Tengeri csata

Ne mutasd meg senkinek, és te egymagad fogsz kitűnni.

Egyszerű segédet vegyél magadhoz, és a házban varrasd meg az öltözéket.

A hajóparancsnok gályáit kösd ki, a többit azután süllyeszd el, és ágyúkkal lődd az égő bástyákat.

 

Amikor az őrök befejezték az őrjáratot, egy kisebb csónakkal evezz a hajó fara alá, és egyszerre gyújtsd fel az egészet.

 

Páncélöltözék modellje, amelyet sisakkal, felsőrésszel, nadrággal, és a vízben való tartózkodáshoz egy kis tömlővel kell felszerelned. Vagyis egy páncélzat, és hozzá a nagy tömlő, amely a légzéshez szükséges levegőt tartalmazza, és amelyet egy fél vasabroncs tart el a mellkastól.

Amennyiben van egy egész, golyósszeleppel ellátott tömlőd, akkor, ha a levegőt kiereszted belőle, lesüllyedsz a meder aljára, a homokzsákoktól lefelé. Ha pedig azután felfújod, újra feljutsz a víz felszínére.

Maszk, előreugró üvegszemekkel, de a súlya akkora legyen, hogy úszás közben magasra emelve tudd tartani.

Vigyél magaddal egy olyan kést, amelyik jól vág, hogy semmilyen háló ne tudjon fogva tartani. Vigyél magaddal kettő vagy három üres tömlőt is, hogy szükség esetén, mint a labdákat, fel tudd fújni őket.

Saját belátásod szerint vidd magaddal a katonák vezetőjét is, és tömérdek bilinccsel ellátva titokban helyezd el a parton. Előtte azonban készíts részletes szerződést, amely szerint a váltságdíj fele minden ellenvetés nélkül téged illet. A foglyok kiadatásának Manettinél kell megtörténnie, és a nyugtát, mármint a váltságdíjakét, Manetti kezébe kell átnyújtani.

Vigyél magaddal kürtöt is, amellyel jelezni tudod, hogy sikerült-e a vállalkozás, vagy sem.

A Santa Liberata műhelyében lévő három vas hajócsavar egyikéről lenyomatot kell készíteni: gipszformát és viasznyomatot.

 

Elpusztítom a kikötőt.

Ha nem adják meg magukat négy órán belül, elpusztulnak.

 

A már említett, szájra helyezhető tömlőt csak akkor készítsd elő, amikor már a tengeren vagy, hogy titkod ne tudódjon ki.

Először próbáld ki négy órán keresztül.

Zsineg.

Bronzdarabka, amelyet bezsírozott csavarral, mégpedig öntött csavarral rögzítünk.

C.333.

 

Fonal a közép megtalálásához.

Arra az esetre, ha tengerre kell szállnod, készíts magadnak rézből egy szerkezetet, amelynek a lemezei úgy vannak egymásra fektetve, hogy semmilyen horog sem tud beléjük akadni.

Először mérd meg a mélységet, és ha úgy látod, hogy a megfúrás önmagában, a hajó elsüllyesztése nélkül is elegendő, próbáld meg úgy. Ellenkező esetben a már megadott módon járj el.

Evező. Emelő, 12 könyök hosszúságú. A külső forgatáshoz szükséged van egy ív alakú emelőre. A csavar forgatásához húzz sarokkal ellátott facipőt, ami biztos támasztékot nyújt a lábnak.

A következő eszközök tartoznak hozzá: úgy készítsd azonban elő, hogy a tömlő, ami majd csónakként szolgál, csakúgy, mint a benne lévő szerszámok és az ember, a víz felszíne és a meder alja között középen helyezkedjenek el, a tömlőre pedig szerelj fel egy szelepet, hogy, ha a levegőt kiereszted, a tömlő, tetszésed szerint, a fenékre süllyedjen. Evezőként pedig a kezek szolgálnak.

Egyéb próbálkozások szárnyakkal.

