Kezdőlap

Scholtz Ödön Adolf,

ág. ev. lelkész, Scholtz Károly uradalmi erdész és Ritter Ida fia, szül. 1869. jan. 27. Szent-Jakabon (Abauj-Tornam.); a gymnasium I. osztályát Iglón, a többit Rozsnyón végezte az evang. főgymnasiumban 1887-ben. Ekkor Sopronba ment az ev. bölcselet-theologiai főiskolára, hol három évet töltött; majd egy évig a hallei s berlini egyetemen végezte be tanulmányait; beutazta Németország nevezetesebb vidékeit. 1891 őszén Karsay Sándor superintendens lelkészszé avatta és Ágfalvára (Sopronm.) került segédlelkésznek, hol 1893-ban rendes lelkészszé választatott és azóta ott működik. Jelenleg a soproni felső evang. esperesség egyházi főjegyzője, gyámintézeti elnöke s a dunántúli ev. egyházkerület pénzügyi bizottságának tagja. 1906 őszén nagyobb körutazást tett Németországon és több helyt előadást is tartott Magyarországról és az itteni ev. egyház szervezetéről. Ezen őszszel Pozsonyban a Luther-társaság és gyámintézet közgyülésén ő mondta az ünnepi beszédet.

Irodalmi munkássága leginkább az evang. hittérítési és belmissiói munkásság ismertetésére és fejlesztésére vonatkozik.

Munkái:

1. Gróf Zinzendorf Miklós Lajos, a herrnhuti testvérgyülekezet és misszio alapítója. Életrajz. Öt képpel. Sopron, év. n. (2. kiadás.)

2. Emléklapok. Kiadta a barcsi (Somogymegye) áttérési ünnep alkalmából 1905. ápr. 9. U. ott. (Magyar és német szöveg.)

3. Korkérdések az evangelium tükrében. Felolvasás. U. ott.

Kiadta a Külmisszió czímű évnegyedes folyóiratot 1896. júl. 30-tól 1897. novemberig mint az Evang. Szemle mellékletét, 1898-tól önálló füzetekben jelent meg; 1906 óta pedig Missziói Lapok czímen evang. bel- és külmissziói illusztrált havi folyóiratot; kiadja tíz év óta a Gotthold, evang.-luth. Volkskalendert.

Önéletrajzi adatok.