Nagyvátyi Glosszák, Guary-kódex, Döbrentei-kódex, Nádor-kódex

Szepeshely
Óbuda, klarissza templom
Döbrentei-kódex
Nagyvátyi Glosszák

Az 1490 körül keletkezett glosszákat Király Péter nyelvész fedezte fel a szepeshelyi káptalan (Spisská Kapitula, Szlovákia) könyvtárában. A glosszákat tartalmazó kódex egykori tulajdonosa Nagyvátyi Imre lehetett. Irodalom: Király Péter: Ismeretlen magyar glosszák. Jászói, zirci, nagyvátyi glosszák. Nyelvtudományi Értekezések 21. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1959.

SHA


Guary-kódex

Az 1490 körül másolt kódex a 16. században az óbudai klarissza kolostorból Pozsonyba, a 18. században ismét Budára került. Később Guary Miklós Vas megyei földbirtokos tulajdonába jutott. 1835 óta a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára őrzi. Nevét egykori tulajdonosáról kapta.

Irodalom: Guary-kódex. Bevezetéssel ellátva hasonmásban közzéteszi Szabó Dénes. Kiadja a Magyar Tudományos Akadémia. Budapest, 1944.

SHA


Döbrentei-kódex

A 262 levél terjedelmű, vegyes tartalmú kódexet 1494-ben másolta Halábori Bertalan, egri egyházmegyés pap. A kódex főbb részei a 150 zsoltár himnuszokkal és canticumokkal, egy egész évet átfogó miselectionarium, az Énekek éneke és Jób könyvének néhány fejezete. Nevét a nyelvemlékek neves kutatójáról, Döbrentei Gáborról kapta. Jelenleg a gyulafehérvári Batthyány Könyvtár tulajdona. Kiadása: Döbrentei-kódex 1508. Kiadta: Abaffy Csilla és T. Szabó Csilla. Argumentum Kiadó - Magyar Nyelvtudományi Társaság, Budapest, 1995. (Régi Magyar Kódexek 19.)

ME-SHA


Nádor-kódex

Az 1508-ban másolt kódex a 17. században a pozsonyi klarisszák tulajdonában volt. A kolostor feloszlatása után a 18. század végén több más kézirattal együtt Winkler Mihály pécsi kanonokhoz került, aki a budapesti Egyetemi Könyvtárnak ajándékozta. A könyvet József nádor félévszázados kormányzása tiszteletére nevezték el Nádor-kódexnek. Irodalom: Nádor-kódex 1508. A nyelvemlék hasonmása és betűhű átirata bevezetéssel és jegyzetekkel. Magyar Nyelvtudományi Társaság, 1994.

SHA