Bevezetés
A papírvirág készítéséhez két okból fogtam hozzá, az egyik az volt, hogy bár nagyon szeretem a virágokat, leszedni, vagy vágott virágként megvásárolni mégsem okozott nekem jó érzéseket. Szerettem volna úgy virágokkal díszíteni a lakásomat, hogy ugyanakkor ne kelljen elpusztítanom őket. A másik ok az volt, hogy férjem allergiás a virágporra, emiatt a lakásban nem is tarthattam virágokat, csak az ablak között. A papírvirágok úgy díszítenek, hogy nem okoznak allergiát.
A papírvirág kompozíciók készítésével sok örömet szereztem rokonaimnak és barátaimnak, akik nem győztek csodálkozni azon, hogy ezek nem élő virágok, hanem papír alkotások. Ez vezetett arra a gondolatra, hogy a papírvirág készítés fortélyait megosszam a nagyközönséggel is.
A könyvben leírtak segítségével készíthetünk alkalmi és ünnepi csokrokat és ajándékokat. A papírvirág múlandó az igazi virághoz hasonlóan, ha elporosodik vagy megfakul - néhány hónap alatt - akkor ugyanúgy el kell dobnunk, mint az igazi vágott virágokat.
Mivel az elkészítésük időigényes, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy szeretteinknek ajándékba adjuk, mivel a készítményben minden egyes virág egy jókívánságnak, vagy egy szeretettel teli gondolatnak tekinthető. A virágok készítése közben tartsuk szem előtt az igazi virágot, próbáljuk a virág szépségét és lényegét megragadni a papír segítségével. Ha így készítjük el a virágokat, azok megtévesztésig fognak az igazi, élő virágra hasonlítani.
Mindenkinek jó szórakozást és pihentető időtöltést kívánok!
Molnár Réka
Papírvirágok készítésének menete
A következő kellékek szükségesek a papírvirágok készítéséhez:
színes krepp papír
színes selyempapír
hurkapálca
olló
folyékony papírragasztó
drót
gyöngyfűződrót
A virágokat csoportosítottam a nyílási idejük szerint, mivel úgy gondolom, hogy a virágcsokrok és koszorúk összeállításánál érdemes elsősorban az azonos évszakban nyílókat használni.
A vízinövényeket külön csoportba soroltam be.
Kínai nárcisz (Narcissus chinensis)
A kínai nárcisz a holdújév ünnepének elmaradhatatlan virága Kínában, mint az új év szerencseszimbóluma. Kínai nevének (shuixian) jelentése "vízi halhatatlan". Szép porcelán edényekben hajtatják, hogy az ünnep napján az asztalt díszítsék vele.
4×8 cm-es világoszöld papírcsíkot szorosan összetekerünk, úgy hogy a közepére egy borsszemnyi összegyűrt papírt helyezünk. Félbehajtjuk és összesodorjuk, ez lesz a virág közepe. |
|
8×6 cm-es sárga csíkot félbehajtunk és a hajtás mentén finoman megnyújtjuk a papírt. Vigyázzunk, hogy ne szakadjon el. |
|
A sárga csíkot beragasztózzuk és a virág közepe köré ragasztjuk Az így elkészített virágrészt megdrótozzuk. |
|
Fehér papírból egy 4×50 cm-es csíkot vágunk le és nyolc részre összehajtjuk. A mellékelt ábra szerint kivágjuk belőle a szirmokat. |
|
Levágunk egy 1×50 cm-es fehér csíkot és óvatosan az elkészült virág tövét körberagasztjuk vele. |
|
2 db 3×3 cm-es zöld papírdarabot vágunk le, az átló mentén kettéhajtjuk őket és a virág alá ragasztjuk úgy, hogy befedje a fehér részeket. |
|
A nárciszt készíthetjük sárga szirmokkal és narancssárga, vagy sárga középpel is. |
A díszalmák között is a legszebb a "csüngő selyem díszalma", amelynek neve a bíborszínű száron csüngő fehér, vagy halványrózsaszín virágaira utal. A növény Kínából származik, ahol annyira kedvelték, hogy több költeményben is megemlékeznek róla.
