A. TOLSZTOJ

AELITA

Regény


Fordította: Gács András

 

TARTALOM

Egy különös hirdetés
Losz műhelyében
Az útitárs
Álmatlan éjszaka
Masa éjszakája
Az indulás
A fekete égen
Leszállás
A Mars
Az elhagyott ház
Alkonyat
Losz a Földre néz
Mars-lakók
A csipkés hegyek túlsó oldalán
Szoacera
Az azúrligetben
Pihenés
A homályos gömb
A lépcsőn
Aelita első elbeszélése
Véletlen felfedezés
Aelita reggele
Aelita második elbeszélése
Guszev figyeli a várost
Tuszkub
Losz egyedül marad
Szerelem
Az ősi ének
Losz Guszev segítségére siet
Mit csinált Guszev az eltelt nap folyamán?
Fordulat
Ellentámadás
Magr királynő labirintusa
A "hao"
Menekülés
A nemlét
A Föld
A szerelem hangja




Egy különös hirdetés

A Krasznije Zori-utcán különös hirdetés jelent meg: kis, szürke papírlap, melyet egy gazdátlanul álló, ütött-kopott ház falára szögezett valaki. Archibald Skiles, az egyik amerikai lap tudósítója arrafelé menet egy mezítlábas fiatalasszonyra figyelt fel. Tiszta kartonruha volt rajta, olvasgatta a hirdetést, miközben hangtalanul mozgott az ajka. Fáradt, kedves arcán nyoma sem volt a csodálkozásnak, sötétkék szeme közönyösen nézett s valami furcsa fény csillogott benne. Hátrasimította göndör, makrancos fürtjeit, felemelte zöldségeskosarát a járdáról és átment az utca túlsó oldalára.

A hirdetés rászolgált az érdeklődésre. Skiles kíváncsian elolvasta, közelebb lépett, megdörgölte a szemét, aztán újra elolvasta.

- Twenty three - dünnyögte végül. Ez olyasmit jelentett nála, hogy "a fene enne meg, őrültségeimmel együtt."

A hirdetés így hangzott:

"M. Sz. Losz mérnök felkéri mindazokat, akik hajlandók augusztus 18-án a Marsba repülni vele, hogy este hat és nyolc óra között keressék fel személyes megbeszélés végett. Zsdanov-rakpart 11, az udvarban."

Mindez roppant egyszerűen és hétköznapian szólt. A cédula szövegét közönséges tintaceruzával írták.

Skiles önkénytelenül a pulzusához kapott. Normális. Időmérőjére pillantott: 192... augusztus 14-e, öt óra tíz perc.

Skiles már felkészült rá, hogy férfias nyugalommal fogadjon mindent, ami csak történhet ebben az őrült városban. De a kopott falra szegezett hirdetés - enyhén szólva - megzavarta.

A néptelen Krasznije Zori-utcán fújdogált a szél, Az emeletes házak üresen tátongó vagy bedeszkázott ablakai vakon meredtek, egyetlen fej sem kandikált ki rajtuk. Az utca túlsó oldalán álldogáló fiatalasszony ismét letette kosarát és Skilest nézegette. Kedves arca nyugodt volt és nagyon fáradt.

Skiles ábrázatán rángatóztak az izmok. Használt borítékot szedett elő, arra írta Losz címét. A hirdetés előtt eközben vállas férfi állt meg. Katonanadrágot, övetlen posztóinget és lábszártekercset viselt. Hajadonfőtt volt, és kezét, melynek szokatlan lehetett a semmittevés, zsebre rakta. Széles tarkóján megfeszültek az izmok, amikor a hirdetést olvasta.

- No, ez aztán... ez nekiiramodott... egyenesen a Marsba! - mormolta elégedetten és Skiles felé fordította gondtalan, napbarnította képét. Halántékát fehér forradás szelte át. Szürkésbarna szemében - akárcsak a fiatalasszonyéban - különös szikra villogott (Skiles már régen észrevette ezt a szikrát az orosz szemekben, még írt is róla egyik cikkében: "...szemük meghatározhatatlan jellege, az a csúfondárosság, elszántság és érthetetlen fölény, amely szemükben bujkál, a lehető legzavaróbb benyomást teszi az európai emberre.")

- Az ember kapja magát, azt' megy vele, ennyi az egész - szólalt meg ismét a katona, nyíltszívűen nevetett s közben gyors pillantással tetőtől talpig végigmérte Skilest.

Egyszerre csak elkomorodott, arcáról eltűnt a mosoly. Figyelmesen rápillantott a mezítlábas asszonykára, aki még mindig ott álldogált mozdulatlanul a túlsó oldalon, kosara mellett.

A katona intett és átszólt hozzá:

- Mit ácsorogsz ott, Masa? (Az asszonyka felpillantott.) Eridj csak haza. (Az asszonyka odébb csúsztatta poros kis lábát, sóhajtott és lehorgasztotta fejét.) Eridj csak, eridj, mindjárt megyek én is.

A fiatalasszony fölemelte kosarát és odébbállt. A katona ismét megszólalt:

- Leszereltek a sebesülésem miatt. Tartalékos lettem. Tengek-lengek, böngészem a hirdetéseket, majd megvesz az unalom.

- Jelentkezik erre a hirdetésre? - kérdezte Skiles.

- Hogyne.

- De hiszen ez puszta fecsegés: ötvenmillió kilométert repülni, légüres térben!

- Nem mondom, jó messze van.

- Aki ezt írta, vagy szélhámos vagy őrült.

- Az is lehet.

Skiles összevonta a szemöldökét és rámeredt a katonára, aki eközben csúfondáros, érthetetlen fölénnyel méregette. Aztán nagyot fújt mérgében s elindult a Néva felé. Határozott, hosszú léptekkel ment. A téren leült egy padra, a zsebébe nyúlt, ahol a megrögzött dohányosok és gyakorlatias emberek módján csomagolatlanul tartogatta a dohányt. Hüvelykujjának egyetlen mozdulatával megtömte pipáját, rágyújtott és kinyújtotta a lábát.

Susogtak a téren az öreg hársfák. Nedves, meleg volt a levegő. Skileson kívül egyetlen lélek tartózkodott csak a téren: egy kisfiú, aki alighanem már jóideje egy szál összemocskolódott, pettyes ingben üldögélt egy homokbuckán. A szél meg-meglibbentette selymes-szőke haját. Markában zsineget szorongatott, amelynek másik vége egy borzas, vén holló lábára volt rátekerve. A holló elégedetlenül és berzenkedve üldögélt s akárcsak a kisfiú, Skilesra meredt.

Hirtelen - egy pillanatig tartott az egész - Skiles úgy érezte, hogy köd ereszkedik az agyára, szédülés fogja el: hátha mindez csak álom?... A kisfiú, a holló, a lakatlan házak, a néptelen utcák, a járókelők furcsa pillantása és a falra szögezett hirdetés, amely a Marsba hívta az embereket.

Skiles mélyen leszítta az erős dohány füstjét. Zsebéből előszedte Petrográd térképét és addig húzogatta rajta pipája szopókáját, míg meg nem találta a Zsdanov-rakpartot.

 

Losz műhelyében

Skiles belépett az ócskavassal és cementes hordókkal telerakott udvarra. Dudva nőtt mindenfelé: a szemétdombokon, az összetekeredett drótok és a törött gépalkatrészek között. Az udvar végében, a magas fészer porlepte ablakain az alkonyi napsugarak csillogtak. A fészer kis ajtaja sarkig tárva volt, egy munkás guggolt előtte és míniumot kevergetett a vödörben. Mikor Skiles megtudakolta, beszélhetne-e Losz mérnökkel, a munkás fejével a fészer belseje felé bökött. Skiles belépett.

A félhomályos fészerben, a tervrajzokkal és könyvekkel megrakott asztalon bádogellenzős villanylámpa égett. A fészer végében mennyezetig érő faállványzat húzódott. Mellette kovácstűzhely lángja lobogott, egy munkás fújtatta. Gömbalakú, sűrűn szögecselt fémtest csillogott a faállvány mögött A nyitott ajtón át az alkonyi ég vörös csíkjai és a tengerről felszálló ködgomolyok látszottak.

A munkás, aki a fújtatót kezelte, halk hangon szólt az állványzat mögé:

- Keresik, Msztyiszlav Szergejevics.

Az állvány mögül középtermetű, tagbaszakadt ember bukkant elő. Sűrű, hátrafésült haja hófehér volt, arca fiatalos, frissen borotvált, szája vastag, de szabályos, szeme fürkésző, nyugodt. Úgy fénylett a szeme, mintha fénye az arca előtt lebegne a levegőben. Kigombolt, piszkos vászoning és madzaggal megkötött, foltozott nadrág volt rajta. Kezében összemocskolódott tervrajzot tartott. Skiles közeledtére megkísérelte ingét egy nemlétező gombra gombolni.

- A hirdetésre jött? Velem tart? - kérdezte rekedtes hangon. A lámpa mellett álló székre mutatott; maga is leült szemben, az asztal túlsó felén. Kiterítette a tervrajzot, pipáját tömködte.

Ő volt Msztyiszlav Szergejevics Losz mérnök.

Félig lehúnyta szemhéját és gyufát gyújtott; a láng alulról világította meg kemény arcvonásait, szája szögletének két keserű ráncát, vastag orrcimpáját, hosszú, barna szempilláit. Egészében jó benyomást tett Skilesra. Skiles közölte, hogy nem szándékszik a Marsba utazni, de olvasta a hirdetést a Krasznije Zori-utcán és kötelességének tartja olvasóinak tájékoztatását e rendkívüli, szenzációs kísérletről.

Losz hallgatott, de mozdulatlan, kék szemével mereven figyelt.

- Kár, hogy nem akar elkísérni, nagy kár - mondta aztán s biccentett hozzá. - Az emberek úgy menekülnek tőlem, mint a bélpoklostól. Négy nap múlva elhagyom a Földet és mindez ideig nem találtam útitársat.

Ismét gyufát gyújtott és bodros füstfelhőket eregetett.

- Milyen adatokra van szüksége?

- Néhány érdekesebb életrajzi adatra.

- Az életrajzomban nincs semmi olyan, ami bárkit is érdekelhetne. Tanultam, a magam erejéből, tizenkét éves korom óta egyedül tartom fenn magamat. Tanulás, munka, szolgálat; nem mondhatok egyebet, ami az ön olvasóit érdekelhetné, semmi különlegességet. Legfeljebb... - Losz hirtelen összevonta a szemöldökét, szája szögletében élesen kirajzolódtak a ráncok. - Hát szóval... Ezen a gépen - és pipájával az állványzat felé bökött - már jóideje dolgozom. Két éve kezdtem hozzá a megszerkesztéséhez. Ennyi az egész.

- Hozzávetőleg hány hónap alatt szándékszik elérni a Marsot? - kérdezte Skiles és ceruzahegyére sandított.

- Azt hiszem, kilenc-tíz óra elég lesz.

- Aha! - mondta Skiles, aztán elpirult s állkapocs-csontja megfeszült. - Rendkívül hálás lennék önnek - tette hozzá behízelgő udvariassággal - ha bizalmára méltatna és komolyan venné interjúnkat.

Losz az asztalra könyökölt, füstfelhőbe burkolózott, de szeme ragyogása a dohányfüstön is áthatolt.

- Augusztus 18-án a Mars negyvenmillió kilométernyire megközelíti a Földet. Ezt az utat kell megtennem. Miből tevődik össze tehát az utam? Először is a Föld légkörének vastagságából: ez hetvenöt kilométer. Másodszor a Mars-bolygóig való távolságból, légüres térben: ez negyvenmillió kilométer. Harmadszor a Mars légkörének vastagságából: az kereken hatvanöt kilométer. Az én egész repülőutamon lényegileg csak ez a száznegyven kilométeres légköri utazás a fontos.

Felállt, kezét nadrágzsebébe mélyesztette, feje eltűnt a homályban, csak csupasz mellére és könyökéig feltűrt ingujjú, szőrös karjára hullott némi fény.

- Repülésnek általában a madár röptét nevezik, a levelek szállongását, meg a repülőgép repülését. De amiről én beszélek, nem is repülés az, inkább valamiféle úszás a levegőben. A tulajdonképpeni repülés nem más, mint esés, azaz, mikor egy test valamely, reá ható erő következtében mozgásba lendül. Itt van például a rakéta. Légüres térben, ahol nincs közegellenállás és a repülést semmi sem zavarja, a rakéta egyre fokozódó sebességgel halad; a világűrben valószínűleg elérhetem a fény sebességét, hacsak valamilyen mágneses hatás közbe nem avatkozik. Készülékem a rakéta elve szerint készült. A Föld és a Mars atmoszférájában száznegyven kilométert kell megtennem. A felszállás és a leszállás másfél órát vesz igénybe. Egy órát szánok rá, hogy kikerüljek a Föld vonzóerejéből. Utána olyan sebességgel haladhatok a légüres térben, ahogyan nekem tetszik. Két veszély azonban fenyeget: a rendkívüli sebességtől megpattanhatnak a véredények; másodszor: ha óriási sebességgel repülök neki a Mars légkörének, a levegőtől olyasféle ütést kaphatok, mintha homokba fúródna a gépem. A gép is és mindaz, ami benne van, egy szempillantás alatt gázzá válhat. A világűrben égitesteknek, kialakulatlan vagy elpusztult világoknak repeszei száguldoznak. Amint érintkezésbe kerülnek a levegővel, azonnal elégnek. A levegő szinte áthatolhatatlan páncél. Ámbár a Földön egyszer már átütötte valami ezt a páncélt.

Losz kihúzta kezét a zsebéből s összeszorított öklét az asztalra, a lámpa alá tette.

- Szibériában az örök jég alól kiástam néhány mammutot, melyek a földkéreg repedéseiben pusztultak el. Fű volt a szájukban, valamikor arra legeltek, ahol most az örök jég van. Még ettem is a húsukból. Nem bomolhattak föl, mert néhány nap alatt megfagytak és belepte őket a hó. A Föld tengelye nyilvánvalóan egyetlen pillanat alatt eltérült. A Föld összeütközött egy égitesttel vagy egy második Holddal, amely kisebb volt ma is meglévő Holdunknál. A Föld vonzásának következtében lezuhant, átütötte a földkérget és eltérítette a Föld tengelyét. Lehet, hogy ettől az összeütközéstől pusztult el az a világrész, amely Afrikától nyugatra, az Atlanti-óceánon helyezkedett el. Így tehát, hogy a Mars atmoszférájába jutva, el ne olvadjak, erősen csökkentenem kell a sebességet. Ennélfogva a légüres térbeli utazásra rászánok hat-hét órát. Néhány év múlva a Marsra utazni semmivel sem lesz bonyolultabb, mint teszem azt, a moszkva-newyorki légiút.

Losz odébb ment és lenyomott egy kapcsolót. A mennyezeten ívlámpák gyúltak ki zizegve.

Skiles körülnézett. A deszkafalon tervrajzok, diagrammák, térképek függtek; a polcokon optikai műszerek és mérőeszközök, búvár-ruhák, konzervek, szőrmeruhák, a fészer végében pedig egy kis létrán teleszkóp volt látható.

Losz és Skiles odalépett a fémtojást körülvevő állványzathoz. Skiles szemmértékkel megállapította, hogy a tojásalakú gépnek legalább nyolc és fél méter a magassága és körülbelül hat méter az átmérője. Oldalán acélöv futott körbe, amely ernyőszerűen hajlott a gép felszínére; valami ejtőernyő-féle volt ez, feladata a gép közegellenállásának növelése, mihelyt eléri az atmoszférát. Az ejtőernyő alatt három kerek ablak a beszállásra szolgált. A tojás alsó vége keskeny torokban végződött. Ezt edzett acélból készült, kettős csigamenet fogta körül: az ütköző, amely arra szolgált, hogy csökkentse az ütés erejét, amikor a gép földre csapódik.

Losz, a gép szegecselt acélburkolatán kopogtatva ceruzájával, tüzetesen elmagyarázta az egyes alkatrészek rendeltetését. A készülék ruganyos és rendkívül hőálló acélból készült. Belülről alaposan megerősítették bordákkal és könnyű rácsokkal. Ez a külső hüvely. Ebben helyezkedik el a második hüvely, amely hat réteg gumiból, nemezből és bőrből áll. A második, összetűzött bőrhüvelyben foglalnak helyet a megfigyelő és irányító készülékek, az oxigénpalackok, a szénsavas tartályok, a műszerek és az eleség befogadására szolgáló, üreges párnák. A tájékozódást a külső burkolatra kivezető, különleges "szemek" - prizmaüveggel befedett, kurta fémcsövek - teszik lehetővé.

A hajtógépezet a csigamenettel körülvett torokban van. A torok fémanyaga szilárdságban felülmúlja az asztronómiai bronzot. A torok tömbjébe függőleges furatokat vájtak. Felül valamennyi egy-egy robbanókamrába torkollott. A közös gyújtó-mágnesből egy etetőcső és egy gyújtógyertya vezetett minden kamrába. Úgy telnek meg a motor hengerei benzinnel, mint a robbanókamrák ultraliddittel, azaz aprószemű porral, amelynek rendkívüli robbanóereje van. A petrográdi ... gyár laboratóriumában találták fel. Az ultraliddit robbanó hatása felülmúlja minden más, eddig ismert robbanóanyagét. A robbanás kúpja rendkívül szűk. Hogy a robbanókúp tengelye egybeessék a torok függőleges furatainak tengelyével, az ultraliddit mágneses mezőn keresztül jut a robbanókamrákba.

Nagyjából ezen az elven nyugodott Losz gépezete. Vagyis rakéta volt. Az ultraliddit-készlet száz órára elegendő. Az egy másodpercre eső robbanások számát növelve vagy csökkentve, szabályozni lehet a gép felemelkedésének és leszállásának sebességét. Az acéltojás alsó fele sokkal nehezebb a felsőnél, ezért egy égitest vonzásába kerülve, a gép mindig torokkal fordul az égitest felé.

- Ki fedezte a gép előállításának költségeit? - kérdezte Skiles.

Losz enyhén csodálkozva nézett rá:

- A köztársaság, természetesen...

Visszamentek az asztalhoz. Rövid hallgatás után Skiles tétován megkérdezte:

- Úgy gondolja, élőlényeket is talál a Marson?

- Ezt tizenkilencedikén, pénteken reggel fogom meglátni.

- Tíz dollárt ajánlok önnek soronként az úti élményeiért. Előleg hat darab kétszázsoros tárcára, a csekket Stockholmban beválthatja. Rendben?

Losz nevetett és bólintott: rendben. Skiles leült az asztal sarkára és kiállította a csekket.

- Kár, nagy kár, hogy nem akar velem tartani: hiszen lényegében olyan közel van, közelebb, mint mondjuk, gyalog Stockholmig - mondta Losz és lassan fújta a füstöt.

 

Az útitárs

Losz a kapufélfának támaszkodva, a nyitott kapuban állt. Pipája kialudt.

A kaputól a Zsdanov-rakpartig üres telek húzódott. A folyón túl a Petrov-sziget fáinak homályos körvonalai látszottak. Mögöttük a szomorú alkonyfény lángolt és sehogyan sem akart kilobbanni. A szélükön fénnyel fodrozott, hosszúkás felhők, mint a szigetek, úgy álltak az ég zöld vizében. Tengerzöld volt az ég. Itt-ott már egy-egy csillag is kigyulladt. Csend volt az öreg Földön.

Kuzmin, az a munkás, aki az imént még míniumot kevert a vödörben, szintén a kapuhoz lépett, megállt, s cigarettája parazsával világított a sötétben.

- Nehéz a Földtől elszakadni - mondta halkan. - Hiszen még a házát is nehezen hagyja el az ember. Megy a falujából a vasút felé és tízszer is visszanéz. Szalmafödeles viskó, de az övé, ott született, nevelkedett... Otthagyni a Földet... haj, haj...

- Forr a szamovár - mondta Hohlov, a másik munkás - gyere, Kuzmin, teázzunk.

Kuzmin felsóhajtott: "Hja, így van ez" - aztán odament a tűzhelyhez. A mogorva Hohlov és Kuzmin egy ládára telepedtek a tűzhely mellé, itták a teát, óvatosan törtek a kenyérből, kiszedték a szárított halból a szálkákat és lassan falatoztak. Kuzmin meglebbentette szakállát s halkan megszólalt:

- Kár érte. Ritka az ilyen ember manapság.

- Korai még elsiratnod.

- Egy pilóta mesélte nekem: fölrepült nyolc versztányira, nyár volt, képzeld el, és megfagyott az olaj a gépben. Hát még följebb! Hideg van ott. Meg sötétség.

- Azt mondom, korai még elsiratnod - ismételte mogorván Hohlov.

- Senki sem akar vele menni, nem bíznak benne. A hirdetés már két hete hiába lóg kint.

- Én bízom benne.

- Hogy eljut odáig?

- De el ám! Föl is hördülnek majd Európában.

- Kicsoda?

- Kicsoda, kicsoda? Gondold csak el, kié lesz a Mars? A Szovjetunióé.

- Hát az bizony nem volna rossz.

Kuzmin odébb húzódott a ládán. Losz odament, leült és megfogta a gőzölgő teásbögrét.

- No, nem jönne velem, Hohlov?

- Nem megyek, Msztyiszlav Szergejevics - felelte Hohlov, - Félek.

Losz nevetett, hörpintett egyet a bögréből és Kuzminra villantotta tekintetét.

- Hát maga, kedves barátom?

- Én mennék örömmel, Msztyiszlav Szergejevics, csakhogy már megint beteg az asszony, meg ott vannak a gyerekek; mégsem hagyhatom itt őket!

- Úgy látszik, egyedül kell nekivágnom - mondta Losz. Letette az üres bögrét s tenyerével megtörülte a száját. - Nemigen akarják itthagyni a Földet. - Ismét nevetett s fejét csóválta. - Tegnap jött egy kisasszony a hirdetésre. Azt mondja: "Jól van, elmegyek magával, tizenkilenc éves vagyok, tudok énekelni, táncolni, gitározni, nem akarok tovább élni a Földön, torkig vagyok a forradalmakkal. Nem kell útlevél az utazáshoz?" Amikor a beszélgetésünk véget ért, a kisasszony leült és sírvafakadt: "Maga becsapott engem, azt hittem, hogy nem kell olyan messzire repülni." Utána meg egy fiatalember jött el, mély basszushangja volt és izzadt a tenyere. Nekem támadt: "Maga hülyének tart engem, a Marsba nem lehet eljutni, hogy merészel ilyen hirdetéseket kitenni?" Alig tudtam lecsillapítani.

Losz a térdére könyökölt és elnézte a parazsat. Arcán végtelen elcsigázottság nyomai látszottak e pillanatban, homlokát ráncok borították, szemlátomást kimerült a hosszadalmas erőfeszítésektől. Kuzmin dohányért ment. Hohlov krákogott, aztán megszólalt:

- Msztyiszlav Szergejevics, nem fél egyedül nekivágni?

- Nem, nem félek. Bizonyos vagyok benne, hogy nem lesz baj a leszállással. Meg aztán, ha nem sikerül, csak egy pillanatig tart az egész, fájdalom nélkül. Mástól félek. Képzelje el: számításaim hibásnak bizonyulnak és nem kerülök bele a Mars vonzásába, elszáguldok mellette. A fűtőanyag, a szénsav, az élelem hosszú időre elegendő. Én meg csak repülök a vaksötétben. Előttem egy csillag világol. Ezer év múlva kővéfagyott holttestem belerepül lángtengerébe. Addig az ezer évig csak száll a holttestem a sötétben! Ám előbb még jó ideig élek, élek abban a ládában, reménytelen kétségbeesésben, hosszú, hosszú napokig, egyedül a világmindenségben! Nem a halál a félelmetes, hanem a magány, a reménytelen magány az örök homályban. Az csakugyan félelmetes. Nagyon nem akarózik egyedül nekivágni...

Losz hunyorogva nézett a tűzbe. Ajkát makacsul összeszorította. A kapuban megjelent Kuzmin s halkan odaszólt Losznak:

- Keresik, Msztyiszlav Szergejevics.

- Kicsoda? - kérdezte Losz és gyorsan fölállt.

- Egy vöröskatona.

Kuzmin mögött belépett a fészerbe az az övnélküli inges ember, aki a Krasznije Zori-utcán olvasgatta a hirdetést. Biccentett Losznak, az állványzat felé pillantott és odalépett az asztalhoz.

- Útitársra van szüksége?

Losz székkel kínálta és maga is leült vele szemben.

- Igen, útitársat keresek. A Marsba készülök.

- Tudom, rajta volt a hirdetésen. Mostanában mutatták meg nekem azt a csillagot. Messzi van, annyi szent. Csak azt akarom kérdezni, milyenek a feltételek: a fizetés meg a koszt.

- Családos ember?

- Nős vagyok, gyerek nincs.

Körmével dobolt az asztalon és kíváncsian körülnézett. Losz röviden elmondta neki a tervezett utazás körülményeit és figyelmeztette az esetleges kockázatokra is. Fölajánlotta a pénz- és természetbeni járandóság azonnali kifizetését, hogy családját biztosíthassa. A vöröskatona bólogatott, helyeselt, de elég szórakozottan hallgatta.

- Tud valamit róla - kérdezte - laknak ott emberek, vagy valami szörnyetegek?

Losz a fejét vakargatta és nevetett.

- Szerintem emberek élnek ott, hozzánk hasonlók. Különben, ha ott leszünk, meglátjuk. De mondok valamit: néhány évvel ezelőtt nagy európai és amerikai rádióállomásokon érthetetlen jelzéseket vettek föl. Először azt hitték, hogy a Föld mágneses mezőiben lezajlott viharok nyomairól van szó. De a titokzatos jelek nagyon is hasonlítottak a mi Morse-jeleinkre. Valaki makacsul összeköttetést keresett velünk. Honnan? A Marson kívül egyetlen égitesten sem állapították meg az élet nyomait. A jelzések csak a Marsról jöhettek. Vessen csak egy pillantást a térképére: csatornák szelik át hálózatosan. (Rámutatott a Mars térképére, mely a deszkafalon lógott.) Nyilvánvalóan megvan rá a lehetőségük, hogy óriási hatósugarú rádióállomást állítsanak fel. A Mars beszélni akar a Földdel. Eddig még nem tudtunk válaszolni jeleikre. De mi majd ellátogatunk hívásukra. Aligha hihető, hogy a Marson szörnyetegek állítottak fel rádióállomásokat, olyan lények, amelyek egyáltalán nem hasonlítanak hozzánk. A Föld és a Mars két, egymás közelében keringő kis gömböcske. Ugyanazok a törvények érvényesek rájuk, akárcsak miránk. Az élet porszemei keringenek a világűrben. Ugyanazok a csírák rakódnak le a Marsra, a Földre és kihűlt csillagok miriádjaira. Mindenütt élet születik és az életen mindenütt valami emberféle uralkodik: nem teremtődhet olyan állat, amely tökéletesebb az embernél.

- Magával tartok - mondta határozottan a vöröskatona. - Mikor jelentkezzem a holmimmal?

- Holnap. El kell hogy magyarázzam a gépet. Legyen szíves a nevét.

- Guszev. Alekszej Ivanovics Guszev.

- Foglalkozása?

Guszev zavartan pillantott Loszra, szemét az asztalon kopogtató ujjaira meresztette.

- Tudok írni-olvasni - mondta - meglehetősen értek az autókhoz. Ültem már repülőgépen, mint megfigyelő. Tizennyolc éves korom óta háborúzgatok. Ez valamennyi foglalkozásom. Megsebesültem. Most tartalékos vagyok. - Gyors mozdulattal végighúzta tenyerét a koponyáján, kurtán nevetett. - Hát sok mindent végigcsináltam ez alatt a hét év alatt! Őszintén szólva, nekem most egy ezredet kéne vezetnem; nyughatatlan a természetem! Véget ér a háború, nem bírok a helyemen maradni, nincs nyugtom. Mintha meg lenne mérgezve bennem minden. Elvezényeltetem magam valahova, vagy csak úgy nekiindulok... (Megtörülte a fejebúbját, nevetett.) Alapítottam négy köztársaságot, a városaikra már nem is emlékszem! Egyszer összeszedtem vagy háromszáz fiút, és elindultunk, hogy fölszabadítsuk Indiát. Szerettünk volna eljutni oda. De a hegyekben szétszóródtunk, viharba kerültünk, hegyomlásba, elpusztultak a lovaink. Nem sokan tértünk vissza onnan. Voltam Mahnónál két hónapig, aztán otthagytam őket... nem fértem össze a banditákkal... Beléptem a Vörös Hadseregbe. Kergettem Kievtől a lengyeleket; akkor már Bugyonnij lovashadseregében szolgáltam: "Gyerünk Varsónak!" Utoljára Perekop bevételénél sebesültem meg. Ezután majd egy évig kórházakban hánykolódtam. Végre kiírtak. Most hová menjek? Belebotlottam egy kislányba. Elvettem feleségül. Derék asszony, fáj is érte a szívem, de nem bírok otthon ülni. Falura menjek? Apám, anyám meghalt, bátyáimat megölték, a föld elvadult. A városban meg nincs mit csinálni. Semmiféle háború, kilátás sincs rá. Vigyen csak magával, Msztyiszlav Szergejevics. Hasznomat veheti a Marson.

- Nos, nagyon örülök - mondta Losz és kezet nyújtott. - Holnap találkozunk.

 

Álmatlan éjszaka

Minden elő volt készítve a felszálláshoz. De a két utolsó napon még - éjt nappá téve - egy sereg apróságot kellett megvizsgálni a gép belsejében, az üreges párnákban. Ellenőrizték a készülékeket és a műszereket. Szétszedték a gépet körülvevő állványzatot, lebontották a tető egy részét.

Losz megmutatta Guszevnek a hajtógépezetet és a legfontosabb műszereket; Guszev ügyes, találékony embernek bizonyult.

Másnap este hat órára tűzték ki az indulást.

Késő este Losz elengedte a munkásokat és Guszevet; eloltotta a villanyt, csak az asztali lámpát hagyta égve, aztán ruhástul ledült a vaságyra a fészer sarkában, a teleszkóp állványa mögött.

Csendes, csillagos éjszaka volt. Losz nem aludt. Fejét kezére támasztotta és a sötétségbe meredt. Jó ideje már egy lélekzetnyi szabadidőt sem hagyott magának. Most, az utolsó éjszaka, melyet a Földön tölt, szabadjára engedte szívét: hadd sírjon, szenvedjen.

Megrohanták az emlékek... Félhomályos szoba... Nyitott könyvvel körülbástyázott gyertya. Orvosságszag, fülledtség. Mosdótál a padlón, a szőnyegen. Amikor feláll és elmegy a mosdótál mellett, a falon, a szomorú kárpiton árnyékok lebegnek. Milyen szívszorító! Az ágyban ott fekszik az, aki drágább mindennél: Kátya, a felesége, és szaporán, halkan piheg. Sűrű, kócos haja szétterül a vánkoson. Térdét felhúzza a paplan alatt. Kátya elmegy... Mennyire elváltozott szép, kedves arca! Nyugtalan most, lázrózsák égnek arcán. Kidugja kezét és a paplan szélét csipkedi. Losz újra meg újra megfogja a kezét és visszateszi a takaró alá.

"Nyisd ki már a szemed, no, nézz rám, búcsúzz el tőlem." Kátya hangja panaszos, alig-alig hallható: "Nyid kablak, nyid kablak." Gyermeki, halk, panaszos hangján azt akarja mondani: "Nyisd ki az ablakot." A rettegésnél is szörnyűbb a szánalom, mely hangjának hallatára elfogja Kátya iránt. "Kátya, Kátya, nézz rám." Megcsókolja arcát, homlokát, nyitott szemhéját. Kátya torka remeg, melle hevesen hullámzik, ujjai görcsösen belekapaszkodnak a paplan szélébe. "Mi van veled, Kátya?" Nem felel, indul már... Felkönyököl, felemelkedik, mintha valami lökné előre s kínozná. Drága feje aláhanyatlik... Kátya elernyed és belezuhan az ágyba. Álla leesik. Losz reszket a kétségbeeséstől, átöleli, magához szorítja.

...Nem, nem, nem - a halál nem alkuszik...

Losz most felkelt a vaságyról, az asztalról elvette a cigarettásdobozt, rágyújtott és egy ideig fel-alá járkált a sötét fészerben. Aztán felkapaszkodott a teleszkóp létrájára, beállította a Marsra, mely már Petrográd zenitjében volt, és sokáig nézte a világos, meleg, kicsi csillagot. A bolygó könnyedén remegett a szemlencse hajszálkeresztjeiben.

...Újra lefeküdt... Az emlékezés új képet villantott elébe. Katyusa egy dombon ül, a fűben. A messzeségben, a hullámzó mezőkön túl Zvenyigorod arányló fényei ragyognak. A gabonaföldek, a hajdina fölött ölyvek úsznak a nyári égen. Katyusának melege van, elernyed. Losz mellette ül, egy fűszálat rágcsál és Katyusa barna haját nézi, barnára sült vállát, meg ruhája mentén azt a keskeny, világos csíkot, melyet már nem fogott meg a nap. Katyusa szürke szemében - nyugodt pillantású, gyönyörű szemében, - szintén mintha ölyvek úsznának. Kátya tizennyolc éves. Ül és hallgat. Losz azt gondolja magában: "Nem, kedvesem, van nekem fontosabb dolgom is, mint hogy itt, ezen a dombon belédbolonduljak. Nem kapom be a horgot. És többet nem jövök le hozzátok a nyaralóba."

Ó, uramisten! Milyen ostobán elfecsérelte azokat a forró nyári napokat! Meg kellett volna akkor állítani az időt! Nem térni vissza! Nem térni vissza!

Losz megint feltápászkodott a vaságyról, gyufát gyújtott, cigarettázott, járkált. De még ahogyan a deszkafal mellett járt föl-alá, ez is nyomasztó volt: mint tigris a ketrecben.

Losz kinyitotta az ajtót és fölnézett a Marsra, amely már magasra hágott.

"Magamtól ott sem szabadulok, túl a Földön, túl a halálon. Miért is kellett megízlelnem ezt a mérget: a szerelmet! Aludtál volna tovább, szívem. Hiszen a világűrben csak az élet dermedt magjai, jeges kristályai szállnak, fagyottan, szenderegve. Nem, kellett, hogy a Földre kerüljenek, kivirágozzanak, megismerjék a szomjúságot, szeressenek, egybeolvadjanak, mindenről megfeledkezzenek és ne legyenek tovább magános magocskák. És mindez csak kurta álom, hogy aztán újra itt teremjen a Halál, az elválás. És újra jeges kristályokként keringjenek tovább."

Losz sokáig állt az ajtóban. Magasan az alvó Petrográd fölött, hol vérvörösen, hol kékesen csillogott a Mars, gyémántos fényben. "Csodálatos új világ - gondolta Losz - talán már régen kihamvadt vagy éppen mesebeli, virágzó és tökéletes világ... Egyszer majd így nézem onnan az én szülőbolygómat a csillagok miriádja közt... Visszaemlékszem majd a dombra, az ölyvekre és a sírra, ahol Kátya nyugszik... És akkor majd könnyebb lesz a bánat..."

Reggeltájban Losz fejére húzta vánkosát és elszunnyadt. A rakparton gördülő szekerek dübörgése ébresztette föl. Végighúzta kezét az arcán. Az éjszakai emlékképektől réveteg tekintete a falon függő térképekre s a gép körvonalaira esett. Nagyot sóhajtott, majd teljesen felébredt, a vízcsaphoz ment és hideg vizet eresztett a fejére. Felvette felöltőjét és az üres telken át elindult lakásába, ahol félévvel azelőtt Kátya meghalt.

Otthon megmosdott, megborotválkozott, tiszta fehérneműt és ruhát vett föl, aztán körülnézett, csukva van-e minden ablak. Üresen állt a lakás, por lepett be mindent. Kinyitotta a hálószoba ajtaját. Egyszer sem aludt itt, amióta Kátya meghalt. A hálószobában, a leeresztett redőnyök mögött sötétség honolt, csak Kátya ruhásszekrényén csillogott a tükör: a tükörajtó nyitva volt. Losz összehúzta szemöldökét, lábujjhegyen a szekrényhez lépett és becsukta ajtaját. Aztán kulcsra zárta a hálószoba-ajtót, a külső ajtót is és a kulcsot a mellényzsebébe csúsztatta.

Most már megvolt minden, amit indulás előtt el kellett rendeznie.

 

Masa éjszakája

Ezen az éjszakán Masa sokáig várta haza a férjét; többször is fölmelegítette a teát a petróleumfőzőn. Baljós csönd tanyázott a magas tölgyfaajtó mögött.

Guszev és Masa egy hatalmas, valamikor pompás, de most már eléggé megrongálódott ház egyik szobájában laktak. Lakói a forradalom alatt elmenekültek. Négy év alatt az esőzések és a téli hóviharok kívül-belül alaposan megrongálták a házat.

Tágas, nagy szoba volt. A mennyezeten, aranyozott faragványok és felhők közt, szélesen mosolygó, dústestű női alak szárnyalt, körülvéve szárnyas kisdedekkel.

"Látod, Masa - mondogatta gyakran Guszev, a mennyezetre mutatva - milyen jó húsban van, milyen vidám, pedig hat gyereke van. Ez aztán az asszony!"

Az oroszlánlábú, aranyozott ágy fölött egy öregember képe függött Az öreg fejét rizsporos paróka fedte, száját keményen összeszorította, mellén csillag fénylett. Guszev elnevezte "Toptigin tábornok"-nak. "Nem volt ettől nyugta senki emberfiának, most meg akár taposhatunk rajta." Masa nem mert a képre nézni. Kis vaskályha csöve nyúlt át a szobán, az kormozta a falakat. A polcon meg az asztalon, ahol Masa a szűkös vacsorát készítgette, rend és tisztaság volt.

A faragott tölgyfaajtó két ablaksoros terembe nyílott. A betört ablakokat bedeszkázták. A mennyezet itt-ott beszakadt. Viharos éjszakákon fütyülve járt a szél, patkányok futkostak ebben a teremben.

Masa leült az asztalhoz. A petróleumfőző lángja sziszegett. A szél kongó óraütések bús hangját hozta a távolból. Kettőt ütött az óra. Guszev nem jött. Masa ezt gondolta magában: "Mit keres vajjon, mi hiányzik neki? Egyre csak keres valamit, nem nyugszik a lelke... Ej, Aljosa, Aljosa... Csak egyszer behunynád a szemed és a vállamra borulnál, kisfiam; ne kutass már, úgysem találsz drágábbat az én szánalmamnál."

Masa szempillái közt könnyek buggyantak ki, lassan letörölte őket és kezébe temette az arcát. Feje fölött ott repült és sehogy sem tudott elrepülni a víg asszony a vidám kisdedekkel. Masának ez ötlött most az eszébe: "Ha olyan lennék, mint ez, akkor bizonyosan nem hagyna el sohasem."

Guszev azt mondta, hogy messzire utazik, de hogy hová, azt Masa nem tudta, nem is merte megkérdezni. Hiszen ő is látta, hogy Guszevnek nehéz itt élni vele, ebben a furcsa szobában, ebben a csendben tengeni-lengeni. Nem bírja ki. Éjjel álmában a fogát csikorgatja, felhördül, felül az ágyon és szuszog, összeszorítja a fogát, arca és melle verítékben fürdik. Aztán visszaroskad, elalszik, reggel komor, nem találja a helyét.

Masa mindig szelíd volt hozzá, gyöngéd, okosabban bánt vele, mint anya a kisfiával. Aljosa szerette érte és sajnálta, de mindig csak azt nézte, hová mehetne el.

Masa dolgozott, hozta haza a fejadagját. Pénzük gyakran egyáltalán nem volt. Guszev ehhez-ahhoz fogott, de a végén mindig abbahagyta. "Az öregek azt mesélik - mondogatta - hogy Kínában aranymezők vannak. Hátha arany nincs is, de csakugyan ismeretlen föld az... Elmegyek Kínába, Masa, megnézem, mi minden van ott."

Nem várta fájdalmasabban Masa saját halála óráját, mint azt, amikor Guszev elmegy. Senkije sem volt a világon rajta kívül. Tizenöt éves kora óta volt kiszolgáló boltokban, vagy pénztárosnő a névai hajópénztárakban. Egyedül, örömtelenül élt.

Egy évvel ezelőtt, valamilyen ünnepnapon ismerkedett meg Guszevvel a parkban, egy padon. Guszev megszólította: "Látom, egymagában üldögél, engedje meg, hogy együtt töltsük el az időt; egyedül unalmas." Masa ránézett: józan, becsületes képű, a szeme vidám, jóságos. "Semmi kifogásom sincs" - felelte kurtán. Így aztán estig sétálgattak a parkban, Guszev mesélt neki háborúkról, támadásokról, forradalmakról, olyan dolgokat, amelyekről könyvekben nincs szó. Hazakísérte Masát és attól kezdve gyakran eljárt hozzá. Masa egyszerűen és csendesen adta oda magát. És akkor megszerette, megérezte minden csöpp vérével, hogy ez a férfi társa. Azóta tart a kínlódás...

A tea felforrt. Masa levette a lángról, aztán visszaült. Már jóideje úgy rémlett neki, mintha valami neszt hallana kívülről, az üres terem felől. Nagy szomorúságában rá sem hederített. De most világosan hallotta, hogy odakint csoszog valaki.

Felrántotta az ajtót és kihajolt. Az egyik ablakon beszűrődött az utcai lámpa fénye és sárgás foltjai megvilágítottak néhány tömzsi oszlopot. Az oszlopok közt egy őszhajú öregember állt, fejét lehajtva, hajadonfőtt, hosszú felöltőben. Kinyújtott nyakkal nézett Masára. Az asszonynak megremegett a térde.

- Mit akar itt? - kérdezte suttogva.

Az öregember kinyújtotta a nyakát és nézte. Aztán fenyegetően fölemelte a mutatóujját. Masa gyorsan becsapta az ajtót; riadtan vert a szíve. Fülelt: a léptek most távolodtak, az öreg valószínűleg lement a lépcsőn.

A terem másik oldalán hamarosan fölhangzottak férje gyors, kemény léptei. Guszev vidáman tetőtől talpig kormosan lépett a szobába.

- Önts csak a kezemre, hadd mosakodjak - mondta és kigombolta kabátját. - Holnap útra kelünk. Meleg a tea? Remek. - Megmosta arcát, erős nyakát és karját könyökig, megtörülközött és az asszonyra pillantott. - No, ne félj, nem veszek el, visszajövök. Hét év alatt sem golyó, sem szurony nem bánt el velem. Messzi van még az én órám, nem vagyok még a listán. Meg aztán a halált sehol sem kerüli el az ember: csak suhint egyet és lebukfencezünk, mint a légy.

Asztalhoz ült, lehántotta a főtt krumpli héját, kettétörte és sóba mártogatta.

- Holnapra készíts tiszta fehérneműt, két váltást: inget, gatyát, kapcát. A szappant se felejtsd el, szappant meg tűt. Mi az, már megint sírtál?

- Megijedtem - felelte Masa és elfordult. - Egy öregember járkál itt, az ujjával fenyeget. Ne utazz el, Aljosa.

- Mi köze van az öregnek ahhoz, hogy én elutazom-e vagy sem.

