Augusztus 5.

 

Oszvald tiszteletéről élő adatunk már alig van. Személynévként is ritkán, inkább csak szerzeteseknél fordul elő, de a középkor végén sűrűn fölbukkan és szinte divatnévnek számít. Egykori népszerűségét a belőle alakult családneveink: Oszvald, Asbóth, Osváth, Azsolt, továbbá a dunántúli Ácsbold, Ácsbolt, a nógrádi Ozsvárt, a hevesi Ozsvárth, a jász Osskó, Ocskó is bizonyítja.* A szent neve már a Pray-kódex naptárában előfordul.

A VII. században élő Szent Oszvald király volt az angol szigeten. A kereszténység terjesztésén fáradozva, vértanúhalált halt. Életét teljesen átszövi a legenda, amelybe a pogány germán hitvilág több eleme is átkerült.* Tiszteletét német földön térítő skót bencések terjesztették. Kultusza Karinthiában, Stájerországban, Szlovéniában mély gyökeret vert,* innen jutott el hazánk nyugati részére is.

Oszvald volt a társpatrónusa az István erdélyi vajdától alapított keszthelyi franciskánus kolostornak (1397).* Oszvald-kegyhely van Felsőpulya (Oberpullendorf) határában,* Kupfalván (Kogel) XVIII. századi templomocska áll Oszvald és Flórián tiszteletére. Útmenti Oszvald-szobor (1643) látható Fertőrákoson. Ez nyilván jószágoltalmazó patronátusára emlékeztet.* Hamvasd (Aschau) falucskának is Oszvald a patrónusa.

Szent Oszvaldot hollóval szokták ábrázolni, mert legendájában szelíd holló is szerepel, amellyel gyűrűt küld messze országban élő pogány menyasszonyának. A holló a királylánytól visszajövet a gyűrűt elveszti, tengerbe ejti, egy hal azonban felhozza, és így a madár tovább viheti Oszvaldnak.

Fest Sándor szellemes megfejtési kísérletében* a Hunyadi-család címerállatát, a szájában gyűrűt tartó hollót, amelyhez az ismert eredetmonda fűződik, Szent Oszvald gyűrűs hollójának motívumával hozza kapcsolatba. Fest szerint lehetséges, hogy a hollócímer gyöngéd jelképe Hunyadi János királyi vérből, Zsigmond szerelmi regényéből való származásának. Szent Oszvald alakja és legendaköre virágzásának tetőpontján éppen a XV. században állott és a stájer Czilleiek révén válhatott Zsigmond előtt ismeretessé. Hivatkozik arra, hogy Zsigmond második felesége Czillei Borbála volt, és hogy Bonfini szerint éppen a Czilleiek terjesztették a Hunyadi-családnak Zsigmondtól való származását.

Nem tartozik ide, mégis megemlítjük, hogy Solymossy Sándor számos keleti változatra is utal, ami egyébként magát az eredeti Oszvald-legendakört is színezhette.




Hátra Kezdőlap Előre