátvitel is megoldható. A legújabb szabványoknak megfelelő modemek (V.34) csúcssebessége 28,8 kbit/s (tömörítéssel még nagyobb sebesség, a továbbítandó adat típusától függően akár 4-8 szoros növekedés is elérhető), ami már jelentős növekedést jelent az eddig használt 9,6 és 14,4 kbit/s modemekhez képest. A telefonvonalak minősége miatt azonban Magyarországon csak 14.4, legfeljebb 19,2 kbit/s sebesség használata tűnik reálisnak.

Folyamatos képátvitelre, interaktív videokommunikációra ez a sebesség azonban még mindig nem alkalmas. Előrejelzések szerint 1998-ban készülnek el az alacsony sebességű (64 kbit/s alatti) videoátvitel szabványai (MPEG-4, H.324). A PCI kártyás modemek elterjedésével az eszközök olcsó hozzáférése, és ezzel együtt az otthonok információs hálózatba való bekapcsolódása megoldódni látszik.

Központokban a belépések számától függően, az állandó elérhetőség és az alacsony telefonszámla érdekében bonyolultabb berendezések, pl. modem-pool-ok telepítése lehet szükséges. Ezeknél két nagyon fontos funkció megléte lehet szempont, nevezetesen a belépések jogosultságának ellenőrizhetősége, valamint központilag lehessen felügyelni és menedzselni a modemeket. Intelligens alközpontok az analóg távbeszélő rendszerekben is sok plusz szolgáltatást tudnak nyújtani. Integrált (multimédia) telekommunikációra (hang, fax, kép- és adatátvitel) statisztikus multiplexereket szokás alkalmazni. Ezekkel az eszközökkel egyazon analóg vonalon, jellegzetesen csak két pont között lehet különböző forrásokból származó forgalmat lebonyolítani.

Az európai távközlési szabványokhoz való illeszkedéshez a MATÁV-nak még számos fejlesztést kell végrehajtani. Ezek a szabványok a szolgáltatók részére igen szigorú korlátokat támasztanak a hálózat megbízhatósága, késleltetési paraméterek (pl. hívásfelépítési és bontási idő) alapján.

- Nyilvános adathálózat

E kategóriában elsősorban kétféle megoldást ismerünk: az X.25-ös csomagkapcsolt hálózatot, amely ma kb. 2500-3000 felhasználói végponttal rendelkezik, és a MATÁV által később bevezetendő menedzselt bérelt vonali szolgáltatást.

Az X.25 hálózatokban szokásos kapcsolt virtuális áramköri szolgáltatás mellett további kiegészítő szolgáltatások is megrendelhetők: állandó virtuális áramkör két előfizetői végpont között, meghatározott előfizetői interfészekből alkotott zárt felhasználói csoport (a zárt csoport végpontjait csak a csoporton belülről lehet elérni) és az ún. "hívás a hívott fél költségére" nevű szolgáltatás.

Az X.25 szolgáltatás különböző adatátviteli sebességekkel vehető igénybe, de erre nézve vannak területi korlátozások. Az ország tetszőleges pontján biztosítható a 9,6 kbit/s-os hozzáférés. 19,2 és 64 kbit/s-os elérés azonban csak azon pontokon kapható, amelyek helyi csatlakozásként köthetők be a csomópontokba. Ez gyakorlatilag a megyeszékhelyeket jelenti. Az interfészen elérhető fizikai adatsebességhez meg kell azonban jegyeznünk, hogy az általában csak 55-60% mértékben használható ki. A hálózathoz mobil állomásról történő hozzáférés (aszinkron X.28 interfészen keresztül) biztosítása jelenleg kidolgozás alatt áll.

A menedzselt bérelt vonali szolgáltatás keretében egy korszerű, sokféle szolgáltatás biztosítására képes szolgáltató-hálózat fog kiépülni, amelyen többek között digitális bérelt vonali szolgáltatást (FLEX-NET) is igénybe lehet majd venni. A szolgáltatás a szokásos nagysebességű adatátviteli interfészeken (X.21, V.35) lesz elérhető.

A FLEX-NET hálózat tervezett szolgáltatásai között szerepel a FRAME-FLEX nevű frame relay szolgáltatás, amely adatcsomagok koncentrálását, irányítását biztosítja adatátviteli interfészek között. A koncentrálás - minőségromlás nélkül - átviteli kapacitás megtakarítást eredményez a hálózatban, ezért díjazása olcsóbb lesz az azonos adatsebességű bittranszparens összeköttetésekhez képest.

A LAN-FLEX szolgáltatás egymástól távoli lokális számítógép-hálózatok összekötésére, az adategységek forgalom-irányítására alkalmas. Az előfizetői hozzáférést a FLEX-NET hálózat részét képező LAN bridge-ek, illetve routerek biztosítják. Az interfész Ethernet vagy token ring LAN csatlakozás lehet. Az átviteli csatorna kihasználja a frame relay protokoll előnyeit. A VBN-FLEX szolgáltatás virtuális magánhálózatok (Virtual Backbone Network) felhasználó általi hálózat-menedzsmentjét biztosítja.

A tervek szerint a szolgáltatásokat 1995 végétől lehet majd igénybe venni. Első fázisban az ún. primer körzetek központjaiban lehet előfizetői végpontot igényelni. A kínálni szándékozott adatátviteli sebességek 64 és 2048 kbit/s között lesznek, de emellett kis sebességű, pl. 4,8 vagy 9,6 kbit/s-os összeköttetések is létesíthetők.

Menedzselt bérelt vonali szolgáltatással a információnk szerint az IBM magyarországi leányvállalata is foglalkozni kíván a Global Network Management elnevezésű programja keretében.

- ISDN

A keskenysávú integrált digitális előfizetői hálózat legfontosabb jellemzője, hogy a kommunikáció során az információ továbbítás nemcsak a kapcsolóközpontok között digitális, hanem a végponttól végpontig. A hálózat sebessége alapcsatlakozás esetén 2x64 kbit/s, primér hozzáférés esetén 2 Mbit/s. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában az 1986-ban befejezett szabványosításnak köszönhetően szinte minden távközlési szolgáltató képes ISDN hozzáférést biztosítani.

Magyarországon 1994. második felében indult meg a MATÁV ISDN referenciahálózata. Vidéki városok bekapcsolását 1996-tól szeretnék folyamatosan végezni. Jelenleg a főváros nagy részén lehet ISDN előfizetéshez jutni. Eddig kb. 600 alap- és 30 primercsatlakozási igény kelt el, az installált végpontok száma ennél jóval kevesebb. Külföldi országokhoz fokozatosan építik ki a kapcsolatokat. Jelenleg Németországba és Angliába lehet ISDN hívásokat kapcsolni. A kereskedelmi ISDN szolgáltatást a felhasználók meglévő analóg vonalaik becserélésével vagy viszonylag magas belépési díjjal (90 eFt) vehetik igénybe. A forgalomszámlázás azonos a hagyományos telefonéval, az adattovábbítás 40%-kal megemelt díjjal történik. Az előbbiek miatt az otthoni ISDN használat jelentős mértékű elterjedése még nem várható.

A szolgáltatással egyidőben számos cég jelent meg, akik az ISDN hozzáférési eszközöket kínálják. Ezek közül az általunk két legfontosabbnak tartott eszközt, a terminál adaptert (TA) és az inverz multiplexert (IMUX) említjük meg. Mindkettő végberendezések ISDN hálózatra való csatlakoztatását végzi. Az analóg modemekhez hasonlóan a TA-k kisfelhasználók körében való elterjedése mindenképpen várható, míg IMUX-okat elsősorban a nagyobb kapacitást igénylő előfizetők fognak használni. Egy modern információs központ kommunikációs infrastruktúrájában például elképzelhető egy vagy több ISDN primervonal, intelligens funkciókkal rendelkező alközpont (PBX), IMUX, stb. ISDN interfésszel rendelkező routerekkel távoli lokális hálózatokat tudunk összekötni egymással.

A fejlődés következő szintjét jelentő szélessávú ISDN (Broadband ISDN) hálózatok hazai létrejötte a közeljövőben sajnos még nem várható. Ennek oka elsősorban a szabványosítási szervezetek lassú előrehaladásában keresendő. Értesülésünk szerint a MATÁV keresi a hazai bevezetés lehetőségeit, elsősorban a szabványosítási folyamatok és a külföldi kísérleti eredmények folyamatos nyomon követésével, valamint egy kísérleti rendszer létrehozásával a Posta Kísérleti Intézetben (PKI).

- Mobiltelefonok

Magyarország a mobiltelefónia elterjedtségét tekintve a világ számos országával szemben igen kedvező helyzetben van. Az európai GSM rendszernek megfelelő mobiltelefon szolgáltatással két cég is foglalkozik. A versenyhelyzetnek és a hagyományos telefonelőfizetésre várók nagy számának köszönhetően az országos hálózat igen gyorsan kiépült. Napjainkban mindkét szolgáltató (Pannon GSM és a Westell 900 Kft.) az újabb szolgáltatások bevezetésével próbálja az előfizetők bizalmát, és ezzel a belépők számát növelni. A nagyságrendekkel nagyobb szolgáltatási díj ellenére a hazai mobil előfizetők száma napjainkban megközelíti a 200 ezret.

Az új szolgáltatások között minden bizonnyal az adat és fax továbbításnak van legnagyobb szerepe. Ennek köszönhetően a felhasználók munkavégzésük során nincsenek helyhez kötve. Hordozható számítógép, PCI bővítőkártya és a megfelelő mobiltelefon (a funkció jelenleg készülékfüggő) segítségével gyorsan, naprakész információkhoz juthatnak a világ bármely pontjáról. Az üzleti szolgáltatások sikerében ennek kiemelkedő szerepe van. A szolgáltatók tervezik Internet adatbázisokhoz való közvetlen elérés megteremtését. [Pann95]

A nyilvános rádiós csomagkapcsolt valamint a trönkölt rádióhálózatok előkészítésével a Westel 450 Kft. már foglalkozik.

Nyilvános szolgáltatások

- Nyilvános szolgáltatások egyik legismertebb példájaként a teletext említhető meg. A szolgáltatás műszaki hátterét a földi és műholdas műsorszórás teremti meg: a videojelekben található (az elektronsugár visszatérítéséhez szükséges) szünetek felhasználásával, a műsor zavarása nélkül információ továbbítható. Kísérleti üzemben már működnek olyan interaktív teletext szolgáltatások (főleg kábeltévés hálózatokban), ahol a felhasználó az oldalak lapozásán túlmenően is kommunikálhat a rendszerrel.

- A teletext mellett megjelent az audiotext, amely a "tone" üzemmódú telefonkészülékekkel vehető igénybe. Az adott szolgáltató nyilvános előfizetői számának tárcsázása után, gépi hangra lehet válaszolni a megfelelő számok beütésével, így például lehetőség van bankszámla-egyenleg, árlisták, katalógusok lekérdezésére. Gyakran korlátozott beszéd-felismerési képességekkel is ellátják ezeket a rendszereket. Ebben az esetben, a hagyományos telefonkészülékről is igénybe lehet venni az előbbiekhez hasonló szolgáltatásokat.

Magánhálózatok (hordozó jellegű)

- Digitális gerinchálózat

A főváros és a nagyobb vidéki városok központok közötti távközlési forgalmát a nagysebességű digitális gerinchálózat valósítja meg. Az üvegszálas technológiára épült hálózati gerinc a sebesség mellett nagy megbízhatóságot is nyújt. A gerinchálózat műszaki feltételét az SDH technológia teremti meg, mely 34 és 155 Mbit/s átviteli sebességet fog elérhetővé tenni.