- Ez rosszat jelent.

- Sajnos, mennem kell, pedig azzal a vénemberrel még elbeszélgettem volna. Bizonyosan a régi lakók közül valaki, az motyorászik meg kódorog itt éjszakánként.

- Visszajössz te hozzám, Aljosa?

- Azt mondtam, visszajövök, hát visszajövök! Ej, de hitetlen vagy!

- Messzire mégy?

Guszev füttyentett egyet, szeme nevetett, ahogy itta a forró teát és fejével a mennyezet felé bökött.

- A felhőkön is túl, Masa, mint ez az asszonyság itt.

Masa némán fejet hajtott. Guszev ásított, vetkőzni kezdett. Masa csöndesen elmosta az edényt leült, zoknit stoppolt. Szemét egy pillanatra sem emelte fel. Amikor levetkőzött és odament az ágyhoz, Guszev már aludt; keze a mellén nyugodott, szeme békésen behunyva. Masa melléje feküdt és elnézte a férjét. Arcán könnyek gördültek végig, annyira drága volt neki ez az ember, annyira bánkódott Guszev nyughatatlan szíve miatt: "Hová megy, mit keres?"

Hajnalban Masa felkelt, kitisztította az ura ruháját és összeszedte a tiszta fehérneműt. Guszev felébredt. Teázott, tréfált, megsimogatta Masa arcát. Nagy köteg pénzt hagyott nála. Vállára vette hátizsákját, az ajtóban megállt még egy pillanatra és megcsókolta Masát.

Így aztán Masa mégsem tudta meg, hova megy a férje.

 

Az indulás

Losz műhelye előtt - az üres telken - összecsődültek az emberek. Jöttek a rakpartról, a Petrov-sziget felől, s csoportokba verődve nézegették az alacsonyan járó Napot, amely vastag sugárnyalábokat bocsátott le a felhőkön keresztül. Megindult a terefere.

- Mi az, mi történt, megöltek valakit?

- A Marsba repülnek.

- Sok mindent hallottam már életemben, de ilyet még nem!

- Mit beszél? Ki repül a Marsba?

- Két bandita. Kiszedték őket a börtönből, bezárják egy acélgömbbe, aztán ellódítják a Marsba tapasztalatszerzésre.

- Abbahagyhatná már a hazudozást.

- Ó, a szemét népség, hogy nem sajnálják az embereket!

- Kik? Kicsodák nem sajnálják?

- Maga csak ne kapaszkodjon bele semmibe, polgártárs.

- Elég már a gúnyolódásból.

- Uramisten, milyen ostobák is az emberek!

- Mért ostobák? Honnan veszi ezt?

- Magát kéne a Marsba küldeni az ilyen beszédért.

- Elég már, elvtársak. Itt fontos történelmi eseménynek vagyunk tanúi, maguk meg az ördög tudja mit össze nem hordanak.

- Aztán minek mennek a Marsba?

- Engedelmet, éppen most mondta valaki: csupán az agitációs anyagból öt mázsát pakoltak be.

- Afféle expedíció.

- Végcélja?

- Az arany.

- Nagyon helyesen mondja, kérem; az aranyalapot akarják gyarapítani.

- Aztán... mennyire számítanak?

- Mérhetetlenül nagy mennyiségre.

- Meddig kell még várnunk, polgártárs?

- Mihelyt leszáll a Nap, fölrepülnek...

Alkonyatig tartott a zsivajgás, folyt a terefere, a tömeg izgatottan várta a rendkívüli eseményt. Vitatkoztak, veszekedtek, de senki sem tágított.

Leszállt az alkony, vérvörös fény öntötte el a nyugati égboltot. Egyszerre csak feltűnt a kerületi végrehajtó bizottság autója. A tömeg lomhán félrehúzódott az útjából. Kivilágosodtak a fészer ablakai. A tömeg elcsendesedett, közelebb húzódott.

A jól látható tojásalakú gépen csillogott a szögecselés. A gép a fészer közepén állt egy enyhén lejtős cementpályán. Sárga bőrből készült, rombusz alakban megtűzdelt belseje fényesen ki volt világítva és a kerek ablakon át jól be lehetett látni.

Loszon és Guszeven nemezcsizma, kurta báránybőrbekecs és pilótasapka volt. A végrehajtó bizottság tagjai, akadémikusok, mérnökök és újságírók vették körül a gépet. A búcsúbeszédek már elhangzottak, a fényképezőgépeket már elkattintották. Losz megköszönte a szíves búcsúztatást. Arca sápadt volt, szeme üveges. Átölelte Hohlovot és Kuzmint. Órájára pillantott.

- Indulhatunk!

A búcsúztatók elnémultak. Guszev összehúzta szemöldökét és bemászott a gépbe. Bent letelepedett egy bőrpárnára, megigazította sapkáját és bekecsét.

- Az asszonyhoz eridj el, nehogy elfelejtsd - kiáltotta Hohlovnak és még jobban elkomorult.

Losz még mindig habozott, maga elé nézett. Hirtelen felkapta fejét és tompa, izgatott hangon megszólalt:

- Azt hiszem, szerencsésen elérek a Marsba. Bizonyos vagyok benne, hogy néhány év multával már a gépek százai hasítják a világmindenséget. Soha, sohasem tágít mellőlünk a kutatás vágya. De nem nekem kellett volna elsőnek útra kelnem. Nem nekem kellett volna elsőnek feltárnom az ég titkait. Mit találok ott?... Feledést magamnak... Ez gyötör most a legjobban, amikor elválok önöktől... Nem, elvtársak, én nem vagyok lángeszű feltaláló, sem merész álmodozó, hanem... gyáva... szökevény...

Losz hangja hirtelen elakadt, különös pillantással mérte végig az embereket. Valamennyien értetlenül hallgatták. Pilótasapkáját szemére húzta.

- Egyébként mindez oly fölösleges maguknak is, magamnak is... személyes érzelmek... Itthagyom őket a fészerben, az árván maradt vaságyon... Viszontlátásra, elvtársak, kérem, húzódjanak minél messzebb a géptől...

Ekkor Guszev kikiáltott a kerek ablakból:

- Elvtársak, átadom a Mars-lakóknak a Szovjetköztársaság forró üdvözletét. Felhatalmaznak erre?

A tömeg felmorajlott. Összeverődtek a tenyerek.

Losz megfordult, bemászott az ablakon és nagy erőfeszítéssel becsapta maga után. A búcsúztatók zavartan, izgatottan, egy-egy szót vetve egymásnak, kiszaladtak a fészerből, a telken várakozó tömeghez. Elnyújtott kiáltás hangzott fel:

- Vigyázz, állj odébb, feküdj!

A néma csöndben ezernyi szempár meredt a fészer kivilágított ablakaira. A fészerben csönd volt, a telken is. Így telt el néhány pillanat. Sokan a földre hasaltak. Valahol a távolból hangos lónyerítés hallatszott. Valaki azt üvöltötte:

- Csönd!

A fészerből fülsiketítő dörgés, kattogás hallatszott. Erős, szapora dübörgés követte. A föld megremegett. Gömbölyű fémorr tűnt fel a fészer fölött, aztán mindent elborított a füst és a por. A kattogás erősödött. A gép fekete teste egész nagyságában a fészer fölé emelkedett és a levegőben lebegett, mintha próbálkozna. Egyenletes, sivító hang hasított a robbanások zajába: a négyöles tojás, ferdén, mint a rakéta, a tömeg feje fölé emelkedett, és elrepülve nyugat felé, tüzes csíkot hagyott maga után, hogy eltűnjön a vörhenyes, tompafényű felhők mögött.

Ekkor a tömeg felzúgott, a magasba repültek a sapkák és az emberek a fészerhez rohantak.

 

A fekete égen

Losz bereteszelte az ablakot, leült Guszevvel szemben és szemébe nézett: Guszev pupillája oly keskeny volt, mint a foglyul ejtett madáré.

- Repülünk, Alekszej Ivanovics?

- Repülhetünk.

Ekkor Losz megragadta a reosztát emeltyűjét és kissé elfordította. Tompa dörrenés hallatszott; ez volt az a hang, amelytől a telken vagy ezer ember megremegett. Elfordította a második emeltyűt. Lábuk alatt tompa dübörgés hallatszott és a gép oly erősen megrázkódott, hogy Guszev belekapaszkodott az ülésbe és kimeredt a szeme. Losz mindkét emeltyűt bekapcsolta. A gép nekilendült. A dübörgés halkult, a gép rázkódása enyhébb lett. Losz odakiáltott:

- Felemelkedtünk.

Guszev letörülte arcáról a verejtéket. A gép belseje fölmelegedett. A sebességmérő másodpercenkénti ötven méter sebességet jelzett, a jelzőnyíl tovább mozgott előre.

A gép az érintő vonalán haladt, a Föld forgásával ellenkező irányban. A centrifugális erő kelet felé hajtotta. A számítások szerint száz kilométeres magasságban iránya megváltozik és átlósan repül tovább.

A motor egyenletesen dolgozott. Losz és Guszev kigombolták a bekecset, tarkójukra tolták a pilótasapkát.

Losz, leküzdve az ernyedtséget és a kezdődő szédülést, feltérdelt és a figyelőszemen keresztül nézte a távolodó Földet. Olyan volt a Föld, mint egy roppant, határtalan, kékesszürke, homorú csésze. Itt-ott szigetek gyanánt nagy felhőtömbök feküdtek rajta - amott az Atlanti-óceán.

A csésze zsugorodott, távolodott. Jobboldala fénylett, mint az ezüst, a balt árnyék takarta. Aztán egyszerre már nem volt csészealakú, hanem szálló gömb lett a világűrben.

Guszev a másik figyelőszemre hajolt és megszólalt:

- Isten veled, Föld-anyácska, éltem rajtad, véremet ittad.

Talpra állt, de hirtelen megtántorodott és rázuhant a párnára. Nyakán föltépte a kabátot.

- Meghalok, Msztyiszlav Szergejevics, oda az erőm.

Losz érezte: szíve egyre gyorsabban és gyorsabban ver, már nem is ver, csak gyötrőn rángatózik. Halántékán lüktet a vér. Szeme előtt minden elsötétedik.

Odakúszott a sebességmérőhöz. A nyíl egyre emelkedett, hihetetlen sebességet jelzett. Kiértek a légkörből. Csökkent a vonzás. A mágneses tű mutatta, hogy a Föld függőlegesen alattuk van. A gép másodpercenként növekvő sebességgel, eszeveszett gyorsasággal száguldott a jeges világűrben.

Losz töredező körömmel gombolta ki nyakán a bekecset s ebben a pillanatban megállt a szíve.


Losz előre látta, hogy a gép és a benne levő testek sebessége eléri azt a határt, amikor hatalmasan meggyorsul a szívverés, a vér és a nedvek keringése, valamint a test egész életritmusa. Mindezt előre látva, a villanyvezetékekkel összekötötte az egyik giroszkóp (kettő volt a gépben) sebességmérőjét a tartálycsapokkal, amelyek aztán a kellő pillanatban önműködően nagymennyiségű oxigént és ammóniás sót bocsátottak ki.

Losz tért először magához. Mellében szaggatást érzett, szédült, szíve vadul zakatolt. Gondolatok villantak föl benne és tűntek el: szokatlan, gyors, világos gondolatok. Mozdulatai furcsán könnyedek és pontosak voltak.

Losz elzárta a fölösleges tartálycsapokat és a sebességmérőre pillantott. A gép másodpercenként mintegy ötszáz kilométeres sebességgel haladt. Világos volt. Az egyik figyelőszemen vakító napsugár tűzött be. A sugár fényében feküdt Guszev, hanyatt feküdt, fogai kivillantak, üveges szeme kimeredt.

Losz szalmiákos sót tartott az orrához. Guszev nagyot sóhajtott, szemhéja megrebbent, Losz megfogta a hóna alatt és nagy lendülettel fel akarta állítani, de Guszev teste úgy emelkedett a levegőbe, mint egy léggömb. Losz elengedte. Guszev lassan ereszkedett alá a padlóra, a levegőben kinyújtotta a lábát, könyökét is felemelte s úgy ült valahogyan, mint a sósvízben, és körülnézett:

- Nem vagyok én részeg, Msztyiszlav Szergejevics?

Losz utasította, hogy másszon fel és ellenőrizze a felső figyelőszemet. Guszev felállt, meglendült és úgy mászott fel a gép függőleges falán, akár a légy. Megkapaszkodott a párnázott burkolatban és a figyelőszemhez hajolt.

- Sötét van, Msztyiszlav Szergejevics, az égvilágon semmit sem látok.

Losz füstüveget tett a Nap felé fordult lencsére. Élesen kirajzolódó, hatalmas gomolyagként függött a Nap a kietlen sötétségben. Oldalt, mint a szárnyak, két fénylő ködfolt nyúlt ki róla. Sűrű magvától szökőkút vált el és szélesedett gömbalakban - éppen itt volt a nagy napfoltok időszaka. A tündöklő magtól távolodva, a kinyúló szárnyaknál halványabb tűztengerek úsztak; ezek már teljesen elszakadtak a Naptól és körülötte keringtek.

Losz nehezen tudta levenni szemét erről a tüneményről, a világmindenség életadó tüzéről. Egy búrával eltakarta a lencsét. Sötét lett. Most odament a Nappal ellenkező oldalra néző figyelőszemhez. Arra egészen sötét volt. Elfordította a lencsét és egy csillag zöldes sugara küldte be fényét a figyelőszemen. Aztán egyszerre csak kékes, világos, erős sugár tört át a lencsén: a Sziriusz volt, az ég gyémántja, az északi égbolt első csillaga.

Losz odamászott a harmadik figyelőszemhez. Elfordította a lencsét, belepillantott, megtörülte zsebkendőjével. Tekintete a lencsére meredt. Hirtelen elszorult a szíve, úgy érezte, hogy fején fölágaskodik a haj.

Közel, egészen közelben, portengeren át homályos, ködös foltok tűntek szemébe. Guszev ijedten kiáltotta:

- Valami, nem tudom micsoda, repül mellettünk!

A ködfoltok lassan ereszkedtek, élesebbek, világosabbak lettek. Szaggatott, ezüstös vonalak, szálak suhantak. Aztán egyszerre feltűntek egy sziklás hegyvonulat éles körvonalai. A gép nyilvánvalóan egy égitest közelébe jutott, belekerült annak vonzóerejébe és akár egy hold, körülötte kezdett keringeni.

Losz reszkető kézzel nyúlt a reosztát-emeltyűkhöz és ütközésig elfordította őket, megkockáztatva, hogy felrobban a gép. Lent, a lábuk alatt rettenetes dübörgés, recsegés kerekedett. A foltok és a csillogó hegygerinc sebesen közeledett. Fényes felülete nőttön nőtt, egyre közelebb jutott. Most már látni lehetett a sziklák éles, hosszú árnyékát is, mely kopár, kietlen fennsíkon vonult át.

A gép a sziklák felé repült. Már egészen közelükben voltak, az oldalukon úsztak a napfényben. Losz arra gondolt (agya nyugodt, világos volt), hogy ha az égitest vonzóerejébe került gépnek nem sikerül torokkal az égitest felé fordulnia - egy pillanat, és itt a vég.

Ebben a pillanatban Losz lépcsőzetes tornyok romjait pillantotta meg a kihalt fennsíkon, a sziklák közt... Aztán kopár hegyek fölött siklott a gép... De ezen az oldalon feneketlen szakadék tátongott, sötétség lepett el mindent. A meredek szakadék oldalán fémerek csillogtak. És a szétszakadt, ismeretlen égitest szilánkja elmaradt mögöttük, hogy halott útját folytassa az öröklétben. A gép újra a fekete világűrben száguldott.

Guszev hirtelen felkiáltott:

- Valami holdféle van előttünk!

Megfordult, eltántorodott a faltól és a levegőben lebegett, szétterült, mint egy béka, suttogva káromkodott és igyekezett visszakúszni a fal mellé. Losz elrúgta magát a padlótól, szintén fölemelkedett a levegőbe, belekapaszkodott a figyelőcsőbe - és megpillantotta a Mars ezüstös, vakító korongját.

 

Leszállás

A Mars ezüstös, itt-ott felhőkkel eltakart korongja észrevehetően növekedett. Vakítóan csillogott a jéglepte Déli Sark. Alatta behajló ködfolt nyúlt el. Keleten egészen az Egyenlítőig ért, a középső délkörnél felemelkedett és szétterült egy fényesebb felszín körül, megkettőződött, a korong nyugati peremén egy második kiugrót képezett.

Az Egyenlítőn - világosan lehetett látni - öt sötét pont, kerek folt terült el. A foltokat egyenes vonalak kötötték össze, melyek két egyenlő-oldalú és egy egyenlő-szárú háromszöget zártak be. A keleti háromszög alapvonalát szabályos ív vette körül. Közepétől a legszélső nyugati foltig egy második félkör haladt. Ettől az egyenlítői csoporttól nyugatra és keletre néhány szétszórt vonal, pont és félkör látszott. Az Északi Sark homályba borult.

Losz feszülten nézte ezt a hálózatot. Íme, itt vannak a Mars folyton változó, geometriailag szabályos, megfoghatatlan csatornái, melyek valósággal megőrjítették a csillagászokat. Most az élesen kirajzolódó ábra alatt egy alig kivehető, elmosódott második hálózatot pillantott meg.

Előhúzta jegyzetfüzetét és hevenyében papírra vetette a hálózat hozzávetőleges rajzát. A Mars korongja hirtelen megrázkódott és szétfolyt a szemlencsében. Losz a reosztát emeltyűkhöz ugrott.

- Megérkeztünk, Alekszej Ivanovics, belekerültünk a Mars vonzásába!

A gép torokkal fordult a bolygó felé. Losz csökkentette a sebességet, majd teljesen kikapcsolta a motort. A sebességváltozás most simábban ment végbe. De olyan kínzó csönd állt be, hogy Guszev arcához kapta a kezét és belemarkolt a fülcimpájába.

Losz a padlóhoz lapult és figyelte, hogyan nő, terebélyesedik, domborodik az ezüstös korong. Úgy rémlett neki, hogy a fekete űrből rájuk ereszkedik a Mars.

Ismét bekapcsolta a reosztát-emeltyűket. A gép megrázkódott, harcolt a Mars vonzóerejével. A zuhanás meglassult. A Mars most eltakarta az egész eget, csillogott, széle csészeszerűen lehajlott.

Az utolsó pillanatok félelmesek voltak: szédítő zuhanás. A Mars mindent eltakart. A figyelőszemek üvege hirtelen bepárásodott. A gép a felhőket egy homályos fennsík fölött áthasította és sivítva, rázkódva, lassan leereszkedett.

- Lent vagyunk! - kiáltotta Losz és kikapcsolta a motort. A következő pillanatban egy erős ütés a falhoz penderítette és megfordította a tengelye körül. A gép lomhán megállt és az oldalára dőlt.

Térdük, kezük remegett, szívük akadozott. Losz és Guszev szótlanul, sebtében rendbeszedték a gép belsejét. Az egyik figyelőcsövön keresztül egy kábult egeret eresztettek ki, amelyet a Földről hoztak magukkal. Az egér feléledt, orrát emelgette, mozgatta a bajszát, mosakodott. A levegő tehát megfelelt az élet követelményeinek.

Ekkor kireteszelték a kerek ablakot. Losz megnyalta a szájaszélét és egy kissé még mindig rekedten megszólalt:

- No, Alekszej Ivanovics, szerencsésen megérkeztünk. Szálljunk ki.

Levették a csizmát és a bekecset. Guszev felcsatolta pisztolyát (minden eshetőségre), elnevette magát és fölrántotta az ablakot.

 

A Mars

Az ég, amelyet Losz és Guszev a gépből kiszállva megpillantott, fényes volt, végtelen és sötétkék, mint a viharos tenger.

A lángoló, sugárzó Nap magasan állt a Mars fölött. A kristályos, kék fényáradat az élesen elhatárolt horizonttól a zenitig hűvös volt és átlátszó.

- Vidám napsugár süt ezekre - mondta Guszev és tüsszentett. Szemkápráztató fény töltötte meg a sötétkék levegőeget. Kitágult tőle a mellkas, a halántékon lüktetett a vér, de a lélekzés könnyű volt. Finom és száraz volt a levegő.

A gép narancssárga síkságon hevert. A horizont egészen közel volt, úgy tetszett, hogy akár kinyújtott kézzel is eléri az ember. A föld tele volt nagy repedésekkel. A síkságon különféle, magas kaktuszok ágaskodtak, mint a hétágú gyertyatartók, és éles, lilás árnyékot vetettek. Száraz szellő fújdogált.

Losz és Guszev sokáig nézelődött; aztán elindultak a síkságon. Szokatlanul könnyű volt a járás, noha az ember lába bokáig süppedt a porhanyós talajba. Losz körüljárt egy magas, vastag kaktuszt és feléje nyúlt a kezével. Alig érintette meg, a növény megzörrent, mintha szél fújna és barna, húsos hajtásai Losz keze felé hajoltak. Guszev belerúgott csizmás lábával - ne, te mocsok! - mire a kaktusz kifordult a földből és tüskéi a homokba fúródtak.

Vagy egy félórát mendegéltek. Szemük előtt végig ugyanaz a narancssárga síkság vonult el: kaktuszok, lilás árnyak és repedések a földben. Mikor délnek fordultak és a Nap oldalról sütött rájuk, Losz szemügyre vette a földet, mintha felfedezett volna rajta valamit. Hirtelen megállt, lehajolt és a térdére csapott.

- Alekszej Ivanovics, hiszen ez szántóföld!

- Mi a csuda!

Csakugyan már tisztán látni lehetett a széles, félig betemetett barázdákat és a kaktuszok egyenes sorait. Néhány lépés múlva Guszev belebotlott egy kőlapba, melybe nagy bronzkarika volt csavarva. A karikán kötélvég fityegett. Losz megvakarta az állát, szeme felcsillant.

- Még mindig nem érti, Alekszej Ivanovics?

- Látom, hogy mezőn vagyunk.

- Hát a karika?

- A fene tudja, minek csavarták ide.

- Hát azért, hogy rákössék a bóját. Látja a kagylókat? Kiszáradt csatorna fenekén vagyunk.

- Csakugyan... Rosszul állhatnak itt víz dolgában.

Nyugatra fordultak és a barázdák mentén haladtak előre. A távolban nagy madár röppent fel, repülés közben görcsösen csapkodott szárnyával. Hosszúkás, lefelé csüngő teste volt, mint a darázsnak. Guszev megtorpant, revolveréhez kapott. De a madár csak szállt, szárnya megcsillant a sűrű kékségben, aztán eltűnt a közeli horizont mögött.

A kaktuszok egyre magasodtak, egyre sűrűbben álltak egymás mellett. Óvatosan kellett haladni az eleven, tüskés ligetben. Lábuk alatt gyíkhoz hasonló, élénk narancsszínű, soklábú, pikkelyeshátú állatok futkároztak. Sokhelyütt az ujjaslevelű bokrok sűrűjében mászkáltak és valamiféle sörtés gombolyagot vonszoltak félre. Óvatosan haladtak.

A kaktuszok sorai krétafehér, lejtős partig nyúltak el. A part szemlátomást régi, faragott kőlapokkal volt kirakva. A repedésekben és a kőlapok közt, a résekben, kiszáradt mohaszálak csüngtek alá. Az egyik kőlapon ugyanolyan karika volt, amilyet a mezőn is láttak. Pikkelyes gyíkocskák békésen szunyókáltak a napsütésben.

Losz és Guszev felkapaszkodott a lejtőn. Dombos vidék tárult szemük elé, ugyancsak narancsszínű, de valamivel fakóbb. Itt-ott alacsony, az erdei fenyőhöz hasonló fák álltak szétszórtan. Másutt kőtömbök, romok körvonalai fehérlettek. Messze, északnyugaton éles, egyenetlen, megdermedt lángnyelvekhez hasonló hegyek vonulata emelkedett az ég felé. A hegytetőkön hó csillogott.

- Jobb lenne, ha most visszamennénk, ennénk valamit, pihennénk - mondta Guszev. - Kidöglünk itt és nem találunk egy árva lelket sem.

Még álldogáltak egy ideig. A síkság kihalt volt és szomorú. Elszorult a szívük.

- No, nézzünk csak vissza - mondta Guszev.

Lementek a lejtőn és hosszas bolyongás után - a kaktuszok közt - ráakadtak a gépre.

Egyszerre csak Guszev suttogva megszólalt:

- Nézze csak!

Beidegződött mozdulattal előkapta revolverét a pisztolytáskából.

- Hé - kiáltotta - mit csinálsz ott a gépnél, majd adok én neked! Lövök!

- Kinek kiabál?

- Látja, hol van a gép?

- Igen, látom már.

- Hát attól jobbra, ott ül valaki.

Losz is meglátta végül és mindketten lélekszakadva rohantak a géphez. A gép mellett üldögélő lény odébb ment, ugrott egyet-kettőt a kaktuszok közt, felszökkent, kinyújtotta hosszú, hártyás szárnyát, felszállt, félkört írt le a levegőben, majd a két ember feje fölött röpdösött. Ugyanaz a lény volt, amelyet az imént madárnak véltek. Guszev kinyújtotta revolveres karját, hogy röptében lelője a szárnyas állatot. De Losz félrelökte a pisztolyt és rákiáltott Guszevre:

- Elment az esze?! Ez Mars-lakó!

Guszev félrehajtotta fejét és tátott szájjal bámult a csodálatos teremtményre, amely fölöttük körözött a sötétkék égen. Losz előhúzta a zsebkendőjét és integetett a furcsa madárnak.

- No, csak vigyázzon, Msztyiszlav Szergejevics. Ez még a fejünkre hajít valamit.

- Mondom, hogy tegye el a revolvert.

A nagy madár lejjebb ereszkedett. Most már mindketten látták: emberformájú lény, valami repülő szerkezet nyergében ül. Alsóteste a levegőben lógott. Vállával egymagasságban két hajlított, mozgékony szárny nyúlt ki. Valamilyen korong forgott a szárnyak alatt, alighanem a légcsavar. A nyereg mögött kormányrúd ágazott szét villaszerűen. Az egész szerkezet olyan könnyed volt, olyan mozgékony, mint egy élőlény.

A Mars-lakó most lejjebb szállt és közvetlenül a szántóföld fölött repült. Az egyik szárnya fölfelé ívelt, a másik lecsüngött. Látszott már a Mars-lakó feje: tojásalakú, hosszú ellenzős sapka takarta. Szemüveget viselt. Arca keskeny volt, ráncos és téglaszínű, az orra meg hegyes. Mozgott a szája, valamit csipogott. Szárnyával szaporán csapkodott, leért a földre, ott futott tovább, majd vagy harminc lépésnyire az emberektől leugrott a nyeregből.

Akkora volt, mint egy középtermetű ember. Bő, sárga, rövid kabátot viselt. Aszott lába feszesen körül volt csavarva a térde fölött. Dühösen mutogatott a kidöntött kaktuszokra. De amikor Losz és Guszev közeledett feléje, sebesen nyeregbe pattant és onnét fenyegette őket hosszú ujjával, majd szinte minden nekirugaszkodás nélkül fölrepült. Nyomban rá megint csak leszállt és a kidöntött kaktuszok felé böködve, vékony, csipogó hangon tovább kiabált.

- Haragszik a szamár - mondta Guszev és odakiáltott a Mars-lakónak: - Majd adok én neked ordítozni, kutyakölyök. Röpülj csak ide, nem bántunk.

- Hagyja abba a szitkozódást, Alekszej Ivanovics. Nem ért ez oroszul. Üljön le, addig nem mer közelebb jönni.

Mindketten leültek az átmelegedett földre. Losz mutatta, hogy enni-inni szeretne. Guszev rágyújtott egy cigarettára és kiköpött. A Mars-lakó egy ideig nézte őket, még a kiabálást is abbahagyta, de azért fenyegetően rázta ujját, amely majdnem olyan hosszú volt, mint egy ceruza. Aztán leoldott a nyeregből egy zsákot, az emberek felé hajította, körözve fölszállt a magasba és hamarosan eltűnt északon, a látóhatár mögött.

A zsákban két fémdoboz volt, meg egy folyadékkal telt lapos edény. Guszev kinyitotta a két dobozt: az egyikben erős szagot árasztó zselé volt, a másikban a szultánkenyérhez hasonló kocsonyás falatok. Guszev megszagolta.

- Fuj, hogy ezek mit esznek!

Kihozta a gépből az élelmiszeres kosarat, száraz kaktuszokat szedett össze és meggyújtotta. Könnyű füst kerekedett, a kaktusz pislákolt, de azért elég jó meleget adott. Fölmelegítettek egy marhahús-konzervet; az ételt tiszta kendőre rakták. Mohón falatoztak, csak most érezték, milyen tűrhetetlenül éhesek.

A nap a fejük fölött tűzött, a szél elült, nagy volt a meleg. A narancsszínű zsombékokon egy százlábú mászott... Guszev odavetett neki egy falat sós marhahúst. Az állat felkapta háromszögletű, szarvas fejét és valósággal kővé vált.

Losz egy cigarettát kért és ledőlt, kezére hajtva arcát; cigarettázott s nevetett.

- Tudja-e, Alekszej Ivanovics, mióta nem ettünk?

- Tegnap este óta, Msztyiszlav Szergejevics. Indulás előtt bekaptam egy kis krumplit.

- Hát, kedves barátom, ha éppen tudni akarja, huszonhárom vagy huszonnégy napja nem ettünk.

- Mióta?

- Tegnap Petrográdon augusztus tizennyolcadika volt, ma pedig ugyancsak Petrográdon szeptember tizenegyedike van; lám, milyen csodák esnek meg az életben.

- Ha agyonüt, se értem, Msztyiszlav Szergejevics.

- Hát egészen magam sem értem, hogy van ez. Este hét órakor szálltunk föl. Most meg, amint látja, délután két óra van. A mi óránk szerint tizenkilenc órával ezelőtt hagytuk el a Földet. De a szerint az óra szerint, amely ott maradt a műhelyben, körülbelül egy hónap telt el. Bizonyosan észrevette már: vonaton utazik, alszik, a vonat megáll, magát meg akár ha felébred, akár csak álmában egyszeriben kellemetlen érzés fogja el. Ez attól van, hogy amikor a vonat megáll, a maga egész testében sebességcsökkenés megy végbe. A robogó kocsiban fekszik, a szíve gyorsabban ver, az órája gyorsabban jár, mintha álló kocsiban feküdne. A különbség itt egészen elenyésző, hiszen kis sebességekről van szó. De a mi utazásunk már más lapra tartozik. Az út felét csaknem a fény sebességével tettük meg. Itt már érezhető a különbség. Szívverésünk, az óra járása, sejtjeink részecskéinek imbolygása egymáshoz képest nem változott, hiszen légüres térben repültünk, egyek voltunk a géppel; mindaz, ami benne volt, ugyanabban a ritmusban mozgott. De ha a gép sebessége ötszázezerszer nagyobb volt, mint a Földön levő test normális mozgási sebessége, akkor szívverésem gyorsasága - noha a gépben levő óra szerint másodpercenként egyet vagy kettőt ver - ötszázezerszer nagyobb, vagyis a repülés tartama alatt szívem másodpercenként ötszázezret vert a Petrográdon maradt óra szerint. A szívverésem szerint, a zsebemben lévő időmérő mutatója szerint, érzékszerveim szerint tizenkét órát utaztunk. És ez csakugyan tizenkét óra. De egy petrográdi lakos szívverése szerint, a Péter-Pál székesegyház órája szerint elutazásunk óta több mint három hét telt el. Ez azt jelenti, hogy el lehetne készíteni egy hatalmas gépet, belerakni egy félévre való eleséget, oxigént, ultralidditet és fölajánlani holmi különcöknek: nincs kedvük a mai korban élni? száz év múlva óhajtanak élni? Nem kell hozzá egyéb, mint hogy egy félévre elegendő türelemmel vértezzék fel magukat és helyet foglaljanak ebben a masinában, mert ami utána jön, az lesz csak az élet! Száz esztendőt átugranak. És azzal útnak indítani őket - a fény sebességével - a világűrbe. Szálldosnak, a szakálluk is kinő, visszamennek a Földre - és itt az aranykor. De hiszen így is lesz ez valamikor.

Guszev sóhajtott, csettintett, álmélkodott.

- Hát erről az itókáról mi a véleménye, Msztyiszlav Szergejevics, nem valami méreg?

Fogával kihúzta a marsbeli flaska dugóját, megízlelte a folyadékot, s kiköpött: iható! Hörpintett egyet, krákogott.

- Olyan, mint a mi madeiránk.

Losz megkóstolta. Az ital sűrű volt, édeskés és virágszagú. Kóstolgatás közben kiitták a fél fiaskót. Ereikben tűz futott végig, könnyűnek és erősnek érezték magukat, fejük ugyanakkor tiszta maradt.

Losz felállt, nagyot nyújtózott és nekiindult. Furcsa, könnyű, jóleső érzés lett úrrá rajtuk az idegen égbolt alatt. Szokatlan, csodálatos volt minden. Mintha a csillag-óceán hullámverése lökte volna ki őket magából és újjászülettek volna egy ismeretlen, új életre.

Guszev visszavitte az élelmiszeres-kosarat a gépbe, jól bereteszelte az ajtót és tarkójára lökte sapkáját.

- Jól van, Msztyiszlav Szergejevics, nem bánom, hogy eljöttünk.

Elhatározták, hogy újra elindulnak a part felé és estig kószálnak a dombos vidéken.

Vidám beszélgetés közepette indultak el újra a kaktuszok közt, néha átugrottak rajtuk könnyed, hosszú ugrásokkal. A partmenti lejtő kövei hamarosan felcsillantak a bokrok közt.

Losz hirtelen megtorpant. Hideg futott végig a hátán. Három lépésnyire a földön, a húsos levelek mögül, hatalmas szemek - akkorák, mint egy lóé - meredtek rá félig lehunyt, vörös szemhéjak alól. Ádáz düh lobogott a merően rászegzett szemekből.

- Mi a baj? - kérdezte Guszev és akkor ő is megpillantotta a szempárt. Habozás nélkül előrántotta revolverét és lőtt. Por kavargott. A szempár eltűnt. - Nézd csak, micsoda féreg! - Guszev megfordult és még egyszer belelőtt a nagy, póklábakon sebesen futó, barna, ritka csíkos, vaskos testbe. Hatalmas pók volt, amilyen a Földön csak a mélytengerekben él. A pók eltűnt a bokrok közt.

 

Az elhagyott ház

A csatorna partjától a közeli facsoportig Losz és Guszev leperzselt földön, barna hamuban jártak, átugorva a félig betemetett, keskeny csatornákat és megkerülve a kiszáradt tavakat. A homokkal feltöltött medrekben hajóvázak álltak ki a homokból. A kietlen, kihalt mezőn itt is, ott is domború korongok csillogtak, átmérőjük körülbelül egy méter lehetett.

E fényfoltos korongok a csipkeszélű hegyekről - a dombokon át - a facsoportokig, és a romokig húzódtak.

Két domb között alacsony, terebélyes, barna fák álltak. Bütykös, erős ágaik voltak, mohaszerű leveleik és inas, csomós törzsük. A fák közötti tisztáson szögesdrótháló maradványai csüngtek alá.

Bementek az erdőbe. Guszev lehajolt, lábával a hamuba bökött és - egy bezúzott emberi koponya gurult elő, fogai között fém csillogott. A levegő fojtó volt. A mohos ágak keskeny árnyékot vetettek a szellőtlen hőségben. Néhány lépés után ismét egy domború korongra akadtak. A korong egy kerek fémkút széléhez volt erősítve. A kis erdő végében romok tűntek fel: vastag téglafalak, amelyeket mintha robbanás vetett volna szét, kavicshegyek, s elgörbült fémgerendák kiálló végei.

- Ezeket a házakat felrobbantották, Msztyiszlav Szergejevics - mondta Guszev. - Itt is lehetett egy kis csetepaté. Az ilyesmit már ismerem valamennyire.

A szemétdomb mögül nagy pók bukkant elő és lefelé iramodott a szétroncsolt falon. Guszev rálőtt. A pók a magasba szökkent, aztán lezuhant és felfordult. Nyomában egy másik pók rohant ki a házból, a fák felé vette útját, futtában barnás port kavart föl és nekiszaladt a szögesdróthálónak, belegabalyodott, vergődött, hogy kiszabadítsa a lábát.

A ligetből Losz és Guszev egy dombra értek, majd lefelé haladtak egy másik kis erdőhöz, ahonnan már messziről feltűnt néhány téglaépület, meg egy kiemelkedő, lapostetejű kőház. A domb és a házak között néhány fémkorong hevert. Losz rájuk mutatott:

- Itt minden valószínűség szerint vízvezeték, légnyomásos csövek és villanyvezetékek voltak. Úgy látszik, az egészet szétrombolták.

Átmásztak a szögesdrótokon, átvágtak az erdőn és egy nagy kőlapokkal kirakott, széles udvarhoz értek. Az udvar végében egy ház állt: furcsa és sivár épület. Sötétvörös kőből készült a ház, sima falai fölfelé szűkültek és tömör párkányzatban végződtek. A falakon lőrésekhez hasonló keskeny, hosszú ablaknyílások tátongtak. A bejárat előtt két pikkelyes, felfelé keskenyedő oszlop bronz féldomborművet tartott: egy alvó, húnytszemű alakot. Az épület egész szélességében felnyúló, sima lépcső vezetett az alacsony, tömör ajtókhoz. Az épület sötét kőlapjai között elszáradt kúszónövények indái függtek. Olyan volt ez a ház, akár egy hatalmas kripta.

Guszev nekivetette vállát a fémajtónak. Az ajtó recsegve kitárult. Sötét előcsarnokon át magas terembe értek. Az üvegkupolán át fény szűrődött be. A terem csaknem teljesen üres volt. Vastag porréteg takart mindent: a szanaszét heverő, feldöntött zsámolyokat, az alacsony asztalka fekete terítőjét, a kőpadlón heverő, széttört edényeket és az ajtó mellett álló, korongokból, gömbökből, fémhálóból összeeszkábált, különös formájú alkotmányt, amely vagy gép, vagy fegyver volt.

Porszemek kavarogtak a fénysugárban, amely a sárga, aranyló szikráktól csillogó falakra vetődött. Fönt széles csíkban mozaikkal volt kirakva a fal. A mozaik szemlátomást történelmi eseményeket ábrázolt: sárgabőrű lények harcát a vörösbőrűek ellen; a tenger hullámaiba derékig merült emberi alakot, amint a csillagok közt repül; csataképeket, ragadozók elejtését, pásztorok hajtotta, fura állatcsordákat, életképeket, vadászatot, táncot, születést és temetést. Olyan volt ez a komor mozaiksáv, mintha valami óriási cirkuszt ábrázolna.

- Furcsa, nagyon furcsa - mormogta Losz és felkapaszkodott egy heverőre, hogy jobban lássa a mozaikot - mindenütt ismétlődik az emberi fejnek ez az érdekes rajza, látja, ez nagyon furcsa...

Guszev eközben a falban egy alig észrevehető ajtót fedezett fel; az ajtó a lépcsőházba nyílt, amelyen keresztül széles, boltíves folyosóra lehetett feljutni. A folyosót poros fény öntötte el.

A falak mentén és a folyosó mélyedéseiben kő- és bronzszobrok, torzók, fejek, maszkok és törött vázák álltak. Márvánnyal és bronzzal díszített ajtók nyíltak a belső szobákba.

Guszev benézett az áporodott levegőjű, félhomályos, alacsony szobákba. Az egyikben kiszáradt medence volt, döglött pók hevert benne. A másik szobában darabokra tört tükörfal, a padlón nagy csomó elrothadt rongy, feldöntött bútor, a szekrényekben ruhafoszlányok.

A harmadik szobában, a tetőablak alatt, ahonnan a fény áradt, egy dobogón széles páholy állt. Egy Mars-lakó csontváza feküdt rajta, félig a földön csúszva. Mindenfelé ádáz küzdelmek nyoma. A sarokban másik csontváz hevert.

Itt a szemétből Guszev kihalászott néhány nehéz, vertfémből készült csecsebecsét - női díszek, ékszerek lehettek alkalmasint - meg néhány, színes kőből kivájt, apró edénykét. A csontváz szétfoszlott ruhájáról leszedett két nagy, sötétzöld drágakövet - vékony lánc fogta össze őket s úgy fénylettek, mintha a belsejükből áradt volna fényük.

- Ez jó lesz - mondta Guszev. - Elviszem Masának...

Losz a folyosón álló szobrokat nézegette. A hegyesorrú Mars-lakó fejek, a tengeri szörnyek képmásai, a feldíszített maszkok és a ragasztott vázák között (e vázák formája és mintája csodálatosan hasonlított az etruszk amforákéra) figyelme egy nagy mellszoborra terelődött. A szobor vad, aszimmetrikus arcú, meztelen, zilált nőt ábrázolt. Két hegyes melle oldalt meredezett. Fejét csillagokból kirakott, arany fejék fogta körül. A fejék a nő homloka fölött keskeny parabolává szűkült, amelyen két gömb volt látható: egy rubintpiros és egy téglavörös. A nő érzéki, parancsoló arcában volt valami izgatóan ismerős, valami ami megfoghatatlanul felködlik az ember emlékezetében.

A szobor mellett, a falban, ráccsal védett kis beugró volt. Losz megmarkolta a vasrudakat, de a rács nem engedett. Gyufát gyújtott és a beugróban - kis elrothadt párnán - arany maszkot pillantott meg. Széles pofacsontú emberi arcot ábrázolt, nyugodt, nyitott szempár meredt elő a maszkból. A holdalakú száj mosolygásra állt, az orr ívelt és hegyes volt. Homlokán, a két szemöldök között olyasféle dudor látszott, mint a szitakötő felnagyított szeme. Ez az arc azonos volt azzal, amelyet a mozaik ábrázolt az első teremben.

Losz elgyújtogatta fél gyufaskatulyáját és izgatottan fürkészte a csodálatos maszkot. Kevéssel a Földről való felszállás előtt ehhez hasonló maszkokról készült fényképfelvételeket látott: azokat a Niger partján fedezték fel, hatalmas városok romjai között, Afrikának azon a részén, ahol a tudósok feltételezése szerint egy letűnt, titokzatos emberfaj kultúrájának nyomai kerültek elő.

A folyosón levő egyik mellékajtó nyitva volt. Losz bement. Hosszú és igen magas szoba volt ez, benne rácsos mellvéd és karzat. Lent és fönt a karzaton lapos szekrények és apró, vaskos könyvecskékkel megrakott polcok. Az arany-nyomású könyvhátak egyenes vonalban futottak a szürke falak mentén. Néhány szekrényben fémhengerek voltak, a többiben bőrbe vagy fába kötött, hatalmas könyvek. A szekrényekről, a polcokról, a szoba sötét sarkaiból ráncos arcú, kopasz, marslakó tudósok néztek le rá kőszemükkel. A szobában néhány alacsony szék és vékony lábakon álló ládácska hevert szanaszéjjel, oldalt pedig kerek vászon volt kifeszítve.

