IV. Sepsi-Szent-György.

Szent-György neve, szabadalmai, adománylevelei, vásárai, pecsétje, lustra, történeti jelenségek, harczok a törökökkel. Az önvédelem dicső napjai. Sz.-György város és falu egyesülése. Háromszék székháza, kórháza. A sz.-györgyi ref. collegium. Daczó és Székely család. Sz.-György temploma, várkastélya. Libacz. Debren pataka. Sz.-györgyi oláhok. Váradi József sirja. Őrkő, Gém vára, gyógyforrások. Sz.-György közeli csaták 1848–49-ben.

Sepsi Sz.-Györgyre, Háromszéknek székvárosába érkeztünk. Nevét temploma védszentjéről nyerhette. Egyike pedig ez a Székelyföld régibb városainak, mely a kivett egyh. közs. (Plebaniae exemptae) közé tartozott, honorabiliseknek czimzett papjai egyenesen az esztergomi érsektől függvén*Bzenszky Rezső „Syllog. Traniae Ecclae” czimü kéziratban levő munkája II. rész 7. fej. Megvan a Batthyány-levéltárban Fehérvártt. ). 1332-ben már jelentékeny helység. Mihály nevü papja 15 régi banalist fizet a pápai dézmába*A pápai dézmák regestruma 648. lapján ekként: „Michael Sacerdos de S. Georgio solv. 15 ban. ant.”; előfordul még e néven kétszer, a 668. és 702. lapon. ), oly összeg, mennyit csak a kiválóbb és nagyobb helységek és városok adnak.

Zsigmond király 1427-ben több ideig mulat e helyt, s több okmány ad itten ki*Zsigmond király 1427. apr. 25-én (Márk evang. napján) a kolos-mosotori conventnek rendelkezik, hogy Odi Lászlót és Pétert az Odi-birtokba bevezessék (eredetije a kolos-mon. conv. levélt. hivatkozik rá Kurz mag. II. 100.) És Sz.-Györgyön kellett lenni Zsigmond királynak april 28-án is, mert neje Borbála királyné innen rendeli a kremniczi tanácsnak, hogy Ebner Mátyásnak azon város polgárainál levő adósságait megfizettessék, ezen okmány keletezése ez: Datum in Zenthgyewrgh in terra seu provintia Siculorum, feria secvnda post Dom. qua simodogeniti. Közölve van egész terjedelmében Fejér cod. dipl. X. 8. 609. ). Igen valószinü, hogy már ő – kinek a polgári elem emelése és a város-alkotás szenvedélye volt – városi rangra emelte Szt.-Györgyöt is, bár erre adatunk nincsen, de következtetni lehet abból, hogy Ulászlónak udvari birája Báthori István 1492-ben Ferencz nap utáni vasárnapon Segesvárról kiadott rendeletében, – melynek értelmében a szék tisztjeinek évenkint csak egyszer tartoznak gazdálkodni – már városnak (civitas) czimeztetik*Ezen okmányban alkalmazott civitas szó vétségből vevődött fel, mert Sz.-György mindig csak oppidum volt. Át van irva ez okmány egész terjedelmében Bethlen Gábornak Novizoliumban 1620-ban kiadott ezt megerősitő okmányába, lásd alább.).

Szabadalmait s jogát a városi czimhez II. Lajos király több alkalommal kiadott kiváltságlevelekkel biztositja, rendszeresiti és fejleszti*Lajos királytól három szabadalomlevele van Sz.-Györgynek; – első, melyben vásárokat engedélyez 1520-ból; – második, melyet Budán 1525. virágvasárnap előtt 6 nappal ad ki, melyben Zápolya János vajdájához minden más s főként a sepsiszéki hatóságokhoz rendelkezik, miszerint S. Sz.-György birája és polgársága mindig jogában volt annak, hogy a pártütöket, tolvajokat, gonosztevőket, rendetlekedőket a városban megzabolázza és megbüntesse. Hogy e jog érvényben tartassék, s hogy e város minden hatalmaskodások s hatalmasok elnyomása ellen védve legyen, arról komolyan rendelkezik helytartója- és a szék tisztségéhez. – Harmadik ugyanez évben és ugyanazon kelettel, melyben rendeli, hogy e város a régibb királyoktól nyert szabadalmaiban megtartassék, lakóit hadba menetellel, gyülésezésekkel s másként is ne terheljék, igérvén magukat, hogy hová más városok mennek s mit fizetnek, ők se vonják ki magukat, stb. ), mit utána a nemzeti fejedelmek közül többen megerősitenek, és bővitenek*Megerősitette e szabadalmakat János Zsigmond 1564-ben jul 5-én Fehérvárról, Bethlen Gábor pedig 1620-ban kisasszonyhó 29-én Novizoliumból kiadott védlevelében, melyben rendeli, hogy Báthori István (vajda) szabadalomlevele értelmében a kapitányt, királybirót és a székelyek véneit csak egyszer tartoznak esztendőnkint fogadni, s ha valamely adósságok, ajándékok lennének, melyeket eddig a vének tettenek, az alól is feloldozza, eltiltja a gyakrabban való gazdálkodást, egészben átirva Báthori Istvánnak ezt szabályozó védlevelét. Ugyan Bethlen Gábor 1622-ben dec. 10-én Sz.-Udvarhelyről egy másik okmányt ad ki, melyben főkapitány Béldi Kelemen és főkirálybiró Daniel Mihálynak rendelkezik, hogy S. Sz.-György lakói Lajos királytól nyert kiváltságaik értelmében, már régebb is azon szabadalommal birtak, hogy birót, polgárt minden esztendőben választhatnak, kik bűnöst büntetnek, igazt szabaditnak és birságot szedhetnek, „senki ezen joguk ellen rugdalózni ne merjen”, (a magyar szövegü okmány szavai,) „piaczukat, törvényszéküket senki ne invadeálja, háboruságot senki ne inditson” stb.; továbbá: „azzal augeálja, hogy minden dolog vagy eset, mely a városban vagy határán történik, arról városbiró tegyen törvényt, s exequálhassa a poenának terhét, sokadalomkor vér és orbiróságot s más efféléket város számára percipiálhasson. A megsententiázattakat a szék hóhérja végezze ki, a város ne tartozzék azt tartani, vagy másunnan hozatni.”
Megerősiti még e város szabadalmait Rákóczi György 1641-ben máj. 8-án. Mindezek pedig megvannak a Sz.-György városi levéltárban azon hiteles átiratban, melyet 1736-ban márczius 27-én Károly király rendeletére állitott ki a fehérvári káptalan. Ezen szabadalmak értelmében Sz.-György tanácsa – mely városbiró, jegyző és 10 senatorból állott – még a criminálékban is hozott itéletet a város „jus gladii”-val birván. Nagyobb esetekben a fejedelmi táblára appellált; a jogviszonyokat tárgyazó perekben a tanács itélete a szék derékszékéhez felebbeztetett. Azonban ezen szabadalmakban nem részesült Sz.-György falu, mert mig a város lakói csak portai adót fizettek és postálkodtak, addig a falusi lakosok tartoztak felülni és katonáskodni, sőt a mint az 1678-ki közgyülés határozata mondja: „A civilis funduson lakó vitézlő rendek (falusiak) a kék zászló alatt vannak, s mivel fegyverrrel szolgálnak, postálkodással ne terheltessenek; de város közé ország adójába contribuáljanak.” Melynek értelmében a városi telkekre költözöttek katonáskodtak, mint falusiak, rovatalt fizettek mint városiak.
A fegyverfeladáskor (1764-ben) Sz.-Györgynek is sok küzdelme volt az akkor keletkezett katonai kormánynyal, mely a fegyvert viselőket kivonván a tanács hatásköre alól, a városi tanács hatósága alig terjedt ki 1000 lélekre. Ekkor a tanács egy főbiró, egy fő, egy aljegyzőből és hat tanácsosból állott, kik minden szombaton tartottak törvényszéki ülést, ezenkivül politikai üléseket szükség szerint. Ezen két osztály, a polgári és katonai mellett volt egy harmadik is, a szék területén lakó jobbágyok osztálya, mely földesurainak dominale forumától és a szék tisztségétől függött. E három hatóság egymással folytonos surlódásban levén, az csak gátlólag hathatott az ügymenet és a város fejlődésére, 1848 ezen különféle osztályokat és hatóságokat a politikai jogegyenlőség által egyesité és összeolvasztá, Sz.-György tanácsa hatáskörét, a város önkormányzati jogát visszanyervén, a város fejlődését gátló sokfelé tartozást megszüntette.
), sőt még az osztrák házból való uralkodók is helyben hagynak.

