Bevezetés

A papírvirág készítéséhez két okból fogtam hozzá, az egyik az volt, hogy bár nagyon szeretem a virágokat, leszedni, vagy vágott virágként megvásárolni mégsem okozott nekem jó érzéseket. Szerettem volna úgy virágokkal díszíteni a lakásomat, hogy ugyanakkor ne kelljen elpusztítanom őket. A másik ok az volt, hogy férjem allergiás a virágporra, emiatt a lakásban nem is tarthattam virágokat, csak az ablak között. A papírvirágok úgy díszítenek, hogy nem okoznak allergiát.

A papírvirág kompozíciók készítésével sok örömet szereztem rokonaimnak és barátaimnak, akik nem győztek csodálkozni azon, hogy ezek nem élő virágok, hanem papír alkotások. Ez vezetett arra a gondolatra, hogy a papírvirág készítés fortélyait megosszam a nagyközönséggel is.

A könyvben leírtak segítségével készíthetünk alkalmi és ünnepi csokrokat és ajándékokat. A papírvirág múlandó az igazi virághoz hasonlóan, ha elporosodik vagy megfakul - néhány hónap alatt - akkor ugyanúgy el kell dobnunk, mint az igazi vágott virágokat.

Mivel az elkészítésük időigényes, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy szeretteinknek ajándékba adjuk, mivel a készítményben minden egyes virág egy jókívánságnak, vagy egy szeretettel teli gondolatnak tekinthető. A virágok készítése közben tartsuk szem előtt az igazi virágot, próbáljuk a virág szépségét és lényegét megragadni a papír segítségével. Ha így készítjük el a virágokat, azok megtévesztésig fognak az igazi, élő virágra hasonlítani.

Mindenkinek jó szórakozást és pihentető időtöltést kívánok!

Molnár Réka

 


Papírvirágok készítésének menete

A következő kellékek szükségesek a papírvirágok készítéséhez:

színes krepp papír
színes selyempapír
hurkapálca
olló
folyékony papírragasztó
drót
gyöngyfűződrót

A virágokat csoportosítottam a nyílási idejük szerint, mivel úgy gondolom, hogy a virágcsokrok és koszorúk összeállításánál érdemes elsősorban az azonos évszakban nyílókat használni.

A vízinövényeket külön csoportba soroltam be.

 


Tavaszi virágok



Kínai nárcisz (Narcissus chinensis)

A kínai nárcisz a holdújév ünnepének elmaradhatatlan virága Kínában, mint az új év szerencseszimbóluma. Kínai nevének (shuixian) jelentése "vízi halhatatlan". Szép porcelán edényekben hajtatják, hogy az ünnep napján az asztalt díszítsék vele.

4×8 cm-es világoszöld papírcsíkot szorosan összetekerünk, úgy hogy a közepére egy borsszemnyi összegyűrt papírt helyezünk. Félbehajtjuk és összesodorjuk, ez lesz a virág közepe.

8×6 cm-es sárga csíkot félbehajtunk és a hajtás mentén finoman megnyújtjuk a papírt. Vigyázzunk, hogy ne szakadjon el.

A sárga csíkot beragasztózzuk és a virág közepe köré ragasztjuk Az így elkészített virágrészt megdrótozzuk.

Fehér papírból egy 4×50 cm-es csíkot vágunk le és nyolc részre összehajtjuk. A mellékelt ábra szerint kivágjuk belőle a szirmokat.
A virág középrészéhez 6 szirmot ragasztunk egyenletesen elosztva.

Levágunk egy 1×50 cm-es fehér csíkot és óvatosan az elkészült virág tövét körberagasztjuk vele.

2 db 3×3 cm-es zöld papírdarabot vágunk le, az átló mentén kettéhajtjuk őket és a virág alá ragasztjuk úgy, hogy befedje a fehér részeket.
A szárat betekerjük zöld papírral.

A nárciszt készíthetjük sárga szirmokkal és narancssárga, vagy sárga középpel is.




Díszalma (Malus halliana)

A díszalmák között is a legszebb a "csüngő selyem díszalma", amelynek neve a bíborszínű száron csüngő fehér, vagy halványrózsaszín virágaira utal. A növény Kínából származik, ahol annyira kedvelték, hogy több költeményben is megemlékeznek róla.

3×6 cm-es sárga papírdarabot a lehető legsűrűbben bevagdossuk és szorosan feltekerjük. Ez lesz a virág közepe.

