Telek József

Az Isten szent anyja életének esztendei

A mi Urunknak szeplőtelen Szűz Szent Anyja, amint Drexelius bölcs tanító az ő áldott életének esztendeit a következendő mutató táblán rendre osztja:

I. Fogantatott e világ teremtése után négyezerharminchét esztendőben, avagy a régi Martyrologium feljegyzése szerént ötezerszázkilencvennyolcadik esztendőben: december vagy karácson havának nyolcadik napján.

II. Született a következendő esztendőben szeptember vagy Szent Mihály havának nyolcadik napján.

III. Béavattatott s mutattatott az Úr templomába, életének harmadik esztendejében, azaz midőn két esztendőt, két holnapot és tizenhárom napokat eltöltött volna: november vagy Szent András havának huszonegyedik napján.

IV. Tizenegy esztendőket tölt vala a templomban, egyedül az isteni szolgálatokban.

V. Életének tizennegyedik elkezdett esztendejében, december avagy karácson havában, a papok által Szent Józsefnek eljegyeztetett.

VI. Ugyanabban az esztendőben március vagy böjtmás havának huszonötödik napján az örök Istennek Fiát a Szentlélek által szűz méhébe fogadta. Azután mindjárt a Szent Erzsébet látogatására ment, és három holnapig nála maradott. Midőn pedig innét három holnapok után Názáretbe visszatérne, az igaz férjfiú, Szent József az ő méhének terhét megisméri vala.

VII. Életének tizenötödik elkezdett esztendejében Betlehemben a világ Megváltóját szülte, december, vagy karácson havának huszonötödik napján.

VIII. Nyolcadik napon a körülmetéltetett Szent Fiát Jézusnak nevezte, akit osztán születése után tizenharmadik napon a napkeleti mágusok ajándékkal tisztelnek vala. Minekutána pedig negyven napok eltelnének, februárius vagy böjtelő havának második napján Betlehembül Jeruzsálembe utazván, Jézust az Úr templomában bémutatja vala. Innét osztán Szent Fiával a Szent József vezérlete alatt Egyiptusba költözött.

IX. Egyiptusban két esztendőket eltöltvén, ismég Názáretbe visszatért, midőn életének huszonkettödik esztendejét folytatná.

X. Életének huszonhetedik esztendejében a tizenegy esztendős és három holnapi Jézust, aki az utazó seregtől elmarad vala, harmadnap múlva a templomban találta.

XI. Midőn a Szűz Anya életének harminckettödik esztendejét folytatná, Jézus a világ mívelője életének mintegy tizenhetedik vagy -nyolcadik esztendejében, az ácsmívben kezd vala foglalatoskodni.

XII. Midőn a Szűz Anya életének negyvenkettödik esztendejét, Jézus pedig életének huszonnyolcadik esztendejét folytatná, Szent József a Szeplőtelen Szűznek tiszta jegyese, csendes halállal életét elvégezte.

XIII. Midőn a Szűz Anya életének negyvennegyedik esztendejét, Jézus pedig harmincadik esztendejét folytatná, az engedelmes Fiú szent Anyjától elbúcsúzván, méne a Jordán folyójához, és ott János által megkereszteltetett. Innét a keresztség után a pusztába költözött, ahol egymás után negyven napokig böjtöl vala.

XIV. Midőn a Szűz Anya életének negyvenötödik esztendejét, Jézus pedig harmincegyedik esztendejét folytatná, az engedelmes Fiú, szent anyja kérésére a kánai menyegzőben a vizet borrá változtatta. Innét általmégyen vala szent anyjával együtt Kafarnaum várasába, ahol némely tanítók szerént, a szeplőtelen Szent Szűz a Jordán folyójában Szent Fia által megkereszteltetett.

XV. Midőn a Szűz Anya, életének negyvenhat és negyvenhét esztendejét folytatná, többnyire Kafarnaumban maradott Szent Fiával, és ebben a várasban tészi vala Jézus kezdetét a maga tanításának, összejárván osztán egész Galileát az Isten országának hirdetésével.

XVI. Midőn a Szűz Anya életének negyvennyolcadik esztendejét, az ő Szent Fia pedig harmincnegyedik esztendejét folytatná, Jézus a Kálvária hegyén az egész világ váltságáért keresztre feszíttetett, és a fájdalmas Szűz Anya a kereszt alatt állhatatosan mellette marad vala.

XVII. Az Üdvözítő Jézusnak feltámadása után negyvenedik napon, úgymint május vagy pünkösd havának ötödik napján a szeplőtelen Szűz Anya szerelmes Szent Fiának dicsőséges mennybemenetelét örvendezve szemlélte, azután pedig tizedik napon az apostolokkal együtt ő is a Szentlélekkel alázatosan töltözik vala.

XVIII. Ez időtől fogva osztán Jeruzsálemben a Sion hegyén állhatatosan lakik vala a Szent Szűz, éppen ötvenhét esztendős koráig. Ebben az esztendőben pedig engedvén Heródes kegyetlenségének, Szent János vezérlése alatt által ment Efesusba, amint efelől emlékezetet tészen az Efesus-béli szent gyülekezet.

XIX. Midőn a Szűz Anya életének ötvennyolcadik esztendejét folytatná, ismét Szent János által, Jeruzsálembe visszahozattatott, ahol osztán egész áldott életének végéig nagy mennyei édességekkel elegyíttetett elmélkedésekkel tölti vala idejét.

XX. Midőn azért a szeplőtelen Szűz Anya, életének hetvenkettödik esztendejét folytatná, a legcsendesebb halálnak álmában elnyugovott, de ismég isteni hatalommal feleleveníttetett, és testestöl s lelkestöl a mennyei koronára felvitetett, augusztus vagy Kisasszony havában. Így írja ezeket mutatótáblára, a Jézus társaságbéli nevezetes bölcs tanító páter Drexelius.

Vannak mindazáltal más hiteles szent atyák s tanítók, amint Pelbartus említi, kik a szeplőtelen Szűz Anyának élete felől úgy írnak és elmélkednek, hogy ő Szent Fia halála után nem huszonöt esztendőket, amint Drexelius a Baronius írásiból állítja, hanem csak tizenkét vagy tizenöt esztendőket töltött volna az életben, és következendőképpen egész élete a Szent Szűznek nem többre, mint hatvan vagy hatvanhárom esztendőkre terjedett volna.

 

1769




Hátra Kezdőlap Előre