Sokadalmakkal már nagyon régen birhatott Szt.-György, de azokat a brassai tisztek és kereskedők panaszára Ulászló betiltotta volt, hanem ugyan Ulászló 1510-ben, öt évvel pedig később Zápolya János vajda ujból érvényre emelt, s Lajos király 1520-ban törvényesitett*Ezen vásárjogi szabadalma Lajos királynak kelt Budán 1520-ban pünkösd ünnepén, abban három sokadalmat ad (reminiscere vas., sz. János és sz. Lukács napjára), e mellett hetivásárt a hét harmadik napjára. Megerősiti e vásárjogot Bethlen Gábor és I. Rákóczi György is, használatban és érvényben is volt egészen 1658-ig, de a háborus zavarok miatt megszakadván, II. József 1782-ben márcz. 27-én Bécsből kiadott szabadalomlevele által azt ujból engedélyezte, sőt egy negyedik sokadalmat (áprilhó 27-én tartandót) is csatolt hozzá, mely ujabb sokadalma kendervásárairól hires. A régibb hetivásárokat szintén meghagyta azon változtatással, hogy azok tartására a hétfőnapot határozta. Ezen vásárengedélyező okmány megvan eredetiben a városi levéltárban, aláirva József császár és Székely Dávid által. A főkormányszék előtt praesentáltatott 1782-ben oct. 8-án.).

Szabadalmainak ezen rendszeresitésénél jóval régibb a város pecsétje, melynek közepén bajusz és szakáltalan fiatal férfi arczéle van, körirata pedig ez:

„Es (est) mia Cristus sp. (spes)”

Külső karimáján ezen irat látható:

„Sigilum oppidi Sepsi Sz.-György Ao. 1509.”

Az 1567-ki regestrumban Sz.-György (Zent-georgy) 63 kapuval van bejegyezve.

Szent György mellett 1644-ben jan. 25-én lustrája volt Háromszéknek Basa Tamás főkirálybirósága alatt*Bodoki Mikó Miklós naplója 11-ik lapján. Ezen érdekes kézirati munka megvan Peselneken eredetiben Jankó András ur birtokában. ).

E város is osztakozott a haza s főként a Székelyföld viszontagságos napjaiban, többször dúlta azt vad ellenség, templomkastélya 1658-ban a Rákóczi letételére betört tatárok által bevétetett; legérzékenyebben azonban az e honban mindenütt vérnyomokat hagyott Ali Pasha hadjárata érinté 1661-ben, midőn nemcsak a város dúlatott fel, hanem a templom-kastély is bevétetvén 900 lakos hurczoltatott el rabságra*Az 1658-ki dúlásra szomoruan érdekes adatokat találunk Bodoki Mikó Miklós napjójában, (mely mint emlitém, megvan Peselneken Jankó Andrásnál) ennek 20-ik lapján ez áll: „1658-ban aug. 20-án a nyeni szoroson törtek be a tatárok s egész Barczát, Háromszéket és Erdővidéket feldúlják, csak Málnás marad meg, beveszik az ilyefalvi és szent-györgyi kastélyt, s kik ott voltak, fogságra vitték, 9 napig dúltak.” Az al-csernátoni matriculában pedig ez van bejegyezve: „1658 Immanit tartar. vastationem et plurium charae nostrae gentis mancipationem fecit in districtu Sepsi Castellor. Ilyefalva, szent-György dedicionem.” Hogy 1661-ben Ali Pasha szintén bevette s az oda menekülteket elhurczolta, arra ismét két adatunk van; egyik az alább közlendő tractualis levele az esperesnek, melyben a templom felépitésére – melyet Ali Pasha feldúlatott – segélyezést gyüjtött; másik Petr. Horváth Kozma önéletleirása. Lásd Tört. kalászok, kiadta Thaly Kálm. 51-ik lapján. És e szerint Szent-György e végzetteljes rövid korszak alatt is kétszer dúlatott fel, s templom-kastélyába menekült lakói kétszer hurczoltattak rabságra.).

Szt-György az 1848–49-ki forradalom alatt is volt harcz és dúlatás szinhelye, de egyszersmind Szt-György volt a forradalom legdicsőbb és legmagasztosabb jelenetének szinhelye is, mert itten tartatott 1848 nov. 12-én azon székgyülés, melyben Háromszék kimondotta az önvédelem határozatát; itt volt azon a világtörténelemben páratlanul álló jelenet, midőn ezen kis terület maroknyi népsége a szabadság szellemétől lelkesülten egy birodalom győztes hadsergének dobta oda a keztyüt, és itt gyült egybe 13 nappal később azon kis csapatja a hősöknek, mely ezen határzatot érvényre emelé, s harangjaiból öntött ágyuival, önteremtett fegyverzettel és lőporral síkra szállt, és rendezett hadsergekkel szemben győzelmesen oltalmazta meg e szék területét minden ellenséges invasiótól.

E dicső korszak, mely annyi lelket egyesite egy nagy eszme körül, – s mely az egyszerü szántóvetőből hősöket alkota – egyesité a két Szt.-Györgyöt is, mert 1848-ig volt Szt.-György falu, s bár a kettőnek semmi elkülönitő vonala nem volt, sőt falusiak városiakkal egybekeverve lakták, azért politikailag teljesen elkülönitve voltak, mert mig a város – autonomiájának alapján – önkormányzati joggal birt, addig a szent-györgyfalviak a szék tisztségétől függtek; ebből aztán folytonos viszály és összeütközése volt a tanácsnak a tisztséggel, mi nem kevéssé hátráltatta Szent-György kifejlődését, de mivel az egyesülésben erő van, s az erő az előhaladás egyik eleme, ekként Sz.-György is ez egyesülés óta gyarapodásnak és virágzásnak indult, s az a nagyobbra fejlődés minden elemeivel bir, mostani 5000 lakosa csak néhány évtized mulva is jelentékeny járulékot nyerend Szemeria egybeépülése által, melyhez oly előzékenységgel közelg Szent-György, hogy maholnap magához csatolandja*Már is alig van 150 lépés távolság a kettő között. Forradalom előtti 3 boltja 22-re szaporodott. A város évi jövedelme 1850-ben 800 frt volt, ma a 20,000-et meghaladja. ).

Háromszék székháza Sepsi-Szent-Györgyön.

Háromszék székháza Sepsi-Szent-Györgyön.

Szt-György vásártere egyike a Királyhágón inneni rész terjedelmesebb piaczainak, nagyságában még a kolozsvári főtért is túlszárnyaló. Alakja e piacznak hosszukás négyszög, keleti oldalán nagyszerü bazár van épülőben, nyugati oldalán néhány imposáns épület sorakozott, azok közt a képben bemutatott székház*Homlokzatán Háromszék czimere alatt (szablyát tartó kar, mely egyenes szablyába sziv van szúrva) e felirat: „A nemes Három és Miklósvár törvényesen egyesült székeké, épült I. Ferencz uralkodása alatt, egyedül a nemesek költségén Uzoni Béldi László cs. k. aranykulcsos, a törvényes kir. tábla itélőbirája, nemes Három és Miklósvárszékek administratora ügyelésével. MDCCCXXXII.”
A szék itten levő levéltárában hiába keresünk régi okmányokat és jegyzőkönyveket, mert 1849-ben augustusban a muszkák azt feldúlták, a levelek egy részét kutba dobták, más részét könyvekből csinált járdán lehordották a piaczra, s ott nagy máglyát rakva elégették, s igy semmi más régi okmány nem maradt meg, mint az akkor esetlegesen magánkézen volt azon lustrális könyve Háromszéknek, mely az 1635-ben oct. 25-én tartott lustrális egybeirást tartalmazza. Hogy azonban a levéltár üressége kitöltessék, arról gondoskodott Bach paragraficus rendszere, mely 10 év alatt többet egybeirt, mint egy század azelőtt, csakhogy az ezen korszak alatt egybehalmozott irományok ürpótlók levén, azok maguk is nem mások örességnél, melyeknek nem volt más czélja, minthogy minél több külföldi keringő foglalkodtassék és hizlaltathassék a mi zsirunkon.
) és palotaszerü kórodája a széknek. Az első 1832-ben Béldi László főkirálybirósága alatt épült, az utóbbi a Bach-rendszer alatt (1852–1854) a székre kivetett rovatalból készült.

