Vissza a kezdőlapra


A "Testvérek" a Magyar Posta bélyegén

ÉRDEKESSÉGEK
 
Alkalmi bélyegzésű levél
Fényes Adolf születésének évfordulójára
Egy adoma Féyes Adolfról
A Szolnoki Művésztelep
 
VÁLOGATOTT SZAKIRODALOMAlkalmi bélyegzésű levél
Fényes Adolf születésének évfordulójára


Egy adoma Féyes Adolfról

A rajz Fényes Adolf önarcképe


Fényes Adolf a modellek réme volt. Másfél órája festette női modelljét, s mikor az már nagyon elfáradt, így szólt hozzá: - Most lemehet pihenni. A lány elindul, de miután "jó" a mozdulata, a művész megállítja és ezt is rajzolni kezdi. Tíz perces rajzolás után megszólal Fényes: - No, most már elég volt a pihenésből. Álljon vissza!

Forrás: http://www.virtuartnet.hu/adoma/adoma.htmA Szolnoki Művésztelep
(Szolnok, Szent István király utca 6.)


Nagyítható kép Nagyítható kép
Kléh János: A szolnoki művésztelep Pólya Tibor: A szolnoki művésztelep

1902-ben nyílt meg 12 műteremmel, két pavilonnal a régi vár helyén kiépített parkban. Azóta alkotnak itt festők, szobrászok, de nem alakult ki "szolnoki iskola", az alkotók megőrizték egyéni hangjukat.

Az első világháborúig Fényes Adolf volt a telep meghatározó egyénisége, mellette olyan művészeket találunk, mint: Bihari Sándor, Hegedűs László, Mihalik Dániel, Olgyay Ferenc, Pongrácz Károly, Szlányi Lajos, Vidovszky Béla, Tombory Lajos, Zombory Lajos, Koszta József.

Az 1920-as évektől az 1930-as évek végéig Aba-Novák Vilmos befolyásolta a szolnoki alkotóközösség munkáját erős karakterű lényével. Hosszabb-rövideibb ideig ő is ide vonzotta a kor legnagyobb tehetségeit, köztük: Chiovini Ferenc, Istókovits Kálmán, Patay Mihály, Pólya Tibor, Bernáth Aurél, Mattioni Eszter, Kerényi Jenő, Borbereki Kovács Zoltán, Gáborjáni Szabó Kálmán.

A szolnoki Művésztelep műtermei, pavilonjai a 2. világháborút követően is számtalan festőnek, szobrásznak, képzőművésznek (Nagy István, Bokros László, Fazekas Magdolna, Simon Ferenc, Berényi Ferenc, Meggyes László, Baranyó Sándor) adtak alkotó otthont.

Forrás: http://www.vendegvaro.hu/33-1697Vissza a kezdőlapraVissza az oldal elejére