Kezdőlap

Schiff Ernő,

orvosdoktor, kórházi főorvos, Schiff Ábrahám kereskedő és Róth Fanny fia, szül. 1863. szept. 6. Gáborjánban (Biharm.); a gymnasium alsó osztályait Hajdú-Szoboszlón, a felső osztályokat a nagyváradi prémontrei főgymnasiumban végezte. 1882 őszén iratkozott be a budapesti egyetem orvosi szakára, hol 1888. febr. 4. az összes gyógytudomány doktorává avattatott fel. Miután ugyanazon évben az egészségtan-tanári képesítést is megszerezte, gyermekgyógyászati ismereteinek növelése végett külföldi tanulmányútra indult, különösen a berlini, müncheni és prágai tanszakok előadásait látogatta. 1889. okt. 1. külföldről hazaérkezve, Nagyváradon telepedett le mint a gyermekbajok szakorvosa; azóta állandóan ott működik. Sikerült létesíteni a Sztaroveszky-alapítványi gyermekkórházat, melynek 1902. nov. 16. történt megnyitása óta igazgató-főorvosa, hol évenként 400 fekvő és 2500 bejáró beteg gyermeket részesít orvosi kezelésben. 1894 óta a vallás- és közoktatásügyi minisztérium megbízásából a nagyváradi m. kir. bábaképzőn a gyermekápolás tanának előadója, ugyanazon intézetnek 1897 óta vizsgáló-bizottsági tagja, 1896 óta pedig a nagyváradi prémontrei főgymnasium egészségtan-tanára és iskolaorvosa. 1901. decz. 14. a budapesti kir. orvosegyesület levelező-tagjává választotta. Rendes tagja a nagyváradi Szigligeti-Társaságnak ennek megalakulása óta.

Első irodalmi kisérlete (a Gyógyászatban: Tuberculosis és scrophulosis pathologiai és klinikai szempontból cz.; az orvostanhallgatók segítő-egyesülete által jutalmazott pályamű volt; ugyanazon időben jelentek meg tőle a nagyváradi helyi lapokban a gyermekegészségügy körébe tartozó közlések, és e lapokba letelepedése után is írt hasonló czikkeket, valamint a berlini Jahrbuch für Kinderheilkundeba és az Archiv für Kinderheilkundeba; a prágai Zeitschrift für Heilkundeba; az Orvosi Hetilapba (1889. A konyhasóoldatok bőr alatti befecskendezésének befolyása a vér összetételére, 1891. A lázas hőmérsék befolyása a csecsemők vérösszetételére, 1893. Adatok az újszülöttek sárgaságának tanához, 1906. Symmetricus gangrena, Raynaud esete hereditaer lueticus alapon); a M. Orvosok és természetvizsgálók Munkálataiban (XXV. 1891. Adatok az újszülöttek sárgaságának haematologiájához, XXVI. 1893. Újabb adatok az újszülöttek sárgaságának tanához); a Gyógyászatban (1891. Néhány adat a lues hereditaria és rachitisben szenvedő csecsemők haematologiájához); a Budapesti Orvosi Ujságban (1904. Az infantilis hysteriának egy érdekesebb esete).

Munkái:

1. A vér alakelemeinek és haemoglobin tartalmának quantitativ magatartása az újszülöttek ép és kóros viszonyai mellett. Bpest, 1888. (Mathem. és Természettud. Értesítő VIII. 6., 7.).

2. Újabb adatok az újszülöttek haematologiájához, különös tekintettel a köldökzsinór lekötési idejére. Az ú. n. «tartalékvér» szerepe az újszülött szervezetében. (Vizsgálatok dr. Konrád Márk, a nagyváradi m. kir. bábaképezde igazgató-tanárának szülészeti kórodájából). Bpest, 1892. (Értekezések a természettud. köréből XXII. 2.)

3. Adatok az első életnapok folyamán elválasztott vizelet quantitativ-chemiai összetételéhez. (Vizsgálatok dr. Konrád M... szülészeti kórodájából). U. ott, 1892. (Értek. a term.-tud. kör. XXII. 6.).

4. A csecsemők hurutos gyomor- és bélbántalmainak mechanikai és diaetetikai kezeléséről. U. ott, 1892. (Klinikai Füzetek II. 10.).

5. Újabb adatok az újszülöttek haematologiájához. II. közlemény a nagyváradi magyar királyi bábaképezde igazgató-tanárának szülészeti kórodájából. U. ott, 1900. (Különlenyomat az Orvosi Hetilapból.)

6. Székfoglaló beszéd a Nagyvárad városi Sztaroveszky-alapítványi gyermekkórház ünnepélyes megnyitási nov. 16. ülés alkalmából 1902. Nagyvárad, 1902.

7. Jelentés a Nagyvárad városi Sztaroveszky-alapítványi gyermekkórháznak első (1903.) évi működéséről. U. ott, 1904.

8. A csecsemők ápolásának rövid kézikönyve. (Szülésznők számára.) U. ott, 1904.

9. Adatok az újszülöttek vérének chemiai összetételéről. Bpest, 1906. (Klinikai Füzetek XVI. 7.)

Petrik M. Könyvészet 1886-1900. és a m. n. múzeumi könyvtár példányairól és önéletrajzi adatok.