- Bérelt vonal (analóg és digitális)

Azon felhasználóknak, akik a nyilvános előfizetői beszélgetéseknél szokásosnál jóval nagyobb forgalmat bonyolítanak le a központ és telephelyeik között, indokolt az állandó, pont-pont összeköttetés megteremtése. A MATÁV induló menedzselt bérelt szolgáltatásához hasonlóan, 2 Mbit/s sebességű összeköttetések mellett alacsonyabb sebességű (pl. 64/128 kbit/s) digitális vonalak vehetők igénybe V.35, X.21 vagy G.703 interfészen keresztül. Analóg összeköttetésen a vonal és a végponton alkalmazott modem minőségétől függően a 14.4, 19.2 Kbit/s mondható reálisnak. A vonalak gyakori meghibásodása esetén a bérelt szolgáltatást tanácsos ISDN kapcsolattal biztosítani.

Az itthon még kevésbé ismert frame relay technológia bevezetésével az egyelőre még viszonylag drága béreltvonali szolgáltatás felváltása várható, mely szintén a menedzselt béreltvonali szolgáltatás keretében fog megvalósulni.

A kábeltelevízió lehetséges szerepének mérlegelése magyarországi "intelligens város" projektekben

A kábeltévés hálózatok legfontosabb előnye, hogy a lakossághoz ezzel a technológiával lehet leggyorsabban és viszonylag olcsón információt eljuttatni. Tipikusan azokban a városokban terjedt el nagyobb mértékben a kábeltévé, ahol sűrűn lakott városrészekben, (pl. lakótelepeken) egyszerre sok otthonba tudták bevezetni a szolgáltatást. Különösebb felmérés nélkül, a médiából származó információk alapján mondhatjuk, hogy a főváros számos kerületén kívül vidéken Székesfehérváron, Miskolcon és Kecskeméten a kábeltévés hálózatok igen nagy előfizetői táborral rendelkeznek.

A kábeles műsorszétosztás az elmúlt ötven évben világszerte sajátos szerepet töltött be a televíziózás történetében. Megjelenésekor a koaxiális kábellel történő megoldás volt az egyetlen megvalósítható lehetőség, és jelentős sikert ért el különösen az USA-ban, ahol a nagyszámú műsorszolgáltató és a nagyvárosok sajátos építési megoldásai szinte lehetetlenné tették a földfelszíni rádióhullámú műsorszétosztási megoldásokat.

A műholdas műsorszórás megjelenésével a kábeltelevízió technikai feltételei gyökeresen megváltoztak, szinte azt mondhatjuk, hogy megszűntek a korábbi korlátozások. Érdekes módon az eredmény mégis a kábeles műsorszétosztás világszerte bekövetkezett terjedése lett. Ezt a kezdeti időben főként az okozta, hogy a műholdvevők ára magas volt, és így nyilván gazdaságosabb megoldás jelentett a közösségi vevő, amely egy kábeles szétosztó hálózatot táplál. Magyarországon napjainkban ismét egy felemás helyzet alakult ki, mert a műholdvevők árának drasztikus csökkenése miatt még olyan házak erkélyein is tömegesen találhatók parabolák, amelyekben a meglévő kábeltelevízió hálózaton a műsorok "tucatjait" lehet elérni.

A 80-as évek második felében a távközlés területén a nagyvárosi hálózatok (MAN) kidolgozásakor, szabványosítási munkáinak megindulásakor elég nagy figyelmet szenteltek a kábeltelevízió hálózatoknak a műsorszétosztáson túli felhasználásra is. Ez volt az egyik olyan kezdeményezés, amelynek keretében a sokszor nagyvárosi méretű, az előfizetőig kiépített szélessávú hálózatot alapos vizsgálatnak vetették alá, hogy miként lehetne kétirányú kommunikációra is alkalmassá tenni. Ennél kicsit szerényebb igényekkel léptek fel akkor, amikor a kábeltelevízió hálózatot a közüzemi fogyasztásmérők (víz, gáz, villany) "leolvasására", illetve vagyonvédelemre és ezzel kapcsolatos riasztásra akarták felhasználni.

A mai helyzet alapján röviden azt állapíthatjuk meg, hogy az utóbbi, a szerényebb törekvés bizonyult rentábilisnek, míg az előbbi lényegében csak speciális helyzetekben és valójában kísérleti jelleggel, de semmi esetre sem tömegesen valósult meg.

Érdemes itt igen röviden rámutatni, hogy milyen műszaki okok miatt nem lehet a kábeltévé hálózatot egyszerűen kétirányú szélessávú hálózattá változtatni. Az alapvető ok a hagyományos topológiából következik. Ugyanis a műsorszétosztásra a fa topológia tökéletesen megfelel és ugyanakkor olcsó, tehát erre érdemes törekedni. Az ettől való eltérések a hálózatnak azokban a részeiben indokoltak, amelyek meghibásodása sok előfizető kiesését okozza, ezért a biztonság érdekében érdemes a drágább gyűrű vagy csillag topológiát is alkalmazni.

Azonban függetlenül a csekély topológiai különbségektől, a kábeltévé hálózatnak mindig van egy fejállomása, ahol a műsorbetáplálás történik, és a visszirányú kommunikáció egyszerűbb eseteiben ezen a ponton lehet elhelyezni a "célállomást" is, tehát ahová meg kell érkeznie az előfizetői pontokról származó információnak. A teljes kétirányú kommunikáció esetén bármely két előfizetői végpont között is összeköttetést kell tudni létesíteni, ami lényegében úgy történhet, hogy a fejállomásnál visszafordítják az előfizetőktől származó információt, és így az szétosztásra kerül a hálózatban.

Míg a fa struktúra kiválóan alkalmas a jelszétosztásra, addig a jelgyűjtést tekintve alapvető zajproblémák lépnek fel. Amennyiben az alapmegoldást tekintjük, akkor értelemszerűen a teljes fa mindig aktív, hiszen a fejállomás jelét mindenhová el kell juttatni. A visszirányú csatornán, amelyet jellegzetesen ugyanazon kábelen történő frekvenciaosztással valósítanak meg, valamennyi előfizetői végpont egyidejű zajforrásként szerepel és visszafelé haladva a fejállomáshoz a fa mentén, a zaj monoton halmozódik. A jeltovábbításra vonatkozóan pedig idő- vagy frekvenciaosztású nyalábolás alkalmazható. Az időosztású nyalábolásnál - természetesen gondoskodva a végpontok működésének külön-idejűségéről, például lekérdezéssel - közvetlenül adódik a zajcsökkentés lehetősége a passzív utak lekapcsolása révén. Ezt a megoldást szokták használni az említett riasztási, mérőleolvasási esetekben. Több állomás egyidejű visszirányú működését a frekvenciaosztás teszi lehetővé, ahol persze gondoskodni kell a dinamikus csatornakiosztásról, de nincs mód az előbb említett zajcsökkentésre. Ilyen hálózatok kevés előfizetői ponttal, valójában a tényleges kábeltelevízió hálózattól függetlenül, lényegében kísérleti jelleggel működnek.

Az előbb vázolt technikai problémák következtében azt mondhatjuk, hogy a hazai kábeltévé hálózatok általában nincsenek felkészülve arra, hogy közvetlenül, lényeges beruházások nélkül résztvegyenek "intelligens város" projektekben.

A jelenlegi helyzetet még tovább bonyolítja a fényvezető megjelenése a kábeltelevízió hálózatokban. Miként a távközlésben általában itt is óriási jelentőségű változásokat eredményez a rézvezetőjű koaxiális kábelek felváltása fényvezetőkkel. Az alapvető különbséget a sokkal kisebb csillapítás, a nagyobb sávszélesség (csatornaszám) és az elektromágneses "érzéketlenség" jelenti. Ugyanakkor ma még az helyzet, hogy egyértelműen gazdaságos megoldásként a kábeltévé hálózatok ú.n. trönkvezetékeinek szintjén jön szóba a fényvezető, de kiterjedt rendszertechnikai tervezés, kutatás és kísérletezés folyik a lakásokig, vagy az előfizetői végpontok közvetlen közeléig tartó fényvezetőjű hálózatok területén. Egy további érdekes, bár nem igazán meglepő törekvés a műsorszétosztás és a távközlési szolgáltatások egyre fokozódó összekapcsolása. Ma már léteznek technikai megoldások, és így alapvetően a törvényi szabályozás képezi a legfőbb akadályt az egységes távközlési-műsorszétosztási hálózatok kialakítására. Természetesen várhatóan ez az akadály el fog hárulni, ami viszont még fokozottabban azt eredményezi, hogy a jelenlegi kábeltelevíziós rendszereket fel fogja váltani egy új, integrált rendszer.

A magyarországi viszonyokat tekintve nem kellene kizárni egy ilyen projekt indításának lehetőségét, de tudomásul kell venni, hogy az infrastruktúra területén jelentős beruházásokat igényel, és még kiforratlan, sokszor kísérleti technikát kell alkalmazni, ami feltétlenül további költségnövelő tényező.

Összefoglalva azt szögezhetjük le, hogy akkor várható a kábeltévé hálózat sikeres ötvözése a távközlési hálózattal, ha közös szolgáltató működteti a jelenleg még jellegzetesen elkülönült hálózatokat, bár már Magyarországon is található példa az ellenkezőjére:

A kábeltévés hálózatok többcélú felhasználását bizonyítja a Monor Telefontársaság példája: az elmúlt hónapokban a körzet két gazdaságilag legelmaradottabb településén (Pánd és Kóka), kísérleti jelleggel, a telefonhálózaton kábeltelevíziós szolgáltatást indított meg. A megoldást a kb. 300 km hosszú optikai kábelből álló szétosztó hálózat telepítése tette lehetővé. A hálózat végpontjaihoz koaxiális kábelekkel vitték be a telefont. Ezzel a megoldással az előfizetők minimálisan megemelt belépési díjjal egyszerre jutottak telefonhoz, és kb. 24 televíziós csatornához. [Mon95]

A tévé vevő lehetséges szerepének vizsgálata

Ha nem a kábeltévé hálózatra, hanem csupán a tévé vevő lehetséges szerepére koncentrálunk, akkor az előzőnél biztatóbb helyzetet vázolhatunk. Az intelligens város projekteknek az egyik sarkalatos kérdése, hogy miként lehet megoldani a kommunikációt és az információmegjelenítést a lakosság széles rétegei számára. A legközvetlenebb megoldást nyilván az jelenti, ha személyi számítógép és számítógéphálózati csatlakozás biztosítható, de ez nem egyezik a magyarországi helyzettel. További lehetőségként a forgalmas közterületeken felállítandó pavilonokat szokták tekinteni, ahol a járókelők, utazók nagy számban és könnyen hozzáférhetnek az itt elhelyezendő terminálokhoz.

A lakosság tényleges otthoni kommunikációs ellátottságát viszont az jellemzi, hogy van tévékészüléke, és van telefonja (még, akkor is, ha a magyarországi jelentős elmaradás felszámolása éppen most van folyamatban). Amennyiben ezt a két különálló kommunikációs terminált együttesen használjuk, akkor tömegesen oldható meg a meglévő eszközökkel a csaknem multimédia megjelenítés (a tévén az adatok csak kép formájában jelennek meg), és az ellenirányú adatkommunikáció, a telefon billentyűzete, vagy esetleg korlátozott beszédfelismeréssel történő hangátvitel alapján.

A fennmaradó igen érdekes kérdés, hogy milyen hálózaton keresztül történjék meg az előfizető irányába az információátvitel, amelynek megjelenítését bízzuk a tévékészülékre. Tekintettel arra, hogy itt természetesen nem "műsorról", hanem mindenki számára egyedi információról van szó, a tévéjel továbbításához szükséges sávszélesség nem jöhet szóba, mert akkor például a mai legkorszerűbb kábeltévé hálózatokon is csak kb. 80 előfizető egyidejű kiszolgálására lenne lehetőség. Megoldást jelenthet a tévécsatorna nagysebességű adatcsatornaként való alkalmazása, amint ez ma a teletext szolgáltatásnál megszokott, de ez nyilván csak korlátozott megoldás.