Losz lélekzetét visszafojtva bámulta ezt a kincsesházat, ahol a Marson eltelt ezredévek könyvekbe foglalt bölcsességét gyűjtötték össze. Óvatosan odalépett az egyik polchoz és fellapozott néhány könyvet. Zöldes papírra voltak nyomva, barna, geometrikus, hajlékony betűkkel. Az egyik könyvben gépek tervrajzait fedezte fel; ezt a könyvet Losz zsebre dugta, hogy majd később tüzetesen átnézze. A fémhengerekben kisebb, sárga hengerekre bukkant; a fonográf hengereihez hasonlítottak, csak éppen tükörsimák voltak. A megkoppintott csont hangját adták, mikor körmével hozzájuk ért. Az egyik henger a vetítővászon alatt álló ládán volt, szemlátomást vetítésre készítették elő és itt maradt a ház pusztulásakor.

Losz ezután kinyitott egy fekete szekrényt, találomra kivett egy könnyű, vastag könyvet és kabátujjával óvatosan letörölte róla a port A könyv bőrkötését férgek rághatták össze. Ódon, sárga lapjai megszakítás nélkül, bonyolult cik-cakban, csíkokban haladtak felülről lefelé. Az egymásba futó lapokat színes, körömnagyságú háromszögek tarkították. Balról jobbra és jobbról balra futottak egyenetlen sorokban, a sorok hol lehanyatlottak, hol fölszökkentek. A háromszögek más-más alakúak és színűek voltak. Néhány lap után különböző formájú és színű körök jelentek meg a háromszögek között. A háromszögek különböző figurákat alkottak. A háromszögek, körök, négyzetek, bonyolult alakok váltakozó színű, összekapcsolódó rajza sorról sorra haladt. Alig kivehető, légies, csodás zene csendült meg Losz fülében.

Becsukta a könyvet és sokáig állt a könyvespolchoz támaszkodva, izgatottan és bódultan az ismeretlen igézettől: amit a kezében tartott, daloskönyv volt.

- Msztyiszlav Szergejevics - harsogott végig a házon Guszev hangja - jöjjön csak gyorsan ide.

Losz kiment a folyosóra. A folyosó végében levő ajtó előtt állott Guszev és ijedten mosolygott.

- Nézze csak meg, micsodájuk van ezeknek.

Szűk, félhomályos szobába vezette Loszt. Az átellenes falban nagy, négyszögletes, tompafényű tükör volt, előtte néhány zsámoly és karosszék.

- Látja azt a gömböt ott azon a spárgán? Gondoltam, arany, le akarom tépni: nézze mi történt.

Guszev megrántotta a gömböcskét. A tükör kivilágosodott, hatalmas házak csipkés körvonalai, a lemenő nap sugaraiban csillogó ablakok, lobogó vásznak jelentek meg benne. Tompa zsivajgás töltötte meg a sötét szobát. A tükrön, a város körvonalait eltakarva, szárnyas árnyék suhant át felülről lefelé. Hirtelen láng csapott fel a tükrön, éles roppanás hallatszott a szobapadló alatt és a homályos tükör kialudt.

- Rövidzárlat, kiégett a biztosíték - mondta Guszev. - Mennünk kell, Msztyiszlav Szergejevics, egy-kettőre ránk éjjeledik.

 

Alkonyat

A lángoló nap keskeny, homályos szárnyát széttárva, bukott lefelé.

Losz és Guszev a homályba vesző, most még kihaltabb és elvadultabb dombvidéken át siettek a csatorna partjához. A nap hamarosan a közeli látóhatár mögé hanyatlott és eltűnt szemük elől. Vakító vörös fény áradt szét nyomában. Éles sugarai beragyogták a fél eget, aztán egy-kettőre eltűntek a szürke hamu mögött. Az ég már egyáltalán nem látszott.

A hamuszürke alkonyatban - alacsonyan a Mars fölött - nagy, vörös csillag jelent meg. Olyan volt, mint egy haragos szem. Néhány pillanatig csak ennek a mogorva égitestnek a sugarai világították be a sötétséget.

De nyomban rá csillagok, fénylő, zöldes csillagalakzatok tünedeztek fel az aránytalanul magas égbolton. Jeges sugaraik bántották a szemet. Aztán a mogorva csillag is letűnt, kialudt.

A parthoz érve Losz megállt s egy csillagra mutatott:

- Az ott a Föld.

Guszev levette sapkáját, letörölte homlokáról a verítéket. Fejét hátrahajtva nézte a csillagcsoportok közt úszó, távoli hazát. Arca beesettnek, szomorúnak látszott.

- A Föld - ismételte.

Sokáig álltak az ősi csatorna partján, a síkság fölött, ahol a csillagfényben homályosan kirajzolódtak a kaktuszok körvonalai.

De egyszerre csak az élesen kiváló horizont mögül a holdnál kisebb, fényes sarló bukkant ki és emelkedett a kaktuszmező fölé. Az ujjas növények hosszú árnyat vetettek.

Guszev könyökével meglökte Loszt.

- Nézzen csak oda hátra.

Hátuk mögött - a dombvidék, a ligetek és a romok felett - ott csillogott a Mars másik holdja. Ez is kisebb volt a mi holdunknál; kerek, sárga korongja a csipkés hegyek fölé emelkedett. A dombokon csillogtak a fémkorongok.

- Ez aztán az éjszaka - suttogta Guszev. - Mintha csak álmodnék.

Óvatosan lementek a partról a kaktuszcserjék közé. Lábuk előtt egy árnyék ugrott vissza. Szőrgomolyag futott a két hold fényében. Csikorgás hallatszott, majd átható, fülsértő, vékony madárfütty. Elmozdultak a kaktuszok csillogó levelei. Pókháló tapadt az arcukra, ruganyos, akár a drótháló.

Hirtelen átható vijjogás hallatszott, s az éjszaka sötétbe borult. Aztán csend támadt, néma csend. Losz és Guszev, az undortól és iszonyattól reszketve, öles ugrásokkal rohantak át a mezőn, nagy lendülettel szökelltek át a feléledt növényeken.

Végül is a fölkelő holdsarló fényében felcsillant a gép acélburkolata. Odarohantak. A gépnél megálltak, kifújták magukat.

- Én ugyan nem mászkálok többet éjjel ezeken a pókos helyeken - mondta Guszev. Kinyitotta a kerek ablakot és bemászott a gépbe.

Losz még várt egy kicsit. Fülelt, nézelődött. És egyszerre csak azt látta, hogy a csillagok közt fantasztikus, szárnyas hajótest körvonalai úszkálnak.

 

Losz a Földre néz

A repülőhajó eltűnt. Losz felmászott a gép nedves burkolatára, pipára gyújtott és a csillagokat nézte. Testét hűvösség csapta meg. Bent a gépben Guszev tett-vett, mormogott, forgatta kezében az elhozott csecsebecséket, majd sorra elrakta. Aztán kihajolt az ajtón:

- Akármit mond, Msztyiszlav Szergejevics, ez mind arany, a kövek meg felbecsülhetetlenek. Hogy, örül majd az én kis bolondom!

Aztán eltűnt a feje s hamarosan minden mozgás megszűnt a gépben. Szerencsés flótás ez a Guszev!

Losz viszont nem tudott aludni; üldögélt, elbámészkodott a csillagokon és pöfékelt. Mi a csuda lehet ez! Honnan került a Marsra az az arany maszk, azzal a fura, harmadik szitakötő-szemmel? Hát a mozaik? Hát a tengerbe merült és a csillagok közt repdeső óriások? Mit jelent az a két gömb a parabolán? Talán a rubintpiros a Földet jelképezi, a téglavörös meg a Marsot? A két világ fölötti hatalom jelképe? Érthetetlen. Meg az a daloskönyv, meg a homályos tükörben az a furcsa város? És mért olyan elhagyatott, mért olyan szétdúlt az egész vidék?

Losz a cipősarkához verdeste pipáját. Csak virradna már! Az a szárnyas Mars-lakó valószínűleg valamilyen lakott vidékre sietett, hogy hírt vigyen róluk. Hátha már keresik is őket, hátha azt a csillagok között úszó hajót is éppen értük küldték.

Felnézett az égre. Halaványabb lett a vörös csillag fénye - a Földé - s a bolygó a zenithez közeledett, sugara mintha egyenesen az ember szívébe hasított volna.

Azon az álmatlan éjszakán a fészer ajtajából éppilyen hűvös bánattal nézte Losz a lemenő Marsot. Tegnapelőtt éjszaka... Csupán két nap választja el attól az órától, a Földtől.

Föld, zöldellő Föld, felhős vagy verőfényes, dúsantermő, bővizű, tulajdon fiaidat fölfaló s mégis hőnszeretett hazánk...

Jeges kéz szorította össze agyvelejét. Olyan ez a vöröslő földgömb, mint a lángoló szív... Ő, Losz a kérészéletű ember, aki egy pillanatra felbukkan a semmiből, saját oktalan akaratából elszakadt hazájától s most egy csüggedt ördög módján üldögél egymagában e kihalt vidéken. Hát itt van, itt van a magány. Ezt akartad? Önmagadtól megszabadultál-e?

Losz megborzongott a hidegtől. Pipáját zsebre dugta. Bemászott a gépbe és lefeküdt a békésen hortyogó Guszev mellé. Ez az egyszerű ember nem árulta el a hazáját, elrepült ide, túl az Óperencián, ahol a madár sem jár és éppoly otthonosan érzi magát, akárcsak ott... Nyugodtan, tiszta lelkiismerettel alussza az igazak álmát.

Losz is elszenderedett a melegtől és a fáradtságtól. Megvigasztalta, amit álmodott. Földi folyó partját látta, nyírfákat, amint zizegnek a szélben, felhőket, a víz tükrén szikrázó napot és valakit, aki fényes-fehér ruhában áll a túlsó parton s integet neki, hívja, csalogatja...

Légcsavar mennydörgő zúgása ébresztette föl Loszt és Guszevet.

 

Mars-lakók

Ragyogó rózsaszínű felhők takarták az eget. El-eltűnve a rózsaszínű felhők mögött, majd ismét fölbukkanva a sötétkék hajnali égen, közeledett egy napfényben sugárzó repülőhajó. Háromárbocos alakja óriási bogárra emlékeztetett. Három pár, hegyes szárny meredezett az oldaláról.

A hajó keresztülhasított a felhőkön és méltóságteljesen, ezüstös ragyogásban lebegett a kaktuszok fölött. Rövid, szélső árbocain bömbölve forogtak a függőleges légcsavarok s meggátolták, hogy a gép leessék. A fedélzetről állványok ereszkedtek le és ezekre támaszkodott a repülőhajó. A légcsavarok megálltak.

A lépcsős állványon cingár Mars-lakók ugráltak lefelé. Ugyanolyan tojásalakú sisakot és bő, ezüstszínű, rövid kabátot viselt valamennyi; kabátjuk vastag gallérja eltakarta nyakukat és állukat. Valamilyen fegyvert szorongatott kezében mindegyik, olyasfélét, mint a rövid, tányérrakaszos géppisztoly.

Guszev mogorván állt a gép mellett. Kezét pisztolyán tartva nézte, hogyan sorakoznak kétsoros vonalba a Mars-lakók. Fegyverük csövét könyökhajlatukra fektették.

- Úgy tartják azt a fegyvert, akár az asszonyok - morogta.

Losz karját összefonva, mosolyogva állt.

Azt a Mars-lakót, aki utoljára ereszkedett le a hajóról, bő redőkben aláhulló, fekete köpeny takarta. Fedetlen feje kopasz volt, itt-ott kidudorodó, szőrtelen arca keskeny, kékesszínű.

A porhanyós talajon be-besüppedve haladt el a felsorakozott katonák előtt. Világoskék, jeges, kimeredő szeme megállapodott Guszeven. Aztán csak Loszt nézte. Közelített feléjük, felemelte bő kabátujjába bújtatott, vézna karját és tagolt, csilingelő, vékony hangon kiejtett egy csicsergésszerű szót:

- Talcetl.

Szeme most még tágabbra nyílt, hideg felindulás öntötte el. Megismételte az iménti szót és parancsolón az égre mutatott. Losz válaszolt:

- Föld.

- Föld - ismételte nagynehezen a Mars-lakó és összeráncolta homlokát. Koponyáján a dudorok még Sötétebbekké váltak.

Guszev jobblábával előrelépett egyet, köhintett és haragosan így szólt:

- Mi oroszok vagyunk, Szovjetoroszországból jöttünk. Egyszóval idevetődtünk. Jó napot! - És sapkájához érintette kinyújtott ujját. - Mi nem bántjuk magukat, maguk se bántsanak minket... Msztyiszlav Szergejevics, ez az ember egy mukkot sem ért a mi nyelvünkön.

A Mars-lakó kékes, okos arca mozdulatlan volt, csak lejtős homlokán, két szemöldöke közt tűnt fel egy piros folt az erőlködéstől. Könnyed kézmozdulattal a Napra mutatott:

- Szoacr.

Lába elé mutatott és karját nagy ívben tárta ki, mintha az egész bolygót át akarná ölelni.

- Tuma.

A háta mögött félkörben álló katonákra, Guszevre, önmagára és Loszra mutatott.

- Soho.

Megnevezett még néhány tárgyat és hallgatta, hogy nevezik azokat a Föld nyelvén. Közelebb lépett Loszhoz és gyűrűsujjával méltóságteljesen megérintette a homlokát, a szemöldöke közötti részen. Losz üdvözlésül biccentett. Guszev, miután őt is megtapogatták, mérgesen homlokára rántotta sapkája ellenzőjét:

- Úgy bánnak velünk, mint a vademberekkel!

A Mars-lakó odament a géphez és sokáig nézdegélte elfojtott csodálkozással, aztán szemlátomást megértette a gép műszaki elvét és elragadtatva szemlélte a kormoshéjú, óriás acéltojást. Hirtelen tenyerébe csapott, hátrafordult katonáihoz és szaporán magyarázott nekik valamit, összeszorított ujjait az ég felé emelve.

- Aiu - felelték nyújtottan a katonák.

A Mars-lakó homlokához nyomta tenyerét, mélyet sóhajtott, majd felindultságán erőt véve, Loszhoz fordult. Szeméből teljesen eltűnt az előbbi hidegség. Átmelegedett, nedves szemmel nézett Losz szemébe.

- Aiu - mondta - aiu utara soho, dacia Tuma ra geo Talcetl.

Ezután kezével elfödte szemét és mélyen meghajolt. Kiegyenesedett, magához intett egy katonát, elvette keskeny kését és egy ábrát karcolt a gép burkolatára: lerajzolta az acéltojást, föléje tetőt, oldalt egy katonaalakot. Guszev a válla fölött nézte, aztán megszólalt:

- Azt ajánlja, hogy sátort vonnak a gép köré és őrt állítanak melléje. Csakhogy én félek ám Msztyiszlav Szergejevics, hogy majd széjjelhurcolják a holminkat. Hiszen még zár sincs az ablakon.

- Ugyan már, Alekszej Ivanovics, üres szalmát csépel.

- De hiszen ott műszerek, ruhák vannak... Az előbb összenéztem az egyik katonával, ezzel itt ni... Nem valami bizalomgerjesztő az ábrázata.

A Mars-lakó figyelmesen és tiszteletteljesen hallgatta végig a párbeszédet. Losz jelekkel tudtára adta, hogy ajánlatát elfogadják. A Mars-lakó sípot emelt keskenyajkú, nagy szájához. A hajóról ugyancsak átható sípszó felelt neki. Ekkor a Mars-lakó bizonyos jelzéseket adott le a sípon. A legmagasabb, középső árboc tetején hajszálvékony huzalok jelentek meg és szikrák pattogása hallatszott.

A Mars-lakó a repülőhajó felé bökve, Loszra és Guszevre nézett. A katonák közelebb húzódtak, köralakban álltak fel. Guszev rájuk pillantott, becsmérlő nevetésre fakadt, bemászott a gépbe, kihozott belőle két zsákot, melyekben fehérnemű és különféle holmi volt, aztán intett a katonáknak, rácsapott a revolverére, majd ujját fenyegetően megrázta. A Mars-lakók álmélkodva figyelték mozdulatait.

- No, Alekszej Ivanovics, akár foglyok vagyunk, akár vendégek, mennünk kell - mondta Losz, nevetett, vállára kapta az egyik zsákot, s azzal elindultak a repülőhajóhoz.

Az árbocokon zajosan megindultak a függőleges légcsavarok. A szárnyak leereszkedtek. Felvijjogtak a propellerek. A vendégek vagy talán foglyok egy törékeny létrán felmásztak a fedélzetre.

 

A csipkés hegyek túlsó oldalán

A hajó északnyugati irányba repült, alacsonyan a Mars felszíne fölött. Losz és a kopasz Mars-lakó fennmaradt a fedélzeten. Guszev lement a hajó gyomrába, a katonákhoz.

A szalmasárga, felső kabinban beleült egy fonott karosszékbe és egy ideig nézegette a fürgelábú, cingár katonákat, akik úgy hunyorgatták piros szemüket, mint a madarak. Aztán elővette hagyományos, bádog cigarettadobozát - hét éven keresztül vele volt a fronton - megkopogtatta a fedelét - "no, gyújtsunk rá, elvtársak" - és megkínálta cigarettával a Mars-lakókat.

A Mars-lakók riadtan rázták a fejüket. Az egyik mégis csak elvett egy cigarettát, alaposan megnézte, megszagolta, aztán fehér nadrágja zsebébe dugta. Amikor meg Guszev rágyújtott, a katonák borzadva húzódtak el tőle és ezt suttogták:

- Soho tao tavra, soho-om.

Keskeny, vöröses arcuk riadt volt, amint figyelték, hogy nyeli a "soho" a füstöt. De amikor megszagolgatták, némileg megnyugodtak és ismét odaültek Guszev mellé.

Guszevet egy cseppet sem zavarta, hogy nem tud a Mars-lakók nyelvén. Oroszországról, a háborúról, a forradalomról és saját hőstetteiről mesélt új barátainak.

- Becsületes nevem: Guszev. Eredetileg a gunárból származik; a gunár az amolyan jóféle baromfi a Földön, ti még álmotokban sem láttatok olyat. Egyébként pedig Alekszej Ivanovicsnak hívnak. Nemcsak hogy ezredet vezényeltem, de egy egész lovashadtestet. Félelmetes hírem volt, mondhatom. Az az én elvem: golyószóró ide, golyószóró oda, elő a meztelen kardot, aztán rajta! "Add meg magad, büdös kutya!" Azzal aztán lehet aprítani! Köpjetek le, ha én magam csak egy karcolást is kaptam. Nálunk a katonai akadémián külön tantárgy volt: "Alekszej Guszev mestervágása." Nem hiszitek? Hadtestet akartak, rám bízni. - Ujjával föltolta sapkáját, megvakarta a fületövét. - Nem, nem, elegem volt már, engedelmet. Hét esztendeig harcoltam, más is beleunt volna. Msztyiszlav Szergejevics meg hívott, könyörgött: "Hát hogy a csudába repüljek maga nélkül a Marsra, Alekszej Ivanovics?" Így aztán eljöttem.

A Mars-lakók hallgatták, álmélkodtak. Az egyik egy flaskót hozott, muskotályszagú, barna folyadék volt benne. Guszev erre előhúzott zsákjából egy félüveg szeszt, amelyet még a Földről hoztak magukkal. A Mars-lakók megitták és valamit locsogtak. Guszev hátba verdeste őket, lármázott. Aztán mindenféle apróságot szedett elő a zsebéből és cserét ajánlott. A Mars-lakók örömest cseréltek vele arany holmikat a tollkésért, ceruzacsutkáért és a töltényhüvelyből készült, csodálatos öngyújtóért.

Ezalatt Losz a fedélzet korlátjára könyökölt és nézte az alattuk úszó, egyhangú dombvidéket. Megismerte azt a házat, ahol előző este jártak. Mindenfelé ugyanolyan romok és facsoportok voltak láthatók, s mellettük kiszáradt csatornák kanyarogtak.

Losz a kihalt vidék felé mutatott és jelekkel kifejezte csodálkozását: miért olyan elhagyott és kihalt az egész vidék? A kopasz Mars-lakó tágranyílt szemében haragos fény csillant fel. Jelt adott és a repülőhajó feljebb emelkedett s ívalakban a csipkés hegyek teteje fölé szállt.

A nap már magasan járt, a felhők is eltűntek. Szirénáztak a propellerek, a hajlékony szárnyak, mozgás közben csikorogtak, zúgtak a függőleges légcsavarok. Losz észrevette, hogy a légcsavarok zúgásán és a szárnyak meg a vitorlák csikorgásán kívül (ahogy a szelet hasították) más zaj nem hallatszik: a motorok zajtalanul működtek. Nem is lehetett látni őket. Csupán a légcsavarok tengelyén forgott egy-egy kerek doboz, olyan, mint a dinamóház, meg az elülső és a hátsó árbocon himbálózott két ezüstdrótból készült, ellipszis-alakú kosárka.

Losz különféle tárgyak nevét kérdezgette a Mars-lakótól és fölírta őket. Aztán elővette az előző este elhozott könyvet, melyben tervrajzok is voltak, hogy megkérdezze a geometriai jelek nevét. A Mars-lakó csodálkozva meredt erre a könyvre. Szeme ismét hideg lett, ajkát undorodva elhúzta. Óvatosan kivette Losz kezéből a könyvet és lehajította a hajóról.

A nagy magasságtól és a metsző levegőtől belenyilallt Losz mellébe, szeme könnybe lábadt. A Mars-lakó, mikor ezt észrevette, jelt adott és a hajó lejjebb szállt. Kopár, vérvörös sziklák fölött repültek. A kanyargós, széles hegygerinc délkeletről északnyugatra húzódott. A hajó árnyéka elsuhant a töréseken, melyeknek oldalában fém- és ércerek csillogtak a zuzmóval benőtt meredek lejtőkön, beleveszett a szakadékok homályába és eltakarta a csillogó, jeges csúcsokat, tükörsima gleccsereket. Vad és kihalt volt a táj.

- Liziazira - mondta a Mars-lakó s lefelé intett, kivillantva apró, fémesen csillogó fogát.

Losz, ahogy nézte ezeket a sziklákat, melyek széttört égitest szomorú, halott tájaira emlékeztettek, az egyik szakadékban, a kövön, egy feldőlt hajóvázat pillantott meg: az ezüstös fémből készült burkolat darabokban hevert mellette. Amott egy szikla gerince mögött, egy másik hajó törött szárnya meredezett. Távolabb, egy hegyfokon függött a harmadik, alaktalanná vált hajó. Mindenfelé hatalmas szárnyakat, tört vázakat, kiálló hajóbordákat látott. Csatatér tárult elébe: mintha démonok szabadultak volna ezekre a kopár sziklákra.

Losz a szomszédjára sandított. A Mars-lakó összehúzta nyakán a köpenyt és nyugodtan nézte az eget. Hosszúszárnyú madarak röpültek egyenes vonalban a hajó előtt. Feljebb röppentek, sárga szárnyuk csillogott a sötétkék háttérben; aztán visszafordultak. Losz, ahogy követte szálló útjukat - mélyen a sziklák között - kerek tó fekete vizét pillantotta meg. Bodros cserjék nőttek a partján. A sárga madarak a víztükörre ereszkedtek.

A tó hullámzani kezdett, felmorajlott, közepéből vastag vízsugár szökött föl, aztán szétfröccsenve visszahullott.

- Szoam - mondta ünnepélyesen a Mars-lakó.

A hegygerinc véget ért. Északnyugaton az áttetsző és remegő, forró levegőhullámokon át kanárisárga síkság tűnt fel, széles víztükrök csillogtak. A Mars-lakó az elmosódó, csodás vidék felé bökött és széles mosolyra húzva ajkát, mondta:

- Azora.

A repülőhajó lágyan megemelkedett. Párás, enyhe légáramlat csapta meg arcukat, fütyörészett fülük mellett. A bővizű csatornákkal átszelt, narancssárga növényzettel és vidám-kanárisárga ligetekkel borított Azora - a szó "örömöt" jelent - azokra a vidám tájakra emlékeztetett, amelyeket kisgyermekkorában lát az ember álmában.

Széles fémbárkák úsztak a csatornákon, amelyeknek partján elszórt, fehér házacskák, kanyargó, kerti utak húzódtak. Mindenfelé Mars-lakók sürögtek-forogtak. Egyik-másik denevér módján szállt fel a lapos tetőkről, átrepültek a vizen vagy a liget mögé ereszkedtek alá. A ligetekben mindenütt tócsák, kis patakok ragyogtak. Csodálatos szépségű volt az Azora vidéke.

Ahol a síkság végződik, a hatalmas víztükrön megcsillant a napfény, s ide torkollottak a kanyargós csatornák. A hajó e táj felé vette útját, mígnem Losz egy óriási, nyílegyenes csatornára figyelt fel. Távoli partja párás homályba veszett. Zavaros, sárgás vize lassan hömpölygött a köves part mentén.

Sokáig repültek. Egyszerre csak a csatorna végén messzeségbe vesző fal egyenes pereme emelkedett ki a vízből. A fal egyre magasabbra nőtt. Előtűntek a kőfal hatalmas sziklatömbjei. Hasadékaiban fák és bokrok nőttek. A fal egy óriási, vízzel telt medencéhez vezetett, amelyből fehértarajos vízsugarak lövelltek a magasba.

- Ro - mondta a Mars-lakó és nyomatékosan felemelte az ujját.

Losz előhúzta jegyzetfüzetét és föllapozta azt a hevenyészett vázlatot, amelyet megérkezésükkor készített a Marson látott vonalakról és pontokról. Átnyújtotta szomszédjának és lefelé mutatott, a víztükörre. A Mars-lakó a vázlatra bámult, összeráncolta homlokát; megértette, hogy miről van szó, mosolyogva bólintott és kisujjával a vázlat egyik pontjára, bökött.

Losz kihajolt a korláton és három vízzel telt csatornát látott: kettő a medencéből vált ki, nyílegyenesen haladt, a harmadik meg ívalakban. Hát itt a titok: a Mars korongján megfigyelt, kerek foltok hatalmas víztárolók voltak, a háromszögek és félkörök pedig csatornák. De miféle lények építhették ezeket a ciklop-falakat? Losz kérdően pillantott útitársára. A Mars-lakó alsóajkát csücsörítette és két kitárt karját az ég felé emelte:

- Tao hacha ro hamagacitl.

A repülőhajó most felperzselt síkság fölött haladt. Rózsaszínű, nagyon széles, tarka sávként vonult át rajta a negyedik csatorna kiszáradt medre. Valamilyen növényzet borította a medret szabályos sorokban. Valószínűleg annak a második csatornahálózatnak az egyik vonala volt, amely halványan rajzolódott ki a Mars korongján.

A síkság lankás dombvidékbe ment át. Rácsos tornyok kék körvonalai bukkantak föl a dombok mögött. A repülőhajó középső vitorláján huzalokat feszítettek ki, amelyek szikráztak. A dombokon túl újabb és újabb rácsos tornyok, lépcsőzetes épületek körvonalai tűntek elő. A verőfényből nagy, ezüstös város bontakozott ki.

A Mars-lakó megszólalt:

- Szoacera.

 

Szoacera

Szoacera kékes körvonalai, a lapos tetők lépcsői, a zölddel befuttatott, rácsos falak, a kis ovális tó-tükrök, az áttetsző tornyok - egyszóval a dombok mögött kibontakozó város egyre nagyobb teret foglalt el; szélei a homályos látóhatárba vesztek el. Tömérdek fekete pont szállt fel a városból és szállt a hajó elé.

Észak felé virágos partú csatorna nyúlt. A várostól keletre kavicsos, puszta, gidres-gödrös mező húzódott. Hatalmas, repedezett, mohos szobor állt rajta és éles, hosszú árnyékot vetett.

A meztelen kőember kiegyenesedve, összetett lábbal állt, karját keskeny csípőjéhez szorította. Domború mellét rubintos öv fogta körül, füles-sapkájának halgerinchez hasonló, pikkelyes taraja tompán csillogott a napfényben. Széles arca volt, szemét lehunyta, s holdalakú szája mosolygott.

- Magacitl - mondta a Mars-lakó és az égre mutatott.

A távolban, a szobor mögött, hatalmas medence romjai, vízvezeték-csatorna bedőlt boltívei látszottak. Losz, ahogy jobban szemügyre vette a tájat, megértette, hogy a síkságon látott kavicshegyek, gödrök, buckák egy ősi város maradványai. Szoacera, az új város, e romoktól nyugatra, a csillogó tó mögött kezdődött.

A levegőben úszó pontok közeledtek, nagyobbodtak. Mars-lakók voltak, sokszázan, szárnyas csónakokban és nyergeken, vitorlásokon és ejtőernyős kosárkákban szálltak a repülőhajó elébe.

Egy négyszárnyú, aranyló szitakötőhöz hasonló keskeny, szivaralakú gép érte el elsőnek, a hajót. Éles kanyart vett és a levegőben lebegett a hajó fölött. Izgatott arcok kandikáltak ki a szivaralakú gépből és virágok, színes papírok hullottak a hajó fedélzetére.

Losz felállt, a drótkötélbe kapaszkodott, s levette sapkáját. Fehér haját lobogtatta a szél. Guszev is feljött a fedélközből és megállt Losz mellett. Virágzápor zúdult mindkettőjükre a csónakból. A fölöttük szálló Mars-lakók kékes- vagy barna- vagy téglaszínű arcán izgalom, elragadtatás, borzadály tükröződött.

A lassan úszó, szárnyas hajó nyomában, két oldalán, fölötte és előtte, többszáz légi alkalmatosság szállt. Fölöttük egyszerre csak ejtőernyős kosár ereszkedett alá, csíkos-sapkás, kövér Mars-lakó ült benne és mindkét kezével integetett. Egy cső nyílásához hajló, dudorokkal teli arc suhant el előttük. Emitt - a hajó előtt - gondterhelt, lobogóhajú, fürgelábú Mars-lakó forgolódik szárnyas nyergében és valamilyen forgatható dobozkát irányít Loszra. Aztán egy felvirágozott, fonott légicsónak száguld el mellettük, benne három nagyszemű, sápadt női arc, kék főkötők, himbálódzó, kék ruhaujjak, arannyal átszőtt sálak.

A légcsavarok zengése, a szárnyakra csapódó szél zúgása, az éles füttyszók, az arany csillogása, az ég kékségét ezer színnel tarkító ruhák, odalent a parkok hol bíborszínű, hol ezüstös vagy kanárisárga levélzete, a lépcsőzetes házak napfényben tündöklő ablakai - mindez álomszerű volt. Losz és Guszev enyhe szédülést érzett. Guszev csak elbámult és ezt mormogta magában:

- Ez aztán igen, a csudába is!

A hajó függőkertek fölött úszott el és zökkenő nélkül ereszkedett le egy nagy, kerek térre. Csak úgy záporoztak utána a csónakok, ejtőernyős kosarak, szárnyas nyergek; leszálltak, letottyantak a tér fehér kőlapjaira. A csillagalakban szerteágazó utcákon hatalmas tömeg zajongott; tódultak a tér felé, virágokat, papírokat hajigáltak és kendőjüket lengették.

A hajó fehér és vörös kövekből épült, magas, tömör, piramisalakú, komor épület előtt szállt le. A ház széles lépcsőjén, a négyzetes, fölfelé szűkülő oszlopok között, amelyek az épületnek csak egy harmadáig nyúltak föl, egy csoport Mars-lakó állt. Fekete köpenyt és kerek sapkát viseltek valamennyien. Amint Losz később megtudta, ez volt a Legfelső Mérnöki Tanács, a Mars valamennyi országának legmagasabb kormányzati szerve.

A Mars-lakó intett Losznak, hogy várjon. A katonák lefutottak a létraállványon, körülvették a hajót, visszaszorították az odacsődülő tömeget. Guszev elragadtatva nézte a sokszínű ruhától tarka, hullámzó teret, a fejek fölött ágaskodó szárnyakat, a szürke és fehér-vörös épülettömböket s a tetők fölé emelkedő, áttetsző tornyokat.

- Ez igen, ez aztán város - ismételgette többször is egymás után és dobbantott.

A lépcsőn félrehúzódtak a feketeköpenyes Mars-lakók. Most egy feketeköpenyes, magas, mogorvaképű, keskeny feketeszakállú, hajlongó Mars-lakó jelent meg. Kerek sapkáján halgerincszerű, arany taraj libegett.

Sétabotjára támaszkodva jött elébük a lépcső közepéig és beesett, fekete szemével hosszan elnézte a Föld küldötteit. Losz is ránézett, figyelmesen, fürkészőn.

- Ni, az ördög, hogy ránk mered! - súgta Guszev. A tömeghez fordult és már minden elfogódás nélkül kiáltotta: - Adjon isten, Mars-lakó elvtársak, a Szovjetköztársaság üdvözletét hozzuk... A jószomszédi viszony megerősítése végett...

A tömeg meglepetten lélekzett fel, felzúgott, felmorajlott és megindult. A mogorva Mars-lakó szakállát megmarkolva, szemét a tömegre emelte, majd fénytelen tekintetét végigjártatta a téren. Súlyos tekintetétől lecsendesedett a felkavart embertenger. A lépcsőn állókhoz fordult, néhány szót vetett oda és sétabotjával a hajóra bökött.

Egy Mars-lakó nyomban a hajóhoz futott. A fedélzetről kihajoló, kopasz Mars-lakónak halkan, szaporán magyarázott valamit. Jelzőfüttyök hallatszottak, két katona a hajópárkányra kapaszkodott, felvijjogtak a légcsavarok és a repülőhajó nehézkesen felemelkedett a térről, észak felé repült a város fölött.

 

Az azúrligetben

Szoacera messze elmaradt a dombok mögött. A repülőhajó egy fennsík fölött szállt. Itt-ott egyhangú épületek sorakoztak, függőutak oszlopai és huzalai, bányanyílások, keskeny csatornákon úszó, megrakott dereglyék villantak az utasok szemébe.

A facsoportok közül egyre több és több sziklaorom bukkant elő. A hajó lejjebb ereszkedett, elsiklott egy szakadék fölött és leszállt egy rétre A rét lejtős volt és sűrű, sötét csalitba torkollott.

Losz és Guszev fogta a zsákját és kopasz útitársával együtt elindult a réten a csalit felé.

A fák közül felszálló pára szivárványszínben tündöklött a harmatosan csillogó, bodor fű fölött. A lejtős réten hosszúszőrű, tömzsi, fekete és fehér állatok legeltek. Csönd volt. Halkan morajlott a víz. A szél is fújdogált.

A hosszúszőrű állatok lomhán föltápászkodtak, hogy utat engedjenek az embereknek. Medvetalpukat lustán rakosgatva odébbálltak, jobbra-balra forgatták lapos, rövid pofájukat. Sárga madarak szálltak le a rétre, meg-megrázták tollazatukat a szivárványos vízsugarak alatt.

Beértek a csalitba. A bokrokon túl lehajló ágú, azúrkékszínű, terebélyes fák álltak. Zizegtek a gyantás levelek az ágakon. A foltos fatörzsek között idecsillogott a távoli tó vize. Az édeskés, fűszeres, meleg levegőtől elbódult az ember ebben a kék ligetben.

A ligetet narancsszínű homokkal felszórt ösvények szelték keresztül-kasul. A kereszteződéseknél, a kerek tisztásokon régi, repedezett, mohos, nagy homokkőszobrok álltak. Töredezett oszlopok, a ciklopfal maradványai magasodtak a fák fölé.

Az út a tóhoz kanyarodott. Sötétkék víztükrén túl távoli hegység sziklás háta nyújtózott. A víz tükrében élesen visszaverődött a lehajló faágak rajza. Szikrázva tűzött a nap. A tó öblében, a vízbe vezető, mohos lépcső két oldalán egy-egy kúszónövénnyel befuttatott, hatalmas, repedezett ülőszobor volt látható.

A lépcsőn fiatal nő jelent meg. Hegyes, sárga süveg takarta fejét. A mohával belepett, örökké szendergő és mosolygó Magacitl-szobor mellett ez a kékesfehér, fiatal teremtés gyermekien finomnak tetszett. Megcsúszott, belekapaszkodott egy kiálló kőbe és felemelte a fejét.

- Aelita - suttogta a Mars-lakó, szemét karjával eltakarva és gyorsan beterelve Loszt és Guszevet az útról a sűrűbe.

Nagy tisztásra értek. Lejtőstetejű, komor, szürke ház állt a sűrű fűben a tisztás végén. A ház előtt csillagalakú, homokos tér volt, ebből két egyenes út vezetett a réten át le a ligethez, ahol a fák között alacsony kőépületek látszottak.

A kopasz Mars-lakó füttyentett. A ház mögül csíkosköpenyes, köpcös Mars-lakó bukkant elő. Arca olyan lilás volt, mintha céklával kente volna össze. A napfényben hunyorogva lépkedett feléjük, de amikor megtudta, kik érkeztek, olyan mozdulatot tett, mintha vissza akarna szaladni a ház mögé. A kopasz Mars-lakó parancsolóan beszélt vele és a köpcös - rémülettől reszketve jobbra-balra csavargatta fejét, kivillantva foghíjas szájában a megmaradt egyetlen fogat - bevezette a vendégeket a házba.

 

Pihenés

Világos, csaknem üres szobácskákba vezették a vendégeket. A keskeny ablakok a parkra néztek. Az ebédlő és a hálószoba falát fehér gyékények borították. A szobák sarkaiban virágcserepek álltak, bennük kis, virágzó facsemeték. Guszev megfelelőnek találta szálláshelyüket: "Olyan, mint egy poggyászkocsi; no, ez jó lesz."

A csíkosköpenyes, kövér Mars-lakó - a ház gondnoka - sürgött-forgott, járt-kelt, barna kendőjével letörülgette a cserepeket, időnként pedig megállt meredten, bágyadt szemét a vendégeken jártatta és hangtalanul, szaporán valami könyörgésfélét mormolt.

Vizet eresztett a medencébe és egy-egy kádhoz vezette Loszt és Guszevet. A kád aljáról sűrű páracsomók gomolyogtak föl. A bugyborékoló, meleg víz olyan édesdeden fogta körül az elfáradt testet, hogy Losz csaknem elaludt a medencében. A gondnok kézenfogva kisegítette.

Losz alig tudott az ebédlőbe vánszorogni, ahol az asztal roskadásig tele volt tányérokkal: főzelék, pástétom, apró tojás és gyümölcs volt bennük. A diónagyságú, ropogós kenyérgalacsinok szétolvadtak a szájukban. Nem volt sem kés, sem villa, csak egy-egy parányi lapát állt ki minden tálból. A gondnok állt, mint a cövek, és nézte, hogyan tömik magukba az ínyencségeket a Földről érkezett emberek. Még Guszevnek is ízlett az étel. Különösen a virágszagú bor volt finom. Szinte párolgott szájukban és frissességgel, tűzzel töltötte meg ereiket.

A gondnok a hálószobába vezette a vendégeket és sokáig tett-vett, felhajtotta a paplanokat, igazgatta a vánkosokat. De végül is mély, hosszú álom gyűrte le a "fehér óriásokat". Olyan hangosan szuszogtak és horkoltak, hogy rezegtek az ablaküvegek, imbolyogtak a növények a szoba sarkaiban és recsegett az ágy nehéz testük alatt, amely a Mars-lakókét jóval meghaladta.

Losz kinyitotta szemét. Mesterséges, kék fény áradt a mennyezetről. Meleg volt, jólesett heverészni. "Mi történt? Hol vagyok?" De sehogyan sem jutott az eszébe. Szinte kéjesen hunyta le ismét a szemét.

Fényes foltok suhantak el: mintha víz tündöklött volna a kék lombok között. Valami csodálatos öröm előérzete fogta el, várta, hogy álmába belép valami a tündöklő foltok mögül és ez a várakozás édes félelemmel töltötte el.

Álmában mosolygott, összehúzta szemöldökét, azon erőlködött, hogy áthatoljon az ugráló fényfoltok könnyű fátylán. De aztán még mélyebb álom ereszkedett agyára.


Losz felült az ágyban s ott üldögélt egyideig, fejét lehorgasztva. Felkelt, félrehúzta a függönyt. A keskeny ablakon át hatalmas csillagok jeges fénye tekintett be, az ismeretlen csillagalakzatok furcsák és félelmesek voltak.

- Igen, igen, igen - mormogta Losz - nem a Földön vagyok. Végtelen, jeges űr... Egy új világban vagyok. Igen, hiszen meghaltam. Az életem ott maradt...

Körmét belevájta a mellébe, a szívénél.

- Nem haltam meg és mégsem élek. Eleven élő agyvelő. De az életem, az mégis ott maradt...

Maga sem értette, mért gyötri már második éjjel ez a kibírhatatlan vágyódás a Föld után, földi élete után. Mintha elszakadt volna az élet fonala és lelke a jeges, fekete űrben dobogott volna. Visszahanyatlott a vánkosra.


- Ki van itt?

Losz talpra ugrott. A reggeli napsugár az ablakon át beáradt a szobába. A szalmasárga kis szoba ragyogó tiszta volt. Kint susogtak a lombok, madarak fütyürésztek. Losz végighúzta kezét a szemén és mélyet sóhajtott.

Az ajtón ismét halkan kopogtattak. Losz kinyitotta. A küszöbön ott állt a pocakos gondnok és egy nyaláb azúrszínű harmatos virágot szorított két kézzel magához.

- Aiu utara Aelita - suttogta és átnyújtotta a virágokat.

 

A homályos gömb

Reggeli után Guszev így szólt:

- Msztyiszlav Szergejevics, ez még sincsen rendjén. Iderepültünk, a fene tudja, milyen messzire, most meg ülhetünk itt, az isten háta mögött. Ahhoz nem kellett volna idejönnünk, hogy fürdőkádban lubickoljunk. A városba nem eresztenek; emlékszik, hogy ránk meredt az a szakállas. Óvakodjék tőle, Msztyiszlav Szergejevics. Most még etetnek, itatnak minket, de mi lesz aztán?

- No, csak ne siessen úgy, Alekszej Ivanovics - mondta Losz és a kesernyés és édes illatot árasztó, azúrkék virágokra pillantott. - Éldegélünk itt egy kicsit, körülnézünk, látják majd, hogy nem ártunk senkinek és majd csak beengednek a városba.

- Nem tudom, maga hogy van vele, Msztyiszlav Szergejevics, de én nem azért jöttem ide, hogy a lábamat lógassam.

- Maga szerint mihez kellene fognunk?

- Furcsa még hallani is ilyet a maga szájából, Msztyiszlav Szergejevics. Talán már túlságosan megrészegült valamilyen bódító virágtól?

- Veszekedni akar?

- Eszem ágában sincs. De üldögélni, meg virágokat szaglászni, azt a Földön is lehet, amennyit csak jólesik. Én mindössze azt gondolom, hogy ha mi vagyunk itt az első emberek, akkor a Mars most a miénk, a Szovjetunióhoz tartozik. Hát ezt a dolgot meg kéne szilárdítani.

- Bolond maga, Alekszej Ivanovics.

- No, azt majd meglátjuk, melyikünk a bolond. - Guszev felcsatolta derékszíját, kifeszítette a vállát, szemét ravaszkásan összehunyorította. - Tudom magam is, nehéz ügy: hiszen csak ketten vagyunk. Nem kell más, csak hogy írásban kérjék felvételüket az Oroszországi Föderatív Köztársaságba. Persze, ilyen írást nem adnak egykönnyen, dehát maga is látta: nincs minden rendjén a Marson. Jó szemem van az ilyesmihez.

