Elektronikai kutatás-fejlesztés

A KFKI élenjárt az azonos mechanikai és elektronikus felépítésű, egységes elvek alapján működő műszercsaládok kialakításában. 1964-ben zárult le az első elektroncsöves felépítésű „subrack” rendszer fejlesztése. A Bába Miklós vezetésével kifejlesztett, mintegy 40 egységet a Gamma Optikai Művek vette át gyártásra. Egy másik rendszer a „nukleáris ipari műszercsalád” (NIM), amelyet Pellionisz Péter és Pallagi Dezső vezetésével fejlesztettek ki az 1970-es évek végén. Ez a rendszer mintegy 60 modulból állt. NIM egységekkel műszerezték fel a csillebérci kutatóreaktort, a BME tanreaktorát és egy finn kutatóreaktort.

Az 1970-es évek elején az ESONE (European Standards of Nuclear Electronics) nemzetközi szervezet alakította ki a CAMAC-szabványrendszert, ezzel egységesítették a valós idejű adatgyűjtő, ellenőrző, szabályozó perifériák és a számítógépek illesztését. Az ESONE munkájában, a szabványok kidolgozásában a kezdettől aktívan részt vettek a KFKI munkatársai. Biri János kidolgozta a hazai modulcsalád rendszertechnikai tervét, majd a KFKI több fejlesztőcsoportjában megkezdődött a modulok tervezése. 1973-tól már sorozatban, nagy mennyiségben gyártották a modulokat. A KFKI Európában elsőként készített ipari környezetben alkalmazható CAMAC-modulokat.

{IV-288.} Gyakori méréstechnikai feladat az elektronikus jelek nagyság szerinti szétválogatása, a jelek eloszlásának vizsgálata. Erre a feladatra szolgálnak a sokcsatornás analizátorok. A KFKI-ban 1957–1958-ban Zsdánszky Kálmán és Lukács József készített 20 csatornás analizátort A KGST-ben Magyaroszágé lett az analizátor fejlesztési és gyártási profil. Az integrált áramkörökből épített sokcsatornás analizátor alaptípusa az ICA–70 az 1970-es évek elején készült el Blasovszky Miklós vezetésével, 1980-ban már a 200. példányt szerelték össze a kísérleti üzemben. Ez a típus már a számítógépkorszak szülötte, számítógéphez illeszthető, elődeinél rugalmasabban használható fel. A személyi számítógépek megjelenése után Somlai László és Nemes Tibor fejlesztette ki a PC-hez illeszthető analizátorkártyát, amelyet napjainkban is gyártanak.