Kezdőlap

Kókán János (németkéri),

volt számtiszt a m. királyi földmívelés-, ipar- és kereskedelmi miniszteriumban, született 1849. okt. 23-án Kalocsán, hol a nyolcz osztályú gymnasiumot elvégezvén, a pesti egyetemen orvosi s bölcseleti tudományokat hallgatott. 1873-ban a m. kir. földtani intézetnél nyert alkalmazást és egyúttal az egyetemen az őslénytani tanszéknél Hantken Miksa tanár mellett mint assistens működött. Részt vett az országos földtani felvételeknél, nevezetesen a Mecseg hegység és a dunamelléki lőszképződések átkutatásánál. A terhes földtani kutatásoknál szerzett makacs lábbaja miatt a földtani intézettől meg kellett válnia és saját kérelmére 1882-ben a földmívelés-, ipar- és kereskedelemügyi m. kir. miniszteriumhoz helyeztetett át. Sikkasztásért elítéltetett. Börtönbüntetését leülvén, szabadon bocsátották és jelenleg Budapesten tartózkodik.

Czikkei a Földtani Közlönyben (1873. Az árpádi Baranyam. kövület-gyűjtés eredménye, 1874. Az árpádi lelhely két érdekes kövületéről); a kolozsvári orvostermészettudományi Értesítőben (1877. Toroczkó vidékének vasbányászata); a Tolnamegyei Közlönyben (1884. Egy titokzatos koponya, a phrenologia ismertetésével, Némely állatok kevesbítése). A napi- s hetilapokba is írt czikkeket Uranus álnév és K. J. jegy alatt. A földtani társulat szakülésein szabad előadásokat is tartott.

Munkái:

1. Termőföld ismertetése. Budapest, 1874.

2. Budapest környékének kőzetei tekintettel ipari alkalmazhatóságukra. U. ott, 1878. (Különnyomat a M. Mérnök- és Építész-Egylet Közlönyéből).

3. Az ősemlősökről. U. ott, 1882.

Önéletrajzi adatok.