 

Mily sokan maradnának bizonyos eszköz révén a víz színe alatt? Nem írom le, hogyan és miként tudok a víz alatt maradni, mennyi időt tudok eltölteni étel nélkül; nem teszem közzé és nem híresztelem el, mégpedig azon emberek rossz természete miatt, akik a tenger fenekén gyilkolásra használnák, betörve a hajók fenekét és elsüllyesztve őket a bennük lévő emberekkel együtt, s habár másokat megtanítok rá, azok veszélytelenek, mert kilátszik a vízből a tömlőre vagy parafára erősített cső szája, amelyen át lélegeznek.

Leic. 22/b.

 

A már említett ópiumfüst: beléndek, bogáncsok, sisakvirág magvai és gyökerei. Mindezt szárítsd ki, majd ezt a port elegyítsd kámforral, és kész is van.

Ellenszerként végy magadhoz vadócmagvakat és […] borszeszt gyapotban.

Halálos füst: Vegyél arzént, és keverd össze kénnel vagy kénes arzénnel.

Ellenszer: rózsavíz.

Varangy, mégpedig közönséges varangy főzete; veszett kutya nyála, valamint som főzete; tarantella Tarantóból.

Rézrozsdapor, avagy mérgező mész: rá lehet zúdítani a hajóra.

 

Vegyél fűzfaszenet, salétromot, borszeszt, ként és szurkot, továbbá dohányt és etiópiai gyapjút, és mindezt főzd egybe.

Ez a tűz olyan könnyen gyullad majd meg, hogy még a víz alatt lévő fán is végigszalad, ha ehhez a keverékhez hozzáadsz még folyékony firniszt, petróleumot, terpentint és jó erős ecetet. Mindezt keverd össze, és a napon vagy rögtön a kenyér kivétele után a sütőkemencében szárítsd ki. Azután kenderrel vagy más kóccal gyúrd össze, formáld őket korong alakúra, és mindkét oldalán szúrj bele egy-egy hegyes tűt.

T.43.

 

A circumfulgore vízi harci eszköz. Majorka lakosai találták ki. Az ember körbe állít tetszés szerinti számú mozsárágyút, feltéve, hogy azok nem különbözőek; mert ahhoz, hogy a lövés hatékony legyen, és hogy a kocsi ne ugorjon vissza, az egyik mozsárágyút a másik támasztéka és ütközőjeként kell használni. És hogy ezt elérjük, két egymással szemben elhelyezkedő mozsárágyút kell elsütni egyszerre, hogy ha az egyik el akar szaladni az egyik irányba, a másik megakadályozza.

I.B.82.

 

Ha egy hadiflottát akarsz elintézni, a hajók elsüllyesztéséhez ilyen eszközöket használj.

Vagyis, építs járműveket, amelyek 100 láb hosszúak és 8 láb szélesek; de ügyelj arra, hogy az evezős bal oldali evezői a jármű jobb oldalán, a jobb oldaliak pedig a bal oldalán legyenek […] hogy az evezők nyele hosszabb legyen. Az említett jármű 1 és 1 láb vastag legyen, vagyis gerendákból készüljön, amelyeket belülről és kívülről keresztbe futó palánkok kötnek össze, tovább erre a hajóra egy víz alatti lábat kell felerősíteni, egy üllővel megegyező súlyú és formájú vas ösztökét.

 

Először össze kell őket kapcsolni, vagyis oly módon összekötni őket, hogy te tetszésed szerint bármikor kiszabadíthasd magadat, és süllyedés közben a hajó a tiédet ne húzza magával.

 

Ez olyan jármű, amelyik védett a mozsárágyúkkal szemben, ugyanakkor mozsárágyúkkal támad más járművekre. A tűz ellen vaslemezekkel van borítva, ezenkívül teli van hegyes szegekkel, hogy az ellenség ne tudjon gond nélkül felugrani rá.

P.2037.




Hátra Kezdőlap Előre