gomolya, gömölye

a → juhtej-feldolgozás során nyert, cipó vagy gömb alakú édes → sajt. A beoltott tej túróját gomolyanyomó ruhával összefogják, a túróból a savó nagyját ruhán keresztül kinyomkodják, majd a négy sarkán összekötött kendővel gerendába akasztva a maradék kicsepeg belőle. A cipó alakú, 2–3 kg nagyságú sajtot a pásztorkunyhó eresze alatti polcon vagy a tető alatt álló gomolyaszárítón 4–5 napig szikkasztják. A gomolyát frissen vagy tartósítva, juhtúrónak feldolgozva fogyasztják. A szó mély hangú változata inkább az Alföldön járatos. Gömbölyű csomó jelentésben tükörszava a környező szláv nyelvekben is előfordul, a magyarba ezek valamelyikéből, talán délszláv közvetítéssel került át.

Gomolya szárítóval (Hortobágy, 1933)

Gomolya szárítóval (Hortobágy, 1933)