Kezdőlap

Bodoky Lajos,

miniszteri tanácsos és vizügyi felügyelő, szül. 1833. okt. 1. Békés-Gyulán hol atyja megyei mérnök volt; tanulmányait Kecskeméten, Eperjesen és Budapesten végezte s a budai József-műegyetemből 1852-ben kikerülve, Herrich mellett két évig a Tisza-szabályozási felügyelőségnél szolgált, mire bátyjához B. Károlyhoz ment Gyulára, a ki ott Kőrös-Berettyó-szabályozási főmérnök volt. 1860-ban az alkotmányos élet beálltával Békésmegye megválasztá főmérnökévé; a provizorium alatt leköszönt s mint magánmérnök működött. 1863-ban a Temes-szabályozó társulat főmérnökévé választatott. Bátyja halálával a kormány ő vele tölté be a Gyulán megüresedett kir. főmérnöki állást, honnan 1872-ben Budapestre hivatott s itt a Dunaszabályozásnál nyert állást. A szabályozási munkálatok befejeztével orsz. középítészeti felügyelő lett. 1881-ben, a műszaki tanács szervezésével, osztálytanácsosi minőségben a vizépítészeti osztály élére állíttatott. Erre az időre esnek a Tisza és mellékfolyói völgyén megindított és részben már végre is hajtott nagymérvű ármentesítési munkák, melyek sikeréből jelentékeny rész őt illeti. Báró Kemény Gábor közmunka- és közleked. miniszter, a mint a miniszteriumot átvette, Bodokyt a műszaki tanácsból min. tanácsosi minőségben a vizügyi administraczió élére állította. Meghalt 1885. szept. 13. Budapesten.

Technikai czikkei a Tisza és Duna szabályozásáról a Honban és Nemzetben jelentek meg; a mérnök-egyesület vizépítészeti szakosztályának tárgyalásaiban is tevékeny részt vett és czikkei a M. Mérnökegylet Közlönyében (1868-69. 1873. 1875.) jelentek meg.

Munkái:

1. A folyókban és csatornákban folyó viz mozgásának elmélete. Humphrey és Abbot után ford. és jegyzetekkel ellátta. Pest, 1869.

2. Jelentése az 1873. évi bécsi világtárlaton kiállított vizműtani és vizépítészeti tárgyakról. Bpest, 1874. (Közm. és közl. m. kir. miniszterium kiadványai 9. füzet.)

3. Műszaki vélemény a Rába-szabályozó társulat által eszközölt ártérfejlesztésről. Győr, 1877.

4. Francziaország vizi utainak és csatornahálózatának leirása. Bpest, 1880. (Közm. és közl. miniszterium kiadványa. Ism. Nemzetgazd. Szemle.)

Szinnyei Könyvészete.

Petrik Könyvészete.

Vasárnapi Ujság 1885. 38. sz. arczk. és gyászjelentés.