2×50 cm-es csíkot vágunk le fehér papírból (lehet halvány rózsaszín is), és 20 részre hajtogatjuk. A képen látható alakú szirmokat vágunk ki. A virághoz öt szirom kell.
A szirmokat beragasztózzuk, összecsípjük és a középrészhez ragasztjuk az öt szirmot.

2,5×3 cm-es bordó csíkot vágunk és bevágjuk úgy, hogy öt részt kapjunk. A részeket szorosan összesodorjuk, majd a virág alá ragasztjuk csészelevél gyanánt. A kiálló virágszárra bordó papírt ragasztunk.

Amennyiben hosszabb szárral szeretnénk készíteni a virágfürtöt, akkor a csészelevelek felragasztása előtt megfelelő méretű (kb. 6 cm) gyöngyfűző dróttal drótozzuk meg a virágot.

A bordó csészeleveleket a drótozás után ragasszuk fel és a drótot is bevonjuk papírral.
A virágokat készíthetjük egyesével, vagy ötösével egy fürtbe összefogva is. Az ötös csoportot barna papírral fogjuk össze. Illeszthetünk a szárhoz világoszöld leveleket is.




Tulipán (Tulipa)

A tulipán az egyik legszebb tavaszi virágunk, nem véletlen, hogy a tavasz, a kiviruló természet és a francia virágnyelvben a szerelem szimbóluma lett.

Két 3×50 cm csíkot vágunk le, az egyiket háromfelé, a másikat négyfelé hajtjuk és három illetve négy darabra vágjuk.

A virág közepéhez egy 10×3 cm-es sárga csíkot vágunk le. A közepébe egy sárga, borsónyi papírgalacsint helyezünk, összesodorjuk, majd félbehajtjuk, és összecsavarjuk.

3×3 cm-es barna papírt vágunk le, hat helyen bevágjuk, a bevágott részeket összesodorjuk.
A porzókat a sárga bibe köré ragasztjuk és az egészet megdrótozzuk.

A szirmokhoz a levágott papírcsíkokat középen összetekerjük. Hármat készítünk mindegyikből.

A csíkokat középen kettéhajtjuk, az egyik oldalon a szirmot középen meghúzogatjuk, hogy domború legyen.

A hat szirmot a virág közepe köré ragasztjuk úgy, hogy belülre a három kisebb szirmot ragasztjuk fel egyenletesen elosztva.

Kívülre a nagyobb szirmokat ragasztjuk fel egyenletesen elosztva.

A tulipánok szárát zöld papírral befedjük.




Krókusz (Crocus neapolitanus)

A krókusz, vagy más néven "tavaszi sáfrány" apró termetű hagymás évelő. Bibéje értékes fűszer, levesek, rizsételek, sütemények illatosítására, színezésére alkalmas, nagyon nagy mennyiségben azonban mérgező. Kisázsiában és Görögországban őshonos.

Narancssárga papírból 2×50 cm-es csíkot vágunk le és szorosan összesodorjuk. 3 db 5 cm hosszú hajtást készítünk, a maradék papírt levágjuk. A virág így elkészített közepét megdrótozzuk úgy, hogy a hajtott rész felülre kerüljön.

3 db 5 cm hosszú hajtást készítünk, a maradék papírt levágjuk. A virág így elkészített közepét megdrótozzuk úgy, hogy a hajtott rész felülre kerüljön és megdrótozzuk.

A sáfrány szirmai lehetnek fehérek, sárgák vagy lilák. A szirmokhoz levágunk lila papírból egy 2,5×50 cm-es csíkot és háromfelé vágjuk.

A csíkot félbehajtjuk, óvatosan megcsavarjuk, a két felet eligazítjuk egymáson és a hüvelykujjainkkal óvatosan meghúzzuk a papírt, hogy a szirom domború legyen. Három szirmot készítünk.

A három szirmot a középrészhez ragasztjuk.

Egy 6×6 cm-es fehér papír négyzetet az átlója mentén összehajtunk.

Az összehajtogatott fehér papírral beragasztjuk az elkészült virágok szárat.

1 cm széles zöld papírcsíkot vágunk le és ezzel körberagasztjuk a virágot.

3×50 cm-es csíkot vágunk le zöld papírból, négyfelé vágjuk és egyenként összesodorjuk őket. Ezek lesznek a virág levelei.

2-3 levelet ráragasztunk a szárra.

Bimbós krókusz

10 cm hosszú összesodort narancssárga csíkot félbehajtunk, hozzáillesztünk két elkészített szirmot és az egészet megdrótozzuk.

Az elkészült megdrótozott bimbót 6×6-os fehér papírból készült levelekkel - a kinyílt virághoz hasonló módon - körberagasztjuk.