A legjobb megoldás a videójel nagyfokú tömörítése révén található meg, amikor azt a telefonhálózaton lehet eljuttatni az előfizetőhöz, akinek a tévékészüléke mellé egy kiegészítő berendezést, egy adaptert téve létrehozható a képmegjelenítés. Ennek a megoldásnak a kifejlesztésére nagyon nagy erőket vonultattak fel világszerte, mert ily módon kívánják a távközlési szolgáltatók az igény szerinti tévéműsorellátást (VOD-Video-On-Demand) is megoldani.

Tekintettel arra, hogy erre a módszerre már több nagy távközlési cég kínál termékeket és több (főként amerikai) távközlési szolgáltató indított kísérleti szolgáltatást, elképzelhetőnek látszik a magyarországi intelligens város projektekben való alkalmazása is.

Magánszolgáltatások

Az Internethez való hozzáféréséhez számos külföldi cég kínál lehetőséget. Ilyen például a Compuserve, és a Microsoft is egyre inkább a hálózatok felé terjeszkedik (Microsoft Network). A külföldi szolgáltatók (pl. Compuserve) hazai jelenléte a nagy e-mail hálózatok elérése miatt fontos. A MATÁV szintén tervezi a megyeszékhelyeken és néhány kiemelt városban (az üzleti kommunikációs osztályainak megalakításával) az internetes szolgáltatást, de emellett videokonferencia szolgáltatóként is próbál fellépni.

Több hazai cég is jelentkezett internetes szolgáltatásokkal (pl. DataNet Kft., EUnet Hungary Kft., Hungary Network Kft., IBM Magyarország Kft., iSYS Hungary Kft., Internet Kft.). Ezek a cégek e-mail és telnet hozzáférés mellett kereskedelmi cégek részére a World Wide Web alkalmazásának lehetőségeit is kínálják. (A Hungary Network Kft. közvetlen Internet hozzáféréssel nem, adatszolgáltatással viszont foglalkozik.)

A hazai Internet felhasználók száma egy friss felmérés alapján kb. 20000 főre tehető, de ebből csak minden tizedik kerül ki a magánszférából. Jellemzően az egyetemi és kutatóintézetek dolgozói használják legnagyobb mértékben a globális hálózatot. A magánszféra aránya egy-két éven belül elérheti a 30-40%-ot.

Az Interneten megjelenő kereskedelmi információk, hirdetések terjedése és a belépő felhasználók havi 15%-osra becsült növekedési üteme miatt a közeljövőben számolnunk kell az adatforgalom ugrásszerű emelkedésével. A szolgáltató cégek terjedésével óriási küzdelem kezd kibontakozni a piac minél nagyobb szeletének megszerzéséért, aminek végső soron a felhasználók látják majd hasznát.

A szolgáltatás igénybevételéhez legyegyszerűbb esetben telefonsávi modemes elérést kínálnak a mobilhálózatokhoz hasonló fix belépési díjjal, majd a forgalommal arányosan havonta számláznak. A felhasználónak saját magának kell megteremtenie a belépéshez szükséges műszaki feltételeket (modem, számítógép, telefonvonal), bár elképzelhető, hogy a versenyhelyzet fokozásával egyes szolgáltatók ezen eszközök bérelhetőségét is felkínálják majd.

Városi akadémiai gerinchálózati infrastruktúrák

A nagyobb felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek országszerte korszerű kommunikációs infrastruktúrával rendelkeznek különféle projekteknek köszönhetően (FEFA, IIF, stb.). Néhány nagyvárosban az intézetek egymást is nagysebességú hálózattal kötötték össze. Emiatt a már létező infrastruktúra (pl. a lefektetésre került kábelek) lehetőséget nyújt nemcsak akadémiai célú felhasználásra. A gerinchálózatok üzemeltetését az adott intézmények (pl. egyetemek) számítóközpontjai általában közösen végzik. A magyarországi nagyvárosok közül az előzőek alapján a következőket emeljük ki:

- Debrecen

A Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) helyi számítógépes hálózatának fizikai infrastruktúrája egy olyan üvegszálas gerincre épül, amely az egyetem nyolc épületét és az MTA Kutató Intézetét kapcsolja össze. Az egyetemi hálózat kapcsolatban áll a HBONE-al bérelt vonalon (64 kit/s) keresztül és a debreceni városi hálózattal. A gerinchálózatra max. 114 Ethernet szegmens kapcsolható, ebből jelenleg 72 szegmens a kihasznált. Az egyetemi gerincre több mint 600 számítógép kapcsolódik.

A debreceni UNIVERSITAS intézményei (DOTE, DATE, ATOMKI, DRTA) FDDI hálózattal vannak összekapcsolva. Az Ybl Miklós Műszaki Főiskola jelenleg X.25-ön érhető el (9.6 kbit/s vonalon), de hamarosan ez az intézmény is rákerül az FDDI-ra.

Az országos hálózatra (HBONE) a debreceni régió egy bérelt vonalon keresztül kapcsolódik. Hasonlóan a debrecenihez más városok is 64 kbit/s sebességű bérelt vonalon keresztül érik el Budapestet. Ilyenek még: Miskolc, Gödöllő, Veszprém, Pécs, Szeged és Nyíregyháza.

- Nyíregyháza

A Bessenyei György Tanárképző Főiskola hálózata a BGYTFNET, csomópontjainak száma meghaladja a 200-at. Az intézmény része a magyarországi akadémiai hálózatnak. Optikai kábel alapú gerinchálózattal rendelkezik.

- Miskolc

A miskolci Műszaki Egyetem gerinchálózata Ethernet alapú, de az egyetem négy központi szervere egy FDDI gyűrűn lesz a közeljövőben összekötve.

- Budapest (BESZ és az Egyetemközi Informatikai Hálózat)

A fővárosi intézmények együttműködésének köszönhetően itt működik az ország legnagyobb területi lefedettségű, nagysebességű FDDI hálózata.

A BME, ELTE, BKE egyetemek (EKH) az azokat összekötő FDDI hálózata mellett a nagyobb távolságban elhelyezkedő Állatorvosi és Kertészeti Egyetemmel, az Államigazgatási Főiskolával (BESZ) is egy külön FDDI gyűrűben vannak összekapcsolva. A hálózatok általános üzemeltetője a BME.

Az EKH FDDI gyűrűjét egy 10 monomódusú és 10 multimódusú szálat tartalmazó optikai kábelre épül. A gyűrű kizárólag IP gerinchálózati célokat szolgál, az egyetemközi forgalmon túl helyi forgalom nem engedhető rá. Egyéb protokollok csak becsomagolva továbbíthatók, bár a későbbiekben ez remélhetőleg meg fog változni. Emiatt a BME több saját lokális FDDI hálózattal is rendelkezik.

Az ELTE és BME a MATÁV optikai gerinchálózatára is rá van kötve. A BME-ről lehetőség van a nyilvános X.25 hálózatra és az NIIF infrastruktúrájára való rácsatlakozáshoz. A BKE és BME közötti SNA hálózatot bérelt vonalon működtetik.

Az ELTE a napokban helyezi üzembe ATM alapú integrált informatika hálózatát, melyben a telefon és adatforgalom közös hálózaton zajlik majd. Az integrált hálózat szintén nagy területi lefedésű, többek között a Lágymányosi és Múzeum körúti épületeket köti egymással össze.

A BME-n is elindult ATM hálózati fejlesztés a MATÁV-val együttműködve.

EARN csomópontok: MTA SZTAKI(5), BME, SOTE, JATE (Szeged), KLTE (Debrecen), GATE (Gödöllő). A hálózat nagyrészt az X.25 protokollra épül.

Nincs adatunk Veszprém, Pécs, Szeged, Győr, Székesfehérvár hálózatairól. Illetve annyi, hogy Szeged és Pécs 64 Kbit/s vonalon a BME-re van bekötve. Törekvések vannak arra nézve, hogy a vidéki egyetemek optikai kapcsolaton tudjanak a BME-en keresztül a HBONE-ra kapcsolódni. Ez már 10 Mbit/s vagy nagyobb kapcsolódási sebességet jelentene.

Informatika

A fejlettebb országokkal ellentétben, ahol a háztartások csaknem 40%-ban van személyi számítógép, s ezek negyedében már legalább kettő is (pl. USA), Magyarországon egy 1994-es felmérés szerint száz főre átlagosan 4 számítógép jut. USA-ban ez a szám 32. Amerikában a nagyarányú lakossági vásárlások akkor indultak be, amikor a nagyobb teljesítményű PC-k árai egy bizonyos szint ($2000) alá süllyedtek, s amikor ezek a gépek már nem egyszerűen munkaalkalmatosságok voltak, hanem multimédia szolgáltatásokat kínáltak, videó- és hangkártyával, modemmel rendelkeztek, s bonyolult játékok is futtathatók voltak rajtuk.

A számítógépes felszereltséget illetően számításba kell venni, hogy a legújabb információs technológia bizonyos szinten eszközfüggő. Így például a World Wide Web csak grafikus monitoron használható, a felhasználói interfészt kezelő program (Web browser, pl. Netscape, Mosaic) nagysága miatt igen tekintélyes mennyiségű memóriát igényel (operációs rendszertől függően 8 Mbyte vagy annál több), és a számítógép gyorsasága is sokat számít a WWW programok használatakor.

A multimédia adatok lekérdezéséhez, videó- és hangtovábbításhoz szükséges hardver eszközök beszerzése mind a magán, mind az állami szférában jelentősen megnövelik a költségeket. A fenti külföldi statisztikákkal összevetve Magyarországon még nem áll olyan szinten a számítástechnika, hogy az otthonok több mint felében a számítógép rendelkezésre álljon. Sőt, az otthoni számítógépek nagy része nem is képes multimédia funkciókra. Emiatt szükség van a különféle szolgáltatások során egyszerre többféle megvalósításra törekedni (pl. ugyanazt az információt Gopher-ről és Web-ről is el lehessen érni, vagy egy videoüzenetet ne csak azok tudjanak megnézni, akik rendelkeznek tömörítő kártyával, hanem azok is, akik megelégszenek a lassabb szoftveres megoldással).

A szolgáltatások során használható technológiák

(A) Hagyományos média

Információ széles körben való szétszórására, különféle eseményekről való tájékoztatásra a kábeltévés csatornák kiválóan alkalmasak. A CATV rendszereket tekintve azonban figyelembe kell venni az alábbiakat:

- A rendszer nem alkalmas teljeskörű kétirányú üzenetátvitelre

- A CATV társaságok általában nem lelkesednek az új alkalmazások iránt

A telefon eddig is nagy súlyt kapott a kormányzati szolgáltatások igénybevételében. Az újabb fejlesztéseknek köszönhetően ma már a hangposta és a DTMF-jelzéstátvitellel (tone) vezérelhető menü is rendelkezésre áll.

Egyik megszokott módja a formanyomtatványok továbbítására a fax. A faxberendezések elterjedtsége miatt használata igen hatékony. Hátránya viszont, hogy elég nehéz (ha egyáltalán lehetséges) olyan szoftvert készíteni, amely a faxon kapott nyomtatványok intelligens kezelését, pl. automatikus kitöltésüket elősegítené.

Újabban már különböző gyártók ún. faxadatbázisaiból lehet műszaki dokumentumokat lekérni (fax on demand) - a központi telefonszám felhívása után a dokumentum kódjának bebillentyűzésével megkaphatjuk a hivatkozott lap faxmásolatát.

A hagyományos levelezésnél gyorsabb az elektronikus levél (e-mail). A telefonhívásokkal ellentétben nem kell azonnal válaszolni, használatát a felhasználók általában igen hamar elsajátítják. Néhány városban (Santa Monica, San Carlos, USA) már lehetővé tették, hogy a lakosság ezen a módon kommunikáljon a városi önkormányzat vezetőivel.

