Tétel adatlapja
CÍMLAP
Móricz Attila
Tanulás számítógéppel
Tippek szülőknek és nyelvtanulóknak


TARTALOM, ELŐSZÓTartalom

Előszó

Tanulás és játék egyszerre
Az alapkellékek
Énekek tanulása
A rajzok felépítése
Magyar nyelv és irodalom
Matematikai feladatok
Számítástechnika

Segítség az idegen nyelvek tanulásához
Játékos ismerkedés a nyelvekkel
Szótárazáshoz: Scriptum GIB program
Nyelvoktató programok

Ötletes megoldások PC-re
Önök kérdeznek - mi válaszolunkElőszó

Remélem senkit nem riasztok el azzal, hogy az e havi Tippek könyvecskénkben csupa olyan tippet mutatok be, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a számítógépünk ne egy buta játékgép legyen. Ezek a tippek, leírások most azoknak szólnak, akik szeretnék minél több célra felhasználni a számítógépüket azon rövidke néhány év alatt, amíg az el nem avul.

Szól ez elsősorban szülűknek, akik azért nem tanítgatják gyermeküket, mert ők maguk sem értenek a számítógéphez. Így nem tudnak megfelelő feladatokat adni nekik, ezért jobb híján a számítógépük csak játékgép marad. De azoknak is ajánlom a figyelmébe, akik nyelveket szeretnének tanulni, de nem tudják, hogy a számítógépük milyen sok segítséget tud ehhez nyújtani.

A számítógépes tanulás alatt nemcsak az előre megírt multimédiás programok használatát kell érteni, hanem a Windows vagy a Microsoft Office felhasználásával történő feladatmegoldásokat is. Ezek a programok általában mindenkinél elérhetők, így további kiadásokra csak akkor van szüksége, ha az illető program valóban elnyeri a tetszését.

A tippek sok helyen inkább a szülőknek szóló útmutatóul szolgálnak, hogy milyen feladatokat adjanak gyermeküknek. Ezeket a feladatokat persze nem árt előbb kipróbálni, és utána bemutatni gyermekünknek, amikor már mi is biztosak vagyunk a dolgunkban. Utána már nyugodtan rábízhatjuk a gyerekekre a többit, mert először hasonló feladatokat fognak elvégezni, majd egyre inkább letérnek az ismert útról, és újabb dolgokat fognak felfedezni.

A módszerek mindegyikének az a rejtett üzenete, hogy a programok egyszerű használata során a gyerekek olyan jártasságra tesznek szert a számítógép kezelésében, amelyet sok felnőtt is megirigyelne. Mindezt teszik úgy, hogy szinte észre sem veszik, mert a programok indítása, a párbeszédablakok használata egyszerűvé és mindennapossá válik a számukra.

A második, nyelvtanulóknak szóló fejezet tartalma sem korhoz kötött téma, mert tinédzser korban is lehet valaki haladóbb, mint egy korosabb felnőtt. Itt néhány lehetőségeket kívánunk megmutatni, amelyek az áhított tudás megszerzéséhez vezetnek. Ha van egy jó tippjük, vagy valamely témát részletesebben szeretnének megismerni, vagy netán kérdésük van, akkor írjanak a pcworldtippek@idg.hu elektronikus levélcímre, és mi válaszolunk.

Móricz Attila