161 1945. január 19.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I/A reggeli órákban történelmi esemény tanúja volt Budapest lakossága. Az országház tornyán a vörös zászló volt látható. Buda védői és a polgári lakosság megrendülten vette tudomásul a történelmi tényt, hogy az elg. Pest-et teljesen elfoglalta.
A budai hídfőben a nap folyamán lényeges harccselekmény nem volt. Sashegy-nél és a Farkasréti temetőben vertek vissza a védők kisebb elg. próbálkozásokat.
A Margit sziget É részén partraszállt elg. elleni tád. nem vezetett eredményre.
A karhatalmi egységek megalakítása és a járőrözés folyamatban.
Az esti órákban hop. a 13. né. pc. hop-nál jelentkezett.
A nap folyamán az I. b. osztály két rendeletet adott ki az elg-nek saját területre való beszivárgásának megakadályozására: "Az elg. által megtévesztés céljából honvéd egyenruha felhasználása" 206./10. gy. ho. I. a. 45. I. 21. szám alatt mellékelve, "Az arcvonal közelében való közlekedés szabályozása" 207./10. gy. ho. I. a. 45. I. 21. szám alatt naplómelléklet.
Az éj folyamán né. rep. gépek ejtőernyőn ledobott utánpótlást szállítottak.

II. Borult, hideg idő. Utak a sok rom miatt nehezen járhatók.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

162 1945. január 19.

Az 5. "Wiking" SS-páncéloshadosztály rádiótávirata a IV. SS-páncéloshadtestnek a Budapest irányában folytatott támadó tevékenységéről.[71]

Rádiótávirat

Az ellenség súlypontja Sárkeresztúr térségében.
Pz.IV: 3, 6, 1.[72]
Pz.V: 5, 11, 2.
Rolg: 0, 3, 2.
Négy Pz.V-t végleg elveszítettünk.
Jelentés a zsákmányról: megsemmisítettünk hét ellenséges harckocsit, számtalan páncéltörő ágyút és tehergépkocsit. Nagy mennyiségű fegyverzetet és tehergépkocsit zsákmányoltunk.
Ezen kívül az 5. feld. oszt.[73] további 16 tehergépkocsit, 35 könnyűgéppuskát, 35 páncéltörő puskát, 8 nehézgéppuskát, valamint 3 tábori konyhát zsákmányolt; 5 tehergépkocsit, 2 T-34-et és egy fogatoltjármű-oszlopot megsemmisített, egy gyalogzászlóaljat pedig szétvert. Az sűrű hóesés elmúltával folytatja a felderítést.

HL 13. páncéloshadosztály iratai 47. fólió
Német nyelvű lehallgatott és kézzel átírt rádiótávirat fordítása.

163 1945. január 20.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

IX. SS-hgy. hdt.:
Az ellenség a Margitsziget északi csücskén megkapaszkodott és meg tudta magát erősíteni. A betört ellenség megsemmisítésére I. 19/20-án megkezdett ellentámadás az ellenség oldalazó és frontális elhárító tüzében elakadt. Veszteségeink tetemesek.
A tegnapi nap folyamán a déli és a délkeleti arcvonal ellen számos szd-erejű ellenséges előretörést hárítottunk el, részben ellenlökésekkel.. A nap folyamán valamennyi szakaszon heves tü.és av-zavarótűz volt.

HL mikrofilmtár 898/7213032.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

164 1945. január 20.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a légi helyzetről.

Légi helyzet

Budapest légi ellátása: I.19/20-án éjjel 13 He-111-es és 11 Ju-52-es 18 t lőszert és 1 m3 Otto-üzemanyagot dobott le. Nappal a rossz időjárási viszonyok miatt csak 0,625 t lőszert dobtak le.

HL mikrofilmtár 898/7213035.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

165 1945. január 21.

Az SS IX. fegyveres hadtestének napi jelentése a 6. hadseregparancsnokság, a Reichsführer-SS tábori parancsnoksága és az SS-Vezetési Főhivatal számára.

Az SS IX. fegyveres hdtpsága 1945. 01. 21. 19 óra 15

Napi jelentés '45.01.21.

Rohamcsoport-tevékenység az egész arcvonalon súllyal D-en és DNy-on erős tü. és gv-tűzzel támogatva.
Az összes támadást visszavertük. A Margitszigeten támadások és ellentámadások. Az ellenség erősödik. Az erők pótlását lőszerhiány következtében tartósan nem zavarhatjuk. Súlyos veszteségek az erős oldalazó tűz miatt. A helyzet tisztázása éjszakára tervezve. 14 tehervitorlázó szállt le. Üzemanyaghiány.

(Tgb. Nr. Ia 162/45 geh.)
(Lindenau vk. őrnagy)

HL 13. páncéloshadosztály iratai 49. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása.

166 1945. január 21.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a légi helyzetről.

Légi helyzet

Saját légierőnk az előnytelen időjárás ellenére csekély ellenséges repülőtevékenység mellett mintegy 100 bevetésben a IV. SS-pc. hadtest támadását támogatta és Adony és Budapest között az elmúlt éjszaka elg. járműforgalmat, valamint Budapest térségében légvédelmi és fényszóró-állásokat támadott.
Budapestet az elmúlt éjszaka ledobás, valamint teherszállító vitorlázók és Fieseler Storchok
[74] leszállása révén összesen 117,5 t-val (lőszerrel, üzemanyaggal, liszttel és eü.anyaggal) láttuk el. Arról még nincs jelentés, hogy ténylegesen mi jutott a IX. SS-hgy. hdt. birtokába.

HL mikrofilmtár 898/7213044.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

167 1945. január 21.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I. A budai hídfőben a nap folyamán lényegesebb harccselekmény nem volt.A Margitsziget É részén lévő elg. hídfőt ellentámadással nem sikerült felszámolni.
Hajnalban az elg. a sziget K szegélyén /: Elektromos művektől Ny-ra :/ még két kisebb hídfőt alkotott. Ellenintézkedések folyamatban.
Megfigyelés szerint elg. a budai hídfő É és középső részén az általa épített akadályokat és torlaszokat eltávolítja.
A Lánchíd és Ferenc József híd között a pesti oldalon csak gyenge elg. erőket lehet megfigyelni. Az elg. minden mozgásra elrejtett tüzelőállásaiból azonnal megnyitja a tüzet.
A nap folyamán a karhatalmi ala-ok szervezése és a jőr-özés tovább folyt.
Hop. 202./10. gy. ho. I. a. 45. I. 21. számú rendeletében elrendeli a 6., 8., 18.gy. e.-ből a Szabados csop. megalakítását Szabados szds. /6. gy. e./ parancsnoksága alatt. A csop. ereje 3 szd., 1 nf. szak. 2 av-vel, 1 n. pct. á-val + egy vonatrészleg a 6. gy. e-től.
201./10. gy. ho. I. a. 45. I. 21. szám alatt hop. elrendeli ala-ai részére a pest-i hídfő kiürítésével kapcsolatos jelentéseket arra vonatkozólag, mennyi ember és anyag maradt a pesti oldalon.
Elg. a nap folyamán tü-gel és av-vel szórványosan lőtte a várost.
18h-kor hop. a hdt. pság-on jelentkezett.

II. Borult, hideg idő. Utak nehezen járhatók.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

168 1945. január 21.

A Dörner-rohamcsoportosítás parancsnoka a "Glückspiel" ("Szerencsejáték")-vállalkozás végrehajtási utasításához kiegészítéseket tesz.

Dörner-rohamcsoportosítás Háp, 1945. január 21., 6.00 óra
Abt. Ia Nr. 44/45 titkos

Kiegészítések a 9. sz. harccsoport-parancshoz

(Támadási előkészület)
(1 : 50 000)
A 3. ponthoz:
1.) A Dörner-rohamcsoportosítás hadrendje:
a) Kündiger-harccsoport
b) Wolff-harccsoport
c) Schöning-féle páncélozott csoport
d) 2 lgv. tü.-osztag

2.) Erők:
a) A Kündiger-harccsoport a 271. népi gr.ho. megmaradt részeivel, a 66 pcgr. e. gyalogságával Hasenbein szds. vezetése alatt, a Reinhard-szd-dal, a 8. SS-lov.ho. egy u. szakaszával, valamint magyar rolög-ekkel.
b) A Wolff-harccsoport a FHH pcgr.e. részeivel, valamint a ho. saját utászaival és 3 rolög-gel
c) Schöning-féle páncélozott csoport a 66. pcgr. e. pctt. részeivel, a Mittasch-féle pc.csop-al és a Grün-féle pctt. csop-al.
d) A lgv. tüz-osztagok a 573. nehéz lgv.tü.o. részeivel.