A multimédia kioszkok nyilvánosan helyeken (pl. üzletközpontokban, könyvtárakban, művelődési központokba, stb.) használható számítógépek, melyek segítségével a megfelelő felhasználói felületen (touch-screen) keresztül az emberek szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Egy ilyen rendszert próbáltak ki Kaliforniában 1991-ben, a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés megkönnyítésére (pl. az államon kívüli jármű regisztrálására). A kioszkok továbbfejlesztésével a távolabbi cél általános kormányzati szolgáltatások nyújtása egyazon berendezés segítségével.

A hirdetőtábla rendszerekről (BBS) információt lehet letölteni egy modemmel felszerelt számítógéppel telefonvonalon keresztül. A rendszer felállítása könnyű, sok felhasználó rendelkezik saját otthoni BBS-sel. Közvetítő jellege miatt, a BBS szolgáltatások más platformokról (pl. kioszkok) is igénybe vehetők. A városi önkormányzatok által működtetett példa a santa monica-i nyilvános elektronikus hálózat (PEN - Public Electronic Network).

(B) Internet

A hálózaton elérhető adatok és programok elérésének egyik módja a telnet. A BBS-től annyiban tér el, hogy az elérhető szolgáltatások nem egy telefonvonalhoz kapcsolódnak, hanem egy adott számítógéphálózatra kötött számítógéphez. A HYTELNET a telnet hypertextes kibővítése.

A regisztrált felhasználók számára az új-zélandi Wellington önkormányzata nyújt telnet-en elérhető szolgáltatásokat. Észak-Karolina és Kansas információs hálózatában is alkalmazzák a telnet-et.

Az FTP az adatállományok és programok továbbításának szabványos módja. Használata az átlagos felhasználó számára egy kicsit bonyolultnak tűnhet. Manapság a Gopher és WWW programok kezdik kiszorítani az ftp-t. A wellingtoni önkormányzati vagy a washingtoni állami törvényhozási ftp szerver hozható fel példaként.

A Gopher-nek nevezett menüvezérelt rendszer telnet és ftp szerverek keresésére és a rajtuk hierarchikus szervezésben elhelyezett információ lekérdezésére alkalmas. Számos kormányzat határozta el, hogy a nyilvánosság számára gopher-szervereket állít fel. Ilyen például az izraeli Információs Hálózat, a wellingtoni CityNet, blacksburgi Elektronikus Falu, kolumbiai On-line Információs hálózat vagy a los angelesi CityNet, stb.

A World Wide Web (WWW) technológia egyesíti a Gopher, Ftp, Telnet szolgáltatásait, és emellett a felhasználóknak könnyen használható grafikus felületet nyújt. Emiatt népszerűsége világszerte egyre növekszik, annak ellenére, hogy használata sokkal nagyobb erőforrásokat igényel mind számítástechnikai, mind kommunikációs részről.


A magyar "Intelligens város" projekten belüli
infrastrukturális követelmények

Különböző előfizetői hozzáférések kommunikációs igényei

A kommunikációs igények alapján három nagy csoportba lehet sorolni az előfizetői hozzáféréseket. Ezt a felbontást szemlélteti a következő táblázat.

Típus

Előfizetői interfész

Szolgáltatás

Populáció

Időskála

"A"

Személyi számítógép

Szinte mindaz, ami az Internetről elérhető

Nincs korlátozás

Napjainkban is használható

"B"

Személyi számítógép

Videokonferencia jellegű szolgáltatások

Kevés nyilvánosan hozzáférhető, több magán felhasználó

Nyilvános hozzáférés már napjainkban is, magáncélú felhasználás később várható

"C"

Nagyfelbontású képernyő

Pl. távdiagnosztika, video-on-demand (VOD)

Szűk felhasználói csoport

Elterjedése később várható

Az "A" típusú hozzáférés kapcsolt telefonos, vagy alternatív lehetőségként X.25-ös adatátvitellel megoldható. Természetesen nagysebességű hálózatok is szóba jöhetnek (ISDN, LAN), de ezek alkalmazását inkább a multimédia átvitel megnövekedett igényei miatt a "B" esetben javasoljuk. Itt szóba jöhet még a digitális bérelt vonal is. Az ISDN mellett fontos megjegyezni, hogy kiépülése esetén nem lesz sokkal drágább a hagyományos telefonnál, vagy pláne az X.25 szolgáltatásnál.

A nagyfelbontású képek valós idejű továbbításához mindenképpen nagysebességű (2 Mbit/s felett) kapcsolatokra van szükség. Ez a technológia (SMDS, ATM alapú B-ISDN) azonban csak később, leghamarabb az évtized végén kerülhet bevezetésre.

Szerverek

Egy városi informatikai rendszer elindításához mindenképpen egy nagykapacitású szerver felállítása szükséges. Ennek a szervernek az érdeklődés várható nagyságától függően kell meghatározni a konfigurációját. Tekintve, hogy egyidőben 20-50, vagy akár 100-as nagyságrendben is fogadnia kell a beérkező kapcsolatokat, mindenképpen egy gyors, multitaszkos operációs rendszerre épülő munkaállomásra van szükség (pl. Unix, Windows NT vagy OS/2 rendszer). A rendszer komplexitásától és az imént említett egyidejű kapcsolatok számától függően a szerver minimális memóriaigénye 64-128 Mbyte. A rendszerből lekérdezhető információ fizikai tárolásához több Gbyte tárolási kapacitás lehet szükséges. A szerver kommunikációs képességeiről a következő pontban teszünk említést.

A rendszer későbbi kibővülésével az egyes alkalmazások futtatása több szerver bekapcsolásával elosztottá tehető.

Külső kommunikációs igények

Az információs rendszerhez sokféle módon hozzáférhet a felhasználó. A központi szerver része lehet egy lokális hálózatnak, vagy akár egy nagysebességű (FDDI) városi hálózatnak. A hálózat bármely pontjából a szerverbe való belépés a TCP/IP-s hálózatokban megszokott módon megoldható. Ehhez nyilvánvalóan a szerver részéről a LAN/MAN hozzáféréshez szükséges hálózati interfészekkel (hálózati adapter kártya) kell rendelkezni.

Külső hozzáférés alatt értjük a becsatlakozásnak arra a módjára gondolunk, amikor a felhasználó különböző okok miatt (pl. földrajzi távolság, technikai okok) nem tud a szerverhez rácsatlakozni. Ekkor a nyilvános telefonszolgáltatáson keresztül, modemes bejelentkezéssel lehet belépni a rendszerbe. A rendszer modemes használatának megtervezésekor nagyon gondosan kell a kommunikációs feladatokat és a szükséges eszközöket megtervezni illetve kiválasztani. Nem mindegy ugyanis, hogy a felhasználónak mennyi ideig kell várakozni, míg végül sikeresen be tud lépni a rendszerbe, másrészt a tranzakció befejezéséig hányszor szakad meg a kapcsolat.

Az előbbiek alapján mindenképpen előnyös, ha a szerver oldalán 10-20, de akár több jó minőségű modemből álló modem-pool biztosítja a hozzáférést, többféle átviteli sebességet felkínálva a belépőknek (2.4-28.8 Kbit/s). Amennyiben a szerver bekapcsolható az ISDN előfizetői hálózatba, a modemek mellett, akár tartalék lehetőségként is, de mindenképpen javasoljuk ISDN hozzáférési eszközök (terminál adapterek, ISDN routerek) telepítését.

A külső bejelentkezéshez a felhasználók részéről a személyi számítógép (PC) mellett olcsó modem, vagy ISDN TA szükséges.

 

Az intelligens város projekt Magyarországon


Magyarországi háttér és előzmények

A hazai városok telematikai fejlettsége

A külföldi városokról szóló adatok begyűjtésénél használt módszerhez hasonlóan, a magyar városokban kialakult helyzetet is a WWW segítségével próbáltuk meg felmérni. Nemcsak az egyetemi hálózatokon elérhető információt használtuk fel kiindulásképpen, hanem igénybe vettük a már működő hazai Internet és WWW hozzáférést nyújtó cégek adatbázisait is (pl. HuDir).

A hazai felmérésből az alábbi tényeket állapíthatjuk meg:

Az ország szinte minden nagyvárosáról találhatunk a hálózaton információkat, több megyében (Hajdú-Bihar, Békés) a legkisebb településekről is megtudhatunk olyan adatokat, mint például a polgármester neve, a település lélekszáma, stb.

A városokról megszerezhető információ többségében a helyi egyetem, főiskola informatikai szakemberei, vagy néhány lelkes hallgató munkájának az eredménye. Ennek kapcsán érdekes elgondolkodni azon, hogy ha minden vidéki hallgatót megbíznának lakóhelye fontosabb paramétereinek, közhasznú információinak az összegyűjtésével, mondjuk egy házi feladat keretében, milyen gyorsan létrehozható lenne egy kiterjedt országos adatbázis, vagy legalábbis annak az alapja.

Az ország területi felbontásában, a fővárosi egyetemeket leszámítva, meglepő módon a dunántúli városok (Veszprém, Győr, Pécs) elég jelentős lemaradásban vannak a keleti, déli nagyvárosokkal szemben. Az adott településről legtöbb információt nyújtó városok tekintetében vezető szereppel Debrecen, Nyíregyháza és Szeged bír.

A hálózatra feltett információk logikus szerkesztésére, összefogott tartalomra nem találtunk példát. A tartalom legtöbbször a készítő személyes érdekeltségének, érdeklődési körének megfelelően alakul. Így találkozhatunk pl. a debreceni Csokonai színház programjával, a Szeged-Budapest vasúti menetrenddel, Nyíregyháza környéki kiránduló helyekkel, stb.

A főváros, mint az ország egyik legfontosabb oktatási központja, az itt található egyetemek informatikai infrastruktúrájának fejlettsége következtében sokkal nagyobb lépést tett Budapest nevezetességeinek megismertetésében.

A turisták nemcsak az egyetemek (BME) által fejlesztett információbázisáról kaphatnak értékes információkat, hanem például a pályaudvarokon elhelyezett információs kioszkokból is (lásd Keleti pályaudvar). Ezek kidolgozottsága szintén csak az indulási állapotot tükrözi, de a tartalom már jelzi azokat a szolgáltatásokat, melyeket nemcsak a turisták, de a helyi polgárok is igen hasznosnak találnak majd (pl. Autó kölcsönzők, virágárusok, sportcentrumok, stb.). Nem derítettük fel ezen kioszkok tulajdonosait, de mindenképpen kijelenthetjük, hogy ezek egy integráns részét fogják képezni a városi információs rendszernek, ezért mindenképpen egy közös szervezet, lehetőleg az Intelligens Város projekt irányítása alá kellene terelni a meglevő kezdeményezéseket.

A már működő adatszolgáltatók szerverein üzleti jellegű információk is megjelentek. A legtöbb cég azonban csak az elérhetőségét, esetleg egy-két emberének nevét, beosztását és telefonszámát adja meg, esetleg szolgáltatásaik, termékeik rövidke ismertetőjével kísérve. Látványos vagy különösen jól szerkesztett termékismertető alig található.

A magyarországi helyzetet találóan jellemezte a Fővárosi önkormányzat egyik szakembere:

"Hiába épült ki az Internet technikai és üzleti infrastruktúrája, amíg a polgárok nem kapják meg rajta az általuk kívánt egészségügyi, banki, államigazgatási, önkormányzati és egyéb szolgáltatásokat, addig az információs szupersztráda nem több, mint egy újabb tudományos, üzleti szolgáltatás vagy elektronikus játék. Az informatikai közműhálózat megteremtésének legfőbb akadálya, hogy sem az államigazgatásban, sem az önkormányzatoknál nem léteznek ma értelmes, "hálózatképes" adatok, használható adatbázisok." [HVGL95]

A magyar kormány IT programja

A külföldi példákhoz hasonlóan Magyarországon is útjára indult a kormányzati informatikai program. Az 1994 elején kezdett Kormányzati Informatikai Infrastruktúra Fejlesztésének (KIIF) első nagy vállalkozásaként 1995 júliusától, mintegy féléves próbaüzem után megvalósult és a kormányzati, köztisztviselői munka szerves részévé vált a MINGA névre keresztelt X.400 alapú üzenetküldő rendszer. [MEHP95]

A kialakított rendszer a felhasználó számára a levelezésen kívül Internet hozzáférést is biztosít. A fejlesztés 16 intézmény bevonásával zajlott (13 minisztérium, Miniszterelnöki Hivatal, KSH, OMFB). Az intézményi belső lokális hálózatok a nyilvános X.25-ös csomagkapcsolt adathálózaton, illetve az X.25 felett kialakított IP hálózaton keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Jelenleg mintegy 1000 köztisztviselőnek van lehetősége a szolgáltatások elérésére.

