Kezdőlap

Örvény Iván,

állami főreáliskolai tanár, Ö. József (ó-becsei származású) és Gyalokay Teréz iparos szülők fia, szül. 1856. június 23. Veszprémben; a gymnasium hat osztályát szülővárosában, a VII. és VIII. Pécsett 1876-ban végezte. 1876-79-ig a budapesti egyetem hallgatója volt és tanári vizsgálat alapján, azonnal a kegyesrendiek privigyei gymnasiumán nyert alkalmazást mint világi helyettes tanár. Tanári vizsgálatot a természetrajzból és földrajzból 1881-ben tett és ekkor a zentai községi gymnasiumhoz választották meg, hol egy évig mint helyettes, azután mint rendes tanár működött. 1897. szept. 1. egészségi okokból a zsolnai kir. kath. gymnasiumhoz helyezték át és onnét 1899-ben a székesfejérvári állami főreáliskolához neveztetett ki. A természet iránt való érdeklődés keltette föl benne a vágyat, hogy tanulmányi czélból beutazza csaknem az egész országot; megtanulta a tót nyelvet és a Tiszavidék diluviális állatvilágát tanulmányozta.

Czikkei a privigyei r. kath. gymnasium Értesítőjében (1880. Privigye nagyközség helyrajzi és földrajzi leírása); a zentai városi községi gymnasium Értesítőjében (1882. Az ismert földpátnemek, különös tekintettel alaktani, optikai és vegyi tulajdonaikra, 1888. Kirándulás a tengerhez, Budapestről Fiuméba).

Fölolvasásai s ünnepi beszédei: A drágakövekről, Az észak-amerikai átjáró, Néhány szó a mozgásról s a bolygó csillagokról, A jelenkori vadnépekről, Az emberek ingyenes szolgáiról, a természeti erőkről, A tengerek állatvilágából, A gejzirekről s a vulkanizmusról, Emlékbeszéd Deák Ferencz halálának évfordulóján sat. Mindezek legtöbbje s egyéb czikkei megjelentek a Zentai Közlönyben, a Zsolna és Vidékében és a Székesfehérvári Hirlapban; állandó munkatársa volt az Alsó-Tiszavidéknek, a Zentai Közlönynek; tanügyi czikkeket írt az Ó-Becse és Vidékébe, társadalmiakat a pozsonyi Nyugatmagyarországi Hiradóba. A földrajz tanításáról az Országos Tanáregylet Közlönyébe.

Munkája: Zenta város közegészségügyi viszonyai. Zenta, 1895. (Különnyomat 600 példányban a zentai községi gymnasium 1894. Értesítőjéből).

Vajda Névkönyve 214. l.

A zsolnai kir. kath. gymnasium Értesítője 1898.

A m. n. múzeumi könyvtár példányaiból és önéletrajzi adatok.