Kezdőlap

Jüngling János,

cs. kir. valóságos belső titkos tanácsos, az erdélyi udvari kamaránál hadügyi titkár és iroda-igazgató, szül. 1769. jan. 7. Brassóban, hol atyja J. János városi alkapitány volt; szülővárosában tanult az ottani ág. ev. gymnasiumban, azután a jogi pályára lépett és az akkori Háromszékmegyénél szolgált. 1790. ápr. a brassói városi tanácshoz titkárnak helyeztetett át és ugyanazon évben az erdélyi országgyűlésre küldetett követül, hol a szász nemzet által az országgyűlési jegyzőkönyv és törvényczikkek szerkesztésével megbizott comissiohoz választatott meg, melyben az iratok elkészítése reá bizatott. 1792-ben lemondott a városi hivataláról és márcz. 1. az erdélyi udvari kanczelláriánál mint irnok alkalmaztatott. Később Alvinczi József báró pártfogásával a magyarországi katonai főparancsnoksághoz léptették elő, hol azután tábori titkár és irodaigazgató lett és a politikai jelentéseket végezte. A királytól valóságos belső titkos tanácsosi méltóságot és 1832. jún. nemességet nyert. Meghalt 1834. szept. 4. Budán.

Munkája: Instruktion über die im Königreiche Ungarn bei Beurlaubung der Soldaten von ungarischen Regimentern und dem Fuhrwesenkorps und deren Evidenthaltung zu beobachtenden Modalitäten. Wien, 1816.

Közreműködött a következő munka kiadásában: Allgemeine Geographie zum elementar- und Selbstunterricht, insbesondere für Militär-Erzeihungsinstitute nach den neuesten Lehrbüchern. Pest, 1818. Négy rézmetszettel.

Trausch, Schriftsteller-Lexikon II. 241. l.