Kezdőlap

Schmidt János,

bölcseleti doktor, kereskedelmi akadémiai tanár, szül. 1859. jún. 25. Német-Gladnán (Krassó-Szörénymegye); a főgymnasiumot és egyetemet Kolozsvárt végezte. A mathematikából és természettanból középiskolákra képesítve, mint tanár 1881 óta működik; ez időből három év a pécsi főgymnasiumra, nyolcz év a pécsi polgári leányiskola és az 1892-től való évek az aradvárosi kereskedelmi iskolára esnek; ez utóbbi intézetben kereskedelmi és politikai számtant, valamint természettant tanít; tanított még német nyelvet, vegytant és szépírást.

Mennyiségtani, oktatásügyi és társadalmi czikkeket írt a vidéki lapokba és a szaklapokba, így a Kereskedelmi Szakoktatásba stb. Czikkei a pécsi Néptanodában (1884-85. A nők művelése); az aradi kereskedelmi akadémia Értesítőjében (1893. Járadék-számítás).

Munkái:

1. Miként lássuk el leányainkat? Rövid utasítások arra nézve, miként fejlesszük és képezzük leányainkat. Hogy esetleg önállóan és elégedetten élhessenek meg a világban. Irta egy jóakaró. Pécs, 1890.

2. A formai számolásnak általános alapelvei és a Grassmann-féle Analysis különös tekintettel ennek néhány alkalmazására. U. ott, 1891.

Schack Béla, Kereskedelmi iskoláink és tanáraik. Bpest, 1896. 4. l.

Petrik, M. Könyvészet 1886-1900. és a m. n. múzeumi könyvtár példányairól.