Készülődés az ebédre*

 

NAGYSÁGOS ASSZONY. Vagyon-é valami az élés kamarában?

SZAKÁCS. Vagyon alkalmas készületünk vadból és egyéb konyhára valóból.

NAGYSÁGOS ASSZONY. Mi vagyon tehát?

SZAKÁCS. Egy pár bépácolt őz címer, két fácány, három kötés húros madár és egynehány császár madár is, mindenféle kolbász, a majorban pedig vagynak hízlalt ludak, kappanyok, pulykák.

NAGYSÁGOS ASSZONY. Fogjad tehát ím ezt a konyha cédulát: 1. Az egyik őz címer törött lének; 2. Tehénhús mandolás tormával; 3. Tyúkok kartfiolával; 4. Az őz pecsenye a madarakkal, a hozzá tartozandó salátával; 5. Savanyó káposzta friss disznó-hússal s téjfellel; 6. Pulyka pástétomban; 7. Ecetben forralt ponty egy tál rákkal; 8. Utoljára tésztából sütött és a szokott konfekt.*

 

Meliböi: Ungarischer Sprachmeister, 1835. 270. l




Hátra Kezdőlap Előre