Az MDP KV nyilatkozata

1956. október 26.


A két világháború óta nem voltak ilyen tragikus napjai hazánknak, testvérharc dúl hazánk fővárosában.

Ezrekre tehető a sebesült[ek] és százakra a halottak száma.

Haladéktalanul véget kell vetni a vérontásnak. Ennek biztosítására a Központi Vezetőség a következő intézkedéseket teszi:

1. A Magyar Dolgozók Pártjának Központi Vezetősége javaslattal fordul a Hazafias Népfront Országos Tanácsának Elnökségéhez, hogy tegyen előterjesztést népköztársaságunk Elnöki Tanácsához új, nemzeti kormány választására. Ez a kormány arra hivatott, hogy maradéktalanul jóvátegye a múlt hibáit és bűneit, és az egész nemzetre támaszkodva megoldáshoz segítse népünk minden jogos követelését. Népünk kimeríthetetlen erejével megteremti a jólétet, a függetlenség és a szocialista demokrácia szabad országát.

A Központi Vezetőség Nagy Imre elvtárs vezetésével a legszélesebb nemzeti alapon megalakítandó kormány tagjaira javaslatot tett.

2. Az új kormány tárgyalásokat kezd a szovjet kormánnyal, hogy a függetlenség, a teljes egyenjogúság és a belügyekbe való be nem avatkozás alapján rendezze az országaink közötti viszonyt. Ennek első lépéseként a rend helyreállítása után a szovjet csapatok haladéktalanul visszatérnek támaszpontjaikra. Magyarország és a Szovjetunió teljes egyenjogúsága megfelel mindkét ország érdekeinek, mert csak ezen az alapon épülhet fel a valóban testvéri és megbonthatatlan magyar-szovjet barátság. Ezen az alapon alakul most újjá Lengyelország és a Szovjetunió viszonya is.

3. A Központi Vezetőség helyesnek tartja az üzemi munkástanácsok megválasztását a szakszervezetek közreműködésével.

A munkásosztály jogos anyagi követeléseinek kielégítése érdekében béremelést kell végrehajtani. Ennek mértékére anyagi lehetőségeinkhez képest maximális anyagi erőfeszítéseket kell tenni; mindenekelőtt az alacsony keresetűeknél kell végrehajtani.

4. A kormány a harcban való részvételért amnesztiát ad a fegyveres harc minden résztvevőjének. Ennek egyetlen feltétele a fegyverek azonnali, de legkésőbb ma este 10 óráig való letétele.

5. A Központi Vezetőség és a kormány nem hagy kétséget az iránt, hogy a szocialista demokrácia talaján áll, de ugyanakkor szilárd elhatározása, hogy megvédi népi demokráciánk vívmányait és nem tágít a szocializmus ügyétől. Programja alkalmas minden becsületes magyar hazafi egyesítésére. A Központi Vezetőség nem feledkezik meg arról, hogy vannak népi demokráciánknak elkeseredett és mindenre elszánt ellenségei, és felkéri a kommunistákat, a magyar dolgozókat, mindenekelőtt a munkásokat, a volt partizánokat - a népi hatalom szilárd oltalmazóit -, hogy azokat, akik népköztársaságunk államhatalma ellen fegyverrel támadnak, ha a megadott határidőig nem teszik le a fegyvert, kíméletlenül semmisítsék meg.

6. A rend helyreállítása után haladéktalanul hozzáfogunk mindazoknak a változtatásoknak a kidolgozásához, melyeket

népgazdaságunk irányítása,

a mezőgazdasági politika,

a népfrontpolitika és

pártunk vezetése, valamint egész munkája terén meg kell valósítanunk, hogy a szocialista demokrácia elvei teljes mértékben érvényesüljenek. Az egész néppel folytatott eszmecsere útján előkészítjük és megvalósítjuk a demokratikus és szocialista, az önálló és független Magyarország nagy nemzeti programját.

A nemzet egysége, testvériesülése örökre váltsa fel az öldöklő testvérharc e tragikus korszakát. Hegedjenek be a sebek, amelyeket önmagunkon ejtettünk! Ha élni akarunk - új életet kell kezdenünk. Csak rajtunk múlik, hogy a szörnyű megpróbáltatások után a belső béke, a félelem nélküli élet, a jólétet teremtő termelőmunka, a szabadság, a jog és az igazság legyen népünk osztályrésze.

Éljen a független, demokratikus és szocialista Magyarország!

Budapest, 1956. október 26.

A Magyar Dolgozók Pártja

Központi Vezetősége


(Közli: Szabad Nép, 1956. október 27.)

(Megjelent: A forradalom hangja. Összeállította: Varga László. Budapest, 1989. 83-84. l.)