- Forradalmat akar csinálni, vagy mi a szösz?

- Hogy is mondjam, Msztyiszlav Szergejevics: majd meglátjuk. Mivel térünk vissza Petrográdba? Szárított pókokat viszünk magunkkal, vagy mi a fenét? Nem! Visszamegyünk majd és közöljük: a Mars-bolygó csatlakozott az Oroszországi Szovjet Föderatív Szocialista Köztársasághoz. Bezzeg fölhördülnek majd Európában! Hiszen csak arany van itt annyi, hogy hajókat lehetne megrakni vele. Hát ez a helyzet, Msztyiszlav Szergejevics.

Losz tűnődve nézte; nem lehetett eldönteni, hogy Guszev tréfál-e vagy komolyan beszél; ravasz, nyílt szemében nevetés bujkált, de valami furcsa fény is lobogott benne.

Losz a fejét csóválta és megérintve a nagy virágok áttetsző, viaszos, azúr leveleit, tűnődve mondta:

- Eszembe sem jutott, hogy minek megyek én a Marsba. Jöttem, hogy itt legyek. Hajdanában a conquistadorok felszereltek egy hajót és elindultak, hogy új földeket találjanak. Amikor a tengeren ismeretlen part bukkant föl, a hajó beúszott egy folyó torkolatán, a kapitány levette széleskarimájú kalapját és saját nevére keresztelte azt a földet. Aztán végigrabolta a partot. Meglehet, hogy magának igaza van: ahhoz még kevesen vagyunk, hogy partra szálljunk; meg kell rakni kincsekkel a hajót. Belepillanthatunk egy új világba: ez aztán a kincs! A bölcsesség az, Alekszej Ivanovics, a bölcsesség, amit magunkkal kell vinnünk a hajón.

- Nehezen fogunk mi zöldágra vergődni, Msztyiszlav Szergejevics. Maga nagyon nehézkes ember.

Losz nevetett:

- Ne féljen, kedves barátom, én csak a magam számára vagyok nehézkes ember, majd csak megegyezünk a végén.

Az ajtón kocogtattak. A félelemtől és a tisztelettől meg-megbicsakló lábbal megjelent a gondnok és jelekkel kérte, hogy kövessék. Losz gyorsan felállt, tenyerével lesimította fehér haját. Guszev határozottan megpödörte bajuszát. A vendégeket a folyosókon és lépcsőkön keresztül a háznak egy távoli részébe kísérték.


Egy alacsony ajtón a gondnok kopogott. Bentről szapora, szinte gyermeki beszéd hallatszott. Losz és Guszev belépett a nagy, fehér szobába. A fénysugarak, amelyekben millió porszem táncolt, a mennyezeti ablakokon át a mozaikpadlóra vetődtek, s az egyenletes könyvsorok, a lapos szekrények közé állított bronzszobrok, a hegyeslábú asztalkák és a homályos vetítőtükrök képe visszaverődött a padlóról.

Nem messze az ajtótól hamvasszőke, fiatal nő állott nyakig és csuklóig zárt, fekete ruhában. Feltornyozott haja fölött porszemek kavarogtak a könyvek arany kötésére hulló fénysugárban. Ugyanaz a nő volt, akit tegnap a Mars-lakó Aelitának nevezett.

Losz mélyen meghajolt előtte. Aelita mozdulatlanul állt és tágpupillájú, szürke szemét Loszra függesztette. Hosszúkás, kékesfehér arca alig észrevehetően remegett. Kissé fitos orra, megnyúlt szája gyermekien finom volt. Mintha keble meredek ívben emelkedett volna, úgy hullámzott a lágy, fekete redők alatt.

- Ellio utara geo - mondta dallamos, bársonyos hangon, szinte suttogva és mélyen meghajtotta fejét, annyira, hogy tarkója is látható lett.

Losz válaszul csettintett az ujjával. Nagy erőfeszítéssel megszólalt:

- A Föld küldöttei üdvözölnek téged, Aelita.

Maga sem tudta, mért beszélt ilyen fellengzősen. Elpirult. Guszev méltóságteljesen mondta:

- Nagyon örülök, hogy megismerhettem; Guszev ezredparancsnok, ez pedig Msztyiszlav Szergejevics Losz mérnök. Eljöttünk, hogy megköszönjük a szíves vendéglátást.

Az emberi beszéd hallatára Aelita fölkapta fejét, arca nyugodtabb lett, pupillája összébb húzódott. Szótlanul nyújtotta kezét, keskeny tenyerét fölfelé fordítva; így tartotta egy ideig. Losznak és Guszevnek úgy rémlett, mintha zöldesfehér gömb jelenne meg a tenyerén. Aztán Aelita gyorsan visszahúzta kezét és a könyvespolcok között elindulva, a könyvtár belseje felé tartott. A vendégek követték.

Losz most látta, hogy Aelita a válláig ér, bájos és könnyed, akárcsak azok a reggel küldött, kesernyés illatú virágok. Bő ruhájának alja a tükörfényes mozaikot söpörte. Vissza-visszanézett, mosolygott, de szeme nyugtalan és riadt maradt.

Széles padra mutatott, amely a szoba félköralakú, tágas mélyedésében állt. Losz és Guszev leült, Aelita velük szemközt foglalt helyet, egy olvasó-asztalkánál; rákönyökölt és lágyan, fürkészőn nézte vendégeit.

Egyideig szótlanul ültek. Loszt elzsongító, édes nyugalom szállta meg: jó volt itt üldögélni és nézni ezt a furcsa, csodálatos lányt. Guszev sóhajtott:

- Helyes kislány, nagyon kedves kislány - mondta halkan.

Aelita ekkor megszólalt. Hangja olyan csodálatos volt, mintha csak valamilyen hangszeren játszott volna. Ajkát alig mozdítva, többször egymás után elismételt néhány szót. Hamvas szempillája le-lecsukódott, majd lassan fölnyílt.

Ismét kinyújtotta kezét tenyérrel fölfelé. Losz és Guszev ekkor ködös, zöldesfehér gömböt pillantott meg tenyerén. Akkora volt, mint egy kisebbfajta alma. Légkör vette körül, mozgott és csillogott.

A két vendég és Aelita figyelmesen nézte ezt a felhős, párás almát. Hirtelen fénysugarak siklottak rá és megállapodtak rajta. Losz felkiáltott: Aelita kezében a földgömböt tartotta.

- Talcetl - mondta a lány és a gömbre mutatott.

A gömb lassú forgásba kezdett. Elvonultak Amerika körvonalai, Ázsia csendesóceáni partjai.

- Ezek itt mi vagyunk, mi, oroszok - mondta izgatottan Guszev és Szibériára bökött.

Kanyargós árnyékként vonult el az Ural gerince, keskeny szalagként a Volga alsó folyása. Kirajzolódtak a Fehér-tenger partjai.

- Itt - mondta Losz és a Finn-öbölre mutatott.

Aelita csodálkozva emelte rá szemét. A gömb megállt. Losz nagy erőfeszítéssel felidézett emlékezetében egy térképrészletet, és képzelete nyomán a homályos gömb felszínén megjelent egy fekete folt, a belőle szerteágazó vasutak szálai és a zöld mezőben a felirat: "Petrográd"

Aelita a gömböt nézte, majd eltakarta. Az most ujjain keresztül csillogott. Aelita Loszra figyelt és bólintott.

- Ozeo, ho szua - mondta és Losz megértette, hogy ez annyit tesz: "Mélyedjen el és emlékezzék."

Ekkor fölidézte Pétervár képét: a gránit rakpartot, a Néva fagyos-kék hullámait, a rajtuk táncoló csónakokat, a Nyikolaj-híd ködbeburkolt, hosszú boltíveit, az üzemek sűrű füstjét, a halvány hajnali felhőket, a nedves utcákat, a szatócsüzlet kirakatát és egy öreg kocsist a sarkon.

Aelita kezefejére támasztotta állát és hallgatagon figyelte a földgömböt. Ott vibráltak rajta Losz emlékei, hol élesen kirajzolódva, hol elmosódva. Kidomborodott az Izsák-székesegyház kupolája, de mindjárt el is tűnt és helyét vízparti gránitlépcsők foglalták el, félköralakban álló padok és egy bánatosan üldögélő, barna lány. A lány arca megremegett, eltűnt és fölötte két szfinx bukkant elő. Számoszlopok sorakoztak, majd egy tervrajz jelent meg, utóbb a lobogó kovácstűzhely, mellette a mogorva Hovlov, amint éleszti a parazsat.

Aelita sokáig nézte ezt a furcsa életet, amely a földgömb homályos felszínén elvonult előtte. De az emlékképek egyszerre csak összekeveredtek: egészen másfajta képek törtek be makacsul közéjük: füstoszlopok, tűzvészek lángja, vágtató lovak, szaladó, el-elvágódó emberek. Aztán mindent elnyelve egy véres, szakállas arc bukkant fel. Guszev hangosan sóhajtott. Aelita riadtan fordult feléje és gyorsan elkapta tenyerét. A földgömb eltűnt.

Aelita néhány percig mozdulatlanul ült, könyökére támaszkodva. Arcát tenyerébe temette. Aztán fölállt, leemelt a polcról egy hengert, abból kis csonthengert húzott ki és a tükrös asztalkára, helyezte. Meghúzott egy zsineget és kék függönyök takarták el a könyvtár felső ablakait. Az asztalkát a padhoz tolta és elfordította a kapcsolót.

A tükör megvilágosodott és - föntről lefelé mozogva - Mars-lakók, állatok, házak, fák, különböző tárgyak jelentek meg rajta.

Aelita mindegyik alakot sorra megnevezte. Amikor az alakok mozogtak, csináltak valamit, megmondta az igét. A képek közé időnként színes ábrák keveredtek, olyanok, mint a daloskönyvben voltak, és alig hallható, zenei hangok csendültek fel. Aelita ilyenkor megnevezett egy-egy fogalmat.

Halkan beszélt. Lassan úsztak a tükrön ennek a furcsa ábécének az ábrái. A csöndben, a kékes félhomályban szürke szempár tekintett Loszra. Aelita hangja erős és egyben lágy igézetként hasított a szívébe. Bódulás fogta el.

Losz érezte, hogy agya ismét megvilágosodik, eloszlik a ködfátyol és az új szavak, fogalmak belevésődnek emlékezetébe. Sokáig tartott a lecke. Aelita végigsimított homlokán, sóhajtott, és kikapcsolta a vetítőtükröt. Losz és Guszev úgy ült, mintha köd borult volna rájuk.

- Menjenek és feküdjenek le - mondta Aelita a vendégeknek azon a nyelven, amelynek hangjai ugyan még különösen hangzottak fülüknek, de a szavak értelme már eljutott tudatukba.

 

A lépcsőn

Elmúlt egy hét.

Amikor Losz később visszaemlékezett, kékes félhomálynak, csodálatos nyugalomnak tetszett ez az idő, amelyben az ébren átélt, csodálatos álomlátások hosszú sora vonult el előtte.

Losz és Guszev korán reggel kelt. A fürdő és a könnyű reggeli után a könyvtárba siettek. A küszöbön Aelita fürkésző, gyöngéd pillantása fogadta őket. Szavai már csaknem teljesen érthetők voltak. Kifejezhetetlen nyugalmat árasztott a szoba csendje, félhomálya, s Aelita halk szavai. A lány csillogó tekintete a tükörre tapadt és azon álomképek tűntek fel és árnyak suhantak. Szavai szinte belopództak Losz és Guszev tudatába.

E szavak először csak puszta hangok voltak, aztán megteltek értelemmel, összefolytak az élet keringésével. Most, amikor Losz kiejtette ezt a nevet: "Aelita" - a név kétféle érzést kavart föl benne; az első szótag - AE - bánatot keltett, azt jelentette: "akit utoljára látunk"; a második ezüstös fényt csillantott fel - LITA - azt jelentette: "csillagfény". Ily módon az új világ nyelve gáttalanul ömlött tudatukba.

Hét napig tartott ez a tanulás. A reggeli órákban és alkonyattól éjfélig folytak a leckék. Aelita végül is elfáradt. A nyolcadik napon nem költötték fel a vendégeket, estig aludtak.

Amikor Losz felébredt, a fák árnyéka már hosszúra nyúlt odakint. Recsegő, monoton hangon fütyült egy madár. Losz sietve felöltözött, fel sem költötte Guszevet, és a könyvtárba ment. De kopogtatására senki sem válaszolt. Ekkor Losz - először az itt töltött hét nap alatt - kiment az udvarra.

A tisztás a liget és az alacsony épületek felé ereszkedett. Arrafelé vonultak elnyújtott bőgéssel a hosszúszőrű, esetlen állatok, a hásák, amelyeket mintha tehénből és medvéből gyúrtak volna eggyé. A lehanyatló nap aranyfényt öntött a bodor fűre, nedves aranyfényben fürdött az egész rét. Smaragdzöld darvak röppentek a tóra. Messze, az alkonyati nap sugaraiból kibontakozott a hegy havas kúpja. Nyugalom és az aranyfényben búcsúzó nap szomorúsága töltötte be a lelket.

Losz a már ismerős ösvényen lement a tóhoz. Kétoldalt ugyanazok a lehajló azúrfák álltak, ugyanazokat a romokat látta a foltos fatörzsek mögött és ugyanolyan könnyű és hűvös volt a levegő, mint megérkezésük idején. De Losz úgy érezte, hogy most látja először e csodálatos tájat. Szeme felnyílt és megismerte a dolgok nevét.

Az ágak között itt is, ott is csillogott a tó tükre. De amikor Losz odaért a vízhez, a nap már lement, az alkonyat tüzes tollai, könnyedén suhanó lángnyelvei aranyfénnyel borították el a fél égboltot. A ragyogást hirtelen leereszkedő szürkeség takarta el, az ég elsötétült és máris fent szikráztak az égen a csillagok. Furcsa csillagalakzatok fénye verődött vissza a víztükrön. A tó kis öblében, a lépcsőnél két kőkolosszus feketéllett: ezredévek őrei ültek ott, arcukat a csillagok felé fordítva.

Losz a lépcsőhöz ment. Szeme még nem szokta meg a gyorsan beállott sötétséget. Az egyik szobor talapzatára könyökölt és mélyen beszívta a tó párás levegőjét, a tavi virágok kesernyés illatát. A csillagok visszfénye elborult a víztükrön, könnyű köd szállt a tóra. De a csillagok egyre fényesebben tündököltek és már kibontakoztak a sötétből az alvó ágak, a csillogó kövek és az ülő Magacitl mosolygó arca.

Losz addig álldogált és nézegetett, míg a kőre támasztott karja elzsibbadt. Ekkor eltávolodott a szobortól és hirtelen megpillantotta a lépcső alján Aelitát. A lány mozdulatlanul ült és elmerengett a fekete víztükrön himbálózó csillagokon.

- Aiu tu ira haszhe, Aelita - mondta Losz és csodálkozva hallgatta a furcsa hangokat, amelyek ajkán fölcsendültek. Olyan nehezen mondta ki őket, mintha fagy dermesztette volna meg a száját. Kívánsága mintha önmagától öltözött volna ezekbe a furcsa szavakba: - "Itt maradhatok magával, Aelita?"

Aelita lassan hátranézett.

- Igen - mondta.

Losz leült melléje a lépcsőre. Aelita haját fekete köpenyének csuklyája fedte. Arca kivehető volt a csillagfényben, de szeme nem látszott, csupán fekete árnyék a szemüregénél.

Hidegen, nyugodtan kérdezte:

- Maga boldog volt ott, a Földön?

Losz nem felelt azonnal. Ránézett a lányra: Aelita arca merev volt, szája szomorú.

- Igen - mondta Losz. - Boldog voltam.

- Mitől boldogok az emberek a Földön?

Losz megint ránézett.

- Azt hiszem, nálunk, a Földön az a boldogság, ha az ember elfelejtkezik magáról. Az boldog, akiben megvan a teljesség, a kiegyensúlyozottság, és aki azokért kíván élni, akiktől ezt a teljességet, kiegyensúlyozottságot, örömet kapja.

Aelita most Losz felé fordult. Láthatóvá vált tágranyílt szeme, amely csodálkozva nézte ezt a fehérhajú emberóriást.

- Ezt a boldogságot a szerelemben lehet megtalálni - mondta Losz.

Aelita elfordult. Hegyes csuklyája rázkódott. Nevetett talán? Nem. Vagy sírt? Azt sem. Losz ijedten fészkelődött a mohos lépcsőn. Aelita enyhén reszkető hangon megszólalt:

- Miért hagyta ott a Földet?

- Meghalt, akit szerettem - mondta Losz. - Nem volt hozzá erőm, hogy legyűrjem a kétségbeesést, rettenetesen fájt az élet. Szökevény vagyok. Gyáva szökevény.

Aelita kidugta kezét köpenye alól és rátette Losz széles kézfejére; megérintette, aztán visszahúzta ujjait a köpeny alá.

- Tudtam, hogy egyszer eljön ez az életemben - mondta tűnődve. - Már kislánykoromban furcsa álmaim voltak. Magas, zöld hegyeket láttam, szürke folyókat, nem olyanokat, mint az itteniek. Felhőket, hatalmas, fehér felhőket és esőt, záporozó vizet. És nagy, magas embereket. Azt hittem, hogy megtébolyodom. A tanítóm később azt mondta, hogy ez volt az ashe, a belső látás. Bennünk, Magacitl utódaiban él még egy másik élet emléke, szunnyad az ashe, mint a meg-nem-érett mag. Az ashe szörnyű erő, hatalmas bölcsesség. De nem tudom, mi az a boldogság.

Aelita mindkét kezét kidugta most a köpenye alól és szinte tapsolt, mint egy kisgyerek. Csuklyája ismét rázkódott.

- Sok-sok éve idejövök éjjelenként erre a lépcsőre és nézem a csillagokat. Sok mindent tudok. Tudok olyat is, amit magának nem kell soha megtudnia. De boldog csak gyerekkoromban voltam, amikor felhőkről, záporesőről, zöld hegyekről és nagy emberekről álmodtam. Tanítóm figyelmeztetett, azt mondta, hogy elpusztulok.

Arcát Losz felé fordította és hirtelen elnevette magát.

Losz szíve elszorult: olyan csodálatosan szép volt Aelita, olyan kábító, édes-keserű illatot árasztott a csuklyája, a keze, az arca, szája.

- Azt mondta a tanítóm: "Elpusztít téged a hao." Ez a szó leszállást jelent.

Aelita elfordult és szemébe húzta csuklyáját.

Egy darabig hallgattak, aztán Losz megszólalt:

- Mondja el nekem, amit tud, Aelita.

- Titok - felelte ünnepélyesen a lány - de maga ember, ezért sok mindent el kell majd úgyis mondanom magának.

Felemelte arcát. A Tejút két, oldalán úgy fénylettek és sziporkáztak a hatalmas csillagok, mintha az örökkévalóság szele fújta volna végig tüzüket. Aelita sóhajtott.

- Hallgasson ide - mondta. - Hallgasson végig nyugodtan, figyelmesen.

 

Aelita első elbeszélése

A Tumát, azaz a Marsot húszezer évvel ezelőtt az aolok népesítették be; egy narancssárga bőrű emberfaj, mely vadászattal foglalkozott és a nagy pókokat ette. A vad aol-törzsek az Egyenlítő körüli erdőkben és mocsarakban éltek. Ezektől a törzsektől csak néhány szó maradt fenn nyelvünkben. Az aolok másik része egy nagy földrész déli öbleiben élt. Arrafelé vulkanikus barlangok vannak, bennük tavakká gyűlt édes- és sósvizek. A lakosság halászott, a halakat a föld alá vitték, nagy, sós tavakba gyűjtötték össze. A téli fagy elől a barlangok mélyére húzódtak. Még most is láthatók ott a kupacba gyűlt halcsontok.

Az aolok harmadik része az Egyenlítő közelében; a hegyek lábánál telepedett le, ahol a föld alól ivóvíz tört fel. E törzsek már házat is tudtak építeni maguknak, hosszúszőrű hásákat tenyésztettek, harcban álltak a vadásztörzsekkel és a vérvörös Talcetl-csillagot imádták.

Az Azora boldog országát benépesítő, egyik törzsben szokatlan soho jelent meg. Egy pásztor fia volt, Liziazira hegyeiben nőtt fel és amikor betöltötte tizenhetedik évét, lement Azora népe közé, városról városra járt és ezt mesélte:

- Álmomban megnyílt az ég és egy csillag zuhant le. Arrafelé tereltem nyájamat, ahol a csillag földet ért. Ott megpillantottam az Ég Fiát. A fűben feküdt. Termete nagy volt, arca fehér, mint a hegytetőkön a hó. Fölemelte fejét és láttam, hogy szemében fény és téboly lángol. Megijedtem, arcra borultam és sokáig feküdtem holt-mozdulatlanul. Hallottam, amint az Ég Fia elvette botomat, elhajtotta nyájamat, s ahogy ment, talpa alatt remegett a föld. És hallottam, amint dörgő hangon kiáltotta: "Meghalsz, mert én így akarom." De azért mentem utána, mert sajnáltam a nyájamat. Nem mertem a közelébe menni: gonosz tűz csapott ki szeméből; amiért is mindannyiszor arcra borultam, hogy életben maradjak. Így mentünk néhány napon át, míg a hegyekből le nem értünk a sivatagba. Az Ég Fia botjával a kőre csapott és víz buggyant belőle. Nyájam is, én is ittunk belőle. Az Ég Fia pedig ekként szólott hozzám: "Légy a rabszolgám." Attól kezdve nyáját legeltettem, ő pedig odavetette nekem étele maradékát.

Ezt mesélte a pásztor a városok lakóinak. És hozzátette még:

- A jámbor madarak és a békés állatok nem tudják, mikor jön el haláluk órája. De már a ragadozó ihi kiterjesztette hegyes szárnyát a daru fölé, a pók megfonta hálóját és a szörnyű csá szeme ott villogott a kék fák között. Reszkessetek. Nincs annyi éles kardotok, hogy legyőzzétek a Gonoszt, nincs annyi erős falatok, hogy el ne érjen, nincs olyan gyors lábatok, hogy elfussatok a Gonosztól. Tüzes nyilat látok az égen, a gonosz Ég Fia zúdul majd reátok. Olyan a szeme, mint a Talcetl vörös tüze.

A békés Azora lakói borzadva emelték karjukat az ég felé e szavak hallatára. A pásztor pedig így folytatta:

- Amikor a vérszívó csá szeme keres téged a csalitban, válj árnyékká és a csá orra nem érzi meg vérednek szagát. Mikor a rózsaszínű felhőből ihi csap alá, válj árnyékká és az ihi szeme hasztalan keres téged a fűben. Mikor a két Hold, az Ollo, meg a Litha fényénél éjjel a gonosz pók, a citli befonja hálójával házadat, válj árnyékká és a citli nem fog meg téged. Válj árnyékká, Tuma szegény fia. A gonoszság csak gonoszságot szül. Vess ki magadból minden gonoszságot. Ásd el gyarlóságodat házad küszöbe alá. Menj el a nagy Szoam-gejzírhez és mosakodjál meg benne. Akkor a gonosz Ég Fia nem lát meg téged, hiába kutatja véres szemével árnyadat.

Azora lakói meghallgatták a pásztort. Sokan követték a kerek tóhoz, a nagy Szoam-gejzírhez.

Voltak, akik azt mondták: "Hogyan áshatja el az ember gyarlóságát a háza küszöbe alá?" Voltak, akik haragra gerjedve kiáltották a pásztornak: "Hazudsz! Az elkergetett koldusok mondták neked, hogy altasd el éberségünket és kaparintsd meg házunkat." Voltak, akik azt mondták: "Vigyük föl ezt az esztelen pásztort a sziklára és lökjük le a forró tóba, hadd váljék ő maga árnyékká."

Ennek hallatára a pásztor fogta hangszerét, az ullát, amelynek alján háromszögalakban voltak a húrok kifeszítve, letelepedett a haragvó, bosszús, méltatlankodó emberek közé, megpendítette a húrokat és énekbe fogott. Olyan gyönyörűen ullázott és énekelt, hogy elhallgattak a madarak, elült a szél, lefeküdtek a barmok és a nap megállt az égen. Aki hallgatta ekkor, úgy érezte mind, hogy már el is ásta a gyarlóságát háza küszöbe alá.

Három esztendeig tanított a pásztor. A negyedik nyáron a mocsarakból előjöttek a pókevők és megtámadták Azora népét. A pásztor járta a helységeket és ezeket mondta: "Ne lépjétek át küszöbötöket, őrizkedjetek a bennetek lévő Gonosztól, őrizzétek tisztaságtokat." Szavai hallatára akadtak, akik nem akartak szembeszállni a pókevőkkel, azokat meg is ölték házuk küszöbén. Ekkor a városok főemberei összebeszéltek, megragadták a pásztort, felvitték a magas szikla ormára és onnan lehajították a tóba.

A pásztor tanítása elhatolt távoli vidékre, Azorán túlra is. Még a tengermenti barlanglakók is az ő képét vésték a sziklába, amint ullázik. De egyes törzsek vezérei halállal büntették azokat, akik elfogadták a pásztor tanítását, mert ezek a vezérek esztelennek és veszélyesnek találták a pásztor tanítását. De egyszer aztán beteljesült jóslata. Az akkori krónikák így jegyezték fel:

"Negyven nap és negyven éjjel hulltak a Tumára az Ég Fiai. A Talcetl alkonyat után feljött az égre és szokatlan fénnyel égett, akár egy gonosz szem. Az Ég Fiai közül sokan holtan értek földet, mások a sziklákhoz csapódtak vagy elmerültek a déli óceánban, de sokan épségben érték el a Tuma felszínét."

Ezt mondja a krónika a magacitlok nagy áttelepüléséről. A magacitlok földi fajok voltak, özönvíz által pusztultak el a Földön, húszezer évvel ezelőtt.

A magacitlok tojásalakú, bronzból készült gépeken repültek, hajtóerőnek az anyag bomlását használták fel. Negyven nap alatt hagyták el a Földet.

Tömérdek bronztojás beleveszett a világűrbe, sok pedig szétzúzódott a Mars felszínén. Csak egy kis részük érte el baj nélkül az Egyenlítő körüli földrész síkságait.

Ezt mondja a krónika:

"Kiszálltak a tojásalakú gépből, magastermetűek és feketehajúak voltak. Az Ég Fiainak sárga, lapos arcuk volt. Testüket és térdüket bronzpáncél takarta. Éles gerinc volt sisakjukon, amely álluk alatt összeért. Az Ég Fiainak jobbján rövid kard volt, balkezükben papírtekercs, azon ábrák. E kettővel pusztították el Tuma szegény, tudatlan népeit."

Ilyenek voltak a magacitlok, ez a hatalmas és ádáz törzs. Az övék volt a Száz Aranykapu városa azon a szárazföldön, amelyet akkor óceán lepett el.

Kiszálltak a bronztojásokból, megszállták az aolok városait, elraboltak mindent, amit csak akartak, akik pedig ellenálltak, azokat megölték. A síkságokra hajtották a hása-nyájakat, kutakat ástak. Fölszántották a mezőket, és bevetették árpával. De a kutakban kevés volt a víz, elpusztult a vetőmag a száraz, meddő földben. Akkor azt mondták az aoloknak: jöjjenek a síkságra, ássanak öntözőcsatornákat és készítsenek nagy, vízgyűjtő medencéket.

Akadtak törzsek, amelyek engedelmeskedtek és elmentek csatornát ásni. Voltak törzsek, amelyek azt mondták: "Nem engedelmeskedünk, megöljük a betolakodókat." Az aol csapatok kivonultak a síkságra és ellepték, mint a felhő.

A magacitlok kevesen voltak, de oly kemények, mint a szikla, olyan hatalmasak, mint az óceán hullámai, s olyan bőszek, mint a vihar. Szétszórták és elpusztították az aol csapatokat. Lángra lobbantak a falvak és a városok. Szétszéledtek a nyájak. A mocsarakból előjöttek a vad csák és széttépték az asszonyokat és a gyermekeket. Pókok fonták be a kiürült házakat. Az ihik, a dögmadarak annyira elhíztak, hogy már repülni sem tudtak. Eljött a világvége.

Ekkor visszaemlékeztek a jóslatra: "Válj árnyékká a Gonosz előtt, Tuma szegény fia, és az Ég Fiának véres szeme hasztalan kutatja árnyadat." Sok aol elment a nagy Szoam-gejzírhez. Sokan a hegyek közé menekültek, remélve, hogy a ködös szakadékokban meghallják az ulla hangjait és megtisztulnak a Gonosztól. Sokan megosztották egymással vagyonukat. Keresték és fellelték önmagukban és egymásban a jót és dalolva, örömkönnyekkel üdvözölték. Liziazira hegyeiben a pásztor követői felépítették a Szent Küszöböt, amely alatt a Gonosz volt. Az olthatatlan tűz hármas gyűrűjével vette körül a Szent Küszöböt.

Az aol csapatok elpusztultak. Az erdőben megölték a pókevőket. A tengermelléki halászok utódai rabszolgák lettek. De a magacitlok nem bántották a pásztor híveit, nem nyúltak a Szent Küszöbhöz, nem mentek a Szoam-gejzírhez, sem pedig a hegyi szakadékokba, ahonnan déltájban titokzatos hangokat hozott magával a szél: az ulla hangjait.

Így telt el sok véres, szomorú esztendő.

A magacitloknak nem voltak asszonyaik. Utódok nélkül a hódítók kihalásra voltak ítélve. Egyszer aztán a hegyekben - ahol az aolok megbújtak - küldött jelent meg: egy széparcú magacitl. Nem volt rajta sisak, kard sem volt nála. Bot volt a kezében, felszalagozott bot. A Szent Küszöb tüzéhez lépett és így szólt az egybegyűlt aolokhoz:

- Fejem védetlen, mellem fedetlen, kaszaboljatok le, ha hazugságon értek. Mi, magacitlok, erősek vagyunk. Miénk volt a Talcetl-csillag. Megjártuk a Tejutat, átrepültünk a világűrön. Meghódítottuk Tumát és elpusztítottuk az ellenséges törzseket. Víztárolókat és hatalmas csatornákat kezdtünk építeni, hogy összegyűjtsük a vizet és öntözzük Tuma mindmáig terméketlen mezőit. Nagy várost építünk, Szoacerát, ami azt jelenti: a Nap Városa; életet adunk mindazoknak, akik élni akarnak. De nincsenek asszonyaink, kihalunk, mielőtt küldetésünket teljesíthetnénk. Adjátok nekünk szüzeiteket, hadd szüljenek egy hatalmas fajt, amely benépesíti majdan Tuma világrészeit. Jöjjetek hozzánk mindnyájan és segítsetek építeni.

A küldött maga mellé tette a szalagos botot a tűznél; leült, arccal a Szent Küszöb felé. Szemét lehunyta. És mindnyájan látták homlokán a harmadik szemet, amelyet hártya borított, mintha gyulladt lenne.

Az aolok tanácskoztak és így szóltak egymáshoz:

- A hegyekben kevés a jószág takarmánya, a víz sem elegendő. Télen halálra dermedünk barlangjainkban. A szélviharok a feneketlen szakadékokba döntik kunyhóinkat. Hallgassunk a küldöttre és térjünk vissza elhagyott tűzhelyeinkhez.

Az aolok leszálltak a hegyi szakadékokból az Azora síkságára, maguk előtt hajtva hása-nyájaikat. A magacitlok elvették az aol szüzeket és ők a világra hozták a kék Gor-törzset. Ekkor kezdődött meg a Ro tizenhat, hatalmas medencéjének építése. Itt gyűjtötték össze a vizet, amikor a Sarkokon olvadt a hó. A terméketlen mezőket öntöző csatornák szelték át.

A hamuból új aol városok és falvak emelkedtek. A mezőkről bőséges termést takarítottak be.

Ekkor emelték Szoacera falait. A medencék és a Magacitl-fal építésénél hatalmas emelőszerkezeteket használtak, amelyeket csodálatos gépezetek hajtottak. A magacitlok tudásuk erejével hatalmas köveket szállítottak, meggyorsították a növények érését, könyveket írtak különféle színű foltokkal és csillagszerű jelekkel, fölhalmozva bennük ismereteiket.

Amikor az utolsó magacitl is meghalt, eltűnt vele a Tudás is. Csak húszezer év múltával olvastuk el mi - a Gor-törzs utódai - újra az Atlantidák titkos könyveit.

 

Véletlen felfedezés

Szürkületkor Guszev unalmában bebarangolta a szobákat. A ház nagy volt és állandó téli szállásnak épült. Sok átjáró, lépcső, terem, karzat volt benne, de mindez kongott az ürességtől. Guszev járkált, nézelődött és nagyokat ásított: "Jól él ez az ördögfajzat, de unalmasan."

A háznak egy távolabbi zugából beszéd, késcsörgés és tányércsörömpölés hallatszott. A gondnok szapora csicsergése hallatszott, szidott valakit. Guszev az alacsony konyhaajtóhoz ment. A konyha végében petróleumláng lobogott a serpenyők alatt. Guszev megállt a küszöbön, szaglászott. A gondnok és a szakácsnő, akivel az imént veszekedett, most elhallgatott és ijedten húzódott a falhoz.

- Füst van nálatok, micsoda füst - mondta nekik Guszev oroszul - szereljetek füstfogót a tűzhely fölé. Ej, ti barbárok, még azt meritek állítani, hogy Mars-lakók vagytok!

Legyintett egyet - azok riadtan nézték - aztán kiment a fekete tornácra. Leült a kőlépcsőre, előhúzta elmaradhatatlan cigarettatárcáját és rágyújtott.

Lent a tisztáson, az erdő szegélyénél egy pásztorgyerek futkosott és terelte befelé a téglaistállóba a tompán bőgő hásákat. Az istállóból egy nő lépett ki, két vödör tej volt a kezében. Az ösvény magas füvében odament a gyerekhez. A szél belekapott sárga blúzába és lengette a bokrétát mulatságos sapkáján, amely alól kitetszett tűzvörös haja. Megállt, letette a vödröket és valami rovart hessegetett el magától, karjával eltakarva arcát. A szél felkapta szoknyaalját. Nevetve lesimította, felkapta a vödröket és tovább szaladt. Amikor észrevette Guszevet, vidáman kivillant fehér foga.

Ihának hívták, de Guszev Ihoskának nevezte. A gondnok unokahúga volt, nevetős, telt, kékesbarna bőrű lány.

Fürgén elszaladt Guszev mellett, csak az orrát fintorgatta feléje. Guszev szeretett volna ráverni a tomporára, de mérsékelte magát. Ült, cigarettázott és várt.

Ihoska csakugyan előbukkant kisvártatva, kosarat és kést hozott. Leült, nem messze az Ég Fiától és zöldséget tisztított. Sűrű szemöldökét rángatta. Mindebből látszott, hogy vígkedélyű lány.

- Mért ilyen kékek nálatok a Marson a fehérnépek? - kérdezte Guszev oroszul. - Butácska vagy te, Ihoska, nem ismered az igazi életet.

Iha válaszolt, és Guszev, mintha álmában hallaná, megértette szavait:

- Az iskolában tanultam a szent történelmet; ott azt mondták, hogy az Ég Fiai gonoszak. Így mondják a könyvek, de a valóság egészen más. Az Ég Fiai egyáltalán nem gonoszak.

- Jók bizony - mondta Guszev és félszemével hunyorított.

Iha pukkadozott a nevetéstől, kése alól repdesett a megtisztított zöldség.

- A nagybácsikám azt mondja, hogy maguk, Ég Fiai, a pillantásukkal is ölni tudnak. Hát ezt éppen nem vettem észre.

- Igazán? Mit nem vett észre?

- Hallja, válaszoljon csak a mi nyelvünkön - mondta Ihoska. - A magukén nem értek.

- Az nagyon esetlenül hangzik, ha a magukén beszélek.

- Mit mondott? - Ihát olyan nevethetnék fogta el, hogy kénytelen volt letenni a kést. - Szerintem maguknál, a Vörös Csillagon, ugyanígy van minden.

Guszev köhintett, közelebb húzódott. Iha fogta a kosarat és továbbállt. Guszev köhintett és megint csak közelebb húzódott.

- Porolja le a ruháját, poros lett a lépcsőn.

Lehet, hogy Ihoska ezt valahogy máskép mondta, Guszev szószerint így értette.

Odaült közvetlenül a lány mellé. Ihoska sóhajtott. Lehajtotta a fejét és még nagyobbat sóhajtott. Guszev gyorsan körülnézett és átfogta Ihoska vállát. A lány elhúzódott, kimeresztette a szemét. Guszev erősen szájon csókolta. Iha teljes erejéből magához szorította a kosarat és a kést.

- Így ni, Ihoska!

A lány felugrott és elszaladt.

Guszev ülve maradt, bajuszát ráncigálta. Nevetett. A nap lement. Kigyúltak a csillagok. Egy hosszú, bozontos állat lopakodott a lépcsőhöz és villogó szemmel nézett Guszevre. Guszev megmozdult; az állat sziszegett és eltűnt, mint az árnyék.

- Nem, a bolondozást most mégis csak félre kell tenni - mondta Guszev. Meghúzta derékszíját és bement a házba. A folyosón menten ott termett előtte Ihoska. Guszev ujjával magához intette és együtt lépkedtek tovább a folyosón. Guszev erőlködésében összeráncolta a homlokát és így szólt a Mars-lakók nyelvén:

- Idefigyelj, Ihoska: ha lehet, elveszlek feleségül. Csak hallgass rám. (Iha hátat fordított, arcát a falhoz szorította; Guszev elhúzta a faltól és keményen megfogta a kezét.) No, ne bújj annyira a falhoz, még nem vettelek el. Idefigyelj! Én, az Ég Fia, nem holmi bolondságok végett jöttem ide. Nagy terveim vannak a bolygótokkal. De új ember vagyok itt, nem ismerem a rendet. Segítened kell. Csak mondd mindig az igazat. Hát először is azt mondd meg, kicsoda a házigazdánk?

- A mi házigazdánk - mondta Iha, nagynehezen megértve Guszev fura beszédét - a mi házigazdánk Tuma valamennyi országának legfőbb ura.

- Nesze neked! - kiáltotta Guszev meghökkenve. - Nem hazudsz? (Megvakarta a fületövét.) Hogy hívják hivatalosan? Király, vagy mi? Mi a tisztsége?

- Tuszkubnak hívják. Aelita apja. A Legfelső Tanács feje.

- Úgy. Értem.

Guszev néhány pillanatig szótlanul lépkedett.

- Tudod mit, Ihoska: abban a szobában láttam nálatok egy homályos tükröt. Jó volna abba egy kicsit belenézegetni. Mutasd meg, hogy kell beállítani.

Szűk, félhomályos szobába jutottak. Alacsony karosszékek álltak a fal mellett. A falon homályos tükör fehérlett. Guszev egy karosszékbe vetette magát, amely a legközelebb állt a tükörhöz. Iha megkérdezte:

- Mit szeretnél látni, Ég Fia?

- Mutasd meg a várost.

- Éjjel van, a munkát mindenütt befejezték, a gyárakat és az üzleteket bezárták, a terek néptelenek. Talán valami látványosságot?

- Nem bánom.

Iha bedugta a vezetéket a kapcsolótáblába és megfogva a hosszú zsineg végét, odament a karosszékhez, ahol az Ég Fia ült, lábát kinyújtva.

- Népünnepély - mondta Iha és meghúzta a zsineget.

Rettenetes lárma kerekedett, ezernyi hangon zsivajgott a tömeg. A tükör megvilágosodott. Hatalmas, boltozatos üvegtetők jelentek meg. A fény nagy plakátokra, feliratokra, színes, bodor füstgomolyagokra hullott. Alant fejek nyüzsögtek, tömérdek fej. Itt-ott, mint a denevérek, szárnyas alakok suhantak. Arrébb poros, füstös sötétbe veszett minden: az üvegtető, az egymást keresztező fénysugarak és az örvénylő tömeg.

- Mit csinálnak ezek? - bömbölte Guszev, hogy túlharsogja a rettenetes zsivajt.

- Bódító füstöt szívnak. Látja azokat a füstgomolyagokat? A havra leveleit szívják. A halhatatlanság füstjének hívják. Aki beszívja, csodálatos dolgokat lát. Olyan csodákat lát az ember, hogy úgy érzi, sohasem hal meg. Sokan az ulla hangját hallják. Senkinek sem szabad odahaza havrát szívnia. Halállal büntetik. Csak a Legfelső Tanács engedélyezi a füstölést, évente tizenkétszer égetnek havra-leveleket ebben a házban.

- Hát azok ott mit csinálnak?

- Számkerekeket forgatnak. Számokat találgatnak. Ma mindenki gondolhat egy számot, aki kitalálja, azt örökre felmentik a munkától. A Legfelső Tanács gyönyörű házat, földet, tíz hását és szárnyas csónakot ajándékoz neki. Szerencsés az olyan, aki eltalálja a számot.

Magyarázás közben Iha leült a karosszék támlájára. Guszev tüstént átkarolta. A lány megpróbálta kiszabadítani magát, aztán elernyedt s békésen üldögélt. Guszev ámult-bámult a homályos tükörben látott csodákon. "Ni, az ördögök, ni, a pimaszok!" Aztán kérte Ihoskát, hogy mutasson még valamit.

Iha felállt, kikapcsolta a tükröt és sokáig vesződött a kapcsolótáblánál, sehogy sem talált bele a banándugóval a lyukba. Amikor visszament a karosszékhez és ismét a támlájára telepedett, kezében forgatta a zsinór gömbjét, arca felindult volt. Guszev alulról fölnézett rá és nevetett. Iha szemében rémület villant.

- Éppen ideje lenne már, kislány, hogy férjhez menj.

Ihoska megdörzsölte szemét és nagyot sóhajtott. Guszev megsimogatta a hátát, amely olyan érzékeny volt, mint a macskáé.

- Ó, te szépséges, kék szerelmem.

- Nézze csak, ez is érdekes - dünnyögte erőtlenül a lány és megrántotta a zsinórt.

A megvilágosodó tükröt valaki félig eltakarta a hátával. Jeges hang, tagoltan kiejtett szavak hallatszottak. A hát elmozdult, elhúzódott a tükörtől. Guszev hatalmas boltívet pillantott meg, mely négyszögletes oszlopra támaszkodott, és aranybetűs föliratokkal, geometriai ábrákkal borított falrészt. Lent, az asztal körül, fejüket lehorgasztva ültek azok a Mars-lakók, akik a repülőhajót fogadták a mogorva épület lépcsőjén.

A brokátterítős asztal előtt Tuszkub állt, Aelita apja. Keskeny ajka mozgott, szakálla himbálózott, köpenyének arany hímzését súrolva. Úgy állt, akár egy szobor. Fénytelen, komor szeme mozdulatlanul meredt előre, egyenesen a tükörbe. Tuszkub beszélt. Maró szavai érthetetlenek voltak, mégis félelmesek. Többször is kimondta ezt a szót: "Talcetl" - és leeresztette ökölbe szorított kezét, amellyel mintha ütésre készült volna. Papírtekercs volt a markában. A vele szemben ülő széles, fehérarcú Mars-lakó felugrott, világos szemét Tuszkubra szegezte és vadul kiáltotta:

- Nem ők, hanem te!

