{H-279.} Főtt tészták

A legegyszerűbbek közöttük a galuskák, melyeknek anyaga nagyjából azonos a kásáéval. Kanállal szaggatják, és úgy vetik a forró vízbe, majd leszűrik, és zsírral, vajjal, túróval, böjtben olajjal ízesítik. Helyenként túrót és tepertőt szórnak a tetejére.

A gombócot levesben eszik, de önálló ételként is előfordul. Tésztájába a liszt mellé még krumplit is vegyítenek. Belsejét a legtöbb esetben szilvával, túróval, lekvárral töltik.

A főtt tészták alapanyagát gyúródeszkán lisztből, sóból, tojásból vízzel gyúrják össze. Hatalmas lapokra nyújtják el, és azokat különböző alakokra vágják. Mikor megszáradt, vízben kifőzik, zsírt, túrót, lekvárt, diót, mákot vagy más ízesítőt tesznek rá. A derelyét úgy készítik, hogy két tésztaréteg közé lekvárt helyeznek el, és azután szögletes darabokra szétvágják, majd vízben kifőzik.

A főtt tészták igen jelentős helyet töltenek be a paraszti táplálkozásban. Szinte nem múlik el nap, hogy valamilyen formában ne kerülne sor rájuk. Ennek meggyúrása, különösen ott, ahol nagy a család, komoly feladatot rótt a háziasszonyra.