Hogy középületek, emberbaráti intézetek alapittassanak, az nagyon rendén van, s ha főként az állam teszi, nagyon helyes, és kötelessége is, mert azért fizeti az ország népe a terhes adót, hogy az vagy legalább annak egy része az ország, és a nép szükségleteinek fedezésére fordittassék, ugy az ellen sincsen kifogásunk, hogy az ily középületek czélszerüen s ha mód van hozzá, nagyszerüen is épüljenek, hanem hogy a már ugy is túlterhelt nép a közügy ürügye alatt kizsákmányoltassék, az már sehogy sincsen rendén, mert ugyanis annak épitése szükség feletti volt, ott lévén a székely ezrednek terjedelmes tiszti lakjai, – melyeket e szék népe saját költségén épitett – ezek bármelyike könnyen és czélszerüen átalakitható lett volna kórházzá. Hja de ez esetben nem lehetett volna a 30,000 frtba került kórházat 130,000 frtba számitva, 100,000-ret eldividálni. De csak most veszem észre, hogy Szt.-György piaczáról sötét emlékek acheronjába tévedtem, hagyjuk el e tért, – mert még emlékétől is borsózik a magyar ember háta – s térjünk vissza Szt.-Györgynek terére, melynek harmadik nevezetes épülete az 1854–1856-ban épült városháza, melyben a tanács hivatalos helységei, csinos és nagy tánczterem, kasinó, vendéglő, s egy csomó bolt van, azonban hogy miért nevezték el – ha csaknem gúnyképpen – azt Schwarzenberg Csarnoknak (a mint az nagy betükkel homlokzatára fel van irva) nem tudom magamnak megmagyarázni, mert ha az egyszerü tanácsház elnevezéssel meg nem elégedve valami csattanósabb nevet akartak annak adni, ugyancsak lehetett volna népszerübb, s olyan nevet kapni, melyet a székely is kitudott volna mondani, mert ebbe a sok mássalhangzóba könnyen beletörik a mi magánhangzót kedvelő nyelvünk. Hiába, mi keleti nép vagyunk, onnan valók, hol a nap, a világosság kútforrása támad, s az oly fekete dolgokat, melyek a nap – a szabadság napja – jótékony sugarait elzárták tőlünk, nem igen szoktuk szeretni.