3.) Készenléti állások:
A Dörner-rohamcsoportosítás gy. és u. erőivel D-i és DNY-i irányú támadásra készül fel. A készenléti állás külső határa a főellv. A harccsoportok közötti határ a vasútvonal (Wolffhoz).
Súlypontok: a Kündiger-harccsoport számára: Budaörsi út
a Wolff-harccsoport számára: a vasútvonal

4.) Harcfelderítés:
A készenléti állásokból gy. erőkkel az állásban lévő erőkkel összeköttetésben harcfelderítés hajtandó végre, hogy a tervezett előretörés során, súllyal a Budaörsi út két oldalán a rohamosztag-szerű támadás az első útelágazásig végrehajtható legyen. Nagyon fontos, hogy a gy. részek a páncélozott részek számára utat törjenek.

5.) Támadási célok:
A repülőtér és az attól délre elterülő dombvidék megszerzése a légi ellátás érdekében.

6.) Tervezett harctevékenységek:
a) A gyalogság a helyzettől és a támadás idejétől függően tüzérségi előkészítéssel vagy anélkül rohamosztagszerűen benyomul az ellenség fő ellenállási övébe és a páncéltörő-reteszállások megsemmisítése, a harckocsiakadályok eltávolítása és az aknamezők felszedése révén biztosítja a páncélozott csapatok átnyomulását.
b) A páncélozott részek a gyalogság betörése után benyomulnak az ellenséges fő ellenállási öv mélységébe és a 13. pc. feld.oszt. egyidejű a budaörsi térség felé való biztosítása mellett birtokukba veszik a repülőteret.
A gy. részek esetében nagyon fontos, hogy az első támadási cél fegyelmezett előrenyomulás során való elérésekor a repülőtértől délre lévő magaslatokat (a Wolff-hcsop.által) és aztán a repülőteret és a délnyugati magaslatokat (a Kündiger-harccsoport révén) szerezzék meg.
c) A tüzérség tűzösszpontosítással és zavarótűzzel a súlypontokon támogatja a támadást.
d) A jobb- és bal szomszéd szárnyaival felzárkózik a rohamcsoportosítás támadásához. Az általános főellv. előrevonása a temetőnél lévő útelágazás - a Kelenföldi pályaudvartól nyugatra lévő kereszteződés - kelet felé vezető vasútvonal vonalára.

7.) Támadási sávok:
A Kündiger-harccsoport és a Wolff-harccsoport a készenléti állások sávhatárainak két oldalán. Kiterjedés mintegy 200 méter. A kereszteződés elérése után a Kündiger-harccsoport súllyal a repülőtér felé vezető úton és bal szárnyával kapcsolatfelvétel a Wolff-harccsoporttal. A Wolff-harccsoport a szerpentin felé vezető útra támaszkodva és jobb felé kapcsolatfelvétel (Kündiger-harccsoport).
8.) Gépjárműgyűjtő terület: Hegyalja utca(sic!) (a vasúttól közvetlenül K-re)

9.) Híradó-összeköttetések:
A Kündiger-harccsoporthoz:
a) közvetlen kábeles kapcsolat
b) rádió rátelepült
A Wolff-harccsoporthoz:
a) közvetlen kábeles kapcsolat
b) rádió rátelepült
A Schöning-harccsoporthoz:
a) Fábiánon keresztül
b) Rádió rátelepült
A lgv. tü-osztagokhoz: jelentők révén

10.) Jelentések:
A pontos harci létszámokat azonnal jelentsék. Jelentés a harc lefolyásáról vonatkozási pontok alapján (legalább fél óránként).

11.) Dörner-csop. háp-ja: Budaörsi út 24a.

Dörner
SS-Standartenführer

HL 13. páncéloshadosztály iratai 48. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása.

169 1945. január 22.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a Margitszigeten folyó harcokról.

IX. SS-hegyi hdt.: Az ellenségnek a Margitsziget birtokba vételéért a sziget északi részéről és kelet felől a Duna jegén keresztül intézett támadásait felfogtuk és elreteszeltük. Az ellentámadás jelenleg is folyik. A többi szakaszon szórványos av., tü.- és gpu-zavarótüzön kívül nyugodtan telt el az éjszaka.

HL mikrofilmtár 898/7213048.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

170 1945. január 22.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete Budapest légi ellátásáról.

Budapest légi ellátása: I. 21/22-én éjjel 117 He-111-es és 12 Ju-52-es került bevetésre Budapest ellátására. Ledobtak 72,5 t lőszert és 4,7 m3 Ottó-üzemanyagot. Az ellátás I. 22/23-án éjjel tovább folyik.

HL mikrofilmtár 898/7213052.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

171 1945. január 22.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Pótjelentés

A IX. SS-hgy. hdt.:
Az utóbbi napok nyugodt ellenséges magatartása után az északi és a nyugati arcvonalon erős tü. és av. előkészítés, bombákkal és fedélzeti fegyverek intézett sorozatos csatarepülőgép-támadások után újból feléledt az elg. támadó tevékenység, súllyal a hídfő északi és északnyugati szakaszán. Az elg. betöréseket különösen kemény harcokban ellenlökésekkel szétvertünk vagy elreteszeltünk. A harcok jelenleg is tartanak. A saját és elg. veszteségek súlyosak. A nagyobb betöréseket csak a csapatok kimagasló teljesítményének köszönhetően és az állásokban lévő csapatok utolsó tartalékainak bevetésével tudtunk elkerülni. A Margitsziget északi részén folyamatos az ellenség megerősödése. Két észak felől indított, nehézfegyverekkel támogatott ellenséges támadást elhárítottunk. A Horthy Miklós híd és a Ferenc József híd között a Duna keleti partján az ellenség átkelési előkészületeit észleltük és lgv.á., valamint tü. által leküzdöttük azt. A Dunán - néhány jégmentes helytől eltekintve - zárt jégtakaró van.

HL mikrofilmtár 898/7213053.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

172 1945. január 22.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I. A Margitszigetnek az elg-től való megtisztítása nem járt eredménnyel. Elg. itt hídfőjét a Palatinus fövényfürdő magasságáig kibővítette.
A budai hídfő É és Ny részén kisebb elg. vállalkozások voltak. Sashegynél másfél szd.erejű elg. tád-át vertük vissza.
Elg. részéről a Duna-n átkelési előkészületek figyelhetők meg.
A Duna jege beállt, melyen 5 napig a pesti oldalon rejtőző 2 német katona a Lánchíd mentén átjött.
A nap folyamán szakadatlan légitevékenység volt bombázással és géppuskázással. Közben állandó elg. av. és tü. tűz zúdult a városra. Ezek együttes hatása az esti órákban a város képét romvárossá változtatta. Az utcákra szorult járműveket megsemmisítette, hatalmas tüzeket és pusztításokat okozott és igen sok áldozatot követelt. Az I. c. osztály óvóhelye is telitalálatot kapott.
211./10. gy. ho. I. a. 45. I. 22. szám alatt hop. intézkedett a külső és belső biztosításra tábori őrsök és a Duna parton folyammegfigyelők beállításával.
Szabados szds. jelentette csoportjának megalakulását.
Tpk. a tü. osztályoknál lévő géppuskák és kezelők összevonásával tü. gp. szd-ot alakított. /: 210./10. gy. ho. I. a. 45. I. 22. :/

II. A nap folyamán a bombázásnak igen sok áldozata volt. A 10. F. oszt., ello., süto., I. c. és több elhelyezési körlet telitalálatot kapott. Gjmű. és felhalmozott élelmiszerkészlet ezeknél teljesen megsemmisült. Személyi veszteség igen nagy. Meghalt Birk Ernő zls., megsebesült v. Velkey Béla o. alez., Schmilliár György fhdgy., több tiszt és legénység. A polgári áldozatok száma is igen nagy.
Derült, hideg idő.
Utak nehezen járhatók.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

173 1945. január 23.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a légi helyzetről.

