Számítástechnikai vállalatok

Az utóbbi években számítástechnikában a magyar szellemi erőt néhány kivételtől eltekintve külföldi cégek hasznosították. A kevés kivétel közé tartozik a Graphisoft Rt., a Recognita Rt. és a Kürt Rt.

A Graphisoft 1982-ben, az első magyarországi magánvállalkozások egyikeként indult néhány fővel, és mintegy 5 ezer dollár tőkével. Specializálódtak egy jól meghatározható piacra, Apple-gépekre fejlesztettek építészeti tervezőrendszereket. Az 1994-es 12, az 1995-ös 15, az 1996-os 19 {IV-296.} és az 1997-es 22 millió dolláros bevétellel, az Apple Macintosh számítógépen futó háromdimenziós tervező (CAD, Computer Aided Design) programok világpiacán többet adtak el, mint a legnagyobb amerikai, vagy nyugat-európai versenytársak. Ma a világ első három PC-re fejlesztő szoftvergyártó cége között tartják számon az építészet-gépészet-építés (AEC) szektorban. Budapesti központjában és kutatási, fejlesztési bázisán, valamint leányvállalatainál (München, San Francisco, Tokio, Hong Kong, London, Madrid, Sĺo Paulo) 215 munkatársat foglalkoztat. A Graphisoft vezető terméke az ArchiCAD, integrált, objektumorientált tervezőszoftver az építészet és az építőipar számára. A programot 25 lokalizált nyelvi verzióban, több mint 80 országban forgalmazzák a Graphisoft leányvállalatai és független viszonteladó partnerei Windows 95/NT és Macintosh operációs rendszereken. Világszerte több mint 65 000 építésztervező használja az ArchiCAD-et, amely l997-ben az Európai Unió Információs Technológiai Díját, 1998-ban az Amerikai Szoftverkiadók Társasága (SPA) Best Groupware (a „Csoportmunkát legjobban támogató termék”) kategóriában odaítélt Codie-díját nyerte. A „Virtuális Épület” forradalmian új koncepciójával a Graphisoft az építészeti modellezés, az innovatív látványtervezési és vizuális kommunikációs technológiák úttörője és vezető fejlesztője lett.

A Recognita Rt. 1989-ben történt alapítása óta, az optikai karakterfelismerő (OCR) programok európai piacának élvonalában van. A részvénytársaság vegyesvállalatként alakult meg. A Recognita OCR termékei több mint 25 országban kaphatók: Európában, Amerikában, Ausztráliában, Afrikában és a Távol-Keleten disztribútorokon és szkennergyártó cégeken keresztül. A termékeket, kiváló teljesítményüknek és egyedülálló nyelvi sokszínűségüknek köszönhetően, világszerte számos szkennergyártó kínálja. Termékeik 90%-át külföldön adják el. A cég három műszaki tanácsadó központot működtet Európában és az Amerikai Egyesült Államokban. A Recognita Rt. karakterfelismerési rendszerei különösen megfelelnek a kelet- és közép-európai igényeknek, hiszen azon kevés termékek közé tartoznak, amelyek ezen régió sok ékezetet tartalmazó karaktereit is kezelik. A több mint 360 különböző karaktert felismerő programja egyedülálló. A vállalat közepes nagyságú, az 56 fő közel fele szoftverfejlesztéssel foglalkozik.

A Kürt Rendszerház Rt. számítógépek mágneses adattárolóinak javítására, olvashatatlanná vált adatok mentésére szakosodott vállalkozás. 1991-ben a kidolgozták a winchester típusú adattárolók javítási technológiáját. 1993-ban a világon az elsők között kifejlesztették az adatmentés (data recovery) technológiáját. 1998 decemberében alakultak részvénytársasággá. 1999-ben, a világon másodikként, kifejlesztették és bevezették a táv-adatmentési (remote data recovery) technológiát. A cég az adatmentési technológiák mellett internet adatátviteli és adatvédelmi technológiák fejlesztésével, valamint rendszer-integrációs tevékenységgel foglalkozik. Több díj és kitüntetés jelzi szakmai munkásságuk értékét: Magyar Innovációs Nagydíj a legjelentősebb hazai műszaki fejlesztésért (1994); Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Kalmár László díja Kürti Jánosnak és Kürti Sándornak (1995); Az év informatikai menedzsere díj Kürti Jánosnak és Kürti Sándornak (1997, 1998); Gábor Dénes díj Kürti Sándornak.