Szathmáry László

Adalékok a magyar kémia és vegyipar történetéhez


[PDF formátumú dokumentumok]



TARTALOM

Régi magyar kémiai iparok
1. A magyar iatrokémikusok
2. A hamuzsírfőzés Magyarországon
3. A cementesek
4. A timsógyártás honi történetéből
5. Wolny és a muzsályi timsógyár
6. Salétromtermelés Magyarországon
7. A kősó magyar emlékei
8. A szódagyártás magyarországi történetéből
9. A sziksógyártás honi történetéből
10. A gyapjúfestőfű magyarországi útja
11. Indigó-honosítási kísérletek hazánkban, a 18. század végén
12. A tinta történetéből
13. Adatok a magyar üveggyártás történetéhez
14. A grünspan egykori előállítói
15. A kénsav (vitriololaj) gyártásának fejlődése
 
Kitaibel és kora
16. Kitaibel Pál, a magyar kémikus
 
Irinyi és kora
17. Irinyi János és a zajtalanul gyúló foszforos gyufa
 
A malomipar, cukoripar, növényolaj-ipar, keményítőipar múltja. A paprika, fűszerek, gyümölcsök, zöldségek és a dohány múltjából
18. A magyar mezőgazdasági iparok régmúltjából
 
A magyar szeszipar, borászat és söripar múltjából
19. Régi magyar szeszes italok és szeszipari műszavak
20. Az alkohol neveiről
21. Adatok a magyar szesz- és likőrgyártás történetéhez
22. A szeszdesztilláló készülékek és a szeszdesztillálás történetéhez
23. Segner 1750-ben rozsólisz készítésre és szeszfőzésre tanítja két honfitársát
24. Az alkohol erősségének megállapítása az elmúlt századokban
25. A régi magyar világ gabonapálinkájáról
26. A szilvórium múltjából
27. Újabb adatok a törkölypálinka történetéhez hazánkban
28. Mi volt a régi magyarok likőrje, a fahéjvíz?
29. A rum történetéhez
30. Az ürmös történetéhez
31. A kunok itala, a bóza
32. Az élesztőipar múltjából
33. A magyar ecetipar múltjából
34. A borecet vagy törkölyecet
35. A sörecet
36. A mézecet
37. A gyümölcsecet
38. Kis magyar bortörténet
39. A magyar sörfőzés múltjából