Vissza a kezdőlapra


Nagyítható kép

Derkovits síremléke a Kerepesi temetőben
a Munkásmozgalmi Mauzóleum Felső szintjén

ÉRDEKESSÉGEK
 
A Szinyei Merse Pál társaság díja
Derkovits Gyuláné
Pénzérme Derkovits emlékére
 
VÁLOGATOTT SZAKIRODALOM



"A Szinyei Merse Pál társaság díja"
Részlet Derkovits Gyuláné könyvéből


Február elején a következő szövegű levél érkezik a Szinyei Merse Pál Társaságtól:

"Nagyságos Derkovits Gyula festőművész úrnak, Budapest.

Igen tisztelt Uram! Örömmel értesítem, hogy a Szinyei Merse Pál társaság, mely a nagy Mester emlékének, művészetének és művészi eszméinek kultuszára és általában a magyar művészet érdekeinek szolgálataira alakult, a jánoshalmi Nemes Marcell-féle 1932. évre szóló Szinyei Merse Pál tájképfestészeti díjat a Társaság 1933. évi január hó 31-én tartott évi rendes közgyűlésén Önnek ítélte oda. Fogadja ezt a díjat, melyet a Szinyei Merse Pál Társaság adott úgy, mintha a nagy mester buzdító szavát hallotta volna és merítsen belőle erőt további elmélyedt művészi munkásságához.

Fogadja tiszteletünk őszinte kifejezését.

Sidló Ferenc s. k. főtitkár, Csók István s. k. elnök"

A díjat a "Vasút mentén" c. képéért kapta.

Ez volt az első és az egyetlen hivatalosan is közzétett díj, amit életében munkája elismeréséül kapott. Örül a sikernek, de öröme korántsem zavartalan; a harc, amelyben ezt a győzelmet kivívta, sokkal nagyobb méretű és kegyetlenebb, semhogy ez a kis állomás igazi enyhülést hozhatna. Ha önmagába néz, ott már nem nyugalmat, hanem minden pillanatban harcra, ütésre kész elszántságot talál. Márciusban veszi át a Szinyei Merse-díjat - száz pengőt -, és Pesten jártában egyik ismerős műpártolóval találkozik, aki meghívja őt a lakására. Beszélgetés közben a műbarát leánya arra kéri Gyulát, írjon valamit az emlékkönyvébe. A leány egy versikét kap ajándékba - de a vers utolsó három sora már nem neki szól, hanem mindenkinek, aki tudni akarja, milyen volt akkoriban Derkovits Gyula lelkiállapota:

Életem rongy, citromcafat -
Miért kell írnom e sorokat?
Hogy még magam is magamba marjak?


Forrás: Derkovits Gyuláné: Mi ketten, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Bp., 1977, 80-81. oldal



Derkovits Gyuláné


Derkovits Gyuláné, Dombai Viktória (Bp., 1898. márc. 21. - Bp., 1976. aug. 23.): Derkovits Gyula festő felesége. Egy angyalföldi tésztaüzemben volt munkásnő. Miután 1917-ben elbocsátották, mint modell kereste meg kenyerét Kernstok Károly képzőművészeti szabadiskolájában. Itt ismerte meg Derkovits Gyulát 1918-ban. Együtt voltak a Tanácsköztársaság alatt a nyergesújfalusi festőiskolában is. 1920. jan. 10-én házasságot kötöttek. A művész számos képének modellje volt. Nevét megőrizte könyve, melyet Derkovits Gyuláról írt: Mi ketten. Emlékezés Derkovits Gyulára (Bp., 1954).

Forrás: Magyar Életrajzi Lexikon
             https://mek.oszk.hu/00300/00355/html/




A Magyar Nemzeti Bank 1976-ban kiadott 200 Ft-os ezüst pénzérméje



Vissza a kezdőlapraVissza az oldal elejére