Grapes and Wine

ZOLTAI, L., A debreceniek szőlőműveléséről és szőlőskertjeiről (On the Vineyards and Viniculture of the People of Debrecen). Néprajzi Értesítő, 1914; SZABÓ, K., Kecskemét szőlő- és gyümölcstermelésének múltja (The History of Kecskemét’s Wine and Fruit Production). Kecskemét, 1934; VAJKAI, A., A paraszt szőlőművelés és bortermelés Veszprém megye déli részében (Das bäuerliche Weinbau im südlichen Teil des Komitats Veszprém). Néprajzi Értesítő, 1938; GYÖRFFY, I., Szőlőmívelés (Viniculture). In: A magyarság Néprajza. II. Budapest, 1941; BELÉNYESY, M., Szőlő- és gyümölcstermesztésünk a XIV. században (Unser Weinbau und Gartenbau im 14. Jahrhundert). Néprajzi Értesítő, 1955; VINCZE, I., Magyar szőlőmetsző kések és metszésmódok (Die ungarischen Rebmesser und Schnittarten). Néprajzi Értesítő, 1957; ANDRÁSFALVY, B., A vörös bor Magyarországon. Szőlőművelésünk balkáni kapcsolatai (Der Rotwein in Ungarn. Balkanische Beziehungen des ungarischen Weinbaus). Néprajzi Értesítő, 1957; VINCZE, I., Magyar borpincék (Ungarische Weinkeller). Néprajzi Értesítő, 1958; VINCZE, I., Magyar borsajtók (Ungarische Weinpressen). Ethnographia, 1958; VINCZE, I., A borkészítés módjai és eszközei, különös tekintettel a borsodi Hegyközre (Arten und Mitteln des Kelterns mit besonderer Rücksicht auf die Borsoder Hegyköz-Gegend). Ethnographia, 1960. BAKÓ, F., Egri borpincék (Wine Cellars of Eger). Budapest, 1961; KURUCZ, A., Az észak-bihari szőlőművelés és borgazdálkodás (Viniculture and Wine Production of North Bihar). Debrecen, 1964; KECSKÉS, P., A szőlő talajművelése Észak-Magyarországon (Bodenarbeiten in den nordungarischen Weinbergen). Néprajzi Értesítő, 1967; KÓS, K., Népi szőlőművelés Szászmuzsnán (Folk Viniculture in Szászmuzsna). In: Népélet és Néphagyomány. Bucharest, 1972; BALASSA, I., A szőlőművelés és borkezelés változása a XVI–XVII. században Tokaj-Hegyalján (Der Wandel des Weinbaus in Tokaj-Hegyalja im 16.–17. Jahrhundert). Agrártörténeti Szemle, 1973; ÉGETŐ, M., A szőlőművelés átalakulása a századfordulón a Solt-vidéken (Veränderungen in der Bearbeitung der Weingärten in der Solt-Gegend um die Jahrhundertwende.–Transformation de la viticulture au tournant du siècle dans la région de Solt). Cumania II, 1974; HUSZKA, L., Szatymazi szőlőhegyek (The Vine Hills of Szatymaz). Szeged, 1975; NOVÁK, L., A szőlő Albertirsa és Pilis hagyományos telekrendszerében és üzemszervezetében (Der Weinbau im traditionellen Bodensystem und in der Betriebsorganisation der Gemeinden Albertirsa und Pilis). Studia Comitatensia, 1975; VINCZE, I., Taposók és prések. Adatok a kelet-európai borkultúra történetéhez (Tretgeräte und Pressen. Beiträge zur Geschichte der osteuropäischen Weinkultur). Ethnographia, 1975; VARGA, GY., Az érmelléki szőlőkultúra (The viniculture of Érmellék). Berettyóújfalu, 1976; SUGÁR, I., Adatok az egri vörös bor történetéhez. A bikavér kialakulása (Indications concernant l’histoire du vin rouge d’Eger. Le développement du “sang de taureau”). Az Egri Múzeum {732.} Évkönyve, 1976; VAJKAI., A., Szőlőprések és díszítésük a Balaton északi mellekén (Weinpressen und ihre Verzierung in der Nordgegend des Balaton). Ethnographia, 1977.