Kezdőlap

Ostermayer Miklós,

orvosdoktor, gyakorló orvos, sebész és nő orvos, a Charité-kórház sebész főorvosa, sz. k. honvéd főorvos, az országos balneologiai egyesület és közkórházi orvos-társaság sat. tagja, O. Ignácz kereskedő és Jurássy Aloizia fia, szül. 1863-ban Nagyszombatban (Pozsonym.); a gymnasium hat osztályát szülővárosában, a VII. és VIII. osztályt Váczon végezte. Bécsben volt egyetemi hallgató s 1888-ban nyert orvosdoktori oklevelet. Az ezután következő évet mint egyéves önkéntes katonai segédorvos töltötte Bécsben az I. számú helyőrségi kórházban. 1889 végén Budapestre jött, hol a régi szent János kórházban mint gyakornok működött 1890 elejéig, mikor segédorvossá nevezték ki a megfigyelő osztályba; később átment a sebészeti s nőgyógyászati osztályra, hol a kórházból való kilépéseig (1893 tavaszáig) maradt. 1893 óta mint gyakorló orvos működik Budapest II. kerületében.

Czikkei a Deutsche Zeitschrift für Psychiatrieben (XLVII. k. Über die sedative und hypnotische Wirkung des Atropin und Duboisin, XLVIII. Klinische Mittheilungen, L. Über einige eigenthümliche Erscheinungsweisen des Tremor bei Delirium tremens alcoholicum); az Archiv für Psychiatrieban (XXIII. k. Zur Lehre von Zwillingirrsein); a Deutsches Archiv für klinische Medizinben (XLVIII. Beiträge zur Kenntniss der Katatonie, Kohlbaum); az Orvosi Hetilapban (1892. A sérüléses anus praeternaturalis egy esete, A külső és belső bélelzáródásnak egy érdekes esete, 1893. Lövés okozta sérülés két esete, Adalék a Herma propetonealis ismeretéhez, 1895. Adat az inveterált traumaticus csipőizületi ficzamok operativ kezeléséhez, Adatok a golyva operativ kezeléséhez, 1898. Dermoidcysta mint szülési akadály, A tömlő bemetszése annak kivarrásával, gyógyulás, 1899. Herniologiai közlemények, 1900. Az emlők sebészete az utolsó években, irodalmi áttekintés, 1900-1902. Orvossebészet az utolsó években, irodalmi áttekintés, 1903. Az anya fertőzésével kapcsolatos halálos kimenetelű pemphigus monatorum esete); a Gyógyászatban (1892. A traumaticus hüvelyrepedés egy esete, 1893. Lobosodott lágyéksérv kizáródási tünetekkel, A genu vulgum és varmunál végzett osteotomiákról, Adatok a syphilitikus izomlob ismeretéhez, 1894. Adatok a ritkábban előforduló syphilisalakok casuistikájához, 1895. Adat a coitus által előidézett hüvelysérülések ismeretéhez, 1896. Gümőkóros tályogok és más eredésű genyedések kezelése Klever-féle jodoformvasogennel, 1897. A regionär atheromcysta képződésnek a herezacskón egy esete, 1898. A tömeges visszahelyezés scrotalis sérvnél, 1899 Konyhasóoldat-infusio által gyógyult abortus után fellépett súlyos sepsis esete, 1901. Coitus által előidézett bal hüvely boltozat kiterjedt repedésének esete, 1903. A hüvelytornácz traumaticus repedésének esete); a Sebészetben (1894. Műtéti úton kiegyenesített legnagyobb fokú genu vulgum után visszamaradt nagymérvű szalaglazaság miatt végzett izület rögzítés a bal térdízületben); a M. Orvosi Archivumban (1894. Az epicondylus internus letörésével párosult külső teljes könyökizületi ficzam esete); ezen czikkek nagy részben németül is megjelentek a Centralblatt für Chirurgie, a Wiener klinische Wochenschrift, a Wiener med. Wochenschrift, a Zeitschrift für orthopädische Chirurgie, a Deutsche Zeitschrift für Chirurgie, Allgemeine medecinische Centralzeitung, Centralblatt für Gynäcologie, az Archiv fűr Syphilis und Dermatologie czímű szaklapokban.

Munkái:

1. A sérvmetszésnél előforduló hólyagsérülésekről. Bpest, 1896. (Különnyomat a Klinikai Füzetekből. Németül a Deutsehe Zeitschrift für Chirurgieban).

2. Sebészeti casuistika. Közlemény a Charité kórház egyesület rendelő intézetének 1900. Évkönyvéből. Bpest.

Pesti Alfred Évkönyve. Bpest, 1899. 158. l. és önéletrajzi adatok.