Üzembehelyezésre került a kormány Web-szervere is, amelyről többek között a Parlament történetét, az alkotmány teljes szövegét, a kormányprogramot és az aktuális költségvetési tervet, valamint privatizációs tenderek dokumentumait, kormányülések dokumentumait és szóvivői tájékoztatókat lehet elolvasni. A külügyminisztérium adatbázisában az állami vezetők beszédeinek másolatát találhatjuk.

A HuDir-ban országgyűlési képviselők fényképes életrajzát, valamint az általuk benyújtott törvény- és határozati javaslatok és módosító indítványok listáját lehet megtalálni. Megtudhatjuk továbbá az eddig előfordult mentelmi ügyeket, és az egyes szavazások statisztikáit. Hamarosan a Házszabály és a hozzászólások jegyzőkönyve is felkerül erre a Web-szerverre. [HUDIR]

Épülőben van a Kis Magyar Törvénytár is. Ez kb. 80 közérdeklődésre számot tartó törvényt fog tartalmazni, a jogszabályok teljes szövegével. A legfontosabb rendelkezéseknek (pl. adótörvény, vámjogszabály) külön oldalt szánnak.

A Fehér Házhoz hasonlóan a Miniszterelnöki Hivatalba is lehet e-mail-t címezni.


A koncepció

Az intelligens város koncepció lényege "emberi együttműködések" mai rendszerének újragondolása. Ezt a - mindennapjainkat jelentő - kooperációs rendszert ma is átszövi a technika: a telefon, a telefax, a személyi számítógép és más berendezések nélkül megbénulna a mai társadalom. Az új technikák és különösen azok új minőségű szervezése döntő változást hoznak a társadalom mindennapi életében. A világgazdaság integrálódási folyamatában a termékeket és szolgáltatásokat egyre inkább más-más területeken tervezik, gyártják, raktározzák, értékesítik; a termelést máshonnan finanszírozzák és irányítják.

Ezek a változások reális, létező technikákon alapulnak, ám széleskörű gyakorlati elterjedésükhöz még sok tapasztalatra van szükség. Az intelligens város projekt az információs társadalom működését modellezi valóságos környezetben. A tipikus tényleges társadalmi közösségek információs alapon működő egységeit hozza létre, illetve szervezi át. Kedvező terepet teremt azoknak a létező vagy kialakulóban levő kezdeményezéseknek, amelyek az információs társadalom létrejöttének jelentős hajtóerői lehetnek.

Az intelligens város projekt fő céljai:

- Csökkenti az információs társadalom kialakulásával járó kockázatokat (például a piaci erőfölény alapján kialakított monopóliumokkal kapcsolatban).

- A lehető legnagyobb értéket nyújtja az alkalmazók számára:
- nagyobb versenyképességet,
- meghatározott társadalmi előnyöket szolgál

(A külföldi példákhoz képest a legkritikusabb különbség Magyarország számára, hogy a fejlett országokban a versenyképesség tényezői közül a tőke és a technológia rendelkezésre áll. Ott az emberi alkotókészség minél jobb kiaknázása, mint a "hiányzó láncszem" jelentkezik. Itt, mint az egyetlen kapaszkodó.)

Fő jellemzői:

- létező technikákra alapoz,

- a teljes innovációs folyamat stimulálását célozza.

Nem a beruházások, hanem a technikai lehetőségek által felszínre hozott társadalmi igények természetének és szerkezetének megismerése (milyen szolgáltatások adhatók el?) és kielégítése áll a középpontjában.

Az intelligens városban az informatikai alkalmazások és a távközlési szolgáltatások összekapcsolódnak. Az információra épülő gazdaságban három alapvető szerep alakul ki: információ tartalom előállító, információ feldolgozó és információ szállító. A felhasználó egyre feldolgozottabb és megbízhatóbb információkat kíván, hiszen erre építi a saját megélhetését, üzletét. Az értékláncban a profit eltolódik a vevőhöz közeli tevékenységekhez. Ezért a távközlési szolgáltatók vagy belépnek az informatikai és alkalmazás-technikai iparágba vagy együttműködnek ilyen vállalkozásokkal. Növekszik a vevő és a szolgáltató egymásra utaltsága. A telematikai iparág vállalatai számára kinyílik a világ, de nő a verseny is.

Az intelligens város projektek - ma még - kedvező pozíciót jelenthetnek a versenyben. A kezdeti szakaszban érhetők el a legnagyobb pénzügyi- ill. pozíció nyereségek.


A koncepció és a hazai jellegzetességek összevetése

Az alapvető célok nem lehetnek mások nálunk sem: nagyobb hatékonyság, versenyképesség, gazdasági előny elérése, a hihetetlenül expandáló információ-tömeg elérése és felhasználása. Kényelem a szolgáltatásokban. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: szolgáltatási és iparágak fejlődésének elősegítése is cél lehet.

A lehetséges befektetők számára az a kérdés, hogy mennyire képes segíteni az információ nálunk ezeket a célokat, mennyire fontosak ma ezek ahhoz, hogy üzleti alapon szerveződhessen intelligens város Magyarországon?

Magyarországot, mint az ún. átmeneti gazdaságokat általában a nagy jövedelemkülönbségek, és a "kettészakadó piacok" jellemzik. A termelés és szolgáltatások szintje néhány területen megközelíti vagy eléri a fejlett régiókét és azzal együttműködik. Ezt a folyamatot szolgálja ki az üzleti kommunikáció, amelynek szerepe abszolút és relatív értelemben is növekszik. A tömegtermelés és az általános szolgáltatások szintje lényegesen elmarad ettől. Az átlagos távközlési ellátottság viszonylag alacsony, de a kiemelkedő ágazatok példája igényt generál a tömeg kiszolgálásra, habár a fizetőképesség korlátozott.

Az infrastruktúrában két alapvetően különböző út mutatkozik: a fejlesztés a gazdaság általános teljesítő képességével együtt halad ("követő modell"), vagy megelőzi a gazdaságot és kínálatával fellendíti a növekedést ("húzó modell").

Az információs társadalom régiónkban sajátos feltételekkel alakulhat ki. Itt nem számíthat kiterjedt középosztály fizetőképes keresletére és otthoni fogyasztására. A szociális elvárások nagyok az állammal és (ma már) az önkormányzattal szemben. A munkanélküliség nagyobb, a társadalmi és fizikai mobilitás kisebb, mint a legfejlettebb országokban.

Ezért Magyarországon az információs társadalom (rövidtávú) feladatai, lehetséges céljai és mozgató rugói eltérnek az élen járókétól.

A fejlett országokban ott kezdtek intelligens város projektbe, ahol sok számítógép van már az otthonokban, az üzletben és az intézményekben, ahol vannak informatikai alkalmazások a mindennapi életben, ahol az elektronikus kommunikáció gyorsan népszerűsödik. Magyarországon erre csak kis mértékben lehet alapozni.

A jelenlegi hazai körülmények között az informatikai társadalom felé vezető út külföldi példákból ismert feladatai közül nagyobb súly esik

- arra, hogy az állam- és közigazgatás információs rendszerei olcsóbban és hatékonyabban épüljenek ki, és a közszolgáltatások színvonalának megőrzése illetve emelése költségtakarékosabb lehessen;

- az üzleti élet legfejlettebb (többnyire külföldi érdekeltségű) szereplőinek informatikai kiszolgálására és a fejlett régiók informatikai szolgáltatásaihoz való hozzákapcsolásukra.

A világgazdaság, információ előállító és feldolgozó folyamataiból a nagy szellemi munkaráfordítást igénylő folyamatok is áthelyezhetők a régióba, mert az iskolázottság relatíve magas a GDP/fő-höz viszonyítva (pl. könyvtári feldolgozások, adatbankok előállítása, stb.).

A régió belső, nemzetközi informatikai forgalma a gazdasági együttműködéssel együtt nő. Azzal, hogy átveszik az Európai Unió állam- és közigazgatási informatikai szabványait, az egymás közötti informatikai műveletek is lehetővé válnak. A világméretű változásokat - számottevő lemaradással, de - követi a régió. A környezetvédelem és az energiatakarékosság fontossága nő. Az informatika és a távközlés, mint energiatakarékos és környezetkímélő iparágak, relatíve előnyös helyzetbe kerülnek.

Magyarországon (és az egész átmeneti régióban) társadalmi és területi polarizációval kell számolni. Ez azt is jelenti, hogy a fejlett szolgáltatások egy-egy technológiai szigeten valósíthatók meg. A még súlyosabb társadalmi szakadások megelőzésére a szociális rendszer támaszkodhat informatikai eszközökre is: távoktatásra, távmunkára, táv ügyintézésre, táv-egészségügyi szolgáltatásokra.

Magyarországon vannak olyan települések amelyeken megtalálható illetve reális mértékű fejlesztésekkel létrehozható az intelligens város projekt indításához szükséges infrastruktúra. A külföldi példák azt mutatják, hogy nagyon fontos az emberi tényező: kezdeményezőkészség, befogadókészség. Menedzsment is szükséges, amelyik a célokat széles körben elfogadtatja és a szolgáltatásokat városi léptékben egyezteti illetve megszervezi.


Felhasználók és szolgáltatások

Magyarországon - a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan - a lehetséges alkalmazók három csoportját különböztethetjük meg.

- a kormányzati és más non-profit alkalmazók (államigazgatás, önkormányzatok, oktatás, egészségügy, igazságügy, környezetvédelem, (tömeg)közlekedés, rendészet, stb.);

- az üzleti (profitérdekelt) alkalmazók (ipari, kereskedelmi, szállítási, pénzügyi, mezőgazdasági, és szolgáltató szektorok vállalkozásai és szervezetei);

- az állampolgárok (a régió, vagy város lakosai, és társadalmi szervezeteik).

Az első csoportba tartozó szervezetek ma is jelentős távközlési és informatikai felhasználók és kiterjedt lakossági kapcsolatok jellemzik őket. Belső információs rendszereik és külső kapcsolatrendszerük átalakítása gazdaságosabb működést és külső megítélésük jelentős javulását ígéri. Az intelligens város projekt azért jelenthet különösen jó lehetőséget számukra, mert az átalakítások a legtöbb partnernél gyakorlatilag egyidőben és koordináltan, jól meghatározott célok érdekében történhetnek meg. Egyébként a fejlesztések szétaprózottsága és szervezetlensége az eredmények hatását lerontja, sőt a fejlesztésekre való hajlamot is visszaveti. Azt mondhatjuk, hogy a jelenlegi ráfordítások egy koncepciózus és eredményes intelligens város projektben az elért előnyök többszörösével kecsegtetnek.

Tipikus példát jelentenek erre az önkormányzatok térinformatikai fejlesztései. Számottevő pénzeszközöket és munkát fordítottak erre az utóbbi 4-5 évben. Az önkormányzatok számára az igazi előnyök azonban akkor jelentkeznének, ha a közszolgáltató vállalatok térinformatikai rendszereivel összekapcsolt információs rendszerre alapozhatnák munkájukat.

A városi vagy regionális adminisztráció az intelligens városban korszerűbb, hatékonyabb vezetést és üzemeltetést kap. Jellegzetes közcélú részfeladatokat találunk

- a közlekedésirányításban,
- az energetikai és közművi távfelügyeletében,
- a baleset és katasztrófa megelőzésben és elhárításban,
- a környezet(szennyezés) távfelügyeletében,
- a városi vagyongazdálkodásban.