3×6 cm-es sárga papírdarabot a lehető legsűrűbben bevagdossuk és szorosan feltekerjük. Ez lesz a virág közepe. |
|
2×50 cm-es csíkot vágunk le fehér papírból (lehet halvány rózsaszín is), és 20 részre hajtogatjuk. A képen látható alakú szirmokat vágunk ki. A virághoz öt szirom kell. |
|
2,5×3 cm-es bordó csíkot vágunk és bevágjuk úgy, hogy öt részt kapjunk. A részeket szorosan összesodorjuk, majd a virág alá ragasztjuk csészelevél gyanánt. A kiálló virágszárra bordó papírt ragasztunk. |
|
Amennyiben hosszabb szárral szeretnénk készíteni a virágfürtöt, akkor a csészelevelek felragasztása előtt megfelelő méretű (kb. 6 cm) gyöngyfűző dróttal drótozzuk meg a virágot. |
|
A bordó csészeleveleket a drótozás után ragasszuk fel és a drótot is bevonjuk papírral. |
A tulipán az egyik legszebb tavaszi virágunk, nem véletlen, hogy a tavasz, a kiviruló természet és a francia virágnyelvben a szerelem szimbóluma lett.
Két 3×50 cm csíkot vágunk le, az egyiket háromfelé, a másikat négyfelé hajtjuk és három illetve négy darabra vágjuk. |
|
A virág közepéhez egy 10×3 cm-es sárga csíkot vágunk le. A közepébe egy sárga, borsónyi papírgalacsint helyezünk, összesodorjuk, majd félbehajtjuk, és összecsavarjuk. |
|
3×3 cm-es barna papírt vágunk le, hat helyen bevágjuk, a bevágott részeket összesodorjuk. |
|
A szirmokhoz a levágott papírcsíkokat középen összetekerjük. Hármat készítünk mindegyikből. |
|
A csíkokat középen kettéhajtjuk, az egyik oldalon a szirmot középen meghúzogatjuk, hogy domború legyen. |
|
A hat szirmot a virág közepe köré ragasztjuk úgy, hogy belülre a három kisebb szirmot ragasztjuk fel egyenletesen elosztva. |
|
Kívülre a nagyobb szirmokat ragasztjuk fel egyenletesen elosztva. |
|
A tulipánok szárát zöld papírral befedjük. |
A krókusz, vagy más néven "tavaszi sáfrány" apró termetű hagymás évelő. Bibéje értékes fűszer, levesek, rizsételek, sütemények illatosítására, színezésére alkalmas, nagyon nagy mennyiségben azonban mérgező. Kisázsiában és Görögországban őshonos.
Narancssárga papírból 2×50 cm-es csíkot vágunk le és szorosan összesodorjuk. 3 db 5 cm hosszú hajtást készítünk, a maradék papírt levágjuk. A virág így elkészített közepét megdrótozzuk úgy, hogy a hajtott rész felülre kerüljön. |
|
3 db 5 cm hosszú hajtást készítünk, a maradék papírt levágjuk. A virág így elkészített közepét megdrótozzuk úgy, hogy a hajtott rész felülre kerüljön és megdrótozzuk. |
|
A sáfrány szirmai lehetnek fehérek, sárgák vagy lilák. A szirmokhoz levágunk lila papírból egy 2,5×50 cm-es csíkot és háromfelé vágjuk. |
|
A csíkot félbehajtjuk, óvatosan megcsavarjuk, a két felet eligazítjuk egymáson és a hüvelykujjainkkal óvatosan meghúzzuk a papírt, hogy a szirom domború legyen. Három szirmot készítünk. |
|
A három szirmot a középrészhez ragasztjuk. |
|
Egy 6×6 cm-es fehér papír négyzetet az átlója mentén összehajtunk. |
|
Az összehajtogatott fehér papírral beragasztjuk az elkészült virágok szárat. |
|
1 cm széles zöld papírcsíkot vágunk le és ezzel körberagasztjuk a virágot. |
|
3×50 cm-es csíkot vágunk le zöld papírból, négyfelé vágjuk és egyenként összesodorjuk őket. Ezek lesznek a virág levelei. |
|
2-3 levelet ráragasztunk a szárra. |
Bimbós krókusz
10 cm hosszú összesodort narancssárga csíkot félbehajtunk, hozzáillesztünk két elkészített szirmot és az egészet megdrótozzuk. |
|
Az elkészült megdrótozott bimbót 6×6-os fehér papírból készült levelekkel - a kinyílt virághoz hasonló módon - körberagasztjuk. |
|
3×50 cm-es csíkot vágunk le zöld papírból, nyolcfelé vágjuk és egyenként összesodorjuk őket. Ezek lesznek a virág levelei. |
|
A kész virágokat cserépbe, vagy vázába helyezzük el. A nagyobb virágok mellé bimbós krókuszokat is illesszünk. |
Százszorszép (Bellis perennis)
A százszorszép március végétől május végéig virágzik. A virágjából készített tea vértisztító, vérnyomáscsökkentő hatású. Tavasszal salátába keverve fogyaszthatjuk.
