Kezdőlap

Kömőcsy Dénes József,

jogi doktor, pénzügyigazgatósági titkár, K. Dénes József építőmester és Albert Anna fia, szül. 1858. febr. 26. Kolozsvárt; a főgymnasiumot és a jogot ugyanott az ev. ref. collegiumban végezte 1881-ig, mire 1882. máj. jogi doktorrá avatták és a kézdivásárhelyi törvényszékhez joggyakornoknak nevezték ki. Családi körülményei hat hónap mulva Kolozsvárra szólították, hol az ottani pénzügyigazgatóságnál fogalmazó gyakornok, később Marosvásárhelyt titkár lett. Ugyanott évek óta működő tagja az iparosok képzésére alakult bizottságnak, hol felolvasásokat tart, és elnöke a marosvásárhelyi polgári egyletnek.

1879-től költeményeket írt a budapesti s kolozsvári lapokba; azóta több szépirodalmi dolgozata s közigazgatási czikke jelent meg a szaklapokban, nevezetesen a Jogtudományi Közlönyben, az Olvasótáborban, a M. Tisztviselőben, az Adó- és Illetékügyi Kalauzban (Szabadka), a Kolozsvárban (a 80-as évek végén vezérczikksorozatot írt: A nagy adók és a közigazgatási műveltség), a Brassóban, Marosvidékben, a székely lapokban, az ottani Közérdekben sat.

Munkája: A pénzügyi közigazgatósági biráskodásról és az 1883. évi 43. törvényczikkről. Bpest, 1884. (Jutalmat nyert pályamunka. Különnyomat a Jogtudományi Közlönyből.)

Kiszlingstein Könyvészete és önéletrajzi adatok.