Ihoska reszketett. Arccal a tükör felé fordult, de nem látott, nem hallott semmit. Az Ég Fiának széles tenyere simogatta a hátát. Mikor a tükörben felharsant a kiáltás és Guszev többször megkérdezte: "Miről beszélnek ezek, miről beszélnek?" - Ihoska, mintha álmából ébredt volna, csak száját tátogatta és a tükörre bámult. Hirtelen panaszosan kiáltott fel és megrántotta a zsineget.

A tükör kialudt.

- Tévedés volt... Véletlenül összekötöttem... Egyetlen soho sem merészeli kihallgatni a Legfelső Tanács titkait. - Ihoskának összeverődött a foga. Vörös hajába túrt és kétségbeesetten suttogta: - Tévedés volt. Nem tehetek róla. Száműznek a barlangokba, az örök hó közé.

- Ne félj, Ihoska, ne félj. Nem mondom meg senkinek - csillapítgatta Guszev a lányt és megsimogatta meleg haját, amely olyan lágy volt, mint az angóramacskáé. Ihoska elhallgatott, arcát kezébe temette.

- Ej, te bolond kis teremtés. Állatnak nem vagy állat, de ember sem vagy. Buta, kék jószág.

Megvakarta a lány fületövét; bizonyosra vette, hogy ez jólesik neki. Ihoska felhúzta a lábát s olyan lett, mint egy gombolyag. Szeme úgy fénylett, mint annak az előbbi állatkának. Guszevet valami szorongásféle fogta el.

Kint léptek hallatszottak, felhangzott Losz és Aelita hangja. Ihoska leszállt a karosszékről és bizonytalan léptekkel kifelé indult.

Ezen az éjjel Guszev bement Losz hálószobájába és így szólt:

- Nem valami jól áll a szénánk, Msztyiszlav Szergejevics. Kerítettem itt egy kislányt, aki kezelni tudja azt a tükröt, aztán egyszer csak a Legfelső Tanács ülésén találtuk magunkat. Valami keveset megértettem. Tennünk kell valamit, mert ezek leölnek minket, higgye el, Msztyiszlav Szergejevics, az lesz a vége.

Losz hallgatta, de esze máshol járt. Álmodozó tekintettel nézett Guszevre. Nyújtózkodott.

- Rémeket lát, Alekszej Ivanovics. Oltsa csak el a villanyt.

Guszev állt egy darabig, aztán mogorván mondta:

- Úgy.

És aludni tért.

 

Aelita reggele

Aelita korán felébredt és könyökére támaszkodva feküdt. Széles ágya, amint itt szokás volt, a hálószoba közepén állt, dobogón. A sátoralakú mennyezet magas, márványkeretes tetőablakba torkollott; szétszórt, korareggeli napsugarak szűrődtek át az üvegen. A halvány mozaikkal kirakott falak homályban maradtak, csak a hófehér lepedőre, a vánkosokra és Aelita tenyerébe hajtott, hamvasszőke fejére hullott fény.

Rossz éjszakája volt. Behunyt szeme előtt furcsa, baljós álmok foszlányai kavarogtak. Álma légies volt. Egész éjszaka látta önmagát, amint alszik s gyötrő képek kínozzák, és félálomban ezt gondolta magában: "Minek kell ilyeneket álmodnom!"

Amikor a reggeli napsugár besütött a márványfalakon és fénnyel öntötte el ágyát, Aelita sóhajtott, teljesen fölébredt és aztán mozdulatlanul feküdt tovább. Gondolatai tiszták voltak, de vérében még mindig ott keringett valami homályos riadtság. Rettenetesen rossz érzés volt.

"A vér riadtsága, az ész elsötétedése, fölösleges visszatérés abba, amit réges-régen átélt az ember. A vér riadtsága nem más, mint visszatérés a szakadékokba, a nyájakhoz és a pásztortüzekhez. Tavaszi szél, riadtság és születés. Élőlényeket szülni, nevelni a halálnak, eltemetni őket és megint itt van a riadtság, az anyai kínok. Az élet fölösleges, vak megnyújtása."

Ilyesmikre gondolt Aelita, s habár gondolatai bölcsek voltak, a riadtság mégsem tágított mellőle. Fölkelt, belebújt fonott papucsába, pongyolát kapott meztelen vállára, a fürdőszobába ment, levetkőzött, haját kontyba csavarta és a márvány lépcsőn lement a medencébe.

Az alsó lépcsőfokon megállt. Jó volt itt, az ablakon behatoló napfényben állni. A falon halványan csillogott a fény. Aelita a kék víz tükrébe nézett és meglátta magát benne. Egy fénysugár a hasára esett. Felsőajka megremegett, undorodva. A medence hűs vizébe vetette magát.

A fürdés felfrissítette, gondolatai visszatértek a napi teendőkhöz. Minden reggel apjával beszélgetett. Így szokták meg. Kis vetítőtükör volt Aelita szobájában.

Aelita a toalett-tükörhöz ült, rendbehozta haját, illatos olajjal kenegette, aztán arcát, nyakát, kezét bedörzsölte virágpárlattal és lopva a tükörbe nézett; elkomorodott, odahúzta magához a tükrös asztalkát és azt bekapcsolva, működésbe hozta.

A homályos tükörben megjelent apja jól ismert dolgozószobája: könyvszekrények, térképek és tervrajzok a forgó prizmákon. Tuszkub bejött, asztalhoz ült, könyökével félretolta a kéziratokat és szemével Aelita szemét kereste. Keskeny szája sarkában mosoly jelent meg:

- Hogy aludtál, Aelita?

- Jól. A házban minden rendben van.

- Mit csinálnak az Ég Fiai?

- Nyugodtak és elégedettek. Még alszanak.

- Folytatod velük a nyelvleckéket?

- Nem. A mérnök már folyékonyan beszél, és eleget tud már.

- Nem kívánják még elhagyni házamat?

- Nem, nem, eszükben sincs.

Aelita túlságosan gyorsan válaszolt. Tuszkub fénytelen szeme megdöbbenten kitágult. Súlyos tekintete alatt Aelita hátrább húzódott, míg csak háta a karosszék támlájához nem ért.

- Nem értelek - mondta Tuszkub.

- Mit nem értesz? Apám, mért nem mondasz meg nekem mindent? Mi a szándékod velük? Nagyon kérlek...

Aelita nem mondhatta végig; Tuszkub arca eltorzult, mintha őrjöngés lángja csapott volna át rajta. A tükör kialudt. De Aelita még sokáig nézett a homályos tükörre és egyre apja arca lebegett ott, amely félelmetes volt és mindenki annak láthatta.

- Borzasztó - suttogta maga elé. - Ez borzasztó lesz. - Erélyes mozdulattal állt fel, de karja visszahanyatlott és Aelita újra leült.

A kusza riadtság még jobban erőt vett rajta. Tágranyílt szemmel nézte magát a tükörben. Ereiben zsongott, jegesen futott át ez a riadtság: "Milyen rossz, milyen hiábavaló dolog ez."

Akaratlanul, mint valami álom, feltűnt előtte az elmúlt éjszaka, az Ég Fiának arca, az a fehér hajjal keretezett, széles, felindult arc, amint folyton más és más kifejezést öltött; a hol szomorú, hol gyöngéd szempárra gondolt, amelyből a földi verőfény és pára áradt, amely tudott viharos és baljós lenni, mint a ködös szakadékok, és amely fölkavart benne minden józanságot.

Aelita megrázta fejét. Szíve tompán, fenyegetően vert. A kapcsolótábla fölé hajolt és bedugta a tükör kapcsolóját. A homályos tükörben egy párnákkal bélelt karosszékben szunyókáló, ráncosarcú öregember jelent meg. Az ablakon beszűrődő fény bolyhos takarón fekvő, aszott kezére hullott. Az öreg megrezzent, megigazította lecsúszott szemüvegét, szemüvege fölött a tükörbe nézett és mosolygott foghíjas szájával.

- Mit mondasz, gyermekem?

- Félelem bujkál bennem, tanítóm - mondta Aelita. - A józanság cserben hagy. Nem akarom ezt, félek, de tehetetlen vagyok.

- Az Ég Fia zavart meg?

- Igen. Az... az zavart meg benne, amit nem értek. Most beszéltem apámmal. Nyugtalan volt. Úgy érzem, harc folyik az Ég Fia körül a Legfelső Tanácsban. Félek, hogy a Tanács valami szörnyű határozatot hoz. Segíts, tanítóm.

- Most mondtad, hogy az Ég Fia megzavar téged. Jobb lesz, ha egészen eltűnik.

- Nem! - mondta gyorsan, élesen, felindultan Aelita.

Aelita tekintetétől az öreg elkomorodott. Ráncos szájával szinte csámcsogott.

- Nem tudom követni gondolatmenetedet. Aelita, kettősséget és ellentmondást érzek gondolataidban.

- Igen, én is érzem ezt.

- Pedig ez a hamis gondolat legjobb bizonyítéka. A magasrendű gondolat világos, szenvedélytelen és ellentmondás nélküli. Megteszem, amit kívánsz, beszélek apáddal. Ő is szenvedélyes ember, és ez olyan tettekre vezetheti, amelyek nem felelnek meg az igazságosságnak és a bölcsességnek.

- Bízom benned.

- Csillapodjál, Aelita, és légy résen... Tekints mélyen magadba. Mitől van benned az a félelem? Vércseppjeidből ősi maradvány, vörös köd emelkedik: vágy az élet meghosszabbítására. Kavarog a véred...

- Tanítóm, ő máskép zavart meg engem.

- Akármilyen érzést kavart föl, fölébred benned az asszony és elpusztulsz. A boldogság: hideg bölcsesség, Aelita, nyugodt szemlélése minden élő, hájjal és bujasággal megtöltött test elkerülhetetlen pusztulásának; a boldogság: várakozás, míg tökéletessé válik lelked, és nincs már szüksége többé az élet nyomorúságos tapasztalatára s elhagyja tudatodat és megszűnik létezni. Ez a boldogság. Te meg vissza akarsz térni. Óvakodj a kísértéstől, gyermekem. Könnyű elesni, gyorsan legurul az ember a hegyről, de felmászni rá nehéz és hosszadalmas. Légy bölcs.

Aelita hallgatta, lehajtotta fejét.

- Tanítóm - mondta hirtelen és ajka megremegett, szeme bánattal telt meg - az Ég Fia azt mondta, hogy a Földön ismernek valami olyasmit, ami az ész, a tudás, a bölcsesség fölött áll. De nem értettem meg, hogy mi az. Ezért lepett meg a félelem. Tegnap ott voltunk a tónál, feljött a Vörös Csillag és ő rámutatott s így szólt: "A szerelem párája veszi körül. Azok az emberek, akik megismerik a szerelmet, nem halnak meg." Bánat epesztette a szívemet, tanítóm.

Az öreg összehúzta szemöldökét, sokáig hallgatott. Csak aszott ujjai mozogtak megállás nélkül.

- Jól van - mondta. - Hadd adja át neked az Ég Fia ezt a tudást. Amíg nem tudsz mindent, ne zavarj engem. Légy óvatos.

A tükör elsötétült. Csönd lett a szobában. Aelita a térdéről felemelt kis kendőjével megtörölte arcát. Aztán fürkészve, szigorúan végignézett magán. Kinyitott egy szelencét, föléhajolt és sokáig keresgélt benne. Megtalálta és nyakára öltötte a csodálatos indra állat nemesfémbe foglalt, parányi, száraz lábát, amely a régi hiedelem szerint a nehéz pillanatokban segít a nőkön.

Aelita sóhajtott és a könyvtárba ment. Amikor belépett, Losz, aki az ablak mellett olvasott, felállt, hogy fogadja őt. Aelita ránézett: nagynak, jónak és felindultnak látta. Aelita szíve körül forróságot érzett. Melléhez szorította kezét, a csodálatos indra állat lábához és így szólt:

- Tegnap megígértem, hogy elmondom az Atlantis pusztulását. Foglaljon helyet és hallgasson végig.

 

Aelita második elbeszélése

- A színes könyvekben olvastuk ezt - kezdte Aelita.

Hajdan a Földön a Száz Aranykapu városa volt a világ központja. Ma ez a város az óceán fenekén fekszik. Innen áradt akkor a tudás és a csábító fényűzés. Magához vonzotta a Földet benépesítő törzseket és lángra lobbantotta bennük az ősi mohóságot. Egyszer aztán egy fiatal nép tört a hatalmasokra és birtokába vette a várost. A civilizáció fénye egy időre kihunyt. De telt az idő és a fény még lobogóbb lángot kapott, a győztesek friss vére duzzasztotta. Elmúlt néhány évszázad és ismét nomád hordák tornyosultak felhőként a város fölött.

A Száz Aranykapu városának első alapítója egy afrikai néger törzs volt, a zemzék. Ez a törzs volt legfiatalabb hajtása annak a néger fajnak, amely az ősidőkben a Csendes-óceán hullámaiba merült nagy Gvandana-földrészt lakta. A négerek megmaradt része számos törzsre szakadozott. Sok törzs elvadult, elkorcsosult. De a négerek vérében mégis csak ott keringtek a dicsőséges múlt emlékei.

A zemze-törzs férfiai rendkívül erősek és termetesek voltak. Volt egy különleges képességük: távolból megérezték a tárgyak alakját és tulajdonságait, mint ahogy a mágnes megérzi a másik mágnes jelenlétét. Ezt a képességet akkor fejlesztették ki magukban, amikor a trópusi erdők sötét barlangjaiban éltek.

A zemze-törzs a mérges goh-légy elől kihúzódott az erdőkből és addig haladt nyugat felé, amíg nem talált letelepedésre alkalmas helyet. Ez a hely dombos fennsík volt, két nagy folyó habjai mosták.

A fennsíkon tömérdek gyümölcs és állat volt, a hegyekben arany, ón és réz. Szépek voltak ott az erdők, halmok, csendes folyók, nem gyötörték az embereket pusztító lázak.

A zemze-férfiak falat emeltek, hogy védve legyenek a vadállatoktól és kőből magas piramist raktak, annak jeléül, hogy tartósan telepedtek le.

A piramis tetejére oszlopot állítottak s a klitli-madár tollaival díszítették. A klitli a törzs oltalmazója volt, útjuk közben megmentette őket a goh-légytől. A zemze-törzs vezérei tolldísszel ékesítették a fejüket és madárneveket adtak maguknak.

A fennsíktól nyugatra vörösbőrű törzsek kóboroltak. A négerek megtámadták őket, foglyokat szereztek, földet szántattak, házakat építtettek, ércet és aranyat termeltettek ki velük. A város híre elhatolt messze nyugatra és félelemmel töltötte el a vörösbőrűek szívét, mert a zemzék erősek voltak, kitalálták az ellenség szándékát és bumerángjaikkal messziről megölték őket. Fakéreg csónakjaikon leúsztak a nagy folyókon és adót szedtek a rézbőrűektől.

A zemzék unokái nádfedelű, kerek kőházakkal ékesítették a várost. Pompás gyapjúruhákat szőttek és képjelekkel le tudták írni gondolataikat; ezt a tudást emlékezetük mélyében őrizték meg, mint az eltűnt civilizáció ősi emlékét.

Eltelt néhány évszázad. És ekkor nyugaton a vörösbőrűeknek nagyszerű vezére támadt. Urunak hívták. A városban született, de ifjúkorában elment a pusztába a vadászok és a pásztorok közé. Tömérdek harcost gyűjtött és a város ellen vonult.

A zemzék utódai minden tudásukat felhasználták a védekezésre: tűzzel pusztították az ellenséget, megvadult bivalycsordát hajtottak rá, irtották őket villámként repülő bumerángokkal. De a vörösbőrűeket erőssé tette nagy számuk és mohóságuk. Elfoglalták és kirabolták a várost. Uru a világ királyának kiáltotta ki magát. Megparancsolta a harcosoknak, hogy zemze-leányokat vegyenek feleségül. Akik megmaradtak a legyőzöttek közül, előjöttek az erdőkből, vissza a városba és szolgálták a győzteseket.

A hódítók elsajátították a zemzék tudását, szokásait, művészetét. Számos hivatalnok és hódító született a vérkeveredésből. A leszármazottak is örökölték azt a képességet, hogy megérezték a tárgyak természetét.

Az Uru-dinasztia hadvezérei növelték a birodalmat, nyugaton kiirtották a nomádokat és a Csendes-óceán partján földből és kőből piramist emeltek. Keleten visszaszorították a négereket. A Niger és a Kongó partján, a Földközi-tenger sziklás partvidékén (ott, ahol most a Szahara-sivatag van) erős várakat építettek. Ez az idő építéssel és háborúkkal telt el. A zemzék földjét akkor Hamagannak hívták.

A várost új fallal vették körül és ebbe a falba száz, arany levéllel kirakott kaput vágtak. A világ minden részéből özönlöttek ide a népek, kincsvágy és kíváncsiság hozta őket. Számtalan törzs fiai járták a város piacait, ütötték fel sátraikat a falak alatt. Egyszer aztán különös emberek jelentek meg közöttük. Olajbarna volt a bőrük, hosszúkás, fényes a szemük és horgas az orruk. Okosak és ravaszok voltak. Senki sem tudta volna megmondani, mikor jöttek a városba. De alig múlt el egy emberöltő s a Száz Aranykapu városának tudománya és kereskedelme ennek a kisszámú törzsnek a kezébe került. "Aam fiai"-nak nevezték magukat.

Legbölcsebbjeik elolvasták az ősi zemze-könyveket és fejlesztették magukban azt a képességet, hogy meglássák a tárgyak lényegét. Felépítették a földalatti Alvó Négerfej-templomot és magukhoz édesgették az embereket; betegeket gyógyítottak, jövendöltek és a hívőknek megmutatták a holtak árnyait.

Aam fiai gazdagságukkal és tudásuk erejével eljutottak az ország vezetéséig. Számos törzset a maguk oldalára vontak és felkelést szítottak egyidejűleg a városban és a Föld szélein, az új hitért. A véres harcban elhullt az Uru-dinasztia. A hatalom Aam fiainak kezébe került.

Ezekben az ősi időkben történt az első nagy földrengés. Sok helyen, a hegyek között, láng tört fel és hamu borította el az eget. Az atlanti földrész déli részén hatalmas területek merültek az óceánba. Északon sziklás szigetek emelkedtek fel az óceánból és hozzáilleszkedtek a szárazföldhöz: így keletkezett az európai síkság.

Aam fiai minden hatalmukat arra használták, hogy kultúrával ruházzák fel azt a sok törzset, amelyeket az Uru-dinasztia leigázott, és amelyek Aam fiainak oldalára állottak. De az új uralkodók nem kedvelték a háborút. Alvó Négerfejjel ékesített hajókat ácsoltak, megrakták fűszerrel, szövettel, arannyal és elefántcsonttal. Az új vallás papjai kereskedők és kuruzslók képében messzi földekre hajóztak. Kereskedtek, ráolvasással és imával betegeket és nyomorékokat gyógyítottak. Áruik őrizetére minden országban piramisalakú, nagy házakat építettek s elhelyezték bennük az Alvó Fejet. Így terjesztették vallásukat. Ahol a nép felkelt a jövevények ellen, a hajókból bronzba öltözött, pajzsos, tolldíszes vörösbőrűek csapata szállt ki és rémületbe ejtette a lakosságot.

Így terjedt és erősödött újra Zemze ősi földjének birodalma. Most Atlantisnak hívták. A nyugati határszélen, a vörösbőrűek országában felépítették a második nagyvárost: Ptitliguát. Az atlantidák kereskedőhajói eljutottak messze keletre, egészen Indiáig, ahol akkor még fekete faj uralkodott. Ázsia keleti partvidékén pillantották meg először a sárga, laposarcú óriásokat. Ezek köveket hajítottak a hajókra.

Az Alvó Fej vallása tárt ajtókkal várt mindenkit. Az erő és a hatalom legfőbb fegyvere volt, de értelme, belső tartalma hétpecsétes titok maradt. Az atlantidák kifejlesztették Zemze bölcsességének magját és még csak kezdetén voltak annak az útnak, amely egész fajukat pusztulásba vitte.

Ezt mondták:

- A valódi világ láthatatlan, megfoghatatlan, nem hallható, nincs íze, sem szaga. A valódi világ az értelem mozgása. E mozgás kezdetének és végének célja megismerhetetlen. Az értelem anyag; keményebb, mint a kő, gyorsabb, mint a fény. Mint minden anyag, az értelem is nyugalmat keres, álomba merül, vagyis mozgása lassul: az értelem anyagi formába öltözik. Amikor az álom mélyebbé válik, az értelem tűzzé, vízzé, levegővé és földdé változik. Ebből a négy elemből tevődik össze a látható világ. A tárgyak az értelem ideiglenes összesűrűsödései. A tárgyak az összesűrűsödő légkör magjai, hasonlóak a kerek villámokhoz, amelyekben a viharos levegő tömörül. A kristályban az értelem teljes nyugalomban van. A világűrben az értelem teljes mozgásban van. Az ember: híd az értelem e két állapota között. Az emberen keresztül árad az értelem a látható világba. Az ember lába kristályokból van, hasa a Nap, szemei csillagok, feje pedig edény, amelynek széle a mindenségbe nyúlik. Az ember a világ ura. Meghódolnak előtte az elemek és a mozgás. Ereje, amellyel kormányozza a világot, értelméből árad, mint ahogy az agyagedény nyílásából árad a fény.

Ezeket mondották az atlantidák. Az egyszerű nép nem értette meg tanításukat. Voltak, akik állatokat imádtak, voltak, akik a holtak árnyait, mások bálványokat, vagy az éj neszeit, mennydörgést, villámot, földbe ásott gödröt. Veszélyes lett volna és nem is lehetett harcra kelni ezzel a rengeteg babonával.

Ekkor a papok - az atlantidák legfelsőbb kasztja - ráeszméltek, hogy világos, érthető, mindenkinek elfogadható vallást kell alapítani. Hatalmas, aranydíszes templomokat emeltek a Napnak, az élet atyjának és urának, a haragos, az életadó, a lehanyatló és újjászülető Napnak.

A napkultusz hamarosan elterjedt az egész Földön. Hívei sok embervért ontottak. A nyugati szélen, a vörösbőrűeknél, a Nap tollakkal borított kígyó alakját öltötte. A keleti szélen a Nap - a holtak árnyainak ura - madárfejű ember képében jelentkezett.

A világ középpontjában, a Száz Aranykapu városában lépcsőzetes piramist építettek - olyan magasat, hogy tetején felhők gomolyogtak - és itt helyezték el az Alvó Fejet. A piramis lábánál, egy téren szárnyas aranybikát állítottak fel, emberi arca volt és oroszlánlába. Alatta olthatatlan tűz égett.

Napéjegyenlőségkor összegyűlt a nép, verték a tojásalakú dobokat, meztelen nők táncoltak, és a főpap, a Nap Fia, a nagy uralkodó megölt egy szép ifjút és elégette a bika gyomrában.

A Nap Fia a város és valamennyi ország korlátlan uralkodója volt. Gátakat építtetett és bevezette az öntözést. A boltokban ruhát és élelmet osztatott, kijelölte, kinek mennyi föld és jószág jár. Nagyszámú hivatalnokhada hajtotta végre rendelkezéseit. Senki sem mondhatta: "Ez az enyém", mert minden a Napé volt. Szent volt a munka. A lustaságot halállal büntették. Tavasszal a Nap Fia ment ki először a mezőre, ekével egy barázdát húzott és bevetette kukoricával.

A templomok tele voltak gabonával, szövettel, fűszerrel. Az atlantidák hajói bejárták valamennyi tengert és folyót. Bíborszegélyes vitorla volt hajóikon s egy ékes kígyó, mely a Napot tartotta szájában. Hosszú béke uralkodott a világon. Az emberek azt is elfelejtették, hogyan kell a kardot fogni.

De egyszer kelet felől felhő ereszkedett Atlantisra.

Ázsia keleti fennsíkjain élt a sárgaarcú, ferdeszemű, erős ucskur-törzs. Egy megszállott asszony volt az uralkodójuk. Szu Hutam Lunak hívták. Ez azt jelentette: "Aki a Holddal beszélget."

Szu Hutam Lu így szólt az ucskurokhoz:

- Olyan országba vezetlek benneteket, ahol a hegyek közt egy szakadékba ereszkedik le a Nap. Annyi bárány van arra, mint égen a csillag, kumiszfolyók folynak, akkora sátrakat emelnek, hogy egész tevecsorda férne mindegyikbe. Lovaitok patkója még nem dobogott arra, sisakjaitokkal még nem merítettetek azokból a folyókból.

Az ucskurok leszálltak a fennsíkokról és rátámadtak sok sárgabőrű, nomád törzsre, leigázták őket és parancsnokaik lettek. Így szóltak a legyőzöttekhez: "Gyertek velünk a Nap országába, melyet Szu Hutam Lu mutatott."

A csillagimádó nomádok álmodozók voltak és nem ismerték a félelmet. Felszedték sátraikat és nyugatra hajtották nyájaikat. Lassan haladtak, évekig tartott az útjuk. Az ucskur lovasok mentek elöl, támadtak, harcoltak, városokat pusztítottak el. A lovasság után vonultak a szekerek, bennük az asszonyok és a gyermekek, mellettük hajtották a csordát. A nomádok India mellett haladtak el és szétömlöttek a kelet-európai síkságon.

Sokan ott maradtak a tavak mellett. A legerősebbek tovább vonultak nyugatra. A Földközi-tenger partvidékén földúlták az atlantidák első gyarmatát és a legyőzöttektől megtudták, merre van a Nap országa. Szu Hutam Lu itt meghalt. Fejéről lehúzták a haját, fejbőrével együtt, és hosszú rúdra erősítették. Ezzel a zászlóval haladtak tovább a tenger mentén. Így jutottak Európa széléig és ott a magas hegyekből megpillantották az ígéret földjét. Száz év telt el azóta, hogy az ucskurok elindultak fennsíkjaikról.

Fákat vágtak ki és tutajokat eszkábáltak. Tutajon úsztak át a meleg, sós folyót. Atlantis tiltott földjére lépve, a nomádok megtámadták a szent Tule várost. Amikor megmászták a magas falakat, a városban megkondultak a harangok: a harangzúgás olyan szívbemarkoló volt, hogy a sárgák nem rombolták le a várost, nem irtották ki a lakosságot, még csak a templomokat sem fosztották ki. Étel- és ruhakészleteket szedtek össze és tovább mentek délnyugatra. Szekereik és csordáik akkora port vertek, hogy a Napot sem lehetett látni.

Hamarosan vörösbőrű sereg állta útját a nomádoknak. Az atlantidákon arany fénylett és tollak tarkállottak, pompás volt a külsejük, de elpuhultak már. Az ucskur lovasok leöldösték őket. A sárgabőrűek ekkor megízlelték az atlantidák vérét és ettől fogva többé nem ismertek kegyelmet.

A Száz Aranykapu városából hírnököket küldtek nyugatra a vörösbőrűekhez, délre a négerekhez, keletre az aam-törzsekhez és északra a ciklopszokhoz. Embereket áldoztak az oltárokon. Olthatatlan tüzet gyújtottak a templomok tetején. A város lakói véres áldozatokra csődültek, őrjöngő táncoknak, érzéki élvezeteknek adták át magukat, részegeskedtek, pazaroltak.

A papok és a filozófusok a nagy megpróbáltatásra készültek. A Nagy Tudomány könyveit a hegyek mélyébe, barlangokba hordták és elásták a földben.

Megkezdődött a háború. Kimenetele már eleve eldőlt: az atlantidák csak meglévő gazdagságukat védelmezték, amelytől már meg is csömörlöttek, a nomádokban pedig friss mohóság s az elhivatottságba vetett hit égett. A harc mégis hosszú és véres volt. Az ország elnéptelenedett. Éhínség és dögvész ütötte fel a fejét. A katonák szétszéledtek és raboltak, amit csak tudtak. A Száz Aranykapu városát rohammal bevették, falait lerombolták. A Nap Fia levetette magát a lépcsőzetes piramis tetejéről. A templomok tetején kialudtak a tüzek. Néhány pap és bölcs elmenekült a hegyekbe, a barlangokba. A civilizációnak vége szakadt.

A hatalmas város lerombolt palotái között, a fűvel benőtt tereken birkák kóboroltak és a sárgaarcú pásztor bánatosan nótázott a tiltott országról, amely szép, mint a délibáb, ahol kék a föld és aranyszínű az ég.

A nomádok megkérdezték a vezéreiket: "Most merre menjünk?" A vezérek így feleltek: "Elhoztunk benneteket az ígéret földjére, telepedjetek le és éljetek békésen." Sok nomád törzs nem hallgatott rájuk, tovább vonult nyugatra, a Tollas Kígyó országába, de ott Ptitligua ura elpusztította őket. Más törzsek az Egyenlítőig hatoltak, de ott a négerek, az elefántcsordák és a mocsári lázak végeztek velük.

Az ucskurok, a sárgák vezetői, a legbölcsebb parancsnokot a leigázott ország kormányzójává választották. Tubalnak hívták. Parancsára falakat emeltek, megtisztították a kerteket, felszántották a mezőket, házakat építettek. Tubal sok egyszerű és bölcs törvényt hozott. Magához hívatta a barlangokba menekült papokat és bölcseket s így szólt hozzájuk: "Szemem és fülem tárva van a bölcsesség előtt." Tanácsadóivá tette őket, megnyittatta a templomokat és mindenfelé követeket küldött azzal a hírrel, hogy békét akar.

Így kezdődött Atlantis civilizációjának harmadik, legmagasabb hulláma. A fekete, vörös, olajbarna, fehér törzsek vérébe belevegyült az ázsiai nomádok, csillagimádók álmodozó, nyugtalan vére, a megszállott Szu Hutam Lu utódainak vére.

A nomádok hamarosan elvegyültek a többi törzs között. A régi sátrakból, a csordákból, a szabad, vad életből csak a dalok és hagyományok maradtak meg. Új törzs keletkezett: erős testalkatú, feketehajú, sárgásbarna arcú emberek. Az ucskurok - a lovasok és a hadvezérek leszármazottai - a város arisztokráciáját alkották. Kedvelték a tudományt, a művészetet és a fényűzést. Új falakkal, hétszögletes tornyokkal ékesítették a várost, arannyal borították be a hatalmas piramis huszonegy lépcsőjét, vízvezetéket készítettek és az építészetben először használtak oszlopot.

Hosszú háborúkban ismét leigázták az elszakadt országokat és városokat. Északon a ciklopszokkal, a zemze-törzs más törzsekkel nem keveredett, elvadult utódaival harcoltak. Rama, a nagy hadvezér, egészen Indiáig jutott. A zsenge árja törzsekre kiterjesztette Ra hatalmát. Így terjedt ki még egyszer irdatlan távolságokra és erősödött meg Atlantis birodalma; a Szárnyas Kígyó országaitól egészen a Csendes-óceán partjáig nyúlt, ahonnan valamikor sárgaarcú óriások hajigálták kövekkel a hajókat.

A hódítók álmodozó lelkét vonzotta a tudás. Újra elolvasták az ősi zemze-könyveket és Aam fiainak bölcs könyveit. Bezárult egy kör és kezdődött egy új. A barlangokban megtalálták félig elrothadt állapotban "az Alvó Fej hét pergamentjét". Ettől kezdve gyors fejlődésnek indult a tudomány. Ami hiányzott Aam fiaiból, az öntudatlan teremtőerő, ami nem volt meg a zemze-törzs fiaiban, a világos, éles értelem: az bőségesen csörgedezett az ucskurok nyugtalan, szenvedélyes vérében.

Az új tudomány alapja ez volt: "Az emberben benne szunnyad a legnagyobb világerő: a tiszta értelem anyaga. Mint ahogy a nyíl - melyet feszesre ajzott íjhúrból, biztos kézzel lőnek ki - eltalálja a célt, éppúgy fel kell ajzani a szunnyadó értelem anyagát az akarat idegével és éppúgy irányítani kell a tudás biztos kezével. A célratörő tudás ereje végtelen."

Az ismeretek elsajátításának két fokozata volt; az első - előkészítő - a test, az akarat és az ész fejlesztése; a második - az alapvető - a természet, a világ megismerése és azoknak a képleteknek az elsajátítása, amelyeknek segítségével a célratörő tudás meghódítja a természetet.

A tudás teljes elsajátítása, a kultúra csodálatos virágzása, amelyhez foghatót sem addig, sem azóta nem ismert a Föld, száz évig tartott, négyszázötventől háromszázötvenig az özönvíz, azaz Atlantis pusztulása előtt.

Általános béke uralkodott a Földön. A Föld erői, amelyeket a tudás hívott életre, gazdagon és fényűzően szolgálták az embereket. A kertek és a szántóföldek bőséges termést adtak, szaporodtak a csordák, könnyű volt a munka. A nép felidézte az ősi szokásokat és ünnepeket, zavartalanul élt, szeretett, szült, vigadott. A hagyományok aranykornak nevezik ezt az időt.

A Föld keleti határán szfinxet állítottak fel, a szunnyadó értelem titkának jelképét, amely egy testben ábrázolta a négy elemet. Megépült a hét világcsoda: a labirintus, a földközi tengeri kolosszus, az oszlopok Gibraltártól nyugatra, csillagvizsgáló torony Poszejdoneszben, Tubal ülőszobra és Lemutov város a Csendes-óceán egyik szigetén.

A tudás fénye elhatolt a fekete törzsekhez is, amelyeket mindeddig a trópusi mocsarakba szorítottak. A négerek gyorsan elsajátították a civilizációt és Közép-Afrikában hatalmas városok építéséhez fogtak.

Zemze bölcsességének magja gazdagon kivirágzott. De a tudás legbölcsebb papjai lassan ráeszméltek, hogy a civilizáció egész fejlődése eredendő hibára épül. A tudás további fejlődése pusztulásra vezet: az emberiség elpusztítja magát, mint a kígyó, amely saját farkát marja meg.

Az eredendő tévedés az volt, hogy a létet - a Föld és teremtményei életét - olyasvalaminek fogták fel, ami az ember értelméből fakad. Az ember, amikor megismeri a világot, csak önmagát ismeri meg. Egyetlen valóság: az értelem. A világ az ember képzete, álomképe. A létnek ilyen felfogása elkerülhetetlenül oda vezet, hogy minden ember azt gondolja, ő az egyetlen igazán létező és minden egyéb - az egész világ - csak képzeletének terméke. Elkerülhetetlen következmény: harc az egyedülálló egyénért, mindenki harca mindenki ellen, az önmaga ellen lázadó emberiség kiirtása, megvetés és undor a lét, mint valami rossz álom iránt.

Ez volt a zemze-bölcselet eredendő hibája.

A tudás kettészakadt. Egyesek nem láttak lehetőséget, hogy a rossz magot kivessék és kijelentették, hogy a rossz az egyetlen teremtőerő. Ezek feketéknek nevezték magukat, mert a tudás feketéktől származott.

Mások arra a megállapításra jutottak, hogy a rossz nem tartozik a természethez, hanem éppen az ész elhajlása a természettől; ezek módot kerestek, hogy felvegyék a harcot a rosszal.

Azt mondták: "A napsugár a földre hull, belevész és föltámad a föld termésében: ez az élet alapvető törvénye." A világszellem mozgása: leszállás, önként vállalt pusztulás és a test feltámadása. Az eredendő bűnt - az értelem magánosságát - a bűnbeesés szüntetheti meg. Az értelemnek testté kell válnia és át kell haladnia a halál eleven kapuján. Ez a kapu: a nem. Az értelem lehullása a nemi vonzás, azaz Erosz erejével megy végbe.

Akik ezt a meggyőződést vallották, fehéreknek nevezték magukat, mert fehér vászontiarát hordtak: Erosz jelét. Tavaszi ünnepséget, az ősi naptemplom pompás kertjeiben bűnbeesési misztériumot rendeztek. Egy szűz ifjú jelképezte az értelmet, egy nő a halandó test kapuját és a kígyó Eroszt. Messzi országokból eljöttek megnézni ezeket a látványosságokat.

A szakadás a tudás két útja közt teljessé vált. Megkezdődött a harc. Ebben az időben csodálatos felfedezés született: lehetőséget találtak rá, hogy felszabadítsák a növények magjában szunnyadó életerőt. Ez az erő - robbanó, tüzes-hideg anyag - felszabadulva, igyekezett kiterjedni. A feketék harci fegyvernek használták, háborús célok szolgálatába állították. Hatalmas, rémületet keltő repülőhajókat készítettek. A vad törzsek imádni kezdték ezeket a szárnyas sárkányokat.

A fehérek megértették, hogy közel van a világvége és készülődtek rá. Az egyszerű emberek közül kiválasztották a legtisztábbakat, legerősebbeket s északra és keletre vezették őket. Magas, hegyi legelőket adtak át nekik, ahol őseik életét élhették.

A fehérek aggályai igazolódtak. Az aranykor véget ért, Atlantis városaiban a csömör lett úrrá. Semmi sem zabolázhatta meg már a fékevesztett képzeletet, a kicsapongás vágyát, az elfajult értelem tébolyát. Az az erő, amelyet az ember birtokába vett, most ellene fordult. A halál elkerülhetetlensége mogorvává, ádázzá, kíméletlenné tette az embereket.

Elérkeztek a utolsó napok. Hatalmas csapással kezdődtek: földrengés rázta meg a Száz Aranykapu városának központi területét, hatalmas területek merültek az óceánba, az Atlanti-óceán hullámai örökre átcsaptak a Szárnyas Kígyó országa fölött.

A feketék megvádolták a fehéreket, hogy imáikkal kiszabadították a Föld és a Tűz szellemét. A nép fellázadt, a feketék éjszakai mészárlást rendeztek a városban; a vászontiarás lakosoknak több mint a felét legyilkolták, a megmaradtak elmenekültek Atlantisból.

A hatalmat a Száz Aranykapu városában a Fekete Rend leggazdagabb tagjai kaparintották meg, akiket magacitloknak, azaz "irgalmatlanok"-nak neveztek. A magacitlok így szóltak: "Elpusztítjuk az emberiséget, mert nem más, mint az értelem rossz álma."

Hogy az utolsó csöppig végigélvezzék a halál látványát, ünnepeket és játékokat hirdettek az egész Földön, megnyitották az állami kincstárakat és az üzleteket, fehér lányokat hurcoltak el északról és odadobták őket a tömegnek, a templomok kapuját kinyitották azoknak, akik természetellenes gyönyörökre vágytak, borral töltötték meg a szökőkutakat és húst sütöttek a tereken. Téboly lett úrrá a népen. Mindez ősszel, a szüret idején történt.

Éjszaka a tereken - ahol a tüzek fényénél táncolt, habzsolt és ölelkezett a részeg tömeg - megjelentek a magacitlok. Élestarajú sisak és páncélöv volt rajtuk. Balkezükkel bronzgömböket dobáltak, azok felrobbantak és hideg, pusztító láng csapott ki belőlük; jobbjukban kard volt, azzal kaszabolták a részeg, kótyagos embereket.

A véres orgiát rettenetes földrengés szakította félbe. Ledőlt Tubal szobra, leomlottak a falak, szétszakadtak a vízvezetékcsövek, láng tört elő a mély repedésekből és hamu borította el az eget.

Reggel a felkelő nap vérvörös, fénytelen korongja elé romok, égő kertek, kicsapongásoktól kábult, félőrült emberek, hullahegyek látványa tárult. A magacitlok tojásalakú repülőgépeikhez rohantak, sorra elhagyták a Földet s nekiindultak a világűrnek, az elvont értelem hazájának.

Már sokezer gép fel is szállt, amikor a Föld minden eddiginél erősebben, negyedszer is megrendült. Északon a sötétlő hamuból felszökkentek az óceán hullámai, végighömpölyögtek a földön, s minden élőt elpusztítottak.

Vihar kerekedett, villámok csaptak a földbe, a házakba. Zuhogott az eső, vulkanikus kövek repültek.

A magacitlok az arannyal borított, lépcsőzetes piramis tetejéről, a vízáradatból, a füst- és hamutengerből sorra repültek fel a világűrbe. Utána még három földrengés rázta meg Atlantis földjét. A Száz Aranykapu városa elmerült a tajtékzó hullámokban.

 

Guszev figyeli a várost

Iha egészen meggabalyodott. Akármire kérte Guszev, nyomban teljesítette és fátyolos szemmel nézett rá. Nevetséges volt és szánalmas. Guszev szigorún, de igazságosan bánt vele. Mikor Ihoska a rárohanó érzelmektől már teljesen elgyöngült, Guszev a térdére ültette, a fejét simogatta, a fületövét vakargatta és mindenféle mulatságos történetet mesélt neki. A lány bódultan hallgatta.

Guszevben egyre inkább gyökeret vert a terv, hogy a városba megy. Itt mintha csak egérfogóban lettek volna: bármi történik is, nem védekezhetnek, nem menekülhetnek el. Guszev egy pillanatig sem kételkedett, hogy komoly veszély fenyegeti őket. A Losszal folytatott beszélgetések nem vezettek semmire. Losz csak fintorgott; most az égvilágon semmit sem látott, csak Tuszkub lánykáját.

"Türelmetlen ember maga. Alekszej Ivanovics - mondta. - No, és ha megölnek... A halálfélelmet nem nekünk találták ki. Ha biztonságban akartunk volna lenni, ülhettünk volna Petrográdon."

Guszev Ihoskával elhozatta annak a hangárnak a kulcsát, ahol a szárnyas csónakok voltak. Este aztán a lámpával beosont a hangárba és egész éjjel egy szemlátomást gyorsröptű, kétszárnyú kis csónakkal bíbelődött, amelynek egyszerű volt a szerkezete. A kis motort fehérfém-szemcsék táplálták, amelyek villamos szikrák hatására rettenetes erővel bomlottak fel. Repülés közben a gép a levegőből kapta a villamos energiát, mert a Marsot magasfeszültségű villanyáram vette körül. Ezt az áramot a Sarkokon lévő villanytelepek termelték. (Mindezt Aelita mondta el.)

Guszev a bejárat közvetlen közelébe húzta ezt a csónakot. A kulcsot visszaadta Ihának. Szükség esetén a lakatot puszta kézzel is könnyen leverhette.

Aztán elhatározta, hogy figyelni fogja Szoacerát. Iha megtanította rá, hogyan kell a homályos tükröt kezelni. Ezt a beszélő tükröt itt, Tuszkub házában, be lehetett kapcsolni egyirányúan is, vagyis úgy, hogy kezelőjét nem láthatták és nem hallhatták.

Guszev megfigyelte az egész várost: a tereket, a kereskedő-utcákat, a gyárakat, a munkástelepeket. A homályos tükörben furcsa élet bontakozott ki szeme előtt.

Alacsony téglaműhelyek. Homályos fény szivárog be a gyár poros ablakain. Beesettszemű, ráncosarcú, csüggedt munkások, örökös mozgásban lévő gépek, hajlott alakok, pontos munkamozdulatok, szomorú, sivár hangyaélet.