Sárga papírból egy 4×4 cm-es darabot vágunk ki, a közepébe egy borsónyi papírgalacsint teszünk, a papírt köré tekerjük és megdrótozzuk. Ez lesz a virág közepe. |
|
Fehér papírból egy 2 vagy 3×50 cm-es csíkot vágunk le, majd vízbe mártott püspöklila, vagy mélyrózsaszín papírral az egyik felét óvatosan beszínezzük. Hagyjuk megszáradni. |
|
A papírt kettévágjuk és a papírcsíkot a közepéig bevagdossuk 1,5-2 mm-enként a megszínezett oldalán. |
|
A papírcsíkot a virág közepe köré ragasztjuk. |
Pitypang (Taraxacum officinale)
A pitypang hasznos gyógynövény, friss leveleiből saláta készíthető. Szárított gyökeréből készített tea segíti az emésztést és epeműködést.
Sárga krepp-papírból egy 3×50 cm-es csíkot vágunk. |
|
A csíkot minél sűrűbben bevagdossuk, beragasztózzuk, majd feltekerjük a keskenyebb vége felől kezdve. |
|
A virágot megdrótozzuk. |
|
Az elkészült virág szirmait egyenesre vágjuk úgy, hogy a virág közepén a szirmok rövidebbek legyenek. Vigyázzunk, hogy az egyes szirmok ne lógjanak ki. |
A frézia őshazája Dél-Afrika, a századfordulón került Európába és azóta is nagy népszerűségnek örvend.
Bordó papírból 0,5 cm-es csíkot vágunk le és összesodorjuk, ebből készülnek majd a porzók. A porzókhoz 4-5 cm-es darabokat águnk le. |
|
Narancssárga papírból 1×50 cm-es csíkot vágunk le és szorosan összesodorjuk. 4-5 cm-es darabokat vágunk le belőle, ezek lesznek a virág bibéi. |
|
2.5×50 cm-es csíkokat vágunk le bézs, lila, bordó, sárga, narancs vagy piros színekből. |
|
A levágott darabokat nyolcfelé hajtogatjuk. |
|
A mellékelt ábrán látható alakú szirmokat vágunk ki |
|
A virág hoz egy szál bibét és 3-4 porzót összefogunk és az aljuknál összesodorjuk őket. Öt szirmot egyenletesen elosztva a virág elkészített közepéhez illesztünk és egy 1 cm-es zöld papírcsíkkal szorosan körberagasztjuk. |
|
A frézia bimbót úgy készítjük, hogy egy szál sárga bibéhez hozzáillesztünk három elkészített szirmot és zöld papírcsíkkal szorosan körberagasztjuk. |
|
A kicsi frézia bimbóhoz egy 2,5×8 cm-es papírcsíkot kettéhajtunk, középen megcsavarjuk és nagyjából 2 cm-től kezdve betekerjük egy 1 cm széles zöld papírcsíkkal. |
|
A kész virághoz 2-3 ötszirmú virágot, 2-3 félig nyílt bimbót és 3 kicsi bimbót készítünk. Egy meghajlított drót végére illesztünk egy kicsi bimbót, és egy zöld papírcsíkkal körberagasztjuk, utána nagyság szerint következnek a frézia virágok, és mindegyiket a zöld papírral körbetekerve rögzítjük. |
A fű készítéséhez 8×50 cm-es csíkot vágunk le és hosszában félbehajtjuk. A félbehajtott papírt négyfelé összehajtjuk. |
|
A papírt tetszőleges szélességben 2 cm mélységig egyenletesen bevagdossuk. |
|
A bevagdosott papírt széthajtogatjuk és középen kettévágjuk. |
|
Az elkészül füvet tetszőlegesen sűrűn összetekerve használhatjuk tálak, virágtartók díszítésére Húsvétkor. |