Az intelligens városban olyan elektronikus médiumot kell létrehozni, amely közigazgatási, kormányzati és más közösségi információkhoz biztosít hozzáférést. A demokratikus közélet új lehetőségei nyílnak meg.

Az oktatás (az alapképzés is, de főleg a mind fontosabbá váló továbbképzés) biztonsággal támaszkodhat a külföldön kialakított és továbbfejlődő módszerekre, kész oktatási anyagok is hozzáférhetővé válnak a nemzetközi hálózatok révén. A helyi oktatási feladatok és szolgáltatások azonban helyi elképzelések szerint valósulnak meg, helyi munkával.

A könyvtárak - ha képesek alkalmazkodni az új világhoz (ami az anyagi források megszerzését is jelenti) - az eddiginél szélesebb körnek tudnak kiterjedtebb szolgáltatásokat nyújtani.

Az egészségügyi alkalmazások a külföldi intelligens városokban gyakran játszanak kiemelten fontos szerepet. Az igény Magyarországon is indokolható, a források annál bizonytalanabbak. Mindamellett egy-egy településen nem elképzelhetetlen az integrált egészségügyi információs rendszer, amelyben a betegek kevesebbet mozognak, mint az információk, amelyben a mai klinikai vizsgálatoknak csak töredékére van szükség (ami a betegnek és a társadalombiztosításnak közvetlen anyagi előny lenne), amelyben a háziorvosi és a kórházi rendszerek információi igény szerint gyorsan kicserélhetők.

Van néhány magyarországi település, ahol sikerrel egyeztetik az önkormányzat, a közmű vállalatok, a rendőrség, a tűzoltóság és más szervezetek információit - egyelőre hagyományos eszközökkel.

Az üzleti szférában közvetlenül és azonnal érintettek azok, akik távközlési és informatikai szolgáltatásokat értékesítenek. Jelentőségű előnyök várhatók továbbá a profitszféra kapcsolatrendszerének, a műszaki, gazdasági, kereskedelmi, szállítási stb. kooperációknak átalakulásától, és a távmunkától.

A távmunka lehetőségei ott kézenfekvők, ahol a (könyvtári, sajtó, fordító, elemző, stb.) munkafolyamat sok információ feldolgozására épül. Külföldi példái megmutatták, hogy sokkal gazdaságosabb az így szervezett munka. A fejlett országokban külön figyelmet fordítanak a munkaképességükben korlátozott emberek számára kialakított lehetőségekre. A távmunka átalakítja a vállalkozási és foglalkoztatási struktúrát.

A távvásárlás döntő feltétele az elektronikus fizetési módszerek bevezetése. Magyarországon ez a legkritikusabb akadály. Mindazonáltal 1995. októberében (három hónapos kísérlet után) megnyílt az "Első magyar távvásárlás multi-média támogatással". Az információk terjesztésének csatornái: teletext, interaktív CD magazin, POSTA-INFO (postahivatalokban elhelyezett terminálok, ez évben 35 ilyen postahivatalt alakítanak ki), Internet. Az első három csatorna esetében telefonos rendelés lehetséges. Az Interneten már kétirányú a kommunikáció, a rendelést közvetlen számítógép-kapcsolat útján is fel lehet adni. Az információk megjelenítése a teletext minőségtől a fotóminőségig terjed. A fizetés OTP átutalással vagy - házhozszállítás után - személyesen történik.

Kézenfekvő lehetőség egy naprakész és "el-nem-tűnő adatbázis": szakemberekről (iparosok, szakértők), árukínálatról, szolgáltatásokról, környezet-gazdálkodási eseményekről, akciókról. A mai hasonló szolgáltatási kezdeményezésektől minőségileg sokkal jobb lehetőséget kínál ebben is az intelligens város: azért, mert tömeges a hozzáférés és gyakorlatilag mindenkire kiterjedő az információ gyűjtés.

A távoktatás akkor jelent rövidtávon üzleti lehetőséget, ha az intelligens városban nagyszámú otthon kapcsolódik a hálózathoz. Ez esetben a nyelvtanítás, a szakmai továbbképzések, a "háziasszony tanfolyamok" és a munkanélküli átképzések már ma is vállalkozói alapon életképesek.

Az idegenforgalom számára előzetes reklámlehetőség kínálkozik: a tájékozódás a távolból lehetséges, ráadásul úgy, hogy - a "prospektusözönnel" ellentétben - célirányosan informálódhat az érdeklődő. A vendég előre, kényelmesen intézheti ezzel kapcsolatos dolgait (szállás, részvételi ügyintézés, autó bérlet, stb.)

Az állampolgárok:

- jobb informálódást,

- egyszerűbb, gyorsabb hivatali ügyintézést,

- egyszerűbb és hatékonyabb közéleti részvételi lehetőséget kaphatnak,

továbbá hozzáférést a fenti szolgáltatási rendszerekhez, elsősorban a

- távoktatás, távkereskedelem, banki távszolgáltatások, távközlési szolgáltatások, egészségügyi távszolgáltatások, szabadidős szolgáltatások,

- könyvtári hozzáférés, idegenforgalom, a közösségek kohézióját növelő szolgáltatások

terén.

Az intelligens város projekt előkészítése igényli, hogy minél pontosabban behatároljuk az adott térség számára reális szolgáltatások körét. A konkrét helyszín kiválasztása előtt is látható, hogy Magyarországon - a fenti rövid megfontolások alapján - elsősorban a következő szolgáltatások jöhetnek szóba.

- Platform közösségi és kulturális aktivitások számára
- Platform az önkormányzati adminisztráció számára
- Távoktatás, távtanulás
- Könyvtári szolgáltatások
- Elektronikus marketing lehetőség vállalkozások számára
- Különböző Internet szolgáltatások biztosítása
- Csatlakozási lehetőség más intelligens városokhoz
- Közmű vállalatok számlázási és szabályozási feladatai
- Elektronikus vásárlás


Mintaprojektek

A mintavárosban a potenciális felhasználói csoportok (a kormányzati szféra, az üzleti szféra és az állampolgárok) mindegyikére figyelmet kell fordítani. Utaltunk már arra, hogy a hazai körülményeknek megfelelően nem egyforma mértékben és módon támaszkodhat a program az egyes csoportokra. Természetesen az egyes városok sajátosságai is eltérő lehetőségeket jelentenek. Az alábbiakban azokat a jellemzőket foglaljuk össze, amelyek egy "intelligens település" számára - valamilyen mértékben - elengedhetetlenül fontosak.

Megközelítésünk fontos eleme, hogy az intézmények, munka- és lakóhelyek (a lakásokat is beleértve) többségét rövid idő alatt be kell kapcsolni egy - az információs társadalomhoz méltó - rendszerbe.

Olyan rendszereket kell kialakítani, ahol csak az információs rendszer használatával lehet a napi életvitel egyes folyamatait folytatni (pl. villanyóra leolvasás, szülői értekezlet, hivatali ügyintézés, építési engedély, közmű és ingatlan-nyilvántartás, áru- és szolgáltatás rendelés, helyi sajtótermékhez való elektronikus hozzájutás, a művelődés, oktatás és a demokrácia gyakorlásának legszélesebb megvalósulási formái, elektronikus könyvtár, múzeum, kiskert tanácsadó, háziorvosi és kórházi konzultáció, biztosítási kárbecslés, pénzügyi tranzakciók, otthoni munka).

Továbbá, lehetőleg a program(ok)ban megjelenő alkalmazások a tipikus társadalmi csoportok szóbajöhető élethelyzeteinek minél teljesebb körét öleljék fel.

A mintaprogram(ok) az adott társadalmi közösség valamennyi tagjára (de legalábbis nagy többségére) terjedjenek ki. Ezért a szolgáltatások és eszközök igénybevételéért a célzott kör számára elfogadható árat kell szabni.

A mintaprogram(ok) méretei olyanok legyenek, hogy a felhasználói csoportok minél jobban elhatárolódhassanak a hagyományosan szervezett társadalomtól.

Ezért

- viszonylag jó távközlési infrastruktúra,

- sok (a mintaprojekt potenciális alkalmazóihoz képest sok) számítógéppel és megfelelő távközlési kapcsolattal rendelkező végpont,

- képzettség,

- információs rendszerek, adatbázisok (számítógép-hálózattal segített, vagy azzal segíthető, továbbfejleszthető létező információs rendszerek)

szükségesek a helyszínen.

Reálisan számolni kell ugyanakkor azzal, hogy a hazai nyilvános távközlő hálózat(ok) viszonylag magas tarifái korlátozzák a intelligens város koncepció hazai kibontakozását.

Mintaváros

Ambiciózus vidéki város lehet a kísérlet legígéretesebb magyarországi helyszíne.

Az informatika és a távközlés olyan intenzív és szerves alkalmazása, amely a mindennapokban is tömeges felhasználást eredményez - viszonylag kevés távközlési és informatikai előfeltétel megléte esetén is megközelíthető:

- elég jó távbeszélő ellátottság (nagyobb, mint 20 állomás/100 lakos),

- az országos távbeszélő hálózathoz ISDN és menedzselt béreltvonali csatlakozás,

- bérelt vonali és ISDN előfizetési lehetőség a településen belül,

- jó műszaki színvonalú kábeltévé hálózat (jelentős földrajzi kiterjedéssel),

- a városi önkormányzat hivatalában olyan számítógépes információs rendszer, amely legalább az ügyiratkezelést, a testületi ülések (napirendek, határozatok) szervezését, és az ügyfélszolgálati munkát támogatja, (továbbá lehetőleg: a szociális rendszert, a vagyongazdálkodást, a kulturális és sportéletet, stb.)

Mert a külföldi tapasztalatok szerint a helyi önkormányzat (ingyenes) információszolgáltatása lehet az egyik tömeges alkalmazás (olyan információké, amelyek valóban érdeklik az állampolgárokat, vállalkozókat, szervezeteket: pl. van-e - helyi - adóhátralékom? mennyi a gépjármű súlyadó és hol fizethetem be? döntött-e a képviselőtestület az engem érdeklő üzlethelyiségek sorsáról? mikor lesz a városi sportnapon a családi futóverseny? stb.; vagy: kiket vett fel tagjául legutóbb az iparkamara? mennyi felajánlás érkezett eddig az iskolai tornaterem építésére? ki kapta a megbízást az xzy úti csatornaépítésre? hogy halad a telefonprogram? melyek az önkormányzat ez évi költségvetésének fő számai? melyik ülésén fogja tárgyalni a képviselőtestület a városi park rendezésére kiírni szándékozott pályázat feltételeit?; esetleg: melyik építési övezetbe tartoznak az abc úti telkek?).

Különösen fontos, ha

- egy vagy több közmű szolgáltató vállalat műszakilag és szervezetében felkészül(t) arra, hogy lakossági információkat számítógép-hálózaton keresztül nyújtson, továbbá műszaki rendszere alkalmas mérőórák táv-leolvasására,

Egy vállalat számára a sok előfizetőhöz elérő önálló hálózat kiépítése túl sokba kerül, illetve lassan térül meg. Visszatartó erő lehet, hogy egyedül kell vállalnia az új kipróbálásával, bevezetésével és lefogadtatásával járó kockázatot valamint az üzemeltetés nehézségeit. Az előnyök (pontosabb nyilvántartás, egyenletesebb szolgáltatáseloszlás, kisebb díjszámlálási és postaköltség, stb.) kisebb ráfordítással és kockázattal párosulnak az intelligens város közös rendszerében. A közös rendszer megszervezésének nehézségeit maga a projekt vállalja.

