Kezdőlap

Reich Miklós,

orvosdoktor, a budapesti mechanikai Zander-gyógyintézet főorvos-tulajdonosa, szül. 1856-ban Zsámbékon (Pestm.), a gymnasiumot Pesten, az orvosi egyetemet ugyanott és Bécsben végezte, mely után 1879-ben orvosi oklevelet nyert és Korányi Frigyes klinikáján mint gyakornok nyert alkalmazást. Az amsterdami Metzger-massage gyógymódja és a svéd gymnastika felköltötték figyelmét a mechano-therapia iránt. Trefort Ágoston minisztertől nyert ösztöndíjjal 1881-ben tanulmányútra indult és főképen Svédországban töltött közel egy évet. Visszatérve, intézetet nyitott 1882-ben Budapesten, melyet 1896-ban az összes physikai gyógytényezőkkel, nevezetesen a Zander orvos rendszeréhez tartozó készülékkel bővített ki. az országos közegészségi egyesület és az orvosi könyvkiadó-társulat alapító tagja.

Czikkei a Balneologiai Évkönyvben (1896. Massage és gyógygymnastika); a Verhandlung des XVII. Congresses für innere Medizinben (Wiesbaden, 1899. Der Thermo Äerophor); a M. Orvosok Lapjában (1902. A furunculosis obortiv gyógyítása száraz levegővel, Az enteroptosis és annak mechanikai kezelése); a Zeitschrift für diätetische und physikalische Therapieban (Lipcse, 1902-03. Abortivbehandlung der furunkulose mittels überhitzter trockener Luft); a Budapesti Orvosi Ujságban (1903. A fejmassage módszerei); az Urban és Schwarzenberg által kiadott Lexikon der Physikalischen Therapieban (Wien, Berlin, 1904. einleitungsmassage, Extremitätenmassage, Klopfung, Magenmassage, Nervendehnuing, Passive Bewegung, Reibung, Schüttelung, Streichung, Vibration).

Munkái:

1. A túlhevített szárazlevegő fürdők módszerei és javallatai. Budapest, 1901. (Különnyomat az Országos balneologiai egyesület Évkönyvéből).

2. Mechano-therapia. (Magyar orvosi Vademecum.). U. ott, 1902.

Társszerkesztője a Budapesti Orvosi Ujság physikai gyógymódok cz. mellékletének.

Pesti Alfréd, Magyarország orvosainak Évkönyve. Bpest, 1899. 161. l. és önéletrajzi adatok.