Kezdőlap

Kumlik Emil,

miniszeri segédtitkár a m. kir. miniszterelnökségnél, K. György m. kir. adótárnok fia, K. József zeneszerző unokája, született 1868. jún. 5. Pozsonyban, hol gymnasiumi és jogi tanulmányait végezte. Orvosi pályára készült; de családi körülményei miatt szülővárosában volt kénytelen maradni; ott a hírlapírásra adta magát és már 1. éves jogász korában az Ardényi Dezső szerk. Pozsonyvidéki Lapoknál dolgozott; majd a Pozsonymegyei Közlönybe írt több szépirodalmi tárczát és közművelődési czikket; utóbb Simonyi Iván, Westungarischer Grenzbotejának lett segédszerkesztője s ezen lapnál hat évig működött, sűrűn megismertetve a magyar irodalmi s kulturai mozgalmakat Pozsony német közönségével; hathatósan közreműködött a Toldy-kör magyarosító mozgalmaiban. Engyeli Jenővel együtt alapította a pozsonyi hirlapirók egyesületét, melynek első titkára volt és mely már szép vagyonnal rendelkezik. 1894. febr. 1. Wekerle miniszterelnök a sajtó-osztályhoz neveze ki fogalmazói ranggal; azóta ott működik.

Több évig némely németországi lapnak, különösen a Norddeutsche Allg. Zeitungnak és a Berliner Börsen-Courirnak levelezője volt. A M. Ujság közölt tőle több beszélyt és politikai czikket; a Pester Lloydban néhány szépirodalmi tárczája van (1898. 247. sz. Himfy und Lisa. Eine ungarische Dichterliebe); a Temesvarer Zeitungnak rendes közjogi czikkirója; a Pressburger Pressenek heti tárczákat küld a budapesti közéletről; magyar tárgyú közművelődési és szépirodalmi czikkei a Berliner Neueste Nachrichtenen és a lipcsei Universumban jelentek meg.

Munkái:

1. Summpfblume von Franz Herczeg. Aus dem Ungarischen. Leipzig, 1896. (Reclams Universal-Bibl. 3502.)

2. Baron Rebus und andere Novelletten, von Franz Herczeg. Aus d. Ungarischen. U. ott, 1897. (Reclams Universal-Bibl. 3657.)

3. Bunte Geschichten aus Ungarn von Árpád Berczik. Aus d. Ung. U. ott, 1899. (Reclam, Univ.-Bibl. sajtó alatt).

Berczik Árpád, Himfy dalai, ford. a bécsi Oesterr. Revueben, mely külön kiadásban is meg fog jelenni.

A budai népszerű felolvasásokat rendező társulatban: Irodalmi divatok és Az ujságirás története cz. felolvasásokat tartott.

1895 óta nős, neje Gruber Irma, kinek több beszélye jelent meg a Temesvarer Zeitungban.

Önélerajzi adatok.