3×50 cm-es csíkot vágunk le zöld papírból, nyolcfelé vágjuk és egyenként összesodorjuk őket. Ezek lesznek a virág levelei.

A kész virágokat cserépbe, vagy vázába helyezzük el. A nagyobb virágok mellé bimbós krókuszokat is illesszünk.




Százszorszép (Bellis perennis)

A százszorszép március végétől május végéig virágzik. A virágjából készített tea vértisztító, vérnyomáscsökkentő hatású. Tavasszal salátába keverve fogyaszthatjuk.

Sárga papírból egy 4×4 cm-es darabot vágunk ki, a közepébe egy borsónyi papírgalacsint teszünk, a papírt köré tekerjük és megdrótozzuk. Ez lesz a virág közepe.

Fehér papírból egy 2 vagy 3×50 cm-es csíkot vágunk le, majd vízbe mártott püspöklila, vagy mélyrózsaszín papírral az egyik felét óvatosan beszínezzük. Hagyjuk megszáradni.

A papírt kettévágjuk és a papírcsíkot a közepéig bevagdossuk 1,5-2 mm-enként a megszínezett oldalán.

A papírcsíkot a virág közepe köré ragasztjuk.
A szárat zöld papírral bevonjuk.




Pitypang (Taraxacum officinale)

A pitypang hasznos gyógynövény, friss leveleiből saláta készíthető. Szárított gyökeréből készített tea segíti az emésztést és epeműködést.

Sárga krepp-papírból egy 3×50 cm-es csíkot vágunk.

A csíkot minél sűrűbben bevagdossuk, beragasztózzuk, majd feltekerjük a keskenyebb vége felől kezdve.

A virágot megdrótozzuk.

Az elkészült virág szirmait egyenesre vágjuk úgy, hogy a virág közepén a szirmok rövidebbek legyenek. Vigyázzunk, hogy az egyes szirmok ne lógjanak ki.
Sötétzöld papírral betekerjük a szárát.




Frézia (Freesia refracta)

A frézia őshazája Dél-Afrika, a századfordulón került Európába és azóta is nagy népszerűségnek örvend.

Bordó papírból 0,5 cm-es csíkot vágunk le és összesodorjuk, ebből készülnek majd a porzók. A porzókhoz 4-5 cm-es darabokat águnk le.

Narancssárga papírból 1×50 cm-es csíkot vágunk le és szorosan összesodorjuk. 4-5 cm-es darabokat vágunk le belőle, ezek lesznek a virág bibéi.

2.5×50 cm-es csíkokat vágunk le bézs, lila, bordó, sárga, narancs vagy piros színekből.

A levágott darabokat nyolcfelé hajtogatjuk.

A mellékelt ábrán látható alakú szirmokat vágunk ki
A szirmok végét ceruzára tekerjük.

A virág hoz egy szál bibét és 3-4 porzót összefogunk és az aljuknál összesodorjuk őket. Öt szirmot egyenletesen elosztva a virág elkészített közepéhez illesztünk és egy 1 cm-es zöld papírcsíkkal szorosan körberagasztjuk.

A frézia bimbót úgy készítjük, hogy egy szál sárga bibéhez hozzáillesztünk három elkészített szirmot és zöld papírcsíkkal szorosan körberagasztjuk.

A kicsi frézia bimbóhoz egy 2,5×8 cm-es papírcsíkot kettéhajtunk, középen megcsavarjuk és nagyjából 2 cm-től kezdve betekerjük egy 1 cm széles zöld papírcsíkkal.

A kész virághoz 2-3 ötszirmú virágot, 2-3 félig nyílt bimbót és 3 kicsi bimbót készítünk. Egy meghajlított drót végére illesztünk egy kicsi bimbót, és egy zöld papírcsíkkal körberagasztjuk, utána nagyság szerint következnek a frézia virágok, és mindegyiket a zöld papírral körbetekerve rögzítjük.
A virágot hosszabb vagy rövidebb szárral is készíthetjük.




A fű készítéséhez 8×50 cm-es csíkot vágunk le és hosszában félbehajtjuk. A félbehajtott papírt négyfelé összehajtjuk.

A papírt tetszőleges szélességben 2 cm mélységig egyenletesen bevagdossuk.

A bevagdosott papírt széthajtogatjuk és középen kettévágjuk.

Az elkészül füvet tetszőlegesen sűrűn összetekerve használhatjuk tálak, virágtartók díszítésére Húsvétkor.




Kezdőlap Előre