- a közhiteles ingatlan-nyilvántartás számítógépes rendszere már elkészült,

Az önkormányzat építési hatósági tevékenysége, a település-fenntartási munka, a közműépítés koordinálása, a lakossági és közületi ingatlanforgalom, stb. egyszerűbb, olcsóbb és biztonságosabb lehet. Mindehhez az ingatlan-nyilvántartást és a közmű vállalatok valamint az önkormányzat térinformatikai rendszereit alkalmassá kell tenni a biztonságos információcserére. Ebben műszaki, jogi és gazdasági feladatok egyaránt adódnak.

- jelentős számban vannak vállalatok, amelyek a városon kívül (esetleg nemzetközi viszonylatban is) nagy távközlési (beszéd és adat) forgalmat bonyolítanak le.

Úgy véljük, hogy a távközlő szolgáltató(k) számára a magyarországi jövedelemszint és távközlési szokások mellett - legalábbis rövid távon - a "kisfelhasználók" (egyéni előfizetők, kisvállalkozók) fogyasztása nem teszi megfelelően gazdaságossá az intelligens városban szükséges fejlesztéseket. (Talán még akkor sem, ha a projekt referencia értékét nagyra tartja a szolgáltató.) Az intenzív kommunikációs kapcsolatokkal rendelkező nagyobb vállalatok fogyasztása viszont rövid távon is kifizetődővé teszi a szolgáltatások kiterjesztését és újabb igényeket generál.

A program szempontjából nagyon hasznos, ha

- a városban működik felsőfokú oktatási intézmény,

amely élenjáró szakértelmet és kísérleti terepet nyújt, illetve ahonnan alkalmi teendőkhöz vállalkozó kedvű diákok kereshetők,

- kórház, rendelőintézet,

ahol a számítógéppel segített egészségügyi alkalmazások bevezetése történik, és a háziorvosi és a rendelőintézeti tevékenységek összekapcsolásának új módja alakulhat ki, amellyel egyszeri beruházás révén a működési költségek már rövid távon csökkenthetők (mert a betegek kevesebbet mozognak, mint az információk, és a mai klinikai vizsgálatoknak csak töredékére van szükség, a háziorvosi és a kórházi rendszerek információi igény szerint gyorsan kicserélhetők), továbbá jól szervezett, felelősségteljes üzemeltetéssel azonnali közérzetjavító hatása van,

- ipar és kiterjedt szolgáltatások, idegenforgalom,

mert - mint már tárgyaltuk - az ipari és szolgáltató szféra talál elsőként profitérdeket a korszerű telematikai (integrált távközlési és informatikai) rendszerek alkalmazásában; ezek jelentős része ma még nem látható: a vállalkozók találékonysága mindenhol meglepő újdonságokat talált ki, ezért csak példaképp említjük itt:

a nagy külföldi vállalatok hazai érdekeltségei egyre inkább be fognak kapcsolódni az anyavállalat korszerű távközlési kapcsolatrendszerébe (például azok virtuális magánhálózataiba),

a külföldi üzleti kapcsolatokkal rendelkező hazai vállaltok már érezhetik azt, hogy a gyors, pontos információ értéke egyre nagyobb,

ha úgyis kiépül egy városi kiterjedésű, sokvégpontos telematikai rendszer, akkor sokféle szolgáltatás kíván majd rátelepülni (idegenforgalom, adatbankok, marketing tevékenység, vásárlási lehetőségek, oktatás, sajtó, társkereső, stb.),

a projekt koncepciójának megfelelően korszerűsödő kábeltelevízió hálózat video-on-demand és más ún. nem hagyományos videó szolgáltatások mellett más természetű szolgáltatásokra (például közüzemi mérőórák leolvasása, távszabályozás) is alkalmas, ami javítja a jövedelmezőséget,

- közlekedési (út, vasút) csomópont, tranzitállomás, számottevő áruforgalommal,

mert a személy és áruforgalom szervezése és lebonyolítása egyszerűbb, olcsóbb lehet; az utasok illetve fuvaroztatók tájékoztatása pedig gyorsabb és pontosabb.

A fenti szolgáltatások egy részének megvalósítása és mindennapi üzemeltetése növeli a város idegenforgalmi, ipari és szolgáltató vonzerejét, nagyban elősegíti új ipari és szolgáltató tevékenységek megtelepedését.

A lakossági szolgáltatások fokozatos bevezetéséhez szükséges lesz nyilvános (például könyvtárakban, postahivatalokban, önkormányzati irodákban elhelyezett) információs állomásokra is.

Kiemeljük, hogy nélkülözhetetlen a nagy mértékben gépesített önkormányzati információs rendszer. Egy integrált önkormányzati információs rendszer tartalmaz minden fontos adatot, amit az adott önkormányzat egyáltalán tudhat. (Sőt, a törvényi korlátozások keretein belül más, például rendőri, tűzvédelmi, stb. információs rendszerekkel is kapcsolatban állhat.) Az intelligens város mindenekelőtt az információkhoz való hozzáférést változtatja meg: a lakosság sokkal szélesebb köre juthat naprakész információkhoz.

Az önkormányzat saját információs rendszerének (informatikai eszközökkel is történő) fejlesztésétől a következő fő előnyöket kaphatja:

- a működési hatékonyság növelése,

- a szolgáltatások, az állampolgári kapcsolatok javítása,

- a működési költségek csökkentése és hatékonyabb ellenőrzése,

- a vezetés ellenőrző képességének javítása.

Az intelligens város koncepció (legalább) két további előnyt ígér:

- közvetlenebb partneri kapcsolatokat (az állampolgárokkal, a vállalatokkal, a vállalkozókkal, az intézményekkel illetve az előbbiek képviseleti csoportjaival és szervezeteivel),

- az önkormányzati, hatósági és funkcionális feladatok hatékonyabb és gazdaságosabb ellátása, például:

a szociális ellátó rendszer jobb kapcsolatrendszere, ezzel a népjóléti kiadások jobb ellenőrizhetősége miatt,

a háziorvosi és a rendelőintézeti illetve kórházi információcsere jobb szervezésével,

a népesség-nyilvántartás naprakészsége révén

a helyi adókról és azok felhasználásáról való jobb informálódás révén

számítógépes önkormányzat-földhivatal, önkormányzat-közművek kapcsolat révén.

Az intelligens város projekt operatív kapaszkodót nyújt ahhoz, hogy egyeztessék az önkormányzat, a közmű vállalatok, a rendőrség, a tűzoltóság és más szervezetek információit. Közös (egységes) informálódási és szolgáltatási médiumot lehet létrehozni.

Ez a kiterjedt szolgáltató médium hozzáférést biztosíthat továbbá távoktatási, távkereskedelmi, banki távszolgáltatások, távközlési szolgáltatásokhoz, egészségügyi távszolgáltatásokhoz, szabadidős szolgáltatásokhoz, könyvtár(ak)hoz.

Ugyanezen technológiai alapon távmunka is szervezhető. (A tapasztalatok szerint elsősorban a banki és a biztosítási szakmában, különböző adminisztrációs szolgáltatásokban - pl. könyvelés, könyvtári, sajtó, fordító, elemző munkák. A távmunka bevezetésére külön "telecentrum"-okat lehet létesíteni, amelyek a távmunkán kívül lakossági hozzáférési terminálokat is biztosíthatnak.

Kézenfekvő lehetőség egy naprakész és "el-nem-tűnő adatbázis": szakemberekről (iparosok, szakértők), árukínálatról, szolgáltatásokról, környezet-gazdálkodási eseményekről, akciókról. A mai hasonló szolgáltatási kezdeményezésektől minőségileg sokkal jobb lehetőséget kínál ebben is az intelligens város: azért, mert tömeges a hozzáférés és gyakorlatilag mindenkire kiterjedő az információ gyűjtés.

Az intelligens (minta)város fő jellemzői címszavakban a következők:

- Platform közösségi és kulturális aktivitások számára
- Platform az önkormányzati adminisztráció számára
- Különböző Internet szolgáltatások biztosítása
- Közmű vállalatok távszámlázása és távszabályozás
- Vonzó környezet új vállalkozások számára
- Elektronikus marketing lehetőség vállalkozások számára
- Távoktatás, távtanulás
- Könyvtári szolgáltatások
- Csatlakozási lehetőség más intelligens városokhoz
- Elektronikus vásárlás

Budapesti kerület

Egy budapesti kerület esetében a vidéki mintavároshoz nagyon hasonlóak a feltételek és várható előnyök. Nem ismételjük meg a fentebb írtakat csupán a különbségeket említjük.

A budapesti kerület egy nagyobb egységhez, a fővároshoz ezer szállal kötődik. E ténynek - számos előny mellett - hátránya is van: a kerületi önkormányzat vezetése egyes kérdésekben nem rendelkezik olyan döntési szabadsággal mint egy önálló város vezetése. Nem olyan egyértelmű a projekt (az "intelligens kerület") imázsa az önkormányzat számára: a projekt - ha sikeres - természetes módon átnyúlhat a kerület határain.

Számos előnye is van a fővárosi helyzetnek, például a budapesti és nemzetközi távközlési kapcsolatrendszer, a magasan koncentrált szolgáltató szektor, a kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszer, a központi közlekedési helyzet, a kormányzati és más központi szervezetek nagy száma, a sok felsőoktatási intézmény (amelyek szakértői és infrastruktúrája más kerületekből is bevonható). A városi nagysebességű kommunikációs hálózatok (pl. MATÁV, BKV, MÁV, egyetemközi hálózatok, továbbá a tervezett kormányzati hálózat) páratlanul jó műszaki lehetőséget jelennek egyes alkalmazásokhoz.

A lakossági szolgáltatások kikísérletezésében és az interaktív tanulási folyamatban jó körülményeket biztosíthat egy sűrűn lakott körzet.

A mintavárosnál felsorolt -eket változatlan formában érvényesnek tartjuk itt is.

 lehet az a különbség, hogy a szolgáltató vállalatok (így például a közmű vállalatok) nem feltétlen kerületi szervezésben dolgoznak, így a projekt esetleg nem természetesen illeszkedik a vállalat meglevő szervezetébe. Előny lehet viszont, hogy a szolgáltató nagyobb tőkét tud koncentrálni a mintaprojektre.

Különösen nagy számban találhatók Budapesten nagy külföldi cégek kirendeltségei, leányvállalatai vagy fontos partnerei, akik korszerű információs kapcsolatokat igényelnek (és megfizetnek).

A közmű vállalatok és az önkormányzat térinformatikai rendszereinek összekapcsolása (ha vannak ilyenek) talán több problémával jár, mint egy vidéki város esetében: a fővárosban mindmáig megoldatlan egyeztetéseket egy rész-terület (egy kerület - igaz, országos jelentőségű) projektje kapcsán kellene végre rendezni. Másfelől ösztönző, hogy a siker mindjárt nagyobb léptékben hoz eredményt.

, hogy sok felsőoktatási intézmény van a fővárosban és az egyetemközi számítógép-hálózatokon sok alkalmazói tapasztalat is felhalmozódott. Nagy "koncentrációban" van jelen szakértelem, mind a műszaki rendszerek létrehozásához és üzemeltetéséhez, mind a különböző alkalmazói területeken (pl. közigazgatási, egészségügyi, közlekedési, jogi, közgazdasági információs rendszerek, adatbázisok, műsorok előállítása és műsorszórás, stb.)

Egyes kerületekben különösen nagy számú ipari és szolgáltató vállalat található, ami a projekt rentabilitása szempontjából fontos.

Budapest idegenforgalmi vonzereje is kiemelkedő, ami bármelyik kerület szempontjából hasznos.

Azon túl, hogy a főváros az ország legforgalmasabb közlekedési csomópontja, a városi közlekedés optimalizálásában is szerepet vállalhat a mintaprojekt telematikai hálózata.

A készpénz nélküli fizetési módok pillanatnyilag jobban elérhetők egyes fővárosi kerületekben, mint máshol. Ez a táv-szolgáltatások bevezetésének esetenként nélkülözhetetlen feltétele.