Feltűntek a munkásnegyedek egyenes, egyhangú utcái, ugyanazok a csüggedt, lekókadt fejű alakok vánszorogtak rajtuk. Évezredes mélabú áradt ezekből a tisztára söpört, egyforma téglafolyosókból. Úgy látszik, az emberek itt már semmiben sem reménykedtek.

Felbukkantak a központi terek: lépcsőzetes házak, tarka kúszónövények, a napfényben csillogó ablakok, kiöltözött nők; az utcák közepén asztalkák álltak, rajtuk keskeny, virágos vázák; az örvénylő, elegáns tömeg, a feketeköpenyes férfiak, a házak homlokzata visszatükröződött a tükörsima, zöldes kövezeten. Alacsonyan szálltak az aranycsónakok, szárnyuk árnyéka végigsuhant a földön, a bennülők fejüket hátraszegve hahotáztak, lobogtak a könnyű, tarka sálak.

Kettős élet folyt a városban. Guszevnek semmi sem kerülte el a figyelmét. Mint tapasztalt ember, megérezte, hogy még egy harmadik, földalatti életnek is kell lennie. Valóban: a város előkelő negyedeiben, a parkokban mindenfelé egy sereg gondozatlan, sápadt, fiatal Mars-lakó járt. Zsebredugott kézzel lődörögtek, nézelődtek. Guszev azt gondolta: "Ühüm, ilyesmit már láttunk egyszer."

Ihoska aprólékosan elmagyarázott neki mindent. Csak abba az egybe nem egyezett bele, hogy a tükröt összekössék a Legfelső Mérnöki Tanács házával.

Rémülten rázta vörös haját, összekulcsolta kezét:

- Ne kérje ezt tőlem, Ég Fia, inkább öljön meg engem, drága Ég Fia.

Egyszer aztán, ottlétük tizennegyedik napján, reggel, Guszev szokás szerint beleült a karosszékbe, térdére tette a kapcsolótáblát s meghúzta a zsinórt.

A tükörben furcsa kép jelent meg: a központi téren gondterhelt, sugdolózó Mars-lakók tömege látszott. Az utcákról eltűntek az asztalkák, a virágok s a tarka napernyők. Egy osztag katona bukkant fel: háromszög-alakban mentek, olyanok voltak, mint kőarcú, félelmes bábok. Odébb, a kereskedésekkel zsúfolt utcán valami összetűzés volt, a tömeg futott és egy Mars-lakó szárnyas légcsavarján felszállt a csetepatéból. A parkban is ugyanilyen izgatott, sugdolózó csoportok voltak. Egy gyárban morajló munkástömeg, felháborodott, sötét, ádáz arcok.

A városban szemlátomást valami rendkívül fontos esemény történt. Guszev megrázta Ihoskát: "Mi történik?" - kérdezte. A lány hallgatott és fátyolos, szerelmes szemmel bámult rá.

 

Tuszkub

Izgalom lett úrrá a városon. Zúgtak a tükörtelefonok. Az utcákon, a tereken, a parkokban Mars-lakók csoportjai sugdolóztak. Várták az eseményeket, az égre tekintgettek. Az a hír járta, hogy valahol szárított-kaktusz raktárak égnek. Délben egy ideig nem folyt víz a vízcsapokból... Sokan távoli robbanást hallottak délkelet felől. A házak ablakait keresztalakban papírral ragasztották be.

Az izgalom a város központjából, a Legfelső Mérnöki Tanács házából indult ki.

Tuszkub hatalmának megingásáról, küszöbönálló változásokról beszéltek.

A feszült izgalomban szikraként pattantak ki az ilyen hírek:

- Éjjel elalszik a fény.

- Leállítják a sarki állomásokat.

- Eltűnik a mágneses mező.

- A Legfelső Tanács pincéiben letartóztatottak vannak.

A külvárosokban - a gyárakban, a munkástelepeken, az üzletekben - máskép fogadták ezeket a híreket. Itt szemlátomást többet tudtak a történtek okairól. Jóleső izgalommal beszélték, hogy a földalattiak felrobbantották a hatalmas, tizenegyes vízgyűjtőmedencét, hogy a kormány ügynökei mindenfelé fegyverraktárakat keresnek és Tuszkub csapatokat rendel Szoacerába.

Délre már csaknem mindenütt megállt a munka. Nagy embercsoportok verődtek össze. Várták az eseményeket és nézték a nem tudni honnan előkerült, zsebredugott kezű, elhanyagolt külsejű fiatalembereket.

Kora délután a kormány csónakjai végigszálltak a város fölött és fehér röpiratok záporoztak az égből az utcákra.

A kormány óvta a lakosságot a rémhírektől: ezek a nép ellenségeitől származnak. Kijelentette, hogy a hatalom még sohasem volt ilyen szilárd és eltökélt.

A város egy időre elcsendesedett, de aztán újra hírek szivárogtak ki; egyik rettenetesebb, mint a másik. Csak egyet tudtak bizonyosan: este a Legfelső Mérnöki Tanácsban elszánt harc lesz Tuszkub és Gor mérnök, Szoacera munkáslakosságának vezére között.

Este a nép zsúfolásig megtöltötte a Legfelső Tanács háza előtt lévő, hatalmas teret. Katonák őrizték a lépcsőt, a bejáratot és a tetőt. Ködöt hozott a hideg szél és a párafelhőkben elmosódó, vörös lámpafények imbolyogtak. Halvány piramisokként rajzolódtak ki a homályban a komor házfalak. Minden ablak ki volt világítva.


A kerek teremben, a nehéz boltívek alatt, körbefutó padokon ültek a Legfelső Tanács tagjai. Éber és feszült volt minden arc. Fenn a falon - a magasban - a homályos tükörben sorra suhantak el a város képei: a gyárak belseje, az utcakereszteződések sötétjében futkosó alakok, a vízmedencék, az elektromágneses tornyok, a katonák-őrizte raktárépületek. A tükör sorra kapcsolódott össze a város valamennyi ellenőrző tükrével. Megjelent a Legfelső Mérnöki Tanács háza előtt lévő tér: emberfejek ködös homályba burkolózó tengere, szélesen elomló lámpafények. A termet megtöltötte a tömeg baljós zúgása.

Éles fütty vonta magára a résztvevők figyelmét. A tükör kialudt. A padok előtt, a fekete-arany brokáttal takart dobogón megjelent Tuszkub. Sápadt volt, nyugodt és komor.

- A városban nyugtalanság van - kezdte Tuszkub. - Olyan hírek járnak, hogy ma este itt ellenem forralnak valamit. Magában ez a hír már elég ahhoz, hogy az állam egyensúlya meginogjon. A dolgok ilyen állását egészségtelennek és aggasztónak tartom. Az ilyen zavargások okát egyszer és mindenkorra fel kell számolni. Tudom, hogy vannak közöttünk olyanok, akik még ma este szétviszik szavaimat a városban. Nyíltan kimondom: a várost anarchia szállta meg. Megbízottaim jelentései szerint a városban és az országban nincs elegendő erő az ellenállásra. A világ pusztulásának előestéjén vagyunk.

Zúgás támadt a teremben. Tuszkub utálkozva nevetett.

- A világ rendjét felforgató erő, az anarchia, a városból indul ki. Bűnös élvezetek és haszontalan szórakozások ássák alá ebben a városban az emberek lelkinyugalmát, az élethez való természetes ragaszkodást és az egészséges érzelmeket. A város lelke havra-füst: a füst és a lázas álmodozás. Tarka forgatag, lárma, fényűző aranycsónakok, és irigység, azoknak az irigysége, akik lentről nézik ezeket a csónakokat; bódító illatot árasztó meztelen nők; nyilvánosházak homlokzatán vibráló, tarka fények; repülőhajó-éttermek az utcák fölött - ez a város! Hamuvá ég a lelkek nyugalma. Ezeknek a züllött lelkeknek csak egy vágyuk van: lerészegedni... A megcsömörlött lelkeket már csak a vér részegíti le.

Tuszkub ezeknél a szavaknál a levegőbe bökött... Fojtott zúgás támadt a teremben. Tuszkub folytatta:

- A város anarchistákat szül. Az anarchia lelke a pusztítás. Azt hiszik, hogy az anarchia szabadság; de az anarchia csak anarchiára szomjazik. Az államnak az a kötelessége, hogy harcot indítson a felforgatók ellen. Ez törvényszerű! Az anarchiának szembe kell szegeznünk a rendet. Egészséges erőket kell életre keltenünk és a lehető legkisebb veszteséggel be kell vetnünk őket az anarchia elleni harcba. Könyörtelen háborút üzenünk az anarchiának. De a védelmi rendszabályok csak ideig-óráig elégségesek: elkerülhetetlenül eljön az az óra, amikor a rendőrség is meginog. Amíg mi megkétszerezzük rendőreink számát, addig az anarchisták száma négyzetesen emelkedik. Nekünk kell először támadásba lendülnünk; szigorú, elkerülhetetlen cselekedetre kell rászánnunk magukat: le kell rombolnunk, el kell pusztítanunk a várost.

A terem fele felkiáltott és felugrott. Az arcok sápadtak voltak, a szemek égtek. Tuszkub a tekintetével csöndet teremtett.

- A város így, vagy úgy, de elkerülhetetlenül elpusztul. Elpusztítását nekünk kell megszerveznünk. A továbbiakra nézve azt ajánlom, hogy a városi lakosság egészséges részét költöztessük szét a falvakba. Erre a célra fel kell használnunk a Liziazira-hegység túlsó oldalán elterülő gazdag országot, amelyet a belháború után a lakosság elhagyott. Hatalmas munka vár ránk. De a cél is nagy. Természetesen a város szétrombolásával még nem mentjük meg a civilizációt, még csak el sem odázzuk pusztulását, de legalább lehetőséget adunk a Mars népének a nyugodt és ünnepélyes halálra.

- Mit beszél? - kiáltozták ijedt fejhangon a hallgatók.

- Miért kell nekünk meghalnunk?

- Megőrült!

- Le Tuszkubbal!

Tuszkub egy szemöldökrándítással ismét lecsendesítette a termet.

- A Mars története véget ért. Bolygónkon kihúny az élet. Ismerik a születési és a halálozási statisztikákat. Eltelik néhány évszázad és az utolsó Mars-lakó megdermedt szeme utoljára pillantja meg a naplementét. Nincs erőnk hozzá, hogy megakadályozzuk a kihalást. Szigorú és bölcs intézkedéseket kell tennünk, hogy bőséggel és boldogsággal aranyozzuk be a világ utolsó napjait. Az első és legfontosabb az, hogy leromboljuk a várost. A civilizáció mindent elvett tőle; most felbomlasztja a civilizációt, ezért vesznie kell.

A terem közepén Gor - az a szélesarcú, fiatal Mars-lakó, akit Guszev a tükörben látott - szólásra emelkedett.

Tompán, szaggatottan beszélt. Kezét Tuszkub felé nyújtotta.

- Hazudik! Azért akarja lerombolni a várost, hogy megmentse a hatalmát. Halálra ítél bennünket, hogy hatalmát megmentse, mert tudja, hogy csak milliók elpusztítása árán mentheti meg. Tudja, mennyire gyűlölik őt azok, akik nem repdesnek aranycsónakon, akik földalatti gyárvárosokban születnek és halnak meg, akik ünnepnapokon reménytelenül, ásítva lődörögnek a poros utcákon, akik feledést keresve, őrjöngve szívják magukba az átkozott havra-füstöt. Tuszkub megásta a sírunkat: feküdjék bele ő maga! Mi nem akarunk meghalni. Azért születtünk, hogy éljünk. Ismerjük a Mars kihalásának veszélyét. De van rá orvosság. A Föld megmenthet bennünket, a Föld egészséges, forróvérű fiai. Ettől fél Tuszkub legjobban a világon. Házadban, Tuszkub, elrejtettél két embert, akik a földről repültek hozzánk. Félsz az Ég Fiaitól. Te csak a havrától elbódult, gyenge emberek közt vagy erős. Ha erős, forróvérű emberek jönnek közénk, árnyékká, éjszakai lidérccé válsz, eltűnsz, mint a kísértet. Ettől félsz te legjobban! Szándékosan keltettél anarchiát és eszelted ki ezt a felháborító tervet, a város elpusztítását. Te magad akarsz megrészegülni a vértől. El akarod terelni a figyelmet, hogy észrevétlenül elpusztítsd ezt a két bátor embert, megmentőinket. Tudom, hogy már parancsot is adtál...

Szava hirtelen elakadt. Arca elsötétült az erőfeszítéstől. Tuszkub súlyos pillantást lövellt rá.

- Nem hallgattatsz el... Nem hallgatok! - kiáltotta rekedten Gor. - Tudom, értesz az ősi varázslathoz... Én nem félek a szemedtől...

Gor erőlködve törölte homlokáról a verejtéket széles tenyerével. Mélyet sóhajtott és megtántorodott. A terem fojtott csöndjében leroskadt a padra és kezébe temette arcát. Hallani lehetett, hogy összecsikordultak a fogai.

Tuszkub felhúzta szemöldökét és nyugodtan folytatta:

- A Földről jött telepesekre számítsunk? Késő. Friss vért öntsünk ereinkbe? Késő. Elkésett és kegyetlen dolog lenne. Azzal csak meghosszabbítjuk bolygónk halódását. Csak szenvedéseket okoznánk vele, mert múlhatatlanul hódítók rabszolgáivá válnánk. A civilizáció nyugodt és méltóságteljes alkonya helyett gyötrő évszázadokat idéznénk fejünkre. Minek? Mi, ősi és bölcs faj, minek dolgozzunk idegen hódítók számára? Hogy az életre szomjas barbárok kikergessenek bennünket palotáinkból és kertjeinkből, új vízmedencéket építtessenek, ércet bányásztassanak velünk, hogy megint harci zaj verje fel a Mars mezőinek csöndjét? Hogy újra megteljenek városaink kicsapongókkal és őrültekkel? Nem. Nekünk nyugodtan kell meghalnunk házunk küszöbén. A Talcetl vörös sugarai világítsanak csak a távolból. Nem engedünk ide idegeneket. Új állomásokat építünk a Sarkokon és áthatolhatatlan páncéllal vesszük körül bolygónkat. Elpusztítjuk Szoacerát, az anarchia és az esztelen remények fészkét; itt, itt született a Földdel való kapcsolat bűnös terve is. Felszántjuk a tereket. Csakis az élethez feltétlenül szükséges intézményeket hagyjuk meg. Itt dolgoztatjuk majd az árulókat, az iszákosokat, az őrülteket és azokat, akik megvalósíthatatlan álmokat szőnek. Láncra verjük őket. Nekik ajándékozzuk azt az életet, amelyre annyira szomjaznak. Mindazokat, akik egyetértenek velünk és meghajlanak akaratunk előtt, falusi tanyákra telepítjük és biztosítjuk kényelmes életüket. Húszezer évi kényszerű munka jogot ad nekünk arra, hogy tétlenül, csendesen, szemlélődve éljünk. A civilizáció végét aranykor tetőzi be. Állami ünnepségeket és pompás szórakozásokat szervezünk. Talán még az élet is tovább tart néhány évszázaddal, ha nyugalomban töltjük el.

A terem némán, megbabonázva hallgatta. Tuszkub arcán foltok ütköztek ki. Behunyta szemét, mintha a jövőbe tekintene. Néhány pillanatnyi csönd támadt...

...Kintről a tömeg tompa, ezerhangú zúgása behallatszott a boltívek alá. Gor felállt. Arca eltorzult. Letépte fejéről a sapkát és messze hajította. Kinyújtotta két karját és a lépcsőzetes padok közt lerohant Tuszkubhoz. Torkon ragadta és ledobta a brokátos emelvényről. Karját kinyújtva, ujjait szétterpesztve a terem felé fordult. Kiszáradt nyelvét nehezen forgatva, kiáltotta:

- Legyen! Halál! Hadd jöjjön! De nektek! Minekünk: harc...

A Tanács tagjai felugráltak, felzúgott a terem, néhányan odarohantak Tuszkubhoz, aki arcra borulva feküdt.

Gor az ajtóhoz ugrott. Könyökével félrelökte az őrtálló katonákat. Fekete köpenyének szárnya kivillant a térre. Már távolról hallatszott a hangja. Kint felzúgott a tömeg.

 

Losz egyedül marad

- Forradalom, Msztyiszlav Szergejevics! Talpon van az egész város. Kezdődik a hadd-el-hadd!

Guszev a könyvtárban állt. Rendszerint álmos szemében vidám szikrák ugráltak, orrát fölhúzta, bajusza fölborzolódott. Kezét deréköve alá dugta.

- Már mindent beraktam a csónakba: élelmet, gránátokat. Puska is akadt az itteni fajtából. Siessen! Félre azzal a könyvvel! Gyerünk!

Losz lábát keresztberakva ült a dívány sarkán és álmatagon nézett Guszevre. Már két órája várta, hogy Aelita szokás szerint bejöjjön a könyvtárba. Időnként az ajtóhoz lépett, fülelt: Aelita szobájában csönd volt. Leült a dívány sarkára és várta, hogy fölhangozzanak Aelita léptei. Tudta, lelkében mennydörgésként zeng majd a lány könnyű lépte. Bejön majd, szebb és csodálatosabb lesz, mint Losz képzeletében, elmegy a világos, felső ablakok alatt, fekete ruhájának alja a tükörsima padlót söpri. Őrajta pedig reszketés vesz erőt. Végtelen lelke reszket és elalél, mintha vihar közeledne.

- Mi az, beteg, Msztyiszlav Szergejevics? Mit néz olyan merően? Azt mondom, induljunk, minden készen van. A Mars komisszárjának akarom kinevezni magát. Tiszta ügy.

Guszev olyan sürgetően nézett rá, hogy Losz lehajtotta fejét. Csöndesen megkérdezte:

- Mi van a városban?

- Az ördög sem ismeri ki magát. Az utca tele van emberrel, kiabálnak, ablakokat törnek be.

- Hát csak menjen, Alekszej Ivanovics, de még ma éjjel jöjjön vissza. Megígérem, hogy mindenben támogatom, amiben csak akarja. Csináljon forradalmat, válasszon meg engem komisszárnak; ha kell, lövessen főbe. De ma, az isten szerelméért, hagyjon engem békén. Jó?

- Rendben van - mondta Guszev. - Eh, őmiattuk van minden baj, hogy a fene essen beléjük... Elröpül az ember a hetedik égig és ott is csak fehérszemély... A mindenségit! Éjfélre visszajövök. Ihoska majd vigyáz rá, nehogy feljelentsenek.

Guszev elment. Losz ismét kezébe vette a könyvet és elgondolkozott: "Mi lesz ennek a vége? Elviharzik-e a szerelem? Nem, nem múlik el. Jó neki ez, hogy feszülten, halálos izgalomban várja valami csodálatos fény fellobbanását? Nem öröm és nem bánat, nem álom, nem szomjúság, nem kielégülés... Amikor Aelita vele van, teste jeges magányába behatol az élet. A tükörsima padlóról, a fénylő ablakokból szűrődik belé az élet. De ez is csak álom. Történjék csak meg, amire vágyik. Az élet fellángol majd Aelitában. Remegő teste megtelik beteljesüléssel. Ő pedig hordja tovább a magányt, a vágyódást."

Losz még sohasem érezte ilyen élesen a szerelem telhetetlenségét, még sohasem értette meg ilyen világosan a szerelem csalóka voltát, a férfinép átkát: azt a szörnyű cserét, amikor a férfi önlelkét helyezi át egy nőbe. Ölelésre tárja karját, kitárja csillagtól csillagig, várja, magába fogadja a nőt. Az pedig elvesz mindent és megtelik élettel. A férfi pedig, az apa, leng, mint a puszta árnyék, karját kitárva, csillagtól csillagig.

Aelitának igaza volt: túlságosan sokat megtudott ezekben a napokban, tudata túlságosan kitágult. Ereiben még forró vér folyik, testét megtöltik az élet nyugtalan magocskái, hiszen a Föld fia, de értelme ezer évvel előbbre szállt: itt, az idegen földön megtudta azt, amit még nem kellett volna tudnia. Értelme kinyílt és jeges sivatag tátongott benne. Mit tárt fel az értelme? A sivatagot és azon túl új titkokat.

Szemét lehúnyva, a forró napsugárban elragadtatottan énekel a dalos madár; értesd meg vele az emberi bölcsességnek csak egy csücskét, s a madár holtan hull le az ágról.

Kintről egy felszálló csónak elnyújtott sivítása hallatszott. Aztán Iha dugta be a fejét a könyvtárba.

- Jöjjön ebédelni, Ég Fia...

Losz az ebédlőbe, egy fehér, kerek szobába sietett, ahol mostanában Aelitával szokott ebédelni. Meleg volt. Az oszlopok mellett kábítóillatú virágok voltak karcsú vázákban. Iha elfordította vörös, kisírt szemét.

- Egyedül ebédel ma, Ég Fia - mondta és fehér virágokkal takarta le Aelita tányérját.

Losz arca elsötétült. Mogorván ült az asztalhoz. Nem nyúlt az ételhez, csak a kenyeret csipegette és néhány pohár bort ivott. Mint ebéd közben mindig, a tükrös kupoláról halk zene áradt. Losz összeszorította fogát.

A kupola felől két hangszer hangja hallatszott, egy húros és egy fúvós hangszeré: a magas, elhaló hangok szétváltak, aztán megint bánatos, mély hangok csendültek össze, izgatottan feleseltek egymással, megint a találkozásról daloltak, közeledtek, hullámzottak, mint egy régi-régi keringő.

Losz ült, kezében görcsösen szorongatta keskeny borospoharát. Iha megállt egy oszlop mögött, felemelte ruhája szélét és arcát beletemette. Válla megrázkódott. Losz ledobta a szalvétát és felállt. A nyomasztó zene, a kábítóillatú virágok, a fűszeres bor - mindez még fokozta nyugtalanságát.

Odament Ihához.

- Láthatom Aelitát?

Iha, anélkül, hogy arcát feltakarta volna, megrázta vörös haját. Losz vállon ragadta.

- Mi történt vele? Beteg? Látnom kell.

Iha kisiklott Losz könyöke alatt és elfutott. Az oszlop tövében - a földön - egy fénykép feküdt, Ihoska ejtette ki. A könnyáztatta fénykép teljes harci díszben Guszevet ábrázolta. Fején katonasapka volt, mellén szíjak, egyik keze a kard markolatán, a másikban revolver, háta mögött gránátok robbannak; a kép alatt ez a felírás: "Örök emlékeztetőül a bűbájos Ihoskának."

Losz ledobta a fényképet, kiment a házból és a réten át a ligethez sétált. Észre se vette, hogy nagyokat ugrik és így morog magában:

- Nem akar látni... Nem is kell. Azért jön az ember hihetetlen erőfeszítések árán egy másik világba, hogy a dívány sarkán üljön és várja: mikor jön már be végre az a nő...? Őrület! Megszállottság! Guszevnek igaza van, beteg vagyok. "Bódító illatú virágba szagoltam." Úgy várom egy gyöngéd pillantását, mint hívő az üdvözülést... A fene egye meg!

A gondolatok irgalmatlanul égették. Mintha fájdalom nyilallt volna a fogába, felkiáltott. Elfelejtkezett róla, hogy a Marson könnyebb a test, vagy egy ölnyire felugrott a levegőbe, s amikor visszaesett, alig bírt talpon maradni. Fehér haja meglebbent. Ádáz gyűlölet fogta el önmaga ellen.

A tóhoz futott. A víz tükre sima volt. A sötétkék felszínen, a tikkasztó melegben tündököltek a napsugarak. Losz leült egy kőre és két keze közé támasztotta fejét.

A tó áttetsző mélyéből kerek, bíborszínű halak úsztak lassan a felszínre, hosszú farkukat mozgatták, meredt szemük közönyösen nézett Loszra.

- Idefigyeljetek, halak, dülledtszemű, buta halak - mondta halkan Losz - szellemi képességeim teljes birtokában, megfontoltan szólok hozzátok. Kínoz, éget a kíváncsiság... Karomba akarom venni, amikor fekete ruhában bejön. Hallani akarom, hogy ver a szíve... Ő maga húzódik oda hozzám furcsa mozdulattal... Látni akarom, hogy lobban fel szemében a tűz... Ej, halak, lássátok, megállok, abbahagyom. Nem gondolok rá, nem akarok. Elég volt. Elszakadt a fonál, vége van. Megyek holnap a városba. A harc nagyon jó. A halál is nagyon jó. De nem kell több zene, virág, ravasz ámítás. Elég volt a forróságból. Varázsgömböt tart a tenyerén... az ördög vigye el, csalás az egész!

Losz felállt, megmarkolt egy nagy követ és a halak közé vágta. Nyilallást érzett a halántékában. Szemét bántotta a fény. A távolban jegesen ragyogott, hegyes csúcsként emelkedett ki a liget fái közt egy hegytető. "Kis hideg levegőt szippantok." Losz a gyémántosan szikrázó hegyre pillantott és elindult feléje a kék fák között.

A fák elmaradtak, kopár, dombos fennsík terült elébe. A havas hegytető messze túl volt ezen a vidéken. Útközben salak és murva ropogott a lába alatt, mindenfelé némán tátongó bányalejáratokat látott. Losz szilárdan eltökélte, hogy abból a távolban csillogó hóból egy maréknyit a szájába vesz.

Oldalt egy kis völgyteknőből barna porfelhő szállt föl. A forró szél emberi hangokat hozott. A domb magasáról Losz nagy csoport Mars-lakót látott, akik egy kiszáradt csatorna medrében baktattak. Csákány, fejtőkalapács volt náluk és hosszú bot, amelynek a végéhez kés volt kötözve. Verejtékezve mentek, szerszámaikat rázták és vadul kiáltoztak. A barna felhők fölött ragadozómadarak szálltak utánuk.

Losznak eszébe jutottak Guszev nemrégen elhangzott szavai a beállott eseményekről. Azt gondolta: "Igen... élj, harcolj, győzz, vagy bukjál... De tartsd féken őrjöngő, szerencsétlen szívedet."

A Mars-lakók eltűntek a hegy mögött. Losz gyorsan, izgatottan lépkedett, majd hirtelen megállt, fejét hátraszegte. A kék levegőégen szárnyas csónak közeledett. Megcsillant, kört írt le, mind mélyebbre és mélyebbre szállt, elsiklott Losz feje fölött és földet ért.

A csónakban hófehér szőrmébe bugyolált, emberi lény állt fel. A szőrméből, a pilótasapka alól Aelita izgatott szeme nézett Loszra. Losznak forrón dobogott a szíve. Odament a csónakhoz. Aelita félrehúzta arcáról a lélekzetétől párás szőrmét. Losz elsötétülő tekintettel nézett az arcába. A lány megszólalt: - Érted jöttem. A városban voltam. Menekülnünk kell. Halálosan vágyódom utánad.

Losz megmarkolta a csónak peremét és mélyet sóhajtott.

 

Szerelem

Losz beült Aelita mögé. A gépész - egy vörösbőrű kisfiú - egyenletesen vezette a szárnyas csónakot az ég felé.

Hideg szél csapott arcukba. Aelita hófehér bundája a vihar frisseségét és a hegyek hűvösségét árasztotta. Aelita Losz felé fordult, arca égett.

- Apámnál voltam. Azt parancsolta, öljelek meg téged meg a társadat.

Aelita foga csillogott. Kezét ökölbe szorította. Gyűrűjéről kis láncon parányi kőfiola csüngött.

- Apám azt mondta: hadd merüljenek örök álomba, megérdemlik a nyugodt halált.

Aelita szürke szeme fátyolos lett. Aztán fölkacagott, lerántotta ujjáról a gyűrűt. Losz elkapta a kezét.

- Ne dobd el - mondta, kivette Aelita kezéből a fiolát és zsebébe dugta - ez a te ajándékod, Aelita; ez a fekete csepp az álom, a nyugalom. Te vagy most nekem az élet és a halál. - Odahajolt a lány arcához: - Amikor eljön a magány szörnyű órája, téged érezlek majd újra ebben a cseppben.

Aelita igyekezett megérteni szavait, behunyta szemét, hátával Loszhoz simult. Nem baj, hogy nem érti. Zúg a szél, háta mögött érzi Losz forró mellét - a férfi keze a vállán nyugszik, a fehér szőrmén - olyan, mintha vérük egy örvényben folyna és közös örömben, egy testté olvadva szállnának csillogó, ősi emlékek felé. Nem baj, hogy nem érti!

Eltelt egy perc, vagy valamivel több. A csónak Tuszkub háza fölé ért. A gépész hátranézett: Aelitának és az Ég Fiának furcsa volt az arca. Tágranyílt szemükben apró fénypontok villogtak. Aelita bundájának havas szőre hullámzott a szélben. A lány elragadtatott szeme az ég fénytengerébe nézett.

A gyerek gallérja mögé dugta hegyes orrát és hangtalanul nevetett. Oldalt fordította a csónakot és meredek zuhanással szelve át a levegőt, leszállt a ház mellett.

Aelita felocsúdott, kezdte kigombolni bundáját, de ujjai lecsúsztak a madárfejnagyságú gombokról. Losz kiemelte a csónakból, a fűre állította és föléje hajolt. Aelita odaszólt a gyereknek:

- Készítsd elő útra a zárt csónakot.

Nem vette észre Ihoska vörös szemét, sem a gondnok töksárga, ijedt arcát, mosolyogva, szórakozottan, vissza-visszanézve Loszra, elindult a férfi előtt szobájába, a ház belsejébe.

Losz most látta először Aelita szobáját: az alacsony, arany boltíveket s a falakat, melyeket a kínai napernyő alakjaihoz hasonló tusrajzok díszítettek. A szobába belépve, orrát szédítő, kesernyés, meleg illat csapta meg.

- Ülj le - mondta halkan Aelita.

Losz leült. A lány odatelepedett a lábához, fejét a férfi térdére hajtotta, kezét a mellére tette és mozdulatlanságba dermedt.

Losz gyöngéden nézte a lány föltornyozott, hamvasszőke haját, fogta a kezét. Aelitának a torka is reszketett. Losz föléje hajolt. Aelita megszólalt:

- Te talán unatkozol velem. Ne haragudj. Én még nem tudok szeretni. Olyan zavart vagyok. Mondtam Ihának: "Vigyél sok virágot az ebédlőbe és amikor ő egyedül marad, játsszék neki az ulla."

Aelita Losz térdére könyökölt. Arca álmodozó volt.

- Hallod, mit mondok? Érted? Gondoltál rám?

- Látod és tudod - felelte Losz - amikor nem látlak, majd megőrülök a nyugtalanságtól. Amikor látlak, még szörnyűbb nyugtalanság vesz erőt rajtam. Úgy érzem most, azért szeltem át a világűrt, mert utánad vágyódtam.

Aelita mélyen felsóhajtott. Arca sugárzott.

- Apám ideadta nekem a mérget, de láttam, nem bízik bennem. Azt mondta: "Megöllek mindkettőtöket." Rövid lesz az életünk. De hiszen érzed: milyen végtelen, milyen áldott minden percünk.

Elhallgatott és nézte, milyen hideg eltökéltség villan fel Losz szemében, milyen makacsul szorítja össze a száját.

- Jól van - mondta a férfi - harcolni fogok.

Aelita közelebb húzódott és suttogva mondta:

- Te vagy az én gyerekkori álmaim óriása. Gyönyörű az arcod. Erős vagy, Ég Fia. Bátor vagy, jó vagy. Vasból van a kezed, kőből a térded. Halálos a tekinteted. Tekintetedtől a nők úgy érzik, teher van a szívük alatt.

Aelita feje erőtlenül Losz vállára hanyatlott. Szavai összefolyó, alig hallható suttogásba fúltak. Losz félresimította arcából a lány haját.

- Mi van veled?

A lány ekkor - mint egy kis gyerek - hevesen átölelte a nyakát. Szeméből kövér könnycseppek buggyantak ki s legördültek keskeny arcán.

- Én nem tudok szeretni - mondta - én sohasem csináltam ilyet... Légy jó hozzám, ne vess meg. Érdekes történeteket mesélek majd neked. Mesélek majd rettenetes üstökösökről, repülőhajók csatájáról, elmondom, hogyan pusztult el egy gyönyörű ország a hegyek túlsó oldalán. Nem fogsz unatkozni mellettem. Engem még soha senki sem becézgetett. Amikor először láttalak, azt gondoltam: "Én már láttam őt gyerekkoromban, ő a jóságos óriás." Szerettem volna, ha karodba emelsz és elviszel. Olyan sötét, reménytelen itt minden. Halál, mindenütt halál. A Nap is csak gyéren süt. A Sarkokon többé nem olvad el a jég. Kiszáradnak a tengerek. Végtelen sivatag, sárga homok borítja a Tumát... A Föld, a Föld... drága óriás, vigyél el engem a Földre. Zöld hegyeket, áradó vizet, felhőket, nagy állatokat, óriásokat akarok látni... Nem akarok meghalni... - Szeméből záporoztak a könnyek. Olyan volt most, mint egy kislány. Mulatságos volt és nagyon kedves, amikor az óriásokat említve, összecsapta a kezét.

Losz megcsókolta könnyes szemét. Aelita elhallgatott. Száját csücsörítette. Úgy nézett fel szerelmes tekintettel az Ég Fiára, mint mesebeli óriásra.

A félhomályos szobában hirtelen halk fütty hallatszott és nyomban rá homályos fény borította el az öltözőasztalon lévő tükröt. Tuszkub fürkésző arca jelent meg.

- Itt vagy? - kérdezte.

Aelita mint a macska, úgy ugrott le a szőnyegre és a tükörhöz futott.

- Itt vagyok, apám.

- Az Ég Fiai élnek még?

- Nem, apám. Megmérgeztem őket, holtan fekszenek.

Aelita hidegen, élesen beszélt. Háttal állt Losznak, eltakarta a tükröt.

- Mit kívánsz még tőlem, apám?

Tuszkub hallgatott. Aelita kiegyenesedett, fejét hátrahajtotta. Felüvöltött Tuszkub bősz hangja:

- Hazudsz! Az Ég Fia a városban van! A felkelés élén áll!

Aelita megtántorodott. Apja feje eltűnt.

 

Az ősi ének

Aelita, Ihoska és Losz a duplaszárnyú csónakon Liziazira hegyeibe repült.

Az elektromágneses vevőkészülék - a huzalos árboc - szakadatlanul működött. Aelita a parányi tükör fölé hajolt, nézte, hallgatta.

Nehéz volt eligazodni a Mars mágneses mezőiben szálló, keringő telefonüzenetek, felhívások, kiáltások és aggodalmas kérdések között. De Tuszkub acélos hangja szinte szünet nélkül zúgott, belehasított ebbe a káoszba, uralkodott felette. A kis tükörben a felbolygatott világ árnyai suhantak.

A hangzavarból néhányszor furcsa, nyújtott, éneklő hang csendült Aelita fülébe:

- Elvtársak, ne hallgassatok a pusmogókra... nem kellenek nekünk semmiféle engedmények... fegyverbe, elvtársak, ütött a végső harc órája... minden hatalmat a szov... a szov...

Aelita odafordult Ihoskához:

- A kedvesed vakmerő és elszánt, igazi Ég Fia. Nem kell féltened.

Ihoska dobbantott, mint a kecske, és ingatta a fejét. Aelitának sikerült kiderítenie, hogy szökésüket még nem fedezték föl. Levette a fülhallgatót. Ujjaival letörülte a figyelőablak bepárásodott üvegét.

- Nézd csak - mondta Losznak - ihik szállnak utánunk.

A csónak magasan a Mars fölött repült. Kétoldalt két barnaszőrű, hártyásszárnyú, mocskos madár szállt a vakító napfényben. Kerek fejüket és lapos, éles csőrüket az ablak felé fordították. Az egyik, amint Loszt megpillantotta, alábukott és tátott csőrével belevágott az üvegbe. Losz visszakapta fejét. Aelita nevetett.

Elhagyták Azorát. Alattuk már a Liziazira éles sziklái úsztak. A csónak lefelé szállt, átrepült a Szoam-tó fölött és egy szakadék mellett elterülő széles térségre ereszkedett le.

Losz és a kis gépész behúzta a csónakot egy barlangba. Aztán vállukra vettek egy-egy kosarat és a nők nyomában a vénségtől megkopott, alig észrevehető lépcsőkön lefelé indultak a sziklák közt. Aelita haladt elöl, könnyedén és fürgén. Meg-megkapaszkodva a kiálló sziklafokokban, figyelmesen nézte Loszt. A férfi széles lába alatt repültek a kövek és visszhangozva zuhantak a szakadék aljára.

- Itt jött le az a magacitl, aki a szalagos botot hozta - mondta Aelita. - Mindjárt meglátod azt a helyet, ahol a szent tüzek gyűrűi égtek.

A szakadék oldalának felénél a lépcső egy szikla keskeny alagútjába vezetett. Nyirkos levegő csapta meg őket az alagút sötétjében. Losz meggörnyedve, vállával a köveket súrolva, nehézkesen haladt a csiszolt sziklafalak közt. A sötétben kitapogatta Aelita vállát és nyomban ott érezte ajkán a lány lélekzetét. Oroszul odasúgta: "Drágám"

Az alagút egy félhomályos barlangba torkollott. Mindenfelé bazaltoszlopok csillogtak. A barlang mélyén könnyű páracsomók úsztak. Víz csobogott, egyenletesen hullottak a cseppek a barlang mélyének kivehetetlen boltíveiről.

Aelita ment elöl. Hegyes, fekete csuklyája egy tó fölött himbálózott és néha eltűnt a ködgomolyagokban. Aelita megszólalt a sötétben: "Vigyázz" - és egy keskeny, meredek, ősi hídon bukkant föl karcsú alakja. Losz érezte, hogy lába alatt rezeg a híd, de szemét egy pillanatra sem vette le a félhomályban suhanó csuklyáról.

Világosabb lett. Fejük felett kristályok csillantak. A barlang oszlopcsarnokban végződött. A kőoszlopok fölött Liziazira alkonyfényben úszó, sziklás fennsíkjai látszottak.

Az oszlopcsarnok túlsó oldalán rozsdaszínű mohával belepett, széles terasz volt, szélei meredeken futottak a szakadékba. Alig észrevehető lépcsők és ösvények vezettek felfelé a barlangvárosba. A terasz közepén helyezkedett el, félig a földbe süllyedve, a mohaborította Szent Küszöb, ami nem volt egyéb, mint egy tömör aranyból készült, nagy szarkofág. Mind a négy oldalát esetlen állat- és madárképek borították. Tetején egy alvó Mars-lakó szobra volt. A Mars-lakó egyik kezét feje alá tette, a másikkal ullát szorított melléhez. A csodálatos szobrot leomlott oszlopsor romjai vették körül.

Aelita letérdelt a Küszöb előtt és megcsókolta a szobor szívét. Amikor felállt, arca tűnődő és szelíd volt. Iha is leborult a szobor lábánál, átölelte és odaszorította hozzá az arcát.

Jobbra - egy sziklában - kopott feliratok közt kis, háromszögletű aranyajtó látszott. Losz lekaparta róla a mohát és üggyel-bajjal kinyitotta. Ez volt a Küszöb egykori őrének hajléka; éjfekete barlang, benne kőpadok, tűzhely és gránitba vésett páholy. Ide rakták be a kosarakat. Iha gyékényt terített a földre, megágyazott Aelitának, petróleumot öntött a mennyezetről lógó lámpásba és meggyújtotta. A kis gépész elment, hogy a csónakra vigyázzon.

Aelita és Losz a mélység szélén üldögélt. A hegyek éles, hosszú árnyékot vetettek, az árnyék megtört a szakadék gyűrődéseiben. Mogorva, kopár és vad volt ez a hely, az ősi aolok hajdani menedékhelye.

- Valamikor növényzet borította ezeket a hegyeket - mondta Aelita. - Hása-nyájak legeltek rajta, a szakadékokban vízesések csörgedeztek. Tuma kihal. Bezárul a hosszú-hosszú ezredévek köre. Lehet, hogy mi vagyunk itt az utolsó emberek: utánunk Tuma kihalt pusztaság lesz.

Aelita elhallgatott. A nap, nem messze tőlük, egy szikla mögött lebukott. Az alkony lobogó vére elöntötte az ég lilás ködét.

- De a szívem mást mond - tette hozzá Aelita. Felállt, végigment a szakadék mentén, száraz mohát, száraz ágakat szedett, a csuklyába gyűjtötte. Visszament Loszhoz, tüzet rakott, aztán a barlangból kihozta a lámpást, letérdelt a máglya mellé és meggyújtotta. A máglya ropogva föllobbant.

Ekkor Aelita kihúzott köpenye alól egy kis ullát, leült és felhúzott térdére támaszkodva, megpengette a húrokat. Az ulla lágyan zendült fel, mint a méhek zümmögése. Aelita a sötétből előtörő csillagok felé fordította arcát és halkan, mélyen, szomorú dalba kezdett:

Gyűjts száraz füvet, tőzeget és lehullott gallyakat,
Rakd meg a tüzet gondosan,
Üsd kőhöz a követ, asszony, két lélek vezetője,
Pattints szikrát - és fellobban a máglya.
Ülj a tűzhöz s nyújtsd karod a láng felé.
Urad a lángnyelvek túlsó oldalán ül
S a csillagok felé szálló füstoszlopon át
A férfi szeme méhed sötétjébe, lelked mélyére néz.
Szeme fényesebb a csillagoknál, égőbb a tűznél és bátrabb, mint a csá foszforos szeme.
Tudd: kihúnyó parázs lesz a Nap, legördülnek
A csillagok az égről, kialszik a gonosz Talcetl a világ fölött -
De te, asszony, itt ülsz örökké a tűznél s feléje nyújtod karod
És hallgatod az élet ébredését váró hangokat
Méhed sötétjéből.

A tűz kihamvadt. Aelita térdére engedte az ullát és a parázsba bámult, amely arcára tűzpiros fényt vetett.

- Ősi szokás szerint - mondta keményen - az a nő, aki az ulla énekét dalolja egy férfinak, a felesége lesz.

 

Losz Guszev segítségére siet

Éjfélkor Losz Tuszkub házának udvarán kiugrott a csónakból. Az ablakok sötétek voltak, tehát Guszev még nem tért vissza. A csillagok megvilágították a ferde falat, kékes szikrák csillogtak a sötét ablaküvegeken. A tető csipkézete mögül furcsa, hegyes árnyék vetődött. Losz nézte: mi lehet ez?

A kis gépész odahajolt hozzá és aggódva súgta:

- Ne menjen oda.

Losz előhúzta pisztolyát. Orrán át hűvös levegőt szívott tüdejébe. Emlékezetében fölmerült az a máglyatűz, ott a szakadék mellett, s újra érezte az égő fű szagát. Aelita sötét, égő szeme... "Visszajössz? - kérdezte, ahogy ott állt a tűz fölött. - Teljesítsd a kötelességedet, harcolj, győzz, de ne feledd: mindez csak álom, csak árnyék... Itt, a tűznél élsz, itt nem halsz meg sohasem. Ne feledd, jöjj vissza..." Közelebb lépett Loszhoz. Szeme - a férfi arcának közelségében - tágra nyílt és a csillagporral teli, végtelen éjszakába mélyedt: "Jöjj vissza, jöjj vissza hozzám, Ég Fia..."

