136. SZÁSZIVÁNFALVA

1305-ben villa Isontelke, 1359-ben villa Ispois, 1520-ban Isofalva, 1532-ben Ybesdorf, 1560-ban Eybestorf néven jelentkezik az okiratokban. (C. Suciu: Dicţionar istoric.)

Egy 1414-ből való oklevélből kitűnik, hogy Szűz Mária tiszteletére szentelt temploma van, és János a plébánosa. (Beke: Az erd. egyházmegye. 26., jegyz.; Urkundenbuch. III. 600.)

Egyhajós temploma a XV. században épül Mária tiszteletére, de feltételez egy elődöt. Ebből a korból való nyugati csúcsíves kapuja, amelynek igen szép a faragásos kőkerete. Déli kapuja is csúcsíves, de egyszerűbb. A sekrestye ablaka kifejezetten román stílusú, ajtója meg csúcsíves. Szentélyét bordás mennyezet fedi, melynek bordái szépen faragott gyámkövekről indulnak. Újabb kori a hajó barokk stukkómennyezete. Szentségfülkéje ívmezejében a fájdalmas férfi oldalsebére mutatva áll. Korát dátum jelzi: 1491.

Több vidéki templom szentségfülkéjéhez hasonló (pl. Baromlak, Bázna, Táblás, Alsóbajom). Kőből készült papiszéke kétszemélyes, díszesen faragott.

Az oltár mögötti ablak fölött érdekes domborművű faragások egy oroszlánt, Máriát a kisdeddel és más kisméretű alakokat ábrázolnak. A külső támpilléreken is sok faragás van.

1951-ben falfestményeiből több részlet is felszínre került, de azokat újra bemeszelték. Szentek képei, Jeremiás képe, töredékes felírások (pl. „Pastor”) kerültek újra mész alá. (Komm mit. 1975. 169.; Szőnyi: Régi magyar templomok. 226.; Oprescu: Bisericile cetăţi. 127.; Fabritius: S. Kirchenbürgen. 54.)

A templomot kettős védőfal vette körül. Külön erősítését szolgálta az 1570-ből való érdekes díszítésű körbástya. Az ovális várfal 1515-ben készült, 1650-ben magasították, 1961-ben pedig alacsonyra bontották. Harangja 1494-ből származik. Magát a templomot is erődítették a szentély fölött és a nagy nyugati toronnyal.

Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció során lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és e század elején is az. (Benkő J.: Transsilvania. II. 210.; Helységnévtár. 1913.)

Lutheránus templom

Lutheránus templom