Kezdőlap

Marton Andor (meszlényi),

gazdasági egyesületi titkár, M. Lajos földbirtokos és zsipfalvi és besenyői Herman Klementina fia, szül. 1866. febr. 6. Jákón (Somogym.); a gymnasium I-VI. oszt. Kaposvárott, a VII. és VIII. Nagy-Kanizsán 1885-ben végezte; egy évig gazdasági gyakornok volt, 1886-88-ig pedig a magyar-óvári gazdasági akadémia hallgatója. 1889-ben ösztöndíjas gazdasági gyakornok volt a mezőhegyesi ménesbirtokon, 1890-1892. ösztöndíjas segéd a magyar-óvári gazdasági akadémia növénytermelési tanszékének tanára mellett. 1892-95-ig a kassai m. kir. gazdasági tanintézeten segéd-intéző volt és előadta a szavasmarhatenyésztést és tejgazdaságot, juhászatot és gyapjúismét, sertéstenyésztést sat.; továbbá szerkesztőtársa volt a Gyakorlati Mezőgazdának. 1894. decz. 24. a torontálmegyei gazdasági egyesült titkárának választatott Nagy-Becskereken.

Czikkeket írt a Mezőgazdasági Szemlébe, a Köztelekbe, a Gazdasági Lapokba, a Földmivelésügyi Értesítőbe, a Nemzetbe és a M. Gazdák Lapjába.

Munkája: Torontálmegyei gazdasági-egyesült monographiája. Az egyesületi elnökség megbizásából. Budapest, 1896. (Különnyomat a «Gazdasági egyesületek monographiái» cz. műből.)

Szerkeszti 1895 óta a nyiregyházi gazdasági egyesület Értesítőjét.

Önéletrajzi adatok.