Ott vannak alább sorban a székely tiszti lakások s több igen csinos magánlak; de mind ezeknél kedvesebb és értékesebb előttünk a volt veresfogadó, nem mintha Bachus áldozatainak lennénk barátjai, hanem azért, mert a dorbézolás egykori helyén a muzsák ütöttek tanyát, mert a fogadó iskolává alakult át; mi minden esetre nagy elkölcsi előhaladás. Csak egypár éve, hogy néhány nemes gondolkozású, a népnevelés üdvárasztó hatását felfogni tudó egyén fejében megfogamzott az eszme, miszerint szükséges lenne a 100,000 lakosnál többet számláló Háromszéken egy reál-iskolával egybecsatolt gymnasium alapitása, de mivel akkor tájt az állam a szellemi műveltség terjesztésére – legalább a mi hazánkban – nem hogy gondot forditott volna, hanem azt hol csak lehetett gátolni igyekezett, azért magán adakozás utján kisérték meg a szent eszme valósitását. A hazafiuság, ezen annyiszor megadóztatott, de soha ki nem fáradó és soha ki nem merülő kútforrásához fordultak tehát, és daczára a mostoha viszonyoknak, daczára a túlmerés által csaknem kiapadásnak indult életerek szegénységének, azon hatalmas közszellem mely nálunk már annyiszor tette a lehetetlent lehetővé, itt is csudaszerüséggel határost követett el; gazdag és szegény örömest hordá egybe filléreit a közművelődés oltárára, s ma már ezen iskolának saját épülete*Az emlitém Veresfogadó, melyet a Béldi-családtól 8000 frton vettek meg. ) s alaptőkéje van a szükségelt négy tanár fizetésére*Ez iskola alapulása és kifejlődésének kivonati történetét ide csatolom, hogy azok, kiket ez életbevágó ügy inkább érdekel, annak genesisével megismerkedhessenek. Az eszme, hogy Háromszéken, a Székelyföld ezen Lacedaemonjában egy reformátum collegiumot állitsanak, már régi, mert hogy ezen lelkes, életerős népnek lelkét, szellemét felemeljék, szivén feküdt e szék értelmesebbjeinek, mert ugy az udvarhelyi, mint a m.-vásárhelyi collegiumok távolabb estek, hogy sem a nagyon kis földbirtokból élő háromszéki nép fiait oda kellő számban elküldhette volna, 80,000 protestáns (mert a katholikusoknak volt Kantán iskolájok) szellemi forrását kelle itten felfakasztani; de a mult idők közönye, s főként a nemzet felvilágosodását gátló és a népet gépies zsoldossá átalakitni igyekvő katonai (határőr) rendszer e terveket, e hazafias törekvéseket megbuktatta. A Bach-rendszer korában, a magyar nemzetiség elnyomását czélba vett ezen sötét korszakban ujból megpendült az eszme. 1855-ben Sz.-György tanácsa akkori városbiró Császár Bálint felszólitására nyomtatott iveket küldött szét Háromszékre, egy Sz.-Györgyön felállitandó reáliskola ügyében, s főként a lelkészeket hivta fel aláirások eszközlésére. A Rikán belőli protestáns papság communitásában szóba is jött ez ügy, de mivel az udvarhelyi ref. főiskolának a kormány Entwurfja szerint való átalakitására is éppen ekkor kéretett Háromszék áldozatkészségétől 38,500 ezüst forint, a két czélt akként akarák egybekapcsolni, hogy az udvarhelyi collegium szállittassék be Háromszékre, s ott reáliskolával egybekötve szerveztessék. Ez értelemben fel is irnak a fő consistoriumhoz (dec. 10-én 1855.). Háromszék két városa versenyez a tanodának hol leendő elhelyezése és a hazafias lelkesedésben, küldöttjei által Szent-György ingyen helyet és épületeket, K.-Vásárhely 20,000 ftot igér, ha oda épül az iskola.
A consistorium leiratában (dec. 30. 1855) a terv megvitatására, a többi tanodák tanáraival való közlésre időt lát szükségesnek, az engedélyért való folyamodást pedig az alap kimutatásaig felfüggesztve, az udvarhelyi collegium felsegélését javalja.
Meg is kezdetett a K.-Vásárhelyen tartott communitási gyülésen a gyüjtés mind a két tanoda számára, s ott helyben közel 1300 forint iratott alá a Háromszéken állitandó iskola részére. A lelkesedésnek e fellobbant szikrája gyorsan terjede a szivekben, elannyira, hogy az 1856. jul. 9-én Szent-Györgyön tartott communitásban alá volt irva:
Kézdi és Sepsiszékben     14,818 pfrt.
Sz.-György iskolahelyet, épületanyagot és     16,000 pfrt.
Zágon hely, erdő és anyagban (felszámitott értékben)     150,000 pfrt.
A két utolsó oly feltétellel, hogy az iskola keblökben állittassék fel. Bizottmány neveztetik ki a gyüjtés tovább folytatására, s a felállitási helynek a közvélemény szerinti megjelölésére.
Az 1856-ik év nov. 24-ki com. gyülésben a főconsistorium leirata alapján elhatároztatott, hogy ha főgymnasium nem létesithető, egy reáliskolával egybekötött algymnasium állittassék. A következő 1857. jan. 14-én a hely kérdése kitüzetvén, fellépett Háromszék két városa a versenyre: K.-Vásárhely épületet, földet, tanitófizetést és 15,000 frtot ajánlott azon esetre, ha az iskola kebelében állittatik fel; de ezt lenyomta a mérlegben azon körülmény, hogy Sepsiben Szent-Györgyöt pártolólag már aláiratott 52,000 pfrt, valamint az unitárius egyházkör és a hétfalusi magyarságnak szintén Sz.-Györgyöt támogató kérelme s 72 szavazat 30 ellenében Sz.-György mellett döntött. Zágon mint félreeső hely, szép ajánlata daczára, szavazat alá sem jött.
A felállitandó iskola helyének ezen meghatározása lenditőleg hatott, s oly lelkesen folyt a gyüjtés, hogy a kovásznai gyülésnek helyjelölési határozatával egyetemlegesen már aláirt 75,000 forintról, s ideiglenes helyiség meglétéről tétetett jelentés a főconsistoriumhoz, melynek a további intézkedés átengedtetett.
E felterjesztének eltévedése egy egész évi késedelmet okozott, mig 1858 őszén Sz.-György városa a három osztályu elemi iskolát saját költségén berendezve, a tanitást folyamatba hozta.
Következő év márcz. 30-án pénztárnok választatott, hogy az ajánlott összegeket beszedje, vagy kötlevelileg biztositsa, egyidejüleg egy nyolcztagu ideigl. igazgatóság is megválasztván. Ez ügyszeretettel kezdette meg a szervezés munkáját; máj. 24-én már igazgatót és osztálytanárokat terjeszt fel, melynek alapján a consistorium Vajna Sándort ki is nevezte igazgató tanárnak.
1859. sept. 1-én tartatott ünnepélyes megnyitása ez iskolának, valódi nemzeti ünnepély volt ez, melyre Háromszék népe és értelmisége nagy számmal seregelt egybe; a szellem győzelmének örömünnepélye volt ez, melyen látták az igét testté lenni, mert az igazgató beköszöntését követett napon a megnyitott 4 elemi és egy gymnasialis osztályban, melyek ideiglenesen a rectoriában helyeztetettek el, 300 tanuló sereglett egybe, szép, lelkes és tanulásvágytól áthatott székely gyermekek, jövő előhaladásunk szabadságfájának reményteljes sarjai.
Megindult e szerint a tanitás, a szellemnek elhintett magvai már sarjadásnak indultak, de még hiányt szenvedett ez iskola gondnoksági testületben, ilyennek megválasztására 1859. dec. 20-ka tüzetett ki, mikor közfelkiáltással megválasztattak főgondnokokul: gr. Mikó Imre, id. gr. Teleki Domokos és Gyárfás Mik. Algondnokokul: Sepsiből Székely Gerg., Kézdiből Lázár Miklós, Orbaiból Donáth József, Erdővidékről Zathureczki István, az igazgató tanár és (mig a tanári kar szaporodik) két lelkész, ez alkalommal esperes Gödri és Erősdi Mih.
1860. jan. 20-án tartatott első vizsgája ez iskolának, mely örömünnep volt a hazára, örömünnep a nevelésügy barátaira, valamint örömünnep az örömkönyeket hullatott szülőkre; s főként örvendetessé tette a vizsgát követett azon levele főgondnok gr. Mikó Imrének, melyhez 2000 frtot csatolva mutatta meg, hogy a szó teljes értelmében gondnok, s hogy a nevelés szent ügye lelkén fekszik. A nemes példa még e gyülés alatt követőkre talált, mert gr. Mikes Benedek, gr. Kálnoki Imre és Pál, Thuri Gergely, Seethal Ferencz, bár mind katholikusok, száz-száz forinttal járultak az iskolai alap növeléséhez. Lázár Mih. algondnok és lelkes neje Gilyén Anna 1500 forint alapitványt tettek le a tanulás és erkölcsökben legkitünőbb tanulók megjutalmazására.
Igy az iskola ügye a lelkes hazafiak áldozatkészsége s erélyes vezetés mellett naponként emelkedett, alaptőkéje pedig 85,000 frtra szaporodván, 1863-ban a Sz.-György város által ajándékozott szép telek szomszédságában levő Veresfogadót megvásárolták, s azóta az iskola saját helyiségében van, oly helyt, hol a szükséglethez és remélhető gyarapodáshoz képest terjeszkedhetik. Mi pedig meg lehetünk győződve, hogy a lelkes kezelés és ügyszeretet mellett, és a siker-fokozta előretörés szellemében ezen drága intézetünk hovatovább gyarapodni fog, s daczára a hazára súlyosodott szerencsétlen viszonyok előidézte közelszegényedésnek, lassankint a tervszerinti főgymnasiummal egybekötött reáliskolává növendi ki magát, mire a Székelyföldnek oly nagy és égető szüksége van. (Ez iskola rövid történetét a lelkes zágoni lelkész, Demeter Sámuel nagyobb dolgozata nyomán közlöm, különben is az iskola megalapitásában nagy érdemei vannak.)
). 5–600 tanuló részesül itten a hazafias irányu nevelés jótékonyságában, 500–600 honpolgár neveltetik itten, kik ez iskola nem létében nagy részt otthon bután és szilajon nőnének fel; mert bár a Székelyföld népe örömest nevelteti gyermekeit, de annál mégis szegényebb, hogysem messze lévő collegiumokba kiszállitva, ott élelmezéséért fizethessen, ide azonban, hol közel kapja, örömest behozza gyermekét, s hetenkint egyszer (hetivásár napján) ugy is dolga levén a városban, feltarisznyálva otthonról látja el élelemmel, ekként aztán a nélkül, hogy pénzbeli áldozatba kerülne, hasznos és értelmes fiakat nevel a haza számára. A collegium mellett Sz.-Györgyön egy ipartanoda is éppen a létesülés stadiumában van*Emlitők már fennebb, hogy az eredeti terv szerint a sz.-györgyi gymnasiumot – a Székelyföld hivatásszerü kifejlődésére s nemzetgazdászatilag való emelkedésére elkerülhetlenül szükségessé vált – ipartanodával akarták kapcsolatba hozni. Ez azonban a pénzalap elégtelensége miatt elnapoltatott, s kedvezőbb lendület csak akkor nyert, midőn gr. Nemes Ábrahám 10,000 frtot hagyományozott egy a Székelyföldön állitandó ipartanodára. A végrendeletben ugyan volt némi vonatkozás arra, hogy ezen ipartanoda katholikus firma alatt alapuljon, de a végrendelet foganatositásával megbizott gr. Kálnoky Dénes felülemelkedve a felekezetességnek korunkba be nem illeszthető kicsinyességén, azon helyes nézetből indult ki, miszerint ipartanoda vallásfelekezethez nem lehet kötve, s ez alapon odahatott, hogy a nemzeti örökségnek tekinthető 10,000 forint a szentgyörgyi gymnasiummal egybecsatolandó ipartanoda létesitésére fordittasék. Az ügynek ily állásában jelen év elején merült fel azon kedvező fordulat, miszerint kormányunk a már régóta függőben levő revindikált havasok, a volt határőri székely ezredek ruházati és lóbeszerzési alapján, valamint a feloszlatott katonai tanodáknak kincstárilag kezelt alaptőkéjét oly feltétellel adta vissza a székelységnek, hogy az ugy Csíkban, mint Háromszéken ipartanodák állitására fordittassék, őt az is kimondadott, miszerint a volt tisztilakások is, a mennyiben az államnak nem szükségesek, e czélra felhasználhatók lesznek. Az ügy most van tárgyalás alatt, s teljes reményünk lehet, hogy ugy Kézdi-Vásárhelyen, mint Szent-Györgyön ipartanodák fognak létrejönni, hogy pedig a Szent-Györgyön állitandó ily ipartanoda az eredeti tervezet szerint a gymnasiummal kapcsolatosan, vagy pedig önállólag fog-e szerveztetni, az jelenleg még kérdés alatt van, de bár hogyan döntessék is el, annyit mindenesetre biztositottnak tekinthetünk, hogy Sz.-Györgyön lesz ipartanoda, melyre e népes vidéknek oly igen nagy szüksége van. Adja az ég, hogy e nemes törekvés mihamarább érvényesitve legyen!).

A muzsáknak e szebb jövő reményeit ébresztő, díszes csarnoka mellett, Szt.-György terét nemsokára emlékjel is fogja disziteni, oly emlék, mely az utódoknak és az itt megforduló idegennek is dicső, nagyszerü korszakról fog beszélni, mert mult évben alkotmányos életünk hajnalával felmerült azon méltányos és helyes eszme is, miszerint a hősöknek, kik az alkotmány és a nemzet-szabadság védelmében elvérzettek, kik véráldozatukkal a jövő sikerét előkésziték, az 1848/9-ki harczokban dicsően elvérzett háromszéki honvédeknek Szent-György piaczán emlék-oszlop emeltessék. Az eszme, mint minden, a mi jó, lelkesen karoltatott fel Háromszék lakói által, s rövid idő alatt 1200 frt gyült egybe, mi, valamint az ügy továbbfejlesztése, egy szobor-bizottmánynak adatott át; s ekként várhatjuk, hogy nem sokára az összeg felszaparodtával, Szt.-György piaczán oly emlékszobor fog díszelegni, mely méltó lesz a nagy napok örökitésére.

