Kezdőlap

Engel József,

orvosdoktor, a m. tud. akadémia lev. tagja, Engel Keresztély János történetiró s Maucksch Katalin kolozsvári leány fia, szül. 1807. máj. 2. Bécsben; a szülői házban német nevelésben részesült és 1813-ban Lőcsén járt iskolába; 1819-ben elküldték Rozsnyóra, hogy magyarul tanuljon és ott volt két évig; 1821-ben visszatért Lőcsére, hol 1823-ban a gymnasiumot végezte, mire két évig Pesten az egyetemen a bölcseleti tudományokat hallgatta. Szülei vagyoni viszonyai miatt a 18 éves ifjúnak kenyérkereset után kellett látnia; ezért Marosvásárhelyt mint gyakornok belépett egy rokona gyógyszertárába, hol három év alatt a gyakorlatot megszerezte; 1828-ban Pestre ment, hol egy évig hallgatta az elméleti gyógyszerészetet és 1829-ben mesteri oklevelet nyert. De a magasabbra törekvő ifjú ekkor az orvosi pályát választá s 1830-tól 1836-ig folytonosan anyagi küzdelmek között a pesti egyetemen elvégezte az orvosi tanfolyamot; orvosdoktori és szülészmesteri oklevelet nyert és visszament Marosvásárhelyre, hol mint gyakorló orvos 1857-ig működött; ez évben átköltözött Kolozsvárra, hol mint széles körökben ismert orvos 1870. jún. 2. meghalt. A m. tud. akadémia 1859. decz. 16. választotta meg levelező tagjának és 1872. okt. 27. Finály Henrik tartott fölötte emlékbeszédet.

Kiváló előszeretettel foglalkozott az ásvány- és vegytannal; 1859-ben nyelvészeti pályamunkával első rangú díjat nyert az akadémiában; erre megválasztották lev. tagnak, be is küldte székfoglaló értekezését, mely nyelvészeti pályamunkájának folytatása, illetve bővítése volt, ezt azonban még kivonatilag sem közölték, miután nyelvészeti fejtegetése visszatetszést szült. Ezen értekezésnek elveit a szerző halála után, Finály bőven magyarázza emlékbeszédében.

Munkái:

1. Gyógyszeres értekezés a langról (Alcohol) és az égető hamagról (Lixiva pura). Pest, 1829. (Gyógyszeres Értekezések 1829-ben, kiadta Schuster János tanár IV. sz.)

2. De morbilis. Dissertatio inaug. medica. U. ott, 1836.

3. A magyar nyelv gyökérszavai. A m. tud. társaság jutalomkérdésére előterjeszté. Első rangú pályamunka. U. ott, 1839. (Nyelvtudományi pályamunkák II. kötet. Nagy János munkájával együtt.)

M. Sajtó 1856. 270. sz. (Dr. Engel József magyar nyelvészetéről. Dózsa dánieltől.)

Finály Henrik, Emlékbeszéd E. J. fölött. Bpest, 1873. (Értekezések a nyelv- és széptud. kör III. 5.)

Szinnyei Könyvészete.

Petrik Bibliogr. III. és gyászjelentés.