Légi helyzet

I. 22/23-án éjszaka Budapesttől DNY-ra és ÉNY-ra az ellenséges hadmozdulatok ellen éjjeli csatarepülőgépek bevetésére került sor. A IX. SS-hgy. hdt. számára 130 t készlet ledobással, ill. teherszállító vitorlázók leszállásával.

HL mikrofilmtár 898/7213061.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

174 1945. január 23.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Kiegészítés az 1945. I. 23-i napi jelentéshez
Balck-seregcsoport:
IX. SS. hgy. hdt.: Az ellenség számos szd. és zlj.erejű támadásban - igen erős tü., av. és pct. á-tűzzel, valamint sorozatos csatarepülőgép-bevetéssel támogatva - megkísérelte az arcvonal északnyugati és nyugati szakaszát felszakítani. Két betörést kivéve, amelyekért még harc folyik, a peremvonal szilárdan a kezünkben maradt. A Margitszigeten két 100-100 fő erejű elg. támadást vertünk szét. A veszteségeink az elg. anyagi fölénye miatt továbbra is súlyosak.
Nyolc elg. repülőgépet lelőttünk, megsemmisítettünk 6 pct. á-t, 1 gy. löveget, 4 n.gpu-t és 2 tgk-t.

HL mikrofilmtár 898/7213065.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

175 1945. január 23.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I.
Nagyobb harccselekményekre a nap folyamán nem került sor.
Elg. repülőtevékenység a nap folyamán fokozódott. A szakadatlan géppuskázás az utcára való kijutást lehetetlenné tette. A csak pár percig tartó szünetekben av. és tü. tűz zúdult a városra. Mindez igen nagy veszteségeket okozott emberben és anyagban.
A Hungárista Párt fegyveres nemzetszolgálatának
[75] tagjai az I. hdt. pság. alárendeltségébe kerültek. 23-ával a Párt részére megszűnik minden igazoltatás, elhelyezési és ellátási kérdésekbe való önkényes beavatkozás. A pártmegbízott a Budapesten lévő hungaristákból felállítja a F. N. Sz. őrzlj-at. Csak a honvédségi rendfokozatok érvényesek.
A Hungarista Párt felelős vezetői az eddig bejelentett túlkapásokat letörték és a felderített terrorcselekményeket megtorolták.
Aki a F. N. Sz. tagjai közül nem akar harcolni, azt karhatalmi szolgálatra sem szabad beosztásban hagyni, hanem fegyverét leadva köteles munkás alakulatba belépni.
/: 215./10. gy. ho. I. a. 45. I. 23. szám alatt naplómellékletként csatolva :/
A D felszabadító német támadó csop. Ráckeresztúr-Ercsi É-ot elérte.

II. Szendrey szds. 18. gy. e. I. sgt. aknatalálat következtében meghalt. Derült, hideg idő. Utak nappal a légitevékenység miatt nem járhatók. A sok rom miatt a közlekedés nehézkes. A járművek nagy része a bombázás és av. tűz miatt elpusztult.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

176 1945. január 24.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

A hadinaplónak Titkos

Kiegészítés az 45.1.24-i reggeli jelentéshez

Balck-seregcsoport:
IX. SS-hgy. hdt.: az ellenség éjszaka az északi és az északnyugati szakaszon szd. erővel támadta állásainkat. Néhány betörési hely megtisztításáért még folyik a harc. A Margitszigeten egy szd.erejű ellenséges előretörést hárítottunk el. A megszokott ellenséges av- és tü. zavarótűz az egész szakaszon.
1945.1.24.
Dél Hadseregcsoport
Ia Nr. 1173/45. Geh. II. Ang.

HL mikrofilmtár 898/7213066.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

177 1945. január 24.

Az SS IX. fegyveres hadtestének napi jelentése a 6. hadseregparancsnokság, a Reichsführer-SS tábori parancsnoksága és az SS-Vezetési Főhivatal számára.

Az SS IX. fegyveres hdtpsága 1945. 01. 24. 23 óra 45

Rádiótávirat
1. 6. hdspság-nak
2. Reichsführer-SS tábori parancsnokságának
3. SS-Vezetési Főhivatalának Berlin-Wilmersdorf

Napi jelentés 01. 24.

Egy hónapja dühöng a csata Budapestért!
Csapataink rendkívüli módon teljesítenek a tüzérség, gy. n. fegyverek, valamint légerő terén túlerőben lévő ellenséggel szemben. Különösen az elkerülhetetlen, tömegtűzzel kierőszakolt betörések elleni számtalan ellenlökés kerül a legsúlyosabb áldozatokba. Mára 11 000 német harcos védelmez ugyanennyi sebesült német bajtársat.
A tegnapi betöréseket éjszaka nagyrészt fel tudtuk számolni. A mai napon az ellenség szd. illetve zlj.erejű támadásait nyugaton és északon hallatlan szívóssággal vezette. Minden méterért megküzdünk. Ez idő szerint a harcok a Vérhalom és a Kis-Sváb-hegy környéki betörések körül folynak
A 13. pc.ho. hcsop-át I.24/25-én a déli szakaszon a Sas-hegy és a Duna között vetettük be. Rendelkezésre álló erőkkel a 8. SS-lov.ho-t kell megerősíteni, különben ott az arcvonal nem tartható.
"Szerencsejáték" többé nem lehetséges. A keleti hídfő kiürítése után - és mivel a sebesültek száma túllépte a 10 000-et - az elhelyezési kérdés és az ellátás a lehető legtragikusabb. A felmentés után a sebesültek gyors elszállítására vonatkozó előkészületek elengedhetetlenek, mivel a saját tgk-kapacitás tü. találatok és a bombázás következtében nagyrészt megsemmisült.
Az egy hónapos harc alatt megsemmisítettünk:
64 repülőgépet,
71 páncélost, ebből 11-et zsákmányoltunk, ill. harcképtelenné tettünk,
194 gpu-t, 143 pct.á-t,
12 löveget,
6 lángszórót.

(Tgb. Nr. Ia 187/45 geh.)
Schaper vk. őrnagy Ia.

HL 13. páncéloshadosztály iratai 54. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása.

178 1945. január 24.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a légi helyzetről.

Légi helyzet

A IX. SS-hgy. hdt. az elmúlt éjszaka 117 repülőgép és 9 teherszállító vitorlázó által mintegy 100 t ellátmányt kapott (84 t lőszer, 9 t liszt és 5 m3 üzemanyag). Az eddigi jelentések szerint a 9 teherszállító vitorlázóból 6 szállt le.

HL mikrofilmtár 898/7213070.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

179 1945. január 25.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Titkos parancsnoki ügy
A hadinaplónak

Kiegészítés az 1945.01.25-i napi jelentéshez:

Balck-seregcsoport:
IX. SS-hgy. hdt. Az ellenség egy új hadosztálynak a helyszínre vezénylése után heves tűzelőkészítéssel és sorozatos csatarepülőgép-bevetéssel zlj. erőkkel folytatta az (erős) támadásait az északi és az északnyugati arcvonal ellen, súllyal a Bécsi út mentén. A Margitszigeten két századerejű előretörést visszavertünk. Súlyos veszteségeink a közeli napokban a jelenleg 25 km hosszú arcvonal kényszerű megrövidítéséhez vezetnek. A folyamatos elg. repülőgép-támadások főképp a rádióállomások ellen irányulnak, amelyek kiesése jelentékenyen megnehezíti a vezetést. Egy IL 2-es típusú elg. repülőgép lelövése mellett megsemmisítettünk 1 pc-t páncélrémmel, 10 gpu-t, 1 pct. á-t és 1 17,2 cm-es tarackot.
1945. 01. 26. 09.10
Dél Hadseregcsoport
Ia Nr. 286/45. G. Kdos.II/Ang.