Az emlékkép felvillant és eltűnt. Az egész csak egy pillanatig tartott, addig, amíg Losz kikapcsolta a pisztolytáskát. Ahogy nézte a ház túlsó oldalán lévő, furcsa árnyékot, érezte, hogy izmai duzzadnak és forró vér önti el szívét: harc, harc!

Gyors ugrásokkal a háznál termett. Fülelt, előre-lopózott a ház fala mentén és a sarok mögé tekintett. A ház bejáratánál oldalra dőlt, széttört repülőhajó hevert. Egyik szárnya felnyúlt a ház fölé, a csillagok felé... Itt is, ott is mozdulatlan feketeség feküdt a fűben, mint a zsákok. Holttestek voltak. A házban sötét volt és csönd.

"Csak nem Guszev?" Losz a halottakhoz rohant. "Nem, Mars-lakók." Az egyik a lépcsőn feküdt, fejjel lefelé. Egy másik a hajó roncsai közt csüngött. Alighanem a házból leadott lövések ölték meg őket. Losz felszaladt a lépcsőn. Az ajtó nyitva volt. Bement a házba.

- Alekszej Ivanovics! - hívta Guszevet.

Fülelt: csend volt. Bement abba a kis szobába, ahol a homályos tükör állt. Leült a karosszékbe és kezébe támasztotta állát. "Megvárjam itt? Vagy a segítségére menjek? De hová? Kié ez a szétlőtt hajó? A halottak nem olyanok, mintha katonák lettek volna. Inkább munkásformák. Ki harcolt itt? Guszev? Tuszkub emberei? Nem szabad késlekedni."

Fogta a kapcsolótáblát és összekötötte a tükröt a Legfelső Mérnöki Tanács háza előtt lévő térrel. Megrántotta a zsinórt és nyomban olyan dübörgés tört föl, hogy visszahőkölt a tükörtől. A téren füst gomolygott a vörös lámpafényben, lángnyelvek ágaskodtak, szikrák röpködtek. A tükörben egy véresszemű alak tűnt fel, széttárt karokkal.

Losz meghúzta a zsinórt és elfordult a tükörtől.

"Hátha tudatja valahogy, hol találom meg ebben a felfordulásban?"

Hátratéve kezét, föl-alá járkált az alacsony szobában. Hirtelen megrázkódott, megtorpant, gyorsan megfordult és felhúzta pisztolya kakasát. A földön, a küszöbnél, egy fej jelent meg: véres haj, véres, ráncos arc.

Losz az ajtóhoz ugrott. Kint, a fal mentén, vértócsában egy Mars-lakó feküdt. Losz felemelte, bevitte és letette a karosszékbe. A Mars-lakó hasán mély seb tátongott.

A Mars-lakó ajka mozgott, alig hallhatóan mormogta: - Siess, Ég Fia, elvesztünk, ments meg minket... Nyisd szét a kezemet...

Losz szétnyitotta a haldokló görcsösen összeszorított öklét és egy cédulát talált a tenyerében. Nagy nehezen kibetűzte:

"Elküldtem magáért egy repülőhajót és hét munkást. Megbízható fiúk. Ostrom alá vettem a Legfelső Mérnöki Tanács házát. Itt szálljon le a téren, a torony mellett. Guszev."

Losz a sebesülthöz fordult, hogy megkérdezze, mi történt itt. De a Mars-lakó csak hörgött, vonaglott a karosszékben.

Losz tenyerébe fogta a haldokló fejét. A Mars-lakó elhallgatott. Szeme kimeredt. Borzadály és öröm lángolt fel benne. "Ments meg..." Aztán megüvegesedett a szeme, leesett az álla.

Losz begombolta kabátját, sálat tekert a nyaka köré. Kifelé indult. De alig nyitotta ki az ajtót, a hajó roncsa mögül kék szikrák lobbantak fel; gyönge, éles ropogás hallatszott. Egy golyó lesodorta fejéről a sapkát.

Losz összeszorította fogát, lerohant a lépcsőn, odaugrott a hajóhoz és nekivetette a vállát. Izmai megfeszültek, rádöntötte a hajóroncsot azokra, akik a túlsó oldalán lapultak.

Az eltörő fém roppanása hallatszott, aztán nyomában a Mars-lakók éles kiáltásai. A hatalmas szárny imbolygott a levegőben, aztán rázuhant azokra, akik a roncs túlsó oldalán kúsztak. A homályos ligetben néhány meggörnyedt alak futott szét. Losz egyetlen ugrással beérte őket és lőtt. A pisztoly dördülése rettenetes volt. A legközelebbi Mars-lakó a fűbe rogyott. A másik elhajította fegyverét, megállt és kezébe temette arcát.

Losz megragadta ezüstös kabátjának gallérját és a Mars-lakót, mint egy kutyakölyköt, fölemelte. Katona volt. Losz megkérdezte: - Tuszkub küldött?

- Igen, Ég Fia.

- Megöllek.

- Ölj meg, Ég Fia.

- Min jöttetek? Hol a hajó?

A Mars-lakó a rémülettől tágranyílt szemével a fák felé intett: a fák árnyékában kis hadicsónak állt.

- Láttad a városban az Ég Fiát? Meg tudnád találni?

- Igen.

- Vezess oda.

Losz a hadicsónakba ugrott. A Mars-lakó a kormányhoz ült. Felzúgtak a légcsavarok. Éjszakai szél csapott arcukba. Hatalmas, vad csillagok imbolyogtak a fekete égen.

 

Mit csinált Guszev az eltelt nap folyamán?

Guszev délelőtt tíz órakor indult el Tuszkub házából Szoacerába. A csónak fedélzetén légitérkép, fegyver, élelem és hat darab kézigránát volt; a kézigránátokat Losz tudta nélkül, még Petrográdból hozta.

Délben - lent - megpillantotta Szoacerát. A központi utcák néptelenek voltak. A Legfelső Tanács háza előtt, a csillagalakú téren hadi-repülőhajók és csapatok álltak koncentrikus félkörökben.

Guszev leereszkedett. Lentről alighanem észrevették: a térről csillogó, hatszárnyú hajó szállt fel s a napsugarakban ringva, függőlegesen fölfelé repült. Fedélzetén ezüstös alakok álltak. Guszev egy kört írt le a hajó fölött, óvatosan elővett zsákjából egy kézigránátot.

A hajó színes kerekei forogtak, árbocán zizegtek a huzalok.

Guszev kihajolt a csónakból és öklével megfenyegette a hajót. A hajón parancsszó hallatszott. Az ezüstös alakok felemelték kurta puskájukat. Sárga füstszalagok szelték át a levegőt. Zümmögtek a golyók. A csónak fedélzetéből lehasadt egy szilánk.

Guszev harsányan, vidáman káromkodott. Fordított egyet a kormányon. A csónak lefelé száguldott a hajóra. Mint a vihar, zúgott el fölötte, s Guszev kézigránátot dobott a hajóba. Háta mögött fülsiketítő dörrenés hangzott. Megfordította a kormányt és visszafelé repült. A hajó esetlenül megfordult a levegőben, füstölögve és darabokra szakadva zuhant a háztetőkre.

Megkezdődött...

Amint a város fölött szállt, Guszev fölismerte a tükörben látott tereket, az állami épületeket, a fegyvertárakat, munkásnegyedeket. Egy hosszú gyárfal mellett, mint megriasztott hangyaboly, sokezres Mars-lakó tömeg kavargott. Guszev lejjebb ereszkedett. A tömeg félrehúzódott. Guszev leszállt a szabadon hagyott helyre. Fogai kivillantak.

A tömeg megismerte. Kezek erdeje meredt a magasba, ezernyi hang kiáltotta: "Magacitl! Magacitl!" A Mars-lakók félénken közelebb húzódtak. Guszev remegő arcokat, könyörgő szemeket, retekvörös, gubancos üstököket látott. Munkások voltak, szegényemberek.

Guszev kimászott a csónakból, vállára vette zsákját, kardját a magasba lendítette.

- Üdvözöllek benneteket, elvtársak.

Halotti csönd támadt. Guszev óriásnak látszott a vézna Mars-lakók mellett.

- Beszélgetni jöttetek össze, elvtársak, vagy harcolni? Ha beszélgetni, akkor isten áldjon, ilyesmire nem érek rá.

Nehéz sóhajtás futott végig a tömegen. Néhány Mars-lakó kétségbeesetten felkiáltott és a tömeg felkapta szavaikat:

- Ments meg minket, ments meg, Ég Fia!

- Tehát harcolni akartok? - kérdezte Guszev és harsányan, rekedten kiáltotta: - A harc megkezdődött! Az imént rám rontott egy repülőhajó. A pokolba küldtem. Fegyverbe, utánam! - Úgy kapott bele a levegőbe, mintha kantárféket ragadna meg.

Gor tört át a tömegen. (Guszev tüstént felismerte.) Arca szürke volt az izgalomtól, ajka remegett. Ujjaival megmarkolta Guszev mellén a kabátot.

- Mit beszél? Hová vezet minket? Elpusztítanak bennünket. Nincs fegyverünk. Más harci eszközöket kell találnunk...

Guszev lefejtette ruhájáról a kezét.

- A legfőbb fegyver: a határozottság. Aki elszántan tör előre, azé a hatalom. Nem azért repültem ide a Földről, hogy csevegjek... Azért repültem ide a Földről, hogy határozottságra tanítsalak benneteket. Begyöpösödtetek, Mars-lakó-elvtársak. Aki nem fél a haláltól: utánam! Merre van a fegyverraktár? Gyerünk fegyverért! Mindnyájan utánam, a fegyverraktárba!

- Hajrá! - süvöltöttek a Mars-lakók.

A tömeg megindult. Gor kétségbeesetten nyújtogatta karját feléje.

Így kezdődött a felkelés. Vezér akadt. Az emberek szédültek. Semmi sem látszott lehetetlennek. Gor, aki lassan, tudományos alapossággal készítette elő a felkelést és még a tegnapiak után sem szánta el magát, most - mintha álomból ébredt volna - tétovázott. Tizenkét gyujtó beszédet tartott, szavait a homályos tükrök közvetítették a munkásnegyedekbe. Negyvenezer Mars-lakó tódult a fegyverraktárhoz. Guszev kis csoportokra bontotta a támadókat s ezek a csoportok házak, emlékművek, fák oltalma alatt szökelltek előre. Intézkedett, hogy valamennyi ellenőrző tükörhöz (amelyeken a kormányzat a város népét figyelte) állítsanak nőket és gyerekeket és megparancsolta nekik, hogy csüggedten szidják Tuszkubot. Ez a ravaszság kis időre elaltatta a kormány éberségét.

Guszev tartott a repülőhajók légitámadásától. Hogy elterelje a figyelmet, ötezer fegyvertelen Mars-lakót a város központjába küldött, hogy ott kiáltozzanak és követeljenek meleg ruhát, kenyeret, havrát. Megmondta nekik:

- Tudjátok meg, egy lélek sem tér vissza onnan élve. Menjetek.

Az ötezer Mars-lakó, mint egy ember kiáltotta: "Hajrá!"; feliratokkal ellátott, hatalmas ernyőket bontott ki és indult a halálba, rázendítve egy bús, ősi, tiltott dalra:

Az üvegtetők alatt,
A vasárkádok alatt
Kőedényben
Füstöl a havra.
Vidáman vagyunk, vidáman,
Ide kezünkbe a kőedényt!
Hajrá! Nem térünk vissza többé
A bányákba, a kőtörőkbe.
Nem térünk vissza többé
A szörnyű, holt folyosókra,
A gépekhez, a gépekhez.
Élni akarunk. Hajrá! Élni!
Ide kezünkbe a kőedényt!

A tömeg a hatalmas ernyőket forgatva, énekelve eltűnt a szűk utcákban.

A fegyverraktár - alacsony, négyszögletes épület - a régi városban volt. Kisebb katonai egység őrizte. A katonák a téren, a bronzkapuk előtt félkörben állottak. Két - huzalokból, korongokból és gömbökből álló - furcsa gép volt náluk (ilyet Guszev már látott az elhagyott házban). A támadók görbe sikátorokon át közelítették meg a fegyverraktárt. A fegyverraktár falai függőlegesek és szilárdak voltak.

A házak és a fák mögül Guszev fölmérte a helyzetet: a raktárt arctámadással, a kapuk felől kell elfoglalni. Guszev az egyik háznál kiemeltetett egy bronzkaput és kötelekkel körülcsavartatta. A támadóknak parancsot adott, hogy tóduljanak előre és minél félelmesebben kiáltozzanak.

A kaput őrző katonák nyugodtan nézték a mellékutcákban végbemenő sürgést-forgást, csak a két gép meredt előre és huzalain lilás fény táncolt. A gépekre tekintve, a Mars-lakók behunyták a szemüket és halkan sipítozták: "Őrizkedj tőlük, Ég Fia."

Nem lehetett vesztegetni az időt.

Guszev szétterpesztette lábát, belekapaszkodott a kötelekbe és felemelte a bronzajtót. Jó nehéz volt, de azért elbírta valahogy. A házfalak fedezete alatt ment előre a tér széléig. Innen már csak egy ugrás volt a kapu. Suttogva adta ki a parancsszót: "Felkészülni!" Ruhaujjával megtörölte homlokát és azt gondolta: "Most fel kell dühödnöm." A kaput pajzsnak maga elé emelte.

- Átadod a fegyverraktárt, azt a keserves úristenedet! - ordította artikulátlan hangon és nehézkesen rohant a téren át a katonák felé.

Lövések dörrentek, lövedék robbant a bronzkapun. Guszev megtántorodott. Most már komolyan dühös lett és sebesebben szaladt. Körülötte már ott sivítottak, kiáltoztak a sarkok és a bejáratok mögül előtóduló Mars-lakók. Gömblövedék robbant a levegőben. De a támadók áradata már rázúdult a katonákra és a gyilkos gépekre.

Guszev káromkodva futott a kapuhoz és a bronzajtó sarkával rásújtott. A fegyverraktár ajtaja ropogva betört. Guszev berontott a négyszögletes térre, ahol hosszú sorokban repülőhajók álltak.

A fegyverraktárt elfoglalták. Negyvenezer Mars-lakó fegyvert kapott. Guszev a tükörtelefonon át felvette az összeköttetést a Mérnöki Tanács házával és követelte Tuszkub kiadását.

Válaszul a kormányzat repülőrajt küldött a fegyverraktár ellen. Guszev egész flottájával felszállt ellene. A kormány hajói menekülésre fogták a dolgot. A felkelők utolérték, körülfogták és az ősi Szoacera romjai fölött sorra zuhantak a hajók a behúnytszemű, mosolygó Magacitl-szobor lábához. Alkonyfény csillogott a hatalmas szobor tarajos sisakján.

A levegőben a felkelők voltak az urak. A kormányzat rendőrcsapatokat vont össze a Legfelső Tanács házánál. Az épület tetején tűzgolyókat, kerek villámokat ontó gépeket állítottak fel. A felkelők flottájának egy részét lelőtték a levegőben. Éjszakára Guszev ostrom alá vette a Legfelső Tanács háza előtt lévő teret és barikádokat építtetett a térről csillagalakban elágazó utcákban. "Megtanítlak én benneteket, téglaszínű ördögök, hogyan kell csinálni a forradalmat" - mondta Guszev és megmutatta, hogy' szedjék fel az úttest köveit, hogy' döntsék ki a fákat, hogy' csináljanak ingekből homokzsákot.

A Legfelső Tanács házával szemben felállították a fegyverraktárban zsákmányolt két tűzgépet és tüzes golyókat zúdítottak a kormánycsapatokra. De a kormány elektromágneses mezővel vette körül a teret.

Ekkor Guszev megtartotta aznapi utolsó beszédét, amely igen rövid volt, de annál kifejezőbb. Aztán felmászott a barikádra és egymás után három kézigránátot hajított az ellenségre. A robbanás ereje rettenetes volt: három lángnyelv csapott föl, kövek, katonák, gépalkatrészek repültek a levegőbe, a teret por és maró füst borította el. A Mars-lakók felüvöltöttek és rohamra indultak. (Ez volt az a pillanat, amikor Losz Tuszkub házában a homályos tükörbe pillantott.)

A kormány megszüntette a mágneses mezőt. A térre, a küzdőkre kétfelől tűzgolyók zúdultak, szétrobbantak és kékes láng csapott ki belőlük. A piramis-alakú, mogorva házakat megreszkettette a légnyomás.

A harc rövid volt. A hullákkal borított téren át Guszev, válogatott rohamosztaga élén, betört a Legfelső Tanács házába. Az épület üres volt. Tuszkub és valamennyi mérnök elmenekült.

 

Fordulat

A felkelő csapatok Gor útmutatásai szerint a város minden fontosabb pontját birtokukba vették. Hűvös volt az éjszaka, az őrök dideregtek őrhelyükön. Guszev utasítást adott, hogy gyujtsanak tüzeket. Hallatlan dolog volt ez: a városban ezer éve nem gyujtottak tüzet. Csak az ősi ének mesélt táncoló lángnyelvről.

A Legfelső Tanács háza előtt maga Guszev gyujtotta meg a széttört bútorokból rakott, első máglyát. A Mars-lakók körülvették a máglyát és halkan mondogatták: "Ulla, ulla." A téren mindenütt máglyák lobbantak föl. A vörös fény imbolygó árnyakat rajzolt a lejtős házfalakra és meg-megcsillant az ablakokon.

Kék arcok jelentek meg az ablakokban. Riadtan, szomorúan nézték a sosem látott tüzeket s a megtépett, marcona felkelőket. Ezen az éjszakán sokan elmenekültek a környező házakból.

Csönd volt a városban. Csak a tüzek ropogása és fegyvercsörgés hallatszott. Mintha az elmerült, nyomasztó évezredek tértek volna vissza. Még az utcák, a tüzek fölött tündöklő csillagok is másnak látszottak; a tűz körül ülők önkénytelenül felemelték fejüket s az elfelejtett, újraéledő képre meredtek. Guszev szárnyas nyeregben bejárta a különböző városrészekben felállított csapatokat. A csillagos ég sötétjéből leszállt a térre; s ahogy ment, hatalmas árnyékot vetett. Igazi Ég Fiának látszott, szobornak, amely lelépett kőtalapzatáról. "Magacitl, magacitl" - suttogták babonás rémülettel a Mars-lakók. Sokan most látták csak először, odalopóztak hozzá, hogy kezükkel érinthessék. Mások sírtak és gyermeki hangon kiáltották: "Most már nem halunk meg... Boldogok leszünk... Az Ég Fia elhozta nekünk az életet."

Sovány testüket egyforma, poros ruha fedte, arcuk ráncos, keskeny, petyhüdt volt, szomorú szemük évszázadokon át a kerekek csillogásához, a bányák sötétjéhez szokott, aszott karjuk még nem értett a vidám, bátor mozdulatokhoz - ezek az arcok Guszev felé fordultak, feléje nyúltak a karok, a szemek - amelyekben a máglya fénye tükröződött - rámeredtek.

- Ne féljetek, fiúk, ne féljetek - mondta Guszev. - Nincs az sehol se megírva, hogy ártatlan embereknek életük végezetéig szenvedniük kell. Ne féljetek. Ha győzünk, nekünk áll a világ!


Guszev késő éjszaka tért vissza a Legfelső Tanács házába. Átfagyott és éhes volt, mint a farkas. Az oszlopos teremben, az alacsony, aranyos boltívek alatt vagy húsz felfegyverzett Mars-lakó aludt a földön. A tükörpadlót összerágott havrával köpködték tele. A terem közepén töltényes ládákon ült Gor és a villanylámpa fényénél írt valamit. Az asztalon felnyitott konzervek, palackok, kenyérhéjak hevertek.

Guszev letelepedett az asztal sarkára és mohón falatozott. Kezét nadrágjába törülte, ivott az egyik palackból, krákogott és rekedten kérdezte:

- Merre van az ellenség? Azt kéne tudni...

Gor ráemelte kivörösödött szemét, nézte a Guszev feje köré tekert, átvérzett kötést, kiálló pofacsontjait, meredező bajuszát, kitágult orrlyukait.

- Meg nem foghatom, hova a pokolba tűntek a kormánycsapatok - folytatta Guszev. - Vagy háromszáz ott fekszik a téren, de legalább tizenötezren voltak. Köddé váltak. Elbújni nem bújhattak el, még egy gombostűt is megtalálnánk. Akárhova lettek, tudnom kéne róla. Rohadt egy helyzet. Az ellenség bármelyik pillanatban feltűnhet a hátországunkban.

- Tuszkub, a kormány, a megmaradt csapatok és a lakosság egy része Magr királynő földalatti labirintusába ment - mondta Gor.

Guszev felpattant.

- Miért nem mondta mindjárt?

- Hasztalan lenne Tuszkubot üldözőbe venni. Üljön le és egyék, Ég Fia.

Gor összehúzta szemöldökét, ruhája alól egy csomag paprikapiros, szárított havrát vett elő és lassan rágta. Szeme bepárásodott, elsötétült, arcán kisimultak a ráncok.

- Néhány évezreddel ezelőtt nem építettünk még nagy házakat, nem tudtunk fűteni. A villamosság akkor még ismeretlen volt. Télvíz idején a lakosság lehúzódott a mélybe, a Mars felszíne alá. A vízmosta barlangokból épített nagy termeket, oszlopcsarnokokat, alagutakat és folyosókat a Mars belső melege fűtötte. A tűzhányók krátereiben akkora volt a hőség, hogy felhasználhattuk gőz fejlesztésére. Vannak szigetek, ahol még most is működik néhány fennmaradt, ormótlan gőzgép. A földalatti városokat összekötő alagutak csaknem az egész bolygót behálózzák. Nincs értelme, hogy ebben a labirintusban keresgéljük Tuszkubot. Ő az egyetlen, aki ismeri a labirintus térképét és rejtekhelyeit. Magr királynő labirintusa... Magr királynő két világ uralkodója volt, az egész Marsot hatalmában tartotta. A hálózat Szoacera alól ötszáz lakott és sokezer kihalt városhoz vezet. Mindenfelé fegyverraktárak, repülő-támaszpontok. A mi erőink szétszórtak, fegyverzetünk hiányos. Tuszkubnak hadserege van, őt támogatják a vidéki földbirtokosok, a havraültetvény-tulajdonosok és mindazok, akik a harminc évvel ezelőtt lefolyt, pusztító háború után városi házat kaptak. Tuszkub okos és álnok. Szándékosan idézte föl mindezeket az eseményeket, hogy örökre elfojtson minden ellenállást... Ó, az aranykor!... Az aranykor!

Gor ingatta elnehezedett fejét. Arcán lila foltok jelentek meg. Szervezetében működni kezdett a havra.

- Tuszkub az aranykorról álmodozik: megnyitja a Mars utolsó korszakát: az aranykort. Csak a kiválasztottaknak lesz részük benne, azoknak, akik méltók erre a kegyre. Az egyenlőség elérhetetlen, nincs egyenlőség. Az általános boldogság a havrától elbódultak őrült fecsegése. Tuszkub azt mondta: az egyenlőségre és az általános igazságra való vágyakozás elpusztítja a civilizáció legnagyobb vívmányait.

Vörös hab jelent meg Gor száján.

- Térjünk vissza az egyenlőtlenséghez, az igazságtalansághoz! Hadd törjenek ránk az elmúlt századok, mint az ihik. Bilincsbevert rabszolgákat láncoljanak a gépekhez, hajtsanak a bányákba. Hadd teljék meg a keserűség pohara... A kiválasztottaknak meg az örömük... Sötétség és fogcsikorgatás! Legyen átkozott az anyám és az apám! Minek is jöttem a világra!? Legyek átkozott!

Guszev ránézett, cigarettája végét rágta.

- Nem mondom, maguk itt jól elöregedtek!

Gor sokáig összegörnyedve, szótlanul ült a töltényes ládán, mint egy vénséges vén aggastyán.

- Igen, Ég Fia. Mi, akik az ősi Tumát benépesítettük, nem fejtettük meg a talányt. Láttam magát ma harc közben. A vidámság úgy lobog magában, mint a tűz. A Föld fiai álmodozók, szenvedélyesek és gondtalanok. Maguk majd megfejtik egyszer a talányt. De mi már nem. Mi már öregek vagyunk. Belül elhamvadtunk. Eljárt fölöttünk az idő.

Guszev kiengedte az övét.

- Jól van, no. Elhamvadtak! Mit gondol, mihez fogjunk holnap?

- Reggel megkeressük Tuszkubot a tükörtelefonon és tárgyalásba bocsátkozunk vele a kölcsönös engedményekről...

- Maga itt már egy álló órája összevissza beszél - vágott közbe Guszev. - Hát majd megmondom én, mit csináljon holnap: közli a Marssal, hogy a hatalom a munkások kezébe ment át. Követeljen feltétel nélküli engedelmességet. Én pedig összeszedek néhány talpraesett legényt, felkerekedek a flottával, egyenest a Sarkokra, és elfoglalom az elektromágneses állomásokat. Haladéktalanul táviratozok a Földre, Moszkvába, hogy minél hamarább küldjenek erősítést. Egy félév alatt elkészítik a gépeket, a repülés meg csak...

Guszev megtántorodott és lehuppant az asztalra. A ház remegett. A boltívek sötétjéből stukkódíszítések hullottak le. A földön fekvő Mars-lakók talpra ugrottak, körülnéztek. Aztán egy másik, még erősebb robbanás rázta meg a házat. Csörömpöltek a betört ablaküvegek. Kitárultak az ajtók. Mély, dübörgő lárma töltötte be a termet. A térről kiáltozás, lövöldözés hallatszott.

Az ajtóhoz tódult Mars-lakók visszahőköltek, hátrább húzódtak. Bejött Losz. Arcát alig lehetett fölismerni: tekintete sötét volt, beesett, szeméből furcsa fény lövellt. A Mars-lakók elhúzódtak tőle, leguggoltak. Losz fehér haja égnek állt.

- A várost bekerítették - mondta Losz harsányan és keményen. - Hajók tüze tölti be az eget. Tuszkub felrobbantja a munkásnegyedeket.

 

Ellentámadás

Amint Losz és Gor kiment az épület lépcsőjére, az oszlopok alá, újabb robbanás hallatszott. A város északi részén kék legyezőként nyíltak szét a lángok. Jól lehetett látni a fölszálló füstöt és pernyét. Szélvihar kavarodott a robbanás nyomán. Vörös fény festette meg az égboltot.

A felkelő csapatokkal telezsúfolt csillagalakú téren egyetlen kiáltás sem hallatszott. A Mars-lakók némán nézték a vörös visszfényt. Porrá vált lakhelyük, családjuk. A fekete füsttel együtt reményeik is elszálltak.

Guszev, miután rövid megbeszélést folytatott Losszal és Gorral, parancsot adott, hogy készítsék elő a harcra a flottát. Valamennyi repülőhajó a fegyverraktárban volt. A téren csak öt ilyen hatalmas szitakötő állt. Guszev felderítésre küldte őket. A hajók felszálltak. Szárnyukon megcsillant a tűz visszfénye.

A fegyverraktárból jelentették, hogy megkapták a parancsot és a harcosok már beszállnak a hajókba. Múlt az idő. Az égen vibrált a vörös fény. Baljós csend ereszkedett a városra. Guszev percenként küldött egy Mars-lakót a tükörtelefonhoz, hogy sürgesse a beszállást. Ő maga hatalmas árnyként futott végig a téren, oszlopokba rendezte a szétzilált csoportokat. Odaszaladt a lépcsőhöz, vicsorgott, bajusza fölmeredt.

- Mondja meg azoknak ott a fegyverraktárban (itt egy Gornak érthetetlen kifejezés következett): fürgébben mozogjanak...

Gor a telefonhoz ment. Végre megjött a jelentés, hogy a beszállás befejeződött, a hajók indulnak. Csakugyan, a város fölött, alacsonyan, a vörös derengésben szitakötők lebegtek. Guszev szétterpesztette lábát, felszegte fejét és jólesően nézte a darvakként felfejlődött hajókat. Ekkor hangzott föl a harmadik, minden eddiginél erősebb robbanás.

Kékes tűzfüggöny vágta el a hajók útját. A hajók feljebb röppentek, majd bukfencezve eltűntek. Helyükön gomolygó füst és pernye szállt fel.

Az oszlopok közt megjelent Gor. Nyakát behúzta a válla közé. Arca remegett, száját tátogatta. Amikor a robbanás zaja elcsitult, megszólalt:

- Felrobbantották a fegyverraktárt. A flotta megsemmisült.

Guszev szárazon köhintett, bajuszát rágta. Losz egy oszlophoz támaszkodva nézte a vörös derengést. Gor lábujjhegyen Losz üveges szeme magasságáig ágaskodott.

- Nem irigylem azt, aki ma élve marad.

Losz nem felelt. Guszev makacsul rázta fejét és kiment a térre. Onnan hallatszottak parancsszavai. És a Mars-lakók oszlopokba fejlődve, egymásután indultak el az utcák mélyébe, a barikádokra.

Guszev nyeregbe pattant, szárnyas árnya a tér felett szállt, onnan kiabálta:

- Szaporán, szaporán, ti anyámasszony katonái!

A tér kiürült. A tűzvész szétterült fénye a túlsó oldalról közeledő szitakötőket világított meg. Az egyik hullám a másik után bukkant föl a láthatár szélén és úszott a város fölött. Tuszkub hajói voltak.

- Meneküljön, Ég Fia, maga még megmenekülhet - mondta Gor.

Losz vállat vont. A hajók közeledtek, lejjebb szálltak. A sötét utcákból tűzgömbök pattantak elébük. A felkelők lőtték tűzgépeikkel a hajókat. A szárnyas gályák alakzata felbomlott, körözve szálltak a tér fölött, az utcák és a házak fölött. Szakadatlanul tüzeltek, a lövések lángjai meg-megvilágították fedélzetüket. Az egyik gálya felbukfencezett, lezuhant és szárnyának roncsával fönnakadt a házak közt. Sok gép leszállt a tér sarkain, ezüstkabátos katonák ugráltak ki belőlük. A katonák az utcákba futottak. Lövöldözés kezdődött az ablakokból, a sarkokról. Kövek repültek. Egyre több és több hajó repült be, a téren szüntelenül bíborszínű árnyak suhantak át.

Losz látta, amint a közelben, az egyik ház lépcsős teraszán felbukkan Guszev vállas alakja, öt-hat hajó azonnal feléje fordult. Guszev jókora követ ragadott föl és a legközelebbi gályára hajította. A következő pillanatban fényes szárnyak takarták el mindenfelől.

Losz ekkor a téren át odarohant. Valósággal úgy repült, mintha álmában repült volna. Feje fölött légcsavarok bömböltek ropogva, a hajók a lövések fényében meg-megcsillanva keringtek. Losz összeszorította fogát, szeme minden apróságot észrevett.

Néhány ugrással kiért a térről és a sarokház teraszán újra megpillantotta Guszevet. Mindenfelől valósággal ellepték a Mars-lakók, ő csak forgott, mint a medve, lerázta és öklével csépelte őket. Az egyiket leszakította a torkáról, a levegőbe hajította, aztán magával vonszolva a belekapaszkodó katonákat, elindult. Elvágódott.

Losz harsányan felkiáltott. A fal kiszögelléseibe kapaszkodva, felmászott a teraszra. Az ordítozó, dulakodó tömegből újra felbukkant Guszev feje. Szája fölhasadt, szeme kimeredt. Néhány katona belekapaszkodott Loszba. Undorodva lökte el őket, a forgolódó tömeghez rohant és széjjelhajigálta a katonákat. Úgy repültek az utcára, mint a kutya-kölykök. A terasz kiürült. Guszev erőlködött, hogy feltápászkodjék. Feje imbolygott. Losz karjába vette, a nyitott ajtón egy vörös fénnyel megvilágított, alacsony szobába ugrott be vele s ott letette a szőnyegre.

Guszev hörgött. Losz visszament az ajtóba. A terasz mellett hajók suhantak el, a hajókon figyelmesen tekingető, keskeny arcok. Várható volt a támadás.

- Msztyiszlav Szergejevics - szólalt meg Guszev. Már felült, a fejét tapogatta és vért köpött. - Mind egy szálig megölték a mieinket... Mi a fene volt ez, Msztyiszlav Szergejevics? Egyre csak jöttek, jöttek a levegőben, kaszáltak minket... Aki életben maradt, elbújt. Egyedül maradtam... Ó, a keservit! - Talpra állt s tántorogva, botladozva ment oda a szobában álló bronzszoborhoz. Valami híres Mars-lakó szobra lehetett. - No, gyerünk! - mondta. Felkapta a szobrot és az ajtóhoz rontott.

- Mit csinál, Alekszej Ivanovics?

- Nem bírom. Eresszen.

Kifutott a teraszra. Egy közelben úszó hajóról lövések villantak, aztán csattanás, recsegés hallatszott.

- Aha! - kiáltotta Guszev.

Losz betuszkolta a szobába és becsapta az ajtót.

- Ne felejtse el, Alekszej Ivanovics, szétvertek bennünket, mindennek vége... Meg kell mentenünk Aelitát.

- Hagyjon engem békében a tubicájával...

Leült, belemarkolt az arcába, szuszogott, dobbantott egyet. Szájából szakadozottan törtek elő a szavak:

- Azt se bánom, ha lenyúzzák a bőrömet! Rosszul van berendezve minden a világon. Rosszul van berendezve ez az átkozott csillag is! "Ments meg minket - azt mondják - ments meg..." Belekapaszkodnak az emberbe... "Csak valahogy túléljük..." Túlélni! Mit tehetek?... Véremet ontottam. Szétlapítottak. Nem bírom ezt nézni, Msztyiszlav Szergejevics, nem bírom... A fogammal tépem szét ezeket a gyilkosokat...

Nagyot fújt és újra odament az ajtóhoz. Losz elkapta a vállát, megrázta és keményen a szemébe nézett.

- Mindaz, ami történt, rossz álom, lidércnyomás. Gyerünk. Talán sikerül átverekednünk magunkat. Gyerünk vissza a Földre.

Guszev letörölte arcáról a vért és a sarat.

- Hát gyerünk!

Kimentek a szobából s egy nagy kút fölött körbefutó, gyűrűalakú teraszra jutottak, amelynek belső részén csigalépcső vezetett lefelé. A tűzvész vörös fénye az üvegtetőn át bágyadtan világította meg a szédítő mélységet.

Losz és Guszev lefelé haladt a keskeny lépcsőn. Lent csönd volt. De odafent egyre hangosabban ropogtak a lövések, hajók alja súrlódott a tetőhöz. Úgy látszik, megkezdődött a roham az Ég Fiainak utolsó menedékhelye ellen.

Losz és Guszev ment lefelé a végtelennek látszó lépcsőfokokon. A fény halványodott. Egyszer csak észrevették, hogy lentről egy kistermetű ember jön lassan elébük. Megállt s erőtlenül kiáltotta:

- Tüstént betörnek. Siessenek, Ég Fiai. Itt lent van egy bejárat a labirintusba.

Gor volt. Fején seb tátongott. Megnyalta a szájaszélét.

- A széles alagutakon menjenek - mondta. - Kövessék nyomon a falba vésett jeleket. Isten velük, Ég Fiai. Ha visszatérnek a Földre, beszéljék el, mit láttak nálunk. Talán a Földön boldogok lesznek. Ránk már csak jégsivatag, halál, bánat vár... Eljárt fölöttünk az idő... Vadul és követelőn kellett volna szeretnünk az életet...

Fent lárma hallatszott. Guszev fürgén mászott lefelé. Losz magával akarta húzni Gort, de a Mars-lakó összeszorította a fogát és belekapaszkodott a karfába. - Menjen csak. Én meg akarok halni.

Losz utolérte Guszevet. Elhagyták az utolsó, gyűrűalakú térséget is. A lépcső innen meredeken nyúlt le a kút aljára. Nagy kőlapot pillantottak meg. A belecsavart gyűrűnél fogva nagynehezen fölemelték; száraz légáramlás csapta meg őket a hasadékból.

Guszev csúszott le először. Losz, amikor behúzta maga után a kőlapot, egy pillanatra még látta, hogy a gyűrűalakú térségen a vöröses homályban elmosódó alakok - katonák - jelennek meg.

Sebesen jöttek le a lépcsőn. Gor feléjük nyújtotta karját és lezuhant ütéseik alatt.

 

Magr királynő labirintusa

Losz és Guszev óvatosan ment előre a dohos, áporodott sötétségben.

- Befordulunk, Msztyiszlav Szergejevics.

- Szűk az út?

- Széles. Kinyújtott karral sem érem át.

- Megint valami oszlop, Állj! Hol lehetünk?

Vagy három óra telt el azóta, hogy leértek a labirintusba. Már egy szál gyufájuk sem volt. A lámpát Guszev még harc közben elvesztette. Vaksötétben mentek.

Az alagutak lépten-nyomon elágaztak, kereszteződtek, a mélybe futottak. Néha hulló csöppek éles, egyhangú kopogását hallották. Tágranyílt szemük homályos, szürke körvonalakat látott, de ez csak vízió volt a sötétben.

- Állj!

- Mi az?

- Valami lyuk.

Füleltek. Langyos, száraz légáramlás csapott az arcukba. Távolról, mintha a mélyből jönne, valami lélekzésféle hallatszott. Homályos nyugtalansággal érezték, hogy üres mélység van előttük. Guszev a lába alól egy követ kotort elő és lehajította. Néhány pillanat múlva gyönge puffanást hallottak.

- Hasadék.

- De mi lélekzik benne?

- Nem tudom.

Oldalt fordultak és kitapogatták a falat. Tapogatóztak jobbra, balra, kezük földdel beszórt repedéseken, boltívek kiszögellésein csúszkált. A láthatatlan szakadék széle egészen közel volt a falhoz, hol jobbra, hol balra, hol ismét jobbra kanyarodott. Észrevették, hogy körbe mennek és nem találták az átjárót, amelyen át erre a keskeny párkányra kerültek.

Vállukat egymásnak vetve, az érdes falhoz dőltek. Álltak és hallgatták a mélyből áradó lélekzést.

- Itt a vég, Alekszej Ivanovics?

- Igen, Msztyiszlav Szergejevics, úgy látszik, itt a vég.

Rövid csönd után Losz halkan, furcsa hangon kérdezte:

- Most... nem lát valamit?

- Nem.

- Balra, ott, messze.

- Nem, nem.

Losz valamit suttogott maga elé, váltogatta a lábát.

- Vadul és követelően kell szeretni az életet. Csakis úgy...

- Kiről mondja ezt?

- Róluk. Meg mirólunk is.

Guszev a másik lábára nehezedett és sóhajtott.

- Ő lélekzik ott lenn...

- Kicsoda? A halál?

- A fene tudja, kicsoda. - Guszev gondolataiba merülve folytatta: - Sokat gondoltam már a halálra, Msztyiszlav Szergejevics. Fekszik az ember a mezőn, puska a kezében, esik az eső, sötét van... Akármit forgat a fejében, a végén mindig visszakanyarodik a halálhoz. Látja magát, amint fogát vicsorítva, kővé meredve fekszik, mint egy döglött igásló az útszélen. Nem tudom, mi jön a halál után. Nem tudom. De amíg élek, tudnom kell, mi vagyok én: lótetem vagy ember? Vagy egyremegy? Amikor meghalok, üveges lesz a szemem, összeszorítom a fogamat és görcsbe dermedek... Vége... Ebben a pillanatban széthull-e a világ, mindaz, amit életemben láttam?... Hát nem szörnyű ez; holtan, meredten fekszem, a világ meg... hiszen hároméves korom óta emlékszem mindenre... a világ meg megy tovább a maga útján? Ezt nem bírom megérteni. Ezerkilencszáztizennégy óta embert ölünk és megszoktuk. Mi az ember? Bele egyet a puskából, s azzal kész. Nesze neked, ember! Nem, Msztyiszlav Szergejevics, nem olyan egyszerű ez. Egyszer éjjel szekéren feküdtem, hanyatt, sebesült voltam. Néztem a csillagokat. Valami nyomta, szaggatta a szívem. Tetű vagyok, gondoltam, tetű az ember. A tetű is éhes meg szomjas, én is. A tetűnek is nehéz a halál, nekem is. Ugyanúgy végezzük. Nézegettem, mindenfelé csillagok, széthintve, mint a köles, ősz volt, szeptember. Még a lépem is reszketett. Úgy éreztem, Msztyiszlav Szergejevics, hogy énbennem vannak azok a csillagok. Nem, nem vagyok tetű. Nem. Folyt a könny a szememből. Mi ez? Az ember nem tetű. Szörnyű dolog az, nagy bűn, széttörni az ember koponyáját. Azok meg mérgesgázokat eszeltek ki. Élni akarok, Msztyiszlav Szergejevics. Nem akarok ebben az átkozott sötétségben... De minek álldogálunk?

- Itt kísért a halál - mondta Losz, ugyancsak furcsa hangon.

Ekkor a távolból, az alagút-tömkelegen át robbanás jutott el hozzájuk. Lábuk alatt rázkódott a párkány, remegett a fal. Kövek hullottak a mélybe. Dübörögve futott el mellettük a robbanás hulláma, majd elhalt a távolban. Ez már a nyolcadik robbanás volt. Tuszkub megtartotta a szavát. A robbanás hangjából meg lehetett állapítani, hogy Szoacera messze nyugatra maradt mögöttük.

Egy darabig még zörögtek a lehulló kövek. Aztán csönd támadt, még mélyebb csönd. Guszev vette észre először, hogy a mélyben elhallgatott a szuszogás. Most furcsa hangok szűrődtek onnan: zizegés, sustorgás - mintha víz sustorgott volna. Guszev szinte tébolyultan tapogatta szétterpesztett ujjaival a falat, kiabálva, káromkodva futott a párkányon, lába alatt gurultak a kövek.

- Körbe megy a párkány, hallja? Kell valahol kijáratnak lennie. Az ördög vigye el, belevertem a fejem! - Egy darabig szótlanul haladt tovább, aztán valahol a továbbra is mozdulatlanul álló Losz előtt, izgatottan felkiáltott: - Msztyiszlav Szergejevics... Kapcsoló... Villanykapcsoló... Hallja, villanykapcsoló...

Zörej, kattanás hallatszott. Az alacsony téglakupola alatt ködös fény lobbant föl. A kupola boltíveinek bordái a keskeny, gyűrűs párkányra támaszkodtak, amely egy körülbelül tízméteres átmérőjű, kerek akna fölött futott körbe.

Guszev még mindig a kapcsolót szorongatta. Az akna túlsó oldalán, egy árkád alatt, a falnak dőlve állt Losz. Tenyerével eltakarta szemét a hirtelen fény elől. Aztán Guszev látta, hogy Losz leengedi kezét és lefelé néz, az aknába. Mélyen lehajolva nézett a mélybe. Keze hirtelen reszketni kezdett, mintha valamit rázott volna benne. Aztán felemelte a fejét, fehér haján csillogott a fény, tágranyílt szemében halálos borzadály ült.

Guszev odakiáltott:

- Mit néz? - Azzal ő is letekintett a téglafalú akna mélyébe. Lenn nagy, barna csomó hullámzott, mozgott. A sziszegés, az erősödő, baljós sustorgás innen áradt. A csomó emelkedett, dagadt. A fény felé fordult nagy szemek, bozontos lábak meredeztek ki belőle mindenfelől...

