Tétel adatlapja

CÍMLAP

Antalffy Tibor

Van-e jövőnk?

TARTALOM, FÜLSZÖVEGTartalom

1. Bevezető

I. rész: Felkészülés

2. Idézetek
3. Előrejelzés
4. Rasszizmus
5. Önzés
6. Radioaktivitás
7. Riogatás

II. rész: Sorsunk összetevői

8. A háború
9. Atomerőművek
10. A globális felmelegedés
11. A Víz
12. Vírusveszedelem
13. Genetikailag módosított élelmiszerek
14. Az egészségünk
15. Kultúrák ütközése
16. Nanotechnológia

III. rész: Utózöngék

17. Hol tartunk ma (2005-ben)?
18. Az Iszlám
19. Kína
20. Világméretű hazardírozás
21. A felbomló család
22. Megtörténhet!
23. A demokrácia halála
24. Globalizáció
25. Epilógus


Fülszöveg
(nyomtatott kiadáshoz)

Antalffy Tibor Van-e jövőnk? című könyve napjaink égető problémáit öleli fel olvasmányos és a szerzőre jellemző cinikusan humoros stílusban. Olyan témákat feszeget, amibe már sokaknak beletört a bicskája. Olyasmikről ír, ami politikus körökben, és legyünk őszinték, a nyomtatott sajtóban is tabunak számit, annak ellenére, hogy az élet és halál kérdéseiről van szó. Biztos vagyok benne, hogy sok magyar honfitársam fogja hozzám hasonló lelkesedéssel forgatni a könyvet, és fel fogja fedezni benne azokat az értékeket és igazságokat, amelyeknek feltárását csakis hosszú évek tapasztalata tehet lehetővé, beleértve az író tengerentúli élményeit is.

A szerzővel kialakult másfél évtizedes baráti kapcsolatom lehetővé tette, hogy alaposan megismerhessem felkészültségét, széles látókörét és külhoni tapasztalatait, melyek a könyv pótolhatatlan alapjául szolgálnak. Az egymást követő fejezetekben a szerző állításaival jó néhány tényt rögzít, amiket aztán a hozzá nem értők számára is érthető módon feltárt bizonyítékok követnek. A könyvben felsorakozó vizsgálódások kiterjednek az élet számos pontjára, beleértve napjaink legújabb eseményeit, amikkel a szerző cenzúrázatlan stílusban, őszintén és világosan segít felismerni felgyorsult világunk összefüggéseit, és azok értelmezéseit. Meggyőződésem, hogy e könyvből minden korosztály tanulhat és hatással lesz majd a felnövő nemzedékre is.

Temesi Iván
Kanada, Vancouver 2004. november 8.


Fülszöveg
(e-kiadáshoz)

Hannibal Ante Portas! "Hannibál a kapuk előtt", söpört végig az ókori Róma utcáin a döbbenetes hír. Minden római polgár tisztában volt vele, ha Hannibálnak sikerül átjutni Róma kapuin az a római civilizáció végét jelenti.

A szerző ezt a rémült üzenetet szeretné szétküldeni azoknak, akiknek vannak füleik a hallásra. Extinctio ante portas: Megsemmisülésünk ott leselkedik ránk a kapuk előtt!

Ilyen komoly lenne a helyzet, vagy ez csak a szerző pesszimista lázálma? Ez az a kérdés, amit az olvasónak magának kell megválaszolni, de ahhoz, hogy ezt önmagának megválaszolhassa, összegyűjtött ismeretekre van szüksége. Ezt az összegyűjtést végezte el a szerző mindenre kiterjedő alapos munkával, és látta el saját meglátásaival.

Abban valamennyi kritikus egyetért, hogy bár a könyv tartalma egyesek szerint vitatható, a felvetett témák, és azok fejtegetése mindenképpen elgondolkodtató. Azokat pedig hasznos ismeretekkel látja el, akiket érdekel az előttünk álló évek kilátásai, vagyis az emberiség sorsa.

* * *

A szerző szerint ilyen komoly és ennyire sokrétű veszély még soha egyetlen emberi civilizációt sem fenyegetett, mint amiben nekünk van részünk: nukleáris háború, vízhiány, terrorizmus, a világot végigseprő vírusos betegségek, önmagunk lassú megmérgezése, globális klímaváltozás, kultúrák összecsapása, emigrációs elözönlés, a genetikai módosításokkal előállított élelmiszerek kiszámíthatatlan következményei, nanotechnológiai "megfutás", részecskegyorsítók katasztrofális túlkapása. Ezek bármelyike egymagában is elég lenne egy kiheverhetetlen pusztuláshoz, de így együttesen szinte "garancia" az elkerülhetetlen Vég bekövetkezésére.