HL mikrofilmtár 898/7213082.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

180 1945. január 26.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I. Az éj folyamán az I. hdt. pság. riadóztatta a Szabados csop-ot a súlyos harcokban levő I. egyetemi rohamzászlóalj leváltására. A váltást még hajnalban végre kell hajtani.
Ez a parancs az elg. igen erős nyomása miatt oda módosult, hogy a Szabados csop. egyes részei megerősítésül kerülnek beosztásra, míg a hdt. pság. a váltásra újabb erőket indít az I. egy. ro. zlj-hoz.
Az éj folyamán az elg. az arcvonal Ny részén a Vérmező és Városmajor irányában kisebb betörést ért el. Az elg-et sajátjaink Csaba u., Bíró u., Szamos vonalában megállították.
Éjjel és hajnalban elg. betörés volt Rókushegyen is az I. egy. ro. zlj-nál. A Szabados csop. részei reggel ide ellentámadásra indultak. Itt a nap folyamán a helyzet tisztázódott, de elg. az esti órákban újabb próbálkozásokat indított.
Nagy volt az elg. nyomása a Margit szigeten is. Jelentés onnét még nem érkezett.
A nap folyamán a ho-ok sűrű járőrözéssel tartották egymással az ök-t.
18h-kor a hop-nál csapatparancsnoki értekezlet volt, melyen hop., I. a. vez., és agi. oszt. vezető ismertette a ho. helyzetét és a legújabb eseményeket. Hop. felszólította a csapatparancsnokokat a végsőkig való helytállásra az elöljárók pcs-ai szerint, mert az igazi nehéz napok még csak ezután következnek. Az elöljárók vállaljanak közösséget alárendeltjeikkel a szenvedésekben is.
Az esti órákban az elg. tevékenysége mindenütt megélénkült, eredményeket azonban nem ért el. A hófúvás minden tevékenységet megnehezített. Orosz propagandaadás volt a pesti oldalról. A házak közt visszaverődő hang miatt tisztán nem hallható.

II. Sűrű hóesés. Éjjel hózivatar.Az utak az eltakarítatlan hó és hófúvások, valamint a romok miatt gyalog is nehezen járhatók.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

181 1945. január 26.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály tájékoztatója az anyagi helyzetről.

55../10. gy. ho. I. c. 45. I. 25. szám I. a. oszt.

Anyagi tájékoztató

Budapest körül zárása, majd a pesti hídfő feladása és a Duna-hidak felrobbantása az anyagi ellátás terén súlyos nehézségeket idézett elő, melyeket az erős elg-es légi és tüzérségi tevékenység még jobban fokozott és az amúgy is szűkös készletek egy részét elpusztította.
Mindezen körülmény az ellátó szolg. minden ágazatában kényszerű megszorítások bevezetését tette szükségessé.
Rep. szállítással a szükségleteknek csak egy csekély részét sikerült biztosítani.
Részleteiben a helyzet a következő:
1./ Fegyverzet: kiutalást a ho. egyelőre nem kapott. Remény van arra, hogy a Nyilaskeresztes Párt által leadott fegyverzettel a ho. hiányait a hdt. feltölti.
Az ala-ok a hibás fegyver anyagukat haladéktalanul szállítsák be a ho. és hdt. fegyverjavító műhelyeibe.
2./ Lőszer: gyság-i lőszerrel viszonylag jól van ellátva a ho., kivéve az akna gr-ot és kgr-ot. Tü.lőszer kiutalásában a ho. már hosszabb ideje nem részesült.
A ho. lőszerkészletének megvédése céljából az egyes ala-ok jelent rendelet hátlapján feltüntetett lőszert vételezzék fel a 10. lősz. kez. o-nál és mint ho. zárolt készletet tárolják. A tárolás helyét az ala-ok jelentsék be az I. c. osztálynak.
A zárolt lőszer felhasználására engedélyt a hop. ad.
3./ Eü.: A város nagyfokú rombolása miatt a sebesültek ellátása nem kielégítő. Csupán a legsúlyosabb sebesültek adhatók le a különböző eü. int-eknél. A kevésbé súlyos és könnyű sebesülteket a csap-ok első segélyhelyén kell elhelyezni. Eü. int-ekkel a ho. nem rendelkezik, minthogy a hdt. a 10. v. eü. o-t és a 10./2. seb.száll.gk. o-t az 1. pc. ho-nak rendelte alá. Eü.anyag még elegendő mennyiségben áll rendelkezésre. A tetvesedést a tisztálkodás fokozott ellenőrzésével kell meggátolni.
4./ Élelmezés:
a./ Kenyérellátás: liszt hiányában a ho. ala-ainak 5 napon keresztül kenyér nem volt kiadható. A hdt. által kiutalt 30 q búzából a süto. csak silány minőségű kenyeret tud előállítani, melyből fejenként egy db-ot szolgáltat ki a süto. Ezen egy kenyeret 5 napra kell beosztani.
b./ Húsellátás: Ló vágatásával biztosítva van. Minden ala. vegyen át annyi lovat a 10. lóello-tól, vagy a ko. oszl-októl, melyekkel hússzükségleteit hosszabb időre biztosítani tudja. A húst szellős helyen kell tárolni vagy jégbe, illetve hóba ágyazva vermelni.
c./ Egyéb élm. cikkek: A hdt. kiutalása folytán csökkentett kiméretben ugyan, de biztosítva van.
d./ Vízellátás: a vízellátás különösen rossz. A városban feltalálható kutak vize legnagyobb részt fertőződött, ezért csak forralva iható. Az ivóvíz szükségletet lehetőleg természetes forrásokból kell biztosítani.
e./ Lótáp: Lótáp kiutalásával a ho. nem számolhat. A lovak fokozott ütemben való vágatását rendelem el. A felesleges lovaknak a közellátás céljaira való átadására a 11. sz. ho. pcs. 1. p-ban intézkedtem.
5./ Szállítószolgálat:
a./ Fog.von.: A lovak kényszerkiírtása miatt a fog. seregvonat és a csap. von. is a közeli napokban teljesen leáll.
b./ Gk.von.: A ho. egyetlen tkg.osz-a és a csap. jmű-vek zöme is elg. rep. és tü. tád. áldozatául esett. A szállító szolg. teljes megbénulása, ill. a kiesése miatt minden ala. saját ellátásának biztosítására kéziszánokat, vagy emberi erővel vontatható kéziszekereket szerezzen be.
Jelen rendeletemben foglaltakat azonnal hajtsa végre és e rendeletet pedig elolvasás után azonnal semmisítse meg.
Kapják: gy. pság-ok, tüzérség oszt-ig, bez., mü. ala-ok, von. ala-ok.
45. I. 26.
A hop. rendeletéből:
(olvashatatlan aláírás)
1. c. oszt. vez.

55./10. gy. ho. I. c. 45. I. 26. számhoz
1. sz. melléklet
KIMUTATÁS
az ala.-oknak tárolás céljára kiadott zárolt lőszerről.
Alakulat
7.92 mm.
Mauser éles
8 mm36 v. 39
M. világító
37 mm.
pct. á.
50 mm.
akna gr.
Pu. gr.
rep.
8.gy.e.pság6000 db12000 db100 db100 rep., 150 pc.400 db125 db
18. gy. e. pság.6000 db12000 db100 db100 rep., 150 pc.400 db125 db
Szabados csop.6000 db12000 db100 db100 rep., 150 pc.400 db125 db
Szász csop.3000 db12000 db100 db125 db
10. tü. oszt.24000 db
11. tü. oszt.24000 db
12. tü. oszt.24000 db
74. tü. oszt.24000 db
10. tü. mé. szd.24000 db

Megjegyzés: A pu. gr. rep. kézigránát gyanánt is felhasználható. /: a fej lecsavarandó és a zsinór megrántása után a robbanás 4 másodperc múlva következik be :/

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinapló-melléklete

182 1945. január 27.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

IX. SS-hgy. hdt. (jelentés 22 óra 25 perc): Az ellenség feltehetően újonnan ide vezényelt pc. és gy. erőkkel megerősödve ismételten támadta a hídfő északi és nyugati arcvonalát. Miközben északon általában tartani tudtuk az arcvonalat, addig nyugaton az ellenség két mély betörést ért el, amelyek a Kis-Svábhegy és a Rókus-hegy elvesztéséhez vezettek. Egész nap nehéz, súlyos saját veszteséggel járó váltakozó hevességű harcok voltak. Az ellenség a Vérmezőtől NY-ra áll és szándéka kétségtelenül a hídfő kettészakítása, hogy az északi rész védőrségét összpontosított támadással mielőbb megsemmisíthesse. A 13 pc. ho. utolsó mozgatható részeit és az arcvonalszakasz-tartalékokat vetettük harcba. A helyzet igen komoly. Egy híd építésének előkészületeit figyeltük meg az óbudai sziget déli részéről a Margitsziget északi csücske felé, úgyszintén csoportosításokat és támadási előkészületeket a keleti szakasz közepén a Dunánál. Az éjszaka és a holnapi nap folyamán az ellenség további támadásaival kell számolni az újonnan idevezényelt páncélos kötelékek alkalmazásával. Mivel tartalékokkal már nem rendelkezünk, a harcosok naponkénti nagylétszámú kiesése miatt további területveszteséggel kell számolni.
Megsemmisítettünk: egy 15,2 cm-es löveget, 3 gpu-fészket, 4 pct. á-t; egy lőszerlerakat lángol.