Falu (vagy falvak csoportja)

Falu esetében - már a település jellege miatt is - az előbbiektől eltérő célok kitűzése indokolt. Egészen mások a műszaki feltételek is, legalábbis nincs tudomásunk olyan magyarországi faluról, amely a fenti távközlési infrastruktúrával rendelkezne (pl. ISDN, menedzselt bérelt vonali csatlakozás, stb.) Az is valószínűtlen, hogy egy kis lélekszámú településen annyi és olyan vállalat lenne jelen, ami széles telematikai szolgáltatás-spektrumot eltartana.

Az ország nagyobb része kis településeken él. Az információs társadalom soha nem látott lehetőségeket kínál arra, hogy a távolságból adódó hátrányokat csökkentsük. Egy (vagy néhány) falura kiterjedő mintatelepülés nem jelent óriási beruházást, viszont nagyon széles körben hasznosítható tapasztalatok szerezhetők itt. Meglehet, nem rövid távon.

Két "típust" különböztetünk meg:

Az egyik környezetben elsődlegesen a mezőgazdasági illetve kisvállalkozói tevékenység a jellemző. Feltehetően olyan falvak jönnek szóba, ahol számottevő idegenforgalom is van. Az információs rendszertől itt a termelési és értékesítési feltételek jelentős javulása remélhető (pl. a legmagasabb árat fizető nagykereskedő megtalálható, kombinált meteorológiai és növényegészségügyi figyelőszolgálat optimális vegyszerfelhasználást és jobb termést eredményez). A fizikai távolságból származó hátrányok csökkenése is vizsgálható.

A másik típus inkább egy közeli nagyváros "alvó kerülete". Nagyszámú tehetős vállalkozó él itt, akik munkaidőn kívül is hasznosítani tudják a jó kommunikációs rendszert, az éjjel-nappal elérhető friss információt. (Az USA-ban a menedzserek nem mindennap járnak be vállaltukhoz, időnként otthonról dolgoznak "bent".) Képesek megfizetni gyerekeik tanulási és szórakozási igényeinek "hálózatos" kielégítését. A telefonhálózat és a jó minőségű kábeltévé hálózat már adottságnak tekinthető. Lakóhelyükön is kiváló egészségügyi szolgáltatást várnak el az ott lakók.


A projekt fő jellemzői

A projekt fő fázisai a következők:

1

A NIIF által (erkölcsileg és szakértelemmel) támogatott mintaváros(ok) kiválasztása.

Pályázat útján.

2

Tervezés.

A kezdeményezés az adott terület (város, kerület, község) lakosságát, közigazgatását és szolgáltató, üzleti szektorát szervezni képes erőtől (elvileg lehet ez a település választott vezetése, vagy üzleti formáció) kell származzon.

Az első lépések: a kezdeti keretek kitalálása, tervezés, mozgósítás, az elképzelések megismertetése az emberekkel, a cégekkel, stb.).

Az önkormányzat, vagy a projektre létrehozott társaság megbízásából egy szűk (piaci szinten megfizetett) szakértő kör (konzultáns cég vagy egyéni szakértők ad hoc szervezett csoportja) dolgozza ki az adott település sajátosságai szerint a vázlatos mintaváros-tervet. Ezt fejleszti tovább egy szélesebb, társadalmi aktivitást is felhasználó (és országosan, a NIIF szakértelmével támogatott) munkacsoport. A társadalmi aktivitás állampolgári és céges részvételt egyaránt kíván: egyéni ötletelések és üzleti megfontolások keveréke.

Elemezni érdemes az adott térség gazdasági jellemzőit: adottságait és lehetőségeit. Mit lehet kihozni ebből, ha koncepciózus vezetés és tanult, törekvő közösség dolgozik a célokért? Az elemzés tárgya aktuálisan az, hogy mit lehet kihozni az információtechnológia széleskörű alkalmazásba vételével? Miként növelhető az üzleti teljesítmény és az életminőség?

A hazai viszonyok között a technikai fejlődés réseire érdemes koncentrálni. Ha ilyet sikerül megragadni, akkor a városra, a térségre, Magyarországra megint valami okán fel lehet figyelni.

A jelen tanulmány az alkalmazási, műszaki, néhol szervezési aspektusokkal foglalkozik. Vannak azonban gazdasági, oktatási, marketing, törvényi és szabályozási kérdések. (Szabványoknak kell kialakulniuk pl. az on-line önkormányzati hivatali tranzakciókra és sok más területen.) A konkrét helyszín kiválasztása és a mintaváros-terv első változatának elkészítése után ezekre a kérdésekre is ki kell térni.

Nem profitérdekelt tevékenység.

A tervezési fázis egyik fő teendője a különböző információs rendszerek összekapcsolhatóságának vizsgálata, a rész-érdekek feltárása, az összekapcsolás műszaki és szervezési feltételeinek pontos tisztázása, tervezése.

A kommunikációs hálózati adottságok és feltételek elemzése, a szükséges (minimális és nagyobb igényű) továbbfejlesztések meghatározása.

Pénzügyi tervezés.

A projektszervezet megtervezése.

3

Kiépítés.

A tervezés során kialakított program feltételeinek megteremtése.

A program nem lehet technológia-központú. Az élet szükséges (és lehetőleg kényelmes) teendőiből indul ki. A programot mozgósító eszme is segítheti. Ez más mintavárosokra is jellemző: valamiben ki akarnak tűnni. Az "élen járás" hízelgő a polgároknak és további üzletet ígér a vállalkozásoknak.

Információ, jól szervezett segítség szükséges ahhoz, hogy az érdekeltek és az érdeklődők beszerezhessék illetve konfigurálhassák a kapcsolódáshoz szükséges eszközeiket.

A megtervezett programon kívül folyamatosan be kell emelni az időközben felmerülő elképzeléseket is. A professzionális szervezés és szakértelem valamint a spontán kezdeményezések ötvözete a projekt fontos követelménye. Ezért például vitafórumra van szükség a célok és a tartalom világosabbá tételére. Ebből kinőhet a későbbi elektronikus tájékoztató, szolgáltató, piacszervező interaktív fórum is.

Teret érdemes nyitni a diákok kísérletező kedvének. Támogatást igényel, de hasznosítható újdonságokkal kecsegtet már rövid távon is.

A projektszervezet felállítása, a finanszírozás kialakítása.

Az első időszakban lehetséges szolgáltatások megvalósítása, pl. önkormányzati információ szolgáltatás, közmű vállalati program, könyvtári program, stb.

A nyilvános hozzáférési terminálok elhelyezése.

4

Inkubációs periódus.

A (rövid) inkubációs periódus, egy "alap rendszer"-t hoz létre (ami használható, látványos, legalább 1-2 széles körű alkalmazás élesben fut). Mindeközben azonban erős vállalkozói csoportot (a területen érintetteket) kell a projekt mögé szervezni. Az első fázis "teszt-ágy"-a nem lehet tisztán egyetemi megvalósulás. Mindenképpen szükséges más résztvevő (pl. szolgáltató vállalat), illetve alapvető a távközlési szolgáltató fejlesztési programjával való egyeztetés, a szolgáltató motiválása.

Részben önfinanszírozó fázis.

Az üzemeltető szervezet kialakítása.

Az alkalmazások beindításának futamideje maximum 1-2 év. Törekedni kell a ma már elterjedt technológiák alkalmazására.

Az erőforrásokat az integrációra és az alkalmazásokra szükséges összpontosítani.

5

Működtetés és továbbfejlesztés.

A cél, hogy az inkubációs periódusban létrehozott rendszer sikerét bemutatva egyre több profitérdekelt szereplő kapcsolódjon be.

Kialakul az intelligens város külső telematikai kapcsolatrendszere.

A mintaprojekt újdonságára építve szakmai és idegenforgalmi rendezvényeket szerveznek.

Folyamatos a projekt tapasztalatainak elemzése. A siker új víziót és új projektet is eredményezhet.

Önfinanszírozóvá válik a projekt (beleértve az önkormányzati és kormányzati szerepvállalást is, hiszen ma is költenek tájékoztatásra, állampolgári kapcsolattartásra). A programmal egyidejű technológia fejlesztések üzleti befektetések.

Az üzemeltetés kerete összetettebbé válhat: erős új szereplő vagy virtuális "magán alkalmazást" vagy a többivel koordinált saját alkalmazást vezet be.

 


Konklúzió

Az intelligens város projekt keretében Magyarországon is lehetséges a tárgyalt folyamatcsoportok beindítása és elősegítése. A jól kiegyensúlyozott elektronikus közösség kialakítása fontos a demokratizálódási folyamatok szempontjából. Az elektronikus autópályának nevezett új távközlési csatorna lehetővé teszi, hogy elvileg bárki részt vegyen az elektronikus társadalom mindennapi társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai életében.

A sokszálú interaktív kommunikációs lehetőség új ismeretterjesztő folyamatokat indít be, ami az ismeretek fejlesztése és átadása terén mind üzleti, mind oktatási, művelődési, szabadidő eltöltési előnyöket kínál. A mintaváros a szakértelem növekedését is szolgálja. Mindenki haszonélvező lehet, beleértve a polgárokat, a fejlesztésben közreműködő partnereket, a szolgáltatókat, közösségi szervezeteket.

Mindebből az következik, hogy mintaváros csak olyan térség lehet, ahol fejlődés, perspektíva van. Új dolgokra, szakértelemre, tanulásra ott lehet forrásokat mozgósítani.

 



Irodalomjegyzék

[AMST95] Amsterdam - The Digital City
URL: http://www.dds.nl/dds/info/english/dds-engl.html

[ANTW94] Information and Communication Technology Serving Society, Antwerp Newsletter, 1994. szeptember

[DANR94] Danish Report on INFO-SOCIETY 2000
URL: http://www.sdn.dk/fsk/infosoc/

[DUTT94] W. Dutton, "Lessons from public and non-profit services" in Williams and Pavlik (eds.): The People' Right to Know - Media, Democracy, and the Information Highway

[GOVE95] Government Service Delivery: Reengineering Through Information Technology, URL: http://iitfcat.nist.gov:94/doc/Government_Service.html

[HUDIR] Hungary Network Kft., URL: http://www.hungary.com/hudir/

[HVGL95] Loke András, "Bekattan az ország", HVG, 1995. október 7., 85-95. oldal

[KORT94] W. B. Korte, N. Kordey, S. Robinson, "Telework in Europe: has it lived up to expectations?", IT Magazine, DG XIII., Brussels, Winter 1994-95.

[MAGY94] Magyar Gábor, "Intelligens Városok", NJSZT VI. Kongresszusa, Kongresszusi Kiadvány 594-600. oldal

[MEHP95] Miniszterelnöki Hivatal "home page"-e, URL: http://www.meh.hu/

[MITI95] MITI Report, 1995. június, URL: http://www.jef.or.jp/g7web/index.html

[MONI95] Kábeltévé és telefon egyben, Tantusz, 1995. szeptember 21., 3. oldal

[MPTR94] MPT Report, 1994. szeptember,
URL: http://www.mpt.go.jp/g7web/index.html

[NCBR95] NCB Report, IT 2000 - A Vision of an Intelligent Island,
URL: http://www.ncb.gov.sg/

[NIIF94] NIIF Fejlesztési Program, 1994. december

[NORD94] T. Norderhaug, "Governmental Innovation in Providing Public Information Services", 1994. december 15.

[PALO95] City of Palo Alto - A Legacy and a Vision
URL :http://www.city.palo-alto.ca.us/home.html

[PANN95] Mobilitás felsőfokon - PannonFax és PannonData, Tantusz,
1995. szeptember 21., 22. oldal

[SAND95] Terje Norderhaug, San Diego - City of the Future
URL: http://rohan.sdsu.edu/dept/infocomm/CityofFuture.html

[SASA94] Sandy Sandfort, "The Intelligent Island?", Wired Magazine, USA, 1994

[UGAN95] Besaniya Childrens's Home - Mukono, Uganda
URL: http://gatekeeper.unicc.org/SPTE/Virtual_Uganda/