De a jelennek e nagy horderejü vivmányai: iskola, mely a szabadság ápoldája, szobor, mi a szabadság dicső védelmének emlékjele, ne feledtessék velünk a mult vivmányait is, s nem feledkezzünk meg főleg azon multunkban tündöklött jelesekről, kik nemzeti történelmünkben nevezetes szerepet játszottak, s kiknek innen való származására méltán büszke lehet Szt. György; igy szentgyörgyi a Daczó család, mely annyi kitünő embert adott a hazának. A többek közül felemlitjük Daczó Jánost, ki 1663-ban mint Csík, Gyergyó és Kászon főkapitánya, orátori minőségben a portára küldetett; valamint az 1849-i jul. 31-én Segesvárnál elesett Daczó Zsigmondot, ki, korunk Kemény Simonjaként, életét áldozta fel, hogy Bemét megmentse.

Szent-györgyi volt a hires Székely János is (Joh. Zekell de Zent Geurgh), ki 1444-ben horvátországi, dalmatiai, és slavoniai bán és az András király által alapitott auraniai lovagrend priorja volt, s mint ilyen esett el a várnai szerencsétlen csatában. Ennek családjából származtatja Turóczi és Istvánffi is a nagy Hunyadi Jánost*Hist. Cap. 46. p. 4. ). Székely Jakab Mátyás király jeles tábornoka. Székely Bálint 1585-ben nyeri Báthori Zsigmondtól a Várhegyhez tartozott kilyéni birtokot, s azóta lett Sz.-György helyett Kilyén e család praedicatuma*Kállay „A Ns. Székely nemz. ered.” 281 lap. ).

A multnak terére lépvén, lássuk azt is, mit Szt.-György régészeti tekintetben a multból felmutatni tud. Ez mindössze is a reformátusok ódon templomában összpontosul, mely a város északi végénél, egy az ilyefalvi templomdombhoz hasonló magaslaton fekszik s ódon várfalaival oly festőileg néz ki, hogy annak képét az ide csatolásra érdemesnek itélem.

A reformátusok temploma S. Sz.-Györgyön. (Rajz. Keleti Gusztáv.)

A reformátusok temploma S. Sz.-Györgyön. (Rajz. Keleti Gusztáv.)

Ez egyházat 1547-ben Daczó Pál épitette; de 1658-ban II. Rákóczi letételére a Bodzán betört tatárság, az ilyefalvi kastély ostroma után a szent-györgyit is bevette, és feldúlta. Három évvel később pedig a kegyetlen Ali Pasha veszi be*A ref. egyházközség levéltárában van egy igen érdekes eredeti okmány, mely nemcsak e templom feldúlatására s ujból kiigazitására, hanem azon kor jellemzésére is igen érdekes adatokat nyujt, s azért annak hű másolatát közlöm. Az az esperesi tractusnak egy kéregető levele, melylyel a templom kiigazitására gyüjtést nyit; az okmányon nincsen meg a keletkezési év, de irmodoráról s főként vonatkozásáról itélve, csakhamar keletkezhetett Ali Pasha dúlása után. Az okmány ez:
„Ez instantiánkat látókra és olvasókra kegyelem, békesség, áldás szármozzék bővséggel a világosságnak atyától a menyből kivánjuk szivesen!
Ngos uraink és asszonyaink Isten anyaszentegyházának oszlopi kegyes dajkái, kik bánkodnak a Joseph romlásán, Isten háza pusztulásán, örülnek virágzásán! Szomoruan emlitjük ez alázatos instantiánkban a Sepsi-sz.-györgyi Rta Ecclesnak romlását és abban az Isten házának pusztulását, mellyet épitett volt maga költségével Isten dicsőségére in Anno 1547 a boldog emlékezetü Ttes Ntes Daczó Pál ur. Mely templom is az időtül fogva csak pusztult és romladozott a régi idővel edgyütt, mivel az Ali basa járásakor is Anno 1661 az népe és lakosa ez helyekk elraboltatott ugyanezen templomból, mely is kőkeritéssel vétetett környül, azután idővel ha mi kevesen szaparodtak is, de inkább épitették a magok házakot, mint az Isten házát. Most az elmult siralmas esztendőben az éhség és pestis miatt annyira megfogyatkoztak lakosi ez helyeknek, hogy telyességgel alkalmatlanok a magok erejéből e szép és nagy munkának restaurálására. Ez helyek patronusi T. Ns. Daczó Pál ur fiával T. N. Daczó Ferencz urammal edgyütt dajkálván, jó lélekből ez Isten dicsőségére épitett templomunk dülőfélben állását, kérének minket, hogy attestálnánk per prtes ő kegyelmek mellett mi bona fide Exanas attestálunk, hogy egy néhány rendbéli visitatiónkon szemlélvén, mi is siralmasan ez példás szent templomk romlását, erőltettük az Incolákat az épitésre, sőt secundum authoritatem nostram imponaltunk is, hogy ne hadják nyakokba szakadni e szép templomot, mely is belől egészen bolthajtásos, kivül cserepes; de már a boltk egy darabja a kőkar felett beszakadott, az cserépzése lehullott, meglyukadozott, szarufái és koszorufái rothadoznak, szakadoznak, és félő hogy egy motusba vegy tempestásba magokat az hallgatokat is oda nem romcsa példásképpen, mely nagy munkának hozzá fogásához nagy sumptus kevántatik, magok is az hallgatók elégtelenek magok erejéből ez nagy munkához fogni, rajtok levén az suljos adozás is.
Kérjük azért a kegyes lelkeket, nskat kegyelemeteket, kiket Isten mind lelki, mind testi áldásokkal mások felett inkább megáldott jovain is sáfárrá tett, szent házához való szeretettel és buzgósággal megajándékozott, legyenek assistentiával, alamisnálkodó kezeket Isten dicsőségére tartozó dolgokban mozditsák meg; ha keveset is ama szegény özvegy asszonynyal, a ki csak két filléreket vete a templom ládájába, a Kristustól megdicsértetik, valahol praedicáltatik az Evangelium széles e világon, az is hirdettetik, mit e kenetes asszonyi álat urunkkal tselekedett. Math. 26, 27. Jutalmat is igért In ő felsége mind e világon, mind a jövő életben az ő Felge dicsőségét szerető és előmozditó kegyes dajkáknak, melyet is hogy In ő felsége Nagyságk megadjon magunk is keresztényi tisztünk és köteleségünk szeirnt Int imádunk nagyságtokért, s minthogy kivánunk is Ngsgtok és kegyelmetek kegyelmes tutelája alatt maradni. A Sepsi szt. Tractusnak esperestye Vásárhelyi János, Hűtös Assessoraival edgyütt.”
), az azt hősileg védett lakosokból 900-at hurczolván el rabságra*A csernatoni matricula s ugy a fennebbi levél és előbb közlött adatok is tanusitják e kastély kétszeri feldúlatását s a lakosoknak inneni elhurczoltatását, ezekkel szemben Scheint „Land und Volk der Székler” czimü munkája 118-ik lapján ezen tatárdúlást emlitve azt mondja, hogy a sz.-györgyiekből 900-at az Őrkőről hurczoltak el, már pedig az Őrkőn, miként látni fogjuk, semmi erőditvény nem volt, s igy kétségtelen az, hogy Ali Pasha e templom kastélyát vette be ostrommal, s onnan hurczolta el e város szerencsétlen lakosait.). Ott van most az ódon templom és kastély omladozó falaival e gyászos napok emlékeként, ott van az egyház, hol imában keresett vigaszt a nép, ott a várfalak, melyeket hősileg védett a hősöknek fegyvere; elhullottak ők a vad ellen csapásai alatt, az egykor erős falak nem tudák megvédni sem Isten szentelt hajlékát, sem az ott menhelyet keresett népet, elhurczolta a vad ellenség őket keserves rabságra, eltüntek az események kényszerüségének végzetszerü árjában s eltünnek nemsokára e falak, régi időknek ez emlékkövei is*E templom kicsiny és távol fekvő is levén, tervbe van véve annak lerontásával egy ujnak épitése a piacz északi oldalán, pedig Szent-György kétségtelenül képes lenne uj templomát a réginek lerontása nélkül is felépiteni, meg kellene azt hagyni mint a mult emlékét, mint egy a táj regényességére festőileg ható romot, de meg kellene hagyni a múlt tisztelete mellett a jövő iránti gondoskodásból is, mert Sz.-György annyira fejlődésnek indult, hogy maholnap két egyház is kell, hogy hiveit befogadhassa, mikor ezen még teljesen jó állapotban levő, s még sok uj templomot túlszolgáló egyház igen jó lenne egyiknek. Bár e felszólalásunknak lenne azon ohajtott haszna, hogy a múlt e tisztes emlékét megmentené a szándékos lerombolástól. – Ujabb időben a város e felszólalásunkat megelőzőleg elhatározta a régi templom megkimélésével az ujat a székháztól délre épiteni, még pedig a piaczhoz illő nagyszerüséggel. ), s azért mig lehet védjük meg azokat a a nyomtalanul való elenyészéstől.