HL mikrofilmtár 898/7213092-7213093.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

183 1945. január 27.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

A hadinaplónak

Kiegészítés az 1945. 1. 27-i reggeli jelentéshez

Balck-seregcsoport:
IX. SS-hgy. hdt.: Az ellenség éjszaka az északi arcvonalon zlj. erőkkel, a nyugati arcvonal több szakaszán pedig szd.erőkkel támadott. A támadásokat visszavertük. Ellentámadásaink a 377-es magaslat körül, Rézmáltól[?] és a Vérmezőtől Ny-ra, az I. 26-i napi jelentésben ismertetett betörési szakasz leszűkítését eredményezte. A régi főellv-t valamennyi pc. erő bevetése ellenére sem sikerült helyreállítani, különösen a Kis-Svábhegytől keletre, mivel az ellenség már túlságosan jelentős erőket vonultatott fel. A keleti parton az Erzsébet- és a Ferenc József híd közötti ellenséges összevonásokat tü. tüzünkkel szétvertük.
1945. I. 27., 11.15
Dél Hadseregcsoport
Ia Nr 1301/45.geh.II/Ang.

HL mikrofilmtár 89867213094.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

184 1945. január 27.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a légi helyzetről.

Légi helyzet

Erős elg. vadász- és csatarepülőtevékenység a Balck-seregcsoport körzetében súllyal a IV. SS-pc. hadtestnél.
A saját légierő bevetése erősen akadályoztatott, különösen a repülőtereket ért hófúvások miatt. Harckocsivadász csatarepülőgépek Sárbogárdtól keletre 4 ellenséges páncélost megsemmisítettek és a vadászok egy ellenséges repülőgépet lelőttek.
I. 26/27-én éjszaka 5 repülőgép 4,5 t-t dobott le a budapesti hídfő felett.

HL mikrofilmtár 898/7213097.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

185 1945. január 27.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

A hadinaplónak

Kiegészítés az 45. 1. 27-i napi jelentéshez

Balck-seregcsoport:
IX. SS-hgy. hdt.: Az ellenség az északi és a nyugati arcvonalon a nap folyamán fokozta tömeges tü. és av. tűzzel, valamint erős csatarepülőgép-bevetéssel támogatott támadásai hevességét. Az pc-okkal támogatott ellenségnek gy. erők beékelődése révén sikerült az előző napi mély betörési szakaszt Rezmálnál[?] és a Kis-Svábhegyről K-re jelentősen kiszélesítenie. Az utolsó feloszlatott vonatalakulatok, híradósok és a törzsek írnokainak bevetésével igen súlyos, elkeseredett küzdelemben sikerült megakadályozni a nyomasztó gy. és anyagi fölényben lévő ellenség áttörését, és felépíteni egy vékony reteszállást. A Kis-Svábhegytől K-re lévő betörési pontok már a Vérmezőtől 150 m-re keletre vannak. A helyzet ott a legkomolyabb jelleget öltötte. A IX. SS-hgy. hdt. nem lesz abban a helyzetben, hogy a bevetett erőkkel egy a Vérmezőn keresztül a Dunához tartó erős ellenséges lökést feltartóztasson. A védekező erők kettévágásának megakadályozására 28/29-én éjszaka szükséges lesz az északi arcvonal visszavonása egy erősen lerövidített főellv-ra. A pctt. részek bevetése az épület- és utcai harcba csak feltételesen lehetséges. A járművezetők és pc. gránátosok a járművekről leszállva harcolnak. Veszteségeink a legsúlyosabbak. A sebesültek száma meghaladta a harcolókét. A Vérmező elveszítése esetén, amely a teherszállító vitorlázók utolsó leszállási lehetőségét jelenti, az ellátási helyzet ijesztővé válik. A sebesültek sorsa megrendítő. A katlanban jelenleg a legszűkebb területre összezsúfolva, minden elégséges ellátás nélkül mintegy 34 000 német és magyar katona van, közöttük 10 000-nél több német sebesült, továbbá 300 000-nél több magyar állampolgár. A nap folyamán gyakran észleltünk német vadászokat német felségjelzéssel. Két ellenséges repülőgépet lelőttünk.
Megsemmisítettünk: 1 páncélost, 1 lgv. á-t, 4 pct. á-t, 1 vontatót, 3 löveget, 2 gpu-t és 1 pct. puskát.

1945.1.28.
Dél Hadseregcsoport
Ia Nr. 306/45 g.Kdos.IV.Ang.

HL mikrofilmtár 89867213102.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

186 1945. január 27.

A repülőgépről ledobott röplapokon terjesztendő Hitler-féle napiparancs Budapest védőihez.

Távirat
A Balck-seregcsoport főpk-ának

Kérjük a Führer alábbi napiparancsának ledobását Budapest védőrségének:

Napiparancs


"Főhadiszállás, 1945.I.27.
Napiparancs Budapest védőrségének.

Budapest védőrsége 1944.XII.16-a óta Pfeffer-Wildenbruch SS-Obergruppenführer hősies vezetésével heteken keresztül a legsúlyosabb harcokban verte vissza a bolsevisták valamennyi támadását és nagy veszteséget okozott az ellenségnek élőerőben és anyagiakban. A szárazföldi hadsereg gránátosainak, a Waffen-SS tagjainak és a velük harcoló magyar kötelékeknek hősiessége és a vezetőjük felelősségteljes irányítása valamennyi front katonájának példaképül szolgál.
A német és a szövetséges magyar nép köszönetet mond Budapest férfiainak hősies harcukért és a közös ellenséggel szembeni áldozatkészségükért. A kiválóan helytállt védőrségnek tartania kell Budapestet mindaddig, míg el nem érkezik a felmentés órája.
Aláírta: Adolf Hitler"

1945. I. 27. 19h30'
Dél Hadseregcsoport
I. a. Nr. 117/45

HL mikrofilmtár 898/7212777.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

187 1945. január 27.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I. Az éjszaka folyamán az elg. a Városmajor u. és Székács u. területén beszivárgott. Kivetésére a 6./III. zlj. kapott parancsot. A Mátyáshegy és Bimbó u-i arcvonalon a de. folyamán több helyen betört elg-et a Szabados csop. azonnali ellentád-okkal eredeti állásaikba szorította vissza. De. folyamán az elg. a Marcibányi tér Ny-i szegélyét elérte. A tér K-i részén felállított tábori őrs megerősítésére az 54. u. zlj. karhatalmi egysége /: 20 fő :/ kapott pcs-ot.
Az I. hdt. v. Variházy Oszkár alez-t az 1. önk. egy. roh. zlj.
[76] sávjában lévő összes magyar erők parancsnokságával bízta meg. /: 1230./I. hdt. I. a. 45. I. 27. :/
Köllő András őrgy. a hop-tól a ho. elhelyezésének biztosítására szervezett tábori őrsök egységes vezetésére kapott megbízást. /: 278./10. gy. ho. I. a. 45. I. 27. :/
A késő esti órákban igen erős elg. av. és fokozott légitevékenység volt.

II. Időjárás: derült, hideg idő. Utak hóval fedetek, fagyosak, járművekkel jól járhatók.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

188 1945. január 27.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály napi jelentése a lezajlott harcokról.

