Kezdőlap

Langraf Móricz,

magántanító, szül. 1833-ban Pozsonyban, hol az alreáliskolát, Bécsben a főreáliskolát és kereskedelmi tanfolyamot végezte; magán leczkeadással kereste kenyerét; kitünő fejszámoló volt. 1848-ban Pozsonyba tért vissza, hol egy fiú- és leányiskolában tanító volt 1852-ig, mikor Pestre költözött; itt tanítói vizsígát tett és tanított németül a Marmák-, Braun Arnold-, Seltenreich asszony- és Naschitz Charlotte-féle intézetekben. Az 1867. kiegyezéskor, minthogy nem tudott magyarul, nem nyert tanítói állást; ekkor a német, franczia s angol nyelv, könyvvitel és kereskedelmi számtan magántanítója lett; míg végre a magyar nyelv terjedésével a tanítással fel kellett hagynia s a kereskedői pályára lépett Budapesten, hol jelenleg is működik.

Munkái:

1. Deutsche Sprachlehre Pest, 1865. Két rész. (I. Die Wortlehre, II. Die Satzlehre. Az I. rész jelenleg 49., a II. rész 28. kiadásban jelent meg.)

2. Der kleine Kopfrechner. Ein Hilfsbuch beim Unterricht im Kopfrechnen mit vielen Uebengsaufgaben für Schüler der Volksschule. Pest, 1867. (Három kiadást ért.)

Szinnyei Könyvészete.

Tipray, Magyar Könyvészet 1880.

Horváth Ignácz, Magyar Könyvészet 1883-85., 1887., 1890. és önéletrajzi adatok.