2. alrend: Symphypleona

A közel gömbalakú, elmosódottan tagolt testükön a tor és a potroh többnyire alig különíthető el egymástól. Az utóbbin rendesen csak egy nagy elülső és egy kis hátulsó szelvényt lehet megkülönböztetni. Tracheáik lehetnek. A ventrális tubus kiüríthető zacskói sokszor hosszúak és tömlőalakúak.

Megemlítjük itt a Neelidae-családot, amelynek tagjai világosan szelvényes torukról és a fejen elől eredő csápjukról ismerhetők fel. Idetartozik a legkisebb rovarok egyike, a Megalothorax minimus Will., amelynek németországi előfordulását Börner állapította meg. Ez a törpe, amelynek hossza alig haladja meg az 1/4 mm-t, mégis képes ugróvillájával 1 cm-nél magasabbakat ugrani.

A majdnem gömbalakú Sminthuriadae-fajoknak a csápja sohasem ízül a fej közepe előtt és a test tagozódása elmosódott. A barnán fénylő Sminthurus fuscus Tullb. fatörzseken vagy levágott fákon található, míg a többi fajok füveken és dudvákon tartózkodnak, amelyeket olykor rágásukkal meg is sértenek. Tócsákon és tavakon él a Sminthurides penicillifer Schäffer, melynek alig 0.3 mm nagyságú hímje vidáman ugrándozik a kiválasztott, valamivel nagyobb nőstény körül és szerelmi játék közben megkísérli, hogy fogóhorgokkal felszerelt csápját a nőstény csápja köré csíphesse.

Mocsári gömbös ugróvillás (

Mocsári gömbös ugróvillás (Sminthurides penicillifer Schaff.) (Börner nyomán.)