Rádiótávirat
10. gy. ho. 185. I. 27. 15.20 I/a.
200/10. gy. ho. 5.a. 45. I. 27.

Napi jelentés


Budapest, színestérkép

1. Mátyáshegy és Bimbó u. közti arcvonalon az elg. több helyen betört. Ellentád. folyamatban.
A 6/III. zlj. az éjszaka folyamán a Városmajor u. és Székács u. területén beszivárgott elg. kivetésére bevetésre került.
A Marcibányi tér Ny-i szegélyét az elg. elérte. A tér K-i részén felállított táb. őrs jelentése szerint előtte saját csapatok nincsenek. A táb. őrs megerősítésére az 54. sz. zlj. karhatalmi egysége /: 20 fő :/ bevetésre került.
4. Létszám:
6/III. zlj.: 3 + 1 + 85 fő
5. Fegyverzet:
6/III. zlj.: 3 gsz; 1 ngp.
Szabados csop. ereje változatlan.

45. I. 27.
A pk. helyett:
Benyovszky vk. szds. sk.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinapló-melléklete

189 1945. január 28.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a légi helyzetről.

Légi helyzet

Budapest térségében erős vadásztámadásokra került sor; megsemmisítettünk 3 páncélost, 60 gjm-t és 2 lgv. löveget, 6 ellenséges repülőgépet lelőttünk, további hatot eredményesen lőttünk; a dunaföldvári híd 2 telitalálatot kapott.
Dunaföldvárnál I. 27/28-án éjjel éjjeli csata- és bombázókötelékek támadták az átkelő forgalmat és a hidat, továbbá a Csepel-sziget északi részén, valamint Budapest DNY-i, ÉNY-i és É-i térségében az ellenség hadmozdulatait és a felvonulásait, összesen 200 bevetésben.
A IX. SS-hgy. hdt. 108 He-111-es, 72 Ju-52-es és 2 teherszállító vitorlázó által 130,1 t ellátmányt kapott légi úton. Az ellátás sötétedés után folytatódott.

HL mikrofilmtár 898/7213111.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

190 1945. január 28.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Titkos parancsnoki ügy

Kiegészítés az 1945.1.28-i napi jelentéshez

(A IX. SS-hgy. hdt. rádiótáviratának szó szerinti ismétlése)

Az ellenség páncélosok és csatarepülőgépek támogatásával nem csökkenő hevességgel ma is támadta állásainkat az északi és a nyugati arcvonalon, kiváltképp a Kis-Svábhegytől K-re. Miközben északon és nyugaton elhárítottuk a támadásokat és felszámoltuk a betöréseket, az ellenségnek a legsúlyosabb épületharcokban lépésről lépésre sikerült az eddigi betörési pontokat a Vérmező nyugati és délnyugati pereméig kiszélesíteni. Súlyosak a veszteségeink. Az utolsó m. tartalékokkal ellenintézkedéseket tettünk a leszűkítésére. Az északi arcvonalra nehezedő nyomás és a betörések a Vérmező nyugati pereméig való kibővítése a nyugati arcvonal visszavételét I. 28/29-én a Szenvehegy
[77] magasságáig teszi szükségessé. A Margitszigeten egy észak-déli irányú szd.erejű ellenséges támadást visszavertünk. Egy betörést a sziget keleti partján reteszeltünk el. A nap folyamán erős ellenséges csatarepülőgép-tevékenység bombázással és fedélzeti fegyverek tüzével. Egy ellenséges (U.2.) repülőgépet lelőttünk. Megsemmisítettünk 1 T-34-est, 7 pct. á.-t.

1945. I. 29. 09.20
Dél Hadseregcsoport
Ia Nr. 318/45. g. Kdos. II. Ang.

HL mikrofilmtár 898/7213114.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

191 1945. január 28.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Titkos
A hadinaplónak

Kiegészítés az 1945.1.28-i reggeli jelentéshez.

Balck-seregcsoport:
IX. SS-hgy. hdt.: A napi jelentés óta a hiányos hírösszeköttetés miatt nincsenek újabb jelentések. A betörési pontok körül tovább folyik a harc. A déli szakaszon élénk felderítőjárőr- és tűztevékenység. A Gellért-hegy közelében 00,10 órakor egy Ju 52-es lelövését figyelték meg. Két teherszállító vitorlázó leszállt, ezenkívül a légi ellátás légiellátó bombák ledobásával folyamatos.

1945. I. 28. 12,45
Dél hadseregcsoport
Ia Nr. 1328/45 geh. II. Ang.

HL mikrofilmtár 898/7213107.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

192 1945. január 28.

A magyar 6/III. gyalogzászlóalj jelentése a m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztálynak a napi harctevékenységről.

Rádiótávirat

10. ho. I. a-nak

KR-0830-328
A 6./III. zlj. bevetési helye Városmajor u. a Kékgolyó u.-tól a Csaba u.-ig. A zlj. a Sziesta szanatóriumot két ízben akarta kifüstölni, azonban erő hiányában, valamint az orosz lángszórók bevetése miatt a háztömböt tartani nem tudta.
Létszám: 3 ti. 1 thtts. 75 fő leg., 3 gsz., 1 ngp.
Veszteség: 8 sebesült, 2 fő elesett.

Lieber hdgy.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinapló-melléklet

193 1945. január 28.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály jelentése a budapesti I. hadtestnek a Szieszta szanatórium feladásáról.

Rádiótávirat
10. gy. ho. 186. I. 28. 15.40 I. a.
200./10. gy. ho. I. a. 45. I. 28.

Napi jelentés

Budapest, színestérkép.

1. Variházy alez. az alárendelt ala-ok fölött a pság-ot átvette. A Szabados csop. arcvonalán viszonylagos csend van. A 6/III. zlj. a Szieszta szanatóriumot erő hiányában és elg-s lángszórók bevetése következtében kénytelen volt feladni.
2. A 6./III. zlj.: bevetése helye Városmajor u. - Kékgolyó u.-tól a Csaba u.-ig.
4. Létszám:
6./III. zlj.: 3 + 1 + 75 fő
Szabados csop.: 7 + 195 fő.
5. Fegyverzet:
6./III. zlj.: 3 gsz., 1 ngp.,
Szabados csop.: 5 gsz., 1 gp., 1 av., 1 pct.á.
7.Veszteség:
Sebesült: 12 fő
Hősi halott: 5 fő
Eltűnt: 3 fő.

45.I.28.
A pk. helyett:
Benyovszky vk.szds. sk.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinapló-melléklete

194 1945. január 29.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a légi helyzetről.

Légi helyzet

Élénk elg. repülőgép-tevékenység a Duna - Balaton - Velencei-tó térségében és Budapest felett. A légikikötőkbeli erős hófúvások miatt csak szórványos a saját légierő bevetése. I.28/29-én éjszaka 57 t légi ellátmány a IX. SS-hgy. hdt. számára.

HL mikrofilmtár 898/7213119.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

195 1945. január 29.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Titkos parancsnoki ügy
A hadinaplónak

Kiegészítés az 45.1.29-i napi jelentéshez

Balck-seregcsoport: IX. SS-hgy. hdt.: A Kis-Svábhegytől K-re lévő betörés ellen az utolsó tartalék támadása a kezdeti siker után elakadt. Ezzel szemben a Vérmező felől, annak az északi csücskén át az ellenség keleti irányú ellentámadással bővíteni tudta a betörést. Ezen kívül az ellenségnek az északi arcvonalon is több betörést sikerült elérnie.
Hogy megakadályozzuk a hídfő kettészakítását, a hadtest I. 29/30-án északnyugaton és északon új főellv-t foglalt el, közvetlenül a Várhegytől É-ra. Ez az utolsó állás. Ezután már csak Alkazar-harcra
[78] kerülhet sor az ellátó szervezetek tömegének, s kiváltképp a 10 000 sebesültnek átadása mellett.
Valamennyi nehézfegyver összpontosított tüzével előkészítve és a szárnyak egyidejű biztosítása mellett az ellenséges betörések elkerülhetetlenek. Tartalékok átdobása az ellenlökéshez felsorakozott csapatokhoz a legnehezebb bombákkal és fedélzeti fegyverek tüzével végrehajtott szünet nélküli légitámadások miatt is lehetetlen. Még a futárforgalom is kizárt.
A déli arcvonal előtt mindenféle űrméretű nehézfegyverrel rendelkező jelentős erősítés nyert megállapítást.[79] Saját védőrségünk gyengesége miatt onnan bizonyossággal támadás várható.
A megrendítő ellátási helyzetről már gyakran beszámoltunk. Ha a IV. SS-pc. hadtest a legrövidebb időn belül nem érkezik meg, akkor késő. A végsőkről van szó.