Ez egyház sokszoros, s főként az 1802-ki földingáskor csaknem teljes átalakitáson menvén át, keveset tartott meg régi műidomából, a sokszög záródásu (12 lépés hosz. 11 széles) szentélyben csak is a boltozat maradt meg, mely a késő gótkor háló vagy szövedék boltozatához tartozik, ennek két horony közti épszöggel tagozott gerinczei csörlődött idomu gyámkövekre nehézkednek, melyek egyikén nap és hold (székely czimer), másikán férfi és nő arcz van dombor vésetben kifaragva. Magas csúcsíves ablakainak diszművezete ki van tördelve.

A (24 lépés hosszu és a szentély szélességével biró) hajó teljesen átalakult ajtaival, ablakaival együtt; boltozata – melynek egykori lételét még most is meglévő gyámkövein és oldaltámain kivül a fennebb közlött esperesti levél is bizonyitja, – ma eltünt.

A hoszszentély baloldalán sirkő van befalazva, melyen a dombor művü Daczó czimer (kardot tartó oroszlán) alatt e felirat olvasható: „Hic jacet G. D. Franciscus Daczó de Sepsi Szent Georgi, qui obiit in Urbe Mediensi Anno LV aetatis suae 21. jan. Anno vero Salutis 1602. Scio quod Redemtor meus vivit.”

Körirata:

„Me revocat Patria chara vale ensibus in variis dum pro te patria pvo……”

A templomot köridomu erős várkastély övezi, mely kettős magas falával a maga idejében tisztességes erőd volt. A belső fal 226 lépés kerületü, épebb helyein még most is 6–8 öl magas, lőrések és kiszökellő zúzüregekkel van ellátva s felül fogrovátkosan tetőzve. Ezen belső rondeau vonalán két bástya volt, a déli oldalon lévő kapu-bástya, melyre a torony épült, és az északi oldalon állott 6 emeletes ötszög donjon, mely körives friesével a román korra utalt, ez azonban néhány év óta leomlott.

Az ezen belső kastélyt övező csekélyebb magasságu külső fal 370 lépés kerületü, mely a belső falakkal párhuzamosan futva szintén köridomu volt, csak is déli oldalán, – hol a kaput fedező külső védművek voltak, – szökelt ki szögletesen. Ezt kivülről mély széles sáncz övezte. Mindkét fal vífolyosókkal volt ellátva, az ezeken tartott gerendák végei még most is ott vannak a falban.

A külső fal keleti része leszedetett, helyére és anyagjával épült II. József alatt azon emeletes épület, mely német elemi iskolának volt szánva; de a germanizáló rendszer elbukott, mielőtt a magyar szellemet és müveltséget elölni szándékolt iskola elkészülhetett volna. Ott állott bevégzetlenül egy egész századon át, s csak most néhány éve végeztetett be, azért, hogy eredeti létczéljával ellenkezőleg magyar iskola, s mint ilyen, a magyar szellem terjesztője legyen.*Ide van helyezve ideiglenesen a sz.-györgyi ref. collegium két elemi osztálya. )

Szt.-György délkeleti részén egy utczát Libacznak neveznek, a hagyomány szerint azért, mivel az régen mint mocsáros hely a libuczoknak kedvencz tanyája volt.

Szt.-György között foly le a Debren pataka, egy a Fekete erdőség közül letörtető virgoncz csermely; az ezen patak völgyületét szegélyző lankás domboknak város fölé kikönyökölő baloldali előfokán fekszik a reformatusoknak fennebb leirt egyháza, a jobb oldali hegyhát végfokát pedig a görög egyesülteknek szerény temploma koronázza; ezen magaslaton vannak egyházuk körül csoportositva a gör. egyes. hivek apró házikói, melyeknek lakói egykor jobbágyok voltak, 1848 óta azonban épp oly szabad egyenjogu polgárai e városnak és hazának, mint bárki más; nincs is köztük és a székelyek között semmi különbség, nyelv, viselet, szokások tökéletesen ugyanazok, s igy csak is egyedül a valláskülönbség az, mi a századok óta együtt élő, együtt örvendő vagy szenvedő testvérek között némi eltérést felmutathat, s mégis ezen kötelék, a keresztyén vallásnak szabadság és testvériességet hirdető magasztos elvei voltak azok, melyekkel ezen kiskoru népet a reactió szolgálatába állott papjai el tudák a hazafias kötelmek teréről tántoritani, és a zsarnoksággal való vétkes szövetkezésnek terére vezethették egészen az ujabb korig*A szebeni conventiculum alkalmával is mind kormányjelöltre szavaztak. ). Hisszük azonban, hogy ily tévedésükből kiüdültek, s hogy a mindinkább terjedő felvilágosodásnak jótékony sugarai ezen nép közé is behatolandanak, mikor aztán megszünik báb lenni azok kezében, kik lelki hatalmukat oly gyakran használák hiveik lelkének megmételyezésére.

A görög egyesült templommal átellenben délirányban van azon domb, hol Váradi József, az önkénynek e nemes áldozata felakasztatott*Váradi József 1848-ban, bár még gyermek, Kossuth-huszár volt. 1849-ben kimenekült, honnan mint az emigratio közvetitője s a Makk-féle összeesküvés egyik tevékeny szervezője jött haza. Midőn az ezen összeesküvésben résztvettek, Gálfi, Török és Horváth M.-Vásárhelyen 1854-ben kivégeztettek, (kikről a maga helyén a IV. kötetben többet,) Váradi is hosszas bujkálás után kézrekerült 6-od magával együtt, kik a m.-vásárhelyi fenyitőtörvényszék által halálra itéltettek. Schwarzenberg herczeg azon rendelettel hagyta helyben, hogy a végrehajtás Háromszék elrettentéseért S.-Szent-Györgyön történjék. Az elitéltek voltak Váradi József, ilyefalvi Szász Lukács, Borbát László, az 1848–49-ki szabadságharczban kitünt ugynevezett Borbáth-huszárok csapatjának alapitója és parancsnoka, bibarczfalvi Bartalis István és ugyan bibarczfalvi Szabó Áron, egy megszökött. Ezek közül Váradi 19, Szász 17 éves. Váradi és Bartalis azon év apr. 19-én bitófán végeztetett ki, mindketten bátran, a szabadság vértanuihoz illő méltósággal, a halált, mit hazájukért szenvedtek, nevetve fogadták. Kik együtt haltak, együtt is temettettek el, s midőn a zsarnokság e nemes lelket kioltá bennök, akkor még testüket is megsemmisiteni törekedett, s a közös sirt, hová temették, mészszel öntette tele. De a bitófát honfikezek elvitték s szent ereklyeként most is megvan titkos helyre befalazottan. Szász, Szabó és Borbáth kegyelmet nyertek, ha kegyelemnek nevezhetni a halálitéletnek 18 évi sánczmunkára változtatását. Szenvedték azt 1857-ig, midőn szabadságukat visszanyerték. Szász kiszabadulása után az udvarhelyi collegiumban folytatta tanulmányait, 1863-ban Olaszországba ment s ott esett el valahol. Szabó Bibarczfalván lakik. Borbáth jelenleg bardoczszéki dullósegéd (esküdt.)
Meg kell még itt emlékeznem azokról, kik a hatalom ezen szégyenletes boszujának, a törvény szine alatt elkövetett ezen gyilkosságnak végrehajtói voltak. A Vásárhelytt működőkről majd a maga helyén. Háromszéken szereplők Kovács István kerületi biztos, ki 1861-ben bűneinek érzetében, bár senki sem bántotta, kürtőbe rejtőzködött pár napig, azután lelkiismeretétől üzetve, éjjel menekül Szebenbe, hol nevét Schmidt-re változtatva halt el. Segédje volt Jüngling Mihály; a poroszló-szerepet Dietrich akkortájt k.-vásárhelyi kerületi biztos vállalta el; fő factor csíki kerületi biztos, Föderl Károly volt, mind nyugalmazott tisztek, kik a katonanévre szégyent, nevükre gyalázatot és átkot hoztak, s kiknek véres emlékétől undorral fordul el minden jobbérzésü ember.
). A kereszt egészen Krisztusig a szégyen-halál jelképe volt; az ő vértanui halála tette azt tiszteltté és szentté az emberiség előtt, symbolumává emelvén a hitnek, midőn a meggyőződésért való hősies önfeláldozás dicsfényével vette azt körül; az a bitó, az egykor becstelenitő halálfa is ekként lett jelvényévé a legdicsőbb erények, az alkotmány és szabadság védőknek magasztos vértanui halála által. Arad véres drámája óta a bitófa a szabadság jelvényévé, a vértanuság szent symbolumává emeltetett, azért lettek az aradi bitófák ereklyeszerüvé, s a kegyelet oly tárgyaivá, hogy ki azoknak egy darabkáját birhatta, az amuletteként tisztelte s hölgyeink az ily fából készült karpereczeket vagy melltűket többre becsülték az ezreket érő gyémánt ékszereknél.

