74. TARCSAFALVA

1333-ban a pápai tizedjegyzék villa Tortha, majd Tarka néven említi. (Beke: Az erd. egyházmegye. 176.; Orbán: Székelyföld. I. 113.) 1462-ben Tarchafalva (C. Suciu: Dicţionar istoric.) formában jelentkezik. 1567-ben a regestrum 6 kapuval jegyzi. (SZOKL. II. 219.) 1602-ben már Tarcsafalva (C. Suciu: i. m.) a neve.

1333-ban plébániatemploma van, ebben az évben papja (név nélkül) a pápai tizedjegyzék szerint 5 banálist fizet. 1334-ben Benedek pap 2 banálist. (Beke: i. h.; Orbán: i. h.; Documente. XIV. C., III. 169, 200.) Ez a XIV. századi templom a gótikus korban nyert részletekkel 1898-ig állott fenn.

Orbán Balázs részletes leírást ad a régi templomról (i. m. I. 112.): a késő gótikus kor alkotása, „mely szép arányaival s díszes ékítményeivel gyönyörködteti a szemet...” Szentélye poligon záródású, kis gerelyívű ablakocskával, a hajó két ablaka magasra nyúló, csúcsíves. A nyugati főkapu és a déli mellékkapu szintén gótikus.

Eredetileg boltozott volt a hajó és a szentély is, amire bizonyság a gyámkövek és a külső támpillérek maradványa. A deszkamennyezet 1701-ben készült. Szentségfülkéje, liliomszerű virágdísszel, szintén a gótikus kor emléke. A hajó festett, kazettás mennyezete 1756-ból való.

A templom közelében álló fatoronyban középkori harang függött, melynek érdekes fémdomborművei: Trónoló király két mellékalakkal, Kálvária, Agnus Dei, Trónoló királynő, Madonna. (Orbán: i. m. I. 112.) Orbán szerint Zsigmond korára utalnak.

1734-ben új tornyot építenek, ebben a régi harang nem kap helyet. Már Orbán Balázs idejében „összeomlandó állapotra juttatta sajnos az idő kíméletlensége”. 1898-ban le is bontják és anyagából új templomot építenek.

1876-ban a templom déli faláról lehullott vakolat alól „különös írásjelek, betűformák tűntek elő, ami falképekre utalt. Visszavakolták. (Dávid L.: A középkori Udvarhelyszék. 344.)

Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció után az unitárius vallásnál állapodnak meg.

A XVIII. században unitárius anyaegyház (Benkő J.: Transsilvania. II. 228.), és e század elején is csak unitárius temploma és egyháza van. (Helységnévtár. 1913.)

Unitárius templom

Unitárius templom