- A halál! - kiáltotta Losz.

Hatalmas pókok bolya volt. Úgy látszik, itt tanyáztak a vak mélységben. A robbanás felriasztotta őket s egész tömegük emelkedni, dagadozni kezdett. Sziszegtek, sustorogtak... Az egyik pók ízelt lábain már futott is föl a párkányra.

A párkány átjárója nem messze volt Losztól. Guszev felkiáltott:

- Fuss! - és fejét beleverve a kupolába, hatalmas ugrással átvetette magát az akna fölött. Guggolva ért földet Losz mellett, kézenfogta a mérnököt és maga után vonszolta az alagútba. Minden erejüket megfeszítve futottak.

Távol egymástól, az alagút boltíve alatt lámpások égtek. Sűrű por borította a földet, a repedezett oszlopokat és szobrokat, a mellékjáratokba vezető ajtók küszöbét. Guszev és Losz sokáig haladtak a folyosón, míg végül egy terembe értek. Alacsony oszlopok tartották a lapos mennyezetet. Középen egy húsos, vadarcú nő széttört szobra állt. A terem végében kis házak bejárata sötétlett. Itt is por fedett mindent: Magr királynő szobrát, a berendezés törmelékeit.

Losz megállt, üveges szeme tágra nyílt.

- Millió van belőlük - mondta körülnézve. - Várják, hogy eljöjjön az ő órájuk, amikor az övék lesz minden hatalom, benépesítik a Marsot...

Guszev maga után húzta a teremből kivezető, legszélesebb alagútba. Néha bágyadt fényű lámpák világítottak eléjük. Sokáig mentek. Átmentek egy hídon, amely széles hasadékon ívelt keresztül. A hasadék alján hatalmas gépek roncsai hevertek. Aztán megint poros, szürke falak húzódtak előttük. Csüggedés fogta el őket. Lábuk rogyadozott a fáradtságtól.

- Hagyjon, hadd feküdjem le - mondta néhányszor halkan Losz.

Szívverése mintha megállt volna. Gyötrő bánat szállt a szívére. Botladozva, verejtékezve lépdelt a porban Guszev után. Arcán hideg verítékcseppek gördültek végig. Losz betekintett oda, ahonnan nincs visszatérés. És mégis, egy hatalmas erő húzta el onnan, félholtan vánszorgott a kongó, véghetetlen folyosókon.

Az alagút élesen bekanyarodott. Guszev torkából vad kiáltás szakadt föl. A bejárat félköralakú keretében vakító kék égbolt és a Losznak olyannyira emlékezetes, csillogó, havas hegytető tárult szemükbe. Tuszkub villájának közelében értek ki a labirintusból.

 

A "hao"

- Ég Fia, Ég fia - rebegte egy vékony hangocska.

Guszev és Losz a liget felől odament a villához. A lazúrkék fák közül hegyes orrocska, keskeny arc kandikált ki. Aelita gépésze volt, a szürkebundás kisfiú. Összecsapta kezét, táncra perdült, arca olyan ráncos lett, mint a tapíré. Az ágakat félrehajtva, megmutatta a medence romjai közé elrejtett, szárnyas csónakot.

Elmondta, hogy az éj csendesen telt el, hajnal előtt távoli robbanás hallatszott és tűzfény pírja festette be az eget. Azt gondolta, hogy az Ég Fiai elpusztultak, beugrott a csónakba és Aelita menedékhelyére repült. Aelita szintén hallotta a robbanást és a sziklák magasából nézte a tüzet. Azt mondta a fiúnak: "Menj vissza a tanyára és várd az Ég Fiát. Ha elfognak Tuszkub szolgái, halj meg némán. Ha az Ég Fiát megölték, férkőzz oda holttestéhez, keresd meg rajta a kőfiolát és hozd el nekem."

Losz fogát összeszorítva hallgatta a kisfiú elbeszélését. Aztán Guszevvel együtt odament a tóhoz, lemosták magukról a vért és a port. Guszev az egyik fából bunkót vágott magának, majdnem akkorát, mint egy lóláb. Beültek a csónakba és felszálltak a ragyogó kékségbe.

Guszev és a gépész behúzta a csónakot a barlangba. A bejáratnál lefeküdtek és kiterítették a térképet. Ekkor föntről, a szikláról lerohant Iha. Amint Guszevet meglátta, két keze közé szorította az arcát. Szerelmes szeméből patakzott a könny. Guszev örvendezve nevetett.

Losz egyedül mászott le a szakadékba, a Szent Küszöbhöz. Mintha szél repítette volna a meredek lépcsőn, a keskeny átjárókon és hidakon. Mi lesz Aelitával meg vele? Megmenekülnek vagy elpusztulnak? Nem tudta elképzelni, mi lesz. Gondolkozott, aztán abbahagyta. Csak az a megrázó érzés a fontos, hogy ismét látja azt, aki "a csillagok fényéből született." Csak lássa azt a keskeny, kékes arcot és mindenről megfeledkezik szívét elárasztó örömében.

Losz a felhőpárákban fürgén átfutott a tengerszem felett ívelő hídon és az alacsony oszlopsor túlsó oldalán, mint az imént, újra megpillantotta a holdas hegyvidéket. Óvatosan fölment a szakadék fölött lévő térségre. A Szent Küszöb bágyadt aranyfényben csillogott.

Csönd volt és fullasztó meleg. Losz ellágyult. A szerelemnek ez utolsó menedékhelyén szerette volna megcsókolni a vöröses mohában a lábnyomokat.

Lent, a távolban, kopár hegyfokok meredeztek. Jég csillant a sűrű kékségben. Gyötrő szomorúság markolta össze Losz szívét. Íme, itt van a tűz hamva, a letaposott moha, ahol Aelita az ulla dalát énekelte. A köveken csíkos gyík siklott sziszegve és fejét behúzva, megdermedt.

Losz odament a sziklához, a háromszögletű ajtóhoz, kinyitotta és lehajolva belépett a barlangba.

A mennyezeten égő lámpa fényében, fehér vánkosok közt aludt Aelita. Feje alá téve csupasz karját, hanyatt feküdt. Sovány arca szomorú volt és szelíd. Lehunyt szempillája remegett: bizonyára álmodott valamit.

Losz letérdepelt Aelita fejénél és meghatottan, izgatottan nézte a boldogság és a bánat húgát. Bármilyen kínt kiállt volna most, csak hogy ez a csodálatos arc sohase boruljon el, csak hogy megóvja a pusztulástól ezt a bájt, ezt az ifjúságot, ezt az ártatlan lélekzést. Aelita lélekzetének ütemére egy arcába hulló, hamvasszőke hajfürt fel-alá hullámzott.

Losznak most azok a szörnyetegek jutottak eszébe, amelyek a labirintus sötétjében, a mély kútban szuszognak, sziszegnek, sustorognak, és várják, hogy eljöjjön az ő órájuk. Felnyögött a félelemtől és a fájdalomtól. Aelita sóhajtott, ébredezett. Egy pillanatig értelmetlenül nézett Loszra. Homlokát álmélkodva redőkbe vonta. Két kezével a vánkosra támaszkodott és felült.

- Ég Fia - mondta gyöngéden és halkan - kisfiam, szerelmem.

Nem takarta el magát, csak arcán lobbant fel egy kis szégyenlős pirosság. Kékes vállát, fejletlen mellét, keskeny csípőjét olyannak látta Losz, mintha csillagfényből szőtték volna. Csak térdepelt az ágy mellett, hallgatott, mert csordulásig töltötte az öröm, hogy szerelmesét nézheti. Kesernyés-édes illat áradt a sötétségből.

- Álmomban láttalak - mondta Aelita - karodon vittél valami üveglépcsőn, egyre feljebb és feljebb. Hallottam, ahogy dobog a szíved. Lüktetett benne a vér. Vágyódás fogott el. Vártam, mikor állsz meg, mikor ér véget ez a vágyakozás. Meg akarom ismerni a szerelmet. Én még csak a vágyakozás kínját és rémületét ismerem... Te felébresztettél engem...

Elhallgatott, felhúzta szemöldökét.

- Milyen furcsán nézel. Ó, én óriásom!

Gyorsan elhúzódott az ágy másik szélére. Szemét összehúzta, mint egy mezei állat, amint védekezni készül. Losz melléből nehezen törtek föl a szavak:

- Gyere ide.

Aelita fejét rázta.

- Olyan vagy, mint egy szörnyű csá.

Losz összeszorította fogát és kezével eltakarta arcát. Ebben a pillanatban, mintha tűz lobbant volna föl benne, egész teste lángra gyúlt. Levette a kezét.

- Mi az? - kérdezte Aelita csendesen.

- Ne félj.

A lány közelebb húzódott és suttogva mondta:

- Félek a hao-tól. Meghalok.

- Ne félj. Hao a tűz, az élet... Ne félj a hao-tól. Szállj le, szerelmem.

Kinyújtotta kezét Aelita felé. A lány alig hallhatóan sóhajtott, szempillái lecsukódtak, figyelmes arcocskája még keskenyebb lett. Aztán hirtelen felemelkedett és elfújta a lámpát. Ujjaival Losz fehér hajával játszott...


A barlang ajtaja előtt zaj hallatszott, mintha méhek zümmögnének. Sem Losz, sem Aelita nem hallotta. A vijjogás erősödött. És a szakadékból, mint egy rettenetes darázs, orrával a sziklához súrlódva, lassan repülőhajó emelkedett.

A hajó a térség mellett lebegett a levegőben. A fedélzetről létrát vetettek a térségre. Tuszkub és egy szakasz páncélos, fémsisakos katona jött át rajta.

A katonák félkörben felálltak a barlang előtt. Tuszkub odament a háromszögletű ajtóhoz és botja végével rácsapott.

Losz és Aelita mélyen aludt. Tuszkub a katonákhoz fordult és botjával a barlangra mutatva, parancsot adott:

- Fogjátok el őket.

 

Menekülés

A repülőhajó egy darabig még ott körözött a Szent Küszöb sziklái fölött, aztán elrepült Azora irányába és leszállt valahol. Iha és Guszev csak ekkor mászhatott le. Az összetaposott térségen megpillantották Loszt; arcára borulva, vérbefagyva feküdt a barlang bejáratánál.

Guszev karjába vette. Losz nem lélekzett, szemét szorosan lezárta, mellén és fején vér csurgott végig. Aelita sehol sem volt. Iha jajveszékelve szedegette föl Aelita holmiját. A csuklyás köpenyt nem találta. Aelitát élve vagy holtan becsavarták a köpenybe és elvitték a hajón.

Iha kis batyuba kötötte mindazt, ami a "csillag-fény szülöttétől" itt maradt. Guszev vállára vette Loszt és elindultak a hídon át, a sötétben bugyborékoló tó fölött, a ködös szakadék oldalába vájt lépcsőn. Ezen az úton tért vissza valamikor Magacitl, kezében tartva botját, melyre egy aol lány csíkos kötényét akasztotta: az élet és a béke jelképét.

Fönt Guszev kihúzta a barlangból a csónakot és beletette Losz lepedőbe takart testét. Aztán derekán összehúzta a szíjat, sapkáját szemébe húzta és szigorúan így szólt:

- Élve nem kerülök a kezükbe. Ha pedig eljutok a Földre... Még visszatérünk... (Itt három érthetetlen szó következett.) - Beszállt a csónakba, megigazította a kormányt. - Ti pedig, gyerekek, menjetek haza vagy máshová. Tartsatok meg jó emlékezetetekben. - Kihajolt a csónakból és kezet fogott a kis gépésszel és Ihával. - Nem hívlak magammal, Ihoska: a biztos halálba megyek. Köszönöm a szerelmedet, kedves, az ilyesmit mi, Ég Fiai, nem szoktuk elfelejteni. Isten veletek.

A napra pillantott, biccentett, és felszállt a kék levegőégbe. Iha és a szürkebundás kisfiú sokáig nézte az elszálló Ég Fiát. Nem vették észre, hogy délen, a holdas sziklák közül szárnyas pont emelkedik föl, elvágva a csónak útját. Mikor Guszev elmerült a napfényben, Iha olyan kétségbeesetten rogyott a mohos kövekre, hogy a kisfiú megijedt: csak nem akarja ő is itthagyni a szomorú Tumát?

- Iha, Iha - mondta panaszosan - ho tua mirra-tua murra...


Guszev nem vette mindjárt észre az elébevágó repülőhajót. A térképet böngészte, majd Liziazira alattuk úszó szikláira tekintett. Keletnek tartott, a kaktuszföldek felé, ahol a gépet hagyták.

Mögötte - a csónakban hátradőlve - ült Losz, a szélben lebegő, melléhez tapadó lepedőbe csavarva. Mozdulatlan volt, mintha aludna, nem volt meg benne a holttestek torz merevsége. Guszev csak most érezte, milyen drága neki a társa.

A szerencsétlenség így történt: Guszev, Ihoska és a gépész a barlangban ültek éppen, a csónak mellett és nevetgéltek. Lent hirtelen lövések hangzottak. Aztán sikoltás. És egy perc múlva a szakadékból ölyvként felrepült a repülőhajó, kidobták belőle Losz érzéketlen testét, aztán a hajó körözve irányt választva, odébb szállt.

Guszev kiköpött. Undorodott az egész Marstól. "Csak elérjem a gépet és egy korty szeszt öntsek Loszba." Megérintette társa testét: alig érzett rajta egy kis meleget. Mióta ott a Szent Küszöb előtt a karjába vette, nem mutatkozott rajta merevedés. "Adja isten, talán felocsúdik." Guszev saját tapasztalatából ismerte a Mars-lakók golyóinak gyenge hatását. "De túlságosan sokáig tart az ájulás." Ijedten nézett a lehanyatló nap felé és ebben a pillanatban meglátta a magasból feléjük közeledő, szárnyas hajót.

Guszev, mielőtt a hajóval összetalálkozott volna, sebesen északra fordult. A hajó is megváltoztatta irányát. Lövések villantak rajta és sárga füstcsomók szálltak. Guszev ekkor, arra számítva, hogy leszálláskor majd megkettőzi a sebességet és elszakad üldözőitől, magasabbra szállt.

Jeges szél süvöltött el a füle mellett, szeméből könnyek buggyantak ki és szempillájára fagytak. Egy raj, rendetlenül csapkodó, undorító ihi a csónakra vetette magát, de elhibázta és lemaradt. Guszev már régen elvesztette az irányt. Halántékán dobolt a vér, a jeges, híg levegő ostorként csapódott arcába. Ekkor teljes sebességgel lefelé száguldott. Az üldöző hajó elmaradt és eltűnt a láthatár mögött.

Ameddig a szem ellátott, lent mindenütt rézvörös pusztaság húzódott. Egy fát, az élet legkisebb jelét sem lehetett fölfedezni rajta. Csak a csónak árnyéka repült a lapos dombokon, a hullámos homokon, az üvegesen csillogó, köves talaj repedésein. Itt-ott - a halmokon - házak romjai vetettek fekete árnyat. Mindenfelé kiszáradt csatornamedrek szelték át a pusztaságot.

A nap lejjebb hanyatlott a sík, homokos pusztaság széléhez, szétömlött az alkony szomorú, vörös fénye, és Guszev még mindig csak homokot, buckákat s a porladó, kihaló Tuma romjait látta.

Gyorsan beállt az éj. Guszev leszállt a pusztaságra. Kilépett a csónakból, elhúzta Losz arcáról a lepedőt, feltámasztotta a szemhéját, fülét szívéhez szorította. Losz mozdulatlanul ült, nem volt sem élő, sem holt. Gyűrűsujján Guszev gyűrűt pillantott meg s egy láncon függő, nyitott fiolát.

- Ej, ez a sivatag - mondta Guszev és arrébb ment. Jeges fénnyel sziporkáztak a csillagok a végtelenül magas, fekete égbolton. Sugaraikban szürkének látszott a homok. Olyan csönd volt, hogy még a lábnyomokba szóródó homok zizegését is hallani lehetett... Guszevet szomjúság gyötörte. Szívét bánat töltötte meg. "Ej, ez a sivatag!" Visszament a csónakba, kormányhoz ült. Most merre? A csillagok rajza vad és ismeretlen volt.

Bekapcsolta a motort, de a légcsavar néhány lomha fordulat után megállt. A motor nem működött; a robbanóporos tartály kiürült.

- Jól van - mondta halkan Guszev. Megint kimászott a csónakból, hátul derékövére kötötte a bunkósbotot és kihúzta Loszt is a csónakból. - Megyünk, Msztyiszlav Szergejevics - mondta; vállára vette a mérnök testét és járás közben bokáig süppedve a homokba, elindult. Sokáig ment. Egy dombhoz érve, Loszt valami homokkal beszórt lépcsőre tette le, felnézett a domb tetején álló oszlopra, amely magánosan meredezett a csillagfényben, aztán hanyatt feküdt. Ereiben halálos fáradtság zsongott.

Nem tudta, mennyi ideig feküdt ott mozdulatlanul. A homok lehűlt, teste megdermedt. Ekkor felült és szomorúan fölemelte a fejét. Egy vörös, zord csillag égett alacsonyan a sivatag felett. Olyan volt, mint egy nagy madár szeme. Guszev nézte, szája kinyílott.

- A Föld. - Ölébe vette Loszt és a csillag irányába futott. Most már tudta, merrefelé keresse a gépet.

Sípolva lélekzett, arcáról ömlött a veríték, hatalmas ugrásokkal vetette át magát a csatornákon, őrjöngve kiáltozott és botladozva a kövekben, futott, egyre futott. Ott úszott előtte a sivatag közeli, sötét horizontja. Néhányszor lefeküdt és arcát a hideg homokba nyomta, hogy kiszáradt száját a nedvességnek legalább a párájával felüdítse. Fölkapta társát és szemét a Föld vörös sugaraira függesztve, megint nekiindult. Hatalmas árnyéka magánosan suhant a halott világban.

Feljött a fogyó Olla hegyes sarlója. Az éj közepén szelíd, ezüstös fényt sugározva a kerek Lihta is megjelent. Kettős árnyékok nyúltak el a hullámos homokon. A két furcsa hold meg csak úszott: az egyik fölfelé, a másik egyre lejjebb. Fényükben elhomályosult a Talcetl. A távolban feltűntek Liziazira jeges tetői.

A sivatag véget ért. Már közel volt a hajnal. Guszev kiért a kaktuszföldre. Lábával kidöntött egy kaktuszt és mohón falta a leveses növényt. A csillagok kihunytak. A lila égen rózsaszínű fény öntötte el a felhők szélét. És a reggel csöndjében hirtelen kopácsolás ütötte meg Guszev fülét, mintha fémlemezt vernének vasrudakkal.

Egyszeriben megértette, miről van szó: a bokrok fölött az üldöző hajó három, rácsos árboca meredezett. Arról hallatszott a kopácsolás: a Mars-lakók rombolták a gépet.

A kaktuszok fedezete alatt odafutott, és egyszerre pillantotta meg a hajót és mellette a tojásalakú gép hatalmas, rozsdás púpját. Vagy húsz Mars-lakó verte nagy kalapácsokkal a gép szögecselt fémburkolatát. Nemrég kezdhették meg a munkát. Guszev letette Loszt a homokba és kezébe vette a bunkót.

- Majd adok én nektek, kutyák! - üvöltötte elváltozott hangon és kirohant a kaktuszok közül. A hajóhoz rohant, bunkójával szétverte a fémszárnyat, letörte az árbocot és mint valami hordót, úgy sulykolta a fedélzetet. A hajó belsejéből katonák jöttek elő. Fegyverüket elhányva ugráltak le a hajóról és ész nélkül menekültek. A gépen kalapácsoló katonák halkan sikoltottak és a barázdákban elkúszva, elrejtőztek a cserjék közt. A mező egy pillanat alatt kiürült, annyira rettegtek a sebezhetetlen, mindenütt ottlévő Ég Fiától.

Guszev kinyitotta a kerek ablakot, becipelte Loszt és a két Ég Fia eltűnt a tojás belsejében. A tető becsukódott. Ekkor a kaktuszok közé bújt Mars-lakók rendkívüli és lenyűgöző látványnak lettek szemtanúi.

A hatalmas, háznagyságú, rozsdás tojás feldübörgött, barna por- és füstfelhők tolultak föl alóla. Tuma megremegett a szörnyű lökések alatt. A roppant tojás süvítve és mennydörögve pattant a kaktuszföldek fölé. A porfelhőben lebegett, majd mint egy meteor, az égbe rohant, hazájuk felé vitte a két ádáz magacitlot.

 

A nemlét

- No, mi van, Msztyiszlav Szergejevics, él?

Égett a szája. Eleven tűz áradt szét ereiben, csontjaiban. Losz kinyitotta a szemét. Fölötte, közvetlenül közel, bágyadt csillag fénylett. Furcsa volt ez ég: olyan, mint egy sárga, steppelt bőrönd. Egyenletes kopácsolást hallott, a bágyadt fényű csillag remegett.

- Hány óra van?

- Sajnos, az óra megállt - felelt egy hang.

- Mióta repülünk?

- Régóta, Msztyiszlav Szergejevics.

- És hová?

- A fene tudja, sehogy sem tudok kiigazodni, mindenfelé csak sötétség, meg csillagok... Megyünk a világűrbe.

Losz ismét behunyta a szemét, igyekezett keresztülhatolni az emlékezetében tátongó ürességen, de ez sehogyan sem sikerült és Losz újra mély álomba merült.

Guszev még gondosabban betakarta, aztán visszament a megfigyelőcsőhöz. A Mars most már kisebb volt, mint egy teáscsésze. Holdfoltok gyanánt rajzolódtak ki rajta a kiszáradt tengerfenekek, a halott sivatagok. A Tuma homokkal borított korongja egyre összébb zsugorodott, a gép mind távolabb került tőle, s csak szállt, szállt valahova a vaksötétbe. Néha egy-egy csillagsugár ütközött Guszev szemébe. De akárhogy nézte, a vörös csillagot sehol sem látta.

Guszev ásított, cuppantott. Elborította a mindenség tátongó űréből áradó unalom. Megnézte a víz-, élelem és oxigénkészletet, takarójába burkolózott és a rázkódó padlón lefeküdt Losz mellé.

Bizonytalanul sok idő telt el. Guszevet az éhség ébresztette fel. Losz nyitott szemmel feküdt; arca ráncos volt, öreg, orcája beesett. Halkan megkérdezte:

- Hol vagyunk most?

- Ugyanott, Msztyiszlav Szergejevics, a világűrben.

- Voltunk mi a Marson, Alekszej Ivanovics?

- Úgy látszik, Msztyiszlav Szergejevics, elvesztette emlékezőtehetségét.

- Igen, valami történt velem... Emlékszem, de valahogy olyan elmosódottak az emlékeim. Nem tudom, mi történt valójában, olyan az egész, mint egy álom. Adjon inni...

Losz behunyta szemét és egy idő múlva reszkető hangon megkérdezte:

- És ő... ő is csak álom?

- Kicsoda?

Losz nem felelt, lehajtotta fejét és szemét lehunyta.

Guszev valamennyi figyelőcsövön keresztül megnézte az eget. Sötétség, mindenfelé sötétség. Hátára borította a takarót és görnyedten ült. Nem volt kedve sem gondolkozni, sem várakozni. Ugyan minek? Álmosítóan zakatolt, remegett a fémtojás és szédítő sebességgel száguldott a végtelen ürességben.

Valami végtelenül, nem-földi módon hosszú idő telt el. Guszev dermedt álomba merülten ült. Losz aludt. Az öröklét hideg levegője láthatatlan porral szórta be szívüket, agyukat.


Szörnyű kiáltás hasította át a csöndet. Guszev felugrott, kimeresztette a szemét. Losz kiáltott: ott állt a szétdobált takarók közt, a gézkötés lecsúszott az arcára.

- Él! Él!

Fölemelte csontos kezét és nekirontott a bőrfalnak, ütötte, tépte a körmével.

- Él! Eresszen ki... Megfulladok... Volt, csakugyan volt...

Sokáig kapálózott és kiáltozott, végül elernyedt Guszev kezében. Elhallgatott, majd újra álomba merült.

Guszev tovább ült görnyedten a takaró alatt. Hamuvá vált minden vágya, szívében megfagytak az érzések. Hallása hozzászokott a fémtojás lüktetéséhez és nem hallotta többé a zakatolást. Losz mormogott álmában; nyögött, néha boldogság ragyogta be arcát.

Guszev az alvóra nézett és ezt gondolta:

"Jó neked, hogy alszol, kedves komám. Ne is ébredj fel, aludj csak, aludj... Ha fölébredsz, így guggolsz majd te is a takaró alatt, reszketsz, mint holló a fagyott ágon... Ej, ez az éjszaka, ez az örök éjszaka..."

Még arra sem volt kedve, hogy behunyja a szemét. Ült csak és valami csillogó szögre meresztette tekintetét... Végtelen közöny fogta el, közeledett a nemlét pillanata...

Tömérdek idő múlt el így.


Furcsa zörejek, koppanások hallatszottak, kívülről valami hozzásúrlódott a tojás fémburkolatához.

Guszev kinyitotta a szemét. Magához tért és hallotta: mintha kövek közt, kavicsok közt haladna a gép. Valami nekiverődött a falnak és csúszkált rajta. Zörgés, súrlódás hallatszott. Most a túlsó oldalon ütődött neki valami. A gép megrázkódott. Guszev felköltötte Loszt. Odamásztak a figyelőcsövekhez és egyszerre felkiáltottak.

Köröskörül gyémántként csillogó szilánkok úsztak. A kövek, a sziklák, a kristálylapok éles sugarakban ragyogtak. E gyémántmezőn túl, messze-messze ott függött a sugaras Nap a fekete éjszakában.

- Alighanem egy üstökös fejét szeljük át - suttogta Losz. - Kapcsolja be a reosztát-karokat. Ki kell jutnunk innen, különben az üstökös belesodor minket a Napba.

Guszev odament a felső figyelőszemhez. Losz a reosztát-kapcsolókhoz állt. A gép burkolatán sűrűbbek, erősebbek lettek az ütések. Guszev lekiáltott a figyelőszem mellől:

- Óvatosan, jobbról szikla... Teljes gázt... Itt egy hegy repül... Elment... Teljes sebességgel, Msztyiszlav Szergejevics.

 

A Föld

A gyémántmezők a világűrben tévelygő üstökös elhaladását jelentették. A gép belekerült a vonzásba és sokáig vergődött az égi kövek közt. Sebessége szüntelenül nőtt, a matematika abszolút törvényei érvényesültek, a tojás és a meteorkövek iránya elágazott, egyre szélesedő szög keletkezett közöttük. Az arányló ködgomolyag - az ismeretlen üstökös feje - és nyomában a meteoritzuhatag hiperbolikus pályán száguldott, hogy megkerülve a Napot, örökre elmerüljön a világűrben. A gép pályája egyre inkább ellipszis alakját vette föl.

Az a csaknem megvalósíthatatlan reménység, hogy visszakerülhetnek a Földre, felébresztette az életösztönt Loszban és Guszevben. Egy pillanatra sem vették le a szemüket a figyelőcsövekről, nézték az eget. A gépet az egyik oldalról rettenetes forrósággal sütötte a Nap; lehányták a ruhát magukról.

A gyémántmezők messze alattuk maradtak, olyanok voltak, mint a szikrák, aztán fehér köd alakját öltötték s végül eltűntek. Ekkor az irdatlan messzeségben fölfedezték a szivárványszínben játszó, holdakkal körülvett Szaturnuszt.

A tojás, amelyet az üstökös jódarabig magával vonszolt, most visszatért a naprendszerbe.

Fénylő vonal hasította át a sötétséget. Aztán ez is elfakult, kialudt. Aszteroidok voltak, parányi égitestek, amelyek megszámlálhatatlan seregben keringnek a Nap körül. Vonzásuk még jobban meghajlította a tojás görbe pályáját. Losz az egyik felső figyelőszemben furcsa, vakító sarlót pillantott meg: a Vénusz volt. Guszev, aki egy másik kémlelőcsőnél volt, csaknem ugyanebben a pillanatban hatalmasat sóhajtott és Losz felé fordította kivörösödött, izzadt képét.

- Ő az, istenbizony, ő!

A feketeségben meleg fénnyel ragyogott egy ezüstös-kékes gömb. Oldalt tőle, nála fényesebben ragyogott egy ribizlinagyságú, másik gömböcske. A gép kissé oldalvást haladt tőlük. Ekkor Losz elhatározta, hogy veszélyes eszközhöz folyamodik: elfordítja a gép torkát, hogy a robbanások tengelyét elhajlítsa a gép pályájától. A fordulás sikerült. Az irány megváltozott. A melegfényű gömböcske közelebb került a zenithez.

Telt, telt az idő. Losz és Guszev hol a kémlelő-csövekhez hajolt, hol leheveredett az egymás hegyére-hátára hajigált bőrökre és takarókra. Minden erejük elhagyta őket. Gyötörte őket a szomjúság, vizük elfogyott.

Egyszerre csak Losz félálomban azt látta, hogy a bőrök, a takarók és a zsákok fölfelé másznak a falon. Guszev félmeztelen teste a levegőben lebegett. Olyan volt az egész, mint valami lázálom. Guszev mintha hason feküdne a figyelőszemnél. Hirtelen feltámaszkodott, motyogva belemarkolt a mellébe, ingatta borzas fejét, arcát könnyek lepték el, bajsza lekonyult.

- A Föld, az édes anyaföld!

Az agyát ellepő ködön keresztül Losz észrevette, hogy a gép a Föld vonzásának hatására megfordul és torokkal előre repül. A reosztát-karokhoz csúszott és lenyomta őket. A tojás megrázkódott, feldübörgött. Losz a figyelőszemhez hajolt.

A sötétségben napfényes, roppant vízgömb függött. Kékek voltak az óceánok, zölden rajzolódtak ki a szigetek és sűrű felhők takartak el egy földrészt. A nedves gömb lassan forgott. Könnyek gördültek a figyelőcsőre. A lélek - zokogva az örömtől - szállt, szállt a kékes, nedves fényoszlop felé. Az emberiség hazája! Az élet méhe! A világ szíve!

A Föld már eltakarta a fél eget. Losz ütközésig bekapcsolta a reosztátokat. A zuhanás mégis gyors volt; átforrósodott a burok, sistergett a gumi, füstölt a bőr. Guszev utolsó erejével elfordította az ablak tetejét. Sivítva tört be a jeges levegő. A Föld ölelésre tárta karját, visszafogadta tévelygő fiait.

Az ütés erős volt. A burkolat megrepedt. A tojás torokkal lefelé, mélyen belefúródott egy füves dombba.


Vasárnap dél volt, június harmadika. A zuhanás helyétől távol, a Michigan-tó partján tengernyi ember szórakozott. Csónakáztak, a kávéházak nyitott teraszán üldögéltek, teniszeztek, golfoztak, futballoztak és papírsárkányokat eregettek a felhőtlen égre. Hétvégi pihenésre jöttek ide, hogy felüdítsék magukat a zöld partok bájával, a júniusi levelek zúgásával. Egyszerre csak vagy öt percen át víjjogó hangot hallottak.

Az embereknek a háborús idők jutottak az eszébe és az égre pillantva, azt tárgyalgatták, hogy a nehéztüzérség lövedékei süvöltöttek így. Azután sokan észrevették a sebesen földreereszkedő, tojásalakú árnyat.

Egy óra sem telt el és a gép körül jókora tömeg csődült össze. A kíváncsiskodók mindenfelől odaszaladtak, átmásztak a sövényeken, autón robogtak az úton, csónakkal jöttek a kék tavon. A füstös, égett, repedezett tojás ott állt egy dombba fúródva. Folyt a találgatás. Az egyik ötlet ostobább volt, mint a másik. Az izgalom tetőpontjára hágott, amikor elolvasták az ablak tetejébe vésett föliratot: "OSzFSzK. Petrográdról fölszállt 192... augusztus 18-án." Ez azért keltett csodálkozást, mert aznap 192... június 3-a volt. Egyszóval a felirat három és fél évvel ezelőtt került a gépre.

Amikor a titokzatos készülék belsejéből halk nyögés hallatszott, a tömeg riadtan húzódott hátra és elnémult. Egy rendőrosztag, egy orvos és tizenkét, fényképezőgéppel felszerelt újságíró jelent meg. Kinyitották az ablakot és a gép belsejéből a lehető legóvatosabban kihoztak két félmeztelen embert. Az egyik öreg volt, fehérhajú, csontsovány, eszméletlenül feküdt; a másiknak össze volt törve a képe, két karja eltört, panaszosan nyögött. A tömegben szánakozó kiáltások, asszonyi sírás hallatszott. Az égi utasokat autóba tették és elvitték a kórházba.

Az ablak nyitva volt. Odakint a boldogságtól kristályos hangon dalolt egy madár. Napsugárról, kék égről dalolt. Losz mozdulatlanul feküdt a vánkoson és hallgatta. Ráncos arcán könnyek gördültek végig. Valahol mintha már hallotta volna ezt a kristályos hangot. De hol, mikor?

Az ablak félig elhúzott függönyét meg-meglebbentette a reggeli szél; odakint harmat csillogott a zöld füvön. Nedves levelek árnyéka imbolygott a függönyön. Dalolt a madár. A távolban, az erdőn túl, fehér bárányfelhő úszott az égen.

Valakinek a szíve vágyódott erre a földre, a felhőkre, a zuhogó záporokra és a csillámló harmatra, az óriásokra, akik a zöld dombok között járnak... Most már emlékezett: egy verőfényes reggel, nem a Földön, Aelita álmairól dalolt egy madár... Aelita... Igazán létezett volna? Vagy csak álom volt? Nem. A madár arról énekel üveghangocskáján, hogy egyszer egy lány, kék, mint az alkonyat, szomorú, keskenyarcú lány a szerelem ősi énekét dalolta a tűz mellett.

Ezért folytak a könnyek Losz ráncos arcán. A madár arról énekelt, aki ott maradt a csillagokon túl, meg egy ősz, ráncos, vén álmodozóról, aki bejárta az egeket.

A szél erősebben meglebbentette a függönyt, alját lágyan fölemelte és a szobába beáradt a föld, a nedvesség, a virágok mézes illata.


Az egyik reggel Skiles jelent meg a kórházban. Keményen kezet szorított Losszal. "Üdvözlöm, kedves barátom" - mondta; leült az ágy mellett álló zsámolyra és tarkójára lökte sapkáját.

- Maga jól megöregedett az utazás alatt - mondta. - Az imént voltam Guszevnél; ez aztán legény a talpán: a karja gipszben van, az állkapcsa eltört, de azért folyton nevet. Nagyon örül, hogy visszakerült. Küldtem Petrográdba a feleségének egy táviratot és ötezer dollárt. Ami önt illeti, táviratoztam a lapomnak, hatalmas összeget kap az "Úti jegyzetek"-ért. De a gépet tökéletesítenie kell: rosszul értek földet. Az ördög vigye el, még csak elgondolni is, hogy négy esztendő telt el azóta az őrült pétervári este óta! Azt ajánlom magának, öregem, igyék egy pohár jó konyakot, az majd visszahozza az életbe.

Skiles tovább fecsegett, vidáman és fürkészően bámult a mérnökre. Arca napbarnított volt, gondtalan, szemében mohó kíváncsiság csillogott. Losz kezet nyújtott neki.

- Nagyon örülök a látogatásának, Skiles.

 

A szerelem hangja

Hófelhők szálltak végig a Zsdanov-rakparton, kúsztak a járdákon, őrült hópelyhek kavarogtak a lámpák imbolygó fényében. Hó lepte be az ablakokat és a kapukat, a folyón túl hóvihar tombolt a zúgó parkban.

Losz a rakpart mentén baktatott, gallérját fölhajtotta, görnyedten ment a szembefúvó szélben. Meleg sálja lobogott, lába meg-megcsúszott, arcát szurkálta a hó. A megszokott órában jött haza magános lakásába az üzemből. A rakpart lakói megszokták széleskarimájú kalapját, a szája elé húzott sálat, görnyedt hátát, és amikor köszönt valakinek s a szél meglebbentette fehér haját, senki sem csodálkozott már szeme furcsa pillantásán; ez a szem látta azt, amit még senki sem látott.

Más korban feltétlenül megihletett volna egy fiatal költőt esetlen alakja, amely a havas felhők közt kószált. De most más idők járták: a költőket nem hóviharok, csillagok, felhőntúli országok lelkesítették, hanem kalapácsok dübörgése, fűrészek sivítása, sarlók zizegése, kaszák pengése - vidám földi hangok.

Félév telt el azóta, hogy Losz visszatért a Földre. Már leülepedett az egész világot hatalmába kerítő kíváncsiság, melyet az a hír kavart fel, hogy két ember érkezett a Marsról. Losz és Guszev többfogásos ebédeket evett százötven banketten, tudós-gyűlésen. Guszev elhozatta Pétervárról Masát, kiöltöztette, mint egy divatbábút, többszáz interjút adott, motorkerékpárt vett, szemüveget hordott, félévig utazgatott Amerikában és Európában, mesélt a Mars-lakókkal vívott harcairól, a pókokról és az üstökösökről, arról, hogy Losszal csaknem a Nagy Medvére repültek - majd visszatérve Szovjetoroszországba, társaságot alapított ezzel az elnevezéssel: "Egyesület katonai egységnek a Marsra való bevetésére, a dolgozó lakosság maradékának megmentése érdekében."

Losz Petrográdon egy gépgyárban Mars-típusú egyetemes motort szerkesztett.

Este hatra rendszerint hazament. Egyedül vacsorázott. Elalvás előtt felütött egy könyvet. De gyermeki gügyögésnek érezte a költők verseit, gyerekes fecsegésnek az írók kigondolt történeteit. Leoltotta a villanyt és sokáig feküdt a sötétbe meredve: agyában cikáztak a gondolatok.

Aznap a megszokott időben ment végig a rakparton. Hófelhők repültek a magasba, a tomboló viharba. Füstölögtek a párkányok, a tetők. Táncoltak a lámpák. Elszorult a lélekzete.

Losz megállt és felemelte fejét. A szél szétszórta a hófelhőket. Egy csillag égett a végtelen, fekete égbolton. Losz eszelősen meredt rá, a csillag sugara szívébe hasított... "Tuma, Tuma, bánat csillaga..." Aztán a vágtató felhők eltakarták a végtelent, a fénylő csillagot. De ebben a pillanatban Losz emlékezetében megdöbbentően élesen elvonult egy jelenet, amelyet eddig egyszer sem bírt felidézni...

Zaj szűrődött át az álmon, mint haragos méhek zümmögése. Éles koppanás hallatszott. Az alvó Aelita megrázkódott, sóhajtott, felébredt és egész testében remegett. Losz nem látta a sötétben, de érezte, hogy ver a szíve. Az ajtón ismét kopogtak. Kint felhangzott Tuszkub hangja: "Fogjátok el őket." Losz átfogta Aelita vállát. A lány alig hallhatóan rebegte:

- Férjem, Ég Fia, isten veled.

Sietve megsimogatta a férfi arcát. Ekkor Losz tapogatózva megkereste kezét és elvette tőle a fiolát, amelyben a méreg volt. Aelita gyorsan, nagyon gyorsan, szinte egy lélekzettel ezt suttogta a fülébe:

- Tilalom van rajtam, engem Magr királynőnek szenteltek... Ősi szokás, Magr szörnyű törvénye szerint azt a szüzet, aki megszegi a tilalmat, a labirintusba dobják, a kútba. Te láttad... De nem állhattam ellent az Ég Fia szerelmének. Boldog vagyok. Köszönöm neked az életet. Te visszavezettél a "hao" évezredeibe. Köszönöm neked, férjem...

Aelita megcsókolta és a férfi megérezte ajkán a méreg kesernyés illatát. Ekkor Losz kiitta a sötét folyadék maradékát; még elég sok volt a fiolában. Aelita még alig ivott belőle. Az ajtóra záporozó ütések hallatára Losz feltápászkodott, de agyára köd ereszkedett, keze és lába nem engedelmeskedett. Visszabotorkált az ágyhoz és rázuhant Aelita testére, átölelte. Meg sem mozdult, amikor a barlangba bementek a Mars-lakók. Elszakították feleségétől, Aelitát betakarták és kivitték. Losz utolsó erejével belekapaszkodott Aelita fekete köpenyébe, de lövések villantak, tompa ütéseket érzett a mellében, hátrahanyatlott, a barlang aranyajtajához...


Losz a széllel birkózva futott a rakparton. Újra megállt, hófelhők vették körül és mint akkor, a mindenség sötétjében, felkiáltott:

- Él, él... Aelita, Aelita...

Egy ádáz szélroham fölkapta ezt a Földön először kimondott nevet és szétvitte a repülő hópelyhek közt. Losz állára húzta sálját, kezét mélyen a zsebébe dugta és tántorogva a házához botorkált.

Autó állt a bejáratnál. Lámpáinak füstölgő oszlopában fehér pelyhek kavarogtak. Bundás ember topogott jeges cipőtalpával a járdán.

- Magáért jöttem, Msztyiszlav Szergejevics - kiáltotta vígan - üljön be a kocsiba, gyerünk.

Guszev volt. Szaporán elmondta, hogy ma este hét órakor a rádiótávbeszélő állomás, mint egész héten, most is várja a szokatlanul erős, ismeretlen jelzéseket. A jelzések kulcsa ismeretlen. Ezen a héten az újságok a világ valamennyi részén ezeknek a jelzéseknek az eredetét találgatják. Bizonyos feltevések szerint a Marsból jönnek. A rádióállomás vezetője ma estére meghívta Loszt, hogy legyen ott az ismeretlen hullámok vételénél.

Losz szótlanul beugrott az autóba. A fehér reflektorfényben vadul kavarogtak a hópelyhek. Arcukba csapott a száguldó szélvihar. A Néva havas jegét megfestette a város lilás alkonypírja, a rakpartmenti lámpák fénye. Fények, fények... Valahonnét a távolból a jégtörő szirénázása hallatszott.

Az autó megállt a Krasznije Zori-utca végében a havas tér zúgó fái alatt, egy kerektetejű ház bejáratánál. Siváran zúgtak a szélben a hófelhőkbe merült rácsos tornyok és vezetékhálózatok. Losz fölrántotta a hóbuckától eltorlaszolódott ajtót, bement a jólfűtött házba, levette sálját és kalapját. Egy pirospozsgás, kövérkés ember magyarázott neki valamit, meleg, puha tenyerében tartva a mérnök hidegtől kivörösödött kezét. Az óramutató közeledett a heteshez.

Losz leült a vevőkészülékhez, felvette a fülhallgatót. Az óramutató lassan haladt előre. Ó, idő, szapora szívverés, a mindenség jeges térsége. Halk suttogást hallott. Nyomban becsukta a szemét. A távoli, riadt, lassú suttogás megismétlődött. Egy furcsa szó hangzott fel többször. Losz feszülten figyelt. Mint egy halk villámcsapás, úgy hasított szívébe a távoli hang, amely bánatosan, nem földi nyelven ismételgette:

- Hol vagy, hol vagy, hol vagy, Ég Fia?

A hang elhallgatott. Losz tágranyílt szemmel meredt maga elé. Aelita hangja, a szerelem, az öröklét, a vágyódás hangja hívogatva, zengve száll a mindenségben: - Hol vagy, hol vagy, szerelmem?