Kezdőlap

Feleki Hugó,

orvosdoktor, előbbinek testvérbátyja, szül. 1860. márcz. 14. Lovasberényben Fehérmegyében; tanulmányait részint mint magántanuló szülőhelyén, részint Budapesten végezte, hol 1884-ben orvosdoktorrá avattatott föl; azután két évet töltött mint assistens Baron Jónás tanár mellett a pesti izraelita kórházban, majd egy évet a klinikán mint műtő Kovács József tanárnál. Ezután külföldi tanulmány-utat tett; onnét visszatérve mint fővárosi gyakorló orvos működik. A fehérgyarmati társaskörnek hat év óta elnöke.

Orvosi czikkei a Gyógyászatban (1887. A húgycső egyes ritkább bántalmainak és rendellenességeinek néhány esete, 1889. A tendovaginitis blennorrhagicaról kóresetek kapcsán, Dermoid okozta kőbántalom esete, ugyanez a P. mediz.-chirurg. Presseben, A Blennorrhagicus bántalom-e a Bartholini mirigy lobja? A húgycsőbe és a hólyagba jutott idegen testek eltávolítása az endoskop segélyével, Antiparasiticus gyógymód a heveny blennorhoea kezelésénél, 1890. Az endoskopia szerepe a húgycső bántalmainak kezelésénél, 1891. Az urethritis externa férfiaknál, kóresetek kapcsán, 1892. Urethritis membranacea desquamativa esetei, A húgycső argyriája, Megjegyzések az irritabilis hólyagról cz. közleményre), A m. orvosok és természetvizsgálók Munkálataiban (XXIV. 1888. Idült blennorrhoea kezelésére szolgáló gyógyszeres szonda, XXVI. 1892. A blennorrhoea infectiositásának tartama), A gyakorlati orvostan haladásában (1891-92. Haladás az ivar- és húgyszervek bántalmainak kór- és gyógytana terén), az Internationale Centralblatt f. d. Phys. u. Path. d. Harn- und Sexualorgane-ban (Hamburg II. Über Urethroskopie, III. 1891. Experimentelle Beiträge zur Funktion der Harnröhrenschliessmuskeln und zur Ausspülung der Blase ohne Katheterismus, Die Rolle des Compressor partis membranaceae gegenüber der Urethritis acuta anterior und posterior, Fälle von Urethritis membranacea desquamativa, Argyrie der Harnröhre), a Klinikai Füzetekben (1891. A cystitis kórisméje és orvoslása), az Orvosi Hetilapban (1891. Kisérleti adatok a húgycső záróizom-készülékének szerepéhez).

Munkái:

1. A divat befolyása az egészségre. Bpest, Székesfehérvár (1886.)

2. Az ivar- és húgyszervek blennorrhoeás megbetegedéseinek és az ezekhez csatlakozó bántalmak kór- és gyógytana. A húgycső és hólyagtükrözés (Endoskopia) valamint az operativ eljárások különös méltatásával. I. rész. Bpest, 1890.

3. A gyakorlati orvostan haladása. Bpest, 1890. (Többekkel együtt.)

4. Über sogenannte latente Gonorrhoe und die Dauer der Infektiosität der gonorrhoischen Urethritis. Leipzig, 1893.

Szerzett zeneműveket is, melyek ismeretesekké lettek az országban és a nép szájába is átmentek, igy az Ujra és Ludovika cz. csárdások.

Acsády Ignácz. Athenaeum Kézi Lexikona I. 589. l.

M. Könyvészet 1886. 1890. és öcscsének dr. Feleki Sándornak szives közlése.