Kardfarkú kolibri (Topaza Gray)

A nemzetségbe tartozó fajok szárnyalkatuk tekintetében hasonlítanak a tündérkolibrikhez, de elsőrendű evezőtollaik nem olyan szélesek. Csőrük rövid, erős, gyengén hajlott; lábuk kicsi; összecsukott szárnyuk eléri a kerekített fark végét. Igen jellemző a nemzetségre a két igen hosszú kardalakú, keskeny s egymást keresztező középső farktoll.

A topázkolibri (Topaza pella Linn.)

A nemzetségbe tartozó két faj közül ez a közönségesebb s színpompa dolgában az összes kolibrifajokkal vetekedhetik. Fejeteteje és a torkát körülvevő pászta bársonyfekete. Törzse gránátveresbe hajló rézvörös aranyos csillogással. Torka a megvilágítás szerint, hol smaragzöld, hol topázsárga színben ragyog. A farka fedőtollai zöldek, evezőtollai vörösbarnák, a belsők rozsdabarnák. A középső farktollak zöldek, az ezután következő két toll, mely a többinél körülbelül 8 cm-el hosszabb, gesztenyebarna, a szélsők vörösbarnák.

Úgy látszik, hogy a topázkolibrinek csak Guayana a hazája s itt a folyók legárnyékosabb partrészein érzi magát otthonosan. A másik, hozzá igen hasonló faj az Amazon felső folyásának a vidékén fordul elő.