5. Várnagyok, várkapitányok.

1547-ben előbb özv. Drágfi Gáspárné, most özv. Druget Antalné Anna Cheh várának várnagya, Dobóczi Máté hatalmaskodott Kusalyi Jakcsi Mihálynak hadadi, nagysolymosi, völcsöki, kissolymosi és kelenczei jobbágyain, a miért Jakcsi meg is idézteti Dobóczit.*Lelesz. Act. an. 1547. fasc. 2. nro. 39.

Ugyanitt Kusalyi Jakcsi Mihály levágta a nyakkalodát, a miért megintik őt a fenti özvegy és Cseh várbeli várnagya, Lelei Majus Máté.*U. o. 51.

1553-ban özv. Drágfi Gáspárné, Báthori Anna, ki most Báthori György neje és gyámolt fia, Drágfi György középszolnoki Cseh várának várnagya Vasadi Selindi János.*Orsz. lt. Km. conv. lad. 26. In. 5.

1560-ban Báthori György alperes személyében a »few wary és chyehy» udvarbirák: Reszegei Pál és Morvai Kristóf vitézlő személyek jelentek meg törvényben Valkai Miklós felperessel.*GKG. A. fasc. II.

1577 augusztus 6-dikán Somlyai Báthory Kristóf Közép-Szolnok vármegyének meghagyja, hogy Gyulafi László kisnyiresi Komornyik (Komornyk) Mihály szilágycsehi procatora ellen, hűtlen kezelés miatt föllépvén, Komornyik a fejedelem elé idézendő.*U. o. Augusztus 27-dikén középszolnoki szolgabírák jelentik is a fejedelemnek, hogy parancsára megidézték Komornyik Mihályt.

1584-ben Chech várának igazgatója Pestesi István.*Orsz. lt. Km. conv. lad. 27. Sn. 67.

1641 november 30-dikán Kaplyon Ferencz, középszolnoki szolgabiró Liszti Ferenczné Gyulafi Borbála hívására Szilágy-Cseh városban megjelenvén Barcsai Zsigmondné Gyulafi Borbála {60.} asszony tiszttartóját, Boda Balázst, meginté, hogy a mely jobbágyok meg nem esküdtek volt, Barcsainé azokat a jobbágyait állíttassa elé a kolozsvári terminusra. «Csehi jobbágyokra executiora való admonitio.»

Apafi fejedelem 1666-ban csehi várkapitánynak és középszolnoki alispánnak küldi ki Hátszegi Kristófot, a mikor is utasítja Lompérti Balajti Lászlót és Szakácsi Horváth Miklóst, hogy őt beiktassák s úgy a nemesi, valamint a magyar és német vitézeket neki alárendeljék s azoknak kötelességükké tegyék, hogy engedelmeskedjenek.

1672-ben Szilágy-Cseh főkapitánya Bánfi Dénes.*Nemz. Múz. Becski-lt.

1686 január 29-dikén Ladányi János, ezelőtt a somlyói várőrség lovas zászlótartója, most pedig a csehi végvár helyettes hadnagya és görgényszentimrei Krájnik István, a szilágyi fejedelmi javak Cseh várában lakó gondviselője előtt szerződést kötnek Perecseni Lindvay, másként Kovács Mihály és nővére, Erzsébet, Hunyadi Kis Mihály, szilágycsehi katonának a felesége.*Nagyv. Múz. Blt. e.

1687-ben is Krajnik István a fejedelmi jószágok gondviselője.