Kiegészítés az 45.1.30-i reggeli jelentéshez

Az elszakadási művelet a Várhegy É-i és ÉNY-i részén lévő főellv-ba még folyamatban van. Az éjszaka során tü. és av. zavarótűz volt. Éjféltájban ellenséges hadmozdulatokat jelentettek a déli szakasz előtt és lövegek további előrevonását a főellv-ba. Ellátó bombák ledobása.

1945.1.30. 11,00 óra.
Dél Hadseregcsoport
Ia Nr. 328/45 g.Kdos.II/Ang.

HL mikrofilmtár 898/7213123.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

196 1945. január 29.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I. A Kis-Svábhegy és Városmajor visszavételére megindított éjszakai tád. és a Vannai csop. kis létszámmal történt beavatkozása következtében eredménytelen maradt. A csapatok az Olaszfasor-ig voltak kénytelenek kiindulási állásaikba visszajönni.
D.e. folyamán igen erős légitevékenység volt és nagy aknatűz feküdt a ho. egész arcvonalának és elhelyezési körletének területén.
Az 1. önk. egy. roh. zlj. d. u-i jelentése szerint az elg. valószerűen a Margit krt. elérésére irányuló nagyarányú tád-ának előkészületeit figyelték meg.
A hop. riadókészültséget rendelt el a törzs összes osztályai részére és parancsot adott az éjszaka folyamán történő állásváltoztatására.
Köllő csop. eligazításon (von. kh. szd., mérő szd. része, hír. kh. szak., u. kh. szak. :/ pcs-ot kapott, hogy törzseit elg. behatásra a Margit krt. vonalára vegyes vissza és zárja le a Horváth u. és Széna tér közt.
A 10. F. oszt. elg. tád. esetén törzs-eit vegye vissza a Bem utca vonalára. B. szárnyával a Köllő csop-hoz csatlakozzék.
A hop. az I. a. osztállyal 18h-kor Fő utca 1. sz. alatti új háp-jára átköltözött.
Állásváltoztatás nehézségekbe ütközött, mert a ho. gk. állománya elg-es légitevékenység következtében elpusztult. A még használható két gk. a második forduló alkalmával valószínűleg elg-es légitámadás, vagy av. tűz áldozata lett és nem tért vissza.
Az ojmű-kön szállítandó anyag elszállítása is csak a legnagyobb nehézségek árán volt lehetséges, mert a lovak nagy százaléka takarmányhiány következtében elpusztult és megmaradt, napok óta nem élelmezett lovak pedig csaknem hasznavehetetlenségig legyöngültek.
A késő esti órákban az I. hdt. az arcvonal visszavételére intézkedéseket adott ki, melynek értelmében az arcvonalat a Margit híd-, Margit krt. -Kékgolyó u. vonalára veszik vissza. A Variházy csop. Margit krt. átlépése után a Várban való gyülekezésre kapott pcs-ot /:1270./I. hdt. I. a. 45. I. 45. I. 29. :/ A Margit krt.-on esetleg átlépő elg-es részek fölszámolására Billnitzer csop. kapott pcs-ot. /: 1269./I. hdt. I. a. 45. I. 29. :/
A vonal visszavételével kapcsolatban a Vártól É-ra lévő összes vonatalakulatok legkésőbb 30-án 24h-ig Gellérthegy D-re történő áttelepítésére az I. hdt. parancsot adott /: 1266./I. hdt. I. a. 45. I. 29. :/

II.
Időjárás: száraz, hideg idő, este erősödő szél.
Utak fagyosak, jól járhatók.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

197 1945. január 30.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

A hadinaplónak
Titkos parancsnoki ügy

Kiegészítés az 1945.1.30-i napi jelentéshez.

Balck-seregcsoport:IX. SS-hgy. hdt. (A hadtest I. 30-i rádiótávirata 22,15 órakor):
A harc a Várhegyért megkezdődött. Az ellenség folyamatos erősödést mutat gyalogságban és nehézfegyverekben. Az ellenség eddigi erején felül az utóbbi hetekben 3 új támadó ho., egy tü.ho. és egy páncéloskötelék tűnt fel. A déli arcvonal előtt folyamatosak a csapatmozdulatok, erősítések és felderítő előretörések, amelyek támadásra engednek következtetni.
Északon és északnyugaton csapatainknak sikerült a pc. támogatással utánuk nyomuló elg. támadó ékek elől az éjszaka és a nap folyamán a tervbe vett biztosítóvonalba visszahúzódni. A Margit híd nyugati szakasza fel lett robbantva
[80]. A Várhegy házainak zegzugos összevisszaságában illuzórikus egy főellv. Az eddigi erők többszörösének bevetése szükséges az arcvonalon. A kitartásra kiadott kategorikus parancs és a málhacsapatok részint teljesen kiképzetlen emberei legjobb akarata ellenére is az ellenségnek ismételten sikerült számszerű fölénye révén egyes házakat kiszakítani és oda beszivárognia. Az ellenintézkedések igen megnehezültek. Veszteségeink a legsúlyosabbak. I.29/30-án éjjel m. csendőrség és a honvédség erős kötelékei zárt sorokban átmentek az ellenséghez.
Az nap folyamán szünet nélküli súlyos légitámadások a Várra és a harcoló csapatokra. A csapatok katasztrofális ellátási helyzetére már eleget utaltunk. A legszűkebb területre összezsúfolt 300 000-es magyar lakosság helyzete borzalmas. Nincs sértetlen épület. Az ellenség tevékenysége következtében iszonyatosak a veszteségek. Éhínség- és járványveszély. A lakosság hite és bizalma teljesen elveszett. Ismételten hangsúlyozni kell a légtér védelmének szükségességét.
A helyzet igen kritikus. Megkezdődött a végső harc.
Megsemmisítettünk: 3 páncélost, 6 pct. á-t.

Kiegészítés az 1945.1.31-i reggeli jelentéshez
Balck-seregcsoport:
IX. SS-hgy. hdt.: Az éjszaka folyamán több elg. előretörést hárítottunk el szd. erőig a nyugati és déli szakaszon. A déli szakaszon egy elg. betörést ellenlökéssel megtisztítottunk. Üldöző rohamcsapataink nagy veszteséget okoztak az ellenségnek. A város területén bombatámadás, valamint élénk elg. zavarótűz nehéz- és a legnehezebb fegyverekkel.
Három teherszállító vitorlázó leszállt. Az ellátó bombák ledobása folyamatos.

1945. I. 31. 1.15
Dél Hadseregcsoport
Ia. Nr. 338/45. g.K.II/Ang.

HL mikrofilmtár 898/7213132-7213133.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

198 1945. január 30.

A Balck-seregcsoport parancsnokának állásfoglalása a budapesti védőrség ellátásával kapcsolatban.

