Kezdőlap

Mühle Vilmos,

kertész és virágkereskedő, szül. 1845. szeptember 21. Kulmban (Csehország); 1875-ben Temesvárt mű- és kereskedő-kertészetet létesített; azóta a kertészet terén létező legtöbb nyugateurópai újításokat itt nagyobb mérvben bevezette s ezen működésével a haza határán túl is jó hirnevet szerzett magának; így lett ő a kertészeti terményekkelvaló délmagyarországi kereskedelemnek egyik megalapítója.

1893-ban átvette a Kaufmann Ernő által Pécsett alapított Rózsa Ujság szerkesztését, és ezen lapot, mely a rózsatenyésztés mellett még az összes kertészet érdekeivel is foglalkozott, gazdag kiállításban, színes rózsaképekkel, melyeket Sávely budapesti festő M. temesvári rózsakertészetében a természet után festett, kiadta 1893. szept.-től 1896. júl.-ig Temesvárt; ezen folyóiratból évenként hat füzet jelent meg és 550 előfizetője volt. Német fordításban is megjelent Rosen-Zeitung czimmel Temesvárt.

Kertészeti czikkei, saját lapján kivül, csaknem az összes hazai s külföldi kertészeti lapokban megjelentek. Mühle-féle kertészeti Értesítő cz. évenként kertészeti katalogust szokott kiadni, melyben az összes kertészeti termények leírását és tenyésztését közli rajzokkal.

Berkeszi István, A temesvári könyvnyomdászat és hirlapirodalom története. Temesvár. 1900. 138., 139. l. arczk. és fiának Mühle Árpádnak szives közlése.