Minthogy már a magyarországi természet adományának sokaságárul emlékeztünk, akkor nem esik rosszul, ha én azokat, melyeket az országban rész szerint esmérek, betü szerént feljegyzem. A természetnek és a kamerális [kincstári] tudományoknak jobb esmérői igen sokkal többet találnak Magyarországban.
Alma, ánizsmag, arany, árpa, aszúszőlő-bor, acél, bab, barack, bivalybőr, bikkfa, borsó, borecet, botánfű, búza, büdöskő, bükköny, cikória, cinobriom (veres festék), citrom, compó, cseresznye, cserfa, csík, csiga, csuka, deszka, disznószalonna-háj, dinnye, diófa, dohány, drót, elevenkéneső, épületnek való fa, eper, érc, érckő, eresztelen-ezüst, farkasbőr, faggyú, fenyőfamag, festék, fejérföld, fényesbogár, fokhagyma, föld gyomrában termő kövek, földiedény, füstöshús, fűszerszámos-füvek, gálickő, gesztenye, gombanyelvűfű, gödény, gyapjú, gyertyánfa, gyömbér, gyümölcs, hal, háló, hajdinakása, hamisporcelán, hamuzsír, húr, jázminvirág, jávorfa, javasfű, jegenyefa, iglicetövis, iharfa, irha, kámfor, káposzta, karó, karvaly, kasza, kendermagolaj, kénköves vizek, kerti vetemény, kecsegehal, komló, kukorica, kutyabőr, köleskása, köménymag, köröm, körtvély [körte], kötél, legeltető hely, lenmagolaj, lendek, lencse, liliom, liszt, ló, lúd, mágneskő, majoránna, makk, mák, márt [méhsör], macskabőr, magyaró, márványkő, medvebőr, méh, méz, mész, mustármag, napraforgókisvirág, narancs, nyárfa, nyalogató orvosság, nyírfavíz, nyúlbőr, ónfekete, óntisztogató fű, olaj, ökör, öszvér, palánk, pamut, papiros, páva, pisztráng, ponty, poris, posztó, pulyka, puszpáng, rák, repülő állatok, retek, répa, rézfazék, róka, rozs, sáfrány, saláta, szamár, szappan, sárgarépa, sárgaszekfű, sárgaliliom, szarvasbőr, salétrom, savanyúvíz, szeder, szén, széna, selyem, ser, sertély, seprő, szilvapálinka, sóhegy, szőlő, szőnyeg, szőr, szurok, tál, talpbőr, tekenyősbéka, tej, termettkő, timsó, terpentinafű, toll, tűzrevaló fa, tokaji és sok másféle borok, törökbors, ugar, ugorka, útifű, ürge, üröm, üveg, zab, zup, zsindely, vargánya, varjú.