Hasonló tisztelet tárgya volt a szent-györgyi bitófa is, melyen a fiatal, az életörömök élvezetére hivatott Váradi József, azért szenvedett vértanui halált, mert hazáját és a szabadságot szerette, mert zsarnokságot türni nem tudva, annak eltávolitásán működött. Azonban az ily halálból származik a halhatatlanság, mert mikor a zsarnokság bérenczeinek sirjától undorral és átokkal fordul el az emberiség, akkor az ily nemesen kiszenvedetteknek sirjára áldását adja, akkor az elv-halottak hantjait tiszteli s neveiket jóltevőinek Pantheonjába függesztve, védi meg a feledékenységtől.

Ily szentnek, tiszteltnek kell minden jobb érzésü előtt lenni Váradi József sirjának is, mely ott domborul a bitófa mellett, s melyre 18 éven át éjjelenkint lopva tüztek emlékkoszorukat a sanyargatva üldözött honfiak.

Én is felkerestem a szent halmot, hogy a hazafi-vértanu s egykori kebelbarát sirjára a részvét könyeit hullassam. Szent vértanuja a kiszenvedett hazának! legyen emléked áldott, neved és nemes önfeláldozásod emléke legyen sokáig buzditó és lelkesitő hatással, nem csak kortársaid, hanem a késő utódokra is.

Hátrább a Debren patak jobboldalán, magas sziklacsúcs az Őrkő emelkedik. Ugy néz ki ezen teljesen önállólag felmagasuló csompó, mint ember kéz által rakott óriási gúla, sőt e csalékony alakzatot közelről is megtartja az által, miszerint kőzete oly szabályszerü fekmentes rétegekben rakodott le, mintha azt a kőfaragó vésője idomitotta volna ekként. Az Őrkő most Sepsiszék kőbányája, mivel könnyen faragható s mégis szilárd homokköve legpompásabb épület-anyagot nyujtja, miért az ölbe rakott kőkészletnek nagy mennyisége vár itten a széthordásra, oldalában a kőmetszők munkás raja zsibong, s ki e körülményt nem ismeri, azt hihetné, hogy ott egy óriás gúlát emelnek talán emlékül a szabadság harczaiban dicsően elesettek számára; pedig csalódik, mert ott a jelen hasznositja a mult emlékét, a mennyiben a sziklahegy, melyet néhány század folytán egészen el fognak használni, egykor őr- és védhelye volt e vidék lakóinak, hová a hagyomány egykoron büszkén daczolt várat helyez. Ma azonban a várnak semmi maradványa sem látszik, különben a minden irányban függélyes oldalokkal lehanyatló hegy már magában is oly erőd és könnyen oltalmazható védhely volt, hogy az embernek nem sok erőditni valót hagyott fenn. Igen valószinü azért, hogy vészes időkben ezen megmászhatlan sziklacsúcsra vonultak a lakosok, sőt még az sem lehetetlen, hogy Őrkő tetőormán oly őrtorony is állhatott, melyből a bármely oldalról közelgő ellenséget kémlelték és jelezték, mit annyival inkább tehettek, mert innen madártávlatban egész Sepsiszék feltünik. Az Őrkő alján egy helyet Gémvárának neveznek, de az elnevezésére hivatkozó hagyomány által követelt várból mi nyom sem maradt fenn az eke-forgatta talajon.

Miként fennebb emlitők, Scbeint az Őrkőt is szerepelteti a törökök elleni harczokban, sőt innen hurczoltatja el az Ali Pasha ostromával sokáig daczolt 900 sz.-györgyi lakost. Elmondók fenneb azt is, hogy ez állitásban helytévesztésnek kell lenni, a mennyiben Ali Pasha a szent-györgyi templom-kastélyt ostromolta, s onnan hurczoltatta rabságra a védőket, azonban nem lehetetlen az is, hogy ugyanakkor, midőn Szt.-György szorongatott népének egyik része templom-kastélyába vonulva védte magát, akkor másik oda be nem férő része az őrkői védhelyet vehette igénybe, és igy könnyen megeshetett, hogy az Őrkőnek szintén jutott szerep azon végzetteljes korszakban, midőn Szt.-Györgynek csaknem összes lakossága sanyaru török fogságba esett.

A mult emlékei mellett Szt.-György környéke ásványos vizekben is nagyon gazdag, elannyira, hogy a város közvetlen közelében két ily forrásra találhatunk; ezek egyike, mely a város déli oldalán buzog fel, ivásra használtatik, a Debren patak mellett felfakadó másik fürdővé van átalakitva. Ezen utóbbinak vize feketés, erősen kénszagu, főfájás, daganatok s más chronicus bajokban sikerrrel használják. Alaposan vegybontva e források egyike sem volt, legfelebb Dr. Barbeniusnak hiányos észleletét*Josef Barbenius „Sieb. Quart. Schrift.” II. B. 353–403. lap. Ezen vegybontás ugyan nem felel meg a tudomány mai igényeinek, de jobb hiányában kénytelenek vagyunk ezzel beérni.) emlithetjük fel, mely szerint azok alkatrésze következő:

Ivókútnál szabad szénsavany, finom gáznyelő földek, lugsó és kevés vas.

Fürdőkutnál kénvassal vegyült mészféle földek, kevés lugsó és pallás oszlat, mely finom homokkal keverten fenn uszik.

Ezeken kivül van még Szent-György messze felrugó erdőségeiben számos más ásványos forrás, mint a Sugásnak nevezett*A Sugás pataka mellett, mely az Árkosi patakba ömlik, s melyről alább bővebben. ), melynek, Barbenius szerint, vegytartalma finom gáznyelő iszappal elegyült föld, sok szabad kénsavany, finom vassó és lugsó. Ennek közelében más két ásványos forrás és egy oly kéngőzt fejlesztő üreg van, melynek kigőzölgése a felette elrepülő madarakat megöli, szembajok és hülések ellen oly módon használják ezt is, mint a torjai kénbarlangot.

E szerint Szt.-György ismertetésével készen lennénk, de el tudnók-e hagyni a nélkül, hogy néhány sort ne áldozzunk a város közelében vivott csaták emlékének? Nem, mert minden hant, melyet honfivér áztata, szent előttem; minden hősies önfeláldozás oly magasztos, hogy méltán megérdemli és megkivánhatja az utókor elismerését és az elismerés által való dicsőitést.

Ennek alkalmazásáért pedig nem szükséges, hogy mult idők távol ködének bizonytalanságában tévedezzünk, hisz találhatunk a közel multban is eseményeket s oly dicső jeleneteket, melyek lelkünket a honfi gyász mellett lelkesedéssel töltik el; igen, mert Háromszéknek minden tája felett ily magasztos jelenetek emléke leng, minden egyes hantja dicső emlékeket véd; a hazafi utasnak pedig a dicsőség napja által világitott csatatérek mellett fel kell keresnie azon hantokat is, melyek alatt a haza halottjai nyugosznak, fel kell keresnie a végett, hogy addig is, mig a haza oda emlékoszlopokat állithat, legalább a keblek lelkesedésén felfakadó emlékvirágokat ültessen.

Igen, fel kell kutatnunk és megáldanunk a nemzet halottjainak dicső porait, mert a sirokat, hol jövő nagyságunk és szabadságunk csiraképes magvai vannak letéve, hol a haza vértanui nyugosznak, felednünk nem szabad, mert akkor önmagunkról feledkeznénk meg, s felednők azt, hogy szabadságért élő nép voltunk; midőn pedig ezt feledni tudnók, akkor jövőnkről s nagy hivatásunkról mondanánk le.

