Kezdőlap

Ormos Ede,

államtudományi és jogi doktor és ügyvéd, Spitzer Herman gazdálkodó és Cukor Erzsébet fia, szül. 1873. jún. 11. Hódmező-Vásárhelyen; a gymnasiumot szülőhelyén és Temesvárt végezte; a jogot a budapesti egyetemen hallgatta s itt avatták fel állam- és jogtudományi doktorrá. Ügyvédi vizsgát 1898-ban tett szintén Budapesten és 1899-ben nyitott Makón ügyvédi irodát. 1901-ben nőül vette Davidovich Blankát, ki Déry Blanka név alatt szinésznő volt. Spitzer családi nevét 1889-ben változtatta Ormosra.

Jogászkorában kezdett irogatni a vidéki lapokba, a Hódmező-Vásárhelyen megjelenő Vásárhely és Vidékébe, Hódmezővásárhelybe, Vásárhelyi Hirlapba és a Karikás cz. élczlapba; Cherubin álnév alatt a Magyar Figaróban is jelentek meg versei és néhány Horatius-fordítása. 1898-ban a rövid ideig fennállott Temesvári Napló politikai napilapnak egy hónapig főmunkatársa volt.

Czikkei a Jogtudományi Közlönyben (1897. Temetkezési egyletek Hódmezővásárhelyen, Szállitási ügylet, Szerencse szerződés, Burkolt uzsora, 1899. Pergátló kifogás tárgyalásánál az érték megállapítása mennyiben eszközlendő? Anyagi igazság a jog szolgálatában); a Szegedi Jogászlapokba s a Makói Hirlapba is írt. A Hazánknak és Pesti Naplónak a hódmezővásárhelyi méregkeverők bűnperéről leveleket írt.

Munkája: A socialismusról, különös tekintettel a hódmezővásárhelyi munkáskérdésre. Hódmezővásárhely, 1896.

Szerkesztette 1902. márcz. 15-től a Makó és Vidéke cz. politikai lapot, melyet ő indított meg, de ötnegyedév mulva megszűnt. (Ebbe sokat írt különösen a socialis kérdésekről).

M. Könyvészet 1896.

Századunk Névváltoztatásai. Bpest, 1895. 172. l. és önéletrajzi adatok.