Titkos
A Balck-seregcsoport főparancsokától
Harcálláspont,1945. I.30-án

A Dél Hadseregcsoport főparancsnokságának

A IX. SS-hgy. hdt. vezénylő tábornokának 46 g. Kdos. számú, I.24-én 13,25 órakor [leadott] rádiótáviratára (tárgy: Budapest előrelátható ellátása) a következőképpen foglaltunk állást:
1.) Budapest készletekkel való ellátására 450 t lőszer, 100 m3 Ottó, 20 m3 dízel, 300 000 adag élelmiszer készletezése volt tervbe véve.
Ezek a mennyiségek tényleges készletezésre kerültek (Ottóból 100 m3 helyett csak 90 m3, ezzel szemben a tervezett 20 m3 dízel helyett 40 m3). Nagyobb készletek kiszállítása nem volt lehetséges, mivel a hadseregcsoport ebben az időben nem rendelkezett említésre méltó saját készletekkel és a rendszertelenül érkező ellátási javak alig voltak elegendőek ahhoz, hogy a hadseregcsoport az akkor súlypontot képező térségekben (a Balaton és a Duna között, valamint az ipolysági szűkületben) harcoló csapatok legfontosabb szükségleteit fedezze. Ezt már az 44.XII.12-i jelentésben, a "Bizonylatok az ellátás vezetésének" (Fretter-Pico seregcsop. 10. Qu./Qu. 1 Nr 7331/144 geh./1 Nr. 7331/44 geh.) és a napi jelentésekben többször jelentettük. Egy oszlop pl., amelynek 79 t-t kellett volna Budapestre szállítania, addig volt kénytelen XII.23-ától Hajmáskéren a lősz.vonat beérkezésére várakoznia, hogy csak XII.25-én délután tudott Esztergomon áthaladni Budapest irányába. Ez az oszlop - vagy legalábbis a nagyrésze - a Pilis hegységben valószínűleg az ellenség kezébe jutott.
Az üzemanyag-készletezésnek XII. 15/16-án kellett kezdetét vennie, hogy a IX. SS-hgy. hdt. körzetében harcászati mozgások, valamint egy lgv. osztály áthelyezése a súlyponti térségbe megvalósítható legyen. E mennyiségek azonnali pótlása a meglévő készletek csekélysége miatt nem volt lehetséges. Pótlást csak XII. 24-én lehetett elindítani. Ezen oszlopot csakúgy, mint egy másikat 30 t n. gy. lősz-el, az esztergomi Duna- híd felrobbantása miatt már nem lehetett előreszállítani.
2.) Budapest készletezése egy előretolt hadsereg-támaszpontban nyert elhelyezést a nyugati parton, majd a három telep a hadtestnek át lett adva. A hadtest felelt azért, hogy az ellátási javakból a helyzet alakulásának megfelelően mikor és milyen mennyiségben kerüljön a keleti partra.
3.) Az üzemanyagraktár XII.25-én jutott az ellenség kezébe, habár a lerakatvezető az SS-hadtest üzemanyag-felelőseinek XII.24-én, másodízben XII.25-én is jelentette a telep fenyegetettségét, és kérte az elszállítást, vagy a telep felrobbantási tilalmának hatályon kívül helyezését.
Az élelmezési lerakat javainak jelentős része szintúgy XII. 25-én kerültek ellenséges kézbe. (Eközben a fog. oszlopok egy része, amelynek a raktárkészleteket kellett volna elszállítania, szintén elveszett. A lősz.készlet veszteségéről még semmilyen jelentéssel sem rendelkezünk.
4.) A légi ellátás kérdése első ízben XII.22-én vetődött fel. XII.25-én a napi jelentéssel jelentettük: "Mivel XII.26-án ezen útvonal elvágásával kell számolni, ezért a légi ellátás előkészítése megtörtént, amely azonban a hiányzó repülőterek következtében csak kis mértékben lesz teljesítőképes." Budapest légi ellátása azonban csak XII.29-én kezdődhetett meg, mivel a budaörsi repülőtér elvesztése miatt először egy Budapestre vezető új tájoló rendszert kellett berepülni.
5.) A vázolt ellátási helyzet részleteiben mindig ismert volt a hadseregcsoport előtt. Megbeszélések nem változtathattak ezen, mivel a lehetőségek kimerültek. Egyébként a IX. SS hdt. vezetője által kért megbeszélést röviddel karácsony előtt a hadseregfőnök nem utasította el, hanem csupán más irányú igénybevétel miatt rövid időre kétszer is el kellett halasztania. Ezután Budapest gyorsan megvalósított körülzárása miatt már nem került rá sor.

Balck
a páncéloscsapatok tábornoka

Főhadiszállás, 1945. 02. 08.

HL mikrofilmtár 898/7213339-7213341.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

199 1945. január 31.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Titkos parancsnoki ügy
A hadinaplónak

Kiegészítés az 1945.1.31-i napi jelentéshez

Balck-seregcsoport:
IX. SS-hgy. hdt. (harcászati idő 21,45 óra):
Miután az ellenség I.31-én az északi arcvonalon súlyos páncélos- és gyalogsági veszteségeket szenvedett, I.31-én északon alábbhagyott a támadásokkal. Ezzel szemben erőteljesebbek lettek a támadások az egész nyugati arcvonalon, amelyeknek hevessége estefelé fokozódott. Eddig valamennyi betörést felszámoltuk. Új védővonal épült ki. Az ellenség a keleti parton a feltűnő lánctalpnyikorgásból ítélve valószínűleg átcsoportosít. Az ellenség a jelek szerint a nyugati hídfő előtt ugyancsak átcsoportosítást tervez. Az utolsó 2 nap megerősítései következtében a déli arcvonalon bizonyossággal várt támadás I.31-én még nem kezdődött el. Egy 6 fő erejű orosz felderítő járőrt az Erzsébet hídnál halomra lőttünk, egy további járőrt foglyul ejtettünk. A hadtest teljes szakaszán erősebb elg. zavarótűz és tűzrajtaütés.
Csekélyebb az elg. légi tevékenysége, mint az elmúlt napokban.
A polgári lakosság és a rendelkezésre álló valamennyi vonatalakulatbeli katona bevetésével jelenleg lázasan dolgozunk a Vár védelmének kiépítésén.
Megsemmisítettünk 2 páncélost páncélököllel, 5 pct. á-t, 1 tgk-t., 2 gpu-t.

1945. 2.1. 10,30
Dél Hadseregcsoport
Ia Nr. 349/45 g. Kdos. II. Ang.

HL mikrofilmtár 898/7213144.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

200 1945. január 31.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály napi jelentése a budapesti I. hadtestnek.

Rádiótávirat
10. gy. ho. I. 31. 18.50 I. a.
200./10. gy. ho. I. a. 45. I. 31.

Napi jelentés

1. Variházy csop. részeit német egységek magukkal ragadták. 6/III. zlj. súlyos harcban a Városmajor u.-ban
4. Létszám:
6/III. zlj.: 3 + 1 + 63 fő
5. Fegyverzet:
6/III. zlj.: 3 gsz., 1 ngp.

45. I. 31.
A pk. helyett:
Benyovszky vk. szds. pk.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinapló-melléklete



Jegyzetek

[71] A táviratot a német 13. páncéloshadosztály is vette. Így maradt fenn annak iratai között.

[72] Az első szám a bevethető páncélosok számát, a második a két héten belül kijavítható páncélosok számát, míg a harmadik szám a két héten túl javítható páncélosokat jelzi.

[73] Az 5. SS-páncélos-felderítőosztályról van szó.

[74] Német gyártmányú könnyű futárrepülőgépek.

[75] A Nyilaskeresztes Párt 1944. november 25. után német mintára (SA) létrehozott "világnézeti karhatalma", amely a párt egyik félkatonai szervezete volt. Tevékenységét időlegesen - a számos visszaélés és túlkapás miatt - maga a nyilas hatalom függesztette fel 1945. január 17-én. Lásd Lexikon 108. o.

[76] A diákokból álló 1. egyetemi rohamzászlóalj parancsnoka 1945. január 26-i súlyos sebesüléséig Sipeki-Balás Lajos hadiműszaki törszkari százados volt, utána Nagy Zsombor csendőr százados lett az új zászlóalj-parancsnok. Lásd Lexikon 88. o.

[77] Helyesen Szemlő-hegy.

[78] A spanyol polgárháborúban a francoista erők a legnehezebb ellátási problémák közepette 1936. július 21-től szeptember 27-ig, a felmentés megérkeztéig védték a toledói Alcazar erődjét a köztársasági csapatokkal szemben.

[79] A szovjet 18. önálló lövészhadtestet valóban ekkor dobták át ide a pesti oldalról.

[80] A keleti pillérek még 1944. november 4-én gondatlanság miatt bekövetkezett, nem szándékos robbantás során pusztultak el. A szerencsétlenségnek sok halálos áldozata és sebesültje volt a polgári lakosság és a hídat robbantásra előkészítő német utászok köréből. A nyugati pillérek robbantását 1945.január 30-án a Margitszigeten elért szovjet előretörés indokolta.




Kezdőlap