Kezdőlap

Lőwy Mór,

népiskolai igazgató, szül. 1847. szept. 24. Szepes-Ófalván; atyja a rabbi-pályára szánta s főleg a héber tudományokra oktatta. De a fiú nemsokára a gymnasiumi tantárgyak tanulásához fogott. Autodidakta módon sajátította el ismereteit és 20 éves korában egy előkelő házban nevelősködött. Később hajlamát követve, a tanítói pályára lépett. 1876-ban Iglón tanképesítő vizsgát tett; ugyanezen évben az iglói izraelita elemi népiskolánál mint igazgató nyert alkalmazást, azóta ott működik. Az iglói tűzoltó egyesületnek 15 évig szakaszparancsnoka volt; a szepesi szeretetház egyesület igazgató tanácsának, a felső-magyarországi közművelődési egyesületnek, valamint a magyar kárpátegyesület választmányának tagja és 1895 óta az utóbb nevezett egyesület évkönyv-szerkesztő bizottságának elnöke. A szepesi tanító-egyesület érdekeit 15 évig mint főtitkár előmozdította. Igló városa közönsége 1886-ban városi képviselőnek választotta.

Czikkei a Zipser Boteban (1884. 2. sz. Altendorfs Glanz- und Trauertage, 1893. Zur Geschichte des Iglóer Stadtthurmes); a lipcsei Pädagogischer Jahresbericht-ben 1884 óta ismerteti a magyarországi tanügyet; a Néptanítók Lapjában (1892. Egy gácsországi tanítóértekezleten); az Izraelita Tanügyi Értesítőnek is munkatársa.

Munkája: A szepesi tanítóegyesület 60 éves története. Az egyesület megbizásából. Igló, 1896. (Roth Mártonnal együtt.)

Szerkeszti a magyarországi Kárpát-egyesület Évkönyvét 1896-ban (XXIII. évf.) Mikházy Frigyessel; azóta egyedül; ugyanő szerkeszti a német kiadást is Iglón.

Zichy Hermann gróf és Derestye Gy. M., Magyar zsidók a Millenniumon. Bpest, 1896. 256. l. arczk. és a m. n. múzeumi könyvtár példányairól.