Érintém már, ha röviden is, Háromszéknek 1848/9-ben vivott páratlanul nagyszerü önvédelmi harczát, arra még többször fogok e munka folytán visszatérni. Most csak azt emlitem meg, hogy az Erdélyt győzelmesen visszahóditó Bem Háromszékben oly szeplőtelen vidéket talált, melyet az ellenségnek léptei nem érintének. Bem kitisztitá Erdély többi részét is, de csakhamar megérkeztek az északi colossnak vad sergei, százezrei a zsarnokság vadbérenczeinek önték el szép hazánknak virányait, eljöttek e vadcsoportok, hogy kivágják a szabadság viruló fáját, hogy sötét tömegükkel homályba boritsák a szabadság fénylő napját, mely éltető sugaraival felolvasztani kezdé a zsarnokságnak jégtorlaszait.

Lüders Erdély Termopylaején – a tömösi szoroson – Leonidások hulláin gázolva tört át, jul. 2-án (1849) már Háromszék határain a kőkösi hidnál mutatkoznak előcsapatai, azonban most is a székelyek hőskeblei alkottak védfalat, s Gál Sándor csapatai veszteséggel nyomták vissza a támadókat.

Lüders átlátta, hogy itt csak nagy erőfejtéssel boldogulhat, miért már Szeben felé inditott csapatait is visszarendelvén, jul. 5-én egész hadtestével három oldalról indult Háromszék ellen. Gál Sándor a kőkösi hidnál való – könnyen megkerülhető – hadállást feladva, Szt.-Györgyhöz huzódott vissza, s ott az Olt balparti magaslatain állitá fel kicsinke hadseregét. Jött a muszka lovasságnak fellegnyi sokasága, ezred ezredet követett, s mit Gál ezek elébe állithatott, csak egy század Vilmos-huszár volt. Ezek a hősiességben mesés nagyságig emelkedett dicső lovagok felfogni nem tudván a roppant lovasság rohamát, közikbe furódtak, az ezredek zömét keresztül-kasul járták, áttörték*S daczára ezen hihetetlen fegyverténynek a Vilmosokból egyetlen egy esett el, az is ugy, hogy harczközben veres sipkája leesvén fejéről, egyedül ment vissza ezt elhozni, mikor levágták. ), de midőn 60-an 6000 ellen is győztesen tértek meg, a magyar sereg visszavonulásban volt, az alvezérek engedetlensége felbontá a csatarendet, az ágyuk elvonultak; a csata veszve volt.

Pedig itt ugyanazon hősök álltak, kik mind eddig csak győzelmet ismertek, s hogy hősök, azt itt is megmutatták, mert egyes századok elkülönitve, utolsó emberig, utolsó csepp vérig harczoltak.

Ott domborul a Szt.-Györgyről Gidófalvára vezető ut mellett egy zöld gyeppel bevont nagy sirhalom, ott vannak eltemetve e csatának véres áldozatai, ott nyugszik a többek közt Gyertyánffy Ferencz honvéd százados*Bobdai Gyertyánffy Ferncz Vargyason született 1827-ben, tanulmányait a brassói gymnasiumban kezdette és folytatta. 1846-ban hadapródi minőségben az I. székely határőrezredbe lépett. 1848-ban a Szent-Tamás alatti táborban honvédhadnagygyá lett. 1849-ben százados s mint ilyen dicsőült egész századával együtt a jul. 5-ki szent-györgyi csatában. Csak ennyi, mit a hős életéből egybegyüjtenem sikerült, de ezen pár sor is elégséges arra, hogy kiemelve legyenek főbb életmozzanatai azon hősnek, ki vértanui dicső halála által nevét fennragyogtatja, s kinek emléke hosszasan fennmaradand a haza és az utódok elismerésében.) egész századával, ott porlanak azok, kik helyükről mozdulni nem akarván, utolsóig elvérzettek, azon hősök, kik a waterlooi franczia gárda jelszavát vallva kimondák, hogy „a honvéd meghal, – de meg nem adja magát”, s mit kimondának, azt meg is tarták, mert egyes honvédcsapatok rendületlenül állottak ott egész hadseregtől körülözönölten, ott daczoltak ők a dicsők, kik félelmet nem ismerve, gyáva önmegadást nem türtek, – s ott vérzettek el „hazát” és „szabadságot” éltetve utolsó emberig*Gyertyánffy százada nem volt egyedüli, voltak ott más csapattöredékek is, melyek tömegbe huzódva, utolsó lehelletökig harczoltak, de a csatát követett általános zavarban azoknak neve és emléke feledékenységbe ment.).

Zrinyi hős szelleme élt e harczosok mindenikében, s bizonnyal csekély szám melletti nagyságukban uralogták ők az egész muszka tábort, s bár elhullottak egytől egyig, de azért a győzők mégis ők voltak, a legyőzöttek pedig azon gyávák, kik 30,000-ren harczoltak néhány száz ellen, s küzdöttek sikertelenül mindaddig, mig ágyugolyóiknak egész halmazával el nem zúzták a hősöknek megközeliteni nem mert és nem is tudott phalanxát.

E csatával megtört Háromszék védvonala, a tisztikar viszálya miatt a magyar sereg nagy részben feloszlott, muszkák vonultak be Háromszék székvárosába, de szégyenteljes győzelmük örömeit nem sokáig élvezheték, mert Bem közeledtének hirére csakhamar elmenekültek, s Háromszék ujból megtisztult az ellentől, a fejetlenkedő tisztek eltávolitásával ujból szervezve lettek a székely sergek, s Szt. György, mely e serget a muszkák által megtöretni látta, 10 nap mulva győzelmesnek szemlélte azon fennebb ismertetett csatában, midőn Szemeriánál ugyancsak Gál Sándor vezénylete alatt nem csak feltartóztatta az egyesült orosz-osztrák haderőt, hanem azt a Barczára vissza is szoritá*Lásd e csatát részletesebben Szemeria leirásánál, és Kővári Erdély Tört. 1848–49. 251–252. lap.).

Hanem ez végső győzelme is volt a bukáshoz közelgő szent ügynek, mert Bemnek moldovai diversiója eredménytelen levén, mig ő az oroszok háta mögött költött zavarokkal akarta őket visszavonulásra birni, az alatt azok mind bennebb nyomultak az ország szive felé; Bem azért feladta Háromszéket s az innen kivont sergekkel nem várva többi erejének öszpontosulását, túlmerészen megütközött. Ott a segesvári előbb győzelmes, de utóbb szerencsétlenül végződött csatában vérzettek azon hősök, kik Háromszék tereit annyi dicsőséggel oltalmazták; a hősökkel együtt elesett a költő is, ki láng szavával lelkesedést költött a szivekben, s ki mint szemtanu hivatva lesz vala ezen dicső magasztos küzdelmeket, a szabadságnak e nagyszerü áldozatait megénekelni. Csak egyedül ő a nagy Petőfi lett volna méltó ezen régi classicus kornak csodás hősiességében gazdag korszaknak hű örökitésére, de az ádáz végzet azon napon, midőn felnyitá a szabadság tátongó sirját, abba nem csak a nemzet hősleventéit temeté, hanem elnyeleté a lantost is, ki az utókornak elzenghette volna azon harczokat, melyek páratlanul állnak századunk történelmében.

E rövid vázlatból kitetszik, hogy mennyi dicső küzdelem emléke van e területhez kötve, valamint kitünik az is, hogy mennyi nemes vér öntözé csak e rövid korszak alatt is e tereknek gyönyörü virányait, s kétségtelenül a Szépmezőnek legszebb diszét az ott vivott csaták emléke alkotja; igen, mert e tér élő történetlapja a székelyek hősiességének, s oly csatatere, hol számtalanszor küzdött a török ellen keresztyénséget és polgárosodást védve, s még többször a zsarnokság ellen a szabadságot oltalmazva. Az a dús kalász-tenger, mely aranyleplével vonja be e szép tért, mind hősök vére által áztatott hantokban gyökeredzik. És ennyi nemes vér ok nélkül ontatott volna-e? ennyi dicső tettnek, ennyi magasztos önfeláldozásnak nem lenne-e erkölcsi nyomatéka? Igen, lenni kell, mert „az nem lehet, hogy ennyi hős hiába onta vért.” Nem lehet, hogy a vérkeresztséget nyert eszme gyümölcsöt ne hozzon, mert:

Még jönni kell, még jönni fog egy jobbkor, mely után.
Buzgó imádság epedez százezrek ajakán.